Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπαδήμου - Παπουτσή για τα επεισόδια στην Αθήνα

Μετά τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες

Η Αθήνα στις φλόγες για άλλη μια φορά
Η Αθήνα στις φλόγες για άλλη μια φορά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, με αντικείμενο τα επεισόδια στο κέντρο της κέντρο της Αθήνας, το βράδυ της Κυριακής.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπουτσή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ότι η συνάντηση αφορά τα γεγονότα.


«Θα εξετάσουν τους τρόπους, με τους οποίους θα προχωρήσουμε στο να εντοπιστούν όλοι οι ένοχοι και να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. Και βέβαια, θα εξεταστούν και οι τρόποι ενίσχυσης των πολιτών, οι περιουσίες των οποίων καταστράφηκαν. Αυτό θα γίνει όχι με τον κ. Παπουτσή, αλλά είναι μια παράλληλη διαδικασία» είπε ο κ. Καψής.

Στη διάρκεια των σφοδρών επεισοδίων δεκάδες κτίρια καταστράφηκαν μερικώς ή και ολοσχερώς από τις φωτιές, υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν φθορές, πλιάτσικο έγινε σε εμπορικά καταστήματα και βιβλιοπωλεία.

Τα πυροσβεστικά οχήματα παρέμεναν έως το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο της πόλης για κάθε ενδεχόμενο. Όλο το βράδυ, τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων προσπαθούσαν να καθαρίσουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αστυνομία και την πυροσβεστική, οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε περίπου 47 κτίρια. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες και αστυνομικοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 74 συλλήψεις.

Συνολικά 75 άτομα μεταφέρθηκαν από το κέντρο της Αθήνας στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς». Εξ αυτών, στους εννέα έγινε εισαγωγή για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλοι 19 μεταφέρθηκαν στο «Σωτηρία».

Απολογισμός καταστροφών

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό από κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών καταστροφές καταγράφηκαν στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Ομόνοια και Πατησίων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΒΕΑ επλήγησαν 170 επιχειρήσεις. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.

Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: