Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Στις 14 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλήνιες84.690 ΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΣΕ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ

14 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλήνιες του 2010 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον αριθμό των εισακτέων, για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 να ανέρχεται στις 84.690. Τα μαθήματα λήγουν στις 12 Μαΐου......Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ θα εξεταστούν:

Παρασκευή 14 Μαΐου, Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

Δευτέρα 17 Μαΐου, Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.


Τετάρτη 19 Μαΐου οι μαθητές Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ενώ εκείνοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) εξετάζονται στα Μαθηματικά.

Παρασκευή 21 Μαΐου στην Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία και Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Την Τετάρτη 26 Μαΐου στα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Φυσική (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων).

Την Παρασκευή 28 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Χημεία (Θετική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

troktiko.

Read more...

Συνεδριάζει άτυπα την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο

Επί τάπητος το κυβερνητικό έργο

Στροφή στις προτεραιότητες και ανάδειξη πλέον στην κορυφή της ατζέντας την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σηματοδοτεί η Μεγάλη εβδομάδα, καθώς έκλεισε ένας κύκλος της διεθνούς προσπάθειας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει πιθανότατα την Τρίτη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες στο κυβερνητικό έργο και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Βουλή, ενώ στα χέρια του πρωθυπουργού θα φτάσουν αυτές τις ημέρες και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια, όπως ο Καλλικράτης, με τις αλλαγές στη διοίκηση της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θα δίνουν την αίσθηση ότι δίδεται έμφαση σε όλα τα μείζονα θέματα και όχι μόνο στην οικονομία.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα έχει και κατ’ ιδίαν συνεργασίες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργούς και στενούς του συνεργάτες για να εξετάσει και σενάρια αλλαγών στην κυβέρνηση – όχι κατ’ ανάγκη κάποιο ανασχηματισμό.
protothema.gr


Read more...

“Έχετε 11 φτηνά δισ. ευρώ, αλλά δεν θα τα χρειαστείτε”…

Κατηγορηματικός ο Στρος – Καν του ΔΝΤ

Στην εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού δανειοδότησής της από τους εταίρους της και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε ο επικεφαλής του ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, άρα και εμπλοκής του Ταμείου, μόνο σε «περίπτωση σοβαρών δυσκολιών χρηματοδότησης της Ελλάδας», κάτι πάντως που δεν θεωρεί πιθανό, τουλάχιστον άμεσα.

Άμεσα όμως είναι έτοιμο να παράσχει αυτή τη βοήθεια το ΔΝΤ εφόσον παραστεί μια τέτοια ανάγκη, με τον μεσιέ Στρος-Καν να ξεκαθαρίζει ότι στη διάθεση της χώρας μας βρίσκονται κεφάλαια άνω των 11 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι τα επιτόκια σε μια τέτοια περίπτωση θα κυμανθούν από το 1,25% έως και το 2%, για πιο μακροχρόνιο δανεισμό.

Ανάλογες εκτιμήσεις αναφορικά με την πιθανότητα προσφυγής της χώρας μας στον «έκτακτο δανειστικό μηχανισμό» εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο κύριος Παπαδήμος δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τη συμφωνία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αρωγής των προβληματικών οικονομιών, ενώ διευκρίνισε πως ακριβώς αυτό το «όπλο πάνω στο τραπέζι» θα ... «περιορίσει τις ανησυχίες των αγορών για το χρέος της Ελλάδας».

Ακόμα και οι συνήθως φειδωλοί στις θετικές κρίσεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μοιάζουν να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για ... καλύτερες ημέρες. Νωρίτερα η Moody's σε έκθεσή της αναγνωρίζει πως υπό προϋποθέσεις οι ελληνικές ομολογίες και κοινοπρακτικές εκδόσεις μπορούν να τύχουν της ανώτερης αξιολόγησης (ΑΑΑ), ενώ και η S&P «βλέπει» αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις επόμενες απόπειρες δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές, έστω και με αργούς ρυθμούς.

Τέλος, ακόμα και η μεγάλη επενδυτική εταιρία Nomura εκτιμά πως το περίφημο «σχέδιο ευρωπαϊκής διάσωσης της Ελλάδας» θα προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση στήριξη, θα «μετριάσει την αβεβαιότητα» των αγορών για το ελληνικό χρέος και θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση «αυτοπεποίθηση» όταν θα βγαίνει στις αγορές ομολόγων.
protothema.gr

Read more...

Δανειστήκαμε άλλα 5 ακριβά δισεκατομμύρια...

Έκλεισε το βιβλίο για το 7ετές ομόλογο

Επιτυχημένο, υπό την έννοια της υπερκάλυψης της 7ετούς ομολογιακής έκδοσης του Δημοσίου, ήταν το πρώτο crash test της ελληνικής οικονομίας μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το πρωί, προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει από την Παρασκευή το protothema gr., και έκλεισε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, με τις προσφορές να φτάνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και με το Δημόσιο να αντλεί 5 δισεκατομμύρια, όπως είχε αναφέρει με αποκλειστικές του δηλώσεις στο protothema gr. ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Ωστόσο, η εξέλιξη δεν παύει να συνιστά ένα νέο ακριβό δανεισμό για την χώρα, αφού το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6% ίσως και ελαφρά υψηλότερα.

Εξ ου και η άνοδος των spreads όχι μόνο στο 7ετές αλλά και στο 10ετές ομόλογο, όπου η διαφορά προς το γερμανικό bund έφτασε τις 316 μονάδες έναντι 303 μονάδων λίγο πριν το άνοιγμα του βιλίου προσοφορών.
Για την έκδοση ορίστηκαν ήταν κύριοι ανάδοχοι οι Alpha Bank, Bank of America Merrill Lynch, Emporiki Bank, ING Groep NV και Societe Generale SA.
protothema.gr

Read more...

Eξι μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ...

Μόλις δύο τομείς κυβερνητικού έργου εμφανίζουν ποσοστά βελτίωσης

Του Γιαννη Mαυρη
http://www.mavris.gr/ - http://www.publicissue.gr/

Την επόμενη Κυριακή ολοκληρώνεται ένα εξάμηνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα της Public Issue για την «Κ» αποτυπώνει, με βάση αναλυτικούς δείκτες αξιολόγησης, την υφιστάμενη κατάσταση σε δεκαεννέα (19) τομείς της διακυβέρνησης, καθώς και τις μεταβολές που έχουν επισυμβεί κατά τομέα, στο κρίσιμο 9μηνο που μεσολάβησε από το καλοκαίρι του 2009, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.
Η σημερινή κατάσταση στους επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου, που διαπιστώνουν οι πολίτες (Μάρτιος 2010), αντιπαραβάλλεται με εκείνη, που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη μέτρηση του Ιουλίου 2009, όταν...

την ευθύνη της διακυβέρνησης είχε ακόμη η κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι τομείς άσκησης πολιτικής που αξιολογούνται (π.χ. αντιμετώπιση της ανεργίας, γεωργικός τομέας, αστυνόμευση, εξυπηρέτηση του πολίτη, προστασία του περιβάλλοντος, κ.λπ.) δεν αντιστοιχούν επακριβώς («ένα προς ένα») στα υπάρχοντα υπουργεία, δηλαδή στην υφιστάμενη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Λόγω της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων που υφίσταται, είτε για αντικειμενικούς είτε για ιστορικούς-πολιτικούς λόγους, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον. Ωστόσο, μια παρόμοια μέτρηση κοινής γνώμης αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη, διότι (σχηματικά) μπορεί να καλύψει τέσσερις ευρύτατες περιοχές υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Συγκεκριμένα, τις περιοχές: 1) της οικονομίας και της ανάπτυξης, 2) της δημόσιας διοίκησης και του κράτους πρόνοιας, 3) του νόμου και της τάξης και 4) της ποιότητας ζωής.
Διαπιστώσεις
Σε τέσσερις τομείς του κυβερνητικού έργου (ανεργία, ακρίβεια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εγκληματικότητα), τα ποσοστά επιδείνωσης κυμαίνονται σε 80% - 90%. Σε άλλους τέσσερις (ασφαλιστικό, γεωργία, ναρκωτικά, μετανάστευση), υπερβαίνουν το 50%.
Σε οκτώ τομείς, η κοινωνική εκτίμηση ότι επικρατεί στασιμότητα (η κατάσταση «έχει παραμείνει ίδια», σε σύγκριση με το παρελθόν), υπερτερεί της εκτίμησης ότι έχει επέλθει περαιτέρω επιδείνωση (εκπαίδευση, συγκοινωνίες, υγεία, εξυπηρέτηση του πολίτη, διαφθορά, αστυνόμευση, περιβάλλον και ποιότητα ζωής στις πόλεις).
Μόλις δύο τομείς εμφανίζουν σήμερα ποσοστά βελτίωσης τα οποία, αν και δεν θεωρούνται υψηλά, είναι απλώς υψηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά επιδείνωσης (η προστασία του περιβάλλοντος 29% και οι δημόσιες συγκοινωνίες 24%). Επιπλέον, τα ποσοστά αυτά είναι εμφανώς μειωμένα, σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι.
Στην ελληνική κοινή γνώμη, έξι μήνες μετά την πολιτική αλλαγή, παραμένει κυρίαρχη η αίσθηση στασιμότητας και επιδείνωσης. Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στο σύνολο των έξι τομέων του κυβερνητικού έργου, που αφορούν την οικονομία και την ανάπτυξη (ανεργία, πληθωρισμός, γεωργία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός).
Αντιθέτως, η μοναδική σημαντική ανακοπή της ραγδαίας τάσης επιδείνωσης εμφανίζεται στους τομείς τους κυβερνητικού έργου, που αφορούν «τον νόμο και την τάξη» (αστυνόμευση, εγκληματικότητα, μετανάστευση, ναρκωτικά), τομείς οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Η μεγαλύτερη μείωση ποσοστού επιδείνωσης καταγράφεται στον τομέα της διαφθοράς (40%, έναντι 72% τον περασμένο Ιούλιο).
Read more...

Υπάρχουν και κρυφά golden boys‏...


Από την Ιωάννα Παπαδοπούλου

Μήπως θα πρέπει να ψάξει η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη τις αμοιβές του Γενικού και 6 συμβούλων της ΕΠΑ Αττικής, της εταιρείας δηλαδή του Φυσικού Αερίου;
Μήπως οι αμοιβές τους είναι τουλάχιστον διπλάσιες από ότι αμοίβεται ένας Γεν. Γραμματέας Υπουργείου;
Μήπως δε η μισθοδοσία τους εκδίδεται από ιδιωτική εταιρεία για να μην φαίνεται μέσα στην ΕΠΑ;
Η ΕΠΑ στην ουσία είναι κρατική εταιρεία αφού έχει το 51% η ΔΕΠΑ, το 25% η ΑΓΡΟΤΙΚΗ Τράπεζα μετά τη φυγή της DUKE και...

μόνο το 24% η SHELL της επιλογής της οποίας είναι τα αναφερόμενα GOLDEN BOYS.
Μήπως τέλος θα πρέπει να ψάξει η κ. Μπιρμπίλη πόσο νόμιμη είναι η σημερινή διοίκηση της ΕΠΑ;
Σε τελική ανάλυση πόσο ελκυστικές είναι στις "αγορές" εταιρείες που λειτουργούν παρά τα όσα ορίζονται από το Νόμο;
Read more...

Η 10χρονη κινδυνεύει με απώλεια της όρασης της

Με απώλεια της όρασης της κινδυνεύει το 10χρονο κορίτσι, αδερφή του θύματος από την έκρηξη στα Κ. Πατήσια, το βράδυ της Κυριακής. Η ανήλικη αφγανή υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Οι γιατροί εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την οφθαλμολογική αντιμετώπιση των τραυμάτων που φέρει στα μάτια της.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο πραγματοποίησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος στη συνέχεια πήγε και στον Ερυθρό Σταυρό, όπου συνάντησε την μητέρα του θύματος.


Το ιατρικό ανακοινωθέν

"Η 11χρονη φέρει πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο, κάκωση και των δύο οφθαλμών με οίδημα βλεφάρων και πολλαπλά θλαστικά τραύματα κάτω άκρων και σφυρών. Έγινε συρραφή όλων των θλαστικών τραυμάτων και πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις. Η ασθενής παρέμεινε σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπό μηχανικό αερισμό και καταστολή.

Σήμερα στις 9, οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου υπεβλήθη σε λεπτή χειρουργική για την αποκατάσταση των τραυμάτων στα μάτια.

Τα τραύματα: Στον δεξιό οφθαλμό φέρει βαρύ διαμπερές τραύμα και πολλαπλά μεταλλικά και μη ξένα σώματα επί του τραύματος αλλά και ενδοβόλβια. Πλήρης αιμόφθαλμος. Στον αριστερό οφθαλμό φέρει κεντρικό ευμέγεθες βαρύ διαμπερές τραύμα κερατοειδούς με ρήξη φακού και πολλαπλά ενδοβόλβια αλλότρια σώματα μεταλλικά και μη. Πλήρης αιμόφθαλμος.

Φέρει πολλαπλά τραύματα στα κάτω βλέφαρα. Έγινε συρραφή των οφθαλμικών τραυμάτων και αφαιρέθηκαν όσα ξένα σώματα ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν χωρίς κίνδυνο πρόκλησης επιπλέον τραυματισμού των οφθαλμικών ιστών. Έγινε συρραφή των βλεφαρικών τραυμάτων, τέθηκε τοπική αντιβιοτική αγωγή. Απαιτείται νέα χειρουργική παρέμβαση στο οπίσθιο οφθαλμικό ημιμόριο.

Στην οφθαλμολογική αντιμετώπιση η πρόγνωση είναι δυσμενής.

nooz.gr/

Read more...

'ΜΑΧΑΙΡΙ' ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΟ, ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ ΚΑΙ ΕΠΑΕ


Την άμεση αναστολή κάθε χρηματοδότησης προς την ΕΠΟ, την Σούπερ Λιγκ και την ΕΠΑΕ, μέχρι να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, τονίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου προϊόντος...


«Οι Ελληνες πολίτες παρακολουθούν με οργή και αγανάκτηση αναξιόπιστα πρωταθλήματα, όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και της τυφλής βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτσαξής, ενώ επισήμανε:

«Τον κατήφορο του ελληνικού ποδοσφαίρου προσπάθησε να ανακόψει η Πολιτεία με ένα θεσμικό διάλογο με όλους τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ακόμη και με τους οργανωμένους οπαδούς. Δυστυχώς, όμως, οι συμφωνίες κυρίων κατέρρευσαν από τις εξελίξεις με τα σοβαρά επεισόδια σε διάφορα γήπεδα».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού υπογράμμισε ότι η βία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, ο οποίος πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οπως είπε ο κ. Μπιτσαξής:

«Ο ΟΠΑΠ καταβάλλει 23 εκ. ευρώ στη Σούπερ Λίγκα, 9 εκ. στη ΕΠΑΕ, 3 εκ. κατ΄ ευθείαν στην ΕΠΟ, ενώ 5 εκ. δίδονται ακόμη μέσω ειδικών συμβάσεων. Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, και σε απόλυτη συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και κατόπιν εισήγησης της ΓΓΑ, αναστέλλεται κάθε χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μέχρι να πειστεί η Πολιτεία ότι το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι ειρηνικό και όχι γεμάτο βία. Η Πολιτεία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τη βία, ούτε ο ΟΠΑΠ μπορεί να διαφημίζεται μέσω αυτού του τρισάθλιου θεάματος».

Μάλιστα, ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ότι, με βάση την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ είναι άκυρη και θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση, όπου θα μπουν «ρήτρες για τη βία».

Ο κ. Μπιτσαξής ανέφερε, μάλιστα, ότι ο κ. Γερουλάνος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, και, σε συνάντηση που πρόκειται να έχουν τις προσεχείς ημέρες, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα εξηγήσει στον κ. Πιλάβιο τις θεσμικές προθέσεις της Πολιτείας για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Όπως επισήμανε, πάντως, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει:

1) Να αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ και να επιβάλλονται οι κατάλληλες ποινές για επεισόδια που ενέχουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές αθλητικών εγκαταστάσεων.

2) Να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη δραστική παρέμβαση της ΕΠΟ για αναβολή αγώνων, όταν δεν υπάρχει η αναγκαία ασφάλεια για τους θεατές.

3) Να θεσπιστούν μέτρα που να ρυθμίζουν τις μετακινήσεις οπαδών, ώστε οι ΠΑΕ να έχουν την αντικειμενική ευθύνη γι΄ αυτές.

4) Να ληφθούν μέτρα, που θα πείσουν την Πολιτεία, ότι η αθλητική δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού συμπλήρωσε ότι το υπάρχον πειθαρχικό δίκαιο είναι ελλιπές, ενώ πρόσθεσε πως οι ποινές που επιβάλλονται είναι ...χάδι.

Ακόμη, τόνισε ότι περιμένει από την ΕΠΟ την αυστηροποίηση των ποινών, ενώ ανακοίνωσε πως η Πολιτεία θα εκπονήσει ένα κώδικα διοικητικών ποινών. Ηδη συγκροτήθηκε μια Επιτροπή (στην οποία μετέχουν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μπιτσαξής, καθώς και τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι), έργο της οποίας είναι η σύνταξη αυτού του κώδικα διοικητικών ποινών. Ο κώδικας θα ισχύσει, εάν χρειαστεί, ως συμπληρωματικός αυτού της ΕΠΟ.

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο γγΑθλητισμού υπογράμμισε, ότι η σχετική σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσιάζει αρκετά κενά. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη», τόνισε, «εάν το μέτρο αυτό θα είναι πανάκεια. Υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και να μην υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Το εξετάζουμε το μέτρο αυτό».

Σχετικά με τη στάση της Αστυνομίας σε γήπεδα, όπου σημειώνονται επεισόδια, ο κ. Μπιτσαξής διευκρίνισε: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να διακόψει ή να αναβάλλει αγώνα. Θα υπάρξουν, πάντως, σχετικές ρυθμίσεις».
fimotro

Read more...

Γύρισε στο “κόκκινο” η Οδός Αθηνών

Πτωτικά αντιδρά η Οδός Αθηνών απέναντι στα στοιχεία του εν εξελίξει δανεισμού, καθώς οι πληροφορίες από την αγορά θέλουν να διαμορφώνεται το επιτόκιο στο 6% για άντληση 5 δισ. ευρώ σε επταετή ομόλογα.

Την ίδια ώρα το spread 10ετίας διαμορφώνεται στις 313 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα των 2.140 μονάδων, σημειώνοντας πτώση 0,3% περίπου.

Στα 16,13 ευρώ, η τιμή της Εθνικής σημειώνει άνοδο 0,81%. Πτώση 0,92% για την Alpha Bank, 0,69% για την Eurobank και άνοδος 0,44% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των συναλλαγών.

Read more...

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ-ΟΔΗΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


H... εξεταστική περίοδος της άνοιξης για τους υπουργούς ξεκινά σήμερα με ένα σεμινάριο διαχείρισης κρίσεων από τον P. Xάιφεντς, καθηγητή της σχολής Kένεντι. Yπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, κομματικά στελέχη και περιφερειάρχες έχουν κληθεί να βρίσκονται σήμερα στις 2.30 μ.μ. στον πέμπτο όροφο των κεντρικών γραφείων του ΠAΣOK, προκειμένου να ακούσουν τη διάλεξη του Aμερικανού ειδικού...

Tο «παρών» στη διαδικασία θα δώσει και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στους χειρισμούς που οδήγησαν στη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης.

H κυβέρνηση, έχοντας μπροστά της ένα καυτό δίμηνο μέχρι την αξιολόγηση της 15ης Mαΐου, κατά τη διάρκεια του οποίου μεταρρυθμίσεις και κοινωνικές εντάσεις θα πάνε χέρι χέρι, ενδιαφέρεται να μειώσει το οικονομικό και πολιτικό κόστος των αντιδράσεων.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πολιτικού προσωπικού κρίθηκε απαραίτητη η ομιλία του Aμερικανού καθηγητή, ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ετοιμάσει ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα, που θα δοθούν στους βουλευτές εν όψει των αργιών του Πάσχα.

«Γιατί οι πολίτες θα έχουν πολλές απορίες και τα στελέχη του ΠAΣOK δεν θα είναι σωστό να μένουν μουγκά ή να αυτοσχεδιάζουν» λένε χαρακτηριστικά στο Mέγαρο Mαξίμου. Oι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως:

* Tα μέτρα είναι έκτακτα δεν είναι μέτρα ΠAΣOK. Oι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τη NΔ.
* Eίναι αυστηρά, αλλά δίκαια, καθώς πλήττουν τους πολίτες αναλογικά με το εισόδημά τους.
* Λύνουν το πρόβλημα και δεν θα χρειαστεί η επιβολή και άλλων περικοπών ή φόρων.
* Tαυτόχρονα η κυβέρνηση αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη με τη φορολογική μεταρρύθμιση.
* Iσχύουν απόλυτα οι προεκλογικές δεσμεύσεις για Yγεία και Παιδεία.
* Hδη έχουν ξεκινήσει η μεταρρύθμιση της αξιοκρατίας στο Δημόσιο και η αποκέντρωση με τον «Kαλλικράτη».
* Oι διαρθρωτικές αλλαγές (Aσφαλιστικό, κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.) θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης.
* Θα μπει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας (σ.σ.: εξεταστικές, πόθεν έσχες, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών).
* H κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να βρει η Eλλάδα ξανά τη θέση της στο κλαμπ των ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη.
* O Γ. Παπανδρέου αποκατέστησε ήδη το διεθνές κύρος της χώρας.

Προσδοκία
Θέλουν έτσι να δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι ανοχής» και μια θετική προσδοκία στους πολίτες, οι οποίοι αναμένεται πως θα υποδεχτούν τα κυβερνητικά στελέχη με... εξάψαλμους.

Πέραν του προαναφερθέντος «δεκαλόγου», η ομάδα του «βασικού σχολιασμού» έχει ετοιμάσει κωδικοποιημένες απαντήσεις σε αντιπολιτευτικά κλισέ του τύπου «πού πήγαν τα λεφτά». «Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά δεν υπήρχε σωστή αξιοποίηση» είναι η επίμονη απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού γι’ αυτό το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιον ότι υπουργοί και βουλευτές, μετά το σημερινό σεμινάριο στην Iπποκράτους, θα κάνουν την... πρακτική τους άσκηση τις ημέρες του Πάσχα, καθώς οι αναφορές από πολλούς νομούς της επαρχίας είναι ότι ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την ανεργία και την ακρίβεια.

Aνασχηματισμός
Oλοι υπό αξιολόγηση

Tο πραγματικό άγχος για τον πρωθυπουργό, βέβαια, θα το προκαλεί η επίσκεψη του κλιμακίου EE - EKT - ΔNT στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα του τελευταίου μήνα της άνοιξης. Γι’ αυτόν τον λόγο εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ή κάποιο άλλο κυβερνητικό όργανο, προκειμένου όλοι οι υπουργοί να αναλάβουν αποστολές. H αξιολόγηση θα είναι συνεχής και όποιος δεν ανταποκρίνεται στα χρονοδιαγράμματα «ή θα στέλνεται στον πάγκο ή θα τίθεται υπό επιτροπεία»!

Προς τα κυβερνητικά στελέχη
Mήνυμα να αποφύγουν τις προκλητικές διακοπές το Πάσχα

Mέσα σε αυτό το κλίμα εξυπακούεται πως το Mέγαρο Mαξίμου έχει ήδη διαμηνύσει στα κυβερνητικά στελέχη να αποφύγουν ταξίδια και άλλες κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρόκληση από τα μέσα ενημέρωσης ή τους πολίτες. Aλλωστε η Bουλή θα είναι ανοιχτή μέχρι την Tετάρτη, προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σήμερα στις 12.30 μ.μ. ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει για ακόμη μία φορά για το θέμα τους βουλευτές του ΠAΣOK που μετέχουν στους KTE Oικονομικών, Oικονομίας - Aνάπτυξης και Nαυτιλίας. Tο Mέγαρο Mαξίμου όταν ερωτάται για το πού θα περάσει τις γιορτές του Πάσχα ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει άγνοια. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο πρωθυπουργός έχει εισηγήσεις να επιλέξει κάποιο ακριτικό νησί, ενώ δεν αποκλείεται να περάσει και λίγες ώρες μαζί με τη μητέρα του Mαργαρίτα στην Kόρινθο.

Στην Κύπρο
Στις 12 Aπριλίου ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει την επόμενη έξοδό του από την Aθήνα με προορισμό τη Λευκωσία. Aκολούθως, η κυβέρνηση θα μπει στον αστερισμό της υποδοχής του T. Eρντογάν, καθώς η επίσκεψη του Tούρκου πρωθυπουργού προγραμματίζεται για τα τέλη Mαΐου ή, το αργότερο, στις αρχές Iουνίου.

fimotro.

Read more...

'ΚΑΜΠΑΝΕΣ' ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝΡεπορτάζ: Μαρία Βουργάνα (απο ΕΘΝΟΣ)

Ερχονται... οι «λογαριασμοί» του ΕΤΑΚ των ετών 2008 και 2009 σε 3 εκατομμύρια φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε ήδη να καταχωρίζει στο ηλεκτρονικό αρχείο του περιουσιολογίου όλες τις μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 που υπέβαλαν πέρυσι στην εφορία...


Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα αρχίσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων καταβολής του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τις διαδικασίες είσπραξης του φόρου για το έτος 2008.
«Καμπάνες» σε ιδιοκτήτες ακινήτων

Το οικονομικό επιτελείο, που καίγεται... για ζεστό χρήμα, σπριντάρει για να προλάβει να εισπράξει φέτος 1,36 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στα ταμεία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα μπουν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ του έτους 2008 και 2009, άλλα 180 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και 680 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δίνει εντολή σε όλες τις εφορίες να βγάλουν από τα συρτάρια τους και να εκκαθαρίσουν όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις ΕΤΑΚ του 2008, που είχαν υποβάλει οι φορολογούμενοι από τον Νοέμβριο του 2008. Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν «ξεμπερδέψει» με το ΕΤΑΚ του 2008 και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες είσπραξης του φόρου του 2009 από 3 εκατ. φορολογούμενους, καθώς και της έκτακτης εισφοράς από τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Δύο χρόνια μετά την επιβολή του ΕΤΑΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση, που ταλαιπώρησε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και προκάλεσε απίστευτο αλαλούμ, μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 30.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει το τελικό εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ, ενώ πολλοί από αυτούς θα υποχρεωθούν να υποβάλουν ξανά το έντυπο Ε9 δηλώνοντας τα στοιχεία των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2008. Πρόκειται κυρίως για τους φορολογούμενους που ζήτησαν να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου καθώς:

* Διαφωνούσαν με τα στοιχεία των ακινήτων που αναγράφονταν στο αρχικό εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ που είχαν λάβει.
* Αμφισβητούσαν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, που έχει προσδιορίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
* Αμφισβητούσαν τον τρόπο κατανομής του αφορολόγητου της κατοικίας για το έτος 2008 (π.χ. λόγω συνιδιοκτησίας).

Μέχρι 30 Απριλίου
Οι εφορίες θα πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου να έχουν στείλει για εκκαθάριση τις τροποποιητικές δηλώσεις ΕΤΑΚ του 2008 στη ΓΓΠΣ, ενώ όσες δεν θα αποσταλούν, θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τις 14 Μαΐου. Οι φορολογούμενοι για τους οποίους δεν θα εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ μέχρι και τις 12 Απριλίου, υποχρεούνται να υποβάλουν στην Εφορία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2008 έως και την 15η Ιουνίου 2010, προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους της 1ης Ιανουαρίου του 2008, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Χαμένοι - κερδισμένοι με τα νέα αφορολόγητα όρια
3 εκ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν το ΕΤΑΚ 2009

Το ΕΤΑΚ του έτους 2009 θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ όσοι από αυτούς έχουν ατομική ακίνητη περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ, θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και με τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ που καταργείται.

Ωστόσο για πολλούς φορολογούμενους ο «λογαριασμός» του ΕΤΑΚ για το 2009 αναμένεται να είναι «φουσκωμένος». Αυτό θα συμβεί γιατί ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με διαφορετικά αφορολόγητα ποσά από αυτά που ίσχυαν το 2008.

Με τα αφορολόγητο όρια που θα ληφθούν υπόψη για το ΕΤΑΚ του 2009 πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που υπολόγιζαν ότι δεν θα πληρώσουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, τελικά θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΕΤΑΚ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οικογένειες και άγαμοι, οι οποίοι την τελευταία πενταετία απέκτησαν κύρια κατοικία σε «καλή» περιοχή της Αττικής ή των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αντίθετα πολλοί μικροϊδιοκτήτες που έχουν πληρώσει ΕΤΑΚ για το 2008, θα διαπιστώσουν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου θα απαλλαγούν από τον φόρο του έτους 2009.

Ειδικότερα τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων για το 2009 θα λάβουν:

* Οι άγαμοι που κατέχουν κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ.
* Οι έγγαμοι και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
* Οι έγγαμοι με τρία ή περισσότερα παιδιά που είναι ιδιοκτήτες κατοικιών συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 230.000 ευρώ.
* Ολοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση που έχουν στην κατοχή τους:

- Οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης.
- Αποθήκη.
- Θέση στάθμευσης.
- Επαγγελματική στέγη.

Σημειώνεται ότι η αξία των βοηθητικών χώρων (υπογείου, αποθήκης, θέσης στάθμευσης, playroom κ.λπ.) της κατοικίας δεν συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο όριο για τις κατοικίες.
fimotro
Read more...

ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ 7ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ


Νέο επταετές ομόλογο εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, 4 μέρες μετά τη συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αποκλιμάκωση της διαφοράς απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων...

Η λήξη του ομολόγου θα είναι στις 20 Απριλίου 2017, ενώ το σπρεντ εκτιμάται στις 310 μονάδες βάσης.

Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι τράπεζες Alpha Bank, Emporiki Bank, ING, Bank of America Merrill Lynch και Societe Generale, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους).

fimotro

Read more...

ΑΝΟΙΓΟΥΝ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ) ΤΑ ΤΕΜΠΗ


Επιτέλους ανοίγουν τα Τέμπη έστω και προσωρινά. Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί θα δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι των Τεμπών στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης. Όπως ανέφερε ο υπουργός, ο δρόμος... θα κλείσει εκ νέου για δύο εβδομάδες αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς ένα κομμάτι δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική μελέτη. Οι επίσημες ανακοινώσεις πάντως για το πότε θα ανοίξει ο δρόμος αναμένεται να γίνουν μέσα στην ημέρα, βάζοντας τέλος στην αγωνία των εκδρομέων του Πάσχα.
Το Σάββατο, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, ανακοίνωσε ότι τα έργα ολοκληρώθηκαν βάσει των μελετών που προέβλεπαν -μεταξύ άλλων- την τοποθέτηση συρμάτινου πλέγματος σε μήκος περίπου 4 χλμ.

fimotro

Read more...

ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) που καταβάλλει το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν τον δικό τους γολγοθά περιμένουν για να ανέβουν 140.000 γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο με τη ρύθμιση- μετά το Πάσχα- για...
τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών από το 2013.
Oι κυοφορούμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό δείχνουν να επιτείνουν το πρόβλημα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων για εφάπαξ είναι διαρκώς αυξανόμενος ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να εγκαταλείψουν το Δημόσιο τουλάχιστον 120.000 υπάλληλοι. Στα σενάρια που εξετάζει η διοίκηση του Ταμείου (μετά την απόρριψη ως ασύμφορης της πρότασης περί δανεισμού από τράπεζες ύψους 200 εκατ. ευρώ) είναι να επιβληθεί πρόσθετη εισφορά στους δημοσίους υπαλλήλους ή να ζητηθεί δάνειο από το ΤΕΑΔΥ (Επικουρικό Ταμείο Δημοσίου).
Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι το 2010 το έλλειμμα στο Ταμείο θα διαμορφωθεί στα 801.140.000 ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φθάσουν τις 20.000 και ο χρόνος αναμονής θα υπερβεί το 24μηνο. Σήμερα εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν αυτές οι αιτήσεις, την ώρα που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου είναι μηδαμινή. Το Ταμείο πληρώνει 600-650 αιτήσεις τον μήνα μόνο από τις τρέχουσες εισφορές και το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Δύο νομοσχέδια μετά το Πάσχα
Στο μεταξύ μετά το Πάσχα έρχονται στη Βουλή δύο νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό. Το ένα θα αφορά το Δημόσιο και την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών, μετά τη γνωστή καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Εκτιμάται ότι με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται, ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Διευκρινίζεται ότι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες στο Δημόσιο έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25 κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).
Μετά το Πάσχα αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
fimotro.


Read more...

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ!...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Έξι ημέρες μετά την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα την- περασμένη Τετάρτη- και παρά τις εξαγγελίες των αρμοδίων για ελέγχους και επιβολή προστίμων, μερίδα πρατηριούχων σε 6 από τους 8 επίμαχους νομούς συνεχίζουν να το αγνοούν πωλώντας τη βενζίνη σε υψηλότερες τιμές. Συγκρίνοντας τις μέγιστες τιμές που δημοσιεύονται καθημερινά στην ιστοσελίδα του...
Παρατηρητηρίου Τιμών με τις τιμές πλαφόν που ίσχυαν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προκύπτει ότι οι πρώτες ήταν υψηλότερες μέχρι και... 5 λεπτά το λίτρο. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Πρέβεζας, με την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή για τον νομό να είχε οριστεί στα 1,477 ευρώ, αλλά κάποιοι πρατηριούχοι να πωλούν απλή αμόλυβδη προς 1,529 ευρώ/λίτρο. Δηλαδή, έως 5,2 λεπτά πάνω από το πλαφόν. Τα ίδια με την Πρέβεζα συνέβαιναν τουλάχιστον μέχρι και χθες σε άλλους 5 από τους 8 νομούς (πλην Ρεθύμνης και Χανίων, τους μόνους που σχεδόν συμμορφώθηκαν απόλυτα).
Πέφτουν ποινές;
Και το ερώτημα είναι αν στους συγκεκριμένους πρατηριούχους θα επιβληθούν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή πρόστιμα που αρχίζουν από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ (θεωρητικά βέβαια, αφού τέτοιες ποινές στην πράξη ουδέποτε έχουν επιβληθεί). Αρμόδιες για να επιβάλουν κυρώσεις είναι οι νομαρχίες, που ωστόσο είναι άγνωστο σε ποιον βαθμό έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους σε βενζινοπώλες, αν έχουν διαπιστώσει παρανομίες και- αν ναι - τι ποινές έχουν επιβάλει. «Ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις 8 νομαρχίες περιμένουμε ότι θα έχουμε σήμερα» λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος την Παρασκευή απέστειλε επιστολή, επισημαίνοντας τα αυτονόητα: Δηλαδή, «να ελέγχουν καθημερινά τις τιμές λιανικής, καθώς και χονδρικής στις οποίες αγοράζουν τα πρατήρια, ει δυνατόν με επιτόπια έρευνα» και ότι «σε περίπτωση υπέρβασης της ανώτατης τιμής, να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις...». Στην ίδια επιστολή καλεί τις νομαρχίες να ενημερώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού αν διαπιστωθούν εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης, δηλαδή να πωλούν όλοι στην ίδια τιμή, ειδικά όταν προ της επιβολής πλαφόν πωλούσαν σε τιμές χαμηλότερες της ανώτατης.
Μέχρι, πάντως, να μάθουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι αποκλίσεις θα συνεχίζονται. Με βάση τα στατιστικά του Παρατηρητηρίου Τιμών (ενημερώνεται, υποτίθεται, υποχρεωτικά από τους ίδιους τους βενζινοπώλες επί 24ώρου βάσεως), η χθεσινή μέγιστη τιμή και το πλαφόν είχαν ως εξής: Δωδεκάνησα: τιμή πλαφόν 1,517 ευρώ, πραγματική μέγιστη τιμή 1,56 ευρώ (4,3 λεπτά διαφορά). Φωκίδα: πλαφόν 1,490 ευρώ, μέγιστη τιμή 1,528 (απόκλιση 3,8 λεπτά). Θεσπρωτία: πλαφόν 1,493 ευρώ, μέγιστη τιμή 1,519 ευρώ (2,6 λεπτά). Λασίθι: πλαφόν 1,543 ευρώ, ανώτατη τιμή αντλίας 1,558 ευρώ (1,5 λεπτά διαφορά). Ηράκλειο: πλαφόν 1,520 ευρώ και μέγιστη τιμή 1,535 ευρώ (1,5 λεπτά η διαφορά). Κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας οι τιμές με βάση το πλαφόν στους 8 νομούς θα είναι ελαφρώς αυξημένες κατά 1-2 λεπτά, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, λόγω ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Απειλούν με λουκέτο Στο μεταξύ, το 48ωρο κλείσιμο των πρατηρίων της Κρήτης τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (η μία από τις δύο που υπάρχει στον κλάδο των βενζινοπωλών με τα περισσότερα μέλη της να βρίσκονται στην Κρήτη), αντιδρώντας στην επιβολή πλαφόν μόνο στη λιανική και όχι και στους άλλους δύο κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή τα διυλιστήρια και τις εταιρείες. Συνάντηση με εκπροσώπους της θα έχουν σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μην κλείσουν κατά τη διάρκεια των εορτών οι πρατηριούχοι-μέλη της.
«Χρυσή» η έξοδος
Σε σχέση, πάντως, με το περυσινό Πάσχα, οι οδηγοί εκτιμάται ότι θα πληρώσουν επιπλέον 20 ευρώ ένα ταξίδι από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη και άλλα 20 ευρώ για την επιστροφή, σύνολο 40 ευρώ. Και αυτό διότι πέρυσι η απλή αμόλυβδη κόστιζε 0,92 ευρώ, έναντι 1,428 ευρώ το λίτρο φέτος (μέση επίσημη τιμή) και όχι με τιμές που ξεπερνούν το 1,5-1,6 ευρώ το λίτρο, όσο δηλαδή πωλείται στα βενζινάδικα των εθνικών οδών, όπου σημειωτέον δεν έχει επιβληθεί πλαφόν! Έτσι, από περίπου 75 ευρώ πέρυσι, η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή αναμένεται να κοστίσει φέτος πάνω από 110 ευρώ.Read more...

ΤΡΟΜΟΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τομαράς - Στ. Βογιατζάκης
(από το Έθνος)


Μια μεγάλη τραγωδία κρύβεται πίσω από την ισχυρή έκρηξη βόμβας, από την οποία διαμελίστηκε ένας νεαρός, ενώ ένα κοριτσάκι από το Αφγανιστάν τραυματίστηκε σοβαρά και η μητέρα του ελαφρότερα, χθες στις 10.50 το βράδυ, έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, ιδιωτικού δικαίου, στη διασταύρωση Ιακωβάτων και Πολίτη Φωτίου 10 στα Πατήσια. Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία της τραυματισμένης γυναίκας, πρόκειται για τον...
15χρονο γιο της. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε ότι θύμα είναι ο 15χρονος μετανάστης από το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι έπεσε σε παγίδα θανάτου των τρομοκρατών.
«Αυτοί οι δολοφόνοι», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πήγε στον τόπο της τραγωδίας, «θεωρούν όλους εχθρούς τους, είτε είναι αστυνομικοί, είτε μετανάστες, είτε οποιοσδήποτε πολίτης. Οι τρομοκράτες είναι απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία, γι’ αυτό είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στο να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αυτές οι ενέργειές τους τους ξεγυμνώνουν και θα τους αποκαλύψουμε».
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό δράμα, γιατί, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η οικογένεια μεταναστών ενδέχεται να έψαχνε στα σκουπίδια, κάτι που έκανε κάθε βράδυ την ίδια ώρα, προκειμένου να βρει κάτι για να ζήσει, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Είναι λοιπόν πιθανό να βρήκαν το δέμα με τη βόμβα και με την ελπίδα να βρει κάτι πολύτιμο για τη μίζερη ζωή του ο νεαρός να το πήρε μαζί του ή να το άνοιξε, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η έκρηξη. Αυτά βέβαια θα διευκρινιστούν όταν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα που διεξάγεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Το τραγικό συμβάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «προαναγγελθέν», δεδομένου ότι η συχνότητα με την οποία τοποθετούνται οι βόμβες τον τελευταίο καιρό δημιουργούσε τον κίνδυνο ατυχήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά τις πρώτες ώρες μετά το μακελειό στα Πατήσια, τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν ως εξής:
Μια περιοχή του κέντρου με μεγάλη κίνηση συγκλονίστηκε ξαφνικά από μια ισχυρή έκρηξη, που μόνο από θαύμα δεν έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα άτομα.
Οταν καταλάγιασε ο κουρνιαχτός, διαπιστώθηκε ότι ένας νεαρός είχε διαμελιστεί, ενώ ένα κοριτσάκι 10 χρόνων είχε τραυματιστεί σοβαρά και η 45χρονη μητέρα ελαφρά.
Μάνα και κόρη τραυματίστηκαν κυρίως από το ωστικό κύμα της έκρηξης και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αφού η γυναίκα δεν ήθελε να αφήσει το παιδί της. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το κοριτσάκι είχε χάσει την ακοή του, αλλά τα τραύματά του δεν συνιστούσαν κίνδυνο για τη ζωή του, γι’ αυτό και η γυναίκα δέχτηκε να μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό, για να περιποιηθούν τα δικά της τραύματα.
Η έκρηξη συντάραξε την περιοχή και σκόρπισε τον πανικό, ενώ σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία. Η περιοχή σε μια μεγάλη ακτίνα αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να ενημερώνεται συνεχώς.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Λευτέρης Οικονόμου, μετέβη αμέσως στο Νοσοκομείο Παίδων προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του παιδιού και της μητέρας, ενώ τα συνεργεία πυροτεχνουργών και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής χτένιζαν την περιοχή για τη συλλογή στοιχείων και για το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερη βόμβα, κάτι που δεν διαπιστώθηκε.
Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε κανένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το σενάριο να μην είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν.
Για ποιο λόγο σημειώθηκε η έκρηξη αναμένεται να διευκρινιστεί από την εξέταση των υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού, τα οποία θα δείξουν και την ταυτότητα της οργάνωσης.
fimotro


Read more...