Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Συνεργασία υπουργείου Εσωτερικών - ΙΚΑ για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά και ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος
Η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά και ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του ΙΚΑ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προσκόμισης πλαστών δικαιολογητικών και τον αποτελεσματικό έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, υπέγραψαν η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά και ο Διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, την Δευτέρα.

Ωστόσο με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία εύλογα σκέφτεται κανείς ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα.

Το πρωτόκολλο αφορά τη νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας, με την αμφίδρομη πληροφόρηση ανάμεσα στα συστήματα των δυο φορέων, του υπουργείου Εσωτερικών και του ΙΚΑ, για την έκδοση των αδειών διαμονής αλλοδαπών. Χρήστες της υπηρεσίας είναι όλες οι Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της χώρας.

Με τη νέα αυτή εφαρμογή εξασφαλίζεται η on line αναζήτηση του αποσπάσματος ατομικού λογαριασμού ασφάλισης μέσω ΙΚΑ, με στόχο την απλούστευση της σχετικής διαδικασίας και την δυνατότητα ελέγχου γνησιότητας των σχετικών βεβαιώσεων.

Επιπροσθέτως, μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία και η ανάγκη επισκεψιμότητας των πολιτών στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σημειώνεται δε ότι, από της έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής και συγκεκριμένα από 01/11/2011 έως 08/02/2012 έχουν ήδη αντληθεί από τη βάση δεδομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 16.700 αποσπάσματα ατομικών λογαριασμών ασφάλισης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Καθένας με τον...πόνο του...



Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό που ..διαβάσαμε στο Έθνος σήμερα.
Οτι, δηλαδή, ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαγκούφης αντιδρά στην κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας επειδή εκεί...
εργάζονται η σύζυγός του, η αδελφή του και ο μπατζανάκης του!
Γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα;
Μπα...

greece-salonika.blogspot.



Read more...

Αναστέλλει τις μειώσεις μισθών η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας

Συνεχίζεται ο διάλογος με εργαζομένους


Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε ο σύλλογος των εργαζομένων
Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε ο σύλλογος των εργαζομένων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου με την οποία προχωρούσε σε περικοπή όλων των μισθολογικών προσαυξήσεων που είχαν καθιερωθεί από Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας προχώρησε η Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, αποφασίζοντας «σε ένδειξη καλής θέλησης» την παράταση της προθεσμίας των διαβουλεύσεων με τους εργαζομένους για νέα σύμβαση εργασίας έως τις 17/2.

Η πρώτη συνάντηση ορίστηκε για την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η διοίκηση κάλεσε το Σύλλογο Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που αυτές διακόπηκαν μετά τη μονομερή κίνησή της και με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ Συλλόγου-Διοίκησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, η απεργία της 10ης και 13ης Φεβρουαρίου σημείωσε επιτυχία και έτσι το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε την αναστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά της διοικήσεως της τράπεζας ανακοινώνεται ότι «η Eμπορική Τράπεζα ενημερώνει ότι σε ένδειξη καλής θέλησης, παρατείνει την προθεσμία των διαβουλεύσεων με το Σύλλογο των Εργαζομένων έως την 17.02.2012, προκειμένου να περαιωθεί καλόπιστα και εποικοδομητικά ο διάλογος που ξεκίνησε προ επτά μηνών και να καταρτιστεί νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αντικειμενικά να καλύπτει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα όλων των πλευρών. Ως εκ τούτου αναστέλλεται η εφαρμογή της από 8.02.2012 ανακοίνωσης της Διοίκησης, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος στις 17.02.2012».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέες Κοινοβουλευτικές Ομάδες από τους ανεξάρτητους

Άλλαξε η γεωγραφία του κοινοβουλίου

Ραγδαία μετακίνηση των τεκτονικών πλακών του κοινοβουλίου προκάλεσε η κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής και αυτό γιατί οι διαγραφές στις οποίες προχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ αλλάζουν πλήρως την γεωγραφία της βουλής και δίνουν την δυνατότητα δημιουργίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αρκούν 10 βουλευτές για να συγκροτήσουν Κ.Ο. Υπό αυτό το δεδομένο και με το γεγονός της μαζικής διαγραφής, 22 βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και 21 από την ΝΔ, σχηματίζονται δύο ομάδες ανεξάρτητων βουλευτών με σημαντική ομοιογένεια και άρα δημιουργούνται οι συνθήκες - τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο - δημιουργίας τουλάχιστον 2 νέων Κ.Ο.

Να σημειωθεί ότι πριν την Κυριακή υπήρχαν 18 ανεξάρτητοι αλλά ετερόκλιτοι μεταξύ τους βουλευτές με αποτέλεσμα να αποτύχει κάθε προσπάθεια συνασπισμού 10 ατόμων. Συγκεκριμένα 4 βουλευτές συγκρότησαν την Δημοκρατική Αριστερά, 4 την Δημοκρατική Συμμαχία (σ.σ. κοινοβουλευτικά όμως δεν λογίζονται ως βουλευτές κομμάτων αλλά ως ανεξάρτητοι) ενώ από τους υπόλοιπους 10, άλλοι προσανατολίζονταν σε εκλογικές συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ άλλοι με την ΔΗΜΑΡ και άλλοι προς την δημιουργία νέου κόμματος.

Πάντως, για την ώρα η νέα «γεωγραφία» του κοινοβουλίου έχει ως εξής:

Το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει με 131 έδρες (αναμένεται να φανεί τι θα γίνει με τους 9 βουλευτές οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό του κόμματος)

Η ΝΔ με 62 έδρες

ΚΚΕ 21 έδρες

ΛΑΟΣ 14

ΣΥΡΙΖΑ 9


Συνολικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται πλέον σε 63 ( 4 της Δημοκρατικής Αριστεράς, 4 της Δημοκρατικής Συμμαχίας και 55 πλήρως ανεξάρτητοι)। Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται πως οι βουλευτές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και θα κληθούν να στηρίξουν τα νέα κρίσιμα νομοσχέδια είναι πλέον 193 ενώ οι βουλευτές που θα συγκροτήσουν αντιμνημονιακή δράση αναμένεται να ξεπεράσουν τους 100.
protothema.gr

Read more...

Πώς μοιράζονται τα λεφτά του Μνημονίου- Μόλις 19 λεπτά ανά ευρώ φτάνουν στην κυβέρνηση, 23 στις τράπεζες!









Πώς μοιράζονται τα λεφτά του Μνημονίου- Μόλις 19 λεπτά ανά ευρώ φτάνουν στην κυβέρνηση, 23 στις τράπεζες!
Η χθεσινοβραδινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα νέα μέτρα και το PSI ανοίγουν το δρόμο για τη νέα δανειακή σύμβαση και την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Προς τα πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα από το νέο πακέτο διάσωσης; Ο βρετανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Ντάνιελ Τζον Χάναν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

O ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, ο οποίος εκλέγεται από το 1999, ουσιαστικά μας πληροφορεί ότι μόλις 19 λεπτά του ευρώ καταλήγουν στην ελληνική κυβέρνηση. Τα 81 λεπτά απορροφόνται για τη διάσωση των τραπεζιτών και των ομολογιούχων ως συνέπεια «των συνεπειών των αποτυχημένων τους επενδύσεων».

Σύμφωνα με στοιχεία, από το πακέτο το 40% των χρημάτων πηγαίνει προς τις τράπεζες του εξωτερικού, το 23% πηγαίνει προς τις ελληνικές τράπεζες, το 18% προς την ΕΚΤ και μόλις το 19% προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το σχόλιο του κ. Χάναν τα λέει όλα: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι φτωχοί σώζουν τους πλουσίους»।
http://newpost.gr

Read more...

«Εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα καταστραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ο Σόρος:


Κλιμάκωση της κρίσης του ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας προβλέπει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ενώ χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση της Ευρώπης να χορηγήσει υψηλότοκα δάνεια στη χώρα στην αρχή της κρίσης.

Ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», εξηγεί ότι τα υψηλότοκα δάνεια εμποδίζουν σήμερα την Ελλάδα να ανακάμψει και προβλέπει ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ιταλία, εάν οδηγηθεί στο ίδιο «στενό κοστούμι».

Μάλιστα προχώρησε και σε νέα παρέμβασή του στο Bloomberg, πάντα αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και ΑΦΟΥ είχε υπερψηφιστεί από τη Βουλή το νέο Μνημόνιο, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες χώρες «αντιμετωπίζουν μια χαμένη δεκαετία».

Ο ίδιος προβλέπει ότι αυτό θα δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να την καταστρέψουν, και αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος.

Δεν δίστασε δε να χρησιμοποιήσει και πιο «σκληρούς» χαρακτηρισμούς: «Η Ελλάδα είναι μια άρρωστη κατάσταση που έχει υποστεί ‘λανθασμένους’ χειρισμούς από τις ευρωπαϊκές αρχές και θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά δε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε τους πολίτες της Ιταλίας και της Ισπανίας στα ταμεία των τραπεζών και κατόπιν θα κατέστρεφε όλη την Ευρώπη. Εκτιμά ωστόσο ότι η Ευρώπη θα διασώσει την Ελλάδα για μια ακόμη φορά.

Ο μεγαλοεπενδυτής ασκεί παράλληλα κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί την Ευρώπη προς τη λάθος κατεύθυνση। Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση θα πρέπει να αναζωογονούνται με ενέσεις ανάπτυξης, αντί να ωθούνται μόνο σε λήψη μέτρων λιτότητας.
protothema.gr

Read more...

Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία συνέστησε ο Χρ.Παπουτσής μετά τη συνάντηση με τον Λ.Παπαδήμο

Παραμένει στη θέση του

Τεράστιες οι καταστροφές στην πολύπαθη Αθήνα για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια
Τεράστιες οι καταστροφές στην πολύπαθη Αθήνα για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με αντικείμενο τα επεισόδια στο κέντρο της κέντρο της Αθήνας, το βράδυ της Κυριακής.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παπουτσής συνέστησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι την Κυριακή επικράτησε η ανευθυνότητα στη σκέψη και τη δράση ορισμένων και υπογράμμισε πως αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί γιατί η χώρα μας, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης περνούν δύσκολες στιγμές, ενώ και το Κέντρο της Αθήνας έχει επιβαρυνθεί.

«Η χώρα πρέπει να σταθεί όρθια, η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και αν δεν συνεισφέρουμε όλοι με κάθε τρόπο αυτό δεν θα το πετύχουμε, προς δόξα εκείνων που επιχειρούν να γονατίσουν την Ελλάδα και να μας αφήσουν έξω από την ΕΕ και το ευρωπαϊκό νόμισμα» υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι «η κατάσταση στις επόμενες μέρες θα είναι μια κατάσταση που χρειάζεται πολλές αντοχές από την κοινωνία και πάνω από όλα υπευθυνότητα από όλους, θεσμικούς, πολιτειακούς παράγοντες, αλλά πάνω από όλα από κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η διάταξη των δυνάμεων ήταν επαρκής και η προσπάθεια που έγινε ήταν υπεράνθρωπη, επέμεινε ωστόσο ότι ποτέ σε μια χώρα δεν αρκούν οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις.

Για το εάν θα αλλάξει η στάση της Αστυνομίας και εάν περιμένει ότι θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα, ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη και δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και τόνισε ότι «οι θυσίες του λαού και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δημιουργούν το πεδίο για έντονες κοινωνικές συγκρούσεις». «Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται ψυχραιμία και υπευθυνότητα από όλους», επανέλαβε.

Ακόμη, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι «όλοι εκείνοι που καταδικάζουν ή σχολιάζουν τις καταστροφές εκ των υστέρων, καλά θα κάνουν να απευθύνουν μηνύματα προληπτικά».

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι θα ήταν πολύ ευτυχής αν άκουγε «όλους εκείνους που έσπευσαν ακόμα και πριν τελειώσουν οι επιχειρήσεις και οι συγκρούσεις, να καταδικάσουν, να είχαν προβλέψει και να είχαν ζητήσει από όλους αυτοσυγκράτηση».

Ερωτηθείς σε ποιους αναφέρεται, είπε ότι αναφέρεται σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες που αρθρώνουν δημόσια λόγοι και διαμορφώνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την κοινωνική συνείδηση των πολιτών.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι από το βήμα της Βουλής ακούστηκαν διάφορες εκφράσεις οι οποίες, όπως εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, «έριχναν λάδι στη φωτιά».

Σε ό,τι αφορά στη στάση της Αστυνομίας ανέφεραν ότι βασικό δόγμα και πολιτική δέσμευση για τη δράση της παραμένει το μη αστυνομικό κράτος.

«Αν αυτό το δόγμα και η δέσμευση αλλάξουν τότε μπορεί να αλλάξει και η τακτική της Αστυνομίας» ανέφεραν, χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές άφησαν ταυτόχρονα αιχμές κατά ορισμένων ΜΜΕ ότι εδώ και καιρό στοχοποιούν τον αρχηγό της Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι αν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ήταν διαφορετικό πρόσωπο ενδεχομένως και η στάση των προαναφερθέντων να ήταν διαφορετική.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπαδήμου - Παπουτσή για τα επεισόδια στην Αθήνα

Μετά τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες

Η Αθήνα στις φλόγες για άλλη μια φορά
Η Αθήνα στις φλόγες για άλλη μια φορά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με αντικείμενο τα επεισόδια στο κέντρο της κέντρο της Αθήνας, το βράδυ της Κυριακής.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπουτσή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ότι η συνάντηση αφορά τα γεγονότα.


«Θα εξετάσουν τους τρόπους, με τους οποίους θα προχωρήσουμε στο να εντοπιστούν όλοι οι ένοχοι και να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. Και βέβαια, θα εξεταστούν και οι τρόποι ενίσχυσης των πολιτών, οι περιουσίες των οποίων καταστράφηκαν. Αυτό θα γίνει όχι με τον κ. Παπουτσή, αλλά είναι μια παράλληλη διαδικασία» είπε ο κ. Καψής.

Στη διάρκεια των σφοδρών επεισοδίων δεκάδες κτίρια καταστράφηκαν μερικώς ή και ολοσχερώς από τις φωτιές, υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν φθορές, πλιάτσικο έγινε σε εμπορικά καταστήματα και βιβλιοπωλεία.

Τα πυροσβεστικά οχήματα παρέμεναν έως το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο της πόλης για κάθε ενδεχόμενο. Όλο το βράδυ, τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων προσπαθούσαν να καθαρίσουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αστυνομία και την πυροσβεστική, οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε περίπου 47 κτίρια. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες και αστυνομικοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 74 συλλήψεις.

Συνολικά 75 άτομα μεταφέρθηκαν από το κέντρο της Αθήνας στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς». Εξ αυτών, στους εννέα έγινε εισαγωγή για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλοι 19 μεταφέρθηκαν στο «Σωτηρία».

Απολογισμός καταστροφών

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό από κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών καταστροφές καταγράφηκαν στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Ομόνοια και Πατησίων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΒΕΑ επλήγησαν 170 επιχειρήσεις. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.

Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρόσθετα μέτρα 14,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 προβλέπει το νέο Μνημόνιο

Δρακόντειοι όροι για τη νέα βοήθεια

Τον Ιούνιο, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
Τον Ιούνιο, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ για εφέτος, από τα οποία μένει να προσδιοριστούν ακόμα παρεμβάσεις 325 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μέτρα ύψους συνολικού ύψους 14,6 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το 2014.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να παραταθεί το Μνημόνιο κατά ένα ακόμη έτος, έως το 2015.

Τον Ιούνιο, εξάλλου, η τρόικα θα κρίνει εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, ειδάλλως θα υπάρξουν πρόσθετα, όπως, για παράδειγμα, οι επιπλέον μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο και η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο και, ειδικότερα, προβλέπονται 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την τρόικα.

Παράλληλα, στα προσχέδια των επιστολών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, καθίσταται σαφές ότι- εάν απαιτηθεί- η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα.

Με δεδομένο ότι, η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, ενώ, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ εφέτος, προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ (2,2 δισ. ευρώ).

Πλέον, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται για το 2013 (1,65% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ και 4,4% του ΑΕΠ ή 9,5 δισ. το 2014).

Μεταξύ των μέτρων του νέου Μνημονίου, περιλαμβάνονται οι νέες μειώσεις σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις, οι απολύσεις στο Δημόσιο και η άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, η περικοπή 10% στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο δημόσιων φορέων, το «πάγωμα» των προσλήψεων και οι ανατροπές στην αγορά εργασίας.

Ακόμα, σχεδιαζονται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η απλοποίηση του ΦΠΑ, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και των εισοδημάτων από κινητές αξίες, η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι μαζικές πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, προβλέπονται έσοδα 4,5 δισ. ευρώ εφέτος, το σύνολο σχεδόν των οποίων θα προέλθει από κινήσεις που θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως αναγράφεται στο Μνημόνιο, εντός του α΄ εξαμήνου εφέτος θα αρχίσει η διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της IBC, ενώ το β΄ εξάμηνο πρέπει να γίνουν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό.

Παράλληλα, έως το τέλος Μαρτίου 2012, θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τις τραπεζικές μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία που επιφέρουν απώλεια (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ).

Επίσης, θα μεταφερθούν οι εναπομένουσες μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Ενώ, στο Μνημόνιο προβλέπεται αύξηση στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, ενώ ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Γενικότερα, με το νέο Μνημόνιο πρέπει να γίνουν τα εξής:

- Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ και υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά 50 εκατ. ευρώ.

- Μείωση προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.

- Μείωση αριθμού αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού, με στόχο την εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ και μείωση λειτουργικών δαπανών και της δαπάνης για τη διεξαγωγή εκλογών, κατά 270 εκατ. ευρώ.

- Περικοπή Προγράμματος Δημοσίων Εεπενδύσεων κατά 400 εκατ. και «ψαλίδι» σε συντάξεις για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

- Μείωση 10% στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, καθηγητές ΑΕΙ- ΤΕΙ, δικαστικοί), από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 και άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και τις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες.

- Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων, έως τον Ιούνιο, καθώς και κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και στη φορολογία των ακινήτων, με νέο φορολογικό νομοσχέδιο έως τον Ιούνιο.

- Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 150.000 άτομα έως το 2015 και απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012.

- Μείωση των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

- Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ενδεχόμενο προσωρινό «πάγωμα» προσλήψεων και κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

- Περικοπές στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε εποπτευόμενους φορείς 190 εκατ. ευρώ.

- Πλήρες «άνοιγμα» 20 κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ, καθώς και πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος ταξί.

- Κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου για υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφων για μια σειρά συναλλαγών.

- Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

- Κατάργηση του ανταποδοτικού τέλος υπέρ της εκτέλεσης εργασιών, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

- Επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και αναθεώρηση της γενικής νομοθεσίας περί πολεοδομίας και χωροταξίας.

- Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και μείωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια και εφετεία κατά τουλάχιστον 50% έως τον Ιούνιο και με στόχο την πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος Ιουλίου 2013.

- Σύσταση Ειδικής Διεύθυνσης Παρακολούθησης των Μεταρρυθμίσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκε η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Τσόκλη

Επικαλείται προσωπικούς λόγους


Την παραίτησή της υπέβαλε η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.

Η κυρία Τσόκλη συμμετείχε στη χθεσινή ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση, υπερψηφίζοντάς την.

Πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είναι η Σταυρούλα Σαλουφάκου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Διαβάστε εδώ την επιστολή προς τον Πετσάλνικο

Διαβάστε εδώ την επιστολή προς τον Παπανδρέου

Read more...

«Δεν μπορώ να ψηφίσω ένα μνημόνιο που έφερε ένας αποτυχημένος Υπουργός Οικονομικών»...



«Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη, αλλά η διαγραφή μου είναι μία πραγματικότητα» ανέφερε ο Κώστας Μαρκόπουλος, μιλώντας στο Real Fm 97,8 και το Νίκο Χατζηνικολάου.

«Δεν μπορώ να δεχθώ να ψηφίσω ένα μνημόνιο που... έφερε ένας αποτυχημένος Υπουργός Οικονομικών», τόνισε ο Κώστας Μαρκόπουλος, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και το δίλημμα που τέθηκε, είπε: «Αρνούμαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα άφηνε ένα κομμάτι της να χρεοκοπήσει, να χάσει την αξιοπιστία του ευρώ από ένα γινάτι».



Read more...

Το «ένοχο μυστικό» του Ευάγγελου Βενιζέλου…









Το «ένοχο μυστικό» του Ευάγγελου Βενιζέλου…
Συσκότισε παρά ξεδιάλυνε την κατάσταση σχετικά με το νομικό καθεστώς που θα διέπει τις εμπράγματες υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των δανειστών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος μάλιστα δύο φορές στο φλέγον θέμα του Αγγλικού Δικαίου.


Το περίεργο είναι, πως ο υπουργός Οικονομιών την πρώτη φορά ήταν κατηγορηματικός και για το ισχύον πλαίσιο αλλά και για αυτό που θα διέπει το «ελληνικό χρέος» σε επόμενη φάση και μετά την υπογραφή της νέας Δανειακής Σύμβασης.

Τη δεύτερη φορά όμως και ενώ είχε προηγηθεί… υπενθύμιση του συγκεκριμένου άρθρου από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο επίδοξος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε εμφανώς. Αναφέρθηκε μεν στο ισχύον πλαίσιο, μίλησε όμως για ισχύ αγγλικού δικαίου (βάσει της νέας σύμβασης) επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και υποστηρίζοντας πως οι συμφωνίες θα διέπονται από την ελληνική νομολογία.

Ευφυής είναι ο κ. Βενιζέλος, γνώστης της νομικής επιστήμης άριστος, ωστόσο το θέμα δεν είναι τι θέλει ή επιδιώκει η ελληνική πλευρά, αλλά τι προωθεί και επιβάλλει η πλευρά των δανειστών. Και σε αυτή την περίπτωση δεν χωρούν παρερμηνείες ούτε των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης, ούτε των… ψιλών γραμμάτων των οποίων βρίθει το Μνημόνιο ΙΙ. Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η νότα της σύμβασης, πως δηλαδή ο δανειστής έχει υπέρτερο συμφέρον και λόγο έναντι της δανειζόμενης χώρας στην περίπτωση που αυτή ΔΕΝ μπορεί να εκπληρώσει στο ακέραιο τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Πρακτικά εάν ο δανειζόμενος- η Ελλάδα εν προκειμένω- ΔΕΝ δύναται να καλύψει τα κεφάλαια που απαιτούνται ενεργοποιούνται άλλες ρήτρες. Και σε αυτή την περίπτωση ΠΡΑΓΜΑΤΙ το δίκαιο που θα διέπει μία τέτοια συναλλαγή θα καλύπτεται από το περίφημο Αγγλικό Δίκαιο.

Προς τι όμως τόση σπουδή και τέτοια επιμονή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο με διπλή αναφορά (διαφοροποιημένη την δεύτερη μετά την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ). Μήπως επειδή γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τούδε και στο εξής; Μήπως το όλο θέμα φορτίστηκε μετά και την παρέμβαση των Μανώλη Γλέζου- Μίκη Θεοδωράκη οι οποίοι έκαναν λόγο για προδοσία; Μήπως επειδή φοβάται, πως μεθαύριο στο Eurogroup θα βρεθεί μπροστά σε νέα πιεστική απαίτηση των Γερμανών και των συμμάχων τους για το περίφημο Ταμείο;

Εκτίμηση μας είναι, πως ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει κάτι καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο μέσα στην κυβέρνηση, ανησυχεί μήπως το όλο θέμα σπρωχτεί μια λύση ατιμωτική για την ελληνική πλευρά και εύλογο είναι να ενδιαφέρεται και για την δική του διασφάλιση.

Για τα του Αγγλικού Δικαίου δεν χρειάζονται περισσότερες κουβέντες αρκεί να ανατρέξει κάποιος στο επίμαχο άρθρο αλλά και σε παλιότερα θέματα του newpost.gr, που εδώ και καιρό επιμένει σε αυτόν τον κίνδυνο.

Προς τούτο θα περιμένουμε και για άλλες δύο… παρεμφερείς λεπτομέρειες. Στην επιβεβαίωση, ή όχι, της είδησης του Der Spiegel, πως Μέρκελ και Σαρκοζί αναφέρονται ρητά στην ίδρυση- λειτουργία ειδικού Ταμείου για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το έγκυρο γερμανικό περιοδικό στο Ταμείο αυτό θα κλειδώνεται όχι το νέο δάνειο ΑΛΛΑ τα έσοδα του ελληνικού κράτους (φόροι, έσοδα, μελλοντικά έσοδα από εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, δασμοί κ.α. ).
Από αυτά- πάντα σύμφωνα με το Der Spiegel ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ θα καταβάλλονται τοκοχρεολύσια και τόκοι προς τους δανειστές για την εξασφάλιση της εξόφλησης τους. Θα θυμίσουμε επίσης τη πρόσφατη παρέμβαση του καθηγητή Ζαν Μαρκ Ντανιέλ (στην Le Monde) για νοσηρή λογική που συνίσταται στο να υφαρπάσσουν από την Ελλάδα την οικονομική της κυριαρχία. Άλλωστε η δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου θα περιλαμβάνεται ως διάταξη στη νέα σύμβαση για την πληρωμή των δανειστών κατά προτεραιότητα κατοχυρωμένη νομικά και κατά προτίμηση στο Σύνταγμα. Θα περιμένουμε λίγο να δούμε πως ακριβώς θα διατυπωθεί αυτή η αξίωση των δανειστών, φοβούμεθα όμως πως δεν κάνουμε λάθος.

Η δεύτερη παρεμφερής λεπτομέρεια σχετίζεται με… ψιλά γράμματα, που αφορούν στην ΕΛΣΤΑΤ. Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα μας είναι ξεκάθαρο και ρητό: Eισάγεται στο Μνημόνιο ΙΙ η δημοσιονομικά άσχετη υποχρέωση αλλαγής του καταστατικού της Στατιστικής Αρχής με ζητούμενη την καθιέρωση ασυλίας της από δικαστικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, ναι ή όχι;

Γιατί μην ξεχνάμε, πως παρά τις πείσμονες προσπάθειες του Μιλτιάδη Παπαιωάννου οι Πεπόνης- Μουζακίτης παραμένουν στη θέση τους και πως ο φάκελος για το… φούσκωμα του ελληνικού ελλείμματος είναι ακόμη ανοιχτός.

Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

Άρχισαν τα "ναι μεν, αλλά..." οι εταίροι

Θετικός αντίκτυπος στα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα, όμως...


Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πέραν των εκτενών αναφορών στα πρωτοφανή επεισόδια της Κυριακής που είχαν ως αποτέλεσμα να καεί το κέντρο της Αθήνας, κυριαρχεί ένα σαφώς θετικό κλίμα για την απόφαση της Βουλής με την οποία εγκρίθηκε το νέο Μνημόνιο και η συμφωνία για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα παίζει από χτες συνεχώς πρώτο θέμα και με πολλές διακοπές της ροής των ειδήσεων, ως έκτακτη επικαιρότητα, στα μεγαλύτερα πρακτορεία (διαβάστε εδώ σχετικά). Και , πλέον, τις τελευταίες ώρες η σκυτάλη έχει αρχίσει να περνά στους εταίρους μας, από τους οποίους η επίσης θετική αποτίμηση της χτεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή συνοδεύεται από ένα "αλλά"...

O Επίτροπος Οικονομικών κ. Όλι Ρεν χαιρέτισε την ψήφο της ελληνικής Βουλής, προσθέτοντας ότι "Μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες". Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα θα είναι πολύ απαιτητικό και τόνισε ότι η επιστροφή της Ελλάδας χρειάζεται "χρόνο και θυσίες".

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Θετική ήταν η υποδοχή από το Βερολίνο, ωστόσο οι επιφυλάξεις ήταν προφανείς. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ , εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καλωσόρισε την ψήφιση των μέτρων λιτότητας, λέγοντας ότι «η ευρεία πλειοψηφία δείχνει την ετοιμότητα των Ελλήνων να κάνουν μείζονες περικοπές και να απελευθερώσουν την αγορά εργασίας για να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να προσθέσει ότι η τελική απόφαση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα ληφθεί τον Μάριο, ενώ ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ήταν πιο σκληρός: ";Oλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα। Παραμένουμε επιφυλακτικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά."
protothema.gr
Read more...

Καταρρέει και το τελευταίο άλλοθι του Άκη...



Καταρρίπτεται, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε η Real news, το βασικό επιχείρημα του Ακη Τσοχατζόπουλου, πως η προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων ήταν μονόδρομος για τη χώρα μας.

Βάσει δύο ενημερωτικών - εισηγητικών σημειωμάτων, του... ότε γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, τον Φεβρουάριο του 1998, και της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με ημερομηνία 20 Αυγούστου 1997, υπήρχε προσφορά για 4 βρετανικά υποβρύχια τύπου UPHOLDER σε άριστη κατάσταση, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΓΕΝ, τα οποία το βρετανικό ναυτικό πωλούσε σε συμφέρουσα τιμή, λόγω αλλαγής στη ναυτική στρατηγική της Βρετανίας:

«Η γενική κατάσταση των Υ/Β εκτιμάται από πολύ καλή έως άριστη [...] η ποιότητα κατασκευής θεωρείται υψηλή [...] το κόστος πρόσκτησης είναι ιδιαίτερα χαμηλό, 185 δισ. δρχ., με πιθανότητα μειώσεώς του, ενώ ο χρόνος παράδοσης είναι ιδιαίτερα μικρός -1,5 έως 3 χρόνια- σε αντίθεση με τη ναυπήγηση των νέων, που θα απαιτήσει 6 με 7 χρόνια περίπου...».

Παρότι στο εν λόγω έγγραφο επισημαίνονται και μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα βρετανικά υποβρύχια, όπως σημειώνεται: «Παρά τα ανωτέρω μειονεκτήματα, πρόθεση του ΓΕΝ είναι να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού για τα Υ/Β τύπου UPHOLDER, προκειμένου αυτά να συνεξεταστούν με τις προσφορές για τη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων...».

Υπέρ της απόκτησης των βρετανικών υποβρυχίων ήταν και ο τότε γ.γ. Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος, όπως φαίνεται από το έγγραφο-σχόλιο που καταθέτει στις 17 Φεβρουαρίου 1998.

«Προφήτης»

Ο Γ. Σμπώκος εξ αυτού αποδεικνύεται και προφητικός: «Η απόκτηση των 4 υποβρυχίων UPHOLDER αποτελεί μοναδική ευκαιρία γρήγορης ενίσχυσης των δυνατοτήτων υποβρύχιου αγώνα του Πολεμικού Ναυτικού και κάλυψης πιεστικών αναγκών για τα προσεχή 8 χρόνια [...] η προετοιμασία, διενέργεια και κατακύρωση διαγωνισμού για την πρόσκτηση του μελλοντικού τύπου Υ/Β του Πολεμικού Ναυτικού θα απαιτήσει τουλάχιστον 26 μήνες, με αφετηρία την αρχική έγκριση προμήθειας. Η ναυπήγηση, οι έλεγχοι και δοκιμές και οι διαδικασίες επιχειρησιακής ένταξης του πρώτου Υ/Β θα απαιτήσουν συνολικά τουλάχιστον 56 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ετσι, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, το πρώτο νέο Υ/Β θα είναι επιχειρησιακό στις αρχές του 2005, το δεύτερο στα μέσα ή στο τέλος του 2007 και το τρίτο στα μέσα ή στο τέλος του 2009.

Το διάστημα των 7 χρόνων μέχρι την επιχειρησιακή ένταξη του πρώτου νέου Υ/Β αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο, αν ληφθούν υπόψη η δυσκολία του διαγωνισμού λόγω πολυπλοκότητας και μεγάλου οικονομικού μεγέθους (ουσιαστικά πρόκειται για προμήθεια άνω των 300 δισ. δρχ. - 4 νέα Υ/Β μέχρι το 2010) και το ενδεχόμενο έναρξης ναυπήγησης λόγω πιθανής εκτέλεσης προηγούμενης παραγγελίας».

Αξιόμαχα έως το 2020

Σύμφωνα με τον γ.γ. Εξοπλισμών, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα των 7-8 ετών ο μόνος τρόπος κάλυψης των πιεστικών αναγκών σε υποβρύχια είναι η γρήγορη αγορά μεταχειρισμένων: «Τα 4 UPHOLDER, επειδή είναι σχεδόν αμεταχείριστα, θα μπορέσουν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες της 8ετίας, αλλά και να συνεχίσουν να αποτελούν αξιόμαχες μονάδες και μετά την απόκτηση των καινούριων υποβρυχίων τουλάχιστον μέχρι το 2020...».

Λαμβάνοντας υπόψη το τεταμένο κλίμα της εποχής, καθώς είχε προηγηθεί η κρίση των Ιμίων, ο Γ. Σμπώκος επισημαίνει και το εξής: «Το γεγονός ότι είναι άγνωστο οπλικό σύστημα για τους Τούρκους δημιουργεί πρόσθετα πλεονεκτήματα. Αλλά και μόνο το γεγονός της ταχείας αύξησης του αριθμού των Υ/Β του Πολεμικού Ναυτικού θα υποχρεώσει τους Τούρκους να αναθεωρήσουν τα πολεμικά τους σχέδια και επιπρόσθετα να διατηρήσουν σε ενέργεια τις 8 φρεγάτες τύπου Knox, με όλα τα μεγάλα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό...».

Μπήκαν στα συρτάρια

Οι παραπάνω θετικές εισηγήσεις χωρίς αιτιολογία μπήκαν στα συρτάρια και ξεχάστηκαν, καθώς δεν δόθηκε καμία συνέχεια στη συζήτηση για τα βρετανικά υποβρύχια, τα οποία, όπως προκύπτει, θα μπορούσαν να είναι μια συμφέρουσα λύση για την Ελλάδα αλλά και ένα μέσο πίεσης για τους Γερμανούς να προσφέρουν χαμηλότερη τιμή και καλύτερους όρους. Αντιθέτως, όλο το ενδιαφέρον έπεσε στα γερμανικά τα οποία -σύμφωνα και με τη Δικαιοσύνη, όπου η υπόθεση εκκρεμεί- χρυσοπληρώσαμε και παραλάβαμε με καθυστέρηση πολλών ετών.

Ετοιμάζει προσφυγή για το σπίτι της Αρεοπαγίτου

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, πρωταγωνιστής στην υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων, να προσφύγει κατά των όρων που του επέβαλλε ο εφέτης ανακριτής Θεόδωρος Κανελλόπουλος, μετά την απολογία του για ανειλικρινές «πόθεν έσχες» του 2010 (αφορά χρήση του 2009). Ο Θ. Κανελλόπουλος έκλεισε τα σύνορα της χώρας για τον Α. Τσοχατζόπουλο, στον οποίο επίσης επέβαλε χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε και το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καθώς -όπως φαίνεται- δεν έκρινε επαρκείς τις εξηγήσεις του. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε με βάση στοιχεία από την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής.

Σύμφωνα με το πόρισμα που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη, ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει συνολικό εισόδημα 250.955,87 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 αφορούν τη λήψη δύο δανείων, ενώ δεν είχε δηλώσει το ακίνητο της Αρεοπαγίτου. Ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι όλα του τα εισοδήματα δικαιολογούνται, ενώ για το επίμαχο ακίνητο υποστηρίζει πως η κατοικία δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2011, καθώς αποκτήθηκε το 2010.

real.gr



Read more...

Καστανιδης: Ο Παπανδρέου διέγραψε τον εαυτό του...




"Αυτοί διεγράφησαν - εννοείται αυτοί που τους διέγραψαν - κι όχι εμείς", είπε στη Κάτια Μακρη (REAL FM) ο Χάρης Καστανιδης.
Για δε τον Παπανδρέου, είπε πως αυτός διέγραψε τον εαυτό του. "Εμείς οι 6 αιτιολογήσαμε την αποχή, υποστηρίζοντας τα... όσα υποστήριζε κι ο ίδιος πριν από λίγο καιρό" ...



Read more...

Εκλογές τον Απρίλιο ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Δηλώσεις του Π.Καψή


Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης, άρα και των δύο κομμάτων που την στηρίζουν, μετά την επώδυνη -για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ- έγκριση της νέας δανειακής συμφωνίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Από τη δήλωση του Παντελή Καψή προκύπτει και η επιβεβαίωση της άποψης πως οι εκλογές θα γίνουν ταχύτατα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και την υπογραφή του νέου μνημονίου.

Επί της ουσίας, παράλληλα με την προσπάθεια ολοκλήρωσης των χειρισμών για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας, η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Και στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές αναμένεται να φανεί αν θα προκύψουν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί και πώς θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές που διεγράφησαν από τα δύο μεγάλα κόμματα και σήμερα είναι ανεξάρτητοι.

Ο κ. Καψής αποκάλυψε επίσης ότι ο ανασχηματισμός που αναμένεται εντός των επομένων ωρών ή ημερών θα είναι περιορισμένος και θα αφορά μόνο την αναπλήρωση των κενών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό διαψεύδονται τα σενάρια ότι ο κ. Παπαδήμος έχει λάβει το πράσινο φως για να σχηματίσει ένα νέο ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τεχνοκράτες.

Ερώτημα είναι ωστόσο αν θα καλυφθούν όλες οι θέσεις των παραιτηθέντων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών ή μόνο οι απολύτως απαραίτητως όπως για παράδειγμα το πόστο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορων και Δικτύων αλλά και ακόμη μία άγνωστη παράμετρος। Δηλαδή, ποια πρόσωπα θα υπουργοποιηθούν και αν θα πρόκειται για τεχνοκράτες ή στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ.
.protothema.gr

Read more...

Αποκαΐδια στα 35mm - «Οι κουκουλοφόροι μου ζήτησαν χρήματα για να μην κάψουν το Άστυ», λέει ο ιδιοκτήτης του









Αποκαΐδια στα 35mm - «Οι κουκουλοφόροι μου ζήτησαν χρήματα για να μην κάψουν το Άστυ», λέει ο ιδιοκτήτης του
Δύο από τα «στολίδια» της Αθήνας υπέστησαν σοβαρές ζημιές το βράδυ της Κυριακής, όταν στη διάρκεια επεισοδίων στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος τυλίχτηκαν στις φλόγες δύο ιστορικά σινεμά, το «Αττικόν» και το «Άστυ».

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του ιδιοκτήτη του ιστορικού σινεμά «Άστυ», Γιώργου Στεργιάκη ο οποίος μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Αθήνα 9,84 δήλωσε ότι οι κουκουλοφόροι του ζήτησαν χρήματα για να μην κάψουν τον κινηματογράφο.

Όπως αποκάλυψε τους έδωσε τα χρήματα που ζητούσαν και έτσι αποφεύχθηκε να καεί ολοσχερώς το ιστορικό σινεμά. Ο κ. Στεργιάτος δεν αποκάλυψε το χρηματικό ποσό που τους έδωσε για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί.

Με σοβαρές ζημιές οι ιστορικοί κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Άστυ»

Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων, το αρχικό εκλεκτικιστικό κτίριο που βρίσκεται το Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου.

Κατά το 1900 στεγάζονταν εκεί το φαρμακείο του Σ. Βαλτή (αναφέρεται ήδη από το 1891), το κουρείο του Λ. Μουσίου και το εμπορικό κατάστημα «ειδών Κίνας» του Π. Γεωργιάδη, ενώ το 1914 φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα το νεοπαγές Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Μεταξύ των ετών 1914-1920 πραγματοποιήθηκε μια σημαντική επέμβαση σε ρυθμό "Νεομπαρόκ", όταν οικοδομήθηκε σε τμήμα του κτιρίου το κινηματοθέατρο Αττικόν, επάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, με μια από τις πρώτες χρήσεις οπλισμένου σκυροδέματος.

Το «Αττικόν» σηματοδοτεί την αρχή της κατασκευής σπουδαίων κινηματογράφων.
Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916. Αργότερα στο ίδιο κτίριο ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο κινηματογράφος Απόλλων.

Από το 1929 και μετά λειτούργησε υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ, της κινηματογραφικής δυναστείας των αδελφών Σκούρα.

Το «Αττικόν» ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που προέβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.

Την περίοδο της κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς για να προβάλλει ταινίες για την ψυχαγωγία των γερμανικών στρατευμάτων.

Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916. Αργότερα στο ίδιο κτίριο ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο κινηματογράφος Απόλλων.

Από το 1929 και μετά λειτούργησε υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ, της κινηματογραφικής δυναστείας των αδελφών Σκούρα.
Το «Αττικόν» ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που προέβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.

Την περίοδο της κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς για να προβάλλει ταινίες για την ψυχαγωγία των γερμανικών στρατευμάτων.

Το σινεμά, είναι και αυτό από τα παλαιότερα της Αθήνας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι απόψε στις οκτώ το βράδυ τα μέλη της πολιτιστικής κίνησης «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» θα συγκεντρωθούν «μ' ένα κερί στο χέρι» έξω από τον κινηματογράφο, σε ένδειξη «βουβής διαμαρτυρίας για το ξήλωμα της ζωής μας».

«Οι αίθουσες των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» δεν κάηκαν και μόνο η είσοδος έχει υποστεί ζημιές», δηλώνει στο πρακτορείο ΑΜΠΕ εκ μέρους του «Αττικόν», η Γιούλη Τσακαλάκη, υπεύθυνη του κινηματογράφου, επιθυμώντας, όπως εξηγεί, να μη δοθεί συνέχεια στο «δυσάρεστο γεγονός» της πυρκαγιάς του ιστορικού κινηματογράφου, στην οδό Σταδίου.

Μόνο εξωτερικές ζημιές έχει υποστεί και ο κινηματογράφος «ΑΣΤΥ», επί της πλατείας Κοραή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, Γιώργο και Δημήτρη Στεριάκη, που όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ, κατάφεραν τελευταία στιγμή να αποτρέψουν τους άγνωστους εμπρηστές.

Παρά λίγο να καεί και η αίθουσα του Άστυ, αφού τα διπλανά κτίρια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Το σινεμά -ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας- έχει υποστεί και αυτό ζημιές.

Το κτήριο κατασκευάσθηκε την περίοδο 1934-1938. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέρος του υπογείου έγινε τόπος μαρτυρίου και φυλακής για πολλούς αγωνιστές.

Το υπόλοιπο τμήμα του λειτούργησε εξαρχής ως κινηματογράφος.

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής προέβαλε ταινίες και επίκαιρα για τα γερμανικά στρατεύματα. Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου ο κινηματογράφος υπολειτούργησε, ενώ το 1952 εγκαταστάθηκαν εκεί οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις Κοσμίδης & Σία Α.Ε.

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 παρουσίαζε σπουδαίες ταινίες και πρεμιέρες, ενώ πραγματοποιούσε δεξιώσεις με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές.

Μέχρι το 1975 στον κινηματογράφο Άστυ διοργανώνονταν οι κυριακάτικες πρωινές προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ συχνά διοργανώνονταν εβδομάδες κινηματογράφου αφιερωμένες σε κάποια ξένη χώρα.

Παρά την ευρεία ανακαίνιση που έγινε το 1994, ο κινηματογράφος διατηρεί πολλά στοιχεία της παλαιάς αίγλης του, όπως η καμπίνα προβολής, οι μαρμάρινες σκάλες με τις προστατευτικές σιδεριές, τα τραπεζάκια του φουαγιέ, οι πόρτες, οι καθρέφτες, τα μωσαϊκά, το εκδοτήριο εισιτηρίων.

Πηγή: In.gr - ΑΠΕ- Αθήνα 9,84


Σχετικές φωτογραφίες:



attikon11302.jpg
http://newpost.gr

Read more...

Ανασχηματισμό με μοντέλο «Μόντι» εξετάζει ο Παπαδήμος









Ανασχηματισμό με μοντέλο «Μόντι» εξετάζει ο Παπαδήμος
Αν και η ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες δεν θα αργήσει να έρθει, όπως όλα δείχνουν μετά και τη ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανασχηματισμού σύμφωνα με το πρότυπο της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας έγινε επιτακτικός μετά και την αποχώρηση των υπουργών του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση αλλά και τις παραιτήσεις των Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Κουτσούκου οι οποίες δημιούργησαν μεν έξι κενές θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν, όμως δεν είναι αυτές που καθιστούν αναγκαία την αλλαγή μορφής και δομής της κυβέρνησης.

Το μοντέλο κυβέρνησης Μόντι, που περιλαμβάνει μικρό και ευέλικτο σχήμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από τεχνοκράτες υπουργούς είναι μια από τις εκδοχές που πλέον εξετάζει ο κ. Παπαδήμος.

Η άλλη εκδοχή είναι να χρησιμοποιήσει ένα μεικτό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών. Να αναθέσει δηλαδή σε τεχνοκράτες κρίσιμους τομείς της διακυβέρνησης και σε δευτερεύοντα υπουργεία είτε να διατηρήσει τα ίδια πολιτικά στελέχη, είτε να τοποθετήσει άλλα που θα του υποδείξουν οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς.

Μια τρίτη εκδοχή του ανασχηματισμού, που επίσης παίζει, είναι η κυβέρνηση να είναι αμιγώς πολιτική, με ανακύκλωση των κορυφαίων στελεχών και από τα δύο κόμματα και απλώς αύξηση των μελών της που θα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Κρίσιμος παράγων ωστόσο για το είδος, το ύφος και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού είναι ο χρόνος των εκλογών. Αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει στη διεξαγωγή των εκλογών σύντομα, είναι προφανές, εξηγούσαν συνεργάτες του κ. Παπαδήμου, ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης απλώς θα συμπληρώσει τα κενά που προκάλεσαν οι τελευταίες παραιτήσεις.


Με πληροφορίες από Τα Νέα
http://newpost.gr
Read more...

Προτιμότερη η εφαρμογή του νέου Μνημονίου από τη χρεοκοπία, λέει ο Όλι Ρεν

Στο Eurogroup το νέο πρόγραμμα

Μέχρι την Τετάρτη θα έχει βρεθεί λύση και στο «εκκρεμές ζήτημα» των 325 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Ρεν, αναφερόμενος στα μέτρα που δεν έχουν κλείσει ακόμα
Μέχρι την Τετάρτη θα έχει βρεθεί λύση και στο «εκκρεμές ζήτημα» των 325 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Ρεν, αναφερόμενος στα μέτρα που δεν έχουν κλείσει ακόμα (Φωτογραφία: AΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η εφαρμογή των μέτρων του νέου δανειακού προγράμματος είναι προτιμότερη για τους Έλληνες από μία άτακτη χρεοκοπία που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό της χώρας, είπε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν, αφού χαιρέτισε τα νέα μέτρα, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος και ότι είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες γι' αυτό μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης.

Ο επίτροπος συνέχισε λέγοντας ότι το δεύτερο πρόγραμμα είναι μεν απαιτητικό, αλλά, υποστήριξε, θα αποδώσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια από την ελληνική κοινωνία. Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στη Ελλάδα ως το 2009 απέτυχε και ότι η χώρα ζούσε επί σειρά ετών πάνω από τις δυνατότητές της.

Τόνισε ότι προκειμένου να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να διορθώσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και παράλληλα σημείωσε τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι μετά τη χθεσινή απόφαση στην ελληνική Βουλή, εκπληρώθηκε ένας βασικός όρος του Eurogroup και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως την Τετάρτη θα έχει βρεθεί λύση και στο εκκρεμές ζήτημα των 325 εκατ. ευρώ.

Καταλήγοντας, ο επίτροπος Οικονομίας καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη χθεσινή στάση της ΝΔ στη Βουλή.

Μεταξύ των «απαιτούμενων ενεργειών» που λέει ο κ. Ρεν είναι και οι έγγραφες δεσμεύσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να δεσμευθούν εγγραφώς μέχρι την Τετάρτη για την εφαρμογή των νέων μέτρων που υπερψήφισε η Βουλή, δήλωσε σχετικά τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Βερολίνο: Χαιρετίζει... και ζητεί μείωση μισθών


Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε διά του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ την υπερψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή την Κυριακή.

«Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα» αυτή την ψηφοφορία που «καταδεικνύει την καλή θέληση της Ελλάδας να αναλάβει δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, για τη Γερμανία, η οποία επικρίνεται πολύ στην Ελλάδα, «δεν πρόκειται για εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση», αλλά για «απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» της Ελλάδας.

Πριν από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ είχε υιοθετήσει έναν πολύ πιο μετρημένο τόνο, καλώντας σε «επιφυλακτική αυτοσυγκράτηση» όσον αφορά την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο και προσθέτοντας ότι πρέπει κανείς να περιμένει τη συγκεκριμένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι «ζήτημα σεβασμού για το ελληνικό κοινοβούλιο να λαμβάνει κανείς τις αποφάσεις του εξίσου στα σοβαρά με αυτές οποιουδήποτε άλλου κοινοβουλίου» δημοκρατικά εκλεγμένου, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Γερμανία προκρίνει τη λιτότητα στην Ελλάδα μάλλον παρά τις επενδύσεις για να επιστρέψει η ανάπτυξη, ο εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας πως, «αν οι ιδιωτικοποιήσεις (που είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση) προχωρούσαν ταχύτερα, θα υπήρχαν ασφαλώς περισσότερες επενδύσεις».

Σχετικά με τη μείωση του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως πρόκειται για «μεταρρύθμιση των άκαμπτων δομών της αγοράς εργασίας» στη χώρα και υποστήριξε πως «ο υπερβολικά υψηλός ελάχιστος μισθός ενθαρρύνει σε ορισμένους τομείς τη μαύρη εργασία».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο αρχηγό μετά το Eurogroup ζητά ο Λοβέρδος

«Ο Γιώργος Παπανδρέου να δρομολογήσει τις διαδικασίες»


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο και να αναπροσαρμόσει τις ημερομηνίες που έχει προσδιορίσει» υποστήριξε, μιλώντας στον Real FΜ, επισημαίνοντας ότι μετά τις χθεσινές διαγραφές και τη δική του προ ημερών κίνηση υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαγραφές των συναδέλφων του, σημείωσε ότι ήταν από αυτούς που είπε στον Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα κατέβει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική επισήμανση, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός της διαγραφής 45 βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «πολύ σημαντικό είναι και το 199 και το 201», αναφερόμενος στους συναδέλφους του που είπαν «ναι» στο νέο μνημόνιο.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, τόνισε, τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν πριν, ενώ για το χρόνο των εκλογών, εκτίμησε πως μια λογική ημερομηνία θα ήταν μέσα στον Απρίλιο।
protothema.gr

Read more...

Δεν μπορούν να διαγράψουν την ιστορία μου...



Η Βάσω Παπανδρέου πριν από λίγο δήλωσε, "αισθάνομαι ήσυχα με τη συνείδησή μου, μετά από καιρό. Δεν...

μπορεί κανείς να διαγράψει τη συνείδησή μου και την ιστορία μου" ...



Read more...

Συνολικά 45 βουλευτές διαγράφηκαν μετά τη διαφοροποίηση για το νέο Μνημόνιο

Αμέσως μετά την ψηφοφορία


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των κομάτων τους τέθηκαν μετά το πέρας της κρίσιμης ψηφοφορίας επί της νέας δανειακής σύμβασης 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν, απείχαν ή διαφοροποιήθηκαν επί του Μνημονίου κόντρα στην γραμμή πειθαρχίας που έθεσαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, καθώς και δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ που υπερψήφισαν τα μέτρα.

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τίθενται οι βουλευτές: Σπ.Κουβέλης, Α.Βαγενά, Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Λ.Κατσέλη, Β.Παπανδρέου, Λ.Μίχος, Μ.Κυριακοπούλου, Α.Τριανταφυλλόπουλος, Β.Τόγιας, Γ.Κασάς, Χ.Καστανίδης, Κ.Τεκτονίδου, Χρ.Κατσούρας, Γ.Μιχελογιαννάκης, Θ.Παραστατίδης, Αλ.Αθανασιάδης, Γ.Παπαμανώλης. Οδ.Βουδούρης, Τσ.Μαντατζή, Ηλ.Θεοδωρίδης, Γ.Αμιρίδης και Χρ.Μαγκούφης.

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας οι βουλευτές: Α' Αθηνών Έλενα Κουντουρά, Ά Αθηνών Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, Άρτας Κωνσταντίνος Παπασιώζος, Αττικής Γιώργος Βλάχος, Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης, Δράμας Μαργαρίτης Τζήμας, Δωδεκανήσου Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Ευβοίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης, Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, Λαρίσης Χρήστος Ζώης, Λέσβου Σπυρίδωνας Γαληνός, Ά Πειραιά Παναγιώτης Μελάς, Πέλλης Γεώργιος Καρασμάνης, Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, Σερρών Αναστάσιος Καριπίδης, Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς.

Τη διαγραφή των βουλευτών γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, κατά την οποία εγκρίθηκε με 199 ψήφους η νέα δανειακή σύμβαση.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΛΑΟΣ διαγράφονται οι βουλευτές Μ.Βορίδης και Αδ.Γεωργιάδης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με 199 ψήφους πέρασε από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση

Ιστορική απόφαση

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Με περίπου 40 απώλειες από το ΠΑΣΟΚ και το ΝΔ, την απουσία του ΛΑΟΣ πλην των Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη που ψήφισαν «ναι», υπερψηφίστηκε με 199 ψήφους η νέα δανειακή σύμβαση. «Όχι» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, «ναι» από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πλην του κ. Αυγενάκη που δήλωσε «παρών».

Από το ΠΑΣΟΚ συνολικά 20 βουλευτές καταψήφισαν ή απείχαν, ενώ ο αριθμός ανεβαίνει στους 31 αν υπολογιστιούν όσοι διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή, αποστασιοποιούμενοι από το επίμαχο άρθρο 1 με τα εργασιακά και υπερψηφίζοντας τα υπόλοιπα.

Καταψήφισαν από το ΠΑΣΟΚ οι: Λούκα Κατσέλη, Σπύρος Κουβέλης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Τόγιας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Κατσούρας, Θ.Παπαστρατίδης, Αλ.Αθανασιάδης, Οδ.Βουδούρης, Τσ.Μάτατζη, Γ.Αμιρίδης, Αννα Βαγενά. Απώντες ήταν οι Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το νέο πρόγραμμα είναι αναγκαίο και δεν θα αποτύχει, είπε ο Λουκάς Παπαδήμος

«Εικονική πραγματικότητα ζούσε η Ελλάδα»


O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη Βουλή
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τη λύπη του για τα σοβαρά επεισόδια που εξελίσσονται στο κέντρο της Αθήνας και τα οποία «αμαυρώνουν τις απόλυτα νόμιμες σε μια δημοκρατία εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στις αιτίες της σημερινής «εθνικής κρίσης», τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας είναι αναγκαίο και διέψευσε όσους υποστηρίζουν ότι το νέο μνημόνιο θα αποτύχει.

«Οι βανδαλισμοί, η βία και η καταστροφή δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Θα ‘θελα να κάνω μια έκκληση σε όλους σας και στους πολίτες που μας παρακολουθούν για ψυχραιμία και καταλαγή. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας σαν συγκροτημένη κοινωνία. Και όταν έρθει η ώρα, ο λαός που είναι και ο υπέρτατος κριτής θα εκφραστεί» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας για το μέλλον της χώρας τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια: «Εάν θα συνεχίσουμε την σκληρή προσπάθεια της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της οικονομίας μας» ή εάν, αντίθετα, «από μοιραία πλάνη, λιποψυχία ή λάθος απόφαση, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μια καταστροφική χρεοκοπία, σε παρατεταμένη εξαθλίωση, σε έναν μοιραίο κατήφορο περιθωριοποίησης από την Ευρώπη και εξώθησης από το ευρώ».

«Έχω την πεποίθηση ότι οι βουλευτές θα πράξουν το εθνικό καθήκον τους» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για κρίση οικονομική, κοινωνική και πλέον εθνική, τα αίτια της οποία είναι πολλά, αλλά κυρίως το γεγονός ότι για πολλά χρόνια το κράτος δαπανούσε περισσότερα από όσα παράγει.

«Η επέκταση του κράτους πέραν των δυνατοτήτων του, η διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο υπερβολικός δανεισμός, είχαν ως συνέπεια να δημιουργηθούν συνθήκες υπερκαταναλωτισμού -να δαπανούμε πολύ περισσότερο από όσο παράγουμε και να διευρυνθεί σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο εξωτερικός δανεισμός. Διαμορφώθηκαν επίσης συνθήκες αδικαιολόγητης ευφορίας και επανάπαυσης και προσδοκίες που βαθμιαία βασίζονταν σε μια εικονική πραγματικότητα. Παράλληλα, η χώρα μας συνεχώς ανέβαλλε κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και το φορολογικό σύστημα, στην κοινωνική ασφάλιση και το σύστημα υγείας» είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά παρόλα αυτά οι κακοδαιμονίες παραμένουν. Διέψευσε δε όσους αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. «Κάνουν λάθος» είπε, αποδίδοντας το λάθος αυτό στο γεγονός ότι η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί στις συνέπειες του πρώτου προγράμματος στα εισοδήματα και στην απασχόληση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε μία ονομαστική ψηφοφορία η έγκριση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή

Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή
Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε ενιαία, επί της αρχής και επί των άρθρων, ονομαστική ψηφοφορία θα τεθεί μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα δανειακή σύμβαση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνουν δύο ψηφοφορίες, μία επί της αρχής και μία επί των άρθρων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα κόμματα μετά τις διαγραφές...

Άλλο τοπίο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή...


Αλλάζει οριστικά ο πολιτικός χάρτης της χώρας. Τα νέα, τα όχι, οι παρόντες και οι απόντες δημιουργούν τα νέα πολιτικά στρατόπεδα. Με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αναμένεται σήμερα, αφού συνεννοηθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.
Το κόμμα του όχι: τα τελευταία 20 χρόνια οι παπανδρεϊκοί ζούσαν με την αγωνία πως οι σημιτικοί, αρχικά, και οι βενιζελικοί στη συνέχεια, θα διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ. Και θα κάνουν δικό τους κόμμα. Τελικά, φαίνεται πως θα το κάνουν αυτοί και χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίοςτους διεμήνυσε πως θα αποπεμφθούν από την ΚΟ και τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης, που συνοδεύονται από ομάδες βουλευτών που επέλεξαν το όχι και την αποχή, θα πρέπει να αποφασίσουν πλέον το επόμενο βήμα τους.
Στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος υπάρχει ενόψει η διάσπαση του ΛΑΟΣ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης έμειναν στη Βουλή όταν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους αποχώρησαν ακολουθώντας τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Βρέθηκαν έτσι πολύ κοντά με όσους, την πλειοψηφία, από τη ΝΔ λένε ναι.
Δεδομένων των διαγραφών και των ανεξαρτητοποιήσεων είναι προφανές πως το ΠΑΣΟΚ δε διαθέτει πλέον τη δεδηλωμένη στη Βουλή। Βέβαια, από τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχει και την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ενισχύεται, έτσι, η θέση του Αντώνη Σαμαρά πως μπορεί να επιβάλλει εκλογές όποτε το θελήσει. Το γεγονός αυτό καθιστά την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος υπηρεσιακή. Μπορεί να αντικαταστήσει τους δύο- τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν για να προχωρήσουν οι νυν υπουργοί τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ή να τοποθετήσει τεχνοκράτες με την ίδια αποστολή.
protothema.gr

Read more...

Καταδικάζουν τα κόμματα τα επεισόδια, για προβοκάτσια μιλούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Δεκαεπτά κτίρια στις φλόγες


(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Για προβοκάτσια έκαναν λόγο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι «η βία δεν στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης αλλά επηρεάζει και πλήττει τους κανόνες της Δημοκρατίας». Σχετικά με τις καταστροφές σε γραφεία βουλευτών, τόνισε πως η κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι εκπρόσωποί της δεν πτοούνται και δεν τρομοκρατούνται». «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» είπε.

«Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας πλήττουν την ίδια την Ελλάδα πληγώνουν όλους τους Έλληνες. Βλέπουμε σκηνές από ένα αύριο που πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί. Ζητώ από όλους σωφροσύνη, πατριωτισμό, ψυχραιμία και ενότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς για τα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας.

Την δυσφορία του εξέφρασε στη συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε πως «οι εικόνες που έχει εκπέμψει η Ελλάδα, είναι εικόνες αναμφίβολα αρνητικές. Δεν προσλαμβάνει κανείς το καθαρό μήνυμα ενός εργαζόμενου, ενός έλληνα επιχειρηματία, ερευνητή, αγρότη, άνεργου, που είναι θύμα της κρίσης, αλλά την εικόνα μιας Πολιτείας, που δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό της και τους πολίτες της, πως πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από μία εθνική στρατηγική. Σήμερα ενθαρρύνουμε όλους αυτούς που επαναλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα εναντίον της Ελλάδος, που ρωτούν υποκριτικά εάν η Ελλάδα έχει βούληση και ικανότητα να ανασυγκροτηθεί, να αναμορφωθεί» ανέφερε ο υπουργός.

Την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης καλεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο ανασχηματισμό να ασχοληθεί πρώτα με το συγκεκριμένο υπουργείο. Επίσης καλεί τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και να απομονώσουν «τα εξτρεμιστικά στοιχεία απ' όπου κι αν προέρχονται».

H Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε «τα επεισόδια, τους βανδαλισμούς, τους εμπρησμούς, τη βία, που θέλησαν να επιβάλλουν ομάδες κουκουλοφόρων. Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των διαθέσεων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας. Το χάος δεν πρέπει να επικρατήσει». Και ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «η διαδήλωση και η αγανάκτηση του κόσμου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις βιαιότητες, ακρότητες βανδαλισμούς και καταστροφές».

«Ως πότε το ελληνικό κράτος θα ανέχεται επιθέσεις κουκουλοφόρων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη γνήσια λαϊκή αγανάκτηση;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Περιουσίες πολιτών, επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα ιστορικά κτίρια αλλά και η αξιοπρέπεια και η αισθητική της πόλης παραδόθηκαν στην εγκληματική τους μανία. Αν το πολιτικό σύστημα δεν ακολουθήσει το δρόμο της ευθύνης και της εφαρμογής των νόμων, η κοινωνία θα είναι έρμαιο στους λαϊκισμούς των ψευτοεπαναστατών και στις διαθέσεις των κουκουλοφόρων», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Οικονόμου.

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε: «Όσοι, στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα, καίνε και καταστρέφουν, για μία ακόμη φορά, την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και περιουσίες πολιτών, δεν είναι «αντιμνημονιακοί». Είναι αντιδημοκράτες και ανθέλληνες. Οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης οφείλουν να σκεφθούν το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πριν να είναι πολύ αργά».

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ: Προβοκάτσια

Το ΚΚΕ κατήγγειλε «το κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» καθώς και ότι «διάφοροι μηχανισμοί πυρπολούν κτήρια για να διαμορφωθεί το σκηνικό της καταστροφής που φέρνουν στο λαό. Λίγο πριν τα ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έδρασαν συντονισμένα ενάντια στις μεγαλειώδεις λαϊκές διαδηλώσεις για να τις διαλύσουν». «Χρησιμοποιούν το ψέμα, τον εκβιασμό, την καταστολή και την προβοκάτσια, με στόχο να υποτάξουν το λαό. Αυτά είναι τα όπλα τους. Είναι όμως ανήμποροι, αν μπροστά τους βρουν ένα λαό αποφασισμένο και οργανωμένο να τους αντιμετωπίσει, να παλέψει για το δίκιο του και να το κατακτήσει. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα λήψης αυταρχικών μέτρων».

Νωρίτερα, και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής, κατήγγειλε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας, είναι δικοί σας μηχανισμοί. Καθαρά πράγματα. Και αυτοί οι μηχανισμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν υπάρχει 200.000 κόσμος και δεν υπάρχουν ΜΑΤ. Ακριβώς ήταν τόσος ο κόσμος σήμερα απ’ την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και απ’ το Σύνταγμα στην Ομόνοια, που δεν χρειαζόταν καμία περιφρούρηση από τα σώματα ασφαλείας, απ’ τα ΜΑΤ, καμία περιφρούρηση. Οι 50 κουκουλοφόροι δεν θα έκαναν τίποτα στο Σύνταγμα. Αυτά τα κάνουν όταν υπάρχουν ΜΑΤ και όταν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί που θα λειτουργήσει ο σχεδιασμός. Και δεν θα παρασύρονταν ενδεχομένως και παιδιά, που νομίζουν ότι με το να ρίξουν μολότοφ στον αστυνομικό ρίχνουν το σύστημα».

Για παρακρατικές δυνάμεις έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ανενόχλητοι παρακρατικοί έκαψαν την Αθήνα. Ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί για να διεκδικήσει τη λαϊκή κυριαρχία που του στερείται, την ανεξαρτησία του. Κανένα συγχωροχάρτι» δήλωσε. «Δεν θα πτοηθεί ο ελληνικός λάος, τα σχέδια της προβοκάτσιας θα επιστραφούν, ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί» πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε την «προαναγγελθείσα κόλαση στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, παρακρατικά κέντρα με ισχυρή κάλυψη στην Αστυνομία και σε μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού, οργάνωσαν ένα σχέδιο καταστολής, προκειμένου να διαλύσουν την ειρηνική κοσμοπλημμύρα και να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό. Τα παρακρατικά κέντρα με τους ισχυρούς θύλακες στην ΕΛΑΣ και τα ΜΑΤ, βρήκαν αφορμή τους προβοκάτορες κουκουλοφόρους, για να εξαπολύσουν αυτήν την τρομοκρατική επίθεση βίας και καταστολής και να τροφοδοτήσουν με εικόνες αποπροσανατολισμού και φόβου τα τηλεοπτικά μέσα τρομοκρατίας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αξιώνοντας διευκρινίσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπαδήμος: Κάνουν λάθος όσοι προεξοφλούν την αποτυχία του νέου Μνημονίου









Παπαδήμος: Κάνουν λάθος όσοι προεξοφλούν την αποτυχία του νέου Μνημονίου
Τη λύπη του για τα επεισόδια που «δυστυχώς αμαυρώνουν τις απόλυτα νόμιμες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», εξέφρασε στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Λουκάς Παπαδήμος κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία και καταλαγή. «Eκφράζω τη λύπη μου για τα επεισόδια. Η βία και καταστροφή δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατία» τόνισε.


«Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορικής σημασίας. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κρίνουν τη χρηματοδότηση της χώρας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε και συνέχισε «έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα που αποτρέπει μία καταστροφική χρεοκοπία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σκληρό, το οποίο όμως θα διασφαλίσει τη θέση της χώρας στο ευρώ».

«Έχω την πεποίθηση ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους», επεσήμανε.

«Η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI είναι αναγκαία», τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «κάνουν λάθος όσοι προεξοφλούν αποτυχία του νέου Μνημονίου».

«Δυστυχώς η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στη σημερινή συμφωνία είναι μια καταστροφική χρεοκοπία», τόνισε εξγώντας ότι «μία άτακτη χρεοκοπία θα έφερνε οικονομικό χάος και κοινωνική έκρηξη».

«Ακουσα με προσοχή την κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές. Ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις δεν άκουσα», δήλωσε

«Η αιτία της κρίσης είναι ότι για πολλά έτη το κράτος δαπανούσε περισσότερα από παράγει» εξήγησε από το βημα της Βουλής ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα ζούσε σε μία εικονική πραγματικότητα ενώ δεν προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαδήμος θέτοντας ως πρώτο στόχο την ανάπτυξη είπε ότι «Η μείωση του κατωτάτου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης».
http://newpost.gr

Read more...

Κανένας δικαστής δεν τους ακούμπησε...



... τους "νταβατζήδες" των media...

Τελευταία, ούτε σε μια από τις ομιλίες του, δεν τους έχει ξεχάσει. Όπως είπε, πριν από λίγο στη Βουλή, "κανένας δικαστής δεν τολμάει να ακουμπήσει τους...

εκδότες της διαπλοκής, που βιώνουν λάθρα" ...



Read more...

Καταστροφή με συνέπειες εντελώς ανεξέλεγκτες η χρεοκοπία, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου

«Ψηφίζουμε για να μείνουμε στο ευρώ»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το γεγονός ότι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τους βουλευτές και τους πολίτες «να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση σε μία άλλη Ελλάδα».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μάχη σε τρία μέτωπα: (α) ενάντια στις αγορές και στους κερδοσκόπους, «μάχη να κυριαρχήσει η πολιτική έναντι των αγορών», (β) απέναντι στη συντηρητική Ευρώπη (γ) απέναντι στην εξάρτηση που μαστίζει τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε αυτήν εξάρτηση κάνοντας αναφορά στα φαινόμενα παρασιτικής οικονομίας, παρασιτικού συστήματος πρόνοιας, καθώς και το πελατειακό σύστημα. «Αγοράζουμε ξένα προϊόντα αντί να παράγουμε ελληνικά», «είμαστε από τις πιο εξαρτημένες χώρες στο πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «μία δημοκρατική επανάσταση», για τη δημιουργία ενός κράτους χωρίς σπατάλη και χωρίς πελατειακές εξαρτήσεις, με αξιοκρατία.

Ο ίδιος, παραδέχτηκε, έκανε λάθη «όπως κάθε άνθρωπος που παλεύει και προσπαθεί», αλλά τόνισε ότι η τελευταία διετία «δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν η αρχή της λύσης του προβλήματος –ατελής, καθυστερημένη, αλλά ήταν η αρχή».

Περιγράφοντας την ανάγκη για μία διαδικασία μετάβασης «σε μία άλλη Ελλάδα» τόνισε ότι είτε θα γίνει με προστασία της χώρας, είτε άναρχα, και κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση.

«Αυτή η συμφωνία είναι ότι καλύτερο μπόρεσε να πετύχει η κυβέρνηση, με τη στήριξη των τριών κομμάτων. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, κάτι ιδεατό» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα αυτήν την προσπάθεια» γιατί αυτό θα σημαίνει ότι χάνουμε κάθε ευκαιρία «να μπορέσουμε να επανορθώσουμε αδικίες».

«Να θυσιάσουμε πολλά για να μην χάσουμε τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στο «χάος και την καταστροφή, τις συνέπειες τις εντελώς ανεξέλεγκτες» από το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...