Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου Ανάστατοι επιχειρηματίες στο Μικρολίμανο λόγω εντολής κατεδάφισης αυθαιρέτων


Ανάστατοι επιχειρηματίες στο Μικρολίμανο λόγω εντολής κατεδάφισης αυθαιρέτων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Την κινητοποίηση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο Μικρολίμανο προκάλεσε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το οποίο τους γνωστοποιούσε πως στις 27 Νοεμβρίου θα γίνουν κατεδαφίσεις κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αυθαίρετα.
Πειραιάς

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «οι φερόμενοι ιδιοκτήτες στους οποίους κοινοποιείται το παρόν οφείλουν να απομακρύνουν και να διαφυλάξουν τυχόν κινητά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στις αυθαίρετες κατασκευές, γιατί σε αντίθετη περίπτωση για τη φθορά των παραρτημάτων και κινητών πραγμάτων του αυθαιρέτου δεν δημιουργείται καμία ευθύνη του Δημοσίου, των οργάνων του ή των οποιονδήποτε προστεθέντων προσώπων».

Το σχετικό έγγραφο έφτασε στα χέρια των καταστηματαρχών την Τρίτη και το μεσημέρι της Τετάρτης αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον δήμαρχο ζήτησαν να μεσολαβήσει, ώστε οι εργασίες κατεδάφισης να μετατεθούν για μετά τις γιορτές. Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η κατεδάφιση δεν θα γίνει την ημέρα που έχει προγραμματιστεί και θα μετατεθεί για το νέο έτος.

Για το θέμα, στα τέλη Οκτωβρίου, ο κ. Μώραλης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, αλλά παράλληλα δεν θα πρέπει να πληγεί και η οικονομία της περιοχής. Πηγές της δημοτικής αρχής σημείωναν ότι ο δήμαρχος παρακολουθεί στενά το θέμα και αναζητά μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Επιπλέον σε εκκρεμότητα παραμένει και το αποτέλεσμα της μελέτης για την ανάπλαση της περιοχής που είχε ανατεθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Read more...

Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ στην «πόρτα» του ΣΥΡΙΖΑ...




Δεν θα άφηναν αναπάντητη την ... «πόρτα» Σκουρλέτη σε τυχόν τριμερή συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα-Βενιζέλου, στην Χαριλάου Τρικούπη. 
Εξηγώντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως...
ένδειξη φόβου, αφού είναι «ανοιχτοί» σε συνάντηση Σαμαρα-Τσίπρα, όχι όμως με την παρουσία Βενιζέλου, στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται : «τόσο πολύ τους τρόμαξε ένα δημοσίευμα που δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην ουσία των επιχειρημάτων»;
Εξάλλου, λένε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, περιμένει ακόμα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που είχαν συμφωνήσει να γίνει από τις 28 Ιουλίου, μετά από αποδοχή εκ μέρους του κ.Τσίπρα, πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα εθνικά θέματα...
matrix24.gr

Read more...

Συνάντηση, χωρίς τον Βενιζέλο...


 
Τι λένε στην Κουμουνδούρου...
Θετικός εμφανίστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης σε μία συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά.
Στην Κουμουνδούρου πάντως...
σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παίρνουν αποστάσεις από μία τριμερή συνάντηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι «αν είναι και ο κ. Βενιζέλος θα έχει άλλη μορφή. Είναι εντελώς διαφορετικό να τον καλέσει μόνο ο κ. Σαμαράς και είμαστε ανοιχτοί...Δεν μπαίνουμε στη λογική, όμως μιας τριμερούς συνάντησης».

Ο κ. Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια ο κ. Τσίπρας  είχε καταθέσει δυο αιτήματα για να υπάρξει έδαφος ελάχιστης συννενόησης.  «Δεν έγιναν αποδεκτά. Δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης» επανέλαβε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «ο λαός έχει να διαλέξει σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια. Αν γίνεται για εξεύρεση συνενόχων δεν θα έχει μικρό αντίκρισμα. Αν γίνει για να πάμε σε συνάντηση πολιτικών  αρχηγών μπορεί να είναι και θετικό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου επεσήμανε πως «περιθώριο συνεννόησης για ζητήματα που αφορούν το χρέος και έξοδο από την κρίση δεν υπάρχουν».

Read more...

Σαμαράς-Βενιζέλος καλούν Τσίπρα...


 
Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό δίδυμο, με προφανή σκοπό να...
θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «προ των ευθυνών» του, καθώς αφενός τα μέτρα αναμένονται καταιγιστικά, αφετέρου η τρόικα επιδιώκει όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση για να επιστρέψει στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί βήματα προσέγγισης με την τρόικα, αναζητώντας μια συμφωνία - πακέτο για την αξιολόγηση και τη μεταμνημονιακή εποχή. 

Σύμφωνα με μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του, αφού όμως λάβει γνώση όλων των δεδομένων για το σημείο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και ήδη εξετάζεται να αποσταλεί πρόταση - πρόσκληση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο κ. Τσίπρας σε μια συνάντηση -όχι σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- για να ενημερωθεί για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα που είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.


πηγη thepressproject.gr 

Read more...

Άτακτη υποχώρηση 6 σημείων από την κυβέρνηση...


Άτακτη υποχώρηση 6 σημείων από την κυβέρνηση"Ναι" σε απολύσεις, ενιαίο μισθολόγιο, λοκ άουτ και συνδικαλιστικό νόμο...


Νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΓΛΚ και στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και σήμερα, μετά τη...
χθεσινοβραδινή, με βασικό θέμα τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2015 και το δημοσιονομικό κενό, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.  

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «η συζήτηση ήταν θετική και θα συνεχιστεί». 

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει περικοπές κυρίων συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τις ομαδικές απολύσεις, και στη βάση αυτή είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει σε ζητήματα που αφορούν στα εξής:

Στη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και νέου πάγιου συστήματος αξιολόγησης που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Σε μέτρα περιστολής δαπανών σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ , περιλαμβανομένων αποχωρήσεων προσωπικού.
Στην αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις (η προκήρυξη απεργίας θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου).
Στη επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ), ήτοι το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας.
Στην επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Στην αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις»

Την ίδια ώρα ωστόσο, από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα για την επιστροφή της τρόικας παρέμεναν τα ίδια καθώς η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων σημείωσε χαρακτηριστικά «η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η Αντρέεβα απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

Επανέλαβε, ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης...
newsbeast.gr

Read more...

Τα πάνω-κάτω στις συγκοινωνίες...


Τα πάνω-κάτω στις συγκοινωνίες: Πρόστιμα, ιδιώτες ελεγκτές και άδειες για ΚΤΕΟ και υπαίθρια πάρκινγκΠρόστιμα, ιδιώτες ελεγκτές και άδειες για ΚΤΕΟ και υπαίθρια πάρκινγκ...


Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών προβλέπονται ρυθμίσεις και ανατροπές θεμάτων που αφορούν τις Μεταφορές, όπως οι...
έλεγχοι και τα πρόστιμα στις αστικές συγκοινωνίες, τα πρόστιμα στα ταξί, οι άδειες στα υπαίθρια πάρκινγκ, αλλά και στα ΚΤΕΟ.

Οπως γράφει και ο Euro2day που δημοσιεύει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου αρμόδιοι για την διενέργεια των ελέγχων μετακίνησης με το νόμιμο κόμιστρο και της επιβολής προστίμου στους παραβάτες είναι οι εντεταλμένοι Ελεγκτές Κομίστρου, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του οικείου συγκοινωνιακού φορέα ή υπάλληλοι τρίτου φορέα (νομικού προσώπου), στον οποίο έχει αναθέσει ο οικείος συγκοινωνιακός φορέας τον έλεγχο κομίστρου, εφόσον οι υπάλληλοι του τρίτου φορέα φέρουν ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση του οικείου συγκοινωνιακού φορέα.

Το ύψος των προστίμων στους λαθρεπιβάτες των ΜΜΜ

Σε ότι αφορά το ύψος των προστίμων το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι στους επιβάτες, που, κατά την διάρκεια του ελέγχου από αρμόδιο ελεγκτή, δεν επιδεικνύουν έγκυρο επικυρωμένο εισιτήριο επιβάλλεται πρόστιμο ως εξής:

Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα στις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ίσο με το 60πλάσιο του βασικού ή μειωμένου εισιτηρίου.
Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα των λοιπών περιοχών της χώρας, ίσο με το 20πλάσιο του βασικού ή μειωμένου εισιτηρίου.
Στους διακινούμενους με υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα, ίσο με το διπλάσιο της τιμής του εισιτηρίου αφετηρίας - τέρματος του δρομολογίου.
Στους διακινούμενους με σιδηροδρομικά οχήματα, ίσο με το διπλάσιο του αντιτίμου της διαδρομής την οποία πραγματοποίησε το τρένο, από την αφετηρία αυτού και έως του πρώτου, μετά την διαπίστωση της παράβασης, σταθμού στον οποίο προβλέπεται στάση της αμαξοστοιχίας. Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο εντός του προβλεπόμενου διαστήματος τότε το πρόστιμο επιβάλλεται και οφείλεται στο πενταπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.
Το πρόστιμο στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας εισοδήματος του παραβάτη.

Παραβάσεις και πρόστιμα στα ταξί

Στο άρθρο που αφορά τα ταξί καθορίζεται το ύψος των διοικητικών προστίμων ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης στην οποία έχουν υποπέσει.

Αναλυτικά τα πρόστιμα καθορίζονται ως εξής:

Για τις οριζόμενες ως ελαφρές παραβάσεις: από 50 έως 100 ευρώ.
Για τις σοβαρές: από 100 έως 300 ευρώ
Για τις πολύ σοβαρές: από 300 έως 600 ευρώ
Για τις ιδιαζόντως σοβαρές παραβάσεις: από 600 έως 3.000 ευρώ.
Στους παραβάτες των διατάξεων περί λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων μπορεί να επιβάλλεται πέραν των διοικητικών προστίμων διοικητική κύρωση της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας) ή της αφαίρεσης της ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου για χρονικό διάστημα από τρεις (3) ημέρες έως έξι (6) μήνες στους ιδιοκτήτες, εκμεταλλευτές ή οδηγούς των οχημάτων.

Επίσης το σχέδιο νόμου καθορίζει τα διακριτικά γνωρίσματα και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία που φέρουν τα εκμισθωμένα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) αυτοκίνητα με οδηγό. Για κάθε περίπτωση εκτέλεσης μεταφοράς με εκμισθωμένα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκίνητα με οδηγό που δε φέρουν στοιχεία αυτά προβλέπεται ότι επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους το οποίο κυμαίνεται από 200 έως 800 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται και η επιβολή διοικητικής κύρωσης με την αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων για διάστημα από 10 έως 30 ημέρες.

Υπαίθρια πάρκινγκ και ΚΤΕΟ

Οπως γράφει και το euro2day σε ότι αφορά τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης προβλέπεται ότι τα υπαίθρια πάρκινγκ που αποδεδειγμένα λειτουργούσαν έως το τέλος του 2012 εντός των διοικητικών ορίων του παραδοσιακού τμήματος της πόλεως των Αθηνών (Ιστορικό Κέντρο) μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας για τρία έτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης της περιοχής, εφόσον πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 28 του π.δ. 455/1976. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της άδειας για μια επιπλέον τριετία.

Για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι για την Περιφέρεια Αττικής και Π.Ε Θεσσαλονίκης επιτρέπεται σε εντός σχεδίου πόλεως περιοχές με χρήσεις μη οχλούσας βιομηχανίας - βιοτεχνίας, οχλούσας βιομηχανίας - βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου καθώς και σε περιοχές με χρήσεις χονδρικού εμπορίου, εγκαταστάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς, παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης και παραγωγικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης.Επιπλέον η ίδρυση και λειτουργία ΙΚΤΕΟ επιτρέπεται σε όλη τη χώρα ε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμού οριοθετημένων...
iefimerida.gr

Read more...

Έδωσαν εξηγήσεις Αγγελόπουλοι- Γιαννακόπουλος...





Το κατώφλι του Αθλητικού Εισαγγελέα πέρασαν το πρωί της Τετάρτης (19/11) οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τους πρώτους να κάνουν δηλώσεις και τον δεύτερο να αποφεύγει να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.
Οι ...
τρεις τους, βρέθηκαν με τον κύριο Σιμιτζόγλου για συστάσεις. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε κληθεί σχετικά με τις ανακοινώσεις και τις δημόσιες «αντιδικίες» με τον Ολυμπιακό και τους αδερφούς Αγγελόπουλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κατά την έξοδο του από το γραφείο του Εισαγγελέα δεν έκανε καμία δήλωση και αποχώρησε.
Ενώπιον του Σιμιτζόγλου βρέθηκαν έπειτα από κλήση του και οι αδερφοί Αγγέλοπουλοι. Οι μεγαλομέτοχοι της ΚΑΕ Ολυμπιακός κλήθηκαν και εκείνοι με τη σειρά τους για συστάσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους όσον αφορά την κόντρα με τον Παναθηναϊκό και τον κ. Γιαννακόπουλο.
«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και όποιος πιστεύει το αντίθετο κάνει λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ενώ ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε:«Έχουμε αγώνα την Πέμπτη», σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν θα υπάρξει ανακωχή.
woop.gr

Read more...

Όποιος δώσει "ανάσα" στην κυβέρνηση ψηφίζοντας ΠτΔ, "αποκεφαλίζεται"...


Πάνος Καμμένος Ανεξάρτητοι Έλληνες

  Kαμμένος προειδοποιεί Μελά...
«Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μελά. Όποιος δώσει "ανάσα" στη μνημονιακή κυβέρνηση με ψήφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "αποκεφαλίζεται". Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο...
συνέδριο».
Τα παραπάνω είπε, στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος, Παναγιώτη Μελά, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στον  Μελά  απάντησε και ο Τέρενς Κουίκ, με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Άλφα 9,89».
«Ένας έντιμος πολιτικός άνδρας δεν μπορεί να έχει άλλη "γλώσσα" μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κι άλλη "γλώσσα" εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Χθες ο κ. Μελάς, επειδή συζητήσαμε το θέμα των ενστάσεών του ή των θέσεών του ή των απόψεών του, όταν συνέταξα ως εκπρόσωπος το συγκεκριμένο κείμενο και το διάβασα στους συναδέλφους, όλοι είπαν «ναι» ομόφωνα και μάλιστα είπε ο πρόεδρος, όποιος δεν συμφωνεί -γιατί ήταν μια επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασής μας- είναι καλό να φύγει από τώρα από την αίθουσα. Κι όλοι έμειναν μέσα» είπε ο Κουίκ.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κάλεσε τον Μελά το Σαββατοκύριακο στο Συνέδριο, λέγοντας «αυτά που λέει στα ραδιόφωνα ας έρθει να τα πει μπροστά στους χίλιους συνέδρους, που δίνουν αγώνα κάθε μέρα στην εκλογική μας βάση εθελοντικά, με στερήσεις -ακόμη κι από την τσέπη τους- να έρθει να τους τα πει».
«Να έρθει να τα πει, για να καταλάβουμε κι εμείς» πρόσθεσε και κατέληξε: «Από το κλίμα που εισέπραξα χτες, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ένας βουλευτής που να μη θέλει εκλογές και μάλιστα με τον  Μελά να λέει, ότι αυτή η κυβέρνηση μας έχει καταστρέψει».

Read more...

Αίρεται η ασυλία του χρυσαυγίτη Ηλ. Παναγιώταρου...


Αίρεται η ασυλία του χρυσαυγίτη Ηλ. Παναγιώταρου 
Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του υπόδικου χρυσαυγίτη Ηλ. Παναγιώταρου αποφάσισε η Βουλή. Ο ίδιος δεν παραβρέθηκε στην σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ...
εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «η δίωξή μου είναι αμιγώς πολιτική και εγώ παντελώς αθώος, γι’ αυτό και ζητάω να γίνει δεκτή η άρση της ασυλίας μου για ένα και μόνο λόγο: να οδηγηθεί η υπόθεσή μου στη Δικαιοσύνη και να αποδειχθεί περίτρανα το αυτονόητο, δηλαδή η αθωότητά μου». 
Ο ίδιος κατηγορείται για ληστεία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και μιλάει για «στημένη» κατηγορία. «Έβαλαν έναν αλλοδαπό από το Μπαγκλαντές να πει ότι αφού πρώτα με κυνηγούσε στο μισό κέντρο των Αθηνών, του επιτέθηκα, του πήρα ένα κινητό μάρκας Blackberry (το ακριβότερο κινητό της αγοράς) και 450 ευρώ. Μόνο που δυστυχώς για τους σκευωρούς, όταν εκλήθην για διευκρινίσεις από την αστυνομία και έκανα εναντίον του μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση διαπιστώθηκε ότι η διεύθυνση του εν λόγω Μπαγκλαντεσιανού δεν ισχύει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Σημειώνει δε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι πεντακάθαρη και δεν φοβάται τίποτα». Η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας του για το μεν ένα αδίκημα με 170 «υπέρ» έναντι 6 «κατά», 1 «παρών» και 2 λευκά, ενώ για το δεύτερο αδίκημα με 178 «υπέρ» και 1 άκυρο. Η Βουλή αποφάσισε επίσης την άρση των ασυλιών του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μ. Κασσή (κατηγορείται για «εργατικό ατύχημα» που έγινε επί των ημερών του ως προέδρου του συνεταιρισμού «Πίνδος» και ζήτησε την άρση της ασυλίας του για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση), όπως και του πρώην δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη για τις εγκαταστάσεις καθαριότητας που διαθέτει ο δήμος στην Ιερά Οδό. 
Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να αρθεί η ασυλία του ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την υπόθεση, στην οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα αδίκημα και μάλιστα δια νόμου (του 2012), αν και σχολίασε πως «έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο να άρουμε τις ασυλίες για τα πάντα», προτείνοντας κάποιες κραυγαλέες υποθέσεις, όπως η δική του, να αναπέμπονται και να μπαίνουν στο αρχείο. «Υπέρ» της άρσης της ασυλίας του κ. Κασσή ψήφισαν 136 βουλευτές έναντι 32 «κατά», 10 «παρών» και 1 λευκό, ενώ για τον κ. Κακλαμάνη ψήφισαν 135 «υπέρ», 33 «κατά», 10 «παρών» και ένας λευκό. 
Δεν ήρθη η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Σταθά για την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των διοδίων. Πάντως και εκείνος ζήτησε την άρση της κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξή» του, ενώ τόνισε ότι με την αύξηση των διοδίων στην Βοιωτία, όπου εκλέγεται, έχουμε ήδη τρεις νεκρούς από τροχαία, καθώς έχει αυξηθεί η κίνηση στους επαρχιακούς δρόμους και η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Ωστόσο, υπέρ της άρσης ψήφισαν 13 βουλευτές έναντι 164 που καταψήφισαν (υπήρξαν ένα «παρών» και ένα λευκό). 

BHMA

Read more...

Πόρισμα-καταπέλτης για τον Καρατζαφέρη...



Επιβαρυντικό είναι το πόρισμα των ορκωτών λογιστών της βουλής για τον Γιώργο Καρατζαφέρη, στο πλαίσιο του ελέγχου για τις offshore εταιρείες με τις οποίες φέρεται να συνδέεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ όπως αποκάλυψε η Realnews.
Σύμφωνα με πληροφορίες από...
tovima.gr, η εταιρεία Catalina International που δέχθηκε τα τρία επίμαχα εμβάσματα, ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από την εταιρεία εξοπλιστικών Κεστρέλ, φαίνεται ότι ιδρύθηκε το 1992.
Τον Νοέμβριο του 2007 εμφανίζονται σε λογαριασμό της δύο εμβάσματα από την εταιρεία Premium Properties (της οποίας πραγματικός δικαιούχους είναι ο Αλέξανδρος Τσάτσος ,ιδιοκτήτης της Κεστρέλ) συνολικού ποσού 1.5 εκατ. ευρώ (ως εξόφληση μέρους του φερομένου δανείου).
Τον Αύγουστο του 2008 εμφανίζεται ένα ακόμα έμβασμα 150.000 ευρώ από την εταιρεία MALWERN προς την Catalina Ιnternational με πραγματικούς και ισότιμους δικαιούχους τον κ. Καρατζαφέρη και τον γιο του, Ιωάννη Καρατζαφέρη.
Και αυτό το ποσό, σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, εγγράφεται ως αποπληρωμή προσωπικού δανείου που είχε πάρει η εταιρεία του Τσάτσου.
Σημειώνεται όμως ότι από τα έγγραφα στοιχεία που προσκομίστηκαν η Catalina International δεν φαίνεται να έχει εκταμιεύσει αντίστοιχο ποσό στην εταιρεία του Τσάτσου. Συνεπώς, λένε οι λογιστές, δεν προκύπτει η πραγματική αιτία μεταβίβασης του ποσού του 1.650.000 ευρώ από την Premium Properties.

Read more...

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα 2009-2013 Αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά


Αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Αυξήθηκαν δραματικά μέσα στην πενταετία 2009- 2013 τα ποσοστά των νοικοκυριών που αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως, π.χ. σε καθημερινή βάση ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, καθώς και νωπά φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πλέον και νοικοκυριά που θεωρούνται μη φτωχά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση των παιδιών, σε σύγκριση µε τα στοιχεία της έρευνας για το 2009, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των νοικοκυριών που δεν µπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδροµές, το οποίο ανέρχεται σε 25,4% το 2013 από 7,6% που ήταν το 2009.

Κατάλληλο χώρο για σχολική µελέτη δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, για οικονομικούς πάντα λόγους, τα νοικοκυριά σε ποσοστό 18,4%, ενώ το 2009 το ποσοστό ήταν 11,7%.

Αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά των νοικοκυριών που δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση (7,4% το 2013 από 4% το 2009), καθώς και τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα (4,4% το 2013 από 1,1% το 2009).

Συνοπτικά:

  • Τα νοικοκυριά µε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα σε ποσοστό 98,7%, και δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος σε ποσοστό 99,3%. Το 1,3% και το 0,7% των νοικοκυριών αντίστοιχα δηλώνει ότι δεν έχει την οικονοµική δυνατότητα να παρέχει τα παραπάνω στα παιδιά του. Τα νοικοκυριά που δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονοµική δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους καινούρια ρούχα ή δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος, ανήκουν στον φτωχό πληθυσμό
  • Το 90,3% των νοικοκυριών, παρέχει στα παιδιά του ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 94,7% των νοικοκυριών παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα. Το 1,7% των µη φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν έχει την οικονοµική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση, ενώ το 1,3% δηλώνει ότι για οικονομικούς λόγους δεν παρέχει στα παιδιά του τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά µία φορά την ηµέρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό είναι 22,3% και 12,6% αντίστοιχα
  • Το 20,8% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν µπορεί να παρέχει στα παιδιά του εξοπλισµό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, ενώ το 15,4% δεν µπορεί να παρέχει στα παιδιά του παιχνίδια εσωτερικού χώρου
  • Σε ποσοστό 82,9% τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα να καλύψουν οικονοµικά την τακτική συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες αναψυχής. Τα φτωχά νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτή την οικονοµική δυνατότητα σε ποσοστό 36,3%
  • Το 86% περίπου των νοικοκυριών, µπορεί να καλύψει οικονοµικά τη διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (γενέθλια, ονοµαστικές εορτές κ.λπ.), ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσμό είναι 66,9% και 93,4%, αντίστοιχα
  • Το 68,7% των φτωχών νοικοκυριών, δηλώνει ότι δεν µπορεί να καλύψει οικονοµικά την συμμετοχή των παιδιών του σε σχολικές εκδροµές και εκδηλώσεις µε ίδιους οικονοµικούς πόρους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα µη φτωχά νοικοκυριά ανέρχεται σε 8,8%
  • Σε ποσοστό 9,2% τα νοικοκυριά, δηλώνουν ότι δεν µπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να προσκαλούν περιστασιακά, στο σπίτι ή αλλού, φίλους για παιχνίδι και φαγητό, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσμό είναι 23,7% και 3,7% αντίστοιχα
  • Το 18,4% των νοικοκυριών, δεν έχει κατάλληλο χώρο στην κατοικία για την σχολική µελέτη των παιδιών, ενώ τα ποσοστά για τον φτωχό και τον µη φτωχό πληθυσμό είναι 31,6% και 13,1% αντίστοιχα
  • Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο αδυναµία να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά µε 3 παιδιά δεν µπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδροµές σε ποσοστό 45,1%, ενώ για τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά το ποσοστό ανέρχεται σε 66,5%. Αντίστοιχα, τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων (γενέθλια, ονοµαστικές εορτές κλπ.), δεν µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα νοικοκυριά µε 3 παιδιά σε ποσοστό περίπου 16%, ενώ τα νοικοκυριά µε 4 ή περισσότερα παιδιά δηλώνουν ότι δεν µπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στα παιδιά τους σε ποσοστό 28,6%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναζητείται συμβιβασμός στο «παρά ένα» Εντατικές προσπάθειες για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα


Εντατικές προσπάθειες για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Αθήνα
Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «η συζήτηση ήταν θετική και θα συνεχιστεί».

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με Το Βήμα, η κυβέρνηση κάνει εντατικές προσπάθειες για την επιστροφή της τρόικας  και είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο η τριμερής να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Αν ευοδωθεί η προσπάθεια, κυβέρνηση και τρόικα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα βασικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, κυριολεκτικά στο «παρά ένα».

Το ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι πλέον έχει χαθεί οριστικά και έτσι πιθανές ημερομηνίες είναι η 15η Δεκεμβρίου -για έκτακτο Eurogroup που θα εγκρίνει πολιτικά την αξιολόγηση- και η Σύνοδος Κορυφής της 18ης.
Ο «καμβάς» του υπό διερεύνηση συμβιβασμού προβλέπει ότι η τρόικα θα κάνει πίσω στο δημοσιονομικό κενό και στο αίτημα να αλλάξει ριζικά το σχήμα των 100 δόσεων, με αντάλλαγμα ένα πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση που θα αφορά:
  • τις αλλαγές στο Δημόσιο
  • τον συνδικαλιστικό νόμο
  • τη θεσμοθέτηση του λοκ - άουτ και
  • την ταχεία προώθηση μιας σημαντικής αποκρατικοποίησης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο ανυποχώρητος Μπενίτο…


Συνεχίζει τον κωμικό αντιμνημονιακό της πόλεμο η κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι η...
ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε τίποτα, ανεβάζοντας τους τόνους έναντι των δανειστών.

Μερικά αποσπάσματα των όσων είπε, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου:

-Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά. Απλώς θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μην γίνεται αποσπασματική προσέγγιση. Δεν γίνεται συζήτηση για το ένα ή το άλλο θέμα. Δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος το ζήτημα. Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει. Και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί να του ζητηθούν ξανά θυσίες. Λοιπόν, του λέμε ότι δεν θα του ζητήσουμε ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά. Αλλά σίγουρα πρέπει η Ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει, όχι τώρα αλλά και στο μέλλον αλλαγές, οι οποίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες για τα παιδιά μας, για την απασχόληση, για τις επενδύσεις, για την Ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα.

-Η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει. Έλεγε κάποια πράγματα για το 2012, για το 2013, για το 2014. Απεδείχθη ότι οι δικές μας προβλέψεις είναι έγκυρες και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις καλές προβλέψεις. Γιατί και στο πρωτογενές πλεόνασμα είχαμε καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα αλλά και στην επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν το προβλέπανε και ήταν από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ενώ η Ευρωζώνη ως ενιαία οικονομία αυτή τη στιγμή εμφανίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ρυθμού ανάπτυξης, η Ελλάδα ήδη από το γʼ τρίμηνο του 2014 έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς και αυτό είναι μια ένδειξη πάρα πολύ σοβαρή.

-Όχι, δεν τίθεται θέμα (Grexit). Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτά που είναι αυτονόητα και δεδομένα και έχουν προκύψει με κόπους και θυσίες πέντε ετών, μπορούν να χαθούν σε πέντε μέρες. Και εξήγησα ότι ακόμη και σε πέντε λεπτά με μια λάθος κίνηση μπορείς να καταστρέψεις τα πάντα. Λοιπόν, αυτό είναι το μήνυμα προς την αντιπολίτευση. Και αυτό είναι και το μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό, γιατί πάντα υπάρχουν σκληρά και καθαρά διλήμματα.

Έχουν βάλει στοίχημα με τον εαυτό τους στην κυβέρνηση να προλάβουν να κάνουν όλα τα λάθη που πιστεύαμε ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;..

Parapolitiki.com

Read more...

Ομολογεί την "παραβατική συμπεριφορά"...


...στελεχών της, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ...


Προβληματισμός και εκνευρισμός επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από τις...
νέες ντροπιαστικές για το Σώμα εικόνες που διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στην πλατεία Εξαρχείων με αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ, να πρωταγωνιστούν σε πλιάτσικο σε καταστήματα, καθώς επίσης και σε ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων και ανυποψίαστων πολιτών.


Διαβάστε ακόμα: «Μικρές παρασπονδίες»: Τα κατασταλτικά κατορθώματα της Ελληνικής Αστυνομίας στην 41η επέτειο του Πολυτεχνείου 

Τα ανδραγαθήματα των «υπηρετών του Νόμου» έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου, μέσω ερασιτεχνικών βίντεο, προκαλώντας γενική κατακραυγή.

Την «απογοήτευση για την παραβατική συμπεριφορά μιας μειοψηφίας ένστολων, που δε συνάδει με τη γενικότερη φιλοσοφία μιας Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη» δεν κρύβουν ανώτερα στελέχη της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα μάλιστα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να «φθάσουν το μαχαίρι στο κόκαλο» βρίσκοντας και αποδίδοντας βαριές πειθαρχικές  - και όχι μόνο - ποινές στους υπαίτιους αστυνομικούς, των όσων θλιβερών περιστατικών διαδραματίστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της πορείας για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, όσο και στα Εξάρχεια.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Διοικητική Έρευνα και προανάκριση από την Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τις απρόκλητες επιθέσεις και τους  τραυματισμούς   των δημοσιογράφων Αντώνη Ντινιακού (του διαδικτυακού περιοδικού vice.com) και Λευτέρη Μπιντέλα (εφημερίδα το Έθνος), καθώς  και της φωτορεπόρτερ Αγγελικής Τσαγκάρη, από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ., καθώς και του πλιάτσικου σε περίπτερο στην πλατείας Εξαρχείων με πρωταγωνιστές τους άνδρες μιας διμοιρίας των ΜΑΤ !

Αρκεί βέβαια, αυτή τη φορά οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. να καταλήξουν όχι μόνο στον εντοπισμό των ενόχων, αλλά και σε ποινές αντίστοιχες των πράξεων των κατηγορούμενων αστυνομικών.

Μιχάλης Λαγάνης...
topontiki.gr

Read more...

"Χούντα" Φορτσάκη: Απειλεί με κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων ...




Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση για τη... «Μνήμη και Τιμή Πολυτεχνείου 2014», οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ προαναγγέλλουν κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων καθώς τη θέση τους θα πάρουν τα... 
ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα!


Παραθέτουμε την ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών με τίτλο
«Μνήμη και τιμή Πολυτεχνείου, 2014»
Στον Μαρξ ανάγεται η περίφημη παρατήρηση ότι τα ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν κάποτε σε πρώτη εκδοχή ως δράμα και σε δεύτερη ως φάρσα. Είναι αδύνατο να μη θυμηθεί κανείς αυτή τη σκέψη βιώνοντας τους τρέχοντες κλυδωνισμούς των σημερινών ελληνικών πανεπιστημίων. Το 1973 μια φοιτητική εξέγερση που έκανε το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου φρούριο ελευθερίας ενάντια σε μια στρατιωτική δικτατορία και τις προσχηματικές μεταλλάξεις της έγραψε ιστορία αντίστασης, ανθρωπιάς και υπευθυνότητας της σπουδάζουσας νεολαίας και όσων αγκάλιασαν την προσπάθειά της. Και σήμερα και πάντα αξίζει να θυμόμαστε εκείνα τα παιδιά που δεν συμβιβάσθηκαν κι οδήγησαν τον τόπο πίσω στη δημοκρατία με την παρέμβασή τους. Τα νιάτα συνέβαλαν τότε αποφασιστικά κι αναμφισβήτητα στην αποκατάσταση συνθηκών ελευθερίας και νομιμότητας στη χώρα μας, κι η ευγνωμοσύνη γι’ αυτό είναι σταθερή.
Πώς πρέπει όμως να τιμούμε εκείνο το θαρραλέο κι έντιμο παράδειγμα; Με την προάσπιση της δημοκρατίας και την τήρηση των κανόνων της. Γιατί δημοκρατία χωρίς κανόνες και νόμους δεν μπορεί να σταθεί, μπορεί μόνον να τραυματισθεί και να απαξιωθεί εκ των έσω. Τι κυρίως περιμένει, έχει δικαίωμα να περιμένει το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών αυτής της χώρας, που παραδοσιακά σέβονται και σταθερά υποστηρίζουν την παιδεία του λαού και τον θεσμό του δημόσιου πανεπιστημίου ως την ανώτατη έκφρασή της, από όλους τους υπεύθυνους για την πορεία της; Την έμπρακτη στήριξή της με κάθε τρόπο. Είναι σαφές σε όλους ότι η παρούσα συγκυρία δεν παρέχει τις δυνατότητες εκείνες που θ’ άξιζαν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλεπάλληλα πλήγματα οικονομικού υποσιτισμού και στελεχικών περικοπών, παράλληλα με παλιές εγγενείς κι επίκτητες αδυναμίες και δυσλειτουργίες, έχουν φέρει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σε κατάσταση κρίσιμη. Η στάση της πολιτείας είναι συχνά αμήχανη και κάποτε σχεδόν αδιάφορη. Το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζεται όχι ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας αλλά, μυωπικά, ως μη ανταποδοτική επένδυση ως προς τις πιεστικές βραχυπρόθεσμες ανάγκες.
Όμως και τραυματισμένο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει και κατορθώνει ν’ αποδίδει σημαντικούς και διεθνώς αναγνωριζόμενους καρπούς και να συμβάλλει σταθερά στην πρόοδο της χώρας, υπό ένα βασικό όρο: να μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει. Δεν το βοηθεί λοιπόν οποιαδήποτε διακοπή προσφοράς των υπηρεσιών του, έστω και μιας μέρας, με την επίκληση οποιωνδήποτε, δικαιολογημένων ή όχι, διεκδικήσεων. Είναι δε πράξη όχι μίμησης άλλοτε ηρωικών προτύπων αλλά έσχατης ανευθυνότητας να εμποδίζεται η δράση του με τις περιβόητες πια «καταλήψεις». Οι ενέργειες αυτές αντιστρατεύονται κάθε έννοια δημοκρατικής λογικής και με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μια ακόμη επικίνδυνη γραφικότητα της χώρας μας. Μειοψηφικές ομάδες φοιτητών με επιτήδεια χάλκευση δημοκρατικών διαδικασιών, τετραπέρατοι ήδη σκηνοθέτες μιας εικονικής φοιτητικής δημοκρατίας, περιβάλλονται επί χρόνια ένα πλασματικό μανδύα δημοκρατικής νομιμοποίησης κι επιμένουν να παίζουν τον ρόλο των κλειδοκρατόρων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όποιος τολμήσει ν’ αμφισβητήσει αυτές τους τις πρακτικές και να επισημάνει τις ολέθριες συνέπειές τους (από άποψη καθαρά παιδευτική αλλά σωρευτικά και οικονομική), στιγματίζεται εύκολα ως αντιδραστικός, χουντικός και άλλα παρόμοια. Η παράλυση των πανεπιστημίων παρουσιάζεται αδίστακτα ως αγώνας προόδου τους, για τη διεξαγωγή του οποίου κανένας φραγμός δεν δικαιολογείται.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και τα ΑΕΙ του 2014 βρίσκονται πια στους αντίποδες του πνεύματος και των διεκδικήσεων του Πολυτεχνείου του 1973. Τη θέση μιας πραγματικής επιθυμίας επαναφοράς της δημοκρατίας και στήριξης της γνώσης ως εργαλείου φωτισμού του λαού έχει πάρει στα χέρια ορισμένων θλιβερών δήθεν απογόνων εκείνων των αγωνιστών η προσπάθεια ανάσχεσης κάθε πορείας προς τα εμπρός και κάθε πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν τους ενδιαφέρει κανένας γνήσιος διάλογος, κανενός είδους συναναζήτηση λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα. Κραυγάζουν άρα υπάρχουν, παρεμποδίζουν άρα (αυτο)δικαιώνονται, ενώ η ανώτατη παιδεία αυτοχειριάζεται όσο τους αφορά.
Είναι επομένως υποχρέωση των πανεπιστημιακών αρχών που έχουν νόμιμα εκλεγεί για να βελτιώσουν την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, να θέσουν ένα τέρμα σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απευθύνει έκκληση προς την πλειοψηφία των φοιτητών, την πολιτεία και την ελληνική κοινωνία να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπό συνθήκες δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η βίαιη κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων (και ο σταθερός κίνδυνος φθορών τους όπως επανειλημμένα συνέβη στο παρελθόν) ούτε βέβαια η παραχάραξη της δημοκρατίας με διάφορους τρόπους, αλλά ακριβώς στο πνεύμα του Πολυτεχνείου του 1973 αποτελεί επιτακτικό αίτημα απλής λογικής η αποκατάστασή της.
Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν. Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Είναι καθήκον όλων μας να τη στηρίξουμε, με στοργή και τόλμη. Αλλιώς η φάρσα μπορεί να εξελιχθεί κι αυτή σε δράμα, μοιραίων κι άβουλων αντάμα.
left.gr

Read more...

Άρχισε το αποχαιρετιστήριο κυβερνητικό ξεκατίνιασμα...


Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ ότι προκαλεί προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα επέρριψε σήμερα Τρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης και μάλιστα...
σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, προκαλώντας την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. "Μόνο οι απατεώνες υπογράφουν συμφωνίες για να μην τις τηρούν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στο Μega. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή όλα όσα έχουν συμφωνήσει με την τρόικα "και το ΠΑΣΟΚ ας μην τα ψηφίσει, να πάμε στις εκλογές". "Η τρόικα έχει δίκιο... Όταν υπογράφουμε μια συμφωνία, την υπογράφουμε για να την τηρήσουμε..." σημείωσε. "Όποιος δεν αντέχει να κάνει αυτή τη δουλειά, να αλλάξει δουλειά. Εδώ και έξι μήνες μετά τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έβαλε φρένο..." ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. 
 Μιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και στη συζήτηση αυτή δεν εκπροσωπεί απλώς τον εαυτό του, είναι προφανές ότι σιγά-σιγά το παίρνουν απόφαση ότι το πράγμα δεν σώζεται και αρχίζουν να ασχολούνται με το ποιος θα πάρει την ευθύνη...
parapolitiki.com


Read more...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανακαλείται ελαιόλαδο...


Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε...
τη διακίνηση προϊόντων τα οποία πωλούνται ως ελαιόλαδα με τις εξής ενδείξεις: 

Α) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΑΛΚΥΟΝΙΣ

Β) ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Όμως, από την εξέτασή τους προέκυψε ότι είναι ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΕΧΡΩΣΜΕΝΑ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:

Α) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2016, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ 
ΑΝΤΩΝΗΣ – ΣΟΥΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ», το οποίο διακινείται από την εταιρία ΙΝΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Β) Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 08-07-2016, το οποίο δεν φέρει καμία 
επιπλέον ένδειξη και διατίθετο από πλανόδιο έμπορο.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τα ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ προϊόντα από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν...
parapolitika.gr

Read more...