Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Άτυπη συμφωνία Μέρκελ-Τρισέ ανοίγει το δρόμο για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Διάσωση υψηλού ρίσκου


O επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ
O επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στην πιο δραματική φάση της εισέρχεται η ελληνική κρίση χρέους, εν όψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε για την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Οι γενικές αρχές των αποφάσεων της προσεχούς Πέμπτης αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα μετά την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, η λύση θα συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών, για την οποία επιμένει το Βερολίνο, με την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) που επιδιώκει η Φραγκφούρτη.

Η λύση, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας οργανωμένης αναδιάρθρωσης του χρέους, με λελογισμένη περικοπή του.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη. Η έκταση των συνεπειών δεν απομένει παρά να φανεί στην πράξη, καθώς η κίνηση αναμένεται να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ο κ. Τρισέ, πάντως, αναμένεται να συμφωνήσει να συνεχίσει να αποδέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Παράλληλα, ο EFSF θα κεφαλαιακή ενίσχυση σε όσες τράπεζες τη χρειαστούν.

Der Spiegel: «Επαναγορά ομολόγων»

Στο Βερολίνο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, σε ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο, γράφει το Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

«Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο είναι εκείνο που θα μπορούσε καλύτερα να ταιριάξει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

» Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς» γράφει το Spiegel.

Το άλλο σενάριο που ευνοείται στο Βερολίνο είναι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Η υπόθεση μιας επαναγοράς από την Ελλάδα των δικών της ομολόγων συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα, είχαν επισημάνει ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να αντλήσει πόρους από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους, χάρη στην αξιολόγηση του σε ΑΑΑ, την καλύτερη δυνατή, και στη συνέχεια να τους δανείσει στην Ελλάδα με προνομιακό επιτόκιο για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επαναγορά (των ομολόγων της).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: