Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Με γεμάτη ατζέντα οι συναντήσεις της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα

Πλήρες πρόγραμμα επαφών


Η Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στο Φανάρι
Η Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στο Φανάρι (Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Με διευρυμένη ατζέντα συζητήσεων και γεμάτο πρόγραμμα επαφών, φθάνει στην καυτή Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, προερχόμενη από την Τουρκία, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην Ομάδα επαφής για τη Λιβύη.

Την Κυριακή το μεσημέρι (1:15) η Χίλαρι Κλίντον θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον Έλληνα ομόλογό της, Σταύρο Λαμπρινίδη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κρίση χρέους και η κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα, η Χίλαρι Κλίντον θα έχει «μια σε βάθος συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ειδικότερα, αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και επιμέρους θέματα, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρόοδος της Αλβανίας, αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου.

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και η ενταξιακή πορεία της γείτονος.

Τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η σωστή λύση για το χρέος είναι η επαναγορά ομολόγων, εκτιμά ο Λορέντζο Σμάγκι

«Τα ευρωομόλογα δεν είναι εύκολη διέξοδος»

Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι
Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Η αλλαγή της εντολής του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, θα μπορούσε να επιτρέψει τόσο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όσο και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, εκτιμά με αποκλειστική συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Λορέντζο Σμάγκι.

Ο Ιταλός τραπεζίτης ξεκαθαρίζει πως ό,τι και να γίνει η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα της τρόικας, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων της.

Eπίσης, εκτιμά ότι τα ευρωομόλογα δεν είναι η εύκολη διέξοδος, ενώ καλεί τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης, «να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από τα δικά τους».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Περαιτέρω περικοπές επιδομάτων, με αναδρομική ισχύ η εισφορά υπέρ ανεργίας

Νέες μειώσεις μισθών

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Νέες περικοπές θα δουν στα εισοδήματά τους οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Οι μειώσεις αφορούν όσους εργάζονται σε υπουργεία και ΟΤΑ, καθώς επίσης τους δικαστικούς και τους στρατιωτικούς.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε μειώσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάσουν στο 50% στο κίνητρο απόδοσης, το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης, το επίδομα ειδικής απασχόλησης και σε σειρά ειδικών επιδομάτων. Οι απώλειες κυμαίνονται από 28 έως και 404 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα αποφάσισε ότι έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2011 η επιβολή ειδικής εισφοράς υπέρ ανεργίας 3% επί των αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και των λοιπών δημόσιων φορέων.

Έτσι οι εισφορές 2% υπέρ ανέργων και 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα παρακρατούνται από τις αποδοχές του μηνός Αυγούστου 2011 και των επομένων μηνών μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011, δεν θα είναι 3% αλλά 7,2%.

Κι αυτό καθώς στο αρχικό ποσοστό 3% θα προστεθεί ένα επιπλέον 4,2%, που είναι το συνολικό ποσοστό που αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών του πρώτου επταμήνου.

Από τον συνδυασμό τους ψαλιδίσματος των επιδομάτων και της αναδρομικότητας της ειδικής εισφοράς προκύπτουν εισοδηματικές απώλειες που ξεπερνούν το 10% μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μισό τα επιδόματα

Οι μειώσεις των επιδομάτων θα θεσμοθετηθούν είτε μέσω τροπολογίας, η οποία θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είτε σε διάταξη στον νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο.

«Τώρα, διεξάγεται διαβούλευση με την τρόικα για να δούμε ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το ενιαίο μισθολόγιο, διότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στους δημοσιονομικούς στόχους. Εάν χρειαστεί να ρυθμιστεί και το ζήτημα αυτό προσωρινά, μέχρι την τελική κατάρτιση του νέου μισθολογίου, θα γίνει η αναγκαία προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο όταν έλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια» σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Το κίνητρο απόδοσης ξεκινά από τα 57 ευρώ για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και ανέρχεται στα 64 ευρώ για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 90 ευρώ για τεχνολογικής εκπαίδευσης και φθάνει τα 100 ευρώ για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Με τη μείωση του κατά 50% θα πέσει στα 28,5 , 32, 45 και 50 ευρώ αντίστοιχα.

Το επίδομα ειδικής απασχόλησης των στρατιωτικών ξεκινά από τα 162,73 και φθάνει τα 375,65 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον βαθμό. Μετά το ψαλίδισμα θα περιοριστεί μεταξύ 81,37 και 187,83 ευρώ.

Μεγαλύτερες θα είναι οι μηνιαίες απώλειες για τους δικαστικούς, καθώς βέβαια λαμβάνουν και υψηλότερα επιδόματα.

Το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης των δικαστικών ξεκινά από τα 404,8 ευρώ (θα πέσει στα 202,4 ευρώ) για Ειρηνοδίκη Δ' και Γ' τάξεως και φθάνει στα 809,6 ευρώ τον μήνα (θα πάει στα 404,8 ευρώ) για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το επίδομα ειδικής απασχόλησης στους ΟΤΑ κλιμακώνεται μεταξύ 89 και 170 ευρώ τον μήνα και αναμένεται να μειωθεί στα 44,5 και 85 ευρώ τον μήνα κατ΄ αντιστοιχία.

Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων περιορίζεται από τα 208 στα 104 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Φωτιές» άναψαν οι δηλώσεις Λοβέρδου για το «λεφτά υπάρχουν» και την επιλεκτική χρεοκοπία

Αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή
Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αντιπαράθεση μεταξύ υπουργού Υγείας και ΝΔ προκάλεσαν οι αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση υπήρξε υπερβολικό και δημαγωγικό και ότι «είπαμε ότι λεφτά υπάρχουν, ενώ δεν υπήρχαν».

Μιλώντας σε εκπομπή του Mega, o κ. Λοβέρδος αναγνώρισε ότι την κακή νοοτροπία τη δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980».

Ο κ. Λοβέρδος είπε ακόμα ότι θα ήταν πολύ προσεκτικός όσον αφορά τη χρήση του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος είναι υπουργός Υγείας και δεν πρέπει να κάνει οικονομική πολιτική.

Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος δήλωσε:

«Η σημερινή κυνική ομολογία του κ. Λοβέρδου, αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συνειδητά έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό. Αποδεικνύει, ότι το κόμμα του έπαιξε πολιτικά παιχνίδια, χωρίς να το ενδιαφέρει η χώρα και η οικονομία.

» Μοναδικός και διαχρονικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα.»

Μάλιστα ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε «άδεισμα» προς τον κ. Βενιζέλο τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος για την επιλεκτική χρεοκοπία.

Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Με τον κριτικό και αυτοκριτικό μου λόγο προσπαθώ, με τις όποιες δυνάμεις μου, να συμβάλω στη δημιουργία ενός κλίματος συνεννόησης. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί κλασικό δείγμα του μεταπολιτευτικού δημαγωγικού μικροκομματισμού, τον οποίο πρέπει να υπερβούμε για να προσφέρουμε στο λαό και στη χώρα την απαραίτητη συνεννόηση.

» Όσοι βλέπουμε αυτή τη συνεννόηση ως εθνική ανάγκη, θα πρέπει να αγνοήσουμε τους οπαδούς του μικροκομματισμού γιατί αυτοί πάντα ήταν πολύ μακριά από τις ανάγκες των Ελλήνων και της Ελλάδας.»

Τηλεφωνική συνομιλία Λοβέρδου-Βενιζέλου

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει θέμα.

Όπως μάλιστα μετέδωσε το Mega το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Λοβέρδος επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μιλούν για... ανεξάρτητη Κρήτη στο blog της Guardian

Ένα προκλητικό ερώτημα


http://img.protothema.gr/157A38598DA4F27965DA01B8F1C94C78.jpg
Το προκλητικό ερώτημα για το εάν οι Έλληνες βλέπουν ότι θα υπάρξει σύντομα κίνηση ανεξαρτησίας της Κρήτης, θέτουν ξένοι προς Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία, μέσα από το blog της εφημερίδας Guardian

Η εφημερίδα μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου, δημιούργησε στο blog της, ένα πάνελ με online συζήτηση για το πώς βλέπουν οι Έλληνες τα νέα μέτρα αλλά και για να εκφράσουν τις απόψεις τους όσον αφορά την οικονομική κρίση που βιώνουν.

Το κάλεσμα συγκεκριμένα του blog της Guardian για συμμετοχή στη συζήτηση ανέφερε ότι Έλληνες θα απαντήσουν στα σχόλια και τις ερωτήσεις αναγνωστών για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που διαμορφώνουν τα νέα μέτρα λιτότητας.

Στη τρίτη, όμως, κιόλας ερώτηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τίθεται το ζήτημα μιας ενδεχόμενης ανεξαρτησίας της Κρήτης.

Read more...

«Είναι η ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη» λέει ο πρωθυπουργός εν όψει της Συνόδου Κορυφής

«Η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει»

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (Φωτογραφία: Icon Photopress )
Αθήνα
Τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών βάζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, λέγοντας ότι «όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές στην παρούσα συγκυρία λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα δίνει κρίσιμη μάχη και καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία ανεύθυνη στάση.

Μάλιστα, λέει για τον Αντώνη Σαμαρά ότι «έχει την πολυτέλεια να πολιτεύεται ανεύθυνα, γιατί εμείς πράξαμε υπεύθυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συναίνεση, είπε «θα επιμείνω αν και δεν τρέφω ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αλλάξει η ανεύθυνη στάση της ΝΔ.

Παράλληλα, λέει ότι «κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μου, ενώ πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων για να μη ζήσει η χώρα μία τραγωδία».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» και σημειώνει ότι «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος. Σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση δε χωρούν φωνές που καλλιεργούν το φόβο και ποντάρουν στην αποτυχία».

Για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, λέει «είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».

Μάλιστα, τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη τίθεται στο τραπέζι η μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους για τον έλληνα πολίτη και αυτό αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» και σημειώνει ότι «είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος. Σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση δε χωρούν φωνές που καλλιεργούν το φόβο και ποντάρουν στην αποτυχία».

Αναφερόμενος στη διαφθορά, δεσμεύεται «να χτυπηθούν αλύπητα» οι όποιες νησίδες παρανομίας υφίστανται στη χώρα και τόνισε ότι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη είναι να γίνει το ίδιο το κράτος μοχλός ανάπτυξης, να σπάσει η γραφειοκρατία, να ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις.

Για το δημοψήφισμα, απέρριψε τα περί τεχνάσματος, λέγοντας ότι στόχος είναι να οδηγήσει σε νέες δημοκρατικές κατακτήσεις για τους πολίτες.

Για τα περιστατικά βίας εναντίον πολιτικών είπε ότι κατανοεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση, αλλά δε δέχεται την επίθεση στους πιο βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λύση χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα στη Σύνοδο

Όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι υποστηρίζουν...


http://img.protothema.gr/7D3B648997835A55F2531CFFDADACA95.jpg
Οι φωνές στην Ευρώπη για λύση στο πρόβλημα του χρέους χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτη η επιλεκτική χρεοκοπία πληθαίνουν ενόψει της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικκονομκών Φρανσουά Μπαρουά επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που δεν θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία ως μέρος της.

Κατά της ελληνικής χρεοκοπίας τάχθηκε και ο Έντβαλντ Νοβότνι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, ενω ανάλογης λογικής ήταν η παρέμβαση πέντε πρώην ηγετών, οι οποίοι με άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ζητούν να υπάρξει ένα σαφές όραμα για την επόμενη μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.

Το άρθρο συνυπογράφουν οι Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φελίπε Γκονζάλες, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ετιέν Νταβινιόν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αντόνιο Βιτορίνο, πρώην επίτροπος από την Πορτογαλία.

Στο άρθρο γίνεται κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την αδυναμία να δώσει μια πειστική απάντηση, ενώ χαρακτηριστικά τονίζεται ότι "σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν".

Η γερμανική στάση είναι ένα ερωτηματικό, υπό την έννοια ότι επισηλμως η κυβελρνης Μέρκελ εξακολουθεί να επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών στη λύση, παρόλο που το rollover μέσους του ιδιωτικού χρέους θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τους οίκους αξιολόγησης.

Και μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ,Βεστερβέλε να δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρώπη θα στείλει μήνυμα στις αγορές, ωστόσο οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία λύση με
"κούρεμα" των ομολόγων κατά 50% τουλάχιστον.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να προσβλέπει σε μία λύση με επιμήκυνση του χρέους, πρόσθετη οικονομική βοήθεια και χαμηλότερο επιτόκιο.

Read more...

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τα δημοψηφίσματα


newpost.gr
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τα δημοψηφίσματα
eurokinissi
Η νομοθεσία που ισχύει για τις εθνικές, τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές θα ισχύσει και για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, σύμφωνα με τη ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να έλθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Θα στηθούν κανονικά κάλπες, θα διεξάγονται Κυριακή από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα εποπτεύεται από δικαστικούς αντιπροσώπους, δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα αποτελέσματά της θα ανακοινώνονται αμέσως μόλις κλείνουν οι κάλπες με την ίδια ακριβώς διαδικασία η οποία ακολουθείται στις εθνικές εκλογές.

Με τη νομοθετική ρύθμιση για τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων, την οποία άρχισε να επεξεργάζεται κατ' εντολήν του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ο κ. Ι. Ραγκούσης και ολοκληρώθηκε από τον νυν υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη, προσαρμόζεται ο εκτελεστικός νόμος 350/1976 στη συνταγματική αναθεώρηση του 1986. Ετσι, όπως προβλέπεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το δημοψήφισμα διενεργείται 20 ημέρες μετά την έκδοση του σχετικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, εισάγονται δύο νέες καινοτομίες, που προβλέπονται στο άρθρο 44 του υφιστάμενου Συντάγματος: Πρώτον, δημοψήφισμα είναι δυνατόν να διενεργηθεί όχι μόνο για «κρίσιμο εθνικό θέμα», όπως ίσχυε πριν από την αναθεώρηση, αλλά και για «ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα εκτός από τα δημοσιονομικά». Δεύτερον, η διενέργεια των δημοψηφισμάτων δεν είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δύο μέθοδοι

Στο νέο πλαίσιο ορίζεται ότι για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που έχει σχέση με κρίσιμο εθνικό θέμα θα πρέπει να υπάρξει πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, η οποία θα αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 ψήφοι). Ετσι, για παράδειγμα, αν το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», για το αν δηλαδή η χώρα θα παραμείνει ή θα φύγει από την ευρωζώνη, οφείλει να θέσει την απόφασή του προς έγκριση από τη Βουλή.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Σ' αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών. Θα πρέπει δηλαδή να προτείνουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος 120 βουλευτές. Η πρόταση αυτή τίθεται σε ψηφοφορία και θα πρέπει να εγκριθεί από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές. Πάντως κατά τη διάρκεια της ίδιας βουλευτικής περιόδου δεν θα είναι δυνατόν να υποβληθούν περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδια που αφορούν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Και «λευκή» ψήφος

Τα δημοψηφίσματα και στις δύο περιπτώσεις -και για εθνικά θέματα και για νομοσχέδια- προκηρύσσονται με σχετικό Διάταγμα που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα ακριβή ερωτήματα όμως που θα τίθενται στην κρίση του λαού θα διατυπώνονται από ειδική επιτροπή, ενώ το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 του Συντάγματος.

Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιο νομοσχέδιο, όπως είναι για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος, τεθεί προς δημοψήφισμα, τότε αναστέλλονται η έκδοση και η δημοσίευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρ' ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκρίνει τον σχετικό νόμο και θα τον αποστείλει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόνο στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από το εκλογικό σώμα στο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση βεβαίως που καταψηφιστεί υπερισχύει η ετυμηγορία των πολιτών όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.

Στη διαδικασία διενέργειας δημοψηφισμάτων ενσωματώνονται όλα τα ζητήματα της εκλογικής νομοθεσίας. Ετσι, κατά την ψηφοφορία θα γίνεται χρήση και λευκών ψηφοδελτίων, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες δεν θα ψηφίζουν «ναι» ή «όχι», δεν θα τάσσονται μόνο «υπέρ» ή «κατά», αλλά θα έχουν και την ευχέρεια να ρίξουν «λευκό», τα οποία δεν θα προσμετρούνται στο αποτέλεσμα. Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους όρους διενέργειας των δημοψηφισμάτων, κυρίως όσον αφορά την παρουσίαση των διαφορετικών θέσεων από τα πολιτικά κόμματα στα μέσα ενημέρωσης, με τη μεταφορά της νομοθεσίας που ισχύει σε κάθε προεκλογική περίοδο.



Πηγή: Το Βήμα

Read more...

Κριτική Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Κριτική Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε κριτική στην αντιπολιτευτική στάση του ΠΑΣΟΚ, παραδεχόμενος ότι η φράση «λεφτά υπάρχουν» ήταν λάθος, αφήνοντας αιχμές για τη χρήση του όρου «χρεοκοπία». Κόντρα με Μιχελάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι ήταν λάθος η άποψη που εξέφρασε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 2009. «Κατά βάση το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση υπήρξε δημαγωγικό. Είπε ότι υπάρχουν λεφτά, ενώ δεν υπήρχαν» επεσήμανε.

«Έκανε άλλα, ηρνείτο κάθε συζήτηση για διαρθρωτική αλλαγή. Ήταν ένα κόμμα κατά βάση του "όχι"», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας: «Ειδικά από μια φάση και μετά, συμφωνώ. Την κακή νοοτροπία τη δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, το έχω πει. Και το έχω πει, τώρα, στην κρίση».

Για το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα ήταν «πάρα πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά τη χρήση όρων χρεοκοπία ή με κάποιον επιθετικό προσδιορισμό».

ΝΔ: «Κυνική ομολογία» - Απάντηση Λοβέρδου

Για τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή κυνική ομολογία του κ. Λοβέρδου, αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συνειδητά έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό. Αποδεικνύει, ότι το κόμμα του έπαιξε πολιτικά παιχνίδια, χωρίς να το ενδιαφέρει η χώρα και η οικονομία. Για το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά ο στόχος ήταν μόνο ένας. Η κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα!

Τίμημα όμως, που σήμερα το πληρώνουν οι πολίτες και η Πατρίδας μας. Και κάτι ακόμα: Το μεγαλοπρεπές άδειασμα στον κ. Βενιζέλο, για το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος ομολογεί ότι ποτέ δεν θα έλεγε για “επιλεκτική χρεοκοπία”, θα μπορούσε να είναι απλά ένα…”συντροφικό μαχαίρωμα”, αν το κόστος δεν κινδύνευε να το πληρώσει ακριβά η χώρα».

Ο υπουργός Υγείας σε συνέχεια της ανακοίνωσης του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον κριτικό και αυτοκριτικό μου λόγο προσπαθώ, με τις όποιες δυνάμεις μου, να συμβάλω στη δημιουργία ενός κλίματος συνεννόησης. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί κλασικό δείγμα του μεταπολιτευτικού δημαγωγικού μικροκομματισμού, τον οποίο πρέπει να υπερβούμε για να προσφέρουμε στο λαό και στη χώρα την απαραίτητη συνεννόηση. Όσοι βλέπουμε αυτή τη συνεννόηση ως εθνική ανάγκη, θα πρέπει να αγνοήσουμε τους οπαδούς του μικροκομματισμού γιατί αυτοί πάντα ήταν πολύ μακριά από τις ανάγκες των Ελλήνων και της Ελλάδας».
Read more...

Άτυπη συμφωνία Μέρκελ-Τρισέ ανοίγει το δρόμο για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Διάσωση υψηλού ρίσκου


O επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ
O επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στην πιο δραματική φάση της εισέρχεται η ελληνική κρίση χρέους, εν όψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε για την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Οι γενικές αρχές των αποφάσεων της προσεχούς Πέμπτης αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα μετά την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, η λύση θα συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών, για την οποία επιμένει το Βερολίνο, με την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) που επιδιώκει η Φραγκφούρτη.

Η λύση, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας οργανωμένης αναδιάρθρωσης του χρέους, με λελογισμένη περικοπή του.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη. Η έκταση των συνεπειών δεν απομένει παρά να φανεί στην πράξη, καθώς η κίνηση αναμένεται να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ο κ. Τρισέ, πάντως, αναμένεται να συμφωνήσει να συνεχίσει να αποδέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Παράλληλα, ο EFSF θα κεφαλαιακή ενίσχυση σε όσες τράπεζες τη χρειαστούν.

Der Spiegel: «Επαναγορά ομολόγων»

Στο Βερολίνο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, σε ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο, γράφει το Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

«Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο είναι εκείνο που θα μπορούσε καλύτερα να ταιριάξει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

» Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς» γράφει το Spiegel.

Το άλλο σενάριο που ευνοείται στο Βερολίνο είναι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Η υπόθεση μιας επαναγοράς από την Ελλάδα των δικών της ομολόγων συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα, είχαν επισημάνει ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να αντλήσει πόρους από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους, χάρη στην αξιολόγηση του σε ΑΑΑ, την καλύτερη δυνατή, και στη συνέχεια να τους δανείσει στην Ελλάδα με προνομιακό επιτόκιο για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επαναγορά (των ομολόγων της).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...