Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ραγδαία πτώση για το ευρώ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους

Υποχώρησε στα 1,35 δολάρια

Περίπου 10 σεντς έναντι του δολαρίου έχει υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα το ευρώ
Περίπου 10 σεντς έναντι του δολαρίου έχει υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα το ευρώ (Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου διολίσθησε τη Δευτέρα το ευρώ, υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 1,35 δολάρια, ενώ έναντι του γεν κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πυροδοτώντας μία ανεξέλεγκτη φημολογία για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης δολαρίου (Dollar Index), που μετρά τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι των νομισμάτων των 6 κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, ενισχύθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου.

Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3495 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και κινήθηκε προς τα 1,3536 δολάρια.

Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, βρέθηκε έως τα 104,10 γεν, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001, αλλά αργότερα ανέβηκε στα 104,40 γεν.

Σε περιόδους αναταραχών στις αγορές, το δολάριο ενισχύεται, καθώς είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ το γεν ευνοείται από το γεγονός ότι η Ιαπωνία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και συνεπώς εξαρτάται λιγότερο από τις εισροές ξένων κεφαλαίων.

Το ελβετικό φράγκο επλήγη από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας να βάλει «πλαφόν» στην ισοτιμία του με το ευρώ και πλέον οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο και το γεν, ενώ στην αγορά εμπορευμάτων προτιμούν τα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να εξασθενήσει το φράγκο (παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο») αναμένεται να στρέψει περισότερα κεφάλαια στον χρυσό, ωθώντας την τιμή του πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Σήμερα, υποχώρησε έως 1,6% στα 1.826 δολάρια η ουγγιά. υποχώρηση που οφείλεται κυρίως στην άνοδο του δολαρίου, καθώς η πορεία των τιμών του πράσινου νομίσματος και του πολύτιμου μετάλλου είναι συνήθως αντίστροφη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: