Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ο υφυπουργός που ήθελε να γίνει υπουργός

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ



Ο υφυπουργός που ήθελε να γίνει υπουργός
Προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος της παραίτησης Νικολόπουλου επιχειρείται από το Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού να χαρακτηρίζουν το ζήτημα ως ανούσιο. Είναι ωστόσο δύσκολο για την κυβέρνηση να αποφύγει τους κλυδωνισμούς που προκαλούνται από την αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται ύστερα από τρεις συνεχόμενες υπουργικές παραιτήσεις –Ράπανος, Βερνίκος και Νικολόπουλος.


Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μεταφέρουν την οργή του κ. Σαμαρά για τη στάση Νικολόπουλου, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται να είχε ενημερωθεί για τους προβληματισμούς του τέως υφυπουργού Απασχόλησης και είχε ζητήσει να τον δει στο Μαξίμου για να το συζητήσουν.

Από διάφορες πλευρές άλλωστε επιβεβαιώνονταν οι προβληματικές σχέσεις του κ. Νικολόπουλου με τον πολιτικό του προϊστάμενο Γιάννη Βρούτση. Μια κατάσταση που είχε φτάσει μέχρι το Μαξίμου.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής Νικολόπουλου στον Πρωθυπουργό, ο βουλευτής Αχαΐας του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί χθες βράδυ, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, απ’ όπου λένε ότι ο κ. Νικολόπουλος, ενώ είχε συμφωνηθεί συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, άρχισε να διαρρέει ότι παραιτείται.

Η συνάντηση συμφωνήθηκε μετά από την πρώτη επιστολή Νικολόπουλου προς τον Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ο υφυπουργός έθετε επιτακτικά το ζήτημα των αρμοδιοτήτων σε σημείο που να δίνεται η εικόνα ότι ουσιαστικά ζητούσε την ίδρυση νέου υπουργείου.

Όπως και να έχει, στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, φαίνεται ότι είχαν αρχίσει να υποπτεύονται τις προθέσεις του κ. Νικολόπουλου και δεν αποκλείεται, στη χθεσινοβραδινή μεταμεσονύκτια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ψηφοφορία, το ζήτημα να τέθηκε επί τάπητος. Ενώ προς στιγμήν φάνηκε να είναι διαχειρίσιμο, οι πρωινές εξελίξεις οδήγησαν σε στροφή 180 μοιρών της στρατηγικής.

Με το που γνωστοποιήθηκε η επιστολή παραίτησης του Ν. Νικολόπουλου, ο κ. Σαμαράς συνεκάλεσε στο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Κώστα Μπούρα, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού Γιώργου Μουρούτη και του Υπουργού Απασχόλησης Γιάννη Βρούτση.

Σε αυτή αποφασίστηκε αφ’ ενός η τακτική υποβάθμισης του θέματος Νικολόπουλου –η δήλωση Κεδίκογλου «τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα» αποτυπώνει απολύτως το κλίμα- και αφ’ ετέρου η τοποθέτηση του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στη θέση του υφυπουργού Απασχόλησης.

Πάνος Ρασσιάς
 http://newpost.gr

Read more...

Ύφεση 6,9% και ανεργία 23,6% προβλέπει το ΙΟΒΕ

ΙΟΒΕ



 
 




Σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2012 προχώρησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ .

Σε τριμηνιαία έρευνά του που παρουσίασε την Δευτέρα, εκτιμά ότι η ύφεση θα φθάσει το 6,9% έναντι 5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 23,6%, από 20% που είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο.

«Συνισταμένη των τάσεων στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ αποτελεί η επιδείνωση της πρόβλεψης για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του ΙΟΒΕ, που πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 6,9%», αναφέρει το Ινστιτούτο στην έκθεσή του.

 «Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών προβλέπεται να δεχθούν πρόσθετες πιέσεις προερχόμενες κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τη συνεχή άνοδο της ανεργίας, τη πτώση αμοιβών μετά τις ρυθμίσεις για το μισθολογικό κόστος στο δεύτερο μνημόνιο», συμπληρώνεται.protothema.gr

Read more...

Συναντήσεις Στουρνάρα με Γιουνκέρ-Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες



Συναντήσεις Στουρνάρα με Γιουνκέρ-Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Eurogroup και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.http://moneypost.gr

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθούν όσοι υπουργοί σέβονται τις δεσμεύσεις τους

Πώς αντέδρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αποχώρηση του υφ.Εργασίας



 
 




Ως «αυτονόητη» ενέργεια χαρακτηρίζει ο Συνασπισμός την παραίτηση του κ. Νίκου Νικολόπουλου από την θέση του υφυπουργού Εργασίας, ενώ επισημαίνει ότι το ίδιο θα έπρεπε να πράξουν και οι υπόλοιποι υπουργοί σεβόμενοι τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η στάση του κ. Νικολόπουλου αναδεικνύει το αυτονόητο που θα έπρεπε να πράξουν όσα στελέχη της κυβέρνησης σέβονται τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις έναντι των ψηφοφόρων τους. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η επαναδιαπραγμάτευση εγκαταλείφθηκε την ημέρα των εκλογών».

Επιπροσθέτως, στην παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας αναφέρεται και  υπεύθυνος τομέα εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάυλος Χαϊκάλης σημειώνοντας ότι «Πριν στεγνώσει η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος, παραιτήθηκε γιατί διαφωνεί με την πολιτική που ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει η συγκυβέρνηση της ελληνικής τρόικας» και συμπληρώνει πως «Με άλλα λόγια είναι απερίγραπτο το τι θα ακολουθήσει για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σταθεροί στις αρχές μας, δηλώνουμε ότι η μόνη λύση για να μην εξαθλιωθούν οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός είναι να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από το μνημόνιο»..protothema.gr

Read more...

Σόιμπλε και Μοσκοβισί εναλλάξ πρόεδροι στο Eurogroup

Σολομώντεια (;) λύση για τη διαδοχή Γιούνκερ



 
 



Προς την εξεύρεση της λύσης(;) της διαδοχικής προεδρίας στο Εurogroup φαίνεται πως καταλήγουν Παρίσι και Βερολίνο καθώς η επιμονή του Βερολίνου για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του κονκλάβιου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Γερμανό Βολφανγκ Σοιμπλε συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο για διπλή προεδρία ανά 2,5 έτη, μεταξύ του Βολφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πειρ Μοσκοβισί.  Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και απερχόμενος επικεφαλής του Εurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε να αναλάβει τη θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο νυν Διοικητής της Τράπεζας του Λουξεμβούργου Υβ Μερς, αφήνοντας έξω τον Ισπανό Μανουέλ Γκονζάλες Παράμο, "ακυρώνοντας" μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προέβλεπε πως οι τέσσερεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα είχαν πάντοτε από μια θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ.                                                                                                                          

Παράλληλα η Ευρωζώνη εξετάζει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ισπανία για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici.

Υπενθυμίζεται ότι προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Eurogroup ανέφερε ότι ο στόχος για το ισπανικό έλλειμμα του 2012 θα αυξηθεί στο 6,3% από 5,2% προηγουμένως, ενώ για το 2013 ο στόχος θα αφορά έλλειμμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ και για το 2014 έλλειμμα της τάξης του 2,8%.

"Υπάρχει μία πρόταση για την Ισπανία. Εκτιμώ πως αυτή είναι μία θετική πλευρά", είπε ο Moscovici, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν η πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες καθώς και τα κοινωνικά τους προβλήματα.

"Υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι που προσφέρονται, κατά τη γνώμη μου, για να λάβουν την ομόφωνη έγκριση των υπουργών", είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ξεχωριστά, ο Moscovici είπε πως οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να βρουν μια λύση για το ποιος θα αναλάβει το "τιμόνι" του Eurogroup μετά τη λήξη της θητείας του Jean-Claude Juncker στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Γαλλία και η Γερμανία αναζητούν τρόπους να μοιραστούν αυτό το ρόλο τα προσεχή έτη. Ωστόσο, ο Moscovici έριξε "πάγο" στην ιδέα, λέγοντας πως η Γαλλία επιθυμεί ο Juncker να συνεχίσει για λίγο να εκτελεί τα καθήκοντά του, έως ότου βρεθεί μια λύση.

Επίσης, ο Moscovici τόνισε την ανάγκη οι ΥΠΟΙΚ να επισφραγίσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων προς μία τραπεζική ένωση, ξεκινώντας με την σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού φορέα.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Η Ισπανία στο επίκεντρο της συνάντησης του Eurogroup

Η Ισπανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Noonan σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε πως η βασική απόφαση που θα ληφθεί θα είναι για τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Ο Ιρλανδός υπουργός τόνισε πως δεν αναμένει πρόοδο στις συζητήσεις που αφορούν στη χώρα του και πως το πιο πιθανό θα είναι μία συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.

Read more...

Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας εξελέγη και επίσημα ο Γ.Ζανιάς

Ανακοίνωση του ΔΣ


Ο Γιώργος Ζανιάς στο Eurogroup. Μέχρι πρότινος, ήταν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών
Ο Γιώργος Ζανιάς στο Eurogroup. Μέχρι πρότινος, ήταν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Την εκλογή του Γιώργου Ζανιά ως νέου προέδρου της Εθνική Τράπεζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το διοικητικό της συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ζανιάς, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, εξελέγη νέο μη Εκτελεστικό Μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες είχε αποχωρήσει από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας το διοικητικό της δίδυμο.: ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας Βασίλης Ράπανος παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου της Απόστολου Ταμβακάκη.

Στη θέση του κ. Ταμβακάρη έχει τοποθετηθεί ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Γιώργος έτοιμος να μιλήσει για όλους και για όλα!...



Η αρχή θα γίνει στο... Συμπόσιο της Σύμης...
Και όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται έτοιμος να μιλήσει και να πει πολλά εντός... έδρας!

Αν και δεν θέλησε να μιλήσει στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις, ο πρώην πρωθυπουργός θα...
μιλήσει για όλους και για όλα στο Συμπόσιο της Σύμης που ξεκινάει στις 15 Ιουλίου!

Νωρίτερα, θα παρέμβη στην σύσκεψη των Ηγετών - μελών της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Βαλκάνια που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:

• Την Πέμπτη 12 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη των Ηγετών - Μελών της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Βαλκάνια.

• Από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο, το Συμπόσιο της Σύμης για το 2012.
Στη θεματολογία του Συμποσίου περιλαμβάνονται, η πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης στο περιβάλλον της κρίσης, η αξιολόγηση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την μελλοντική φυσιογνωμία της ΕΕ καθώς και οι επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου υπό το πρίσμα και της Αραβικής Άνοιξης.

Ιδιαίτερη θεματική ενότητα θα αποτελέσει η Ελλάδα ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν καινοτόμες σκέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο θα καλύψουν οικονομικά την παρουσία τους.


• Επίσης, στη Σάμο, στις 19 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Κρίση και την Οικονομία. Η Επιτροπή θα καταλήξει σε συμπεράσματα για την τρέχουσα περίοδο, τα οποία θα αποτελέσουν και προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε διεθνείς Οργανισμούς, την ΕΕ, ακόμη και το Αμερικανικό Κογκρέσο. ..
parapolitika.gr


Read more...

«Δώστε τη ζωή σας και σώστε την πατρίδα»

Τι  είπε στους Εφόρους ο υφυπ. Οικονομικών:



 
 




«Νυν ο υπέρ πάντων αγών» ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη προς τους προϊσταμένους των 30 μεγάλων ΔΟΥ και Τελωνείων της χώρας, που συλλέγουν το 80% των φορολογικών εσόδων.

Στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχε σήμερα μαζί τους, ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων και μηδενική ανοχή για υπαλλήλους που δεν λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο και το πνεύμα των καιρών.

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, τους κάλεσε «να δώσουν και τη ζωή τους για να σωθεί η πατρίδα» στους επόμενους κρίσιμους έξι μήνες για το μέλλον της χώρας.

«Ξεχάστε τις άδειες το καλοκαίρι, γιατί αλλιώς θα βρεθούμε όλοι σε άδεια διαρκείας από τον Δεκέμβριο» τόνισε μιλώντας στους επιτελείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, θέλοντας να τονίσει πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το μέλλον του δημοσίου τομέα θα κριθεί από τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Read more...

Τι θα γίνει με το τέλος ακινήτων και τη ΔΕΗ...



Τι θα γίνει τελικώς με το ειδικό τέλος ακινήτων, φέτος; Θα εισπραχθεί και πώς από το ελληνικό δημόσιο; Οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν το σενάριο που θέλει εξαρχής τη ΔΕΗ να απεγκλωβίζεται από ... την είσπραξη του, αν και όχι 100%.

Δηλαδή, ναι μεν δεν θα είναι η ΔΕΗ αυτή που θα εισπράττει τα λεφτά, αλλά θα είναι αυτή που θα τυπώνει και θα αποστέλλει τα ειδικά ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν την επιβάρυνση.

Αυτή φαίνεται να είναι σε τούτη τη συγκυρία η πιθανότερη λύση που θα υιοθετηθεί, αν και οριστικές αποφάσεις δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί ακόμα.

Για την ιστορία, πάντως, και όχι μόνο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει περί τα 3 δισ. ευρώ από όλη αυτή τη διαδικασία. Κατά συνέπεια περιθώρια για μεγάλους πειραματισμούς δεν υπάρχουν, ειδικά για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, που άπτεται άμεσα των εσόδων για το 2012, που ούτως ή άλλως δεν πάνε ιδιαίτερα καλά.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, αφού νέα παράταση δεν μπορεί να δοθεί.


Read more...

Τι δηλώνει ο Νικολόπουλος

"Είμαστε εδώ για τα δύσκολα για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον ελληνικό λαό. Θα είμαι εδώ", δήλωσε ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος.
Όπως είπε συνομίλησε ήδη τον αντικαταστάτη του Nίκο Παναγιωτόπουλο και τόνισε : "Θα είμαι κοντά του όπως θα είμαι κοντά  και τον Γιάννη τον Βρούτση". enikos.gr

Read more...

"Δεν είναι όλοι για τα δύσκολα"...




Μ' αυτη τη φράση σχολίασε o Σίμος Κεδίκογλου την παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου, ενώ τόνισε πως ... η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της...

Read more...

Στήριξη στα αγροτικά ιατρεία ακριτικών περιοχών της Θράκης από την «Αποστολή» και τον ΙΣΑ

Ενίσχυση της «ξεχασμένης» Έλλαδας




Έβρος
Στήριξη στα αγροτικά ιατρεία των ακριτικών περιοχών της Θράκης με υγιειονομικό και φαρμακευτικό υλικό προσέφεραν ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε τα χωριά Λάβαρα, Κυπρίνο και Μεταξάδες σε μια συμβολική κίνηση ενίσχυσης της «ξεχασμένης» Ελλάδας.

Μάλιστα, η «Αποστολή» και ο ΙΣΑ ανακοίνωσαν την υιοθεσία του Κοινωνικού Ιατρείου που ετοιμάζει η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, το οποίο θα ενισχύσει με φάρμακα, γιατρούς και τεχνογνωσία.

Με την απόφαση αυτή δημιουργείται ένας άξονας προστασίας, πρόληψης και φροντίδας της υγείας των ανασφάλιστων ακριτών από το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης το Καστελόριζο έως το βορειότερο σημείο του Έβρου.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός επεσήμανε τα προβλήματα της περιοχής και τόνισε: «Η κεντρική διοίκηση μας έχει ξεχάσει. Η τοπική ηγεσία αγωνίζεται να κρατήσει όσα μπορεί. [...] Μη μας ξεχνάτε, βιώνουμε την αδιαφορία και είναι πολύ άσχημο, δυστυχώς κάποιοι που αποφασίζουν στην Αθήνα δε λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.»

Η « Αποστολή» με τον ΙΣΑ έχει μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να ενισχύσει τα αγροτικά ιατρεία και τους κατοίκους στη Σύμη, τη Χάλκη, τη Νίσυρο, το Καστελόριζο, τη Γαύδο, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, την Ανάφη, την Κάρπαθο και την Κάσο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Ν.Νικολόπουλος

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος ορίστηκε νέος υφυπουργός



 
 




Κυβερνητική κρίση προκαλεί η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας κ. Νίκου Νικολόπουλου, μόλις μία ημέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το επιχείρημα που προέβαλλε στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Νικολόπουλος είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να διαπραγματευτεί με την Τρόικα τα εργασιακά ζητήματα.

Ο κ. Νικολόπουλος απέστειλε την επιστολή του στον πρωθυπουργό χθες το βράδυ, αλλά ο κ. Σαμαράς λόγω των προγραμματικών δηλώσεων άφησε το θέμα για να το χειριστεί σήμερα. Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης πάντως ο κ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχαν και την πρώτη σύσκεψη.

Πάντως, η πληροφορία που ήθελε στενό του συνεργάτη, να έχει επικοινωνήσει με τον ΣΔΟΕ, προκειμένου να διευθετήσει εκκρεμή υπόθεση επιχειρηματία, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις ο πρώην υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος, ήταν ο πρώτος (ίσως και βασικός λόγος) για να διαταραχθούν οι σχέσεις του Αχαιού πολιτικού με τον Αντώνη Σαμαρά. Η σχετική πληροφορία έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του ημερήσιου Τύπου, στον οποίο φιλοξενήθηκε ένα κουίζ, το οποίο περιέγραφε το γεγονός.

Επρόκειτο για παρέμβαση που είχε γίνει προς τον ΣΔΟΕ, λίγες ώρες αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, ο νέος υφυπουργός Απασχόλησης.

Στη θέση του κ. Νικολόπουλου ορίζεται με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σήμερα το πρωί ο κ. Νικολόπουλος τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά ο οποίος όμως του είπε να μιλήσουν αργότερα. Πριν υπάρξει όμως νέα επικοινωνία ο κ. Νικολόπουλος δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησής του στην οποία αναφέρει:

"Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή. Εύχομαι να κάνω λάθος.

Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της”.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Νικολόπουλος είχε κάνει δήλωση στην οποία ανέφερε ότι “δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών και είχε προσθέσει ότι οι δικές του κόκκινες γραμμές δεν θα γίνουν κόκκινες κορδέλες”.

«Θέλω να στηρίξω αυτή την κυβέρνηση»

Mετά την ανακοίνωση της παραίτησης του από την θέση του υφυπουργού εργασίας ο Νίκος Νικολόπουλος προσπάθησε , συζητώντας με δημοσιογράφους να δικαιολογήσει την απόφασή του. «Στη συνάντηση με την τρόικα που έγινε την Παρασκευή δεν μίλησα. Δεν άνοιξα το στόμα μου γιατί ήθελα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Θέλω να στηρίξω αυτή την κυβέρνηση». Αντιλαμβάνεται ότι με την κίνηση του αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση ενώ παράλληλα προσθέτει ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα της αντιπολίτευσης.

«Καταλαβαίνω ότι δημιουργώ πρόβλημα αλλά αν έμενα θα δημιουργούσα ακόμη μεγαλύτερα. Το γνωρίζω πως εάν καταψηφίσω τους νόμους της κυβέρνησης θα διαγραφώ» σημείωσε ο παραιτηθείς υφυπουργός, δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως προαναγγελία καταψήφισης νομοσχεδίων.

Παράλληλα ο Νίκος Νικολόπουλος έθεσε και ένα πρόβλημα το οποίο θα προκύψει άμεσα με την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. «Δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε τη μετενέργεια μετά από 3 μήνες ενώ κάθε μέρα λήγουν ΣΣΕ. Τι θα έλεγα εγώ στη ΓΣΕΕ τώρα ειδικά που ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος;»


Κεδίκογλου: "Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα"

"Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την παραίτηση του Ν. Νικολοπούλου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. 

"Δεν υπάρχει λογική εξήγηση", πρόσθεσε τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "μόλις χθες ο κ. Νικολόπουλος είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".

Οργισμένη ήταν και η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαμηνύουν την οργή του πρωθυπουργού και θεωρούν ότι ήταν “unfair” ο χειρισμός που επέλεξε ο κ. Νικολόπουλος.

Ως προς την ουσία των λεγομένων του ότι δεν διέγνωσε διάθεση διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν: “Πότε πρόλαβε να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει διάθεση διαπραγμάτευσης; Ο κ. Νικολόπουλος παραβρέθηκε μόνο μία φορά στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση με την Τρόικα η οποία μάλιστα ήταν συνάντηση γνωριμίας και είχε διερευνητικό χαρακτήρα”.

Δ. Αβραμόπουλος: "Άνευ σημασίας" η παραίτηση Νικολόπουλου

“Άνευ σημασίας” χαρακτήρισε την παραίτηση Νικολόπουλου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική. Το υπουργείο θα αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση του λαβωμένου κύρους της χώρας στο εξωτερικό” δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και τους συνεργάτες του κ.κ. Σίμο Κεδίκογλου, Κώστα Μπούρα, Γιώργου Μουρούτη για την διαχείριση της παραίτησης του υφυπουργού Εργασίας.

Read more...

Ανάσα ενός έτους στην Ισπανία για μείωση ελλείμματος στο 3% από το Ecofin

Φυσικά με αντάλλαγμα περικοπές


Το αντίτιμο της όποιας «ανάσας» προσφέρουν οι Βρυξέλλες φοβίζει (και) τον Ισπανό πρωθυπουργό Μ.Ραχόι
Το αντίτιμο της όποιας «ανάσας» προσφέρουν οι Βρυξέλλες φοβίζει (και) τον Ισπανό πρωθυπουργό Μ.Ραχόι   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Παράταση ενός έτους έως το 2014 αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών στην Ισπανία, για να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%, είπαν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες τη Δευτέρα, ενόψει των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την Τρίτη την αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα σε 6,3% του ΑΕΠ για το 2012, 4,5% για το 2013 και 2,8% για το 2014.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ισπανίας θα προσαρμοστούν για να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος», είπε ένας εκ των διπλωματών.

«Δεν πρόκειται για μονομερή κίνηση. Η Ισπανία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μειώσεις για να ικανοποιήσει τον στόχο και αυτό θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ecofin τη Τρίτη. Πιστεύω ότι θα δοθεί ένα επιπλέον έτος».

Δύο άλλοι διπλωμάτες είπαν ότι θα δοθεί στην Ισπανία περισσότερος χρόνος για να ικανοποιήσει τους στόχους της, με αντίτιμο τη λήψη επιπλέον περικοπών.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Καυτό πεδίο οι προωθούμενες πωλήσεις δημόσιων οργανισμών



 
 


Σε σημείο κλειδί για την πολιτική αντιπαράθεση των επόμενων μηνών αναδεικνύεται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων οργανισμών. Η μετωπική ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει πλέον δεδομένη, ενώ το κλίμα είναι ήδη πολεμικό, μετά τα όσα αντηλλάγησαν στη βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση θεωρεί την πώληση ή την μακροχρόνια παραχώρηση δημόσιων πόρων, περιουσίας και επιχειρήσεων ως απόλυτη αναγκαιότητα, τόσο για να αλλάξει το κλίμα στους δανειστές για την Ελλάδα, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες και οι αποκλίσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και αφήνει να εννοηθεί ότι θα ελεγχθούν και όσοι υπογράψουν για την εκχώρηση – διαγράφει δηλαδή σκιές ειδικών δικαστηρίων – και όσους επενδύσουν σε αυτές τις αγορές. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι υπό την πίεση της κακής οικονομικής κατάστασης της και των δανειστών, που καιροφυλακτούν, οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν με συνθήκες πλιάτσικου και θα οδηγήσουν σημαντικά δημόσια οφέλη στα χέρια των ιδιωτών.

Η κυβέρνηση αντεπιτίθεται κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βάζει εμπόδια στις επενδυτικές προσπάθειες και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς, κυρίως με αφορμή τη σύγκρουση για τις ιδιωτικοποιήσεις, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είναι αβανταδόρος της δραχμής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσει τις επαφές του με σωματεία εργαζομένων σε υπό πώληση επιχειρήσεις (όπως την προηγούμενη εβδομάδα με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) διαμηνύοντας ότι θα είναι στο πλευρό τους, σε κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης αυτών των εταιριών.

Για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι οι 6 επιχειρήσεις για τις οποίες εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), αλλά και οι 9, που είναι σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ). Στο πλάνο υπάρχουν ακόμη 13 σχέδια για λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, καθώς και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Read more...

Επανεμφάνιση του Γ.Παπανδρέου...



Δυναμική επανεμφάνιση προγραμματίζει ο Γιώργος Παπανδρέου με στόχο την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά - όσο και αν δεν ομολογείται - και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι... φέτος επανεργοποιείται το Συμπόσιο της Σύμης, που πραγματοποιούσε μέχρι πρόσφατα κάθε έτος το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο τέως πρωθυπουργός προβληματίστηκε να μιλήσει - με κριτική είναι αλήθεια διάθεση - κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τελικά όμως αποφάσισε να αφήσει την παρέμβαση για αργότερα.

Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

• Την Πέμπτη 12 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη των Ηγετών - Μελών της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα Βαλκάνια.

• Από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο, το Συμπόσιο της Σύμης για το 2012.
Στη θεματολογία του Συμποσίου περιλαμβάνονται, η πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης στο περιβάλλον της κρίσης, η αξιολόγηση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την μελλοντική φυσιογνωμία της ΕΕ καθώς και οι επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου υπό το πρίσμα και της Αραβικής Άνοιξης.

Ιδιαίτερη θεματική ενότητα θα αποτελέσει η Ελλάδα ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν καινοτόμες σκέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο θα καλύψουν οικονομικά την παρουσία τους.

• Επίσης, στη Σάμο, στις 19 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Κρίση και την Οικονομία. Η Επιτροπή θα καταλήξει σε συμπεράσματα για την τρέχουσα περίοδο, τα οποία θα αποτελέσουν και προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε διεθνείς Οργανισμούς, την ΕΕ, ακόμη και το Αμερικανικό Κογκρέσο.

real.gr


Read more...

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Ν.Νικολόπουλος

Διαφωνία με τη «γραμμή» για τα εργασιακά


O Νίκος Νικολόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του μερικές ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή
O Νίκος Νικολόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του μερικές ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος. Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνει ότι διαφωνεί με την μη διαπραγμάτευση εξ αρχής με την τρόικα των εργασιακών ζητημάτων.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησης επισημαίνει: «Μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νικολόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου και δεν έχει γίνει γνωστό εάν η θέση του υφυπουργού Εργασίας θα καλυφθεί ή θα παραμείνει κενή, όπως συνέβη με τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, μετά την παραίτηση του Γιώργου Βερνίκου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

"Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα"

Ανέβασε τους τόνους κατά του Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός



 
 



Αφιερωμένη στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή, πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης.
Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Αφήστε τα παλιά κύριε Τσίπρα, αφήστε τα λόγια και τις απειλές και το παραμύθι του φόβου, αν θέλετε εμένα θα πρέπει να βάλλετε στις φυλακές, έτοιμος είμαι και σας περιμένω. Πρώτη φορά έχει λεχθεί τέτοιο πράγμα από το 1977. Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αβανταδόροι του λόμπυ της δραχμής είσαστε. Παίζετε το ίδιο παιχνίδι με εκείνους που θέλουν να διώξουν την χώρα από το ευρώ. Μιλάτε σαν εκπρόσωποι της πάσης φύσεως Φωτόπουλων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και έχουμε και ενότητα”. Έκανε λόγο για “λυσσώδη αντίσταση κομμάτων που εκφράζουν το παλιό. Κανείς δεν είναι αναμάρτητος όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες. Το ποιός έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες το έκρινε ο λαός προεκλογικά". 
Απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας: “Δεν είναι ξεπούλημε την χώρα όταν μιλάμε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Είναι ξεπούλημα η αξιοποίηση του Ελληνικού που έχει μείνει αναξιοποίητο δέκα χρόνια; Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία για να φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει μεγάλο απόθεμα περιουσίας που παραμένει αδρανή. Μας κατηγορούν ότι άλλα λέγαμε πριν τις εκλογές και άλλα λέμε τώρα. Για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όμως μιλούσα από το 2010".
Υποστήριξε την πολιτική της κυβέρνησης και έκανε ειδική αναφορά στους σιδηροδρόμους και την ενέργεια λέγοντας: "δεν λέμε τίποτε διαφορετικό από ότι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Οι σιδηρόδρομοι είναι στην χώρα μας υποβαθμισμένοι και υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν ακόμη και στα δίκτυα. Υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς κοινοπραξίες να επενδύσουν στο λειτουργικό κομμάτι. Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ενέργεια. Αν δεν απελευθερώσουμε την αγορά ενέργειας θα μείνουμε σύντομα χωρίς ανταγωνιστική ενέργεια". 
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνηνίου: "Δεν θα είναι εύκολη και ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Αλλά έχουμε απορρίψει τις μονομερείς ενέργειες. Από τον Μάιο του 2010 είπαμε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Θέλουμε να αλλάξουμε τα υφεσιακά τμήματα του Μνημονίου με επαναδιαπραγμάτευση. Εσείς μιλούσατε για κατάργηση του Μνημονίου αλλά μετά μαλακώσατε. Η τακτική σας όμως οδηγεί σε χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ. Εσείς θέλετε να απομονώσετε την χώρα και να κάνετε τον έσχατο εκβιασμό από θέση απόλυτης αδυναμίας. Η Ευρώπη αλλάζει και αναγνωρίζει ότι μαζί με την δημοσιονομική προοπτική χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης. Γι αυτό αναζητούμε συμμαχίες στην Ευρώπη. Είπατε ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις τράπεζες. Ασφαλώς αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, εσείς κάνετε ότι μπορείτε για να μείνουμε χωρίς συμμάχους και να βρεθούμε εκτός ευρώ. Ανέφερα ακόμη ρητά ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ισχύει απολύτως. Η κυβέρνηση θα δώσει τις μάχες που αξίζει να δωθούν για τον ελληνικό λαό". 
Μίλησε και για την λαθρομετανάστευση λέγοντας ότι "πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα και ένα από τα σημεία είναι η προσαρμογή της απόδοσης ιθαγένειας σε ότι ισχύει στην ευρώπη". Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει αλλαγή αλλά αναζητείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ελληνική βουλή. Όποιος το τορπιλίζει δεν θέλει να δωθεί λύση στο πρόβλημα. 
Κλείνοντας  κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα εμμέσως πλην σαφώς για ποίηση, έπαρση και μεγαλομανία και κατέληξε ότι "το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να καούν τα πάντα για να κυβερνήσετε".

Read more...

Σε πορεία ανασύστασης


Τη συγκρότηση πέντε νέων οργάνων σχεδιάζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος το δεκαπενθήμερο που ακολουθεί αναμένεται να υλοποιήσει τα επόμενα βήματα στην πορεία ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, για την Πολιτική Γραμματεία τους ΠΑΣΟΚ, την Οργανωτική Γραμματεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ, το επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ και επίσης τη Γραμματεία των Τομέων του ΠΑΣΟΚ, όργανα που θα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Η ηγεσία του κόμματος ξεκινά σήμερα επαφές με στελέχη προκειμένου τις επόμενες ημέρες να ανατεθούν ρόλοι και αρμοδιότητες. Στην Πολιτική Γραμματεία θα μετέχουν πολιτικά στελέχη όπως επίσης και ο επικεφαλής της Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος. Επίσης, το ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ, στο οποίο ως γνωστόν μέχρι πρότινος προήδρευε ο Ηλίας Μόσιαλος, θα οριστούν πρωτίστως πολιτικά στελέχη, ενώ στο επιστημονικό συμβούλιο θα μετέχουν πολιτικά και επιστημονικά στελέχη.
Τέλος, στη Γραμματεία των Τομέων αναμένεται να μετέχουν αρκετοί από τους πρόσφατα ορισθέντες εισηγητές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Read more...

Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος- Τι αλλάζει για εισοδήματα και ακίνητα


Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος- Τι αλλάζει για εισοδήματα και ακίνητα
Τέλος στο χαράτσι της ΔΕΗ από το 2013, αύξηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση των κλιμακίων, πάγωμα των αυξήσεων αντικειμενικών αξιών αλλά και εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο του πετρελαίου κίνησης προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Τις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία προανήγγειλε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, τονίζοντας ότι έχουν στόχο τη μείωση των φόρων, την άρση των αδικιών και τη θέσπιση αυστηρότερων διατάξεων για τους φοροφυγάδες. Συγκεκριμένα:

Φορολογία εισοδήματος


- Θα επανεξετασθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ με στόχο να αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 8.000 ευρώ, με στόχο να υπάρξει ελάφρυνση στα πολύ χαμηλά εισοδήματα ,απο την περικοπή του αφορολόγητου στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των μέτρων του μνημονίου.

- Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για έχοντες 1 ή 2 παιδιά, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, για ανάπηρους καθώς και οι φοροεκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.

- Θα επενεξετασθεί ο αριθμός των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και των συντελεστών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει μιά κλίμακα με λιγότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή απο το 45% που είναι σήμερα. Το μέτρο αυτό καθώς και οι υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο επίσης θα προβλέπεται και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων.

- Θα υπάρξει μελέτη με στόχο να θεσπιστούν κίνητρα για την απόκτηση φορολογικής κατοικίας οικονομικά εύρωστων αλλοδαπών όπως ευκατάστατους συνταξιούχους και επιχειρηματίες

- Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.

- Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα συζητείται αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Φορολογία ακίνητης περιουσίας


- Θα αντικατασταθεί από το 2013 το έκτακτο τέλος ακινήτων και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας από έναν νέο προοδευτικό φόρο ακινήτων.

- Θα φορολογηθεί αυτοτελώς η υπεραξία που προκύπτει απο την πώληση ακινήτων ιδιωτών για ποσά που θα υπερβαίνουν κάποιο όριο. Παράλληλα θα επενεξετασθεί με βάση τα όσα ισχύουν στις Ευρωπαικές χώρες ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

- Επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων όπου αυτό δεν εφαρμόζεται.

- Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ακινήτων με βάση τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης που ισχύουν σήμερα ( 8% για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το υπερβάλλον ποσό).

Πάταξη φοροδιαφυγής

-Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος, ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής.

-Εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.

-Αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου, που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού – ίσως μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης - και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Για περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα υπάρχει ειδικό πρόστιμο το ύψος του οποίου θα επαναπροσδιορισθεί.

-Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εξωχώριες εταιρείες.

- Θέσπιση γενικής αλλά πλήρους διάταξης για την φοροαποφυγή όπως διαθέτουν οι προηγμένες φορολογικά χώρες, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές οι οποίες γίνονται με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.

-Ενοποίηση του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων και αναδιάρθρωσή του, με σκοπό τη διενέργεια γρήγορων και στοχευμένων ελέγχων με βάση επιλογή από την επεξεργασία στοιχείων του προφίλ του φορολογούμενου.

-Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού και κεντρικός συντονισμός του ελεγκτικού έργου για να ελεγχθούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις
-Εξοπλισμός των τελωνείων - συνοριακών και εισαγωγής - με τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

-Ενοποίηση της νομοθεσίας, περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) σε ένα νομοθέτημα με πρόβλεψη για αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και με ειδική εκπαίδευση στελεχών του ή αξιοποίηση στελεχών άλλων υπουργείων, που ήδη έχουν εκπαιδευτεί.

Απλοποίηση της φορολογίας και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας

-Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

-Επαναξιολόγηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων με σκοπό την κατάργησή τους για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την αποτροπή στρεβλώσεων στην αγορά.

-Επανεξέταση του συστήματος υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ καθώς και της δυνατότητας μετάβασης σε καθεστώς ΦΠΑ πραγματικού χρόνου.

-Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών ,για διαφορές πάνω από συγκεκριμένο όριο και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στο θεσμό της Φορολογικής Διαιτησίας, στην οποία θα προσφεύγει ο φορολογούμενος πριν το Δικαστήριο χωρίς να εξαρτάται από το αν θα συναινέσει στο αίτημα Διαιτησίας ο Υπουργός.

-Δημοσίευση στο διαδίκτυο των Αποφάσεων της Επιτροπής Φορολογικής Διαιτησίας για να επιτευχθεί διαφάνεια

-Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων – μεταβολών – δικαιολογητικών

-Επανεξέταση με τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης του αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων.

-Επανεξέταση του καθεστώτος λήψης διασφάλισης μέτρων υπέρ του Δημοσίου ώστε να μην οδηγούνται οι επιχειρήσεις σε κλείσιμο εξαιτίας αυτών των μέτρων

-Ίδρυση στο Υπουργείο Διεύθυνσης Φορολογικών Μελετών με σκοπό την εκπαίδευση των υπαλλήλων σε τεχνικά θέματα και την εκπόνηση μελετών για εξειδικευμένα φορολογικά θέματα με τη συνδρομή φορέων


Τέλος, να σημειωθεί ότι θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, με το φόρο του πετρελαίου κίνησης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει επιδότηση στρωμάτων του πληθυσμού με βάση γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Read more...

Σίμος Κεδίκογλου: Δεν μας τρομοκρατούν οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ...



«Η διαβούλευση με τους εταίρους θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή είμαστε τελείως εκτός στόχων και το πρωτεύον είναι... να δείξουμε πως κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κεδίκογλου τόνισε πως πρώτιστο χρέος είναι να καταστεί η Ελλάδα ανεξάρτητη οικονομικά και επισήμανε πως για να είμαστε πειστικοί πρέπει να κάνουμε και πράξεις.

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Προτιμάμε να περάσουμε το παιχνίδι στην επίθεση, να περάσουμε σε αποκρατικοποιήσεις, πείθοντας έτσι τους εταίρους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έντονη κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι η κριτική του κ. Τσίπρα είναι σαν τις εναλλαγές του χαμαιλέοντα και πρόσθεσε πως ο κρατισμός και ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα, αλλά η συνταγή που μας έφερε στο σήμερα.

«Δεν μας τρομοκρατούν οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε απαντώντας στην αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «θα είναι κάθε στιγμή απέναντι μέσα κι έξω από τη Βουλή».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει άλλη θυσία, ενώ για το ζήτημα της μετενέργειας επισήμανε πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει στα χέρια της τα όπλα που χρειάζονται για να θέσει αυτό το θέμα.


Read more...

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 179 "ναι"

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων



 



Με την ευρεία πλειοψηφία 179 βουλευτών πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, έτσι όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί, κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, υπέρ -όπως αναμενόταν- ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), ενώ κατά τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας των πολιτικών αρχηγών. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τρομοκρατούν όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Από την άλλη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «αποτελεί την τελευταία στάση του Μνημονίου», ενώ χαρακτήρισε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ως «Μερκελιστές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά για καταγγελία ή ακύρωση του Μνημονίου», ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη τήρησης της προγραμματικής συμφωνίας, καθως και αυτή της επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του μνημονίου.

Ο κ. Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει το λαό», ενώ ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι το Μνημόνιο δεν πρόκειται να θεραπεύσει την κρίση.

Ακόμη, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική στις κυβερνητικές προθέσεις για αποκρατικοποιήσεις.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η οικονομική πολιτική και οι αποκρατικοποιήσεις, με τους αρμόδιους υπουργούς, όπως οι κ.κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης, να δέχονται πολλά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον τελευταίο να πρωταγωνιστεί, μάλιστα, σε μια σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν, επίσης, η αποχώρηση των κομμάτων της Αριστεράς από τη Βουλή και τις δύο φορές που στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής , αλλά και η αδιαθεσία της Αλέκας Παπαρήγα, που δεν μίλησε καθόλου το Σάββατο, αλλά πήρε το λόγο την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανέβει από το Σάββατο με την τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στις κυβερνητικές προθέσεις για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στον κ. Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι «παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Απάντηση στον κ. Τσίπρα επιχείρησε να δώσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «δημαγωγό», ενώ ο κ. Φώτης Κουβέλης υπερασπίστηκε την παρουσία της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Πάνος Καμμένος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε να εξεταστούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, ενώ ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος προχώρησε σε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση, με επίκεντρο το θέμα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.

Read more...

«Μαχαίρι» 12% στις αποδοχές 200.000 εργαζομένων από τον Ιούλιο ζητά η τρόικα

Στο τραπέζι τα ειδικά μισθολόγια


Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Από τα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων ξεκινά το πρώτο μεγάλο παζάρι κυβέρνησης-τρόικας, καθώς το μνημόνιο προβλέπει περικοπές 12% στις αποδοχές τους από τον Ιούλιο.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος και και 400 εκατ. ευρώ το 2013.

«Η τρόικα θέλει να γίνουν όλα όσα προβλέπονται για το 2012» δήλωσε στα «Νέα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με 17 εκπροσώπους της τρόικας.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η κυβέρνηση επιχείρησε να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να βρει ισοδύναμα μέτρα, αλλά οι επικεφαλής της τρόικας ήταν κατηγορηματικοί, λέγοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πως πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στο μνημόνιο και έχουν υπεψηφιστεί από τη Βουλή.

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου».

Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη σημερινή, πρώτη συμμετοχή του στο Eurogroup αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους σε απόλυτα μεγέθη και θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Για την καταπολέμηση της φτώχειας


Ως βάση υπολογισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα μπορούσε να ληφθεί η βασική σύνταξη του ΟΓΑ
Ως βάση υπολογισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα μπορούσε να ληφθεί η βασική σύνταξη του ΟΓΑ   (Φωτογραφία:  Icon )


Αθήνα
Την επανεξέταση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ), προκειμένου να καταπολεμηθεί η φτώχεια, θέτει ως προτεραιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στη Βουλή, προανήγγειλε αλλαγές στο πρότυπο του κοινωνικού κράτους και αποκάλυψε πως θα υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φτώχεια.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το νέο κοινωνικό πρότυπο πρέπει να είναι διαφορετικό από το σημερινό και έκανε αναφορά στην αντίφαση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία σήμερα, που ενώ υπάρχουν υψηλές δαπάνες κοινωνικής προστασίας που αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ, εν τούτοις συνυπάρχουν με το υψηλό ποσοστό φτώχειας, που ανέρχεται στο 20% του πληθυσμού.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μαζί με την Ουγγαρία που δεν παρέχει, κάποιας έστω μορφής, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους πολίτες της.
Σύμφωνα με μελέτες το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να αφορά στο 20% του πληθυσμού που ήδη ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ως βάση υπολογισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα μπορούσε να ληφθεί η βασική σύνταξη του ΟΓΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...