Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Σύγκρουση με προεκλογικό άρωμα Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, για την απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο πολιτικός σεισμός που προκλήθηκε από την υπόθεση της ΕΡΤ έχει ανοίξει σοβαρό ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, καθώς, μέσα στο συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργήθηκε, οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Μετά την απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης για μεταβατική λειτουργία μίας «μικρής ΕΡΤ» που κόμισε σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως επιλέγει τη σκληρή γραμμή.

«Περιθώρια για συμβιβασμούς δεν υπάρχουν» διεμήνυσε την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ναύπλιο, σε μία ομιλία γεμάτη μηνύματα και αιχμές προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρωθυπουργός, στήνοντας ένα πεδίο αντιπαράθεσης που μοιάζει έντονα προεκλογικό, υπογράμμισε ότι η υπόθεση της ΕΡΤ δεν είναι «ούτε η αιτία, ούτε η αφορμή για όσα συμβαίνουν». Είναι -όπως είπε- το πρόσχημα, για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Κάποιοι προσπαθούν αφελώς να μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει εκλογές, γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Εμείς πάντως δεν θα το χρεωθούμε, και όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει».

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με σκληρό τρόπο στον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι «δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας» και ότι «μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος» δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να απευθύνεται ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόργησε δε τον κ. Σαμαρά ότι «έκανε πώς δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα» και ότι «μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές», όπως «στα τυφλά κλείνουμε, μετά πρόχειρα ψευτοανοίγουμε και βλέπουμε».

«Η πρωταρχική ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και την κυβερνητική σταθερότητα βαραίνει τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Σαμαρά. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιστρέψει» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

Λίγο πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, στη ΔΗΜΑΡ επέμεναν στο άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, στη λειτουργία της με πλήρες πρόγραμμα, στην αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία και στην άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που της βάζει «λουκέτο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η προσωρινή απόφαση (αναμένεται επίσης τη Δευτέρα) του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή του λουκέτου, έπειτα από προσφυγή της ΠΡΟΣΠΕΡΤ κατά της επίμαχης απόφασης για κατάργηση της ΕΡΤ.

Στο όλο σκηνικό, το προεκλογικό άρωμα έρχεται να ενισχύσει η ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει (ένα χρόνο μετά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου 2012) τη Δευτέρα στις 8 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

* «Οι εκλογές θα καταστρέψουν τη χώρα. Στο άκουσμα των σχετικών απειλών και των ψευδοπαλληκαρισμών, οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και της πραγματικής οικονομίας αγανακτούν» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε όλοι αυτοί να καταλάβουν, ότι το συμφέρον της χώρας είναι υπεράνω των προσωπικών τους μικροκομματικών συμφερόντων και στη σύσκεψη της Δευτέρας να βρεθεί μια λύση, που δεν θα βάλει τη χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες.».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Αυτό που ξεκίνησε δεν μπορεί να πάει πίσω» Όταν θα λήξει το εμπάργκο της ενημέρωσης τότε κάποιοι θα ντρέπονται για τη στήριξή τους στην ΕΡΤ

Σφοδρή επίθεση για το θέμα της ΕΡΤ και τους «βολεμένους» σε αυτήν αλλά και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στον Τύπο εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Ναύπλιο επιμένοντας στην απόφασή του να προχωρήσει στην εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Αυτοί που επιβάλλουν εμπάργκο στην ενημέρωση δεν μας ξέρουν καλά» είπε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας πως είναι υποκρισία να πει κάποιος ότι η ΕΡΤ προσέφερε δημόσια ενημέρωση αφού όταν γινόταν κάτι καλό για τη χώρα οι εργαζόμενοι σε αυτήν προχωρούσαν σε απεργίες.

Απευθυνόμενος, δε, σε όσους στηρίζουν τώρα την ΕΡΤ είπε πως όταν λήξει αυτό το εμπάργκο κάποιοι θα ντρέπονται που την υποστήριξαν υπενθυμίζοντας ότι στις απεργίες όλοι σχεδόν πληρωνόντουσαν κανονικά εντασσόμενοι στο καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας. «Αλλά για αυτά θα ασχοληθεί ο εισαγγελέας διαφθοράς που έχει αρχίσει έρευνα» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

«Απαλλάσσουμε τη δημόσια τηλεόραση από τα κυκλώματα που την απομυζούσαν» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν να αλλάξει η ΕΡΤ εν λειτουργία «γιατί ήταν όλα καλά προστατευμένα». «Επιλέξαμε να το κάνουμε γιατί ήταν η κραυγαλέα αδικία, κανείς δεν μας είπε να το κάνουμε, εμείς τολμήσαμε να αγγίξουμε τους βολεμένους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που ξεκίνησε δεν μπορεί να πάει πίσω. Περιθώρια για συμβιβασμούς με τους βολεμένους δεν μπορούμε να κάνουμε» κατέληξε για το θέμα της ΕΡΤ ο Αντώνης Σαμαράς.
protothema.gr

Read more...

ΣΟΚ. Συλλαμβάνουν γιατρούς στην Τουρκία...



 

...επειδή φροντίζουν διαδηλωτες!...
Σάλο έχει προκαλέσει μια φωτο που, εδώ και λίγη ώρα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δείχνει αστυνομικούς να...
συλλαμβάνουν  γιατρούς, οι οποίοι φροντίζουν τους τραυματίες στο ξενοδοχείο "Ramada".

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, τους συλλαμβάνουν, γιατί κάνουν τη δουλειά τους και φροντίζουν εκείνους που χρειάζονται τη βοήθειά τους...

Read more...

Σε εθνικό διχασμό οδηγείται η Τουρκία Με πρωτοφανή βία εκκενώνει ο Ερντογάν την πλατεία Ταξίμ


Ενα παιδί μεταξύ των θυμάτων της βίας της τουρκικής αστυνομίας. Βρήκε καταφύγιο στο ξενοδοχείο Divan, όπως χιλιάδες διαδηλωτές   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Εκτός ελέγχου τείνει να οδηγηθεί η κατάσταση στην Τουρκία μετά την πρωτοφανή βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί. Χάος, δακρυγόνα, συλλήψεις δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά, λίγες μόλις ώρες πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια διχασμού.
Σε «πολεμικό καταφύγιο» μετατράπηκε το ξενοδοχείο Divan, κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, όπου αναζήτησαν καταφύγιο διαδηλωτές. Από τα ξημερώματα πολίτες επέστρεφαν κατά χιλιάδες στην πλατεία. Μακρά νύχτα οργής διανύει ολόκληρη η Τουρκία. Σε μεγάλη συγκέντρωση καλεί την Κυριακή η πλατφόρμα Ταξίμ «απέναντι» στους υποστηρικτές του Ερντογάν... «Φωτιά» πήραν τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των οποίων οι διαδηλωτές έκαναν γνωστή την αντίστασή τους ανά τον κόσμο…
  • Tα hashtag στο twitter είναι #direngezipark#occupygezi,#taksimtemizlensin
Φωτογραφίες και βίντεο από την πρωτοφανή αστυνομική βία, τις άγριες συγκρούσεις, τους τραυματίες και την ομίχλη δακρυγόνων αναρτώνται μαζικά όλη τη νύχτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Τουρκία «βράζει», οι πολίτες βγαίνουν μαζικά στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις. Κόσμος στα μπαλκόνια, αυτοκίνητα στους δρόμους κορνάρουν.
21 φωτογραφίες
Το κλίμα στη χώρα έχει πλέον οξυνθεί πολύ επικίνδυνα. «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε την επιχείρηση στο πάρκο Γκεζί ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού δήλωνε μέσω Twitter ότι «κάποιοι προβοκάτορες ανάμεσα στους διαδηλωτές έχουν αρχίσει τώρα να χρησιμοποιούν όπλα». Και συμπλήρωσε πως έχουν τραυματιστεί δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και «ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό»…
Ρισκάροντας «ανοιχτό πόλεμο», ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την «εκκαθάριση του αστικού πάρκου Γκεζί –που γέννησε το κύμα αμφισβήτησης της αυταρχικής εξουσίας του- 18 ημέρες από την έναρξη των διαδηλώσεων και μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση των υποστηρικτών του ισλαμιστικού καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί με ασπίδες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πνίγοντας τους διαδηλωτές στα δακρυγόνα. Επικράτησε πανικός, πολίτες έτρεχαν σε κατάσταση πανικού μακριά από το μπαράζ δακρυγόνων και τις αντλίες νερού. Τη στιγμή της επίθεσης στο πάρκο βρίσκονταν και παιδιά.
Διαδηλωτές καταγγέλλουν πως δεν επετράπη στα ασθενοφόρα η πρόσβαση, αλλά ούτε και στους δημοσιογράφους για την κάλυψη των γεγονότων. Πολλοί είναι οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους κατά πληροφορίες που φθάνουν μέσω κοινωνικών δικτύων και γιατροί. Καταγγελίες αναφέρουν, επίσης, πως το νερό στις αντλίες περιείχε και χημικές ουσίες.
Κόσμος αναζήτησε καταφύγιο στο ξενοδοχείο Divan της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής που «χτύπησαν» με δακρυγόνα. Διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο ανάμεσα στα δακρυγόνα.
Την ίδια ώρα, αφού είχε «καθαρίσει» με πρωτοφανή αστυνομική βία η πλατεία Ταξίμ από –περιθωριοποιημένες ομάδες, κατά δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων- οι δυνάμεις καταστολής διέλυσαν τις σκηνές των κατασκηνωτών στο πάρκο Γκεζί. Ταυτόχρονα ξεσπούσαν επεισόδια σε παρακείμενους δρόμους της πλατείας Ταξίμ και η οργή στην Τουρκία φούντωνε.
«Δεν παραδίνομαι. Είμαστε οργισμένοι. Αυτό δεν τελείωσε. Ο κόσμος είδε ότι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε στον Ταγίπ Ερντογάν» δήλωνε Τούρκος διαδηλωτής καθώς χιλιάδες πολίτες από όλα τα σημεία της Κωνσταντινούπολης ξεχύνονταν τα ξημερώματα στους δρόμους με κατεύθυνση προς την πλατεία Ταξίμ.
Χιλιάδες κόσμου βγήκε και στους δρόμους της Άγκυρας φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Συγκεντρώσεις και στη Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
Η πλατφόρμα Ταξίμ, που συνενώνει 116 κινήματα, κάλεσε σε συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της Κωνσταντινούπολης, την ώρα που θα βγαίνουν στο δρόμο και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν. Οι πολέμιοι της κυβέρνησης ελπίζουν και αναμένουν συμμετοχή εντός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Από τα ξημερώματα πολίτες επέστρεφαν στην πλατεία Ταξίμ.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την προφυλάκιση τεσσάρων διαδηλωτών μελών του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDP), που κατηγορούνται για ρίψη μολότοφ και βεγγαλικών κατά της Αστυνομίας. Αλλα 22 άτομα οδηγήθηκαν επίσης στο δικαστήριο αλλά αφέθηκαν ελεύθερα.










Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μετά από προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ Την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για «πάγωμα» του λουκέτου στην ΕΡΤ



  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πιθανότατα την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το αν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά την απόφαση της κυβέρνησης για το λουκέτο στην  ΕΡΤ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ, όπως και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο με την οποία προσωρινά να αναστέλλει την εν λόγω απόφαση μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΠΟΣΠΕΡΤ κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 στο ΣτΕ και προσδιορίστηκε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σωτ.Ρίζο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Σκληρή απάντηση στον Σαμαρά Στη ΝΔ βασική ευθύνη της κυβερνητικής σταθερότητας, τονίζει το ΠΑΣΟΚ


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο.

Απαντώντας στις αιχμές Σαμαρά προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας».

Η Ιπποκράτους κατηγορεί δε τον κ. Σαμαρά ότι «έκανε πώς δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα» και ότι «μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές», όπως «στα τυφλά κλείνουμε, μετά πρόχειρα ψευτοανοίγουμε και βλέπουμε».

«Η πρωταρχική ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και την κυβερνητική σταθερότητα βαραίνει τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Σαμαρά. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιστρέψει» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

Όλη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους.

»Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας γιατί αυτά τα έχει δείξει κατ’ επανάληψη και με τεράστιο κόστος. Όταν άλλοι ζούσαν την εύκολη αντιμνημονιακή τους περίοδο, πρότειναν ανύπαρκτα «ισοδύναμα μέτρα» και οδηγούσαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά από τη μεγάλη και δύσκολη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012, το κούρεμα του χρέους και τη γιγαντιαία δόση των 75 δις ευρώ.

»Ο κ. Σαμαράς στο Ναύπλιο έκανε πώς δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα.

»Το πρώτο θέμα είναι η φυσιογνωμία και η λειτουργία της κυβέρνησης που την ήθελε μονοκομματική, αλλά αυτή είναι τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης και μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της προγραμματικής συμφωνίας και της θεσμικής ισοτιμίας.

»Το δεύτερο ζήτημα είναι η αντίληψη για τις μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις θέλουν σχέδιο, συστηματικότητα, προετοιμασία, σεβασμό των θεσμών και των διαδικασιών.

Μεταρρύθμιση δεν είναι αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού, κατά παράβαση των βασικών αρχών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

»Μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές, όταν ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο χωρίς αποτέλεσμα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων παρά τις επίμονες προτάσεις μας.

»Καλούμε τον κ. Σαμαρά να μιλήσει με ειλικρίνεια.

»Επί ένα χρόνο δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης σε σχέση με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Κατά 2.000 τώρα, κατά 4.000 στο τέλος του έτους. Η σχετική γραπτή συμφωνία των τριών αρχηγών δεν εφαρμόστηκε και ξαφνικά επέπεσαν στη δημόσια τηλεόραση, που χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, αλλά με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, γνωστό, συγκεκριμένο, εγκεκριμένο από τη Βουλή. Όχι στα τυφλά κλείνουμε, μετά πρόχειρα ψευτοανοίγουμε και βλέπουμε!

»Η πρωταρχική ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και την κυβερνητική σταθερότητα βαραίνει τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Σαμαρά. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιστρέψει θεωρώντας ότι το σημείο εκκίνησης είναι η οπισθοχώρηση που έγινε με τις μονομερείς και αντιθεσμικές ενέργειες όχι μόνο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και ως προς τη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης».

Η απόφαση «θορύβησε την Ευρώπη»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσετην Κυριακή επίσκεψη στο Παρίσι, όπου είχε σειρά επαφών στο πλαίσιο του «Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών» που διοργάνωσαν από κοινού το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ίδρυμα Jean-Jaurès.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να διακόψει άμεσα τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα και να διαλύσει τον σχετικό φορέα χωρίς να έχει παρουσιαστεί και έχει εγκριθεί από τη Βουλή διάδοχο σχήμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών του εταίρων και χωρίς να υπάρχει στο θέμα αυτό κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θορύβησε το σύνολο των συνομιλητών του κ. Βενιζέλου στο Παρίσι, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμπντα, αλλά και τους ομολόγους του σοσιαλιστές ηγέτες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μηνύματα προς ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ Δίλημμα αν θα προχωρήσουν ή όχι οι μεταρρυθμίσεις έθεσε ο Αντ.Σαμαράς


Από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο
Από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες κυρίως τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Ναύπλιο, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Σαμαράς είπε από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ, ότι η υπόθεση της ΕΡΤ δεν είναι «ούτε η αιτία, ούτε η αφορμή για όσα συμβαίνουν». Είναι -όπως είπε- το πρόσχημα, για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, θέτοντας εμμέσως ένα δίλημμα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι προεκλογικό.

Η υπόθεση της ΕΡΤ -είπε ο Αντώνης Σαμαράς- έθεσε ένα μεγάλο θέμα: Αν θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ή θα κάνουμε μόνο τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από έξω.

«Κάποιοι προσπαθούν αφελώς να μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει εκλογές, γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Εμείς πάντως δεν θα το χρεωθούμε, και όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι επίσης ποιος θα χρεωθεί τυχόν αστάθεια και το βάρος τυχόν διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας, για να διαμηνύσει στη συνέχεια προς πάσα κατεύθυνση ότι «η δημοκρατία έχει υπομονή, αλλά και δεν εκβιάζεται».

Σε μία αιχμηρή αναφορά του με παραπλήπτες του κυβερνητικούς εταίρους, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «υποκρισία να μας λένε να κάνουμε πίσω», σημειώντας ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπέγραψαν και ψήφισαν να περικοπούν 2.000 θέσεις στο Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο.
«Να τους κόβαμε από κάπου αλλού;» διερωτήθηκε και κάλεσε όποιον πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει το κύμα των μεταρρυθμίσεων να το πει.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στις θέσεις του για την ΕΡΤ, μίλησε πολλές φορές για «κάστρα των βολεμένων» που πρέπει να πέσουν και πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά κάποιες, έστω και συμβολικές αποχωρήσεις, πρέπει να υπάρξουν και από το Δημόσιο. Και εδώ η περίπτωση της ΕΡΤ ξεχώριζε από μακριά».

«Προκαλούμε την αντίδραση όλων εκείνων που προτιμούν να μην αλλάξει τίποτα. Η κατάργηση της ΕΡΤ ήταν πρόσχημα» επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «όσοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τώρα την ΕΡΤ, θα μετανιώσουν γιατί θα αποκαλυφθούν όσα συνέβαιναν», όπως είπε.
«Όσο πιο δίκαια μοιραστούν οι θυσίες τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν οι θυσίες για όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια όταν κάποιοι πληρώνουν για πάντα και κάποιοι τη γλιτώνουν για πάντα».
Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι «περιθώριο για συμβιβασμό με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους δεν υπάρχουν» και υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι οι μεταρρυθμίσεις», οι οποίες χρειάζονται την υποστήριξη του λαού». Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για αλλαγές που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως:

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, δικλείδες ασφαλείας «ώστε να μην γίνονται πρόωρες εκλογές κάθε τόσο», ενδεχόμενο λειτουργίας ενός δεύτερου νομοθετικού σώματος (Γερουσία), καθιέρωση ασυμβίβαστου βουλευτή-υπουργού, μόνιμο εκλογικό νόμο, δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ειδικό τμήμα στο ΣτΕ για γρήγορη εκδίκαση μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και επενδύσεων, διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών, παραγραφή αδικημάτων υπουργών με τους ίδιους όρους με τους πολίτες και άρση της ασυλίας μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις που σχετίζονται με την άσκηση στων καθηκόντων τους.
Ο κ. Σαμαράς, τέλος, επιτέθηκε εκ νέου κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλόγισε «πολύ κοντή μνήμη», θυμίζοντας ότι «έλεγε την ΕΡΤ εργαλείο προπαγάνδας» και «τώρα θρηνεί».

Αντιδράσεις

«Αποτελεί πρόκληση η επίκληση της "αμαρτωλής ΕΡΤ" ως δικαιολογία για τις απολύσεις, για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους παρατρεχάμενους, τους βολεμένους και τους αυλικούς που το δικό του κόμμα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ανεχθεί χρόνια τώρα στην ΕΡΤ, με τους χιλιάδες εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο.

»Είναι προκλητική η δήλωσή του ότι προτίμησε οι 2000 απολύσεις, μέχρι τέλη Ιούνη, να γίνουν από την "αμαρτωλή ΕΡΤ" και όχι από άλλους δημόσιους οργανισμούς. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά δεκάδες οργανισμούς και φορείς του δημοσίου. Οι απολύσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι 20.000. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς προκλητικά λέει στους υπόλοιπους –υποψήφιους για απόλυση εργαζόμενους– ότι τους έδωσε παράταση 2 ή 3 μηνών. Καμία επανάπαυση» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει μονότονα το γνωστό μότο της δήθεν επιτυχημένης μνημονιακής του πολιτικής, που έχει καταστήσει τη χώρα κοινωνικό νεκροταφείο με εκατομμύρια ανέργους, μετατρέποντας το success story σε succERT story», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...