Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Χρυσοχοΐδης: Να συγχωνευτούν ΕΡΓΟΣΕ, ΤΕΟ, Αττικό Μετρό και Εγνατία Οδός



Τι δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τη συγχώνευση των κατασκευαστικών οργανισμών
Για συγχώνευση της ΕΡΓΟΣΕ, του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), της Αττικό Μετρό και της Εγνατίας Οδού έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σε δηλώσεις του στο Mega o υπουργός σημείωσε, πως "πρέπει να συγχωνευθούν και έχουν προσωπικό που χρειάζεται επαναξιολόγηση.
Το υπουργείο "έχει την ατυχία να έχει πάρα πολλές ΔΕΚΟ που χρηματοδοτούνται από το κράτος", είπε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, "έχουν στηθεί πάρα πολλοί οργανισμοί που κάνουν παράλληλα πράγματα" και συμπλήρωσε έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα αξιολόγηση των δομών, των αναγκών και του προσωπικού, ώστε "να φύγουν αυτοί που δεν είναι αναγκαίοι".
Ακόμη, τόνισε πως δεν πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους υπάλληλοι που κάνουν χρήσιμη δουλειά.
"Θα πρέπει να αποφύγουμε να αγγίξουμε οργανισμούς που παρέχουν καθημερινό έργο, όπως είναι οι συγκοινωνίες ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών", πρόσθεσε.

Read more...

Ρωσία: Νεοναζί πυροβολούν εν ψυχρώ...




...μετανάστη μέσα στο Μετρό.
BINTEO - ΣΟΚ...
Ένα σοκαριστικό βίντεο ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης δόθηκε στη δημοσιότητα.
Δύο άτομα στο μετρό της Μόσχας, οπλισμένα, επιτίθενται σε έναν μουσουλμάνο επιβάτη.
Αρχικά τον ...
χτυπούν και στη συνέχεια τον πυροβολούν.


Σύμφωνα με την «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό» ο δράστης πυροβόλησε το ανυπεράσπιστο θύμα και στη συνέχεια κόλλησε το πιστόλι στο πρόσωπό του.

Θύμα της δολοφονικής επίθεσης είναι ο Khashim Latipov, 30 ετών, από το Νταγκεστάν, ο οποίος επέζησε της επίθεσης, ωστόσο το τραύμα του είναι πολύ σοβαρό. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα στη Ρωσία ώστε εντοπιστούν οι δράστες.

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

tvxs.gr

Read more...

Και τρίτος νεκρός στη Ρόδο...




Εντοπίστηκε πριν λίγη ώρα το πτώμα του 67χρονου αγνοούμενου από τη θεομηνία της Παρασκευής.
Πρόκειται για...
τον σύζυγο της 54χρονης που είχε βρεθεί στην ίδια περιοχή από το βράδυ της θεομηνίας. Επέβαιναν στο αυτοκίνητό τους που παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες, για τον άλλο αγνοούμενο, τον 53χρονο δάσκαλο.

Στις επτά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συντονιστικό 'Οργανο για να θέσει σε επιφυλακή τις υπηρεσίες, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται από την Δευτέρα, ενώ στη συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Την ζωή τους έχασαν και δύο γυναίκες, μια 27χρονη εκπαιδευτικός, και μια γυναίκα κυπριακής καταγωγής 40 έως 45 ετών.

Read more...

Ο Γ. Παπανδρέου αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο και τους διαλόγους με άλλους πρωθυπουργούς για το πως ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα το 2010


Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου μπροστά σε νέους καινοτόμους στο συνέδριο του TED στο Εδιμβούργο. Αποκάλυψε όλους τους διαλόγους εκείνο το βράδυ στη σύνοδο κορυφής με άλλους πρωθυπουργούς και τι παίχτηκε μέσα σε δέκα λεπτά επειδή θα άνοιγαν οι αγορές. Διαβάστε την ομιλία του εδώ :

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας.Δεν θα εκφωνήσω σήμερα, μπροστά σας, ένα λόγο σαν αυτούς που έχω εκφωνήσει στο παρελθόν.Θα σας μιλήσω για την αποτυχία της “Ηγεσίας” στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα.Δεν θα προβάλλω μία λίστα με εύκολες και ελάχιστης σημασίας λύσεις.Στο τέλος της ομιλίας μου, θα σας καλέσω να σκεφτείτε όλοι ξανά να ρισκάρετε και να διεκδικήσετε την εμπλοκή σας σε αυτό που συνηθίζω να λέω “παγκόσμια εξέλιξη της Δημοκρατίας”.


 Ποια είναι λοιπόν η αποτυχία της “Ηγεσίας” σήμερα;Γιατί δεν λειτουργεί η Δημοκρατία;Δεν λειτουργεί γιατί έχουμε βγάλει ΕΣΑΣ έξω από τη διαδικασία. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου εμπειρία, ώστε να κατανοήσετε γιατί οι Ηγέτες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και γιατί η Πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδο.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, από τη Δημοκρατία.

Αν ανατρέξουμε, λοιπόν, στους αρχαίους Έλληνες θα ανακαλύψουμε πως, όλοι εμείς μαζί, έχουμε την εντυπωσιακή δύναμη, να είμαστε οι άρχοντες της δικής μας μοίρας.

Απελευθερωμένο από το φόβο, είτε του τυράννου, είτε του δόγματος, το ανθρώπινο μυαλό ήταν ελεύθερο να εξετάσει, να φανταστεί και κατόπιν να σχεδιάσει μια καλύτερη ζωή.

Και η Δημοκρατία έγινε η πολιτική καινοτομία που απελευθερώνει από το φόβο, προστατεύει αυτή την ελευθερία, από τη φυσική ροπή του κάθε τυράννου να συγκεντρώνει και να μεγιστοποιεί την εξουσία ή τον πλούτο του.

Άρχισα να το αντιλαμβάνομαι αυτό όταν ήμουν μόλις 14 ετών. Προσπαθούσα να αποφύγω το διάβασμα των μαθημάτων με το να κρύβομαι σε μία γωνιά του σπιτιού, όπου οι γονείς μου και οι φίλοι τους ανέπτυσσαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Την περίοδο εκείνη ένα τέτοιο καθεστώς, συγκέντρωσης της εξουσίας, ένα κατεστημένο έπνιγε την Ελλάδα. Και ο πατέρας μου ηγείτο μιας πολλά υποσχόμενης κίνησης που αποσκοπούσε στην εξισορρόπηση της εξουσίας αυτής. Αποσκοπούσε στο να ξαναφανταστούμε μια Ελλάδα της ελευθερίας, που οι πολίτες κυβερνούν τη χώρα τους.

Ακολουθούσα πολλές από τις περιοδείες του, μπορείτε να με δείτε στη σχετική φωτογραφία δίπλα του. Ίσως δυσκολευτείτε να με αναγνωρίσετε μιας και έκανα διαφορετική χωρίστρα τότε…

Το 1967, πλησίαζαν οι εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία πήγαινε καλά, στο σπίτι μας υπήρχε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Αισθανόμασταν την προοπτική μιας νέας, προοδευτικής Ελλάδας. Μία νύχτα αυτού του Απρίλη, στις 2 τα ξημερώματα, στρατιωτικά αυτοκίνητα στάθηκαν μπροστά στο σπίτι μας και οι στρατιώτες εισέβαλλαν στο σπίτι μας. Με βρήκαν στην οροφή του σπιτιού. Ένας λοχαγός, βάζοντας το αυτόματο όπλο του στο κεφάλι μου, με διέταξε να του πω που κρύβεται ο πατέρας μου, διαφορετικά θα με σκότωνε. Ο πατέρας μου, που κρυβόταν παραδίπλα εμφανίστηκε, παραδόθηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Εμείς επιβιώσαμε αλλά η Δημοκρατία στη χώρα μας, όχι. Μια σκληρή δικτατορία κυρίευσε τη χώρα για 7 χρόνια, όσα πέρασε και η οικογένειά μου στην εξορία.

Σήμερα, ξανά, οι Δημοκρατίες που οικοδομήσαμε αντιμετωπίζουν μία στιγμή Αλήθειας.

Θα σας πω άλλη μία ιστορία.

Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου.

Είχα μόλις εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ – όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές – αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το 15,6%.

Αλλά αυτό το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, ήταν μόνο το επιφανειακό σύμπτωμα βαθύτερων δομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μου.

Ανέλαβα στο τέλος του 2009, με μία εντολή, μία αποστολή: Να αντιμετωπίσω αυτά τα βαθύτερα προβλήματα. Την έλλειψη διαφάνειας και αξιοπιστίας στη διακυβέρνηση της χώρας. Την αιχμαλωσία της πολιτικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης από ισχυρά συμφέροντα. Ένα Κράτος πελατειακό, που επέτρεπε “ειδική μεταχείριση” και φοροδιαφυγή, που διευκολύνεται και από ένα παγκόσμιο σύστημα που την παρακινεί.

Παρά την εντολή που λάβαμε όμως για βαθιές μεταρρυθμίσεις, οι αγορές δεν μας εμπιστεύονταν. Το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε στα ύψη και αντιμετωπίζαμε μία άμεση χρεοκοπία.

Πήγα στις Βρυξέλλες για να ζητήσω μια κοινή απάντηση από μια Ενωμένη Ευρώπη. Κάτι τέτοιο τότε θα ηρεμούσε τις αγορές και θα μας έδινε το χρόνο να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Αλλά χρόνος δεν μας δόθηκε….

Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα.

Ένας Πρωθυπουργός φωνάζει

- “Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά”.

Τον ερωτώ:

- “Γιατί; Έχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο… ”

Ένας άλλος Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:

- “Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία”.

Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα,ήρθαμε σε συμφωνία.

Αυτή τη φορά δεν ήταν οι στρατιωτικοί αλλά “οι αγορές” που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας.

Αυτά που ακολούθησαν, ήταν οι πιο δύσκολες και επίπονες αποφάσεις της ζωής μου, οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου.

Ακολούθησε η επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, σε πολλές περιπτώσεις σε αυτούς που δεν έφταιγαν για την κρίση.

Με τις θυσίες αυτές η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το Ευρώ. Η Ευρωζώνη απέφυγε μια κατάρρευση.

Έλεγαν τότε πως η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση του Ευρώ και κάποιοι κατηγορούν εμένα για το τράβηγμα της σκανδάλης.

Νομίζω όμως, πως σήμερα, 3 χρόνια μετά, οι περισσότεροι συμφωνούν πως η Ελλάδα ήταν το σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων, βαθύτερων αδυναμιών στο διεθνές σύστημα.

Αδυναμίες των δημοκρατιών μας.

Οι δημοκρατίες μας είναι παγιδευμένες από συστήματα, πολύ μεγάλα για να αποτύχουν ή σωστότερα, πολύ μεγάλα για να ελεγχθούν.

Οι δημοκρατίες μας είναι ευάλωτες μπροστά σε παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας που μπορούν να αποφεύγουν νόμους, να αποφεύγουν να εισφέρουν το μερίδιό τους στη φορολογία, να αποφεύγουν περιβαλλοντικά ή εργασιακά standards.

Οι δημοκρατίες μας υπονομεύονται από την διογκούμενη ανισότητα και την συγκέντρωση της εξουσίας και της ισχύος στους λίγους.

Ισχυρά λόμπυ, διαφθορά, η ταχύτητα των αγορών ή απλά ο φόβος μιας επικείμενης καταστροφής, έχουν επιβάλλει περιορισμούς στη Δημοκρατία και στην δυνατότητά μας να οραματιζόμαστε και να σχεδιάζουμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τη ζωή μας.

Η Ελλάδα, βλέπετε, ήταν μόνο μία πρόγευση από τα “προσεχώς” για όλους μας.

Παραμένοντας οπτιμιστής, πίστευα πως η κρίση ήταν συνάμα και μία ευκαιρία για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, να προβούν σε δραστικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των θεσμών μας. Αντ’ αυτού είχα μία δυσάρεστη εμπειρία

Στις Βρυξέλλες, ενώ προσπαθούσαμε απελπισμένα, ξανά και ξανά, να βρούμε κοινές λύσεις, συνειδητοποίησα πως απολύτως ΚΑΝΕΙΣ, ούτε ΈΝΑΣ ηγέτης, δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά μία παρόμοια κατάσταση κρίσης. Ως Ευρώπη, ήμασταν όμηροι της συλλογικής μας άγνοιας. Και αφήσαμε τους φόβους μας να μας καθοδηγήσουν. Και οι φόβοι της Ευρώπης μας οδήγησαν στην τυφλή πίστη σε μια, δήθεν, ορθοδοξία της λιτότητας.

Αντί να φτάσουμε στη συλλογική σοφία των κοινωνιών μας και να επενδύσουμε σ’ αυτή, επανήλθαμε σε πολιτικές πόζες. Και εξεπλάγη η Ευρώπη, όταν κάθε νέο μέτρο δεν έφερνε το τέλος της κρίσης.

Και ήταν εύκολο φυσικά να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος της συλλογικής αυτής αποτυχίας της Ευρώπης. Ήταν βέβαια η Ελλάδα.

“Τιμωρείστε αυτούς τους ανήθικους, τους τεμπέληδες που πίνουν ούζο και χορεύουν Ζορμπά, Έλληνες. ΑΥΤΟΙ είναι το πρόβλημα”, είπε τότε η Ευρώπη.

Βολική αλλά αβάσιμη και “στερεοτυπική” αντιμετώπιση. Και συχνά πονούσε περισσότερο από την ίδια τη λιτότητα.

Αλλά, σας προειδοποιώ, το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Αντίθετα, ότι έγινε στη χώρα μου, ίσως αποτελέσει την “πατέντα” για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προκλήσεων: Από την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση μέχρι τους δημοσιονομικούς κανονισμούς.

Με το να εγκαταλείπουμε τη συλλογική μας δυνατότητα να οραματιζόμαστε, με το να πέφτουμε θύματα των φόβων μας, των στερεότυπων και των δογμάτων, με το να βγάζουμε τους πολίτες μας εκτός των διαδικασιών αντί να χτίζουμε τις διαδικασίες πάνω σε αυτούς, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δοκιμάζουμε την πίστη των λαών μας στους δημόσιους θεσμούς και την ίδια την δημοκρατική διαδικασία.

Δεν είναι συνεπώς παράξενο πως πολλοί πολιτικοί ηγέτες – και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου – έχασαν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους.

Όταν ένα εθνικό Κοινοβούλιο πρέπει να προστατευθεί από την Αστυνομία – κοινή εικόνα σε πολλά μέρη του κόσμου – τότε ξεκάθαρα, κάτι δεν πάει καλά στη Δημοκρατία μας.

Για το λόγο αυτό ακριβώς ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ώστε οι Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν για τους όρους του πακέτου διάσωσης.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τότε αντέδρασαν έντονα. «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, οι αγορές θα τρελαθούν», μου έλεγαν.

«Πριν ξανακερδίσουμε τη εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» ήταν η απάντησή μου.

Από τη στιγμή που έφυγα από την Πρωθυπουργία, είχα τον απαραίτητο καιρό για περισυλλογή. Έχουμε μετριάσει την καταιγίδα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Η πρόκληση όμως για μας τους Ευρωπαίους παραμένει. Να κάνουμε πολλά περισσότερα. Να επαναφέρουμε τη σταθερότητα, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη των πολιτών μας.

Αν πολιτική είναι η δυνατότητα να οραματιζόμαστε, η νεανική ανεργία στο 60% είναι η απτή απόδειξη πως μας λείπει το όραμα, αν όχι η συμπόνια.

Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε την κρίση με οικονομικά κριτήρια, κυρίως λιτότητα.

Βεβαίως και μπορούσαμε, ως Ευρώπη, να είχαμε διαφορετική στρατηγική, πράσινη ανάπτυξη για πράσινες δουλειές, αμοιβαίο χρέος, ευρωομόλογα για να υποστηρίξουν τις υπό πίεση χώρες.

Πιστεύω όμως πως το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο δημοκρατικό.

Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Ας δοκιμάσουμε να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην εξίσωση που πρέπει να λύσουμε.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη “σοφία των πολλών”. Η Δημοκρατία δεν μπορούσε να λειτουργήσει αν οι πολίτες δεν συμμετείχαν, αν δεν αναλάμβαναν δημόσιες ευθύνες στην καθημερινή άσκηση πολιτικής. Απλοί πολίτες, επιλεγμένοι με κλήρωση, απάρτιζαν δημόσιες επιτροπές που βοηθούσαν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων καθημερινά. Η επιστήμη, το θέατρο, η φιλοσοφία, η εξάσκηση του νου και του σώματος αποτελούσαν στοιχεία της καθημερινότητας.

Ήταν μια συνεχής εκπαίδευση στη συμμετοχή.

Όσοι αποστρέφονταν την πολιτική, αποκαλούνταν “ιδιώτες” (idiots). Ιδιώτης ήταν αυτός που τον ενδιέφερε μόνο ο εαυτός του. Αποκλεισμένος και απομονωμένος, ήταν αυτός που δεν ενδιαφερόταν ή δεν συμμετείχε στα δημόσια πράγματα.

Το μέρος που οι πολίτες συμμετείχαν στα κοινά ονομαζόταν “Αγορά”. Και είχε διπλό νόημα. Ήταν και η αγορά με τη σημερινή έννοια αλλά και ένας τρόπος δημόσιας συνέλευσης – σύσκεψης. Οικονομία και πολιτική ήταν έννοιες ενωμένες, προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, γιατί κάθε μία έφερνε ισχύ στους πολίτες, στο “Δήμο”.

Δημοκρατία!

Πάνω από την Κυβέρνηση και πάνω από τις αγορές ήταν η διακυβέρνηση των πολιτών.

Σήμερα έχει παγκοσμιοποιηθεί η Οικονομία αλλά όχι και η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Οι πολιτικοί μας περιορίζονται στη στενή τοπικιστική άσκηση πολιτικής και οι πολίτες είναι η λεία δυνάμεων που ενεργούν πέρα από κάθε έλεγχο.

Πως, όμως, μπορούμε να επανενώσουμε τα δύο μισά της “Αγοράς”, την οικονομία και την πολιτική; Πως “εκδημοκρατίζουμε” την παγκοσμιοποίηση;

Πως εξασφαλίζουμε τη δυναμική του “Δήμου”;

Εδώ ακριβώς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Ευρώπη. Η Ευρώπη, παρά τις ατέλειες και τις πρόσφατες αποτυχίες της, είναι παγκοσμίως το πιο επιτυχημένο διασυνοριακό πείραμα Ειρήνης.

Ας την οραματιστούμε ξανά ως το πεδίο μιας παγκοσμιοποιημένης Δημοκρατίας.

Να σχεδιάσουμε μια Ευρωπαϊκή “Αγορά”, όχι μόνο για αγαθά και υπηρεσίες αλλά και για τους πολίτες. Να μάθουμε από την ανταλλαγή ιδεών, καινοτομίας, διαπολιτισμικής τέχνης, συμμετοχής (online και offline) και δημιουργικών λύσεων.

Ας οραματιστούμε τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίζουν απευθείας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτροπές πολιτών, διαλεγμένους από κλήρωση να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έστω και πολύπλοκων. Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα που οι πολίτες να ψηφίζουν ως νομοθέτες μελλοντικών συνθηκών.

Ας ενδυναμώσουμε τους ανέργους με υποτροφίες και κουπόνια για να σπουδάσουν ή και να μετεκπαιδευτούν, όπου αυτοί θέλουν στην Ευρώπη.

Να μια ιδέα: Γιατί να μην έχουμε τους πρώτους Ευρωπαίους πολίτες με το να δώσουμε στους μετανάστες Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και όχι Ελληνική, ή Γερμανική ή Γαλλική;

Η οικοδόμηση της κοινής μας ταυτότητας είναι η οικοδόμηση της δικής μας Δημοκρατίας.

Η πολιτική εκπαίδευση των πολιτών μας να είναι η συμμετοχή τους στα κοινά.

Η Ευρώπη να γίνει έργο των πολιτών της, όχι μιας αποκομμένης ελίτ.

Να ενισχύσουμε τη συμμετοχή, ώστε η ποικιλία εθνών, φυλών, φύλων και εθνικοτήτων, να οικοδομεί την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, ΟΧΙ τον αποκλεισμό και την ξενοφοβία.

Μια Ευρώπη ΑΠΟ και ΓΙΑ τους πολίτες, όχι για τις ελίτ. Ένα πείραμα εμβάθυνσης και εξάπλωσης Δημοκρατίας, πέρα από εθνικά σύνορα.

Κάποιοι μπορεί να με χαρακτηρίσουν ως ονειροπόλο γιατί τοποθετώ την πίστη μου στην ισχύ των πολιτών.

Μετά από δεκαετίες στην πολιτική είμαι και ρεαλιστής. Ήμουν και είμαι μέρος του σημερινού πολιτικού συστήματος. Τα πράγματα όμως πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να ανακτήσουμε την πολιτική ως τη συλλογική μας ισχύ, να οραματιστούμε ξανά και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο κόσμο.

Αυτή, όμως, η ανατρεπτική δύναμη της Αλλαγής δεν θα έρθει με τις πολιτικές του σήμερα.

Η ανάκτηση των δημοκρατικών πολιτικών θα έρθει από ΕΣΑΣ. ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ.

Από τον καθένα που συμμετέχει στην παγκόσμια ανταλλαγή ιδεών, είτε σε αυτό το χώρο, έξω από δω, online ή τοπικά, όπου ζει.

Από τον καθένα που στέκεται απέναντι στην αδικία και την ανισότητα.

Από τον καθένα που στέκεται απέναντι σε όποιον κηρύττει τον ρατσισμό αντί της αλληλεγγύης, τον δογματισμό αντί της κριτικής σκέψης, τον “ελιτισμό” αντί της Δημοκρατίας.

Από τον καθένα που στέκεται απέναντι στην ανεξέλεγκτη ισχύ, όπως κι αν αυτή εκφράζεται, είτε από απολυταρχικούς ηγέτες, είτε από μια πλουτοκρατία που αποκρύβει κεφάλαια σε φορολογικούς παραδείσους, είτε από ισχυρά λόμπι που προστατεύουν ισχυρά συμφέροντα.

Εκείνους, τους συμφέρει να είμαστε όλοι “ιδιώτες”. Ας μην γίνουμε!

Δείτε το Βίντεο εδώ 

Read more...

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 περιφέρειες



Ποιοι προκρίνονται από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014
Μπορεί στην εξ αναβολής συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 και 8 Δεκεμβρίου να ανακοινωθούν μόνο ορισμένα ονόματα υποψηφίων δημάρχων σε μικρούς, κυρίως, δήμους, οι συζητήσεις  όμως για τις κεντρικές υποψηφιότητες σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.
Στο πλαίσιο αυτό είτε πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιοχές είτε πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε άλλες, δημοσκοπήσεις προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση των υποψηφίων.
Για το λόγο αυτό έχουν ετοιμαστεί λίστες υποψηφίων με προεξάρχουσες τις περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει πολιτική μάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr τα ονόματα που προκρίνονται ανά περιφέρεια είναι τα εξής:
  • Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης:  Πιθανός υποψηφιος είναι ο Σ. Κυριακίδης,  τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υποψήφιος του 2010 Τάκης Χαρίτου αποσύρεται.
  • Αττικής:  Φαβορί είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ εναλλακτική αποτελεί η βουλευτής, επίσης, της Β΄Αθήνας Σοφία Σακοράφα, η οποία, όμως, «παίζει» και για το Δήμο Αθηναίων.
  • Βορείου Αιγαίου: Το όνομα που συζητείται είναι του (κατά πολλούς επιτυχημένου) δημάρχου Λήμνου  Αντώνη Χατζηδιαμαντή     ο οποίος  είχε στηριχθεί το 2010 από το ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δυτικής Ελλάδας: Πρόκειται για μία «ΠΑΣΟΚογενή» περιφέρεια, την οποία,  όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος, επί σειρά ετών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
  • Δυτικής Μακεδονίας: Συζητείται το όνομα της βουλευτού Ευγενίας Ουζουνίδου αν και η ίδια διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.
  • Θεσσαλίας: Προβληματισμός επικρατεί για το αν θα κατέβει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, καθώς στις εκλογές του 2010 είχε πάρει μόλις 3%. Καλύτερη λύση φαίνεται ότι είναι η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, η οποία όμως «παίζει» και για το Δήμο Λαρισαίων.
  • Ηπείρου:  Αν προκριθεί η λύση του υποψηφίου από το ΣΥΡΙΖΑ τότε η επιλογή θα γίνει μεταξύ της βουλευτού Όλγας Γεροβασίλη και του περιφερειακού συμβούλου    Παπαδημητρίου, ενώ αν αποφασιστεί η λύση της διεύρυνσης για την οποία μίλησε πρόσφατα στην συνέντευξή του στην Αυγή ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας (που επαναβεβαίωνει σε σημερινή του συνέντευξη ο Δ. Παπαδημούλης) να είναι υποψήφιος ο βουλευτής (του ΠΑΣΟΚ σήμερα αλλά πιθανόν ανεξάρτητος το επόμενο διάστημα) Μιχάλης Κασσής, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος το 2010 με το συνδυασμό του Β. Αργύρη (ΠΑΣΟΚ) που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
  • Iονίων Νήσων:  Ε’ιναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλλονιάς  Θεόδωρος Γαλιατσιάτος, ο οποίος ωστόσο είχε πάρει μόλις 4,3%.
  • Κεντρικής Μακεδονίας:   Τα ονόματα που συζητούνται είναι του συνταγματολόγου, καθηγητή του ΑΠΘ Κώστα Χρυσόγονου  και του ανεξάρτητου βουλευτή και υποψήφιου περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ το 2010, Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να είναι και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη αριστερών δυνάμεων.
  • Κρήτης: Τρία είναι το ονόματα που συζητούνται. Του βουλευτή Χανίων και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη και των βουλευτών Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη (ο οποίος διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου από το 2006 έως το 2010) και  με λιγότερες πιθανότητες του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) Γιώργου Μιχελογιαννάκη.
  • Νοτίου Αιγαίου:  Εφόσον ο υποψήφιος προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο όνομα είναι αυτό του βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο στη λογική της διεύρυνσης «παίζουν» τα ονόματα του δημάρχου Λειψών Μπενέτο Σπύρου (ως κοινού υποψηφίου με τους ΑΝΕΛ) και του Κώστα Σκανδαλίδη που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr.
  • Πελοποννήσου: Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος (είναι και περιφερειακός σύμβουλος) και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ή ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. Τρίπολης Τάσος Παπαζαχαρίας ο οποίος όμως μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον προκριθεί η λύση της διεύρυνσης να είναι υποψήφιος άλλο πρόσωπο-έκπληξη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στερεάς Ελλάδας: Συζητείται το όνομα του βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Read more...

Καταθέσεις - σοκ για Χρυσή Αυγή: Μαχαίρωναν μαθητές και έταζαν θέσεις στο Δημόσιο



Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει οι ανακρίτριες για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Τι δηλώνει η αδερφή του Γ. Ρουπακιά. Αύριο οι απολογίες των Γερμενή, Ηλιόπουλου και Μπούκουρα
Συγκλονιστικά στοιχειά που ενδυναμώνουν και ενισχύουν το ήδη βαρύ αποδεικτικό υλικό του κατηγορητηρίου σε  βάρος των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έχουν συγκεντρώσει οι εφέτες-ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, οι οποίες παρέλαβαν τη σκυτάλη της ανακριτικής έρευνας από τους ειδικούς ανακριτές κ. Σπύρο Γεωργουλέα και Χαράλαμπο Παπακώστα.
Δολοφονικές επιθέσεις.
Από την ογκωδέστατη νέα δικογραφία, προκύπτουν στοιχειά φωτιά για τα τάγματα εφόδου που οργάνωναν και εκτελούσαν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος αντιεξουσιαστών και μεταναστών στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, ομάδες κρούσεις σε σχολεία με φονικά χτυπήματα σε βάρος ανήλικων μαθητών που δήλωναν αντίθεση στον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά και ο τρόπος προσηλυτισμού νέων μελών, που με την υπόσχεση διορισμού στο Δημόσιο (!) υποχρεώνονταν να μετέχουν σε αιματηρές και βίαιες επιχειρήσεις της οργάνωσης ενώ αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες ακόμη και για συμμετοχή 10χρονων σε βίαιες επιθέσεις σε βάρος- κυρίως- μεταναστών, σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας.
Παράλληλα, από το υλικό της δικογραφίας που έχουν συγκεντρώσει οι ανακρίτριες υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχειά για τους τρεις βουλευτές Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, οι οποίοι μετά την άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή έχουν κληθεί σε απολογία αύριο ως κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
"Δεν καθάριζε ούτε ψάρια"
Αποκαλυπτική η κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά, αδελφής του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τη μαρτύρια της, πριν γίνει μέλος της Χρυσής Αυγής, ο αδελφός της Γιώργος Ρουπακιάς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι ούτε για το … φαγητό του!
"Είναι ένας άνθρωπος που δεν χρησιμοποιούσε μαχαίρι ούτε για το φαγητό του", είπε. "Όταν μάλιστα, τηλεφωνικά πλέον του τονίζω πως "εσύ δεν ήθελες να μάθεις να καθαρίζεις ψάρια", ώστε να μοιραστούμε την επιχείρηση ιχθυοπωλείου που διαθέτω με τον άνδρα μου, μου είπε “γεια σου Χρυσούλα” και μου έκλεισε το τηλέφωνο".
Οι αποκαλύψεις της Χρυσούλας Ρουπακιά συνεχίζονται, καθώς σε ερωτήσεις της ανακριτρίας "ξέρετε εάν υπήρχε ηθικός αυτουργός, δηλαδή αν κάποιος τον παρότρυνε να πάει εκεί και να κάνει αυτά τα πράγματα;", απαντά: "Οι πληροφορίες λένε ότι καλύπτει τον Πατέλη…".
ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Μπήκε σε τάγμα εφόδου για να διοριστεί στη ΔΕΗ
ΣΟΚ προκαλεί η αποκαλυπτική ομολογία κατηγορουμένου σε υπόθεση δολοφονικής επίθεσης σε βάρος Πακιστανών, στην Ιεράπετρα Κρήτης, που παραδέχτηκε ότι η Χρυσή Αυγή έταζε διορισμούς στο Δημόσιο για να επανδρώνει τα τάγματα εφόδου!
Τις αποκαλύψεις έκανε 34χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι μετείχε σε τάγμα εφόδου που επιτέθηκε με καδρόνια τον Φεβρουάριο του 2013 σε Πακιστανούς εργάτες, οι οποίοι δούλευαν σε ελαιουργείο στην Ιεράπετρα.
Όπως αναφέρει ο κατηγορούμενος, ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα του πρότεινε να εγγραφεί στην τοπική οργάνωση και ως "ανταμοιβή μου είπε ότι θα βοηθούσαν να προσληφθώ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο ή θα με διόριζαν σε κάποια θέση στο Δημόσιο".
Είπε μεταξύ άλλων: "Με προσέγγισε επειδή είδε ότι ασχολούμουν με τον αθλητισμό, ειδικότερα με το κικ μπόξινγκ... Εγώ τότε ήμουν άνεργο; και επειδή έχω οικογένεια με δύο παιδιά και πίστεψα ότι με αυτόν τον τρόπο θα τους εξασφάλιζα οικονομικά, δέχτηκα να εγγραφώ και να συμμετέχω ενεργά στις εκδηλώσεις και στις πορείες της οργάνωσης".
Το χρονικό της επίθεσης.
"Μου ζήτησε να συμμετάσχω σε ειρηνική πορεία που θα πραγματοποιούσαν τα μέλη στο ελαιουργείο στη Βαϊνιά στις 19.40. Μαζί του στο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία μέλη της τοπικής, ενώ δίπλα στάθμευσε ένα κλειστό φορτηγό, όπου επέβαιναν έξι ημεδαποί άνδρες, που ήταν άγνωστοι σε μένα. [...].
Φορούσαν μαύρη ενδυμασία, μπλούζα και παντελόνι, ενώ τρεις από αυτούς φορούσαν μαύρα κασκόλ. Ο Μ. μπήκε στο ελαιουργείο και τον άκουσα να ρωτάει τον εργαζόμενο αν απασχολούνταν Πακιστανοί σε αυτό. Μόλις ο εργαζόμενος του απάντησε αρνητικά, ο Μ. βγήκε έξω.
Εγώ τότε κατάλαβα ότι δεν είχε προγραμματιστεί πορεία, αλλά κάτι κακό. Στη συνέχεια τα άτομα αυτά ενώθηκαν μαζί με τους τέσσερις, που προφανώς ήταν γνωστοί τους. [...]
Σταμάτησαν σε μια ημιτελή οικοδομή πάνω από το ελαιουργείο και πήραν όλοι τους από ένα ξύλινο μαδέρι. Τότε κατάλαβα ότι είχαν συνεννοηθεί από πριν για να προβούν σε βιαιοπραγίες... Επειδή δεν ήθελα να φανεί ότι κόμπιαζα και χάσουν την εκτίμηση τους σε μένα και παράλληλα θα έχανα την ευκαιρία μιας θέσης εργασίας, αρχικά τους ακολούθησα για 50 μέτρα, αλλά δεν κράτησα ξύλο. Βρήκα δικαιολογία για να σταματήσω και είπα ότι θα έμενα για να φυλάξω τα αυτοκίνητα.
Έπειτα από δέκα λεπτά άκουσα κραυγές ατόμων σαν να πάλευαν μεταξύ τους. Επέστρεψαν τρέχοντας στο σημείο που βρισκόμουν και βιαστικά μπήκαν στα αυτοκίνητα τους..
Μπήκα στο αυτοκίνητο μου και κατευθύνθηκα στον χώρο που άκουσα τις φωνές, για να δω τι έγινε. Είδα τρεις αλλοδαπούς, πιθανόν υπηκόους Πακιστάν, βρίσκονται αιμόφυρτοι στο έδαφος. Τότε κατάλαβα τι είχε γίνει...".
Δολοφονική επίθεση σε 17χρονο μαθητή επειδή έγραψε "ΑΝΤΙΦΑ" στο θρανίο του
Δολοφονική επίθεση δέχθηκε 17χρονος μαθητής της Γ' Λυκείου, τον οποίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, τραυμάτισε με μαχαίρι ακροδεξιά ομάδα, προκειμένου να τον τιμωρήσουν επειδή στο θρανίο συμμαθήτριάς του, την οποία είχε προσηλυτίσει η οργάνωσή τους, έγραψε τη λέξη "ΑΝΤΙΦΑ".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το περιστατικό έγινε στις 28 Ιανουαρίου 2013, λίγο πριν περάσει την πύλη του σχολείου του ο 17χρονος, που παρ' ολίγον να πεθάνει, καθώς του έκοψαν τη μύτη και τον μαχαίρωσαν στο πρόσωπο και τον λαιμό, προκαλώντας του τομή μέχρι την καρωτίδα!
Ακόμη πιο συγκλονιστική είναι η διαπίστωση ότι ο τρόπος που χτυπήθηκε προσιδιάζει με το μαχαίρωμα του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, καθώς, όπως κατέθεσε η μητέρα του 17χρονου στις ανακρίτριες "το παιδί υπέστη τρία τραύματα, ένα στην τραχηλική χώρα, μεγάλο και κοντά στην καρωτίδα, όπου είχε προηγηθεί και στρίψιμο μαχαιριού στην αρχή... όπως διαπιστώθηκε από χειρουργό...".
Σημειώνεται ότι σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο 17χρονος περιγράφει τις απειλές που συνέχισαν να δέχονται μέχρι σήμερα ο ίδιος και η οικογένειά του ακόμη και "κάτω από το σπίτι του".
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΝΠΕΙΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ "ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ"
Σταμάτησαν να χτυπούν όταν ο αρχηγός είπε "τέλος χρόνου"
Στη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι εφέτες - ανακρίτριες υπάρχουν ακόμη σημαντικότατες μαρτυρίες προσώπων που έπεσαν θύματα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, όπως έγινε τον Ιούνιο του 2009 στο αντιεξουσιαστικό στέκι "ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ", όταν χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με μαχαίρια την ώρα που γίνονταν δωρεάν μαθήματα Ισπανικών.
Τραυμάτισαν σοβαρότατα τον δάσκαλο και παρευρισκόμενους. Όπως περιγράφουν όλοι στις καταθέσεις τους, σταμάτησαν να χτυπούν με τα μαχαίρια όταν ο αρχηγός τους φώναξε: "Τέλος χρόνου".
Να σημειωθεί ότι τότε συνελήφθησαν δύο από τους δράστες. Αρχικά είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν στο Αυτόφωρο, αλλά μετατράπηκε η κατηγορία σε απόπειρα δολοφονίας και θα δικαστούν τον Μάρτιο του 2014 στο Κακουργιοδικείο

Read more...

Μπαίνει «μαχαίρι» στα μισθολόγια των νομικών πρόσωπων...


«Μαχαίρι» θα μπει στα μισθολόγια των νομικών πρόσωπων του Δημοσίου το 2014 προκειμένου να εμφανίσουν πλεονάσματα.

Για φέτος προβλέπεται ότι το σύνολο των νομικών προσώπων θα παρουσιάσει πλεόνασμα 123 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ...
για το 2014 ο στόχος είναι πλεόνασμα 165 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των νομικών προσώπων αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 2,23 δισ. ευρώ το 2014, ήτοι μειωμένα κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του 2013. Οι δαπάνες των νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,07 δισ. ευρώ το 2014, μειωμένες κατά 118 εκατ. ευρώ έναντι του 2013.

Η κύρια πηγή εσόδων των νομικών προσώπων είναι οι μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι οποίες στο πλαίσιο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων προβλέπονται μειωμένες κατά 80 εκατ. ευρώ το 2014.

Ήδη, έγιναν συστάσεις από το υπουργείο Οικονομικών προς όλα τα υπουργεία για την εντατικοποίηση των ελέγχων του μισθολογικού κόστους, καθώς αυτό συμμετέχει σημαντικά στη διαμόρφωση των συνολικών δαπανών ώστε να επιβεβαιωθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε οι υπερωρίες να εγκρίνονται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική αναγκαιότητα.

Μόνον από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, την αναδιάρθρωση και τις συγχωνεύσεις νομικών προσώπων καθώς και την συγκράτηση των μεταβιβάσεων του Κράτους αναμένεται βελτίωση του αποτελέσματος των νομικών προσώπων κατά τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ.

newsbeast.gr

Read more...

Πως θα διαμορφωθεί το εφάπαξ..




Μεγάλες μειώσεις έρχονται στο εφάπαξ του Δημοσίου επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι οποίες θα βασιστούν σε τρία εναλλακτικά σενάρια προκειμένου...
τα νέα ποσά να κινούνται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 17.000 έως την 19.000 ευρώ.

Το σχέδιο του Υπουργείου, προβλέπει την αναλογική μείωση του βοηθήματος όχι με ετήσιο συντελεστή βιωσιμότητας όπως αναφέρει η αρχική απόφαση για την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου, αλλά στη βάση μιας περιόδου 4, 8 ή και 10 ετών προκειμένου στο διάστημα αυτό να συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις 900 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 40.000 αιτήσεων που είναι σε λίστα αναμονής από τα μέσα του 2012 και εντός του 2013, αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής.

Το εφάπαξ, θα υπολογίζεται από το 2014 ως εξής: Εσοδα από εισφορές συν περιουσία μείον κόστος αποχωρήσεων και σε κάθε περίπτωση εάν το κόστος των αποχωρήσεων είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα, θα γίνεται αυτόματη μείωση ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα στα Ταμεία Πρόνοιας.

Πως θα διαμορφωθεί το νέο εφάπαξ

Ο υπολογισμός του νέου εφάπαξ για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα κάνουν αίτηση τον Φεβρουάριο του 2014, θα είναι δυνατός όταν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα του 2014, με το εφάπαξ να αλλάζει ανάλογα με το πως θα διαμορφώνονται τα δεδομένα.

Για παράδειγμα, εάν τα έσοδα του 2014 είναι 400 εκατ. ευρώ και του 2015 πέσουν στα 300 εκατ. ευρώ τότε θα είναι διαφορετικά και τα εφάπαξ που θα δοθούν σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση μέσα στα έτη αυτά, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που έχουν τα ίδια έτη υπηρεσίας και έχουν πληρώσει τις ίδιες εισφορές να καταλήγουν με διαφορετικά εφάπαξ ανάλογα με την χρονιά που πληρώνονται.

Read more...

Δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ...




Κάθε Δεκέμβριο ο ΟΑΕΔ καταβάλλει δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους. Το προηγούμενο έτος το δώρο καταβλήθηκε από τον οργανισμό στις 21 Δεκεμβρίου ενώ το ίδιο επαναλήφθηκε και το 2011. Για φέτος λοιπόν το δώρο αναμένεται...
να καταβληθεί το διάστημα 16 με 23 Δεκεμβρίου όπως συνήθως συμβαίνει και κάθε χρόνο.

Όσον αφορά το ύψος του δώρου των Χριστουγέννων αξίζει να σημειωθεί ότι για να το λάβει κάποιος ολόκληρο το δώρο θα πρέπει να είχε ταμείο ανεργίας από 1 Μαΐου του 2013 έως και 31-12-2013. Σε περίπτωση όμως που είχε μικρότερο διάστημα κατά το οποίο έπαιρνε το ταμείο ανεργίας τότε για κάθε μήνα που ήταν άνεργος δικαιούται 3 ημερήσια επιδόματα. Ακολουθούν παραδείγματα καθώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει:

Ποσό δώρου Χριστουγέννων ΟΑΕΔ

Προσοχή στο εξής:

Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ λαμβάνει ο άνεργος που έπαιρνε ταμείο ανεργίας το διάστημα από 1-5-2013 και έπειτα. Όπως προαναφέρθηκε ολόκληρο το δώρο θα το λάβει ανά είχε ταμείο ανεργίας από 1-5-2013 έως και 31-12-2013. Στην περίπτωση αυτή το δώρο είναι 360 ευρώ. Σε περίπτωση που πήρε ταμείο ανεργίας μόνο τον Ιούνιο ή μικρότερο διάστημα μπορεί να δει το ύψος του δώρου του ως ακολούθως:

Με 1 μήνα επιδότησης 3 (ημερομίσθια) x 1 μήνα = 3 Χ 14,40 = 43,2 €
Με 2 μήνες επιδότησης 3 (ημερομίσθια) x 2 μήνες = 6 Χ 14,40 = 86,4 €
Με 3 μήνες επιδότησης 3 (ημερομίσθια) x 3 μήνες = 9 Χ 14,40 = 129,6 €
Με 4 μήνες επιδότησης 3 (ημερομίσθια) x 4 μήνες = 12 Χ 14,40 = 172,8 €
Με 5 μήνες επιδότησης 3 (ημερομίσθια) x 5 μήνες = 15 Χ 14,40 = 216,00 €
Με 6 μήνες επιδότησης 3 (ημερομίσθια) x 6 μήνες = 18 Χ 14,40 = 259,2 €
Με 7 μήνες επιδότησης 3 (ημερομίσθια) x 7 μήνες = 21 Χ 14,40 = 302,4 €

Ανήλικα τέκνα και προσαύξηση δώρου

Στην περίπτωση που ο άνεργος έχει ανήλικα τέκνα θα πρέπει να υπολογίσει μια προσαύξηση ύψους 10% για κάθε του παιδί. Δηλαδή άνεργος με 1 παιδία θα πάρει δώρο Χριστουγέννων 396 ευρώ (360 +36 λόγω παιδιού) ενώ αν το διάστημα επιδοτούμενης ανεργίας ήταν 5 μήνες θα λάβει 237,6.

Πρέπει να προσέλθω στον ΟΑΕΔ για να πάρω το δώρο;

Οι άνεργοι που λαμβάνουν ταμείο ανεργίας δίνουν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο και μπαίνουν τα χρήματα του επιδόματος. Στον ίδιο λογαριασμό αναμένεται να κατατεθούν και τα χρήματα του δώρου Χριστουγέννων.

Read more...

Για ένα χρέος 0,35 του ευρώ...



Μου ζητήθηκε φορολογική ενημερότητα. Ο λογιστής μου με πληροφόρησε ότι ήταν αδύνατο να εκδοθεί επειδή είχα οφειλές προς την Εφορία.
«Είναι αδύνατον», απάντησα, «είμαι ...
πάντα συνεπής» (υπάρχουν και τέτοιοι). Εκείνος έψαξε, ξαναέψαξε και πράγματι η οφειλή ευρέθη. Επρόκειτο για τον ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας), και το ποσό που έπρεπε να καταβάλω ήταν 35 λεπτά.
Πήρα το σχετικό αντίγραφο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (το χαρτί και το μελάνι κοστίζει περισσότερο) και πλήρωσα την οφειλή μου στο Ταχυδρομείο.
Πρότεινα να στρογγυλοποιήσω στο 0,50 το χρέος μου, να πιάσουν τόπο τα χρήματά μου, αλλά η.. υπάλληλος δεν δέχθηκε.
Σκέφτομαι να τα κάνω δωρεά στο υπουργείο Οικονομικών μήπως και γλιτώσει κάποιος άλλος μέγας φοροφυγάς.

Α.Ν.Γ. / «Ε»

Read more...

Δήλωση Κ. Σκανδαλίδη με πολλούς αποδέκτες : Η ώρα της αλήθειας

20131124-105653.jpg
Ο πρωην υπουργός και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης με γραπτή του δήλωση στο πλαίσιο ρεπορταζ της εφημερίδας παραςκήνιο , περιγράφει με σαφή τρόπο την ωρα της αλήθειας. Στη δήλωση του αναφέρει : Είναι προφανές ότι ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την τρόικα που επιμένει πεισματικά σε αδιανόητες επιλογές. Βρισκόμαστε σε μια ακόμη μάχη χαρακωμάτων. Πρέπει να επιμείνουμε στα τέσσερα όχι που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για μισθούς και συντάξεις, φόρο ακινήτων, ομαδικές απολύσεις και πλειστηριασμούς. 
Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τελικά αυτό τον κάβο φθάνουμε αισίως στην κρίσιμη απόφαση που θα σημαδέψει συνολικά την πορεία μας: Τι θα κάνουμε με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου; Εκεί είναι η ώρα της αλήθειας. Αυτή τη φορά την απόφαση δεν μπορεί να την πάρουν ένα ή δυο κόμματα. Επιβάλλεται εθνική συνεννόηση. Δυστυχώς η εικόνα της πολιτικής αντιπαράθεσης των ημερών φέρνει μελαγχολικές σκέψεις στον εμβρόντητο πολίτη. Οι διχαστικές πρακτικές συνεχίζονται αμείωτες και επιτείνουν την πολιτική κρίση. Κι όμως, αυτά τα δυο βήματα δεν κρίνουν απλά την τόσο αναγκαία πολιτική σταθερότητα. Κρίνουν ευρύτερα την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά ο τόπος. Αυτή τη φορά κανένας αντιπερισπασμός δεν μπορεί να επισκιάσει το πατριωτικό χρέος του καθένα μας και την ευθύνη κομμάτων και πολιτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Read more...

Β. Οικονόμου: Νέα κυβέρνηση με όλους μέσα πλην της Χρυσής Αυγής

20131124-104813.jpg
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμετοχή όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής προτείνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος επισημαίνει πως πρέπει να παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.
Ο κ. Οικονόμου, τονίζει πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να επιστρέψει στην κυβέρνηση, καθώς «εφαρμόζει μια πολιτική με την οποία εμείς δεν συμφωνούμε, καθώς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια», αναφέρει σε συνέντευξη του στον Τύπο της Κυριακής, ενώ σημειώνει πως μόνο σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να πει «ναι» η Δημοκρατική Αριστερά.
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης με την Κουμουνδούρου, ωστόσο επισημαίνει πως «μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πτέρυγες και πρόσωπα με τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την δυνατότητα συμπόρευσης».
Φωτογραφία: fosphotos.com

Read more...

[Ρεπορταζ] Τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ γιατι ολη αυτη η συζήτηση;

20131124-091408.jpg
Σε πλήρη πολιτική ετοιμότητα φαίνεται να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που οργανώνει απο τώρα την αντεπίθεση του ενόψει της συζήτησης κατά τον προϋπολογισμό με ανοικτα δυο μέτωπα: το ένα προς τη ΝΔ ετσι ωστε οι ψηφοφόροι να καταλάβουν πως το κομμα τους για λόγους εθνικού συμφέροντος και μόνο συγκυβερνά με τον Α. Σαμαρά και το δεύτερο μέτωπο το διαρκές ειναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη περίπτωση δε που η Κουμουνδούρου καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων, τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα απαντήσει λεγοντας οτι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, μετατίθεται το ενδιαφέρον στα υποβρύχια και οχι στη μάχη του προϋπολογοσμού οπως θα έπρεπε κανονικά.
Στο ΠΑΣΟΚ, εκτός το κοινοβουλευτικό επίπεδο που εκει η αντιπαράθεση ειναι καθημερινή, δίνει έμφαση και στα εσωκομματικά με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός. Οι διαφωνίες που εκδηλώνονται καθημερινά είτε βουλευτών που κάνουν ανοίγματα προς το ΣΥΡΙΖΑ όπως η περίπτωση του Γ. Ντόλιου που κινήθηκε σε αντίθετη γραμμη απο την επίσημη, είτε στελεχών, κρατούν σε μια διαρκή εγρήγορση την ηγεσία η οποία παρακολουθεί πολυ στενά ολα οσα γίνονται στο προσκήνιο και το Παρασκήνιο.
Τη δευτερα 9 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ακροπόλ που σημερα παίζεται το θεατρικό έργο ο ” Ο έμπορος της Βενετίας ” του Σεξπιρ σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου, θα διεξαχθεί η πρώτη εκδήλωση της κεντροαριστεράς των 58 που εχει προσκληθεί ο Βαγγέλης Βενιζελος. Πρόκειται στη ουσία για την πρώτη οργανωμένη παρέμβαση των στελεχων αυτων που κινουνται υποστηρικτικα προς τη δημοκρατικη παραταξη.
Το ΠΑΣΟΚ, σε επιπεδο κοινοβουλιου παραμενει σταθερο σε οτι εχει σχεση με τα θεματα που σχετιζονται με τις μεταρρυθμισεις στο δημοσιο, βεβαιως αντιτασεται και δεν το συζητα καθολου το θεμα των πλειστηριασμων, ενω σε σχεση με μειωσεις μισθων και συνταξεων αποτελει για το ιδιο οχι σπλως κοκκινη γραμμη, αλλα αιτια πολεμου σε οποιον ανοιξει παρομοιο θεμα. Ταυτοχρονα υποστηριζει οτι η λυση που θα βρεθει στην υποθεση των εργαζομενων ωστε να μην κινδυνεψουν με απολυση στα ΕΑΣ κινειται προς τι δικη του προταση. Επομενως εχουν καθε λογο να λενε οτι η πολιτικη τους πιανει τοπο. Οι προτασεις τους έχουν βάση και πανω σε αυτες θα αντιπαρατεθουν και με τη ΝΔ αλλα και με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εσωκομματικό μέτωπο άνοιξε μεγάλη συζητηση με αφορμή την επιστολή των αυτοαποκαλούμενων “αποφασιςμένων” μια επιστολή με φαντάσματα αφου κανεις απο εκείνους που την συντάσσουν εναντίον των διαφωνούντων δεν βάζει την υπογραφή του, και άρα ειναι μια κίνηση πρωτοφανεί για τα πολιτικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ οπως αναφέρει και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης τον οποίο φωτογραφίζουν μαζι με άλλους διαφωνούντες τα στελεχη εκείνα που έγραψαν την υποστηρικτική επιστολή προς την ηγεσία.
Ωστόσο σύμφωνα με ορισμενα αλλα στελεχη, το γεγονός οτι το θεμα της αποστασίας που θέτει ο κ. Βενιζέλος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ περι πολιτικού ειςοδιςμού δεν αναδεικνύεται απο άλλες εφημερίδες παρά μόνο απο την εφημερίδα τα νέα που βρίσκονται σε διαρκεί κόντρα με τη Κουμουνδούρου , λένε πρωτοκλασάτα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, δείχνει οτι ως θεμα απο μόνο του δεν μπορεί να σταθεί: και ο Ανδρεας, και Σημιτης και ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα καλούσαν βουλευτες άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τις προτάσεις ή τους νομούς του ΠΑΣΟΚ, ηταν αποστασία ; Αναρωτιούνται κορυφαία στελεχη που δεν συμφωνούν με την συγκεκριμένη επιλογή της ηγεσίας.
Ολη αυτη η συζητηση εχει ως αποτέλεσμα,κάποιοι να φτάσουν να μιλάνε ακόμη και για αλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο ΠΑΣΟΚ απο ηγετικής άποψης.
Η υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Ευη Χριστοφιλοπούλου, αναφερόμενη στους διαφωνούντες και όσοι θετούν θέμα ηγεσίας αναφέρει μεταξυ άλλων:
…”Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολλούς που θέλουν να ηγηθούν με μικρή έως μηδαμινή κοινωνική υποστήριξη από την κοινωνική βάση. Αλλά, όσο η Κεντροαριστερά παραμένει σε αυτό το σκηνικό, όλοι να διεκδικούμε την προεδρία ή την αρχηγία ενός κόμματος ή ενός σχήματος, ή ενός υβριδίου κόμματος, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει.
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ ή σε οποιοδήποτε σχήμα αναδειχθεί, πρέπει να σταματήσει ο διαχρονικός παραδοσιακός Αρχηγισμός, πρέπει να υπάρξουν δημοκρατικές διαδικασίες και, όπως λέμε, να γίνουμε και ένα «κανονικό» κόμμα. Πριν γίνουμε μια κανονική χώρα, ας γίνουμε, τουλάχιστον εμείς, ένα «κανονικό» κόμμα.
Αιχμές άφησε ο κ. Πιερρακάκης μέλος του πολιτικού συμβουλίου που είπε μεταξυ άλλων σε όσους διαφοροποιούνται τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για μια άλλη πολιτική: «Στην ασκούμενη πολιτική υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και βελτιώσεις γίνονται καθημερινά, αλλά στο πλαίσιο του εφικτού. Όλοι όσοι εντός ή εκτός παράταξης, έπειτα από 3,5 χρόνια, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι υπάρχει και μια άλλη πολιτική, χωρίς φυσικά να την ορίζουν, θα πρέπει πρώτα να μας εξηγήσουν, γιατί αυτή την άλλη πολιτική δεν την εφήρμοσαν όταν είχαν κυβερνητικές θέσεις. Ή αν την εφάρμοσαν γιατί εμείς δεν το αντιληφθήκαμε», τόνισε το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε με έμφαση:
«Οι πράξεις είναι πάντα πιο ηχηρές από τις απόψεις. Ιδιαίτερα όταν οι συγκεκριμένες απόψεις έπονται».
Ολα αυτα βεβαίως πρόκειται να τεθούν με έντονο η μη, τροπο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που πιθανόν να γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής όπου εκει αρκετά απο τα στελεχη που δεν ειναι βουλευτες θέλουν να μιλήσουν υπέρ ή κατα των λόγων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
.
Ρεπορταζ απο την εφημερίδα παρασκήνιο

Read more...

Ο Α. Σαμαράς εχει ως μαξιλάρι και άλλους βουλευτές εκτός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να τον στηρίξουν

20131123-215606.jpg
Μιλώντας στην ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, o Πρωθυπουργός ουσιαστικά απέρριψε την κριτική για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τεχνικό ζήτημα, απαιτούν σταδιακότητα καθώς αφορούν κοινωνίες και ανθρώπους.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να εδράζεται σε τέσσερις αρχές:
- να έχει σταδιακότητα στην εφαρμογή της,
- να απολαμβάνει δημοκρατικής νομιμοποίησης, ως προϋπόθεση για την υλοποίησή της
- να δημιουργεί προϋποθέσεις λαϊκής υποστήριξης των μέτρων που εφαρμόζονται
- και, τέλος, να χαρακτηρίζονται από τόλμη αλλά και προσοχή.
«Οι εχθροί της μεταρρύθμισης θα αντιδράσουν άμεσα ενώ οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα οφέλη σε επόμενο στάδιο» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, το σύνολο της ομιλίας του οποίου ήταν αφιερωμένο στα δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της Ελλάδας, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότητα των παρισταμένων.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τόσο η ελληνική δημοκρατία όσο και η κυβέρνηση θα αντέξουν στην πίεση λαϊκιστών και εξτρεμιστών ενώ ιδιαιτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις που έδωσε στον κύκλο των ερωτήσεων που ακολούθησε της ομιλίας του.
Για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου
Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο. Μάλιστα η ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό προήλθε από όσα είχε πει από το ίδιο βήμα, μισή ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλκφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε περιγράψει ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα. «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε στη συμφωνία που ήδη έχουμε» απάντησε ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ενεργοποιεί την απόφαση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα είναι αρκετό, δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα» είπε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι η επίτευξη πλεονασμάτων δεν θα οπδηγήσει σε χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής ή σε κάμψη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας
Για τους κυβερνητικούς κλυδωνισμούς κι αν θα είναι Πρωθυπουργός στο… Μουντιάλ της Βραζιλίας
«Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, δεν θα χάσουμε την πλειοψηφία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πώς οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι του παρελθόντος, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ένωσαν δυνάμεις για το στόχο της ευτρωπαϊκής πορείας της χώρας.
«Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα «μαξιλάρι» καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν βουλευτές εκτός των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έτοιμοι να συνδράμουν. Πάντως, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι έλληνες βουλευτές επιδεικνύουν υπευθυνότητα.
Ως προς το εάν θα πάει, ως Πρωθυπουργός, στη Βραζιλία, δεν το απέκλεισε. «Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα είμαι Πρωθυπουργός» απάντησε, προσθέτοντας ότι «η εθνική Ελλάδος μπορεί να μην έχει το Ρεχάγκελ αλλά εξακολουθεί να πηγαίνει εξαιρετικά καλά».
Πηγή: καθημερινή ρεπορταζ Γιώργος Π. Τερζής

Read more...

Προστασία ακινήτου έως 200.000 ευρώ Η πρόταση του ΥΠΑΝ προς την τρόικα για τους πλειστηριασμούς


Η πρόταση του ΥΠΑΝ προς την τρόικα για τους πλειστηριασμούς
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Νέα φόρμουλα στο θέμα των πλειστηριασμών θα παρουσιάσει στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, παραμένει σε καθεστώς προστασίας η πρώτη κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία ανέρχεται έως 200.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για άγαμο ή οικογένεια με παιδιά. Προϋπόθεση, το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Επίσης, οι δανειολήπτες στεγαστικών που βρίσκονται στο κόκκινο, μπορούν να «ξαναζωντανέψουν» το δάνειό τους με την καταβολή ελάχιστου ποσού και το δάνειο να καταστεί και πάλι ενήμερο.

Τέλος, καταργείται η διάταξη, σύμφωνα με την οποία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έως 200.000 ευρώ δεν γίνεται πλειστηριασμός ακινήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ, σε αυτή την κατηγορία υπάγονται 14.000 δανειολήπτες και για αυτούς θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 -επί της ουσίας αξιολογείται ο δανειολήπτης με κριτήριο τη συνολική του περιουσιακή κατάσταση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

H «λίστα Μητσοτάκη» Από ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ θα γίνουν απολύσεις το 2014


Από ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ θα γίνουν απολύσεις το 2014
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στα υπουργεία έχει κατατεθεί το σχέδιο του Κυρ.Μητσοτάκη για περικοπές προσωπικού στο Δημόσιο, βάσει της υποχρέωσης της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο προβλέπει περικοπή προσωπικού έως και 10% σε ορισμένους φορείς.

Εφόσον το σχέδιο καρποφορήσει, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει στην απόλυση έως και 5.000 υπαλλήλων, οι οποίοι, αν προστεθούν στις απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αρκούν για να καλύψουν τους στόχους της διετίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο υπουργείο Υποδομών έχουν υποδειχθεί 12 ανώνυμες εταιρείες με 12.708 άτομα προσωπικό. Πρώτη στη λίστα η ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες (5.866 άτομα), οι Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474) και ο ΟΣΕ (1.689).

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε ΕΑΒ, στην ΕΛΒΟ, στην Εταιρεία Ακινήτων, στην ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου και στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει προσωπικό στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη «Δήμητρα», ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε επτά ΑΕ, όπως τη ΜΟΔ και τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Αλλά και στο ΥΠΕΚΑ ζητούνται περικοπές στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις δεν τίθεται θέμα κινητικότητας ή διαθεσιμότητας, αλλά απευθείας απόλυσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Απόσταση 0,7 μονάδων από τη ΝΔ Οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση


Οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οριακό προβάδισμα 0,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσης για το Έθνος της Κυριακής.

Στην εκτίμηση ψήφου:

  • ΣΥΡΙΖΑ 29,9%
  • ΝΔ 29,2%
  • Χρυσή Αυγή 10%
  • ΠΑΣΟΚ 6%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,9%
  • ΚΚΕ 5,9%
  • ΔΗΜΑΡ 3,7%
  • Οικολόγοι-Πράσινοι 2,6%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,8%
  • ΛΑΟΣ 1,45%
Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,6%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 33%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% ενώ ο ...«κανένας» συγκεντρώνει 36%.

Το 82% θεωρεί άδικη την φορολογία των ακινήτων, ενώ το 56% πιστεύει ότι η εικόνα του Δημοσίου είναι χειρότερη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...