Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σε βαρύ κλίμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Μετά και το χαράτσι στα ακίνητα...


http://img.protothema.gr/502ECFCDF5E3DA7B4451B7F11C8B6066.jpg
Κατήφεια, προβληματισμός και μοιρολατρία είναι τα στοιχεία, που κυριαρχούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την ανακοίνωση του νέου άγριου φόρου στα ακίνητα, γεγονός, που εκλαμβάνεται αφενός ως ομολογία αποτυχίας της μέχρι τώρα προσπάθειας και αφετέρου ως παραδοχή της κυριαρχικής θέσης, που έχει η τρόικα έναντι της κυβέρνησης, τουλάχιστον αυτή την περίοδο.

Ανήσυχος από τις διαφαινόμενες αντιδράσεις και εντός του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι βουλευτές του καλούνται να ψηφίσουν και νέα πακέτα επώδυνων μέτρων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί εσπευσμένα σήμερα το μεσημέρι την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους στις νέες αποφάσεις.

Η αίσθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και ότι αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος, ακόμη κι αν σημάνει την ουσιαστική διάλυση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι επίσης φαίνεται να ξεχνούν τη διαφυγή μέσω των εκλογών, όχι μόνο γιατί ο πρωθυπουργός απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κυρίως γιατί μετά τη νέα ομοβροντία μέτρων, μοιάζει αδιανόητο να προσφύγει αυτή η κυβέρνηση τούτη τη χρονική στιγμή σε κάλπες.

Από τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη αδυναμία – είτε από αντικειμενικούς λόγους, είτε από έλλειψη βούλησης – να κάνει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την τρόικα και να θέσει κόκκινες γραμμές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς αβεβαιότητας με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση, έστω κι αν για κάποιες υπάρχει ισχυρή δόση κινδυνολογίας στις κινήσεις και τις δηλώσεις της, είναι το ότι ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε από τη ΔΕΘ κανένα δραματικό ενδεχόμενο: Ούτε την αδυναμία να πληρωθούν συντάξεις και μισθοί τον Οκτώβριο, ούτε την εκδοχή να ληφθούν και νέα μέτρα, ούτε καν την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ.

Με όλα αυτά στο τραπέζι ενδιαφέρον έχει πλέον πώς θα εκφραστεί η κυβερνητική συνοχή και εάν οι βουλευτές του Κινήματος ακολουθήσουν και αυτή τη φορά το δρόμο, που δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου και η τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: