Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Αρχίζει αύριο η ενημέρωση των βουλευτών της κυβέρνησης για το νέο Φορολογικό



ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αύριο Μεγάλη Δευτέρα στις 12.30 μ.μ., σε συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, οι Βουλευτές - μέλη των δύο Τομέων θα ενημερωθούν από...



...τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για το Φορολογικό Νομοσχέδιο.

troktiko.

Read more...

Παρέμβαση Προέδρου για ΕΕ και πατριωτισμό

Η αρχή της αλληλεγγύης πρέπει να είναι σήμερα ο θεμέλιος λίθος της Ευρώπης που θέλουμε να οικοδομήσουμε, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Μεσολογγίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της ηρωικής Εξόδου των Μεσολογγιτών κατά την Επανάσταση του ΄21.

Το ευρωπαϊκό όραμα, είπε ο Πρόεδρος, αποτέλεσε την πιο σημαντική επένδυση ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης, το πιο φιλόδοξο και πρωτόγνωρο πολιτικό εγχείρημα αλληλεγγύης και ενοποίησης στην νεότερη ιστορία.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι σήμερα οι λαοί της Ευρώπης ζητούν από τις πολιτικές τους ηγεσίες να υπερβούν το θεσμικό αδιέξοδο, να δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της σύγκλισης αλλά και του σεβασμού της διαφορετικότητας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας των εργαζομένων καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Λίγες μέρες μετά το γνωστό συμβάν με τα ακραία εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν μετά το τέλος της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Μέρες σαν και αυτήν, είπε, προσφέρονται για συλλογικό προβληματισμό ως προς την ουσία του γνήσιου πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός, τόνισε, δεν είναι ρητορεία, ούτε συνθηματολογία. Δεν είναι επικοινωνιακό προϊόν, ούτε πολιτικό πυροτέχνημα. Είναι, σημείωσε, ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα, χωρίς διεκδίκηση ανταλλάγματος και χωρίς προσδοκία προσωπικής ανταμοιβής. Η αγάπη για την πατρίδα είναι πράξη και συμμετοχή. Είναι υποταγή του Εγώ στο Εμείς και του μέρους στο όλον. Είναι, απλά, προσωπική δέσμευση ότι θα παραδώσουμε καλύτερο τον τόπο που παραλάβαμε. Και αίσθημα δικαίου απέναντι στους αδύναμους ή σε όσους δεν ακούγονται, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακόμη, ο κ. Παπούλιας είπε ότι η έξοδος των ελεύθερων πολιορκημένων είναι μια πράξη γενναιότητας, πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα. Η ανάμνηση της παραμένει συγκλονιστική όχι μόνο για το μέγεθος του ηρωισμού και το μεγαλείο της υπέρβασης αλλά και για το εκτυφλωτικό μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε και εξήγησε: ότι δηλαδή ο αγώνας για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση σε οποιαδήποτε γωνιά της γης.
nooz.gr

Read more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΕ"


Ο υπουργός των Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα εκτιμά ως «μεγάλη νίκη» της Ελλάδος τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τονίζει πως «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ ο μηχανισμός»...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «ο ρόλος του ΔΝΤ είναι μειοψηφικός και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται νέα μέτρα». Παράλληλα, τονίζει πως δεν εγκαταλείπονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ υπογραμμίζει πως η πρόσφατη απόφαση είναι ένα βήμα «προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ότι η οικονομική πολιτική είναι η πιο νεοφιλελεύθερη από τη μεταπολίτευση, απαντά ότι «οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογίας, αλλά ανάγκης».

Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις του με τη Λούκα Κατσέλη αναφέρει ότι «ουδείς στην κυβέρνηση «φιλοσοφεί» και όλοι δουλεύουμε για να σωθεί η χώρα».

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν η συμμετοχή του ΔΝΤ συνεπάγεται νέα μέτρα, με δεδομένο ότι ακούγεται για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και για κατάργηση του ορίου στις απολύσεις, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει:

«Το ΔΝΤ συμμετέχει στο μηχανισμό με ρόλο μειοψηφικό και συμπληρωματικό. Και σε καμία περίπτωση ο όποιος ρόλος του δεν συνεπάγεται νέα μέτρα. Ο μηχανισμός αυτός κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί ακριβώς, γιατί η Ελλάδα έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα στην προσπάθεια να λύσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα μόνοι μας, με ένα σοβαρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με πρόσθετα και δύσκολα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων. Αυτό ήταν ο καταλύτης και στην τελική απόφαση δεν υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις. Για εμάς και για όλους θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του προγράμματός μας».

fimotro

Read more...

Και τώρα, αλλάζουν όλα "εντός των τειχών"

«Και τωρα τα...κεφάλια μέσα. Οποιος δεν το καταλάβει, θα χάσει το δικό του...» έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού περιγράφοντας "τι θα γίνει απο αύριο...". Στην ουσία ξεκινάει ένας "αγώνας δρόμου" ούτως ώστε το "διπλό μαξιλάρι ασφαλείας" που΄μας έδωσε η ΕΕ (και ο κ.Τρισέ) να γινει "τόξο και βέλος επίθεσης στην ανάπτυξη".

Μην ξεχνάμε οτι μετά το Πάσχα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να κρίνουν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας. Για την κυβέρνηση με την αυριανή έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αρχίζει ο μαραθώνιος των άμεσων διαρθωτικών αλλαγών σε ολη τη δομή της κοινωνίας και του κράτους με πρώτο το ασφαλιστικό μας σύστημα που πλέον έδειξε οτι είναι πιο σάπιο και απο τα σαπιοκάραβα - και δεν θα μπορεί οχι συντάξεις να δίνει αλλά ούτε στοιχειώδη κάλυψη να παρέχει. Στην ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο διαστήμα βρίσκεται -εκτός από τις αλλαγές στις συντάξεις- και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η ρύθμιση του οποίου επισπεύδεται τελικά για πριν από το καλοκαίρι. Στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις είναι και οι αλλαγές με το αποκαλούμενο σχέδιο «Καλλικράτης», ενώ σαν άμεση προτεραιότητα αξιολογείται και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία.

Το επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνικη οικονομια θα είναι η αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πείσει τους εταίρους και τις αγορές ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείματος και υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που τις έχει υποδείξει η Κομισιόν.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα, ακόμη κι αν υπάρξει εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δίνουν με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο τύπο τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επισημαίνει ότι ο μηχανισμός στήριξης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής προβλέπει μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, «που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται νέα μέτρα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζει στην Καθημερινή της Κυριακής αποκλείει νέες περικοπές, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έχουν την έγκριση των Βρυξελλών και επαρκούν για τη μείωση του ελλείμματος «περισσότερο και από 4%» που είναι ο στόχος για το 2010.

.i-reportergr


Read more...

Χιλιάδες κόσμου στο Μεσολόγγι...

... για τον εορτασμό της 184ης Επετείου της Εξόδου. Κάρολος Παπούλιας: «Δεν θα λυγίσουμε από την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες»

Aπό τον ΔΗΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κορυφώθηκαν σήμερα στο Μεσολόγγι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 184η επέτειο της ηρωικής Εξόδου με την παρουσία για έκτη συνεχόμενη χρονιά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Κατά την αντιφώνησή του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Άκουσα και τώρα αλλά και νωρίτερα στη διαδρομή να λέγεται ή να επιβαρύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το χρέος να σηκώσει όλο το βάρος της οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης.
Αυτό δεω το δέχομαι, γιατί
...

η ευθύνη είναι συλλογική και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν είμαι καλύτερος από τους άλλους Έλληνες πολίτες, είμαι πολίτης, αυτής της χώρας, με τα καλά και τα κακά της. Έχω την ελπίδα και λέω πάντοτε ότι θα την ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Η γενιά η δικιά μου ξεπέρασε πολύ χειρότερα, ξεπέρασε δυσκολότερες κρίσεις και δεν θα λυγίσουμε από την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες.
Γι’ αυτό όλοι μαζί θα πολεμήσουμε, για να οδηγήσουμε και πάλι τον τόπο μας εκεί που του αξίζει».
Ακολούθως ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε: «Ο πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία ούτε συνθηματολογία. Δεν είναι επικοινωνιακό προϊόν ούτε πολιτικό πυροτέχνημα. Είναι ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα, χωρίς διεκδίκηση ανταλλάγματος και χωρίς προσδοκία προσωπικής ανταμοιβής».
Ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στην Επέτειο της Εξόδου σημείωσε: «Η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι μια πράξη γενναιότητας πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα. Η ανάμνησή της παραμένει συγκλονιστική, όχι μόνο για το μέγεθος του ηρωισμού και το μεγαλείο της υπέρβασης αλλά και για το εκτυφλωτικό μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις σχέσεις σεβασμού και φιλίας των κατοίκων του Μεσολογγίου στο πρόσωπό του: «Η παρουσία σας κάθε χρόνο στην πόλη μας αποτελεί για εμάς ξεχωριστή τιμή διότι ένα γεγονός επαναλαμβανόμενο δεν είναι σίγουρα τυπική υποχρέωση. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια των συνδημοτών μας για την πρόσφατη πανηγυρική επανεκλογή σας στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
Οι ειλικρινείς σχέσεις σεβασμού και φιλίας που έχει αναπτύξει ο λαός αυτού του τόπου με το πρόσωπό σας είναι για μας καθοριστικές και αναλλοίωτες.
Βασιζόμενος στο γεγονός αυτό και με το δικαίωμα που μου δίνει η θέση μου ως Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, θα ήθελα να σας εκφράσω την παράκληση να αποτελέστε για μας ασπίδα προστασίας στην δύσκολη αυτή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας

Το βράδυ του Σαββάτου ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκφωνώντας στον Κήπο των Ηρώων τον πανηγυρικό της ημέρας υπογράμμισε με έμφαση:
«Από την εκλεγμένη θέση του Δημάρχου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου αισθάνομαι να βαραίνει το χρέος μπροστά στην ανυπέρβλητη θυσία τους. Θα παρακαλέσω μόνο όσους μου έκαναν την τιμή να με ακούν, συμφωνούν – δε συμφωνούν με τις κρίσεις μου, να κλείσουν μια στιγμή τα μάτια μπροστά στην Ελλάδα που υπάρχει με την συνέργεια ή τη συνενοχή μας, να ακούσουμε το Μεσολόγγι που κουβαλάμε στο σώμα μας και την ψυχή μας, και ας μην το ξέρουμε. Η έξοδος των πολιορκημένων στις 10 του Απρίλη του 1826 έχει πολλά να πει και πάντα θα έχει, στον σύγχρονο κόσμο, γιατί ήταν μία πράξη υπέρβασης του ανθρώπινου μέτρου. Μόνο έτσι μπορούμε να αναγνώσουμε την πράξη των Μεσολογγιτών. Σαν πίστη στον άνθρωπο να κάνει θαύματα, να γίνει ένας μικρός θεός, το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσην» που αναφέρουν και οι γραφές.
Η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου εψάλη Δοξολογία στην οποία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς, Μεσογαίας, Νικόλαος και Λευκάδος, Θεόφιλος στην συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου, η οποία κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Αθάνατων Ελευθέρων Πολιορκημένων και βράβευσε του νικητές του δρόμου Θυσίας.
Στην τελετή στον Κήπο των Ηρώων ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης εκπροσωπώντας την αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.
Το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου στον Κήπο των Ηρώων μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της Ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου. Στις εκδηλώσεις της ίδιας ημέρας την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης
Στις εκδηλώσεις τη ΝΔ εκπροσώπησε ο βουλευτής, Μιχάλης Μπεκίρης, και τον ΛΑΟΣ η βουλευτής, Ουρανία Παπανδρέου.
Επίσης τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Γιάγκο, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, πρεσβευτικές αντιπροσωπείες, οι βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, δήμαρχοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και εκπρόσωποι φορέων.




Read more...

Περιπολίες από ομάδες «Δίας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Βγαίνουν από τη Δευτέρα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι ομάδες της δίκυκλης αστυνόμευσης, που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο Λεκανοπέδιο θα περιπολούν συνολικά 2.004 αστυνομικοί ανά δυάδες, με 1.002 μοτοσικλέτες των 650 κυβικών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ομάδες "ΔΙΑΣ" θα καλύπτουν 167 τομείς στις πέντε αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής, ενώ κάθε αστυνομικό τμήμα θα περιλαμβάνει δύο έως τέσσερις τομείς, ανάλογα με την εγκληματικότητα και τις ανάγκες.

Ανάλογο θα είναι και το πρόγραμμα στην Θεσσαλονίκη, όπου θα περιπολούν συνολικά 422 αστυνομικοί με 211 μοτοσικλέτες.

Η εκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας "ΔΙΑΣ" ολοκληρώθηκε το Σάββατο στις αστυνομικές εγκαταστάσεις, με ασκήσεις σε όλα τα επίπεδα.
.nooz.gr

Read more...

ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ...


Συνεχίζονται στις αρχές της Μ. Εβδομάδας οι διαβουλεύσεις μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης για το φορολογικό και όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές καταλήγουν σε συμβιβασμό. Η τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Ελασσώνος Βασίλειο, Σύρου Δωρόθεο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο θα συμμετάσχουν στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο την Μ. Τρίτη. Ήδη, έχει καταρτισθεί... υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας το οποίο θα παραδοθεί και στα αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό η Εκκλησία θα επαναλαμβάνει τη θέση της, δηλαδή η φορολόγηση 20% να αφορά τα καθαρά έσοδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Εκκλησία να δεχθεί τη φορολόγηση 20%, αλλά από τον φόρο να εκπίπτει το 50% των εξόδων.
Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση που επεξεργάζονται τα τελευταία 24ωρα και οι δύο πλευρές.
Ακόμη, οι ιεράρχες αναμένεται να ζητήσουν να μη φορολογούνται τα ακίνητα της Εκκλησίας που είναι δεσμευμένα και να μειωθεί στο 1 τοις χιλίοις το ΕΤΑΚ, εφόσον πλέον το τέλος καταργείται και επανέρχεται σε ισχύ ο ΦΜΑΠ.
Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε σε όσους ζητούν να ασκηθεί έλεγχος στα οικονομικά της Εκκλησίας ακόμη και με παρέμβαση της ΥπΕΕ ότι «η Εκκλησία είναι η πιο καθαρή από όλους τους φορείς».
«Σας προκαλούμε να ερευνήσετε και θα αποδειχθεί ότι η Εκκλησία είναι η πιο καλά ελεγχόμενη» τόνισε και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος θησαυρός της Εκκλησίας είναι ένα κάρβουνο».

/fimotro

Read more...

TEΣΣΕΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαρούτσης (απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Από αυστηρή κρίση της ΕΕ και του ΔΝΤ θα περάσουν οι κινήσεις της κυβέρνησης σε Ασφαλιστικό, εργασιακό, προϋπολογισμό και ιδιωτικοποιήσεις μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών και με χρονικό ορόσημο τα μέσα Μαΐου, οπότε και θα αξιολογηθεί το κυβερνητικό έργο...


Υπό το άγρυπνο μάτι των δύο οργανισμών το οικονομικό επιτελείο ξεκινά αγώνα δρόμου για να δώσει έμπρακτα δείγματα νοικοκυρέματος στα δημόσια οικονομικά και πιστής τήρησης των δεσμεύσεων με στόχο να περάσει με επιτυχία το «κρας τεστ» του πενταμήνου και να αποτρέψει τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων.
Tέσσερις φάκελοι στο τραπέζι

Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξελιχθεί ομαλά το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου και η χρηματοδότηση των ταμειακών αναγκών θα γίνει με «εύλογο» κόστος. Στο στόχαστρο της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν μπει η μείωση των δαπανών για ασφάλιση και συντάξεις, η ενίσχυση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Με βάση τα κριτήρια αυτά θα αξιολογηθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο κρίσιμο ΕΚΟΦΙΝ στις 17 Μαΐου και σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις και καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν τη λήψη νέων μέτρων.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, που θα γνωμοδοτήσουν για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των κυβερνητικών παρεμβάσεων με βάση τα αποτελέσματα του πενταμήνου.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για ανάγκη εφαρμογής σχεδίου ταχείας και αμέσου δράσεως έτσι ώστε μετά τις επιτυχείς εξετάσεις του Προγράμματος Σταθερότητας τον Μάρτιο να κερδηθεί και το επόμενο στοίχημα, πράγμα που θα δώσει χρονική και πολιτική ανάσα μέχρι τον επόμενο σταθμό που είναι στις αρχές του φθινοπώρου.

Το θέμα είναι με ποια πολιτικά και επικοινωνιακά μέσα θα μετριάσει τις αντιδράσεις και θα αποτρέψει τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων, καθώς τα προωθούμενα μέτρα θίγουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ανατρέπουν κεκτημένα.

Εργασιακά
Στη ζυγαριά και οι συμβάσεις

Στο εργασιακό σχεδιάζονται ήπιες, σε πρώτη φάση, ανατροπές με σταδιακή επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας χωρίς την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το θέμα καίει και η κυβέρνηση θέλει σε αυτήν τη φάση να αποφύγει επιθετικές κινήσεις που θα προκαλούσαν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις και θα δημιουργούσαν ρήξεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Αργότερα και ανάλογα με τις εξελίξεις αναμένεται να προσεγγίσουν τον σκληρό πυρήνα των προτάσεων, κυρίως του ΔΝΤ που ζητά χαλάρωση των συλλογικών συμβάσεων με μείωση μισθών, ενίσχυση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, σταδιακή απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων για απολύσεις. Σε αντιστάθμισμα της μη εφαρμογής των σκληρών μέτρων η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τη μη ανανέωση δεκάδων χιλιάδων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την κατάργηση θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε οργανισμούς και υπηρεσίες που θα συγχωνευθούν ή και θα καταργηθούν.

Ασφαλιστικό
Στον πυρήνα των ανατροπών

Τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα στο μέτωπο του Ασφαλιστικού βρίσκονται σε αρμονία τουλάχιστον με το πνεύμα των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς ο πυρήνας τους έγκειται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στον περιορισμό των παροχών υγειονομικής περίθαλψης και στη συμπίεση του ύψους των συντάξιμων αποδοχών. Στρατηγικός στόχος είναι ο περιορισμός των δαπανών του Δημοσίου για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος με ταυτόχρονη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, που θα απασφαλίσει η δημοσιονομική βόμβα.

Ιδιωτικοποιήσεις
Ρητές δεσμεύσεις

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ρητές και μετρήσιμες δεσμεύσεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά ακόμα δε έχει ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τη λίστα των επιχειρήσεων. Το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πακέτο πώλησης μετοχών δημόσιων επιχειρήσεων και να καταργήσει τους κρατικούς περιορισμούς στη λειτουργία της αγοράς με αιχμή την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Προϋπολογισμός
«Ναρκοπέδιο» οι δαπάνες, συναγερμός για τις εισπράξεις ΦΠΑ

Το ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς τυχόν αποκλίσεις στα μεγέθη του θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στις διεθνείς αγορές, θα βάλουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες με τις Βρυξέλλες και θα οδηγήσουν μοιραία σε νέα επώδυνα μέτρα. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν από κοντά και σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις στις δαπάνες και τα έσοδα, έτσι ώστε αν χρειασθεί να παρέμβουν άμεσα για τη διόρθωση των αποκλίσεων.

Στο σκέλος των δαπανών επιχειρούν με «νύχια και με δόντια» να περιορίσουν τις εκταμιεύσεις πόρων σε όλα τα επίπεδα με εξαίρεση τη μισθοδοσία, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους οργανισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την εκτέλεση προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται αισθητή μείωση των κρατικών δαπανών που σε καμία, όμως, περίπτωση δεν προεξοφλεί τη μελλοντική τάση.

Στον τομέα των εσόδων υστέρηση καταγράφεται στις εισπράξεις από ΦΠΑ και αυτό έχει σημάνει συναγερμό. Πάντως είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς μια πρώτη ασφαλής εικόνα για τις δαπάνες και τα έσοδα θα υπάρχει στο πεντάμηνο. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον προϋπολογισμό εστιάζεται στα έσοδα που αναμένεται να επηρεασθούν καθοριστικά από το βάθος της ύφεσης και την κινητοποίηση του φοροελεγκτικού οργανισμού, ενώ διεθνείς αλλά και εγχώριοι οργανισμοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου.

Τα μεικτά κλιμάκια και οι έλεγχοί τους

Ακόμη και την... τελευταία κίνηση, υπουργών υφυπουργών και κυβερνητικών εν γένει, παρακολουθούν σε καθημερινή βάση οι εκπρόσωποι της τριάδας των «επιτηρητών».

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξακολουθούν, σε τεχνικό επίπεδο, να επιβλέπουν την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να δίνουν τα φώτα τους για την ταχύτερη μείωση των δαπανών. Είναι γεγονός ότι η «τριάδα» των επιτηρητών (με αρκετούς συνεργάτες η καθεμία) κατοικεί σχεδόν μόνιμα πια εν Αθήναις και επιβλέπει το «καρδιογράφημα» του κυβερνητικού έργου.

Οι εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής κάθε άλλο παρά «χαλαρώνουν» το πρόγραμμά τους. Συνομιλούν με υπηρεσιακούς παράγοντες, επεξεργάζονται τις απόψεις των υπουργών και μέχρι στιγμής έχουν «ανακαλύψει» αρκετά εμπόδια στην εφαρμογή του Προγράμματος - χωρίς ωστόσο να δηλώνουν ότι είναι ανυπέρβλητα.
fimotro


Read more...

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ


Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom που έγινε επί ΝΔ. Το ίδιο θέμα απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που από μια πρώτη προσέγγιση διαπίστωσε ότι πρέπει να έχουν παραβιαστεί κοινοτικές ρυθμίσεις για τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς.

fimotro

Read more...

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΜΙΖΑΣ


Ρεπορτάζ: Αριστέα Μπουγάτσου (απο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Τρία στα τρία γερμανικά σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αποκάλυψης των εκτενών μηχανισμών για τη διοχέτευση μιζών σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, έχουν απολήξεις και στην Ελλάδα...


Από τη Siemens στη ΜΑΝ (και στη θυγατρική της NEOPLAN) έως την Daimler AG, λάδωναν με αντίκρισμα μεγάλα συμβόλαια στο εξωτερικό, ενώ και στις τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα έχει την τιμητική της. Ψηφιακά του ΟΤΕ με μίζες. Τρένα, συστήματα πληροφορικής, ιατρικός εξοπλισμός, αυτοματισμοί κ.ά. με προμήθειες. «Ωφέλιμες πληρωμές» και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μεταξύ των οποίων και τα οχήματα, μίζες με κεραίες (στα τρόλεϊ της Ολυμπιάδας) σ' έναν χορό «institutionalized corruption». Ετσι περιγράφουν οι αμερικανικές αρχές το γερμανικό μοντέλο μιζών που συνέλαβαν ύστερα από έρευνες στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης εταιρείες Siemens και Daimler AG για παραβιάσεις της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς. Η περίπτωση της ΜΑΝ είναι η μόνη που κινήθηκε από τη Γερμανία και κρατήθηκε χαμηλά. Η τελευταία δεν ήταν εκτεθειμένη στις δρακόντειες προβλέψεις του SEC (της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) καθώς είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Πάντως η Ελλάδα, μέσω κρατικών συμβάσεων που έχουν συνάψει και οι τρεις γερμανικοί κολοσσοί, δεσπόζει στη λίστα των πιο λαδωμένων μαζί με τη Νιγηρία, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αργεντινή κ.ά.

Οι Αμερικανοί ασφαλώς δεν είναι «άγγελοι». Με εργαλείο το Χρηματιστήριο και τους νόμους του, τα τελευταία χρόνια μεθοδικά προχωρούν σε μια ευρωκάθαρση λογαριασμών, χτυπώντας τον βιομηχανικό βραχίονα και τη Γερμανία, που μαζί με τη Γαλλία κλέβουν μεγάλες συμβάσεις με μυστικό όπλο τις μίζες. Η διαφορά τους είναι πως αυτοί έχουν συμβολαιοποιήσει τη μίζα εδώ και χρόνια, ενώ οι Γερμανοί παίζουν με κρυφό χρήμα και με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, κάτι που τους κάνει κουβαρντάδες, άρα και ελκυστικούς προμηθευτές έναντι των Αμερικανών.

Στα κείμενα-δικόγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που καταλογίζουν σε Siemens και Daimler πράξεις διαφθοράς, η δωροδοκία περιγράφεται ως επιχειρησιακό μοντέλο (bribery as business model).

Πάντως και στις τρεις περιπτώσεις είναι εκπληκτικό ότι, παρά τις εκτενείς δικαστικές έρευνες στη Γερμανία, σε Siemens, ΜΑΝ και Daimler, ουδείς γερμανός πολιτικός ή κρατικός αξιωματούχος βρέθηκε να τα έχει πάρει!

1 Στη Siemens για την ερευνώμενη περίοδο 1999-2006, η αποκάλυψη των μαύρων ταμείων κόστισε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Σ' αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα πρόστιμα προς τις αμερικανικές και γερμανικές αρχές αλλά και το κόστος των εσωτερικών ερευνών σε 34 θυγατρικές της, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η ποινική μεταχείριση των εμπλεκόμενων με τα μαύρα ταμεία της Siemens ήταν βελούδινη. Εξαγοράσιμες ποινές, έναντι της συνεργασίας τους με τις αρχές, συμβολικά πρόστιμα και κυρίως ομερτά για τις κεφαλές της Βαυαρίας, που προσποιούνται πως δεν ήξεραν πού πήγαιναν τουλάχιστον τα 1,6 δισ. ευρώ των εγκεκριμένων μιζών.

2 Για την Daimler, τον κολοσσό με τα αυτοκίνητα Mercedes και τις δραστηριότητες στο τροχαίο υλικό που προέκυψαν από τη συγχώνευση με την ΑΒΒ και πάλι το δόκανο ήταν το αμερικανικό Χρηματιστήριο, που με τη συνδρομή του FBI σκαλίζει για μίζες από το 2004, έπειτα από καταγγελία. Η αυτοκινητοβιομηχανία της Στουτγάρδης κατηγορείται για μαύρες πληρωμές πίσω από συμβάσεις που συνήψε την περίοδο 1998-2008 και καλείται να συναινέσει στην καταβολή προστίμου 185 εκατ. δολαρίων υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της SEC, προκειμένου η υπόθεση να μπει στο αρχείο. Η Daimler στην Ελλάδα κινείτο αρχικά διά του εκπλιπόντος Ι. Λαϊνόπουλου της Mercedes και σχεδόν πάντα με την ΕΛΒΟ (43% Μυτηλιναίος).

3 Η υπόθεση δωροδοκιών από την ΜΑΝ με τον τζίρο των 12 δισ. ευρώ ετησίως, είναι μικρότερη ή έχει ελεγχθεί καλύτερα για να μην ξεφύγει. Στον κύκλο των δέκα κατηγορούμενων στο Μόναχο συγκαταλέγεται και ένας top manager, ενώ στα 15 εκατ. ευρώ των μιζών που έχουν ιχνηλατηθεί για την περίοδο 2002-2005, περιλαμβάνονται και πληρωμές από το παραλογιστήριο της θυγατρικής της Neoplan για τα 140 ολυμπιακά τρόλεϊ. Αυτά κόστισαν 85,9 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκαν σε συμπαραγωγή με την ΕΛΒΟ, αφού η κατακύρωση ομόφωνα πέρασε από τη διακομματική επιτροπή ΕΥΤΟΑ (Επιτροπή Υψηλής Τεχνολογικής και Οικονομικής Αξίας), από την οποία μόνον το ΚΚΕ, εσχάτως, απέσυρε τους εκπροσώπους του.
fimotro


Read more...

Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : ΚΑΙ ΤΟΥΜΠΕΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι ο κ. Νίκος Παπανδρέου είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας και αδελφός του Πρωθυπουργού. Τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτεται ότι είναι ταυτόχρονα και ένας άτυπος, άμισθος και αφανής ειδικός πρωθυπουργικός απεσταλμένος για διαχείριση κρίσεων και ειδικών αποστολών με στόχο την προσέλκυση ξένων, κυρίως αραβικών, επενδύσεων. Ο ρόλος του κ. Ν. Παπανδρέου, 53 ετών σήμερα, αποκαλύφθηκε...
όταν ο φωτογραφικός φακός της κυρίας Συμέλας Παντζαρτζή τον «εγκλώβισε» στη συνάντηση που είχαν στο Αμπου Ντάμπι η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χ. Παμπούκης με τον εμίρη για τη συμφωνία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πολλοί έσπευσαν να τον κατηγορήσουν: Με ποιον θεσμικό ρόλο βρέθηκε ο αδελφός του Πρωθυπουργού στα Εμιράτα και μετέχει στην προσέλκυση επενδύσεων με
τους Αραβες; Ακόμη και ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή γιατί ήταν επιβάτης του πρωθυπουργικού Εμπραέρ. Ο ίδιος δεν δίστασε να αντιδράσει: «Ακόμη και τούμπες είμαι πρόθυμος να κάνω προκειμένου να βοηθήσω την πατρίδα μου. Θέτω το επώνυμό μου στην υπηρεσία της χώρας. Εγώ δεν κλείνω συμφωνίες. Λέω απλώς στους Αραβεςνα έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν» έλεγε σε συνεργάτες του, γυρνώντας την πλάτη του στην κριτική που δέχεται.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο οικονομολόγος και συγγραφέας (με επτά βιβλία στο ενεργητικό του, μία ταινία- «Πρώτη φορά νονός» - και με δεκάδες επιστημονικά άρθρα), αδελφός του Πρωθυπουργού, κινείται για να βοηθήσει «πατριωτικά» γενικώς την Ελλάδα, τις εισαγγελικές αρχές της, ακόμη και την... Ιντερπόλ. Το 1989, μέσω της φίλης του, δημοσιογράφου των «Νew Υork Τimes» κυρίας Κλαούντια Ράιτ, εντοπίζει τον διαβόητο Γ. Κοσκωτά στις ΗΠΑ και αμέσως ειδοποιεί τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Σήφη Βαλυράκη , λέγοντάς του «ελάτε να τον πιάσετε». Ο υπουργός ειδοποίησε εν συνεχεία την Ιντερπόλ για να τον συλλάβει.
Και όπως φαίνεται ακολουθούν και άλλες ειδικές αποστολές στο προσεχές μέλλον, αφού είναι ήδη προγραμματισμένες (αλλά μη ανακοινώσιμες), πάντοτε με τους Αραβες, για προσέλκυση δύο ακόμη αραβικών επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Ν. Παπανδρέου εξελίσσεται σ΄ έναν άτυπο (και άμισθο) κυνηγό αραβικών επενδύσεων. Δεν θέλει να επιβαρύνει, λέει συχνά σε όποιον τον ρωτήσει, «ούτε με ένα ευρώ το Δημόσιο». Για τις μυστικές αυτές αποστολές του αποφεύγει να ομιλεί, αρνείται να κάνει δηλώσεις ή να δώσει συνεντεύξεις, και απλώς ετοιμάζεται με μυστικότητα για την επόμενη αποστολή, που θα είναι πάλι σε αραβικές χώρες.
Ο αδελφός του Πρωθυπουργού μπορεί να μην έχει θεσμικό ρόλο, μπορεί να μη μετέχει στην κυβέρνηση και να μη διατηρεί φιλικές σχέσεις με πολλούς υπουργούς και βουλευτές, παρά μόνο με τους κκ. Θ.Πάγκαλο , Χ. Παμπούκη και τους (Κρητικούς) κκ. Ν. Σηφουνάκη και Βαλυράκη, αλλά την προώθηση των αραβικών επενδύσεων στην Ελλάδα δεν τη χαρίζει σε κανέναν: «Το όνομα Παπανδρέου παίζει σημαντικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, γιατίλοιπόν να το αφήσουμε έτσι;» ακούστηκε να λέει. Γεγονός όμως είναι- και αυτό το παραδέχονται πολλοί στο ΠαΣοΚ- ότι ο κ. Παπανδρέου αναλαμβάνει τέτοιου είδους αποστολές επειδή είναι ο πλέον έμπιστος του Πρωθυπουργού. Οπως και να ΄χει το πράγμα, είτε με θεσμικό ρόλο είτε χωρίς, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Αμπου Ντάμπι ήρθαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι της αραβικής εταιρείας Μάσνταρ με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συζήτησαν με τον κ. Πάγκαλο και την κυρία Λούκα Κατσέλη.
Και όσο για τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό Εμπραέρ, απλώς απαντά: «Πήγα με πρωθυπουργική εντολή. Δεν πήγα μόνος μου.Ηθελε ο Πρωθυπουργός να μετάσχω στην αποστολή, να μετάσχει και ένας Παπανδρέου στις συζητήσεις με τους άραβες επενδυτές. Δεν είπα ξαφνικά “πάω με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο” και πήγα» έλεγε τις προάλλες σε συνεργάτες του, φανερά οργισμένος για τη διάσταση που πήρε το θέμα.
Ο φίλος Καντάφι
Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας με μπάτσελορ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση στο Woodrow Wilson School και ντοκτορά στα Οικονομικά από το Πρίνστον, στράφηκε γρήγορα στη συγγραφή, αποκτώντας το πιο αγαπημένο του πτυχίο, το Μasters of Fine Αrts, από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. Πολλοί στο ΠαΣοΚ τον θεωρούν άτομο με ανησυχίες, με αυτόνομη πορεία από τους υπόλοιπους Παπανδρέου, κάτι που ίσως δεν πολυαπασχολεί τον «κουλτουριάρη», όπως τον αποκαλούν, αδελφό του Πρωθυπουργού. Αλλωστε στη διετή θητεία του στη World Βank έκανε πολλές γνωριμίες, κυρίως με άραβες επενδυτές: «Τριάντα χρόνια μιλάμε με τους Αραβες, θεωρούν δικό τους τον Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί να μην έρθουν για επενδύσεις στη χώρα μας;» έλεγε σε συνεργάτες του. Με τους Αραβες η επαφή του είναι συνεχής. Δύο από τους καλούς του φίλους, με τους οποίους συνομιλεί τακτικά, είναι και τα παιδιά του συνταγματάρχη Καντάφι, τα οποία επίσης ασχολούνται με επενδύσεις.
Το θαμπό δαχτυλίδι
Ισως αυτός και η σύζυγός του κυρία ΑλεξίαΚληρονόμου (υπάλληλος σήμερα στην Εθνική Τράπεζα), την οποία γνώρισε όταν αυτή εργαζόταν στον τότε υπουργό κ. Τάσο Γιαννίτση, είναι οι πιο φανατικοί οπαδοί της πολιτικής του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και του έργου της πολιτικής του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου: «Μόνο να τον βλέπεις με τι θρησκευτική προσοχή παρακολουθεί τις ομιλίες του αδελφού του, τότε θα καταλάβεις πόσο πιστεύει σ΄ αυτόν και στην πολιτική του» λένε οι φίλοι του. Δεν δίστασε, δημιουργώντας τότε τεράστιο ζήτημα, να τοποθετηθεί και στη διαδοχή του κ. Γ. Παπανδρέου από τον κ. Κ. Σημίτη, κάνοντας λόγο για «θαμπό δαχτυλίδι». Ακόμη και στα «πέτρινα χρόνια» του ΠαΣοΚ, ο κ. Ν. Παπανδρέου (μαζί με τη μητέρα του Μαργαρίτα ) έλεγε στους πάντες ότι κάποια στιγμή ο εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου, ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, θα γίνει και αυτός πρωθυπουργός.

fimotro

Read more...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Ρεπορτάζ: Xρήστος Μέγας (απο ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ χαράτσι χωρίς ουσιαστική ανταπόδοση ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε περίπου 600.000 εργαζόμενους που έχουν διπλή απασχόληση...


Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο και με μοναδικό στόχο την αύξηση των εσόδων των ταμείων, το υπουργείο Εργασίας θα υποχρεώσει όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων να ασφαλίζονται εκτός από τον κύριο φορέα τους και στο αντίστοιχο κλαδικό ταμείο της δεύτερης απασχόλησής τους. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει:

-Περίπου 100.000 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όταν έχουν μια ετεροαπασχόληση δεν υποχρεούνται μέχρι σήμερα σε αντίστοιχη ασφάλιση, έστω και αν πρόκειται για εντελώς διαφορετικό κλάδο. Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι όταν έχουν στο όνομά τους και λειτουργούν ένα κατάστημα ή ένα ξενοδοχείο δεν υποχρεούνται, εκτός του ΤΣΑ, του ΤΣΑΥ ή του Ταμείου Νομικών αντιστοίχως, να ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Το ίδιο ισχύει για αστυνομικούς ή δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι νόμιμα ασκούν δεύτερο επάγγελμα.

-Ολους τους νέους, μετά το 1992, ασφαλισμένους οι οποίοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης για διπλή ασφάλιση με τον νόμο 2084/92 (Σιούφα). Σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ανήκουν σχεδόν οι 2 στους 3 εργαζόμενους σήμερα και σίγουρα η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών προσφύγων (μετανάστες) οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μετά το 1990 και εμφανίστηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα -όσοι εμφανίστηκαν- πολύ αργότερα. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ανήκουν σήμερα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι εκ των οποίων οι 500.000 εξ αυτών ασκούν και μια δεύτερη δουλειά, χωρίς όμως υποχρέωση ασφάλισης και σε δεύτερο ταμείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με το νέο ασφαλιστικό νόμο θα «θεσμοθετηθεί η παράλληλη απασχόληση για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί από το 1993». Για να συνεχίσει σε πιο ειδικά θέματα όπως: «πρότασή μας είναι να συμπεριλάβει το μέτρο και τους δημόσιους υπαλλήλους».

Στην περίπτωση της διπλής ασφάλισης το μόνο προφανές όφελος είναι η αύξηση των εσόδων των ταμείων. Αντίθετα, δεν φαίνεται να προκύπτει σαφές κέρδος (ανταποδοτική παροχή) και για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα βλέπουν τις υψηλές εισφορές τους να καταλήγουν στον πίθο των Δαναΐδων του ασφαλιστικού.

Ο λόγος γιατί οι προ του 1993 ασφαλισμένοι (επιστήμονες και δημόσιοι υπάλληλοι), από τους οποίου η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει άνω των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, βρίσκονται ήδη κοντά στο όριο της σύνταξης και είτε δεν υφίστανται τα χρονικά περιθώρια για θεμελίωση και δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (τουλάχιστον 15ετία στο 65ο έτος της ηλικίας) είτε ο ασφαλισμένος πρέπει να βγει στη σύνταξη από την μια απασχόληση (π.χ. στο 58ο ή 60ό έτος) και να συνεχίσει την εργασία στη δεύτερη δουλειά προκειμένου να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της δεύτερης σύνταξης.

Οι μετά το 1993

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους «νέους» (μετά το 1993) ασφαλισμένους οι οποίοι, στην περίπτωση που υποχρεωθούν σε παράλληλη ασφάλιση, θα πληρώνουν επιπλέον εισφορές από 11% (υποχρεωτική ασφάλιση σε κύρια και επικουρική σύνταξη συν 20% ο εργοδότης όταν πρόκειται για μισθωτούς), και έως 300 ευρώ το μήνα στον ΟΑΕΕ, στην περίπτωση που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Οι εισφορές αυτές όχι μόνο θα πάνε στράφι αλλά θα λειτουργούν και εις βάρος των ασφαλίστρων στην πρώτη (κύρια) απασχόληση (αντικίνητρα). Και τούτο για δύο λόγους:

1 Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγεί το Δημόσιο σε όσους βγουν στη σύνταξη από το 2018 και μετά θα δίνεται ατομικά στον δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) και δεν θα είναι ενσωματωμένη εντός της συνταξιοδοτικής παροχής του ταμείου όπως γίνεται σήμερα. Αρα δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερη κοινωνική παροχή (σημ. σήμερα 484 ευρώ, ενώ με βάση τα ένσημα αναλογεί σύνταξη 200 ευρώ) και

2 Από το 2018 θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια τόσο για τη βασική σύνταξη, άρα με την δεύτερη παροχή θα κόβεται η κρατική σύνταξη των 360 ευρώ, θα επιβληθεί και εισφορά 1%-5% υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις.

/fimotro

Read more...

MIΖΕΣ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ


Μετά τη Siemens, τη ΜΑΝ, την Daimler και η γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG φέρεται να έδωσε μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να κερδίσει το συμβόλαιο για την κατασκευή των υποβρυχίων 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2000 στην Ελλάδα...

Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου από στελέχη της εταιρείας, οι προμήθειες που κατεβλήθησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπέρασαν το 5%, ενώ μόνο για την περίπτωση του «Παπανικολής» κατεβλήθησαν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ για... «χρήσιμες πληρωμές». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στελέχη της γερμανικής εταιρείας χαρακτήρισαν τις παράνομες πληρωμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, «παιδικό σταθμό» μπροστά σε όσα γίνονταν στην Ελλάδα. Οι παράνομες πληρωμές της Ferrostaal προέκυψαν έπειτα από έρευνα της Εισαγγελίας-1 του Μονάχου στη μητρική της εταιρεία ΜΑΝ το 2008. Αυτές οδήγησαν σ' ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών της γερμανικής εταιρείας μέσω των οποίων γίνονταν οι «χρήσιμες πληρωμές» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τις προηγούμενες μέρες στελέχη της εταιρείας κατέθεσαν στον εισαγγελέα, ενώ την περασμένη Τετάρτη έγινε έφοδος των γερμανικών αρχών στα γραφεία της εταιρείας στο Εσσεν. Κομβικό σημείο για την πληρωμή των «μιζών» ήταν το Λονδίνο. Εκεί η Ferrostaal είχε δημιουργήσει μία θυγατρική εταιρεία για να διαχειρίζεται τις παράνομες πληρωμές. Αυτή εκταμίευε και τις πληρωμές προς την Ελλάδα μέσω ενός 60χρονου Ελληνα, ο οποίος διατηρούσε «εταιρεία συμβούλων». Αυτή ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της Εισαγγελίας, που τροφοδότησε Ελληνες αξιωματούχους οι οποίοι είχαν βαρύνοντα λόγο στην προμήθεια και κατασκευή των υποβρυχίων. Συνολικά η σύμβαση ξεπέρασε τα 1,8 δισ...

fimotro

Read more...

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Στεργίου
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Ενας τόμος 150 σελίδων εστάλη στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Νοέμβριο από τις υπηρεσίες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Ηταν ένα πακέτο προτάσεων για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας και την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ», προτείνεται η έναρξη ενός προγράμματος...
που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ηφαιστος» για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, ξεκινώντας από την αξιοποίηση 20 ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων και Εθνικών Κληροδοτημάτων και είναι διαθέσιμα. Πρόκειται για τα ακίνητα: Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ), Αξαρλιάν (ΙΚΑ), Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ), Βουλής 6 (ΙΚΑ), Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ), Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ), Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ), Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών), Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ), Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ), Βουλής 2 (κληροδότημα), Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών), Αγ. Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ), Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ), Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ), Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα), Στουρνάρη (κληροδότημα), Αναπήρων Πολέμου - Κολωνάκι (Κληροδότημα), Ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας) και στη Σανταρόζα. Η μελέτη εκτιμά ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συνέβαλλε στην αύξηση της κτηματαγοράς και στην παράλληλη προσέλκυση επενδύσεων περίπου 150 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εισήγηση για τη συμπληρωματική στέγαση των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου σε κοντινά ακίνητα του Μεγάρου Μαξίμου. Προτείνονται, ως πιο κατάλληλα, δύο κτίρια επί της οδού Βουλής 6 και Βουλής 8-10. Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να χρησιμοποιείται κυρίως για τις εθιμοτυπικού χαρακτήρα λειτουργίες.
Επίσης, προτείνεται η ανάπλαση των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την καλύτερη αξιοποίηση του ακινήτου του «Σωτηρία» και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ακόμη, στο «πακέτο» προτείνεται η αξιοποίηση του δημόσιου κτήματος στο Αλιβέρι, στον νομό Εύβοιας.
Γλυφάδα
Σε ό, τι αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας, προτείνεται, μεταξύ άλλων, η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων «Σιρόκο», «Χρυσή Ακτή», «Δελφίνια» και η κατεδάφιση των «Καράβι», Μουράγιο» και «Palmeras» για λόγους αισθητικούς, λειτουργικούς και οικοδομικών αυθαιρεσιών. Στη θέση τους θα δημιουργηθούν ξύλινες εξέδρες για εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, δημιουργία χώρων στάθμευσης, κατασκευή τεσσάρων νέων εστιατορίων, 300 τ. μ. έκαστο, διατήρηση και ανακαίνιση του παλαιού εστιατορίου «Μαριδάκι», κατασκευή ενός τοποσήμου και αποκατάσταση του κτιρίου Τελωνείου και Λιμεναρχείου έκτασης 700 τ. μ.
Πειραιάς
Στον Πειραιά, στην οδό Ακτή Δηλαβέρη (συνδέει το Νέο Φάληρο με το Μικρολίμανο) υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις (τμήματα παλαιού αιγιαλού), μία εκ των οποίων έχει συνολικό εμβαδόν 5,1 στρεμμάτων. Στα 3,8 στρέμματα υπάρχει ένα παλαιό ημιτελές κτίσμα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πειραιά ή Βίλα Ζαχαρίου) και στο υπόλοιπο κομμάτι υπάρχουν προκατασκευασμένα ισόγεια κτίσματα που, σύμφωνα με την ΚΕΔ, «χρησιμοποιεί αυθαίρετα ο Εθνικός Ομιλος Φιλάθλων Πειραιώς - Φαλήρου για γραφεία». Προτείνεται η χρήση της Βίλας Ζαχαρίου για δημιουργία Γαλλικού Σχολείου, η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο ΕΟΦΠ και η κατασκευή χώρου εστίασης - αναψυχής συνολικής έκτασης 600 τ. μ., εκμετάλλευσης από την ΚΕΔ.
Ραφήνα - Μαραθώνας
Το «πακέτο» των 150 σελίδων περιλαμβάνει μία ακόμα εισήγηση προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μαραθώνα - Ν. Μάκρης - Ραφήνας. Η ανάπλαση της περιοχής θα χρειαστεί 10 χρόνια και προβλέπει: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διανοίξεις οδών, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, δημιουργία κατά μήκος της παραλίας ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου με εγκάρσιες προσβάσεις από Λ. Μαραθώνος, χώρους αναψυχής, έργα υποδομής για άτομα με ειδικές ανάγκες, ανάδειξη και πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, δημιουργία μαρίνας, λιμενικών καταφυγίων και έργων προστασίας των ακτών και δημιουργία εμπορικών και τουριστικών υποδομών ήπιας μορφής.

fimotro

Read more...

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ...


Του Γιώργου Κορομηλά
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα σημεία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο σχετικά με τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία, τα οποία θα πρέπει να διευκρινισθούν περαιτέρω. Με τις ερωτήσεις - απαντήσεις που ακολουθούν, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
1 Πώς θα προσδιορισθεί η αξία των ακινήτων για τα φυσικά πρόσωπα;
Για να υπολογισθεί...
ο φόρος των ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα ή τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα, κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
2 Πώς ορίζεται η αξία της επικαρπίας φυσικού προσώπου;
Η αξία της επικαρπίας όταν ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο, ορίζεται ως ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία αυτού ως εξής: Στα 8/10 αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του, στα 7/10 αν έχει υπερβεί το 20ό έτος, στα 6/10 αν έχει υπερβεί το 30ό έτος, στα 5/10 αν έχει υπερβεί το 40ό έτος, στα 4/10 αν έχει υπερβεί το 50ό έτος, στα 3/10 αν έχει υπερβεί το 60ό έτος, στα 2/10 αν έχει υπερβεί το 70ό έτος και στο 1/10 αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.
3 Πώς ορίζεται η αξία της επικαρπίας νομικού προσώπου;
Στα 8/10 της αξίας της πλήρους κυριότητας.
4 Πώς ορίζεται η αξία της ψιλής κυριότητας;
Από την αξία της πλήρους κυριότητας αφαιρούμε την αξία της επικαρπίας. Προσοχή: Η οίκηση εξομοιώνεται με την επικαρπία. Στην περίπτωση αυτή αυτός που έχει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου φορολογείται ως ψιλός κύριος.
5 Τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλουν ιδιαίτερη δήλωση;
Οχι, τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται μόνο να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) μόνο αν έχουν μεταβολές στην περιουσιακή ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Ο υπολογισμός της αξίας και του φόρου θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχουν ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθούν από όσους έχουν τυχόν μεταβολές, και σε κάθε φορολογούμενο θα σταλεί εκκαθαριστικό σημείωμα.
6 Με ποια κλίμακα θα φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων;
Φορολογείται χωριστά, και επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου επιβάλλεται φόρος σύμφωνα με την κλίμακα που παρατίθεται.
7 Πώς θα καταβληθεί ο φόρος των φυσικών προσώπων;
- Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση του φόρου.
- Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του οικείου έτους, καταβάλλεται σε 2 ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του τέλους και η δεύτερη την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
- Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον μήνα Οκτώβριο του οικείου έτους και μετά, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
- Αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 250 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο, τούτο θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
8 Πώς θα προσδιορισθεί η αξία των ακινήτων για τα νομικά πρόσωπα;
Λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41α του Ν. 1249/1982 όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, και με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Α.Ν. 1521/1950 στις λοιπές περιπτώσεις.
9 Πότε υποβάλουν δηλώσεις τα νομικά πρόσωπα;
Από το έτος 2011 και για κάθε επόμενο, τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Μαΐου του οικείου έτους. Ειδικά για το έτος 2010, τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Ιουνίου 2010.
* Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών. (koromilas@taxad.gr)
fimotro


Read more...

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 65 ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


γυναίκες οι οποίες εργάζονται στο Δημόσιο, στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο Λιμενικό είναι τα πρώτα θύματα των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που επιβάλλουν στη χώρα μας οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 2013 οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 65 ετών, όπως και οι άνδρες, για τους οποίους όμως έρχεται μια επανάσταση:
* Οσοι έχουν...
τρία παιδιά (προφανώς το ίδιο ισχύει και για τους πολυτέκνους) θα μπορούν να αποχωρούν από την εργασία τους στην ηλικία των 56 ετών (!).
Δηλαδή, για τους πατέρες που εργάζονται στο Δημόσιο θα ισχύει ό,τι ακριβώς προβλέπεται από τη νομοθεσία και για τις μητέρες. Η κυβέρνηση, έχοντας κλείσει τον κύκλο των επώδυνων μέτρων που οδήγησαν στις μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους τους πολίτες, προχωρεί στο «τρίτο πακέτο» των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Και αυτές οι αλλαγές είναι ενταγμένες στη λογική συγκράτησης των ελλειμμάτων, που σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες αυξάνονται με ρυθμό από 3 ως 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, καθώς μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων και αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδος , αντιστοίχως, ήρθαν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που θα οδηγήσουν στην εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο στο 65ο έτος. Η διαδικασία της αναπόφευκτης αυτής αλλαγής, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο για άνιση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Η γραμμή που τέθηκε είναι:
- Οσες γυναίκες έχουν προσληφθεί από την 1η Ιανουαρίου του 1997 και μετά θα συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 65 ετών με 25ετή τουλάχιστον υπηρεσία. - Οσες έχουν προσληφθεί νωρίτερα θα συνταξιοδοτηθούν και νωρίτερα, π.χ. αν προσελήφθησαν το 1996 θα συνταξιοδοτηθούν στο 64ο έτος της ηλικίας τους, το 1995 στο 63ο έτος, το 1994 στο 62ο έτος, το 1993 στο 61ο έτος, το 1992 στο 60ό έτος, το 1991 στο 59ο έτος, το 1990 στο 58ο έτος, το οποίο είναι και το όριο που ισχύει και σήμερα για όλες τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο, εκτός από τις μητέρες με ανήλικα παιδιά για τις οποίες ισχύουν πιο ελαστικές διατάξεις.
Είναι προφανές ότι όσες έχουν προσληφθεί νωρίτερα έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος θα έχουν ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα μπορούν να φύγουν από την υπηρεσία που εργάζονται.
Κίνητρο παραμονής
Ως τότε, δηλαδή για εφέτος, για το2011 και για το 2012, θα εξακολουθούν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Μάλιστα, θα προβλέπεται ότι σε όλες τις γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε αυτό το διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν στην εργασία τους και να αποχωρήσουν όποτε οι ίδιες το επιλέξουν, χωρίς να θιγούν.
Πρόκειται για ένα κίνητρο παραμονής στην εργασία ώστε να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, που σήμερα βρίσκεται (για τις γυναίκες) χαμηλότερα από το 55ο έτος. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα επί των θεμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

fimotro

Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΡΩΝ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Παπαδόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Μετά τα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών, την αύξηση των εσόδων και τη θεσμοθέτηση «ευρωπαϊκού μηχανισμού» οικονομικής στήριξης η κυβέρνηση αφιερώνεται από σήμερα στη χωρίς καμία παρέκκλιση εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οπως μεταδίδεται από κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα αναλάβει πρωτοβουλίες...
για την επίλυση των ενδοκυβερνητικών διαφορών και τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου,
ενώ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να ασχοληθεί προσωπικά με την υλοποίηση του ΠΣΑ και τη δρομολόγηση του «τρίτου κύματος» μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κεντρικής σημασίας για την απελευθέρωση της οικονομίας από τον βάλτο της κρίσης.
Προτού επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προγραμμάτισε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο για το Σαββατοκύριακο. Στις συσκέψεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζαννιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Σπ. Πλασκοβίτης, καθώς και υπηρεσιακοί συνεργάτες συζητούν για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη νέα στρατηγική δανεισμού.
Επιστρέφουν οι ελεγκτές
Κρίσιμη παράμετρος στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η επιστροφή στην Αθήνα αμέσως μετά το Πάσχα του γνωστού κλιμακίου ελεγκτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου θα κριθεί από τις Βρυξέλλες η πορεία υλοποίησης του ΠΣΑ- ως εκ τούτου ο Απρίλιος αναδεικνύεται μήνας-«κλειδί» για την ανάκτηση του χαμένου χρόνου. Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν τη δρομολόγηση όλων των κρίσιμων αλλαγών έτσι ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση τον Μάιο να απολογηθεί στις Βρυξέλλες για τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις (δοκιμάζοντας παράλληλα τα νεύρα των αγορών). Κατά συνέπεια ενισχύεται η εκτίμηση ότι ο «σκληρός Απρίλης του ΄10» θα κρίνει το κεντρικό πολιτικό στοίχημα της χρονιάς, το οποίο είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας σε επίπεδα που θα επιτρέψουν στον Πρωθυπουργό να οδεύσει προς τις εκλογές του Νοεμβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να έχει προσφύγει στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό», χωρίς να κυβερνά «υπό όρους ΔΝΤ» και χωρίς να κινείται μέσα σε ένα ναρκοπέδιο κοινωνικής αναταραχής. Σε ό,τι αφορά τη «στρατηγική δανεισμού», τραπεζικοί κύκλοι κρατούν «μικρό καλάθι» και υπογραμμίζουν ότι χάρη στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό» η χώρα και οι τράπεζες επέστρεψαν για μία ακόμη φορά από το χείλος του γκρεμού, αλλά τα spreads δεν αναμένεται να μειωθούν θεαματικά, αφού το μείγμα σταθεροποιητικών και αναπτυξιακών μέτρων δεν έχει προλάβει να αποδώσει ώστε να πειστούν οι αγορές ότι η δυναμική αύξησης του δημοσίου χρέους ελέγχεται και ότι η ύφεση δεν θα είναι βαθύτερη του -2%- μια απευκταία εξέλιξη που μπορεί να επιβάλει νέες περικοπές.
Το «δώρο» του κ. Τρισέ
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο δανεισμός προβλέπεται να συνεχιστεί ομαλά, ιδίως μετά το «θείο δώρο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει να αποδέχεται και το 2011 ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες ομόλογα (κρατικά ή τραπεζικά) που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν με-ΒΒΒ. Κυβερνητικοί κύκλοι εξάρουν την ιδιαίτερη συμβολή σε αυτή την απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος σε συμμαχία με τον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη κ. Αξελ Βέμπερ και τον αυστριακό κ. Εβαλντ Νοβότνι υποστήριξε σε κρίσιμες συσκέψεις στη Φραγκφούρτη την «απεξάρτηση» της ΕΚΤ από την πολιτική των οίκων αξιολόγησης.
Οι προτεραιότητες του Μαξίμου
1 Νέο Ασφαλιστικό που θα ωθήσει την αύξηση των μέσων ορίων ηλικίας στα 65 έτη. Νόμος για την εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών. Αλλαγή καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών.
2 Αμεση προώθηση του ΕΣΠΑ. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, αλλά θα επισπευσθεί).
3 Εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής με περικοπές μισθών και εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα χωρίς καμία εξαίρεση.
4 Νέα αρχιτεκτονική στη διοίκηση με τον «Καλλικράτη». Συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και δημοτικών επιχειρήσεων. Στόχος η μείωση του κόστους για κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
5 Ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία.
Οι όροι του δανεισμού
1 Στόχος να συγκεντρωθούν περίπου 20 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.
2 Η επανεκκίνηση του δανεισμού θα γίνει με μικρή «ελεγχόμενη έκδοση».
3 Δεν θα γίνουν δεκτές προσφορές από hedge funds (εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που ρέπουν προς την κερδοσκοπία για να διαφυλάξουν σταθερές αποδόσεις για τους πελάτες τους).
4 Θα αποκλειστούν επίσης ξένες τράπεζες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτελούν εντολές από hedge funds.
5 Θα προτιμηθούν επενδυτές (όπως ξένα ασφαλιστικά ταμεία) που προτίθενται να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ομόλογα και δεν θα προβούν σε κερδοσκοπικές αγοραπωλησίες (σορτάρισμα).
fimotro


Read more...