Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Δικαστικός επιμελητής για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ...



Ένα δικαστικό επιμελητή θα βρουν στο κατώφλι τους οι φορολογούμενοι που πρέπει να καταβάλουν φόρους, τέλη και εισφορές που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Όπως προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, η εφορία θα ενημερώνει τους φορολογούμενους με... δικαστικό επιμελητή.

Η απόφαση αφορά οφειλές από φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, φόρο ακίνητης περιουσίας, τέλη χαρτοσήμου, παρακρατούμενους η επιρριπτόμενους φόρους, φόρο υπεραξίας από αναπροσαρμογή ακινήτων, φόρο μεταβίβασης ακινήτων, φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών καθώς και οποιουδήποτε φόρου, τέλους ή εισφοράς.

Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνεται στην απόφαση, ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί την διαδικασία διοικητικής επίλυσης και ασκήσει προσφυγή η σχετική οφειλή βεβαιώνεται σε διάστημα 2 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας συμβιβασμού και καταβάλλεται εφάπαξ από τον φορολογούμενο.

skai.gr



Read more...

Πρωτοβουλίες από το ΔΝΤ για την αποφυγή επανάληψης αστοχιών στην πρόβλεψη του χρέους

Με αιχμή την Ελλάδα και τις ΗΠΑ

H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινκτον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία που θα του επιτρέψει να μην επαναλάβει τις αστοχίες που γνώρισε τα τελευταία χρόνια στις προβλέψεις του δημόσιου χρέους, στην Ελλάδα και στις ΗΠA.

Το Ταμείο δημοσίευσε έκθεση των υπηρεσιών του για τον «εκσυγχρονισμό» των εργαλείων παρακολούθησης των δημοσίων χρεών.

Αυτή αποκαλύπτει σε ποιο βαθμό, πριν από την παγκόσμια χρήματοπιστωτική κρίση, έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις.

Το ΔΝΤ προέβλεπε έτσι το 2007 μια μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2013 σε επίπεδο από 72% (το πιο πιθανό σενάριο) έως 98% στη χειρότερη περίπτωση.

Αυτό έφθασε στην πραγματικότητα το 142% το 2010, και σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, αναμένεται να αυξηθεί στο 170% το 2013.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προέβλεπε το 2007 χρέος μεταξύ 55% και 67% του ΑΕΠ το 2013. Σήμερα, το υπολογίζει στο 106%.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι οικονομολόγοι του είχαν θεωρήσει αυτές τις προβλέψεις ως «άσκηση ρουτίνας με μια μηχανική εφαρμογή» των μεθόδων ανάλυσης των τάσεων του χρέους, με μια ανεπαρκή όμως συζήτηση σχετικά με τις χρησιμοποιούμενες υποθέσεις.

Πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή μιας πιο αυστηρής ανάλυσης των «δημοσιονομικών κινδύνων», εάν οι προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες και τα «τρωτά σημεία» ανάλογα για την κάθε χώρα και να κάνει έναν ευρύ ορισμό του χρέους (δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές συμπράξεις, προγράμματα συνταξιοδότησης και Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σε μια συζήτηση στις 29 Αυγούστου, τα κράτη-μέλη που εκπροσωπούνται στο ΔΣ αποδέχθηκαν σε γενικές γραμμές τις προτάσεις και κάλεσαν το ΔΝΤ να σχεδιάσει τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Το Ταμείο υποσχέθηκε να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Και μέσω ίντερνετ τα πολύ-ραβασάκια της εφορίας

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων


http://img.protothema.gr/FB92DF88D6B149742130674B5D6E82BD.jpg
"Μπούσουλα" στο χάος των εκκαθαριστικών και των δόσεων πληρωμής φόρου, τα οποία καταφτάνουν μαζεμένα στους πολίτες που έχουν «πνιγεί» με τις προθεσμίες και τις διορίες που τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους, όσους έχουν κωδικούς για το taxisnet, μπορούν να πάθουν την … ψυχρολουσία για το τι τους έρχεται και τι τους περιμένει, πριν έρθει το μπιλιετάκι ταχυδρομικώς.

Με την νέα «υπηρεσία» προς τον πολίτη, που έθεσε από σήμερα σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, έχει «ανεβάσει» ήδη το πολυεκκαθαριστικό της έκτακτης εισφοράς. Όποιος επιχειρηματίας το ανοίξει όμως θα δει πχ και το σημείωμα περαίωσης το οποίο υπέβαλε πέρυσι –προς αποφυγήν εγκεφαλικού.

Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας, στη διεύθυνση www.gsis.gr. Συγκεκριμένα, θα πρέπει αρχικά να επιλέξετε το πλαίσιο «Υπηρεσίες προς Πολίτες» ή το πλαίσιο «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίες» και στη συνέχεια την επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με την εφαρμογή αυτή ο χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ έχει τη δυνατότητα να προβάλει στην οθόνη του υπολογιστή του και να εκτυπώσει τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει για την πληρωμή ή την επιστροφή φόρου. Αναλυτικά, υποστηρίζονται τα παρακάτω ειδοποιητήρια.

• Ειδοποιήσεις επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
• Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
• Εκκαθαριστικό σημείωμα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011
• Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεωνεισφορών και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011 (όταν θα είναι διαθέσιμες)
• Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων περαίωσης Ν. 3888/2010.

Η εκτύπωση των παραπάνω ειδοποιήσεων μπορεί να αντικαταστήσει την αντίστοιχη έντυπη ειδοποίηση που αποστέλλεται ταχυδρομικώς, και να χρησιμοποιηθεί στα τραπεζικά ιδρύματα για την εξόφλησή τους.
Read more...

Έκθετος ο υπουργός Οικονομικών -Tι έλεγε για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τι κάνει - Δείτε το video!


newpost.gr
Έκθετος ο υπουργός Οικονομικών -Tι έλεγε για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τι κάνει - Δείτε το video!
«Δε χρειάζεται άλλη παρέμβαση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ» είχε πει παλιότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος... Λίγο καιρό μετά, ανακοίνωσε το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των... λογαριασμών της ΔΕΗ!


Ας συντονιστεί λίγο ο υπουργός με τον εαυτό του γιατί το παρακάτω βίντεο τον εκθέτει.

Είναι ή δεν είναι τελικά ενδεδειγμένος τρόπος επιβολής τελών ο λογαριασμός της ΔΕΗ;

Δείτε το βίντεο με το τις παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού και μετά διαβάστε εδώ:
Read more...

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς και φοβισμένοι» Η σωτηρία της χώρας πιο σημαντική από την έδρα του καθενός, δήλωσε στην ΚΟ ο Γ.Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός χειροκροτείται από τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός χειροκροτείται από τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Αθήνα
Το καθήκον σωτηρίας της χώρας υπερέχει της προσωπικής έδρας του καθενός στη Βουλή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά την εξαγγελία του νέου φόρου στα ακίνητα, την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν τα μέτρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο λαός μάς έδωσε εντολή να βγούμε από την κρίση, να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια, στην οποία δεν την βάλαμε εμείς».«Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν δίνουμε καμία σημασία στο πολιτικό κόστος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να γίνει «το τελευταίο σπριντ» για να κλειδώσει η συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο το 2009 ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ, το 2011 στα 11,2 δισ. ευρώ, το 2012 η πρόβλεψη είναι να μειωθεί στο 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 -είπε ο πρωθυπουργός- θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ.

Ακολούθως, κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν μια αποστωμοτική απάντηση σε όσους αμφισβητούν και λοιδορούν τη χώρα. «Οφείλουμε να δώσουμε μια συντριπτική απάντηση σε όσους επιθυμούν είτε κρυφά είτε φανερά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, να διαψεύσουμε τα κρυφά και τα φανερά σενάρια, τόνισε.

«Δεν θα κάνουμε σε κανέναν το χατήρι να λοιδορούν τη χώρα και να απεργάζονται σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη» είπε.

Αναγνωρισε ότι στο παρελθόν η αδράνεια επικράτησε της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ενώ τόνισε ότι «εχθροί» της προσπάθειας για αλλαγές είναι η λαϊκίστικη αντίδραση της αντιπολίτευσης, οι αντιστάσεις των συντεχνιών και η γραφειοκρατία.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε: «Σας καλώ όλους να δώσουμε απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, μας λοιδορούν. Θα τους δείξουμε. Θα τους διαψεύσουμε».

Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές του να μην επιτρέψουν σε κανέναν «από αυτούς που καραδοκούν» να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, ενώ επέκρινε τη ΝΔ ότι με τις προτάσεις της «οδηγεί αντικειμενικά στην έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Δευτερολογία με αιχμές

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα είμαστε αποφασισμένοι. Και αυτό είναι ένα μήνυμα σιγουριάς προς τον ελληνικό λαό, αλλά και απάντηση σε όλους εκείνους που ποντάρουν στην αποτυχία μας, τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Σε μια δραματική αποστροφή της ομιλίας του -και επικαλούμενος επισήμανση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη- ο πρωθυπουργός είπε ότι διακυβεύεται ακόμα και η ασφάλεια και η σιγουριά της χώρας και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει προς την κοινωνία.

Ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η δημιουργία της παραγωγικής Ελλάδας, τόνισε πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αυτό και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει η χώρα να αυτομαστιγώνεται, «αν και πολλές δυνάμεις, αλλά και ορισμένα ΜΜΕ το πράττουν».

Περαιτέρω ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι παρά την κρίση έχουν πραγματοποιηθεί βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, σχετικά δε με την ύφεση είπε ότι γι' αυτήν δεν φταίνε ούτε οι φορολογικοί συντελεστές, ούτε το ύψος της ρευστότητας στην αγορά, αλλά το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούσε η χώρα.

Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου και των αποκρατικοποιήσεων για αναπτυξιακούς λόγους.

Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για στήριξη των ανέργων, μέσω προγραμμάτων επανεκπαίδευσης και κατάρτισης και μίλησε για επένδυση στην ποιότητα των προϊόντων και όχι στην φθηνή εργασία.

Αναφερόμενος στην χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, για την εισφορά, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός είπε ότι το μέτρο που προτείνουμε να ψηφιστεί στην Βουλή, έχει όλα τα εχέγγυα της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής δικαιοσύνης και αντανακλά την ανάγκη να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή με ένα τρόπο ισονομίας και δίκαιης κατανομής των βαρών.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πέρα από τους μηχανισμούς, οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και είπε ότι το Κίνημα «δεν πληρώνω», δίνει άλλοθι και υπόβαθρο σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και τελικά θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Να φτιάξουμε το κίνημα «δεν λαδώνω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Δεν δέχομαι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα. Θέλουμε καθαρές λύσεις με όλους. Θα συγκρουόμαστε με υπονομευτές, φοροδιαφεύγοντες, αλλά και με την διαφθορά, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εμείς ανοίξαμε τις υποθέσεις διαφθοράς -η πλειοψηφία της ΝΔ ήθελε την παραγραφή, ενώ, ούσα πλειοψηφία της Βουλής, έφυγε για να μην ψηφίσει. Η παραδοσιακή Αριστερά, επίσης, απέρριψε προτάσεις για παραπομπή, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με το πολιτικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο νόμο για τις εκλογικές δαπάνες, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στα δημοψηφίσματα και στο «πόθεν έσχες» και δικαστών και δημοσιογράφων.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Ζητάμε στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το κράτος θα δώσει κοινές μετοχές στις τράπεζες που θα ζητήσουν στήριξη.

«Χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί ένα κράτος ευνομίας, ενώ πολλά πρέπει να γίνουν και στα ΜΜΕ, με αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και θέσπιση κανόνων σε όλα τα ΜΜΕ και στα blogs» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση αλλά και η ΚΟ, πρέπει να μεταφέρουν στον κόσμο την πραγματική εικόνα της μάχης που δίνει η κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

“Η Τρόικα ετοιμάζει την 6η δόση” λένε στο ΔΝΤ

Η Wall Street Journal επικαλείται αξιωματούχους


http://img.protothema.gr/9A6C1782C80A2CE1A4BBE348F538BDD5.jpg

Η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του τρέχοντος μηνός, υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι είπαν πως η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει την επόμενη δόση αφού την Κυριακή, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει ένα νέο φόρο στα ακίνητα που θα καλύψει το υπάρχον έλλειμμα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο αξιωματούχοι προειδοποίησαν ωστόσο ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας και ότι η προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο νέα δόση θα είναι πιο δύσκολο να δοθεί εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
«Πιστεύω ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», είπε ένας εκ των δύο αξιωματούχων.
«Αν τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί δεν εφαρμοστούν μέχρι τον Δεκέμβρη, το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πολύ να λάβει την επόμενη δόση», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί σε μια ανεπίσημη συνεδρίαση του συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι απέρριψαν τις υποθέσεις περί χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Η πίεση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί από όλες τις πλευρές επειδή επανειλημμένα απέτυχε να πετύχει όσα υποσχέθηκε. Αλλά δεν υπάρχουν συζητήσεις για πτώχευση ή για έξοδο από την ευρωζώνη, τουλάχιστον όχι ακόμη. Μια τέτοια εξέλιξη θα συγκλόνιζε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία», είπε ο αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Read more...

Συμφωνεί πως «δεν υπάρχουν ταμπού» «Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα» λέει ο Σόιμπλε για τα περί σχεδίου Β

Σόιμπλε, Μέρκελ και Ρέσλερ: «Χάος στην κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων» βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ
Σόιμπλε, Μέρκελ και Ρέσλερ: «Χάος στην κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων» βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ
Βερολίνο
Δεν διέψευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις αναφορές περί «σχεδίου Β» σε περίπτωση ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, λέγοντας γενικά πως η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάζεται «τόσο για πιθανά ενδεχόμενα όσο και για πράγματα που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί».Ερωτηθείς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ZDF, ο Γερμανός υπουργός εμφανίστηκε να συμμερίζεται επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ πως δεν γίνεται να υπάρχουν ταμπού στην επίλυση της κρίσης χρέους και πως το Βερολίνο οφείλει να λάβει υπόψη του «όλες τις πιθανότητες».

«Θα ήμασταν μία κακή κυβέρνηση εάν δεν προετοιμαζόμασταν τόσο για τα πιθανά όσο και για τα απίθανα» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά δε την προτροπή του Ρέσλερ για εγκατάλειψη των ταμπού στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε είπε: «Άλλο πράγμα τα ταμπού για κάτι, και άλλο το να συζητά κανείς τα πάντα ανά πάσα στιγμή».

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας, είναι επικεφαλής των Φιλελεύθερων (FDP), του κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. Η αναφορά σε άρθρο του στη Welt πως δεν μπορούν να υπάρχουν πια ταμπού όπως, ανέφερε χαρακτηριστικά, πιθανή ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, είχε δώσει λαβή στα γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό σε σύγχυση, με τον μεν Ρέσλερ να «σπάει την "ομερτά" γύρω από τη χρεοκοπία» (όπως έγραψε η faz) ενώ η Μέρκελ μέχρι πρότινος ζητούσε υπομονή για την Αθήνα.

Μετά το άρθρο του Ρέσλερ και τους τίτλους στις γερμανικές εφημερίδες να μιλούν για έναν «συνασπισμό σε χάος», η γερμανική καγκελαρία ανέφερε πως το Βερολίνο συμμερίζεται την άποψη που «με δικά του λόγια εξέφρασε» ο Φιλελεύθερος υπουργός, τονίζοντας πως «υπάρχει ισχυρή ενότητα εντός της κυβέρνησης».

«Όσο κορυφώνεται η κρίση χρέους, τόσο μεγαλύτερη η κακοφωνία μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό» έγραψε χαρακτηριστικά το Spiegel, υποστηρίζοντας πως η Άνγκελα Μέρκελ «χάνει τον έλεγχο» στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης.

Η σεναριολογία γύρω από την Ελλάδα και την κρίση στο ευρώ είχε εκτινάξει τη Δευτέρα τα spread και τα CDS των ελληνικών ομολόγων σε νέα ρεκόρ: Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας για τα πενταετή ομόλογα εκτοξεύτηκε στις 4.437 μονάδες -σε επίπεδα τριπλάσια για το αντίστοιχο πορτογαλικό- ενώ το spread για το διετές ομόλογο θα μεταφραζόταν σε επιτόκιο σχεδόν 70%.

Τηλεφωνική συνομιλία Σόιμπλε-Βενιζέλου

Παράλληλα, το απόγευμα της Δευτέρας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνομιλία, που κράτησε περίπου 25 λεπτά, έγινε σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ σε καλό κλίμα.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη, την ημέρα που ο Ευ.Βενιζέλος θα συναντηθεί επίσης στην Αθήνα με τον Χορστ Ράιχενσμπαχ, τον Γερμανό επικεφαλής της «task force» της Κομισιόν για επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ξεκινά η εργασιακή εφεδρεία με τους εργαζόμενους 151 φορέων του Δημοσίου

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών
Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα αποτελούν την πρώτη επιλογή για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αμέσως επόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό θα είναι κατά προτεραιότητα εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων και υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κτλ.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών ζητά να συμπεριληφθεί τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων κάθε φορέα.

Οι διοικήσεις 151 Οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημοσίου θα πρέπει να στείλουν εντός δύο εβδομάδων τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία.

Σε δεύτερη φάση, εάν ο φορέας απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για τα χαμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ

http://newpost.gr/var/thumbs/xrisoxoidis55555_300___.jpg«Στόχος είναι να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα και προοπτική στους Έλληνες μέσω της προώθησης άμεσων και υψηλής ποιότητας επενδύσεων» δήλωσε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είχε σήμερα επαφές με τους υπουργούς που διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ και έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κονδύλια επιδοτήσεων» δήλωσε ο κ. Χαάν, προσθέτοντας ότι για τους λόγους αυτούς επιδιώκεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν χρονοβόρες διαδικασίες, όπως οι απαλλοτριώσεις, γραφειοκρατικά προβλήματα και διοικητικές αγκυλώσεις και να προωθηθούν το ταχύτερο συναινετικά σχέδια συγκεκριμένης στόχευσης για κάθε περιφέρεια της χώρας.Ο Ευρωπαίος επίτροπος, πρόσθεσε ότι «τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα» και απέδωσε τα σενάρια για χρεοκοπία στην ακραία κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα επιμείνει στους άξονες που έχουν συμφωνηθεί.

Τόνισε, επίσης, ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να συνεισφέρει ουσιαστικά όχι μόνο για μεταφορά χρημάτων αλλά με μια ουσιαστική εμπλοκή των Γερμανών επιχειρηματιών. Ήδη έχει αποφασιστεί σε πρόσφατο συμπόσιο Γερμανών επιχειρηματιών (αντίστοιχου του ΣΕΒ) κάθε εβδομάδα να έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο και να διερευνά τις δυνατότητες συγκεκριμένων επενδύσεων, ενώ τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρεσλερ, ως ένδειξη καλής βούλησης να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Σήμερα, πραγματοποιείται συνάντηση των δύο συνδέσμων βιομηχάνων (γερμανικού και ελληνικού) και στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας για να προετοιμάσουν την γερμανική επιχειρηματική αποστολή που θα έρθει στην Ελλάδα στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2011.

Ο επίτροπος θα έρθει και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου στο πλαίσιο ειδικού σεμιναρίου να αναζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και να συμφωνηθούν οι προτεραιότητες για κάθε μια περιφέρεια της χώρας αναλόγως των δραστηριοτήτων κάθε περιοχής, της γεωγραφικής της θέσης και της δυνατότητας ενίσχυσης ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προσανατολισμό στη σύσταση και απογείωση καινοτόμων επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα για τις ΜμΕ αναμένεται να διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προγραμματισμό.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίνεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος στην Ελλάδα για να φτάσει η χρηματοδότηση στο 85%, ίσως και 95% για συγκεκριμένο χρόνο προκειμένου να απορροφηθούν τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια το συντομότερο δυνατόν. Εκτιμάται ότι μπορεί να διατεθεί έως και 1,5 δισ. ευρώ νωρίτερα από τον χρόνο που έχει προϋπολογισθεί αρχικώς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοίδης σημείωσε ότι ''ζούμε σε ρυθμούς πολεμικής έντασης, αλλά υπάρχει η ακλόνητη πρόθεση για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο για να μην μείνουμε στο περιθώριο της ιστορίας».

Επίσης, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί μια-μια οι καθυστερήσεις που υπάρχουν σε όλο το εύρος του μηχανισμού του ΕΣΠΑ και ήδη αλλάζουν ριζικά οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν τα προγράμματα. Σημείωσε δε ότι η στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων, με την κινητοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, φτάνει μέχρι και την πρόβλεψη για «ιπτάμενο σύμβουλο της ΜΟΔ», ο οποίος θα σπεύδει άμεσα για να βοηθήσει στην απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση του σχεδίου δράσης για απεμπλοκή όλων των μεγάλων έργων και ανέφερε ότι αναμένεται τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν από το Μάρτιο μέχρι τώρα να ενισχυθούν περαιτέρω το τρίμηνο που τρέχει.newpost.gr

Read more...

Μέσω τραπεζών η καταβολή της έκτακτης εισφοράς

Με απόφαση του Π.Οικονόμου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μέσω τραπεζών θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία η καταβολή του ποσού θα γίνει μέσω των τραπεζών που συμμετέχουν στο σύστημα ΔΙΑΣ.

Οι τράπεζες αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
  • Εμπορική Τράπεζα
  • Alpha Bank
  • GENIKI Bank
  • ATTICA BANK
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Eurobank
  • FB Bank
  • Marfin Egnatia Bank
  • Ελληνική Τράπεζα
  • Proton Bank
  • Millenium Bank
  • ATE Bank
  • T Bank
  • Πανελλήνια Τράπεζα
  • PROBANK
  • Τράπεζα Κύπρου
  • CITIBANK
  • HSBC
  • Ταχυδρονικό Ταμιευτήριο
  • Ελληνικά Ταχυδρομεία
  • Ένωση Συναιτεριστικών Τραπεζών Ελλάδος
  • Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Εύβοιας
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Καρδίτσας
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Λαμίας
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Πελοποννήσου
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Χανίων
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Έβρου
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Δράμας
  • Συναιτεριστική Τράπεζα Ν. Σερρών

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα Πεπεισμένος ο Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν θα γλιτώσει τη χρεοκοπία, σύμφωνα με το Spiegel

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Η Ευρωζώνη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν είναι πλέον πεπεισμένος ότι η Αθήνα μπορεί να γλιτώσει από τη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του στο υπουργείο να επεεεργάζονται σενάρια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.Στην αρχή του επίμαχου άρθρου γίνεται αναφορά σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Έχουμε πρόβλημα, φέρεται να είπε ο κ. Ρομπάι. Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η επόμενη δόση του δανείου δεν θα καταβληθεί, φέρεται να τόνισε.

Στη συνέχεια, η γερμανική πολιτική επιθεώρηση επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν ότι ξόδεψαν πολλά χρήματα (στην Ελλάδα) για το τίποτα.

Μέρκελ και Σόιμπλε είναι αντιμέτωποι με το αναπόφευκτο και σκέπτονται τώρα αυτό που προηγουμένως δεν τον σκέπτονταν καν, σημειώνει το περιοδικό: Η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία και ακόμα και η αποχώρησή της από την Ευρωζώνη δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Σόιμπλε με τους ομολόγους του από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο.

Επισήμως, το θέμα της συνάντησης ήταν οι φινλανδικές αξιώσεις για εγγυήσεις από την Ελλάδα. Ωστόσο, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η επιδείωση της κρίσης στην Ελλάδα και οι ομοτράπεζοι φέρονται να συμφώνησαν ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι πιθανώς αναπόφευκτη.

Η μόνη διαφορά ήταν οι απόψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις της ενδχόμενης ελληνικής πτώχευσης.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε δεν πιστεύει πως οι Έλληνες μπορούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και ότι μπορεί να ξεμείνουν από χρήματα, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.

Τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη υπολογίσει τις επιπτώσεις. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα απεσταλμένος του υπουργείου ενημέρωσε τους εταίρους της Γερμανίας στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα αυτή της έρευνας.

Δύο σενάρια

Βασικά, υπάρχουν δύο δυνατότητες για μία ελληνική χρεοκοπία, φέρεται να τους είπε. Είτε η χώρα παραμένει στη Νομισματική Ένωση είτε αποχωρεί.

Και οι δυο επιλογές περιλαμβάνουν ένα «κούρεμα» στο χρέος, το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο τμήμα του χρέους, όπως το 50%.

Αυτό θα προκαλούσε αξιοσημείωτες απώλειες για τους δανειστές της Ελλάδας και ο απεσταλμένος του Σόιμπλε είπε ότι ο στόχος είναι να περιοριστεί η ζημία που θα προκληθεί απ' αυτές τις απώλειες, δηλαδή το «κούρεμα» του χρέους.

Κρίσιμο ρόλο θα κληθεί να παίξει ο μηχανισμός ευρωστήριξης (EFSF) και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέλει να διαθέτει όσο το δυνατόν συντομότερα τις νέες εξουσίες που αποφασίστηκαν στις 21 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Όταν συμβεί αυτό, εκτιμά ότι θα είναι μία καλύ ευκαιρία να προστατευθεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από τις επιπλοκές που θα δημιουργήσει η ελληνική πτώχευση.

Το γερμανικό σχέδιο εστιάζει σε δύο εργαλεία:

Πρώτον, οι αξιαμωτούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προωθούν τη χρήση «πιστωτικών γραμμών», που θα εμπλέκουν τον EFSF με την έκδοση δανείων-γέφυρα για τις ασθενελις οικονομικά χώρες.

Δεύτερον, θέλουν να προσφέρουν κεφαλαιακή ενίσχυση για τις τράπεζες, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όπως είπε ο απεσταλμένος του Σόιμπλε, τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες θα μπορούν να προστατευθούν με τα δύο εργαλεία. Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά επίσης και μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, που θα δυσκολευθούν να βρουν κεφάλαια μετά απόι την ελληνική πτώχευση.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο από την ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Γι΄αυτό το λόγο, σύμφωνα με το Spiegel, οι Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια ακόμα και αν το Ελληνικό Δημόσιο «κοπεί από τα δάνεια του EFSF, καθώς, όπως δείχνει η εμπειρία, ο τραπεζικός κλάδος είναι διεθνοποιημένος και αν μία μεγάλη τράπεζα αποτύχει τότε και άλλες μπορεί να ακολουθήσουν.

Αυτές οι επιπτώσεις αναμένονται ανεξαρτήτως αν η Ελλάδα μείνει ή φύγει από το ευρώ, καταλήγει το άρθρο του περιοδικού. Στην πραγματικότητα, η Αθήνα δεν θα έχει επιλογή: Η κυβέρνηση θα ελπίζει στην ανάκαμψη της οικονομίας της μόνο η Ελλάδα επανεισάγει το δικό της νόμισμα και το υποτιμήσει απότομα έναντι του ευρώ.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χρεοκοπία κατά 95% δείχνουν τα CDS!

Στο 63% οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου


http://img.protothema.gr/8AEABCF06F3F83ADF49928B4321FC14A.jpg

Εκτός ελέγχου βρίσκονται πλέον τα ελληνικά CDS και οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το κόστος ασφάλισης έναντι ελληνικής χρεοκοπίας εκτινάσσεται στις 5.842 μ.β. τη Δευτέρα (σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου CMA), διευρυμένο κατά 1.000 σχεδόν μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, δείχνοντας 95% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Παράλληλα, σε δυσθεώρητα ύψη διαμορφώνεται αυτή την ώρα το ελληνικό spread (διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης bund) ξεπερνώντας ακόμα και τις 2.000 μ.β. , στις 2.071 μ.β. α, διευρυμένο κατά 212 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Νέο ιστορικό υψηλό σημειώνουν και οι αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων κινούμενα στο 63%, ενώ οι αποδόσεις των μονοετών ομολόγων διαμορφώνονται στο 11,7%.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1279471
Read more...

«Θα κάνουμε σκόντο ή θα φύγουμε μπροστά;» το δίλημμα Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

«Επικίνδυνη η διεθνής κατάσταση»



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8LQWXEa4VQslD_zVxOLsLT6EDSrjKlLjn75VyDaSbaWWR0ewGk9xeo2-S3AH0WDdKoa3X5_CeMUZNwNLD5w9dLZAsQSjuUSmHopVknc-b3OeEMk6cC-iTU7ofiHLJb4kj2K9z5x15n1xO/s400/lastscanBEN2.jpg
Αθήνα
Την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τις σύνθετες διεργασίες που συντελούνται στα κράτη της Ευρωζώνης και γενικότερα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το προσεχές δίμηνο, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου, ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Θα κάνουμε σκόντο ή φεύγουμε μπροστά;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ως θετική τη συμφωνία της ΝΔ στην επίσπευση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μία επικίνδυνη διεθνή κατάσταση, στην οποία η ίδια είναι ένας μικρός συντελεστής και απέδωσε σε οικονομικά κέντρα και στις περιβόητες αγορές την προσπάθεια «να καταστήσουν την Ελλάδα μοχλό για την αμφισβήτηση της Ευρωζώνης».

«Μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου κάποια συμφέροντα επιχειρούν να την καταστήσουν αδύναμη» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι «δεν είναι εύκολες για κανένα αυτές οι αποφάσεις. Αν δεν τις παίρναμε, η Ελλάδα θα ήταν ο εύκολος στόχος» και έθεσε το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί: «Είτε θα θωρακίσουμε τώρα τη χώρα, είτε θα παρατείνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, με όποιες συνέπειες υπάρξουν».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν κερδηθεί τώρα το στοίχημα, θα μας καταλογίζουν ότι περικόψαμε συντάξεις. Αν δεν κερδηθεί, τότε η χώρα θα γυρίσει δεκαετίες πίσω, με ιστορικό και εθνικό κόστος».

Ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε διεξοδικά τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες, που επικρατούν στις χώρες της ΕΕ, επανέλαβε τους λόγους που υστέρησαν τα έσοδα και αντέκρουσε την κριτική ότι επήλθε ρήξη στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, λέγοντας ότι «με την τρόικα τα πράγματα έγιναν, όπως τα είπαμε εγώ και ο Όλι Ρέν» και πρόσθεσε: «Δεν μπλοφάρουμε. Η συζήτηση δεν γίνεται με χαρτοπαικτικούς όρους».

Παραδέχθηκε ακόμη ότι το 2012 η ύφεση θα παραμείνει, αλλά θα είναι μικρότερη, επαναλαμβάνοντας, όπως και στη Θεσσαλονίκη, ότι «ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι 'κολασμένοι' μήνες για να περάσει από τα Κοινοβούλια η απόφαση της 21ης Ιουλίου» και ακόμη ανέφερε ότι είναι πολύ θετικές οι μέχρι τώρα απαντήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ και τόνισε ότι σε περίπτωση που επικυρωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, η συμφωνία του Ιουλίου, "θα πέσει χρήμα 7 δισ. στην αγορα και θα γίνει εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου".



Read more...

ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν δεκάδες τόνοι τροφίμων, στον εισαγγελέα 454 επιχειρήσεις...



Κατασχέσεις 37 τόνων και δεσμεύσεις 51 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, καθώς και παραπομπή στην εισαγγελία 454 επιχειρήσεων για παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, περιλαμβάνει ο... απολογισμός των ελέγχων του Α' εξαμήνου του 2011 του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ σε διάφορα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, ανέδειξαν ακόμη σχετικά υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, αφού κατεγράφησαν 761 παραβάσεις επί συνόλου 5.045 ελέγχων (ποσοστό 15,1%).

Στο σύνολο των ελέγχων συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις διαχείρισης μη ασφαλών τροφίμων μέσω του συστήματος Άμεσης Αντιμετώπισης Κινδύνων και η διαχείριση 701 καταγγελιών μέσα από ένα αξιόπιστο σύστημα διερεύνησης, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο πλημμελείς συνθήκες υγιεινής των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, έλλειψη ή υπέρβαση αδειοδότησης, προβλήματα επισήμανσης.

Τα ποσοστά παραβατικότητας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις για τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων:

- Στους παρασκευαστές λιανικής, όπως είναι τα αρτοποιεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κρεοπωλεία, το ποσοστό ανέρχεται στο 25%,

- Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως είναι οι χώροι μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα catering, το ποσοστό ανέρχεται στο 23%,

- Στους παρασκευαστές/συσκευαστές, π.χ. εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργασίας κρέατος, προϊόντων ζύμης, ζαχαροπλαστικής φρούτων, λαχανικών, παραγωγής υλικών συσκευασίας κλπ, το ποσοστό ανέρχεται στο 13%,

- Στο λιανικό εμπόριο, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, οι κεντρικές αγορές κλπ, το ποσοστό ανέρχεται στο 8%

- Στους μεταφορείς/διανομείς το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται στο 3%.

Ως προς το είδος, οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από το ελεγκτικό δυναμικό του ΕΦΕΤ αφορούσαν:

- Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (53%)

- Διάφορα (28%)

- Διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9%)

- Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (6%)

- Ελλιπή ή μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (4%).

Σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν λεπτομερείς συστάσεις για τη βελτίωση των επιχειρήσεων και τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία, ενώ 83 από αυτές παραπέμφθηκαν για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο).
enet.gr



Read more...

Από την Ελλάδα εξαρτάται η σωτηρία της, τονίζει ο Τρισέ

ισχυρές πιέσεις και από την ΕΚΤ

«Αν επιβεβαιώσει πολύ σταθερά όλες τις δεσμεύσεις, τότε θα είναι σε μια καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Όμως, αυτό εξαρτάται απ' αυτήν», τόνισε ο κ. Τρισέ
«Αν επιβεβαιώσει πολύ σταθερά όλες τις δεσμεύσεις, τότε θα είναι σε μια καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Όμως, αυτό εξαρτάται απ' αυτήν», τόνισε ο κ. Τρισέ (Φωτογραφία: Reuters )


Βασιλεία, Ελβετία
Το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των Γερμανών περιλαμβανομένων, καλεί την Αθήνα «να θέσει πλήρως σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Οι διεθνείς θεσμοί, η Επιτροπή μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούν την ελληνική κυβέρνηση με σταθερό τρόπο» να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, διευκρίνισε ο κ. Τρισέ ο οποίος μιλούσε με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της ομάδας των κύριων κεντρικών τραπεζών, έπειτα από τη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BRI) στη Βασιλεία.

Ο κ. Τρισέ πρόσθεσε πως αυτό είναι «προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού λαού».

«Αν (η ελληνική κυβέρνηση) επιβεβαιώσει πολύ σταθερά όλες τις δεσμεύσεις, τότε θα είναι σε μια καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Όμως, αυτό εξαρτάται απ' αυτήν», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πάντως πως η υπόθεση εργασίας είναι πως η Ελλάδα θα ικανοποιήσει
τους επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης χρέους.

«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στις τράπεζες τη ρευστότητα που ζητούν» σε «απεριόριστη ποσότητα» και με «σταθερό επιτόκιο» για την Ευρωζώνη, υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκρηξη σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Γαλλία

Συναγερμός στη Μαρκούλ


Στο συγκρότημα της Μαρκούλ δεν λειτουργούν αντιδραστήρες για την παραγωγή ενέργειας
Στο συγκρότημα της Μαρκούλ δεν λειτουργούν αντιδραστήρες για την παραγωγή ενέργειας


Παρίσι
Έκρηξη στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Μαρκούλ της νότιας Γαλλίας ενδέχεται να δημιουργεί κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές και η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Ο θάνατος ενός εργαζόμενου επιβεβαιώθηκε από τη γαλλική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι «προς το παρόν» δεν υπάρχει διαρροή.

To εργοστάσιο βρίσκεται περίπου 50 χλμ βόρεια της Αβινιόν, κοντά στις μεσογειακές ακτές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη σημειώθηκε στις 11.45 τοπική ώρα σε κάμινο όπου έλιωναν υλικά με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε ζώνη ασφάλειας και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία γύρω από το εργοστάσιο, δεν δόθηκε όμως εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Το εργοστάσιο της Μαρκούλ είναι σημαντικό κέντρο πυρηνικής έρευνας. Επεξεργάζεται επίσης ραδιενεργά υλικά από πυρηνικές μονάδες που παροπλίζονται, ανακυκλώνοντας πλουτώνιο από πυρηνικά όπλα για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου «μείγματος οξειδίων», ή MOX.

Σύμφωνα με το Reuters, στο συγκρότημα δεν λειτουργούν αντιδραστήρες. Όπως όμως ανέφερε η Figaro, στη Μαρκούλ λειτουργεί ένας αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος για την παραγωγή τρίτιου.

Ενημέρωση για το συμβάν ανακοίνωσε ότι ζήτησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Γ. Παναγιωτακόπουλος: Δυο χρόνια τώρα μοιραίοι άνθρωποι, μικροί και άβουλοι...


ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος Π.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ
Δυο χρόνια τώρα μοιραίοι άνθρωποι, μικροί και άβουλοι, αναποτελεσματικοί και ανεύθυνοι βρέθηκαν σε πολύ σπουδαίες θέσεις και οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή.
Κύριοι της κυβέρνησης, συνέλθετε, αλλάξτε ρότα.
Τα εισπρακτικά μέτρα δεν οδηγούν πουθενά.
Οδηγείτε τη χώρα στη καταστροφή.
Η χώρα δεν είναι ούτε Σουδάν ούτε...
Σομαλία.
Έχει ΑΕΠ.
Τέρμα τα επικοινωνιακά τερτίπια.
Ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία μέχρι εδώ.
Οι εθνοσωτήρες μας τελείωσαν.
Συνέλθετε πριν είναι αργά για το λαό και την πατρίδα μας.

Read more...

Η σωτηρία της χώρας πιο σημαντική από την έδρα του καθενός, δήλωσε στην ΚΟ ο Γ.Παπανδρέου

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς και φοβισμένοι»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το καθήκον σωτηρίας της χώρας υπερέχει της προσωπικής έδρας του καθενός στη Βουλή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά την εξαγγελία του νέου φόρου στα ακίνητα, την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν τα μέτρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο λαός μάς έδωσε εντολή να βγούμε από την κρίση, να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια, στην οποία δεν την βάλαμε εμείς».

«Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν δίνουμε καμία σημασία στο πολιτικό κόστος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να γίνει «το τελευταίο σπριντ» για να κλειδώσει η συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο το 2009 ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ, το 2011 στα 11,2 δισ. ευρώ, το 2012 η πρόβλεψη είναι να μειωθεί στο 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 -είπε ο πρωθυπουργός- θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ.

Ακολούθως, κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν μια αποστωμοτική απάντηση σε όσους αμφισβητούν και λοιδορούν τη χώρα. «Οφείλουμε να δώσουμε μια συντριπτική απάντηση σε όσους επιθυμούν είτε κρυφά είτε φανερά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, να διαψεύσουμε τα κρυφά και τα φανερά σενάρια, τόνισε.

«Δεν θα κάνουμε σε κανέναν το χατήρι να λοιδορούν τη χώρα και να απεργάζονται σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη» είπε.

Αναγνωρισε ότι στο παρελθόν η αδράνεια επικράτησε της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ενώ τόνισε ότι «εχθροί» της προσπάθειας για αλλαγές είναι η λαϊκίστικη αντίδραση της αντιπολίτευσης, οι αντιστάσεις των συντεχνιών και η γραφειοκρατία.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε: «Σας καλώ όλους να δώσουμε απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, μας λοιδορούν. Θα τους δείξουμε. Θα τους διαψεύσουμε».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι αναπληρωτές του Μπένι, ομολογούν την προχειρότητα με την οποία ελήφθη το νέο μέτρο


newpost.gr
Οι αναπληρωτές του Μπένι, ομολογούν την προχειρότητα με την οποία ελήφθη το νέο μέτρο
«Υπάρχει άφθονος χρόνος για μελέτη σε βάθος του μέτρου που χθες εξήγγειλε ο Βαγγέλης Βενιζέλος» ! Τάδε έφη ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου.


Σε συνέντευξή του στον Real FM, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας με ύφος χαλαρό στην αρχή, γελώντας και προσπαθώντας να διασκεδάσει –άραγε τι και ποιόν- αδυνατούσε να δώσει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που από χθες έχουν τεθεί σε σχέση με το νέο χαράτσι. Και λίγο αργότερα, προσπαθώντας να απαντήσει άλλη ερώτηση, αποτύπωνε πλήρως αυτό που συμβαίνει και διατρέχει αρκετά μέλη της κυβέρνησης. Αλαζονεία, εγωκεντρισμός, στρουθοκαμηλισμός, έπαρση και άγνοια της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας.

«Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε άλλη λέξη από την απροθυμία», ήταν η απάντηση του κ. Οικονόμου στην ερώτηση γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί μέτρα του μεσοπρόθεσμου που έχουν ήδη ψηφιστεί, παραπέμποντας σε τότε δήλωσή του «περιμένετε πρώτα να εφαρμοστούν». «Τότε πέσανε να με κατασπαράξουν» είπε ο κ. Οικονόμου, και έσπευσε να εξηγήσει –άκουσον, άκουσον- ότι άλλα τα σχέδια επί χάρτου και άλλο η πραγματική εφαρμογή τους.

Το γεγονός κ. Οικονόμου, ότι δεν έχει εισπραχθεί ακόμη και σήμερα το ΕΤΑΚ του 2009 και ο φόρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του 2010 τι ακριβώς είναι; Απροθυμία, ανικανότητα, χαλαρότητα, αδυναμία; Τι απ’ όλα;
Τι σημαίνει κ. Οικονόμου ότι δεν έχετε, όπως είπατε, καμία διοικητική ευθύνη, αλλά μόνον πολιτική; Είστε ή όχι πολιτικός προϊστάμενος των οικονομικών εφοριών; Τι συνέπειες είχαν όσοι διοικητικοί υπεύθυνοι δεν έκαναν τη δουλειά τους; Υπάρχει και τηρείται το πειθαρχικό δίκαιο; Και τέλος τέλος, τι σημαίνει πολιτική ευθύνη;

Μόνον αυτά τα λίγα, γιατί υπάρχουν και όσα έχετε πει, μέχρι πριν να γίνεται μέλος της κυβέρνησης σε σχέση με το μνημόνιο, θέσεις που διατυπώνατε σε κάθε ραδιοτηλεοπτική σας εμφάνιση.

Αλλά δεν είναι μόνον ο Οικονόμου. Ο έτερος αναπληρωτής, ο Φίλιππος Σαχινίδης, άφηνε το πρωί, από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ανοικτό το ενδεχόμενο, το νέο χαράτσι να κληθούν να το πληρώσουν οι ενοικιαστές και όχι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων!

Προφανώς κινείται και αυτός στην λογική «υπάρχει άφθονος χρόνος για μελέτη». Το έχει συνηθίσει άλλωστε, από τη θητεία του στο πλευρό του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Θ.Δ.

Read more...

Αναβάλλουν την έκδοση έντοκων γραμματίων λόγω του κλίματος

Θα περιμένουν την Τρόικα


http://img.protothema.gr/9847D2AA74D304BD0BFADBFFE1E4AA0E.jpg
Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται ότι κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση, στο θέμα της δημοπρασίας των εντόκων τρίμηνης διάρκειας, που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου.

Μετά την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί -κυρίως στη Γερμανία- ότι η κυβέρνηση Μερκελ επεξεργάζεται σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδος, αποφασίστηκε η σχετική δημοπρασία να γίνει σε επτά-οκτώ ημέρες, με την ελπίδα ότι θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και εφόσον στην Αθήνα θα έχει ήδη έλθει και η αποστολή της Τρόικας, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά.

Η δημοπρασία εντόκων θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, "τρύπα" ύψους 4,586 δισ. ευρώ εμφανίζει στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου ο τακτικός προϋπολογισμός (έσοδα και έξοδα). Το αποτέλεσμα των αποκλίσεων είναι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) να κινείται πλέον στα επίπεδα των 18,1 δισ. ευρώ, έναντι 14,8 δισ. (αύξηση 22,3% ή 3,3 δισ.), που διαμορφωνόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Στα έσοδα η "τρύπα" ανέρχεται στα 3,532 δισ. ευρώ, ενώ στο σκέλος των δαπανών εμφανίζεται υπέρβαση 1,054 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια στο μέτωπο του περιορισμού του κράτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

"Στα 18,101 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, έναντι του νέου στόχου 18,974 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 14,813 δισ. ευρώ το
αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι
αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 110 εκατ., ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 762 εκατ. ευρώ".

"Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.679 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο. Η υστέρηση των εσόδων σε
επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών".

"Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2010. Τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τετράμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, καθώς επίσης και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης".

"Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του οκταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο
δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010".

"Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
- στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.067 εκατ. ευρώ
- στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.701 εκατ. ευρώ
- στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και
- στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

"Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.452 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.078 εκατ. ευρώ), "στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ".

Read more...

Στα 18,1 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011

Στα 4,5 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»


Tα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 30,679 δισ. ευρώ και η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 περιορίζεται σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο
Tα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 30,679 δισ. ευρώ και η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 περιορίζεται σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο (Φωτογραφία: ICON )


Aθήνα

Στα 18,1 δισ. ευρώ ανήλθε σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011, έναντι ελλείμματος 14,81 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010, αυξανόμενο κατά 22%.

Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού έχει ανέλθει στα 4,586 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,532 δισ. αφορούν στα έσοδα και τα υπόλοιπα 1,054 δισ. ευρώ τις δαπάνες.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, και το οποίο αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εμφανίζεται καλύτερο σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (18,9 δισ. ευρώ).

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 110 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 762 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,67 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο.

Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2010.

Τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τετράμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 –2015 καθώς επίσης και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του οκταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

·Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,06 δισ. ευρώ.

· Στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,71 δισ. ευρώ.

·Στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και

·Στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1,07 δισ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 30,3 ή 1.416 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Angel Gurria: «Κανένας δεν φεύγει από το ευρώ»

O γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στο CNBC


http://img.protothema.gr/C1D5E4FB8EBE83972A1EE3413343A3A7.jpg

«Κανένας δεν φεύγει από το ευρώ», σχολίασε στο CNBC ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο επικεφαλής του Οργανισμού έδωσε μια ισχυρή στήριξη για το ευρώ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Καθώς η σπέκουλα συνεχίζεται για το ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ, ο Gurria τόνισε στο cnbc ότι «κανείς δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ. Αντίθετα, περισσότερες χώρες θα γίνουν μέλη της ευρωζώνης».

Η παραίτηση του Juergen Stark από την ΕΚΤ εξαιτίας της διαφωνίας εντός της Τράπεζας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ταρακούνησε τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Θα αντικατασταθεί από τον Γερμανό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Joerg Asmussen.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Read more...

Δεν αφορά τους ενοικιαστές το τέλος για τα ακίνητα, δήλωσε ο Ηλ.Μόσιαλος

Μόνο για ιδιοκτήτες

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

O Ηλ.Μόσιαλος στον ΒΗΜΑ 99,5


Στη διευκρίνιση ότι το τέλος για τα ακίνητα που θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες κι όχι τους ενοικιαστές προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ακόμα κι αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή, το τέλος θα πρέπει να μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που δηλώνει ότι θα μπλοκάρει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος για τα ακίνητα, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει έναν πατριωτικό αγώνα και θα έπρεπε αντί των κινημάτων «Δεν πληρώνω» να υπάρχουν κινήματα κατά του «λαδώματος» και κατά της μη έκδοσης αποδείξεων.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «σε κανέναν δεν αρέσουν τα μέτρα, αλλά ο στόχος της είσπραξης δεν αλλάζει. Αν δεν εισπραχθούν τα έσοδα, θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε στους στόχους που έχουμε βάλει».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά τη ΝΔ, λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η ΝΔ. Είναι με τις δυνάμεις της αδιαφάνειας, συμπαρατάσσεται με τις δυνάμεις που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω;»

Αντίδραση Μαγκριώτη για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Την αντίδραση και του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη προκάλεσε η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ότι θα εμποδίσει την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της επιχείρησης.

«Είναι δυνατόν τώρα να υπάρχει αυτή η ανακοίνωση; Εγώ απλώς κάνω ένα ερώτημα. Πριν λίγο καιρό αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν πρέπει οι εφοριακοί να εισπράττουν τους φόρους, οι καταστηματάρχες δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, δεν δίνουν αποδείξεις παντού. Πού θα πάει;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαγκριώτης.

Ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε επίσης πως το δημόσιο που χτίστηκε πριν από δεκαετίες πρέπει να αλλάξει «σε πυκνό χρόνο» και αναγνώρισε ότι οι ανισότητες με τα επιδόματα στους μισθούς των υπαλλήλων δόθηκαν και με πελατειακές πολιτικές.

«Υπάρχουν πάρα πολλά επιδόματα, κρυφά δυστυχώς, που δόθηκαν κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, κάτω από εκβιασμούς, κάτω από πιέσεις, κάτω από υποχωρήσεις, κάτω από πελατειακές πολιτικές των πολιτικών και των κυβερνήσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτά όλα πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να αποσαφηνιστούν για να υπάρχει δικαιοσύνη μέσα σε πολύ πυκνό χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο!

Εκεί θα μας φτάσουν...


http://img.protothema.gr/FDB203234FFC05AEDCEFCC6E14DA323F.jpg

Φόρο "με το μέτρο" και ... στην τιμή ζώνης, σχεδιάζει να επιβάλει σε κάθε ακίνητο η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τον χρεώνεται ο ιδιοκτήτης αλλά θα τον πληρώνει στο λογαριασμό της ΔΕΗ ο ενοικιαστής που, όπως και με το ΤΑΠ, θα το συμψηφίζει ύστερα με το ενοίκιο.

Επειδή οι εισοπρακτικοί μηχανισμοί της εφορίας έχουν «φρακάρει», επειδή το ΚΕΠΥΟ αδυνατεί να υπολογίσει τα πάσης φύσεως τέλη και φόρους ακινητων τα τελευταία 3 χρόνια και επειδή ο κόσμος αναβάλλει και δεν πληρώνει τις πληρωμές στο δημόσιο, στο οικονομικό επιτελείο κατέληξαν στην απόφαση να ενσωματωθεί το ειδικό τέλος ακινήτων στον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να τον πληρώνουν όλοι για να μην τους κοπεί το ρεύμα!

Ως προς τον υπολογισμό του τέλους, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν τρία εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο είναι το πιο απλό, αλλά το δημόσιο «κλέβει» στις στρογγυλοποιήσεις. Δηλαδή θα θεσπιστεί ειδική κλίμακα από 0,5 ευρώ έως και 10 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης στην περιοχή. Πχ:

- 0,5 ευρώ για τιμή ζώνης έως τα 700 ευρώ

- 1 ευρώ για τιμή ζώνης 700-1000 ευρώ

- 2 ευρώ για τιμή ζώνης 1000-2000 ευρώ

- 5 ευρώ για τιμή ζώνης 2.000-3000 ευρώ

- 7 ευρώ για τιμή ζώνης 3000-4000 ευρώ

- 10 ευρώ για πάνω τιμή ζώνης από 4000 ευρώ.


Πιο πολύπλοκο αλλά αναλογικά δικαιότερο είναι ο υπολογισμός με συντελεστή.

Το ένα σενάριο είναι να επιβληθεί με τρεις συντελεστές: 0,5%, 0,1% και 0,2%. Στην περίπτωση αυτή θα ορίζεται και ότι καμία τιμή ζώνης δεν θα είναι μικρότερη –για τον υπολογισμό του τέλους- από τα 1000 ευρώ.

Το άλλο σενάριο προβλέπει δύο συντελεστές, 0,1% και 0,2% από το πρώτο τετραγωνικό, όσο χαμηλή και αν είναι η τιμή ζώνης.

Η διαδικασία για το ειδικό τέλος, που θα αφορά χτισμένη επιφάνεια, θα ανακοινωθεί την Τρίτη και σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα ληφθούν υπ' όψιν κοινωνικά κριτήρια. Όπως είπε, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα δώσει στη ΔΕΗ όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το ποιος είναι άνεργος, ανάπηρος ή υπάγεται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Και έτσι όμως αδικούνται τα σπίτια παλαιότητος αφού θα φορολογούνται όσο και οι πολυτελείς μεζονέτες που μπορεί να είναι δίπλα τους.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για την κάθε περίπτωση.

Α΄σενάριο:

Στη Γλυφάδα, σε δρόμο με τιμή ζώνης 4600 ευρώ το τετραγωνικό, θα υπολογιστούν 10 ευρώ το τετραγωνικό κάθε ακινήτου. Για μεζονέτα 200 τετραγωνικών προκύπτει φόρος 2000 ευρώ.

Στου Παπάγου, όπου ολόκληρο ο δήμος έχει τιμή ζώνης 2500 ευρώ το τετραγωνικό, για τα 200 τετραγωνικά, με 5 ευρώ το τετραγωνικο θα πληρώσουν 1.000 ευρώ.

Στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα οι περισσότερες τιμές ζώνης είναι 750 ευρώ το τετραγωνικό. Διώροφο 200 τετραγωνικών θα πληρώσει 200 ευρώ (με 1 ευρώ ανά τετραγωνικό) είτε είναι πέτρινη κατοικία του ’40, είτε πολυτελής μεζονέτα του 2010.

Στο Πέραμα όμως υπάρχουν και περιοχές και 650 ευρώ. Εκεί θα πληρώσουν τα μισά, με κλίμακα 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Β΄σενάριο

Με ειδικό τέλος 0,05%-0,20%, για ένα σπιτι 100 τμ, ο κάτοικος Ψυχικού θα πληρώσει φόρο 1000 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ ανά τετραγωνικό, εφόσον η τιμή ζώνης εκεί φτάνει και ξεπερνά τις 5000 ευρώ.

Σε μεσαίες περιοχές με αντικειμενική τιμή πχ 2000-3000 ευρώ το τετραγωνικό, θα ισχύει ο χαμηλότερος συντελεστής 0,1%. Έτσι πχ στον Παλαιό Φάληρο με τιμή ζώνης 2500 ευρώ θα πληρώνει κάποιος 2,5 ευρώ το τετραγωνικό ή 250 ευρώ στα 100 τμ.

Στο Περιστέρι, σε σημεία με τιμές ζώνης 1050 ευρώ θα πληρώνουν 0,1%, δηλαδή σχεδόν 1 ευρώ για κάθε τετραγωνικό (105 ευρώ στα 100 τμ) ενώ σε άλλα που οι τιμές είναι χαμηλότερες (πχ 900 ευρώ) θα ισχύει ο πολύ χαμηλος συντελεστής 0,05% και θα πληρώσουν 50 λεπτά το τετραγωνικό (50 ευρώ στα 100 τμ). Αν δεν ισχύσει το ελάχιστον όριο των 1000 ευρώ/τμ, οι τελευταίοι θα πλήρωναν 45 ευρώ (0,05 % Χ 900 € Χ 100 τμ).

Γ΄σενάριο


Στο Κολωνάκι, με 0,2% και τιμή ζωνης στα 7000 ευρώ/τμ (Βασιλίσσης Σοφίας) προκύπτει φόρος 14 ευρώ ανά τετραγωνικό, μεγαλύτερος δηλαδή και από τα 10 που ανακοίνωσε ο κ.Βενιζέλος. Αν δεν ληφθεί ειδική πρόβλεψη, στο σενάριο αυτό ο φόρος για 75 τμ κατοικίας ή γραφείου φτάνει τα 1050 ευρώ.

Για περιοχές όπως ο Χολαργός με 1.400 ευρώ αντικειμενική τιμή ζωνης η επιβάρυνση με 0,1% είναι η 105 ευρώ. Για Κερατσίνι και Πέραμα κυμαίνεται από 50-80 ευρώ.

Read more...

Σε βαρύ κλίμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Μετά και το χαράτσι στα ακίνητα...


http://img.protothema.gr/502ECFCDF5E3DA7B4451B7F11C8B6066.jpg
Κατήφεια, προβληματισμός και μοιρολατρία είναι τα στοιχεία, που κυριαρχούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την ανακοίνωση του νέου άγριου φόρου στα ακίνητα, γεγονός, που εκλαμβάνεται αφενός ως ομολογία αποτυχίας της μέχρι τώρα προσπάθειας και αφετέρου ως παραδοχή της κυριαρχικής θέσης, που έχει η τρόικα έναντι της κυβέρνησης, τουλάχιστον αυτή την περίοδο.

Ανήσυχος από τις διαφαινόμενες αντιδράσεις και εντός του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι βουλευτές του καλούνται να ψηφίσουν και νέα πακέτα επώδυνων μέτρων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί εσπευσμένα σήμερα το μεσημέρι την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους στις νέες αποφάσεις.

Η αίσθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και ότι αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος, ακόμη κι αν σημάνει την ουσιαστική διάλυση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι επίσης φαίνεται να ξεχνούν τη διαφυγή μέσω των εκλογών, όχι μόνο γιατί ο πρωθυπουργός απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κυρίως γιατί μετά τη νέα ομοβροντία μέτρων, μοιάζει αδιανόητο να προσφύγει αυτή η κυβέρνηση τούτη τη χρονική στιγμή σε κάλπες.

Από τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη αδυναμία – είτε από αντικειμενικούς λόγους, είτε από έλλειψη βούλησης – να κάνει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την τρόικα και να θέσει κόκκινες γραμμές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς αβεβαιότητας με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση, έστω κι αν για κάποιες υπάρχει ισχυρή δόση κινδυνολογίας στις κινήσεις και τις δηλώσεις της, είναι το ότι ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε από τη ΔΕΘ κανένα δραματικό ενδεχόμενο: Ούτε την αδυναμία να πληρωθούν συντάξεις και μισθοί τον Οκτώβριο, ούτε την εκδοχή να ληφθούν και νέα μέτρα, ούτε καν την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ.

Με όλα αυτά στο τραπέζι ενδιαφέρον έχει πλέον πώς θα εκφραστεί η κυβερνητική συνοχή και εάν οι βουλευτές του Κινήματος ακολουθήσουν και αυτή τη φορά το δρόμο, που δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου και η τρόικα.

Read more...

Το τέλος στα ακίνητα φέρνει πίσω την Τρόικα

Αφού δήλωσε ικανοποιημένος και ο Ρεν...


http://img.protothema.gr/A539D2D1738BE7A6E8F02B2778069E08.jpg

Μπορεί η κυβέρνηση να μην ανακοίνωσε σαφή μέτρα για απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ομως τα όσα υποσχέθηκε τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να ικανοποιούν τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Ενώ μέχρι την Παρασκευή ήταν απίθανο η Τρόικα να επιστρέψει στην Αθηνα για τον τελικό έλεγχο στις 19 Σεπτεμβρίου , τελικά όλα φαίνεται να αλλάζουν.

Σε κάθε περίπτωση οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα πρεπει να αποφασίσουν εάν τα νέα μέτρα ( φόρος στην ακίνητη περιουσία κλπ.) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα τους πείσουν να άρουν τις επιφυλάξεις τους, κάτι που θεωρείται, πλέον, ως η πιθανότερη εξέλιξη.

Προφανώς, θετικά μετράει η δήλωση του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο όποιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει πλήρως τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και τα επόμενα χρόνια καθώς και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σταθεροποίησης για την επίτευξη αυτών των στόχων .

Ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση- συμπεριλαμβανομένου του τέλους επί της ακίνητης περιουσίας- κινούνται στην κατεύθυνση για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να εφαρμόσει τις συμφωνημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση από τους εταίρους .

Ο Φινλανδός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι κλιμάκιο της Επιτροπής θα επανέλθει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές. “Όταν η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, αναμένω από την Τρόικα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της έως τα τέλη Σεπτεμβρίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός επίτροπος.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, παράλληλα με την μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Καταλήγοντας, ο κοινοτικός επίτροπος κάλεσε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατόν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Να θυμίσουμε ότι, πέραν της αναμενόμενης έλευσης της Τρόικας στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και την ηγεσία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.


Read more...

Αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες για τα βιβλία η υπουργός Παιδείας σε σχολείο της Αγ.Παρασκευής

Πρώτο κουδούνι με ελλείψεις

Η υπουργός Παιδείας βρέθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής
Η υπουργός Παιδείας βρέθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες γονέων βρέθηκε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής για να ευχηθεί καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ομάδα γονέων που είχαν συγκεντρωθεί στο σχολειο, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα αποδοκιμασίας για την έλλειψη των βιβλίων, όταν εμφανίστηκε η υπουργός. Τα ίδια συνθήματα φώναζαν και στη διάρκεια της ομιλίας της.

Η κ.Διαμαντοπούλου μετά τον αγιασμό δήλωσε ότι το υπουργείο έχει αντιμετωπίσει τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δηλαδή δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι, όπως είπε, βρίσκονται στη θέση τους, ενώ αναφερόμενη στην έλλειψη βιβλίων είπε ότι «με το ψηφιακό σχολείο και τη συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων θα αντιμετωπίσουμε την προσωρινή έλλειψη βιβλίων».

Στο μήνυμά της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τόνισε ότι η φετινή χρονιά ξεκινά με σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και με δυσκολίες.

«Το σημαντικό, όμως, είναι να τις ξεπερνάμε με θετικό πνεύμα και κοινή προσπάθεια.

»Το σχολείο είναι πηγή γνώσης αλλά και φορέας αξιών. Οι αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, είναι τα θεμέλια της σχολικής κοινότητας, της σχέσης εκπαιδευτικού με μαθητή και γονείς. Με τις αξίες αυτές, ζωντανές και παρούσες στην καθημερινότητα κάθε σχολικής κοινότητας, η χρονιά που ξεκινάει μπορεί να είναι και δημιουργική και ελπιδοφόρα.

»Το υπουργείο Παιδείας με τις κεντρικές και περιφερειακές διευθύνσεις του και σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα είναι διαρκώς στο πλάι κάθε σχολικής κοινότητας, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της» αναφέρει η υπουργός.

O δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης κατά την τελετή του αγιασμού στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ανδρέας Κάλβος) στο Θησείο δήλωσε: «Αυτή τη δύσκολη χρονιά, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε η μόνη γενιά που δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τα όσα περνάμε, να έχει το σχολικό περιβάλλον που της αξίζει. Άλλωστε η κρίση γεννά ευκαιρίες, αναδεικνύει τους καλούς και ενώνει όλους μπροστά στις δυσκολίες».



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκτός ενιαίου μισθολογίου δικαστικοί, στρατιωτικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ


newpost.gr







Εκτός ενιαίου μισθολογίου δικαστικοί, στρατιωτικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ
Εκτός ενιαίου μισθολογίου θα βρεθούν οι δικαστικοί, οι εργαζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας καθώς και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στο ενιαίο μισθολόγιο, ξεκαθαρίζοντας πως οι δικαστικοί λειτουργοί, οι στρατιωτικοί, οι υπηρετούντες σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό, καθώς και οι γιατροί του ΕΣΥ θα εξαιρεθούν του ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου και θα έχουν αυτόνομα μισθολόγια.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του νέου μισθολογίου, μόνο ένα ποσοστό 20% - 23% από τα καταργούμενα επιδόματα θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων και ένα ποσοστό 17% για πτυχιούχους ΤΕΙ.

Η, δε, αναπλήρωση των καταργούμενων επιδομάτων για απόφοιτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το σχέδιο του γενικού λογιστηρίου, όπου θα είναι ακόμα μικρότερη και θα κυμαίνεται από 3% έως 5%.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πότε θα ενεργοποιεί το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς οι δαπάνες για τις αποδοχές προσωπικού στο πλαίσιο του Προϋπολογισμό 2012 θα υπολογισθούν με το ισχύον μισθολόγιο.

Εγκύκλιος για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού 2012 που απέστειλε σε φορείς και υπουργεία την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προβλέπει πως οι εποπτευόμενοι φορείς που περιλαμβάνονται στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να καταρτίσουν συνοπτικό σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2012, το οποίο θα υποβάλουν μέχρι τις 15/9/2011 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, κατά τον προσδιορισμό των δαπανών για αποδοχές προσωπικού τόσο για τις εκτιμήσεις του 2011 όσο και για τις προβλέψεις του 2012 θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ισχύον μισθολόγιο (ν.3205/03) και οι προβλέψεις του νόμου 4002/2011.


Πηγή: in.gr

Read more...

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η ΔΕΗ φοροεισπρακτικός μηχανισμός, λέει ο Ν.Φωτόπουλος

Αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εντός της ημέρας θα αποφασίσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τον τρόπο με τον οποίο θα «απαντήσει» στην επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Σε καμία περίπτωση η ΔΕΗ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αφού χτίστηκε για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι να τον εκβιάζει» αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κ. Φωτόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το ειδικό τέλος. «Διαφορετικά θα εμποδίσουμε την έκδοση αυτών των λογαριασμών και δεν θα υλοποιούμε τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος».

«Βάζουν τη ΔΕΗ απέναντι στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή ανακοίνωσε την επιβολή διετούς τέλους στην ακίνητη περιουσία (δομημένη επιφάνεια), ύψους 4 ευρώ ανά τετραγωνικό (μεσοσταθμικά) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Φέτος το τέλος για τα ακίνητα θα επιβληθεί εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως το Φεβρουάριο. Για το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε δόσεις. Το ύψος του τέλους θα εξαρτηθεί από την περιοχή και την τιμή ζώνης, τη χρήση και άλλα κριτήρια, όπως την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ κλπ. Θα κινείται μεταξύ 0,5 έως 10 ευρώ.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ζητά από Βενιζέλο να πάρει πίσω τον φόρο που έβαλε ο ίδιος!

Χάος με τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο κι ο Παπακωνσταντίνου...


http://img.protothema.gr/37969C7CEB59913FB08B22B0E605F5D7.jpg

Τελικώς, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που έχει ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο και εφαρμόζεται ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου μοιάζει να μην έχει κανέναν απολύτως υποστηρικτή. Ούτε καν ...εκείνον που τον αποφάσισε!

Είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα για την “καραμπόλα” με αυξήσεις και στο ηλεκτρικό που θα έφερνε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, καθώς πιέζει ανοδικά τα κόστη της παραγωγής ηλεκτρισμού, τα οποία δεν θα άντεχαν ούτε η ΔΕΗ ούτε τα ιδιωτικά εργοστάσια.

Ο ΕΣΑΗ, ο σύνδεσμος των ηλεκτροπαραγωγών είχε αντιδράσει έντονα στην προοπτική εφαρμογής του ΕΦΚ, προειδοποιώντας και με προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ανάλογα, αντέδρασαν και οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι ελληνικές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είναι ...κυριολεκτικά στα κάγκελα, βλέποντας να αυξάνεται το κόστος τους σε μια εποχή που κλείνουν τη μια παραγωγική τους μονάδα πίσω από την άλλη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός τις προηγούμενες ημέρες έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας ότι η ζημιά για την επιχείρηση από την επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα έφτανε τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την ίδια! Άρα, μόνη διέξοδός της θα ήταν να αυξήσει τα τιμολόγια...

Η τελευταία, χρονικά, παρέμβαση ήρθε την Παρασκευή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία ζήτησε ανάκληση του μέτρου. Ο πρόεδρος κ. Νίκος Βασιλάκος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι, ακόμη και αν το μέτρο θα απέδιδε τα περίπου 150 εκατ. ευρώ στα οποία στόχευε το υπ. Οικονομικών, από τη συνολική ενεργειακή αγορά θα χάνονταν περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, προς όφελος αποκλειστικά των εισαγωγέων ενέργειας.

Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι με δεδομένες τις αντιδράσεις και την αναταραχή που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του μέτρου, ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ταχθεί, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο υπέρ της ανάκλησης του μέτρου.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος – ενδεχομένως μέσω της ρύθμισης των αυθαιρέτων – ενώ από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Πάντως, αν μη τι άλλο προξενεί αίσθηση το ότι επιχειρηματολογεί κατά της εφαρμογής ενός μέτρου το ίδιο το κυβερνητικό στέλεχος που την αποφάσισε, μιας και ο φόρος περιελήφθη στο Μεσοπρόθεσμο επί θητείας του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπ. Οικονομικών! Το εάν, βεβαίως αυτή η τελευταία (;) πράξη στο σίριαλ αποδειχθεί καταλυτική, είναι ένα άλλο ζήτημα...

Read more...

Ραγδαία πτώση για το ευρώ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους

Υποχώρησε στα 1,35 δολάρια

Περίπου 10 σεντς έναντι του δολαρίου έχει υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα το ευρώ
Περίπου 10 σεντς έναντι του δολαρίου έχει υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα το ευρώ (Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου διολίσθησε τη Δευτέρα το ευρώ, υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 1,35 δολάρια, ενώ έναντι του γεν κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πυροδοτώντας μία ανεξέλεγκτη φημολογία για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης δολαρίου (Dollar Index), που μετρά τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι των νομισμάτων των 6 κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, ενισχύθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου.

Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3495 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και κινήθηκε προς τα 1,3536 δολάρια.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, βρέθηκε έως τα 104,10 γεν, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001, αλλά αργότερα ανέβηκε στα 104,40 γεν.

Σε περιόδους αναταραχών στις αγορές, το δολάριο ενισχύεται, καθώς είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ το γεν ευνοείται από το γεγονός ότι η Ιαπωνία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και συνεπώς εξαρτάται λιγότερο από τις εισροές ξένων κεφαλαίων.

Το ελβετικό φράγκο επλήγη από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να βάλει «πλαφόν» στην ισοτιμία του με το ευρώ και πλέον οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο και το γεν, ενώ στην αγορά εμπορευμάτων προτιμούν τα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να εξασθενήσει το φράγκο (παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο») αναμένεται να στρέψει περισότερα κεφάλαια στον χρυσό, ωθώντας την τιμή του πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Σήμερα, υποχώρησε έως 1,6% στα 1.826 δολάρια η ουγγιά. υποχώρηση που οφείλεται κυρίως στην άνοδο του δολαρίου, καθώς η πορεία των τιμών του πράσινου νομίσματος και του πολύτιμου μετάλλου είναι συνήθως αντίστροφη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...