Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

'ΜΑΧΑΙΡΙ' ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΟ, ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ ΚΑΙ ΕΠΑΕ


Την άμεση αναστολή κάθε χρηματοδότησης προς την ΕΠΟ, την Σούπερ Λιγκ και την ΕΠΑΕ, μέχρι να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, τονίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου προϊόντος...


«Οι Ελληνες πολίτες παρακολουθούν με οργή και αγανάκτηση αναξιόπιστα πρωταθλήματα, όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και της τυφλής βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτσαξής, ενώ επισήμανε:

«Τον κατήφορο του ελληνικού ποδοσφαίρου προσπάθησε να ανακόψει η Πολιτεία με ένα θεσμικό διάλογο με όλους τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ακόμη και με τους οργανωμένους οπαδούς. Δυστυχώς, όμως, οι συμφωνίες κυρίων κατέρρευσαν από τις εξελίξεις με τα σοβαρά επεισόδια σε διάφορα γήπεδα».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού υπογράμμισε ότι η βία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, ο οποίος πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οπως είπε ο κ. Μπιτσαξής:

«Ο ΟΠΑΠ καταβάλλει 23 εκ. ευρώ στη Σούπερ Λίγκα, 9 εκ. στη ΕΠΑΕ, 3 εκ. κατ΄ ευθείαν στην ΕΠΟ, ενώ 5 εκ. δίδονται ακόμη μέσω ειδικών συμβάσεων. Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, και σε απόλυτη συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και κατόπιν εισήγησης της ΓΓΑ, αναστέλλεται κάθε χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μέχρι να πειστεί η Πολιτεία ότι το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι ειρηνικό και όχι γεμάτο βία. Η Πολιτεία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τη βία, ούτε ο ΟΠΑΠ μπορεί να διαφημίζεται μέσω αυτού του τρισάθλιου θεάματος».

Μάλιστα, ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ότι, με βάση την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ είναι άκυρη και θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση, όπου θα μπουν «ρήτρες για τη βία».

Ο κ. Μπιτσαξής ανέφερε, μάλιστα, ότι ο κ. Γερουλάνος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, και, σε συνάντηση που πρόκειται να έχουν τις προσεχείς ημέρες, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα εξηγήσει στον κ. Πιλάβιο τις θεσμικές προθέσεις της Πολιτείας για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Όπως επισήμανε, πάντως, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει:

1) Να αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ και να επιβάλλονται οι κατάλληλες ποινές για επεισόδια που ενέχουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές και εκτεταμένες καταστροφές αθλητικών εγκαταστάσεων.

2) Να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη δραστική παρέμβαση της ΕΠΟ για αναβολή αγώνων, όταν δεν υπάρχει η αναγκαία ασφάλεια για τους θεατές.

3) Να θεσπιστούν μέτρα που να ρυθμίζουν τις μετακινήσεις οπαδών, ώστε οι ΠΑΕ να έχουν την αντικειμενική ευθύνη γι΄ αυτές.

4) Να ληφθούν μέτρα, που θα πείσουν την Πολιτεία, ότι η αθλητική δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού συμπλήρωσε ότι το υπάρχον πειθαρχικό δίκαιο είναι ελλιπές, ενώ πρόσθεσε πως οι ποινές που επιβάλλονται είναι ...χάδι.

Ακόμη, τόνισε ότι περιμένει από την ΕΠΟ την αυστηροποίηση των ποινών, ενώ ανακοίνωσε πως η Πολιτεία θα εκπονήσει ένα κώδικα διοικητικών ποινών. Ηδη συγκροτήθηκε μια Επιτροπή (στην οποία μετέχουν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μπιτσαξής, καθώς και τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι), έργο της οποίας είναι η σύνταξη αυτού του κώδικα διοικητικών ποινών. Ο κώδικας θα ισχύσει, εάν χρειαστεί, ως συμπληρωματικός αυτού της ΕΠΟ.

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο γγΑθλητισμού υπογράμμισε, ότι η σχετική σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσιάζει αρκετά κενά. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη», τόνισε, «εάν το μέτρο αυτό θα είναι πανάκεια. Υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και να μην υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Το εξετάζουμε το μέτρο αυτό».

Σχετικά με τη στάση της Αστυνομίας σε γήπεδα, όπου σημειώνονται επεισόδια, ο κ. Μπιτσαξής διευκρίνισε: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να διακόψει ή να αναβάλλει αγώνα. Θα υπάρξουν, πάντως, σχετικές ρυθμίσεις».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: