Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ο Α. Σαμαράς εχει ως μαξιλάρι και άλλους βουλευτές εκτός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να τον στηρίξουν

20131123-215606.jpg
Μιλώντας στην ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, o Πρωθυπουργός ουσιαστικά απέρριψε την κριτική για μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τεχνικό ζήτημα, απαιτούν σταδιακότητα καθώς αφορούν κοινωνίες και ανθρώπους.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να εδράζεται σε τέσσερις αρχές:
- να έχει σταδιακότητα στην εφαρμογή της,
- να απολαμβάνει δημοκρατικής νομιμοποίησης, ως προϋπόθεση για την υλοποίησή της
- να δημιουργεί προϋποθέσεις λαϊκής υποστήριξης των μέτρων που εφαρμόζονται
- και, τέλος, να χαρακτηρίζονται από τόλμη αλλά και προσοχή.
«Οι εχθροί της μεταρρύθμισης θα αντιδράσουν άμεσα ενώ οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα οφέλη σε επόμενο στάδιο» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, το σύνολο της ομιλίας του οποίου ήταν αφιερωμένο στα δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της Ελλάδας, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότητα των παρισταμένων.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τόσο η ελληνική δημοκρατία όσο και η κυβέρνηση θα αντέξουν στην πίεση λαϊκιστών και εξτρεμιστών ενώ ιδιαιτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις που έδωσε στον κύκλο των ερωτήσεων που ακολούθησε της ομιλίας του.
Για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου
Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο. Μάλιστα η ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό προήλθε από όσα είχε πει από το ίδιο βήμα, μισή ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλκφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε περιγράψει ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα. «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε στη συμφωνία που ήδη έχουμε» απάντησε ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ενεργοποιεί την απόφαση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα είναι αρκετό, δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα» είπε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι η επίτευξη πλεονασμάτων δεν θα οπδηγήσει σε χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής ή σε κάμψη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας
Για τους κυβερνητικούς κλυδωνισμούς κι αν θα είναι Πρωθυπουργός στο… Μουντιάλ της Βραζιλίας
«Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, δεν θα χάσουμε την πλειοψηφία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πώς οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι του παρελθόντος, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ένωσαν δυνάμεις για το στόχο της ευτρωπαϊκής πορείας της χώρας.
«Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα «μαξιλάρι» καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν βουλευτές εκτός των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έτοιμοι να συνδράμουν. Πάντως, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι έλληνες βουλευτές επιδεικνύουν υπευθυνότητα.
Ως προς το εάν θα πάει, ως Πρωθυπουργός, στη Βραζιλία, δεν το απέκλεισε. «Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα είμαι Πρωθυπουργός» απάντησε, προσθέτοντας ότι «η εθνική Ελλάδος μπορεί να μην έχει το Ρεχάγκελ αλλά εξακολουθεί να πηγαίνει εξαιρετικά καλά».
Πηγή: καθημερινή ρεπορταζ Γιώργος Π. Τερζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: