Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Σε εθνικό διχασμό οδηγείται η Τουρκία Με πρωτοφανή βία εκκενώνει ο Ερντογάν την πλατεία Ταξίμ


Ενα παιδί μεταξύ των θυμάτων της βίας της τουρκικής αστυνομίας. Βρήκε καταφύγιο στο ξενοδοχείο Divan, όπως χιλιάδες διαδηλωτές   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Εκτός ελέγχου τείνει να οδηγηθεί η κατάσταση στην Τουρκία μετά την πρωτοφανή βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί. Χάος, δακρυγόνα, συλλήψεις δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά, λίγες μόλις ώρες πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια διχασμού.
Σε «πολεμικό καταφύγιο» μετατράπηκε το ξενοδοχείο Divan, κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, όπου αναζήτησαν καταφύγιο διαδηλωτές. Από τα ξημερώματα πολίτες επέστρεφαν κατά χιλιάδες στην πλατεία. Μακρά νύχτα οργής διανύει ολόκληρη η Τουρκία. Σε μεγάλη συγκέντρωση καλεί την Κυριακή η πλατφόρμα Ταξίμ «απέναντι» στους υποστηρικτές του Ερντογάν... «Φωτιά» πήραν τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των οποίων οι διαδηλωτές έκαναν γνωστή την αντίστασή τους ανά τον κόσμο…
  • Tα hashtag στο twitter είναι #direngezipark#occupygezi,#taksimtemizlensin
Φωτογραφίες και βίντεο από την πρωτοφανή αστυνομική βία, τις άγριες συγκρούσεις, τους τραυματίες και την ομίχλη δακρυγόνων αναρτώνται μαζικά όλη τη νύχτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Τουρκία «βράζει», οι πολίτες βγαίνουν μαζικά στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις. Κόσμος στα μπαλκόνια, αυτοκίνητα στους δρόμους κορνάρουν.
21 φωτογραφίες
Το κλίμα στη χώρα έχει πλέον οξυνθεί πολύ επικίνδυνα. «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε την επιχείρηση στο πάρκο Γκεζί ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού δήλωνε μέσω Twitter ότι «κάποιοι προβοκάτορες ανάμεσα στους διαδηλωτές έχουν αρχίσει τώρα να χρησιμοποιούν όπλα». Και συμπλήρωσε πως έχουν τραυματιστεί δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και «ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό»…
Ρισκάροντας «ανοιχτό πόλεμο», ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την «εκκαθάριση του αστικού πάρκου Γκεζί –που γέννησε το κύμα αμφισβήτησης της αυταρχικής εξουσίας του- 18 ημέρες από την έναρξη των διαδηλώσεων και μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση των υποστηρικτών του ισλαμιστικού καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί με ασπίδες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πνίγοντας τους διαδηλωτές στα δακρυγόνα. Επικράτησε πανικός, πολίτες έτρεχαν σε κατάσταση πανικού μακριά από το μπαράζ δακρυγόνων και τις αντλίες νερού. Τη στιγμή της επίθεσης στο πάρκο βρίσκονταν και παιδιά.
Διαδηλωτές καταγγέλλουν πως δεν επετράπη στα ασθενοφόρα η πρόσβαση, αλλά ούτε και στους δημοσιογράφους για την κάλυψη των γεγονότων. Πολλοί είναι οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους κατά πληροφορίες που φθάνουν μέσω κοινωνικών δικτύων και γιατροί. Καταγγελίες αναφέρουν, επίσης, πως το νερό στις αντλίες περιείχε και χημικές ουσίες.
Κόσμος αναζήτησε καταφύγιο στο ξενοδοχείο Divan της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής που «χτύπησαν» με δακρυγόνα. Διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο ανάμεσα στα δακρυγόνα.
Την ίδια ώρα, αφού είχε «καθαρίσει» με πρωτοφανή αστυνομική βία η πλατεία Ταξίμ από –περιθωριοποιημένες ομάδες, κατά δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων- οι δυνάμεις καταστολής διέλυσαν τις σκηνές των κατασκηνωτών στο πάρκο Γκεζί. Ταυτόχρονα ξεσπούσαν επεισόδια σε παρακείμενους δρόμους της πλατείας Ταξίμ και η οργή στην Τουρκία φούντωνε.
«Δεν παραδίνομαι. Είμαστε οργισμένοι. Αυτό δεν τελείωσε. Ο κόσμος είδε ότι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε στον Ταγίπ Ερντογάν» δήλωνε Τούρκος διαδηλωτής καθώς χιλιάδες πολίτες από όλα τα σημεία της Κωνσταντινούπολης ξεχύνονταν τα ξημερώματα στους δρόμους με κατεύθυνση προς την πλατεία Ταξίμ.
Χιλιάδες κόσμου βγήκε και στους δρόμους της Άγκυρας φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Συγκεντρώσεις και στη Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
Η πλατφόρμα Ταξίμ, που συνενώνει 116 κινήματα, κάλεσε σε συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της Κωνσταντινούπολης, την ώρα που θα βγαίνουν στο δρόμο και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν. Οι πολέμιοι της κυβέρνησης ελπίζουν και αναμένουν συμμετοχή εντός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Από τα ξημερώματα πολίτες επέστρεφαν στην πλατεία Ταξίμ.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την προφυλάκιση τεσσάρων διαδηλωτών μελών του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDP), που κατηγορούνται για ρίψη μολότοφ και βεγγαλικών κατά της Αστυνομίας. Αλλα 22 άτομα οδηγήθηκαν επίσης στο δικαστήριο αλλά αφέθηκαν ελεύθερα.










Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: