- Ο πρωθυπουργός χειροκροτείται από τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Το καθήκον σωτηρίας της χώρας υπερέχει της προσωπικής έδρας του καθενός στη Βουλή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά την εξαγγελία του νέου φόρου στα ακίνητα, την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.
Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν τα μέτρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο λαός μάς έδωσε εντολή να βγούμε από την κρίση, να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια, στην οποία δεν την βάλαμε εμείς».«Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν δίνουμε καμία σημασία στο πολιτικό κόστος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να γίνει «το τελευταίο σπριντ» για να κλειδώσει η συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια.
Στη συνέχεια παρουσίασε τα στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο το 2009 ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ, το 2011 στα 11,2 δισ. ευρώ, το 2012 η πρόβλεψη είναι να μειωθεί στο 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 -είπε ο πρωθυπουργός- θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ.
Ακολούθως, κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν μια αποστωμοτική απάντηση σε όσους αμφισβητούν και λοιδορούν τη χώρα. «Οφείλουμε να δώσουμε μια συντριπτική απάντηση σε όσους επιθυμούν είτε κρυφά είτε φανερά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, να διαψεύσουμε τα κρυφά και τα φανερά σενάρια, τόνισε.
«Δεν θα κάνουμε σε κανέναν το χατήρι να λοιδορούν τη χώρα και να απεργάζονται σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη» είπε.
Αναγνωρισε ότι στο παρελθόν η αδράνεια επικράτησε της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ενώ τόνισε ότι «εχθροί» της προσπάθειας για αλλαγές είναι η λαϊκίστικη αντίδραση της αντιπολίτευσης, οι αντιστάσεις των συντεχνιών και η γραφειοκρατία.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε: «Σας καλώ όλους να δώσουμε απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, μας λοιδορούν. Θα τους δείξουμε. Θα τους διαψεύσουμε».
Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές του να μην επιτρέψουν σε κανέναν «από αυτούς που καραδοκούν» να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, ενώ επέκρινε τη ΝΔ ότι με τις προτάσεις της «οδηγεί αντικειμενικά στην έξοδο της χώρας από το ευρώ».
Δευτερολογία με αιχμές
Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα είμαστε αποφασισμένοι. Και αυτό είναι ένα μήνυμα σιγουριάς προς τον ελληνικό λαό, αλλά και απάντηση σε όλους εκείνους που ποντάρουν στην αποτυχία μας, τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
Σε μια δραματική αποστροφή της ομιλίας του -και επικαλούμενος επισήμανση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη- ο πρωθυπουργός είπε ότι διακυβεύεται ακόμα και η ασφάλεια και η σιγουριά της χώρας και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει προς την κοινωνία.
Ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η δημιουργία της παραγωγικής Ελλάδας, τόνισε πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αυτό και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει η χώρα να αυτομαστιγώνεται, «αν και πολλές δυνάμεις, αλλά και ορισμένα ΜΜΕ το πράττουν».
Περαιτέρω ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι παρά την κρίση έχουν πραγματοποιηθεί βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, σχετικά δε με την ύφεση είπε ότι γι' αυτήν δεν φταίνε ούτε οι φορολογικοί συντελεστές, ούτε το ύψος της ρευστότητας στην αγορά, αλλά το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούσε η χώρα.
Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου και των αποκρατικοποιήσεων για αναπτυξιακούς λόγους.
Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για στήριξη των ανέργων, μέσω προγραμμάτων επανεκπαίδευσης και κατάρτισης και μίλησε για επένδυση στην ποιότητα των προϊόντων και όχι στην φθηνή εργασία.
Αναφερόμενος στην χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, για την εισφορά, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός είπε ότι το μέτρο που προτείνουμε να ψηφιστεί στην Βουλή, έχει όλα τα εχέγγυα της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής δικαιοσύνης και αντανακλά την ανάγκη να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή με ένα τρόπο ισονομίας και δίκαιης κατανομής των βαρών.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πέρα από τους μηχανισμούς, οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και είπε ότι το Κίνημα «δεν πληρώνω», δίνει άλλοθι και υπόβαθρο σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και τελικά θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Να φτιάξουμε το κίνημα «δεν λαδώνω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Δεν δέχομαι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα. Θέλουμε καθαρές λύσεις με όλους. Θα συγκρουόμαστε με υπονομευτές, φοροδιαφεύγοντες, αλλά και με την διαφθορά, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εμείς ανοίξαμε τις υποθέσεις διαφθοράς -η πλειοψηφία της ΝΔ ήθελε την παραγραφή, ενώ, ούσα πλειοψηφία της Βουλής, έφυγε για να μην ψηφίσει. Η παραδοσιακή Αριστερά, επίσης, απέρριψε προτάσεις για παραπομπή, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφορικά με το πολιτικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο νόμο για τις εκλογικές δαπάνες, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στα δημοψηφίσματα και στο «πόθεν έσχες» και δικαστών και δημοσιογράφων.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Ζητάμε στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το κράτος θα δώσει κοινές μετοχές στις τράπεζες που θα ζητήσουν στήριξη.
«Χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί ένα κράτος ευνομίας, ενώ πολλά πρέπει να γίνουν και στα ΜΜΕ, με αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και θέσπιση κανόνων σε όλα τα ΜΜΕ και στα blogs» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση αλλά και η ΚΟ, πρέπει να μεταφέρουν στον κόσμο την πραγματική εικόνα της μάχης που δίνει η κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου