Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπούλια - Παπαδήμου


http://img.protothema.gr/140CA5BEAED1F4163B643A1CD84BC387.jpg
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Την πρωτοβουλία είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις μετά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι δύο πολιτειακοί παράγοντες συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά μετά τον κύκλο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο.
Read more...

Διαμαρτυρία ιδιοκτητών γραφείων τελετών με νεκροφόρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μακάβρια διαδήλωδη

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Associated Press )


Θεσσαλονίκη
Με 13 νεκροφόρες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές έφτασαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Νομαρχία) για να επιδόσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Οι επιχειρηματίες, κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, ζητούν να εξαιρεθούν οι νεκροφόρες από τον χαρακτηρισμό τους ως Ι.Χ. σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και την ταξινόμηση.

Ζητούν επίσης να αρθεί η απαγόρευση μεταφοράς των νεκρών αποκλειστικά με νεκροφόρες, καθώς τα νοσοκομεία συνήθως δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους χώρους τους στα συγκεκριμένα οχήματα.

«Οι νεκροφόρες είναι επαγγελματικά οχήματα και δεν τα χρησιμοποιούμε για άλλη χρήση και άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται και από την πολιτεία ως τέτοια» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου τους Λευτέρης Τσαλκιτζίδης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αύξηση 12,7% στα τιμολόγια της ΔΕΗ εισηγείται η ΡΑΕ

Αναπροσαρμογή καθε εξάμηνο


Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που προτείνει η ΡΑΕ είναι να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που προτείνει η ΡΑΕ είναι να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αυξήσεις 12,7% κατά μέσο όρο στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναπροσαρμογή τους ανά εξάμηνο (κάθε 1η Ιανουαρίου και 1η Ιουνίου) με βάση την εξέλιξη του κόστους, απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης και περαιτέρω περιορισμό των κλιμακίων κατανάλωσης που εφαρμόζονται στους λογαριασμούς για τους οικιακούς καταναλωτές, προβλέπει η τελική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου.

Η τελική απόφαση για το ύψος των αυξήσεων θα ληφθεί πάντως από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανώς ύστερα και από ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εισηγείται την αύξηση του μέσου εσόδου της ΔΕΗ στα 78,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 69,78 ευρώ που ήταν το 2011 (+12,7%).

Το μέσο έσοδο προτείνεται να διαμορφωθεί σε 89,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, 93,7 ευρώ για τους επαγγελματίες και 77,9 για τους λοιπούς καταναλωτές στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αγρότες. Με βάση αυτόν τον δείκτη θα καθορίσει η ΔΕΗ τα αναλυτικά τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2012 για κάθε κατηγορία καταναλωτών.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που προτείνει η ΡΑΕ είναι να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής.

Σύμφωνα με την πρόταση, έως τις 15 Μαίου κάθε χρόνου η ΔΕΗ θα καταθέτει στη ΡΑΕ στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους. Αν η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο υπερβαίνει το 15% (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) τότε θα γίνεται αντίστοιχη αναπροσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιουνίου. Αντίθετα, αν η διαφορά είναι μικρότερη από 15% οι χρεώσεις θα παραμένουν ίδιες.

Η ΡΑΕ αναφέρει μάλιστα ότι είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση και για το 2011 αλλά δεν υιοθετήθηκε και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ θα παρουσιάσει πιθανώς εφέτος ζημιές.

Η ΡΑΕ εισηγείται εξάλλου τον περαιτέρω περιορισμό του πλήθους των τιμολογίων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών καθώς και των κλιμακίων κατανάλωσης με βάση τις οποίες καθορίζονται οι χρεώσεις.

Όπως είναι γνωστό, από εφέτος όλες οι κιλοβατώρες που «καίει» κάθε καταναλωτής χρεώνονται με ενιαία τιμή. Όμως η τιμή αυτή με την οποία χρεώνονται εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσης.

Τα κλιμάκια είναι 0-800 kwh, 801-1000, 1001-1200, 1201-1600, 1601-2000 και πάνω από 2001 kwh.

Η πρόταση της ΡΑΕ είναι τα κλιμάκια αυτά να περιοριστούν σε δύο: μέχρι 2000 kwh και πάνω από 2000, με τελικό στόχο όπως ανέφεραν πηγές της Αρχής να καταργηθεί στο μέλλον και αυτή η διάκριση ώστε όλες οι κιλοβατώρες του οικιακού τιμολογίου, ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης, να τιμολογούνται με ενιαία τιμή.

Η ΡΑΕ εισηγείται εξάλλου την απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν και από το Μνημόνιο.

Αξιοσημείωτη είναι τέλος η αναφορά που περιλαμβάνεται στην επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού για τα τιμολόγια, προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Με αύξηση του μέσου εσόδου μικρότερη του 15%, αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή, η λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική, οι εναλλακτικοί προμηθευτές οδηγούνται εκτός αγοράς και η ΔΕΗ καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα επί ζημία μονοπώλιο. Συνακόλουθα, η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει το βάσιμο ενδεχόμενο μερικής τουλάχιστον στάσης πληρωμών, ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2012, με ολέθριες συνέπειες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και προς την χονδρεμπορική αγορά».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκλογές έως τα μέσα Μαρτίου στην ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά

Τι θα πει στον πρωθυπουργό


Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει στο αυστηρό πλαίσιο για την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει στο αυστηρό πλαίσιο για την κυβέρνηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να δηλώσει στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Παρασκευής. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στο αυστηρό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει κατά τη γνώμη του να κινηθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι η κατ' ιδίαν συνάντηση ζητήθηκε αμέσως από τον Α. Σαμαρά, όταν έγινε γνωστή η πρωτοβουλία για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε αποφασίσει να αναλάβει ο κ. Παπαδήμος, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να επαναβεβαιωθεί χωρίς καθυστέρηση η συμφωνία του Προεδρικού Μεγάρου, τόσο για τη θητεία όσο και για την αποστολή της νέας κυβέρνησης.

«Αν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν ότι η συμφωνία πρέπει να αλλάξει, ας αναλάβουν επισήμως την ευθύνη...», τόνιζαν οι ίδιες πηγές στην εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση και θα επανεξετάσει τη συμμετοχή και τη στήριξη στο σχήμα υπό
τον κ. Παπαδήμο.

Η προειδοποίηση της Λεωφόρου Συγγρού απευθύνεται τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΛΑΟΣ, που ζητούν πλέον να μετατραπεί η κυβέρνηση Παπαδήμου σε «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», με ανοικτό χρονικό ορίζοντα που μπορεί να φθάνει έως τη συνταγματική λήξη της παρούσας Βουλής, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2013.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Αυτοί που παίζουν παιχνίδια με τις εκλογές και την παράταση της κυβέρνησης είτε φοβούνται τη νωπή λαϊκή εντολή, είτε θέλουν να μεταφέρουν τα εσωτερικά τους προβλήματα». Παράλληλα, τόνισε πως «δεν θα πρέπει να αγνοούμε τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα, δεμένα τα πλοία

Λευκά Χριστούγεννα

Χιόνια αναμένεται να πέσουν και στην Πάρνηθα
Χιόνια αναμένεται να πέσουν και στην Πάρνηθα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά. Στην Αττική σημειώνονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει στην Πάρνηθα. Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει απαγορευτεί ο απόπλους από Πειραιά (και για Αργοσαρωνικό), Ραφήνα και Λαύριο. Κλειστές οι πορθμειακές γραμμές Περάματος-Σαλαμίνας, Πρίνου-Καβάλας, Κεφαλλονιάς-Πάτρας και Κυλλήνης-Ζακύνθου. Ισχυρή χιονόπτωση στο νομό Ευρυτανίας, απαραίτητες οι αλυσίδες σε πολλές περιοχές.

Οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο, που είτε ως νοτιάδες την Πέμπτη, είτε ως βοριάδες την Παρασκευή, θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νομό Ευρυτανίας, όπου οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο. Λόγω της κακοκαιρίας δεν λειτουργούν τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών, καθώς και στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών από το 300ό χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας του νομού Σερρών Γιώργο Παπαδόπουλο, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται προς Βροντού, στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα στο ύψος της γέφυρας Πετριτσίου και προς τις ακριτικές περιοχές του Αγγίστρου και του Πετριτσίου.

Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, ενώ έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται, επίσης, για το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης ή παγετού χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα «Καϊμάκτσαλαν» στο όρος Βόρας, Σέλι και «3-5 Πηγάδια». Εξάλλου, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Την ίδια ώρα, καθαροί είναι οι δρόμοι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να χιονίσει στα βόρεια και δυτικά ορεινά και της Αττικής, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (Χορτιάτης, Περιστερά, Λιβάδι, Άσσηρος κ.ά.).

Μέσα στην πόλη σημειώνονται βροχοπτώσεις, με την θερμοκρασία να έχει υποχωρήσει αισθητά. Κλειστός είναι για τα αυτοκίνητα ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Βελτίωση από την Παρασκευή

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση από το μεσημέρι της Παρασκευής και η μέγιστη θερμοκρασία μέχρι και τα Χριστούγεννα αναμένεται να φτάσει τους 11 ώς 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη χώρα αλλά βαθμιαία θα παρουσιάσει ύφεση σε όλη τη δυτική Ελλάδα και από το απόγευμα στη βόρεια χώρα.
Το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, αναμένεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας και στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τα Χριστούγεννα στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, ενώ ίδιο θα είναι το σκηνικό του καιρού τουλάχιστον ώς την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου.

Νεφώσεις θα επικρατήσουν τα Χριστούγεννα και στη Θεσσαλονίκη και βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το in.gr.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεχίζεται η έρευνα για τις μειωμένες καταθέσεις έντεκα βουλευτών

Μειώσεις ώς και 400.000 ευρώ

Ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελος Αργύρης
Ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελος Αργύρης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η έρευνα για τις μειώσεις στις καταθέσεις έντεκα βουλευτών συνεχίζεται, δήλωσε ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελος Αργύρης.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Αργύρης δεσμεύτηκε ότι όταν ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των παραβάσεων, τότε «όλα τα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα».

Ο κ. Αργύρης εξήγησε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικές μειώσεις της τάξης των 300.000 – 400.000 ευρώ, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να μη διερευνηθούν περαιτέρω.

Η δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι έντεκα βουλευτές εμφανίζουν στις δηλώσεις τους μειωμένες καταθέσεις και ότι θα ερευνηθεί το θέμα από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτές αφορούν εκροή χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού, προκάλεσε την αντίδραση αρκετών βουλευτών.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας «δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές σε ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά όλους μας». «Οι ορκωτοί λογιστές να καλέσουν αυτούς τους 11, να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά και αν διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα να επιληφθεί άμεσα η Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες» είπε.

Αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή από τη ΝΔ σχολίασε: «Οι έντεκα βουλευτές πρέπει να δώσουν στοιχεία στη Βουλή. Άρα όφειλε η Βουλή, για να προστατεύσει το πολιτικό σύστημα και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, να ολοκληρώσει τον έλεγχο και εν συνεχεία να δημιουργούνται ερωτήματα που προσβάλουν και την κοινωνία κι εμάς τους έντιμους φορολογούμενους βουλευτές».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Οι θεσμοί και τα εργαλεία που υπάρχουν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες είναι ανεπαρκείς και τον καθιστούν εντελώς αναποτελεσματικό. Για την περίφημη υπόθεση των 11, αν και μέλος της επιτροπής δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα ζητήσω ενημέρωση και εξηγήσεις».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πουλήστε ακίνητα, αν πρόκειται να πληρώσετε τα χρέη σας!

Λεφτά δεν υπάρχουν, πρέπει να βρεθούν


http://img.protothema.gr/FAADB09572409C5BE92F83A42C5E2FD4.jpg
Σπάνε τα δεσμά για όσους χρωστούν στην εφορία και έχουν μπλοκαριστεί οι μεταβιβάσεις ακινήτων τους. Με ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, από το νέο έτος θα μπορούν όσοι χρωστούν στο δημόσιο να λάβουν φορολογική ενημερότητα και να πωλήσουν ακίνητα που κατέχουν, εφόσον αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώσουν και μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους με τα λεφτά που θα εισπράξουν.

Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που θέλει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους θέλουν αλλά δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια και τις οφειλές τους στο δημόσιο, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα για να πουλήσει ακίνητα, εφόσον όμως υπογράψει και δεσμευτεί πως η μεταβίβαση γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση της οφειλής του. Στο συμβόλαιο μεταβίβασης θα επισυνάπτεται η φορολογική ενημερότητα η όποια και θα βεβαιώνει την οφειλή προς την εφορία ή το τελωνείο.

Οι συμβολαιογράφοι που θα συντάσσουν τη σχετική πράξη μεταβίβασης, θα πρέπει τότε να δεσμεύουν και να αποδώσουν τα ποσά οφειλής που έχουν συμφωνηθεί, επιμεριστικά στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία που έχουν εκδώσει τις βεβαιώσεις, εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

Το ισχύον νομικό καθεστώς προβλέπει ότι ο φορολογούμενος με χρέη προς τις εφορίες και τα τελωνεία δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα (που είναι απαραίτητη για τις μεταβιβασεις) ακόμα και αν ισχυρίζεται πως θα εκποιήσει την περιουσία του για να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του. Φορολογική ενημερότητα χορηγείται μόνο σε οφειλέτες που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης των χρεών τους και εφόσον εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις.
Read more...

Τι θα πει αύριο ο Α. Σαμαράς στον Λ. Παπαδήμο...









Τι θα πει αύριο ο Α. Σαμαράς στον Λ. Παπαδήμο...
Με ξεκάθαρες θέσεις αναφορικά με την κουβέντα που έχει ανοίξει περί την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, θα διαβεί αύριο το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς. Τα όρια διεύρυνσης της κυβερνητικής ατζέντας αλλά και το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού βίου, όπως θα το περιγράψει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της ΝΔ, θα καθορίσουν επί της ουσίας και τη στάση Σαμαρά απέναντι στο ενδεχόμενο μετακίνησης του χρόνου των εκλογών για αργότερα.

Στην Συγγρού, ούτως ή άλλως αντιλαμβάνονται ότι εν πολλοίς, οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις προσδιορίζονται από τη ρευστή ευρωπαϊκή συγκυρία. Για την ώρα όμως, δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουν από την αρχική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τοποθετεί το χρόνο των εκλογών τον Φεβρουάριο- Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, το θεματολόγιο της συνάντησης θα το θέσει ο κ. Παπαδήμος και επ’ αυτού θα τοποθετηθεί ο κ. Σαμαράς. Θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ θα αρνηθεί να συναινέσει στη λήψη μέτρων που οδηγούν σε περαιτέρω οριζόντιες περικοπές. Ειδικότερα δε εφ’ όσον αυτές έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, αφ’ ης στιγμής η αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων στο προηγούμενο όριο των 700 ευρώ, είναι η μία από τις δύο δεσμεύσεις του Προέδρου της ΝΔ.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ επιδικιώκει διά της στάσης αυτής να περιορίσει τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης Παπαδήμου στα συμπεφωνημένα: Την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και την κύρωση της δανειακής σύμβασης. Ειδικά δε ως προς το τελευταίο, από την Συγγρού εκτιμάται ότι επιστρατεύεται ως όχημα, τόσο από εγχώρια όσο και ευρωπαϊκά πολιτικά κέντρα, ώστε να δρομολογηθούν επιπλέον μέτρα σε βάρος των πολιτών.

Αυτό όμως, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει όπως επαναλαμβάνουν από την πλευρά της ΝΔ, να αποτελέσει αρμοδιότητα μια λαϊκά νομιμοποιημένης κυβέρνησης και συνεπώς προϋποθέτει προηγουμένως την προσφυγή στην κάλπη.

Στην πραγματικότητα, στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά αντιλαμβάνονται την πρωτοβουλία Παπαδήμου να συναντηθεί με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και μάλιστα κατά μόνας, ως προσπάθεια ανάσχεσης από την πλευρά του Πρωθυπουργού, του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί με αφορμή κυρίως δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που προέρχονται από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά μάλιστα όταν οι αναφορές αυτές είναι επικριτικές για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου σχετικά με το πρώτο μνημόνιο, τη στιγμή που η βασικότερη διαχείριση της κυβέρνησης Παπαδήμου εστιάζεται στην υπογραφή του «Μνημονίου ΙΙ».


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr


Read more...

Περιορίζεται ο αριθμός των ανέργων και αναπήρων που θα πληρώσουν μειωμένο τέλος ακινήτων

Μικρό «λίφτινγκ» στο χαράτσι

Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι επιβαρύνονται με τέλος από 3-20 ευρώ ανά τ.μ., εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ (+10.000 ευρώ για κάθε παιδί)
Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι επιβαρύνονται με τέλος από 3-20 ευρώ ανά τ.μ., εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ (+10.000 ευρώ για κάθε παιδί) (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Περιορίζεται τελικώς ο αριθμός όσων θα εξαιρεθούν ή θα πληρώσουν μειωμένο (0,5%) τέλος ακινήτων και ειδικότερα των μακροχρόνια ανέργων, των ανάπηρων και των πολύτεκνων, με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος για την κατοικία στην οποία ιδιοκατοικούν οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι πήραν επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τους έξι μήνες του έτους, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους την προηγούμενη χρονιά, απ' αυτήν της επιβολής του τέλους, ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ.

Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο του μακροχρόνια ανέργου.

Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι επιβαρύνονται με τέλος από 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής ισχύει και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.

Το ίδιο συμβαίνει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και αν έχει επιφάνεια πάνω από 120 τ.μ.

Το όριο αυτό να αυξάνεται κατά 20 τετραγωνικά μέτρα για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Συνεπώς, όσοι έμειναν άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα τους τελευταίους πέντε μήνες θα πληρώσουν το κανονικό τέλος, ενώ το ίδιο θα πληρώσουν και οι μακροχρόνια άνεργοι αν για παράδειγμα διαθέτουν ένα σπίτι 70-90 τ.μ. σε μία περιοχή με «μεσαίες» τιμές.

Πολύτεκνοι και ανάπηροι καταβάλλουν το μειωμένο τέλος για την ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές χωρίς αντικειμενικό σύστημα τιμών το τέλος είναι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Πάρτε κοινωνικά μέτρα για να προλάβουμε τα χειρότερα»

Καμπανάκι στον Παπαδήμο


http://img.protothema.gr/BE5615341B3B1214FC720AD73E8230F6.jpg
Η εκρηκτική κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και η οποία αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, κινητοποιεί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ανησυχούν έντονα για τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι χαρακτηριστικά. Δώδεκα βουλευτές, σχεδόν όλων των τάσεων, μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Καρύδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι, απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, ζητώντας του να διαμορφώσει ένα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη». Το σχέδιο αυτό θα είναι στοχευμένο ειδικά σε παιδιά και Τρίτη ηλικία. Οι βουλευτές επισημαίνουν στον κ. Παπαδήμο ότι «πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ

τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης,

κ. Λουκά Παπαδήμο

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη.

«Να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

H πρωτοφανής οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, έχει προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού το οποίο καθημερινά αυξάνεται.

Η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Πάνω από 20-25% έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2010 οι συμπολίτες μας που προστρέχουν σε συσσίτια και είναι άστεγοι.

Η Ελληνική κοινωνία ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και τα θύματα της κρίσης είναι πρώτα απ’ όλα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα μικρών παιδιών που υποσιτίζονται. Που δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Ενήλικες ,που λόγω του ότι έχασαν την δουλειά τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους , έχουν μείνει χωρίς εισόδημα με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα συσσίτια ή να μένουν άστεγοι, δημιουργώντας μια γενιά νεόπτωχων.

Συνταξιούχους οι οποίοι μετά την μείωση των συντάξεών τους, αδυνατούν να αγοράσουν αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα ή χρόνια πάσχοντες και ΑΜΕΑ που κυριολεκτικά απειλείται η ζωή τους λόγω της ανέχειας.

Πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, που είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, απλά και μόνο με ακραίες και ισοπεδωτικές καταγγελίες. Επιλέγουν όχι την αντιμετώπιση ή τον περιορισμό τους, αλλά την εμπλοκή τους στην πολιτική διαμάχη.

Εμείς πιστεύουμε ότι μια προοδευτική πολιτική πρόταση οφείλει να απαντά καθημερινά στα προβλήματα, δημιουργώντας ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα εκείνων των συμπολιτών μας που φθάνουν στα όρια της ακραίας φτώχειας.

Η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός πρέπει να αφυπνίσει τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων. Να ξαναφέρει στο προσκήνιο την Ενότητα του έθνους, την Ανθρωπιά και την Αλληλεγγύη.

Το Κεντρικό Κράτος, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, η Εκκλησία, οι Κοινωνικές Οργανώσεις, οι Δημόσιες Επιχειρήσεις, ο Ιδιωτικός Τομέας, τα Κινήματα Εθελοντισμού, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είναι περισσότερο από κάθε φορά επιβεβλημένο να αναλάβουν από κοινού ενιαία και συντονισμένη δράση επιστρατεύοντας κάθε δυνατό μέσο που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή.

Η παρέμβαση αυτή για να έχει ουσιαστικά και χειροπιαστά αποτελέσματα θα πρέπει να πάρει τον χαρακτήρα και τη δομή «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης», με δεσμευμένους ποσοτικά πόρους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη τριετία.

Ρεαλιστικές αναλύσεις, εκτιμούν τον απαιτούμενο ελάχιστο προϋπολογισμό του προγράμματος δράσης σε 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

δεν ζητούμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που μόλις ψήφισε η βουλή. Ζητούμε να υπάρξουν άμεσα στοχευμένες δράσεις κοινωνικής προστασίας και φροντίδας.

Για να συγκεντρωθεί το ποσό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν:

- Εθνικοί πόροι αλληλεγγύης και κοινωνικής στήριξης,

- Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Μέτρα δράσης του ΕΣΠΑ

- Χορηγίες Ιδιωτών και κάθε είδους προσφορές των εθελοντικών Οργανώσεων.

- Δράσεις , Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αναπτύσσουν φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Τραπεζών και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων.

Μεγάλα ποσά από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, λιμνάζουν και παραμένουν αναξιοποίητα στα αρμόδια Υπουργεία.

Παρ’ ότι είναι γνωστό ότι οι πόροι αυτοί προορίζονται και είναι δεσμευμένοι σε ενεργητικές πολιτικές όπως, η απασχόληση και η κατάρτιση, τα σημερινά οξυμένα κοινωνικά προβλήματα επιβάλουν τον αναπροσανατολισμό ορισμένων δράσεων με την αντίστοιχη μεταφορά πόρων για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο επ’ ευκαιρία της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, να τεθεί επιτακτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη συντονισμένης κοινής δράσης για την κοινωνική φροντίδα συνανθρώπων μας, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, διαφορετικά η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικών, σε άμεση συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών, την Κεντρική Ένωση Δήμων, την Εκκλησία της Ελλάδος, οφείλουν να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των ακραίων κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Η δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής η οποία θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει ως Ενιαίο Επιχειρησιακό Κέντρο Συντονισμού τις δράσεις για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Κανείς συνάνθρωπός μας δεν πρέπει να μένει μόνος και αβοήθητος.

Σκοπός μας είναι :

«Κανένα παιδί χωρίς γάλα και φαγητό»,

«Κανένα παιδί χωρίς εμβόλιο»,

«Κανείς συνάνθρωπός μας να μην τρώει από τα σκουπίδια και να κοιμάται στις πλατείες»,

«Κανείς συνάνθρωπός μας να μην στερείται την αναγκαία για την ζωή του φαρμακευτική αγωγή».

Πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι ο ελληνικός λαός θα επικροτήσει κάθε προσπάθεια που καλλιεργεί Συλλογικές Αξίες για μια Ελλάδα της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς.

Με τιμή

Οι Υπογράφοντες Βουλευτές:

1.Καρύδης Δημήτρης

2.Αράπογλου Xρύσα

3. Αρβανιτίδης Γιώργος

4.; Βλατής Γιάννης

5.; Γικόνογλου Αθανάσιος

6. Κατρίνης Μιχάλης

7. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

8. Μαργέλης Σπυροπάνος

9.Μοσχόπουλος Σπύρος

10.Παπουτσής Δημήτρης

11 Ρενταρή Όλγα

12.Στασινός Παύλος
Read more...