Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα, δεμένα τα πλοία

Λευκά Χριστούγεννα

Χιόνια αναμένεται να πέσουν και στην Πάρνηθα
Χιόνια αναμένεται να πέσουν και στην Πάρνηθα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά. Στην Αττική σημειώνονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει στην Πάρνηθα. Λόγω των ισχυρών ανέμων έχει απαγορευτεί ο απόπλους από Πειραιά (και για Αργοσαρωνικό), Ραφήνα και Λαύριο. Κλειστές οι πορθμειακές γραμμές Περάματος-Σαλαμίνας, Πρίνου-Καβάλας, Κεφαλλονιάς-Πάτρας και Κυλλήνης-Ζακύνθου. Ισχυρή χιονόπτωση στο νομό Ευρυτανίας, απαραίτητες οι αλυσίδες σε πολλές περιοχές.

Οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο, που είτε ως νοτιάδες την Πέμπτη, είτε ως βοριάδες την Παρασκευή, θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νομό Ευρυτανίας, όπου οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο. Λόγω της κακοκαιρίας δεν λειτουργούν τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών, καθώς και στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών από το 300ό χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας του νομού Σερρών Γιώργο Παπαδόπουλο, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται προς Βροντού, στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα στο ύψος της γέφυρας Πετριτσίου και προς τις ακριτικές περιοχές του Αγγίστρου και του Πετριτσίου.

Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, ενώ έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται, επίσης, για το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης ή παγετού χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα «Καϊμάκτσαλαν» στο όρος Βόρας, Σέλι και «3-5 Πηγάδια». Εξάλλου, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Την ίδια ώρα, καθαροί είναι οι δρόμοι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να χιονίσει στα βόρεια και δυτικά ορεινά και της Αττικής, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (Χορτιάτης, Περιστερά, Λιβάδι, Άσσηρος κ.ά.).

Μέσα στην πόλη σημειώνονται βροχοπτώσεις, με την θερμοκρασία να έχει υποχωρήσει αισθητά. Κλειστός είναι για τα αυτοκίνητα ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Βελτίωση από την Παρασκευή

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση από το μεσημέρι της Παρασκευής και η μέγιστη θερμοκρασία μέχρι και τα Χριστούγεννα αναμένεται να φτάσει τους 11 ώς 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη χώρα αλλά βαθμιαία θα παρουσιάσει ύφεση σε όλη τη δυτική Ελλάδα και από το απόγευμα στη βόρεια χώρα.
Το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, αναμένεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας και στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Τα Χριστούγεννα στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, ενώ ίδιο θα είναι το σκηνικό του καιρού τουλάχιστον ώς την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου.

Νεφώσεις θα επικρατήσουν τα Χριστούγεννα και στη Θεσσαλονίκη και βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το in.gr.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: