Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

“Έχετε 11 φτηνά δισ. ευρώ, αλλά δεν θα τα χρειαστείτε”…

Κατηγορηματικός ο Στρος – Καν του ΔΝΤ

Στην εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού δανειοδότησής της από τους εταίρους της και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε ο επικεφαλής του ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, άρα και εμπλοκής του Ταμείου, μόνο σε «περίπτωση σοβαρών δυσκολιών χρηματοδότησης της Ελλάδας», κάτι πάντως που δεν θεωρεί πιθανό, τουλάχιστον άμεσα.

Άμεσα όμως είναι έτοιμο να παράσχει αυτή τη βοήθεια το ΔΝΤ εφόσον παραστεί μια τέτοια ανάγκη, με τον μεσιέ Στρος-Καν να ξεκαθαρίζει ότι στη διάθεση της χώρας μας βρίσκονται κεφάλαια άνω των 11 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι τα επιτόκια σε μια τέτοια περίπτωση θα κυμανθούν από το 1,25% έως και το 2%, για πιο μακροχρόνιο δανεισμό.

Ανάλογες εκτιμήσεις αναφορικά με την πιθανότητα προσφυγής της χώρας μας στον «έκτακτο δανειστικό μηχανισμό» εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο κύριος Παπαδήμος δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τη συμφωνία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αρωγής των προβληματικών οικονομιών, ενώ διευκρίνισε πως ακριβώς αυτό το «όπλο πάνω στο τραπέζι» θα ... «περιορίσει τις ανησυχίες των αγορών για το χρέος της Ελλάδας».

Ακόμα και οι συνήθως φειδωλοί στις θετικές κρίσεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μοιάζουν να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για ... καλύτερες ημέρες. Νωρίτερα η Moody's σε έκθεσή της αναγνωρίζει πως υπό προϋποθέσεις οι ελληνικές ομολογίες και κοινοπρακτικές εκδόσεις μπορούν να τύχουν της ανώτερης αξιολόγησης (ΑΑΑ), ενώ και η S&P «βλέπει» αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις επόμενες απόπειρες δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές, έστω και με αργούς ρυθμούς.

Τέλος, ακόμα και η μεγάλη επενδυτική εταιρία Nomura εκτιμά πως το περίφημο «σχέδιο ευρωπαϊκής διάσωσης της Ελλάδας» θα προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση στήριξη, θα «μετριάσει την αβεβαιότητα» των αγορών για το ελληνικό χρέος και θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση «αυτοπεποίθηση» όταν θα βγαίνει στις αγορές ομολόγων.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: