Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

«Η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε»...


 
Με αφορμή τα 47 χρόνια από το πραξικόπημα...
Στην αποφράδα επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως...
αναφέρει ο κ. Παπούλιας: «Η κατάλυση της Δημοκρατίας πριν από 47 χρόνια ήταν ένα τραυματικό εθνικό βίωμα που δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται στην πορεία του χρόνου.

Όχι μόνο επειδή η μαύρη επταετία κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου, αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πηγαίνοντας πίσω, αντί για μπροστά.

Προκαλεί πάντα δέος ο αγώνας όσων αντιστάθηκαν στη χούντα χάνοντας άλλοι τη ζωή τους, άλλοι την ελευθερία και την υγεία τους, όλοι τους τη βολική ησυχία που προσφέρει η απάθεια και η σιωπή.

Σε μέρες όπως η σημερινή, θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή».

Read more...

Εφτά χρόνια αρπαχτή...





Τα ξεχασμένα σκάνδαλα της «Εθνοσωτηρίου»...
Ο Τύπος δεν ασχολούνταν με σκάνδαλα, ούτε σκανδαλιζόταν από τις σχέσεις των κρατούντων με τους μεγιστάνες του πλούτου. Είχε έρθει άλλωστε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρωθεί το Τάμα του Έθνους.


Στους...
έντονα αντικοινοβουλευτικούς καιρούς μας, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα: ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των δικτατόρων που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 1967 για να την επιστρέψουν πριν από 36 χρόνια, σαν βρεγμένες γάτες, «στους πολιτικούς».

Πρόκειται βέβαια για μύθο, θεμελιωμένο στη μίζερη εικόνα των επιζώντων «πρωταιτίων» – αφού πρώτα έχασαν την εξουσία, στερήθηκαν όσα είχαν παράνομα καρπωθεί και υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσής τους. Ακόμη κι αυτή η εικόνα δεν αφορά, ωστόσο, παρά ελάχιστους πρωτεργάτες της δικτατορίας. Αγνοεί την οικονομική ευμάρεια πάμπολλων μεσαίων ή «πολιτικών» στελεχών της, που η νομική κατασκευή περί «στιγμιαίου αδικήματος» άφησε παντελώς ατιμώρητα ν’ απολαμβάνουν τα αποκτήματά τους.

Την επιβίωση του μύθου διευκολύνει η χαώδης διαφορά του τότε με το σήμερα, όσον αφορά τη δυνατότητα δημόσιας συζήτησης για παρόμοια ζητήματα. Επί χούντας η ραδιοτηλεόραση ήταν κρατική (κι αυστηρά προπαγανδιστική), ενώ ο Τύπος περνούσε από δρακόντεια λογοκρισία. Οποιαδήποτε έρευνα ή ακόμη και νύξη για κρατικά σκάνδαλα ήταν απλά αδιανόητη. χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο του Γιάννη Καψή στον «Ταχυδρόμο» (24.5.74), όταν η δικτατορία Ιωαννίδη δημοσιοποίησε το (παπαδοπουλικό) «σκάνδαλο των κρεάτων»:

«Δεν είναι καινούρια η υπόθεση. Μήνες ολόκληρους οι φήμες οργίαζαν. Κι όμως κανείς δεν τολμούσε. Κανείς δεν είχε το θάρρος να μεταβάλη τον ψίθυρο σε καταγγελία. Κι όσο οι φήμες απλώνονταν, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερους υπεύθυνους και μη, τόσο μεγάλωνε κι ο φόβος μήπως θίξουμε τα κακώς κείμενα. Ηταν μια ‘συνωμοσία κραυγαλέας σιωπής’, χάρη και στη δρακόντεια νομοθεσία που ρυθμίζει -και συμπιέζει- την ενάσκηση του λειτουργήματός μας».

Μετά τη Μεταπολίτευση, ο Τύπος ξεχείλισε βέβαια από πληροφορίες για σκάνδαλα της χουντικής επταετίας. Ομως αυτά θεωρούνταν τότε -και σωστά- απλές παρωνυχίδες μπροστά στα υπόλοιπα εγκλήματα της δικτατορίας.

Απολαβές και «ασυλία»

Το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να κάνουν οι ηγέτες της χούντας, ήταν να αυγατίσουν τα εισοδήματά τους –σε σχέση όχι μόνο με τους ώς τότε δημοσιοϋπαλληλικούς μισθούς τους, αλλά και με τις απολαβές της ανατραπείσας κοινοβουλευτικής «φαυλοκρατίας». Με τον Α.Ν. 5 του 1967, ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ), των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα («Πολιτικά Θέματα» 5.10.73).

Ακολούθησαν κι άλλες «τακτοποιήσεις», όπως η καταχρηστική στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα με ειδική ρύθμιση του 1970 («Πολιτικά Θέματα» 8.2.75).

Οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τέλος τη μελλοντική ασυλία τους, με ρυθμίσεις που κάνουν τα σημερινά κουκουλώματα να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι. Η χουντική νομοθεσία «περί ευθύνης υπουργών» (Ν.Δ. 802 της 30.12.1970) περιείχε «μεταβατική διάταξη» (§ 48) βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση των ...συναδέλφων τους. Επιπλέον, όλα τα «εγκλήματα δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» της μελλοντικής Βουλής, θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα!

Προϋπόθεση για την ατιμωρησία συνιστούσε, φυσικά, η επιτυχία της ελεγχόμενης επιστροφής στον κοινοβουλευτισμό «αλά τουρκικά». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τίναξε όμως το εγχείρημα στον αέρα, με αποτέλεσμα τον κάθετο θεσμικό διαχωρισμό της Μεταπολίτευσης απ’ το προηγούμενο καθεστώς.

Τα μαύρα κρέατα

Το μόνο σκάνδαλο που εκκαθαρίστηκε δικαστικά επί χούντας, αποκαλύφθηκε για λόγους προπαγανδιστικής «νομιμοποίησης» της ανατροπής του Παπαδόπουλου απ’ τον Ιωαννίδη. Πρόκειται για την (κυριολεκτικά δύσοσμη) «υπόθεση των κρεάτων», με βασικούς κατηγορούμενους τον πρώην υφυπουργό Εμπορίου Μιχαήλ Μπαλόπουλο και το Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου (και διορισμένο πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ) Ζαφείριο Παπαμιχαλόπουλο.

Το κατηγορητήριο αφορούσε ποικίλες παρανομίες, με κυριότερη τη «δωροληψία κατά συρροήν» από μεγαλεμπόρους για τη μονοπωλιακή εξασφάλιση αδειών εισαγωγής κρέατος –με αποτέλεσμα παράνομες ανατιμήσεις («καπέλα») σε βάρος των καταναλωτών. Επιμέρους πτυχή του σκανδάλου συνιστούσε η απαγόρευση διάθεσης ντόπιων ζώων, ώστε να πουληθούν τα προβληματικά κρέατα Αργεντινής που «μαύριζαν» και «δεν τάθελε ο κόσμος». Στη δίκη πρόκυψε ανάμιξη του Παττακού – αναγνώστηκε, μάλιστα, και διαταγή του (21.9.72) «όπως διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα επίμαχα προϊόντα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του "Ioύ" , ΕΔΩ...

Read more...

Aφίσα-πρόκληση του Κασιδιάρη...





... προς τη Δικαιοσύνη...
Με μια προκλητική αφίσα, που τον δείχνει κρατούμενο με χειροπέδες να προσάγεται χαμογελαστός ενώπιον της Δικαιοσύνης, εγκαινιάζει την προεκλογική του καμπάνια για τον Δήμο Αθηναίων ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος στελέχωσε το ψηφοδέλτιό του με...
πρόσωπα που δεν κρύβουν τα φιλοναζιστικά τους αισθήματα.
   
Στην αφίσα-πρόκληση προς τη Δικαιοσύνη, που τον άφησε προσωρινά ελεύθερο, παρά τις βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που του αποδόθηκαν, ο κ. Κασιδιάρης επιχειρεί να εμφανιστεί ως θύμα πολιτικής δίωξης και περιλαμβάνει ως κεντρικό σύνθημα την αγαπημένη ρήση των Χρυσαυγιτών, σύμφωνα με την οποία «μετά της νύχτας το πιο βαθύ σκοτάδι, πάντα μια χρυσή αυγή ανατέλλει».
   
Όπως υποστηρίζει ο υπόδικος βουλευτής, η «Eλληνική Αυγή για την Αθήνα», όπως ονόμασε το συνδυασμό του, για να παραπέμπει στο υποκατάστατο μόρφωμα που έχει δημιουργηθεί για να κατέλθει στις εκλογές, στην περίπτωση που απαγορευτεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής, «απαρτίζεται από πλειάδα προσωπικοτήτων», «ανθρώπους των γραμμάτων, γυναίκες που είναι ταυτοχρόνως μητέρες και λαμπρά επιστημονικά μυαλά» και νέα πρόσωπα «με καθαρά χέρια και διάθεση για προσφορά».

Στην πραγματικότητα, όμως, οι λίγοι νέοι σε ηλικία που συμμετέχουν στο ακροδεξιό ψηφοδέλτιο, δύσκολα μπορούν να καλύψουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων πλαισιώνουν τον κ. Κασιδιάρη δεν είναι παρά σκληροπυρηνικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, που υπήρξαν μάλιστα και υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές του 2012.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πρόσωπα που ασπάζονται πλήρως τη φιλοναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, που επιχειρεί να καλυφθεί με το μανδύα του εθνικισμού.

Πρόκειται, όπως λένε οι γνωρίζοντες το «who is who» όσων συχνάζουν στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, για πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Κασιδιάρη, ο οποίος με την υποψηφιότητά του προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να προλάβει τις εξελίξεις και το αίτημα της εισαγγελέως Καλλιόπης Νταγιάντα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, αλλά και την υπόθεση «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση», όπως έχει χαρακτηριστεί από τη Δικαιοσύνη η Χρυσή Αυγή.




πηγη: protothema.gr

Read more...

Συνελήφθη ο 40χρονος που πυροβόλησε Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από μπαλωθιές στο Ρέθυμνο


Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από μπαλωθιές στο Ρέθυμνο
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ένας 25χρονος έχασε τη ζωή του και ένας 23χρονος τραυματίστηκε από μπαλωθιές σε πασχαλινό γλέντι στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου. Η κατάσταση του τραυματία, που νοσηλεύεται, δεν εμπνέει ανησυχία.

Σύμφωνα με το Cretalive, o 40χρονος που πυροβόλησε συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Οι αστυνομικοί, που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας, κατέσχεσαν ένα πιστόλι, 50 φυσίγγια και 15 κάλυκες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τραγικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Νεκρή υπάλληλος της ΥΠΑ που παρασύρθηκε από λεωφορείο στο «Ελ.Βενιζέλος»


Νεκρή υπάλληλος της ΥΠΑ που παρασύρθηκε από λεωφορείο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Αθήνα
Τραγικό θάνατο βρήκε υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία παρασύρθηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες από λεωφορείο που μεταφέρει επιβάτες και κινούνταν στον λεγόμενο υπηρεσιακό δρόμο εντός του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Την προανάκριση έχει αναλάβει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...