Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ: «Μαύρη τρύπα 2 δισ. για την Ελλάδα», «μαύρες» προβλέψεις και για Ισπανία

Κινδύνους «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» βλέπουν οι ιθύνοντες του ΔΝΤ



 
 



Δυσκολίες και … δύσβατο δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και «μαύρα σενάρια» για την πορεία Ισπανίας και Ιταλίας περιλαμβάνουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, έτσι όπως αποτυπώνονται στις σχετικές εκθέσεις που έδωσε τη Δευτέρα το Ταμείο στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα οι ιθύνοντες του Ταμείου θεωρούν βέβαιη την δημοσιονομική απόκλιση, με δυο λόγια μια «μαύρη τρύπα» δύο δισ. ευρώ στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2012.

Συγκεκριμένα στις σχετικές του εκθέσεις (World Economic Outlook Update, Global Financial Stability Report, Fiscal Monitor Update), το ΔΝΤ προειδοποιεί ιδιαίτερα για αυτό που ονομάζει «κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης» στην Ελλάδα. Προβλέπει δε, ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, αντί των 2 δισ. ευρώ που ήταν και η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου. Και το δημοσιονομικό έλλειμμα (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων) υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 7%, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 6,7%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά όμως πως και αυτά τα μεγέθη χρήζουν περαιτέρω αναθεώρησης.

Για το 2013 το ΔΝΤ υπολογίζει το έλλειμμα στο 2,7% (προ το παρόν) δηλαδή υπολογίζει πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε εξοικονομήσεις μέσα σε μία χρονιά που θα αγγίζουν τα 8,6 δισ. ευρώ!

Με τα δεδομένα αυτά το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί το 2012 στο 162,6% και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη για «πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση», εξέλιξη που κατά τους ειδικούς του Ταμείου μπορεί να αποτελέσει απειλή για την συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.

Ιδιαίτερα τονίζει πως «η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση στα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση οδηγούν σε υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού δαπανών».

Εντύπωση προκαλεί επίσης πως σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η περιφέρεια της ζώνης του ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων το τελευταίο διάστημα, λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία και της αμφιβολίας για την ικανότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις». Στην έκθεση επίσης σημειώνεται πως «η αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε απότομα, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος».

Οι κίνδυνοι για Ισπανία – Ιταλία και στο βάθος … Γαλλία

Το ΔΝΤ πάντως θεωρεί πως μείζονος σημασίας προβλήματα για την «υγεία» της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν και οι περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. Εξ’ ου και προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τόσο για φέτος, όσο και για το 2013, κάνοντας λόγο για αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα το β΄ τρίμηνο.

«Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης. Κι αφού πρώτα δηλώνουν πως οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ξεκαθαρίζουν πως «εάν εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου αυτά που συμφωνήθηκαν θα κοπούν οι ανεπιθύμητοι δεσμοί ανάμεσα στα κράτη και τις τράπεζες και θα επιτευχθεί τραπεζική ενοποίηση». Αλλά παράλληλα προειδοποιούν πως «οι κίνδυνοι εξακολουθούν να φαίνονται ιδιαιτέρως σημαντικοί, αντιπροσωπεύοντας κυρίως τον κίνδυνο λήψης καθυστερημένων ή ανεπαρκών μέτρων πολιτικής».

Στα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ για την Ευρώπη περιλαμβάνεται η ανάγκη βαθύτερης τραπεζικής ενοποίησης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων, η δρομολόγηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, η λήψη περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης και η εκπόνηση καλύτερων πολιτικών για δημοσιονομική εξυγίανση.

ΔΝΤ για Ισπανία: «Δεν πιάνετε τους στόχους του προγράμματος»

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, το ΔΝΤ προβλέπει τώρα πως η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013, έναντι των προβλέψεών του τον Απρίλιο, όταν και εκτιμούσε πως θα επιτύγχανε μια έστω ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,1%. Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί, μετά την προσφυγή της Ισπανίας σε δανεισμό 65 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ τονίζει πως η Ισπανία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012 και το 2013, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας θα υποχωρήσει στο 7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 5,9% το 2013.

Την ίδια ώρα, το χρέος της Ισπανίας αναμένεται να φτάσει το 90,3% του ΑΕΠ το 2012 και το 96,5% το 2013, αν και το Ταμείο σημειώνει ότι ενδέχεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα όταν τεθεί σε ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη πάντως ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η κυβέρνησή του πιστεύει πως μέχρι την Παρασκευή θα έχει υπογράψει το μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» από το πακέτο λιτότητας των 65 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ τέλος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία το 2012 και το 2013.

Προβληματισμός και για την παγκόσμια οικονομία


Στην επικαιροποιημένη του πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ αναφέρει τέλος πως η ήδη υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει σημάδια περαιτέρω αδυναμίας, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην Ευρώπη και της χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος, (έναντι πρόβλεψης 3,6% τον περασμένο Απρίλιο) και με 3,9% το 2013 (από 4,1% τον Απρίλιο). Για την ευρωζώνη αναμένει ύφεση 0,3% φέτος και ανάπτυξη 0,7% το 2013 (από 0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Ενώ όσον αφορά στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ, θεωρεί πως αυτός είναι «η καθυστερημένη ή ανεπαρκής πολιτική δράση που απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη»!.protothema.gr

Read more...

Γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν από ασφαλισμένους χρήματα για τις επισκέψεις

Καταγγελίες πολιτών στον Οργανισμό


Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Πληθαίνουν οι καταγγελίες στον ΕΟΠΥΥ από ασφαλισμένους που υποστηρίζουν ότι πολλοί συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί τούς ζητούν χρήματα για τις επισκέψεις, με το αιτιολογικό ότι έχουν ξεπεράσει το όριο των 150 έως 200 δωρεάν επισκέψεων τον μήνα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, μετά τις καταγγελίες εκδόθηκε εγκύκλιος από τον ΕΟΠΥΥ για την «τήρηση συμβατικών όρων και κανόνων ιατρικής δεοντολογίας από τους συμβεβλημένους γιατρούς».

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες συμβεβλημένοι γιατροί απαιτούν από ασφαλισμένους χρηματική αμοιβή ή τους απαξιώνουν με τη συμπεριφορά τους.

Η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές προβλέπει ότι ο γιατρός αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ ανά επίσκεψη, με ανώτατο μηνιαίο όριο επισκέψεων 150 ή 200, ανάλογα με την περίπτωση.
Πέραν της παραπάνω αμοιβής, ο γιατρός δεν επιτρέπεται να έχει ουδεμία οικονομική απαίτηση από τον ασφαλισμένο.
Πάντως, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προτείνει να επανεξεταστεί το ποσό των 10 ευρώ που αποδίδεται στους γιατρούς, καθώς κρίνεται πολύ χαμηλό και αποτελεί αντικίνητρο για τη στελέχωση μονάδων του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γεράσιμο Βουδούρη, κατά την πρόσφατη διαδικασία πρόσληψης 5.000 θεραπευτών με διετή θητεία, υποβλήθηκαν μόλις 2.000 αιτήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σαμαράς: Δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα

Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση



 
 



Αποφασισμένος να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επιβλέπει προσωπικά τους υπουργούς του.

Ακόμη και το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι περισσότεροι υπουργοί δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Στους στενούς του συνεργάτες ο κ. Σαμαράς είχε πει τις προάλλες ότι “από εδώ και στο εξής θα δουλεύετε όπως κι εγώ”, στους υπουργούς του είπε “δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μέρα”.

Στο πλαίσιο αυτό περιορισμένες θα είναι και οι διακοπές τους και κατόπιν συνεννόησης και ενημέρωσης του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

“Η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο για να κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση” λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού και προσθέτει ότι “αυτό σημαίνει ότι θα έχουν δρομολογηθεί μία σειρά πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές κατά τρόπο που να μην αφήνουν αμφιβολία εντός αλλά κυρίως εκτός ότι η χώρα άλλαξε σελίδα”.

Ο κ. Σαμαράς δεν πτοείται από τις διαρροές ξένων επισήμων που αμφισβητούν την επαναδιαπραγμάτευση. Πέρα από το οικονομικό σκέλος στο προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός θα ρίξει το κύριο βάρος της προσπάθειας στην διοικητική μεταρρύθμιση. “Θα την επιβλέπω προσωπικά και θα συνεδριάσει υπό την προεδρία μου πολλές φορές το Συμβούλιο” λέει ο κ. Σαμαράς. Το σχέδιο είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχει ολοκληρωθεί η νέα διοικητική δομή στο αρμόδιο υπουργείο που θα είναι το μοντέλο για όλο το εύρος της Διοίκησης. Στόχος είναι να περικοπεί το Δημόσιο κατά 30% και να μειωθεί αντίστοιχα και το οικονομικό κόστος χωρίς όμως να γίνουν απολύσεις όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υπουργός. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν όλες οι άλλες αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία εκτιμά ο πρωθυπουργός.

Χωρίς ένα μικρότερο οικονομικότερο και κυρίως λειτουργικότερο δημόσιο τομέα χωρίς την τερατώδη γραφειοκρατία η χώρα δεν μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της οικομικής επιβίωσης λένε οι περί τον Σαμαρά. Φυσικά εννοείται ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την σωτηρία της χώρας.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς που θα αποκτήσουν τακτικό χαρακτήρα. Στην αυριανή τους συνάντηση θα συζητηθούν τα μέτρα των 11,5 δις που ήδη έχει ζητηθεί από τους υπουργούς να προτείνουν. Ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί από τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου, αντίθετα θεωρεί ότι υπό προυποθέσεις μπορεί να είναι χρήσιμες. Κυβερνητικό στέλεχος λέει ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να δείξει και να πιστωθεί πολιτικά ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων για την στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης και προσθέτει ότι έχει και τα εσωτερικά του κόμματός του για τα οποία πρέπει να φροντίσει.

Στο πλαίσιο των καθημερινών συναντήσεών του με τους υπουργούς του ο κ. Σαμαράς σήμερα θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννης και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.protothema.gr

Read more...

Ποιες περικοπές πρότειναν οι υπουργοί στον Γ. Στουρνάρα

Με «ευρεσιτεχνίες» προσπαθούν να εξοικονομήσουν δαπάνες



 




Μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματα εκατομμυρίων μισθοσυντήρητων προβλέπει το σχέδιο περικοπής δαπανών που θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις που είχε στο υπουργείο τη Δευτέρα με ομολόγους του, αρχίζει να διαμορφώνεται ο κατάλογος με τα μέτρα που θα πρέπει να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 11,5 δισ. ως το 2015.
 
Συντάξεις
«Αρσιβαρίστας» της προσπάθειας για περικοπές δαπανών χαρακτηρίζεται πλέον το υπουργείο Εργασίας, που έχει τη θλιβερή πρωτιά να προτείνει μέτρα για περικοπούν έως και 4 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων προτείνονται:

- ανώτατη σύνταξη με πλαφόν στα 2.400 ευρώ
- «κόψιμο» στις διπλές συντάξεις
- περαιτέρω μείωση επικουρικών συντάξεων
- μείωση ή και «κόψιμο» εφάπαξ (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας)
- κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και αντικατάστασή του με ένα μόνο επίδομα και θα δίνεται με εισοδηματικά-περιουσικά κριτήρια.
Τα μέτρα αυτά, αν εφαρμοστούν αθροιστικά, μπορεί να αποδώσουν 2-2,5 δισ. ευρώ.


Δημόσιο
Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δρομολογούν:

- μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ και σε Οργανισμούς, με καθιέρωση υποαπασχόλησης (λιγότερες ημέρες εργασίας) για να μη γίνουν απολύσεις.
- περαιτέρω μείωση επιδομάτων
- μείωση 30% στις κρατικές δομές
- κλείσιμο και συγχωνεύσεις σε πάνω από 250 Οργανισμούς
- κλείσιμο γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων υπουργείων
- Μείωση λειτουργικών δαπανών
- Κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων. Θα διατηρηθεί μόνο μία αναπτυξιακή και μία κοινωνική ανά ΟΤΑ.
- αύξηση δημοτικών τελών.


Στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζουν και άλλες ... «ευρεσιτεχνίες» -όπως χαρακτηριστικά ελέχθη. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η δυνατότητα, αντί αποζημιώσεως με μετρητά που οι δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν, σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεως εκτάσεων οι πολίτες να λαμβάνουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης ή άλλα προνόμια για τις εκτάσεις που τους απομένουν ή τους δίδονται, αλλά τηρουμένων των περιβαλλοντικών κλπ όρων που προβλέπονται για την περιοχή τους.

Προτείνεται ακόμα η αύξηση τελών που καταβάλουν οι μετανάστες για έκδοση άδειας παραμονής, από τις οποίες το ελληνικό δημόσιο εισπράττει ετησίως 50-70 εκατ. ευρώ.

Read more...

Περικοπές 30% στο Δημόσιο με κατάργηση οργανισμών, μείωση επιδομάτων και λειτουργικών δαπανών

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Περικοπές 30% στο Δημόσιο με κατάργηση οργανισμών, μείωση επιδομάτων και λειτουργικών δαπανών
H αναδιάρθρωση των δομών του κράτους με παράλληλη αποχώρηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς απολύσεις, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τις κρατικές δομές.

Τα στελέχη της τρόικας φαίνεται να συμφωνούν πως με τη μείωση των μισθών, αλλά και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων το κόστος του κράτους θα μειωθεί τόσο ώστε δεν θα είναι αναγκαίες οι απολύσεις υπαλλήλω.

Η μείωση των δομών κατά μέσο όρο κατά 30% με παράλληλη μετακίνηση υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο για την κάλυψη των κενών θωρείται μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και μέτρο που θα επιτύχει τους στόχους του μνημονίου σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ναυτεμπορικης».

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαμηνύουν ότι η απόφαση του 1 προς 5 στο στενό δημόσιο τομέα και 1 προς 10 στις ΔΕΚΟ θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, καθώς και η πολιτική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Με βάση τον ρυθμό των αποχωρήσεων από τις 150.000 λιγότερες θέσεις που απαιτεί η τρόικα θα καλυφθεί ένας αριθμός περίπου 125.000. Μαζί με τη μείωση των μισθών ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι καλύπτεται ο στόχος του περιορισμού των δαπανών του κράτους και έτσι όλα δείχνουν ότι παρακάμπτεται ο σκόπελος των απολύσεων.

Αναλυτικότερα τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δρομολογούν:  

- μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ και σε Οργανισμούς, με καθιέρωση υποαπασχόλησης (λιγότερες ημέρες εργασίας) για να μη γίνουν απολύσεις.

- νέα μείωση επιδομάτων

- μείωση 30% στις κρατικές δομές

- κλείσιμο και συγχωνεύσεις σε πάνω από 250 Οργανισμούς

- κλείσιμο γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων υπουργείων

- Μείωση λειτουργικών δαπανών

Read more...

Εντονη ενόχληση Σαμαρά από την απροθυμία των υπουργών για περικοπές...



Εντονα ενοχλημένος φέρεται ότι είναι, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από την απροθυμία αρκετών υπουργών του να συνδράμουν με αποφασιστικότητα στην περικοπή δαπανών στα υπουργεία τους.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο περισσεύει η... οργή και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για «συνδικαλιστική απροθυμία» των υπουργών και θεωρούν ότι αρκετοί εξ αυτών επιμένουν να λειτουργούν με παλαιοκομματικό τρόπο και με δεδομένα άλλων δεκαετιών.

Ο ίδιος αδιαφορώντας για τις γκρίνιες των υπουργών – ορισμένους θα αναλάβει να συνετίσει ο ίδιος – εμμένει ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να δείξει αποφασιστικότητα στους πιστωτές, εάν θέλει να ανακτήσει την αξιοπιστία της ενισχύοντας τη διαπραγματευτική της θέση.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξουν και τηλεφωνικές συστάσεις του κ. Σαμαρά σε υπουργούς για να διευκολύνουν την κατάρτιση του σχεδίου περικοπών.

Η αποκαρδιωτική εικόνα που αποκόμισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας από τις επαφές που είχε με τους υπουργούς, δυσκολεύουν τον στόχο για την εξεύρεση των απαραίτητων περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

«Δεν μπορεί να έρχεται υπουργός με προτάσεις περικοπών δαπανών 100 εκατ. ευρώ όταν μπορεί να εξοικονομήσει 2-3 δισ. ευρώ» είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις μελών του οικονομικού επιτελείου που αποτυπώνουν την προβληματική κατάσταση που επικρατεί.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε εξ αρχής για την κατάσταση που αντιμετώπισε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε την απόφασή του να προχωρήσει ο υπουργός στην κατάρτιση του πακέτου των μέτρων, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από την τακτική των υπουργών του που κατέθεσαν προτάσεις για περικοπές οι οποίες με το… ζόρι αποφέρουν εξοικονόμηση 5,680 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς δεν ανέμενε ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα ορισμένοι υπουργοί θα κινούνταν με αντιλήψεις περασμένων ετών, όταν δεν υπήρχε μνημόνιο και η αφόρητη πίεση των πιστωτών, ενώ διέκρινε και τις πρώτες ενδοκυβερνητικές δυσλειτουργίες και τη δυσκολία συνεργασίας ορισμένων μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ηδη, μέσω στενών συνεργατών του, διαβιβάστηκε η εντολή του Πρωθυπουργού σε υπουργούς να αλλάξουν τακτική και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα για την εξεύρεση περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο έτη.

Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύθηκε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχώρησης από τα όσα έχει συμφωνήσει η χώρα και οφείλουν όλοι να συνδράμουν, ενώ έχει ανοίξει… «ομπρέλα προστασίας» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θεωρούν ότι πρέπει να υποστηρίξουν με κάθε μέσο.

«Εάν θέλουμε να κερδίσουμε τη βελτίωση του οικονομικού προγράμματος, οφείλουμε να εμφανιστούμε πρώτα εμείς ως μέλη της κυβέρνησης απολύτως συνεπή στις υποχρεώσεις μας» ξεκαθαρίζουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Εξάλλου, την Τρίτη αναμένεται οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας να καταλήξουν στις τελικές τους προτάσεις για τα νέα μέτρα, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συναντηθούν και με τον Πρωθυπουργό λόγω και της αυριανής σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους πρόεδρους του ΠαΣοΚ, κ. Ευ. Βενιζέλο, και της ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη.

«Το παιχνίδι είναι ομαδικό και πρέπει όλοι να συμβάλουν» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και διαμηνύουν ότι «είτε οι υπουργοί θα συμμορφωθούν και θα κόψουν από μόνοι τους είτε θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα να εφαρμόσουν τις περικοπές»...
Ραβανός Αρης
BHMA


Read more...

Αναζητούνται 11,5 δισ. ευρώ, αλλά προς το παρόν έχουν βρεθεί τα 5,58 δισ. ευρώ

«Μαχαίρι» 3 δισ. ευρώ στα επιδόματα


O Γ.Στουρνάρας θα έχει νέες επαφές με τους υπουργούς και εν συνεχεία θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία της κατάρτισης της λίστας με τα 11,5 δισ. ευρώ μέτρα
O Γ.Στουρνάρας θα έχει νέες επαφές με τους υπουργούς και εν συνεχεία θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία της κατάρτισης της λίστας με τα 11,5 δισ. ευρώ μέτρα   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αναζητά μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αυτά που έχει καταφέρει να εγγράψει στη λίστα ανέρχονται μόλις στα 5,58 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί παρατηρείται δυστοκία εκ μέρους υπουργών να προχωρήσουν σε περικοπές.

Ενδεικτικά, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε φωτογραφίζοντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη: «Δεν μπορεί να έρχεται υπουργός με προτάσεις περικοπής δαπανών 100 εκατ. ευρώ, όταν μπορεί να εξοικονομήσει 2 - 3 δισ. ευρώ». Η ίδια πηγή συμπλήρωνε: «Πρόκειται για ομαδικό παιχνίδι στο οποίο όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε. Είτε οι υπουργοί θα κόψουν μόνοι τους, είτε θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα να εφαρμόσουν τις περικοπές».

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών παρατηρούν ότι μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν» αν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το «μαχαίρι» θα μπει βαθιά στο κόκκαλο των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ οι περικοπές.

Σήμερα, Τρίτη, θα υπάρξουν νέες επαφές είτε τηλεφωνικά, είτε διά ζώσης, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και των υπουργών σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν περισσότεροι κωδικοί από τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές. Μετά τις επαφές με τους υπουργούς, θα συνεδριάσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με το συνολικό ύψος των περικοπών, η οποία θα παρουσιστεί στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Στουρνάρα εντός της ημέρας.

Την Τετάρτη θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στην οποία θα αποφασιστεί εκτός των άλλων αν η Ελλάδα θα προτείνει στην τρόικα και το εναλλακτικό σενάριο περικοπών, δηλαδή τη λήψη μέτρων 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 (αντί για 11,5 δισ. ευρώ) και την κατανομή των υπολοίπων 4 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη εφόσον υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής.

Μεγάλο μαχαίρι θα μπεί στα κοινωνικά επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο θα μπουν συνολικά 89 επιδόματα και παροχές που εκτείνονται από τις συντάξεις γήρατος σε ανασφάλιστους που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ έως τις ειδικές παροχές του ΟΑΕΔ και τα κουπόνια για αγορά βιβλίων και ψυχαγωγία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Ο κωδικός «κοινωνικά επιδόματα» κρίνεται καθοριστικής σημασίας καθώς από αυτόν θα προκύψει παραπάνω από το ένα τέταρτο των σχεδιαζόμενων περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, αν στο ποσό αυτό προστεθεί η σχεδιαζόμενη εξοικονόμηση από την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, με επικρατέστερο το όριο των 2.400 ευρώ, με στόχο εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τότε είναι προφανές γιατί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίστηκε τη Δευτέρα «αρσιβαρίστας» στο περιθώριο των αλλεπάλληλων συσκέψεων του υπουργού Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, εργάζεται σε έναν καμβά περικοπών που προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών πάνω από 3% του ΑΕΠ ή περίπου 6,5 δισ. ευρώ στη βάση των προτάσεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Σε αυτές έρχονται να προστεθούν παρεμβάσεις συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, που θα οδηγήσουν σε μείωση δαπανών της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ή επιπλέον 2 δισ. ευρώ, αλλά και μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα το οποίο θα εισφέρει 1,5% του ΑΕΠ ή επιπλέον 3 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...