Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Μηνύματα προς ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ Δίλημμα αν θα προχωρήσουν ή όχι οι μεταρρυθμίσεις έθεσε ο Αντ.Σαμαράς


Από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο
Από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες κυρίως τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Ναύπλιο, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Σαμαράς είπε από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ, ότι η υπόθεση της ΕΡΤ δεν είναι «ούτε η αιτία, ούτε η αφορμή για όσα συμβαίνουν». Είναι -όπως είπε- το πρόσχημα, για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, θέτοντας εμμέσως ένα δίλημμα που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι προεκλογικό.

Η υπόθεση της ΕΡΤ -είπε ο Αντώνης Σαμαράς- έθεσε ένα μεγάλο θέμα: Αν θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ή θα κάνουμε μόνο τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από έξω.

«Κάποιοι προσπαθούν αφελώς να μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει εκλογές, γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: «Εμείς πάντως δεν θα το χρεωθούμε, και όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι επίσης ποιος θα χρεωθεί τυχόν αστάθεια και το βάρος τυχόν διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας, για να διαμηνύσει στη συνέχεια προς πάσα κατεύθυνση ότι «η δημοκρατία έχει υπομονή, αλλά και δεν εκβιάζεται».

Σε μία αιχμηρή αναφορά του με παραπλήπτες του κυβερνητικούς εταίρους, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «υποκρισία να μας λένε να κάνουμε πίσω», σημειώντας ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπέγραψαν και ψήφισαν να περικοπούν 2.000 θέσεις στο Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο.
«Να τους κόβαμε από κάπου αλλού;» διερωτήθηκε και κάλεσε όποιον πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει το κύμα των μεταρρυθμίσεων να το πει.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στις θέσεις του για την ΕΡΤ, μίλησε πολλές φορές για «κάστρα των βολεμένων» που πρέπει να πέσουν και πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά κάποιες, έστω και συμβολικές αποχωρήσεις, πρέπει να υπάρξουν και από το Δημόσιο. Και εδώ η περίπτωση της ΕΡΤ ξεχώριζε από μακριά».

«Προκαλούμε την αντίδραση όλων εκείνων που προτιμούν να μην αλλάξει τίποτα. Η κατάργηση της ΕΡΤ ήταν πρόσχημα» επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «όσοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τώρα την ΕΡΤ, θα μετανιώσουν γιατί θα αποκαλυφθούν όσα συνέβαιναν», όπως είπε.
«Όσο πιο δίκαια μοιραστούν οι θυσίες τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν οι θυσίες για όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια όταν κάποιοι πληρώνουν για πάντα και κάποιοι τη γλιτώνουν για πάντα».
Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι «περιθώριο για συμβιβασμό με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους δεν υπάρχουν» και υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι οι μεταρρυθμίσεις», οι οποίες χρειάζονται την υποστήριξη του λαού». Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για αλλαγές που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως:

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, δικλείδες ασφαλείας «ώστε να μην γίνονται πρόωρες εκλογές κάθε τόσο», ενδεχόμενο λειτουργίας ενός δεύτερου νομοθετικού σώματος (Γερουσία), καθιέρωση ασυμβίβαστου βουλευτή-υπουργού, μόνιμο εκλογικό νόμο, δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ειδικό τμήμα στο ΣτΕ για γρήγορη εκδίκαση μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και επενδύσεων, διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών, παραγραφή αδικημάτων υπουργών με τους ίδιους όρους με τους πολίτες και άρση της ασυλίας μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις που σχετίζονται με την άσκηση στων καθηκόντων τους.
Ο κ. Σαμαράς, τέλος, επιτέθηκε εκ νέου κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλόγισε «πολύ κοντή μνήμη», θυμίζοντας ότι «έλεγε την ΕΡΤ εργαλείο προπαγάνδας» και «τώρα θρηνεί».

Αντιδράσεις

«Αποτελεί πρόκληση η επίκληση της "αμαρτωλής ΕΡΤ" ως δικαιολογία για τις απολύσεις, για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους παρατρεχάμενους, τους βολεμένους και τους αυλικούς που το δικό του κόμμα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ανεχθεί χρόνια τώρα στην ΕΡΤ, με τους χιλιάδες εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο.

»Είναι προκλητική η δήλωσή του ότι προτίμησε οι 2000 απολύσεις, μέχρι τέλη Ιούνη, να γίνουν από την "αμαρτωλή ΕΡΤ" και όχι από άλλους δημόσιους οργανισμούς. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά δεκάδες οργανισμούς και φορείς του δημοσίου. Οι απολύσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι 20.000. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς προκλητικά λέει στους υπόλοιπους –υποψήφιους για απόλυση εργαζόμενους– ότι τους έδωσε παράταση 2 ή 3 μηνών. Καμία επανάπαυση» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει μονότονα το γνωστό μότο της δήθεν επιτυχημένης μνημονιακής του πολιτικής, που έχει καταστήσει τη χώρα κοινωνικό νεκροταφείο με εκατομμύρια ανέργους, μετατρέποντας το success story σε succERT story», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: