Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΑΙΣΧΟΣ. Ξεφτιλίζουν τους ήρωες του '21...


Δεν υπάρχει ούτε ένας εισαγγελέας, ούτε μια ανεξάρτητη Αρχή να κόψει αμέσως αυτή την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ διαφήμιση της VODAFONE; ...
Μαθήματα "ιστορίας" από τη VODAFONE, με τον εξευτελισμό όλων των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του '21. Είναι ό,τι πρέπει για τα παιδιά. Δε φτάνει που δεν τη διδάσκονται όπως πρέπει την ιστορία στα σχολεία, να ακούνε για Διάκο, Νικηταρά, Κανάρη και Καραϊσκάκη και να χαχανίζουν. Δεν υπάρχει σ' αυτή τη χώρα ένας εισαγγελέας; Ένας! Έστω η υπουργός Παιδείας, να θέσει τέρμα σ' αυτό τον εξευτελισμό της ιστορίας μας; Ο Ανδρούτσος και ο Κολοκοτρώνης με 10 ευρώ κάρτα, που...



nonews-news

Read more...

Αντιδρούν οι βολεμένοι υπάλληλοι της Βουλής




ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

Αυτούς τους εξωφρενικούς μισθούς παίρνουν οι υπάλληλοι στην Βουλή. Να σημειωθεί πως για να προσληφθείς στην Βουλή το μόνο που χρειάζεσαι είναι ΒΎΣΜΑ.


troktiko


Read more...

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Με εννέα κοινά αιτήματα πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπρόσωποι των αγροτών από είκοσι μπλόκα, οι οποίοι συμμετείχαν το Σάββατο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Άγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα. Στη συνέχεια, όμως, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

-Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

-Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα

-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων

-Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

-Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων

-Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

-Μη φορολόγηση των χωραφιών

-Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν αγρότες από τα εξής μπλόκα: Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς), Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου, Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου).

Με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από Μαντούδι Ευβοίας, Κέρκυρα, Χανιά, Αίγιο και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα, Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επεσήμανε ότι «οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους».

Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του.

Κυριακή συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο

Το πρωί του Σαββάτου, τα μπλόκα του Κάστρου, της Αλαμάνας και άλλα αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, κάτι το οποίο θα εισηγηθούν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο, που συνεδριάζει την Κυριακή και θα λάβει την τελική απόφαση.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να προχωρήσουν σε κλιμάκωση, κλείνοντας και παράδρομους.

Σύμφωνα με τα όσα εξελίχθηκαν στις γενικές συνελεύσεις, οι αγρότες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στην τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισαν ότι τα ζητήματα της βιωσιμότητας δεν αντιμετωπίζονται και υποστήριξαν ότι «ακόμα και τα θεσμικά θέματα βρίσκονται μέσα σε θολό τοπίο, το οποίο δεν ξεκαθαρίστηκε, παρά το γεγονός ότι εκτιμήθηκε αρχικά ότι υπήρχε προσέγγιση».

Ολιγόλεπτη συζήτηση με τους αγρότες είχε στο μπλόκο της Αλαμάνας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης. «Και μόνο ότι το αγροτικό θέμα μπήκε επάνω στο τραπέζι, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στην κυβέρνηση και μάλιστα αυτό τον χρόνο τον δικαιούται», δήλωσε σε συζητήσεις με τους αγρότες, που στο σύνολό τους απέρριψαν την έκκληση του βουλευτή.

Η υπουργός Κ. Μπατζελή έχει καλέσει τους αγρότες να σταθούν στο ύψος της κοινωνικής τους ευθύνης και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση ενισχύσεων με εθνικούς πόρους, επικαλούμενος το αυστηρό πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
nooz.gr

Read more...

Σχετικά με τις αποδοχές τελωνειακών και εφοριακών



«Βλέπουμε τους τελωνειακούς και εφοριακούς στα τηλεοπτικά παράθυρα να δικαιολογούν τις ''λίγες αποδοχές''.Ας τους πει κάποιος ότι οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία που δουλεύουν σε...


χειρότερες συνθήκες παίρνουν τα μισά και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ.»

troktiko

Read more...

Τρανταχτά ονόματα στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου



Πολλοί είναι αυτοί που θα χάσουν τον ύπνο τους, καθώς το ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens...


γράφονται πολλά ονόματα πολιτικών, σύμφωνα με το αυριανό δημοσίευμα της Real News.


troktiko

Read more...

Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος ή «Πράσινο Παρατηρητήριο» έχει ανάγκη η Βοιωτία...


H βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρια Αγάτσα μιλά στο Press-gr και δίνει μια νέα διάσταση στην πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης»


Η βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα, απαντώντας σε ερωτήσεις του «Press-gr» αναφορικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού της, δίνει μια νέα διάσταση στην κυβερνητική πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης»
Ερώτηση: Γιατί ως νέα βουλευτής επιλέξατε να εργαστείτε σε έναν «δύσκολο» κοινοβουλευτικό τομέα, όπως την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της ελληνικής Βουλής;
Απάντηση: Εκτιμώ ότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός Βοιωτίας είναι κρίσιμο. Συνεπώς, οφείλω να προσφέρω απαντήσεις και λύσεις στους συμπολίτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και να μην επιλέγω την κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα με βαθμούς δυσκολίας.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής;
Απάντηση: Αυτή η Επιτροπή παρακολουθεί και αξιολογεί την κατάσταση του περιβάλλοντος της χώρας, συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για...

την προστασία του περιβάλλοντος. Στις αρμοδιότητές της συμπεριλαμβάνονται τα ζητήματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος, η προστασία Βιοποικιλότητας, τα προβλήματα Ρύπανσης, οι Υδάτινοι Πόροι, η περιβαλλοντική Προστασία Αρχαιολογικών περιοχών, ο Ανασχεδιασμός Πόλεων κ.α.π.
Ερώτηση: Ποιες ενέργειες και δράσεις προτείνατε για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού γι εσάς «περιβαλλοντικού προβλήματος του Νομού Βοιωτίας»;
Απάντηση: Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πρότεινα και έγινε αποδεκτό να γίνει επιτόπια επίσκεψη της Επιτροπής στη Βοιωτία, τόσο για την κατανόηση των γενικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων, ειδικότερα στον Ασωπό αλλά και στο βοιωτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας, ώστε να έχουν ιδία αντίληψη όλοι οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής.
Ερώτηση: Τις πρώτες 100 ημέρες της κοινοβουλευτικής σας παρουσίας, ποιος είναι ο προσωπικός σας «απολογισμός» στα θέματα του Περιβάλλοντος και της Επιτροπής που συμμετέχετε;
Απάντηση: Εκτός από το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού, που είναι ένα ζήτημα γνωστό στους περισσότερους, έθεσα και ορισμένα ζητήματα λιγότερο γνωστά στην κοινή γνώμη, αλλά πολύ σημαντικά και με σοβαρές συνέπειες για την περιοχή μας και που διασφαλίζουν το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας και της προστασίας του Βοιωτικού Περιβάλλοντος.
Ερώτηση: Μπορείτε συνοπτικά να μας περιγράψετε ορισμένα ζητήματα που σας απασχόλησαν;
Απάντηση: - τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η επιβάρυνση της περιοχής στον υδροφόρο ορίζοντα
- το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων στην λίμνη Υλίκη και την παράπλευρη Παραλίμνη
- το ζήτημα της προστασίας του βιότοπου και τις προοπτικές για μια πράσινη ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία Περιβαλλοντολογικού Πάρκου, στα πλαίσια των υγροβιότοπων που προστατεύονται από τις Κοινοτικές Οδηγίες
- το θέμα του Βοιωτικού Κηφισού και την προστασία των σημαντικών ενδημικών ειδών ψαριών και των προστατευόμενων μεταναστευτικών πτηνών
- τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον η κατασκευή εργοστασίων καύσης αστικών απορριμμάτων στη Θήβα
- και τη σημασία της Περιβαλλοντικής Παιδείας, μιας και οφείλουμε να κληροδοτήσουμε μια νέα δεοντολογία στη νέα γενιά για την τεράστια σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος
- τα επακόλουθα προβλήματα που προκαλεί η περιβαλλοντική μόλυνση στην αγροτική και εμπορική οικονομία, αφού έχει παρατηρηθεί μείωση εμπορικής διακίνησης αγροτικών προϊόντων από την συγκεκριμένη περιοχή, στην ανάδειξη του αρχαιολογικού θησαυρού και την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ερώτηση: Πιστεύεται ότι για να υπάρξουν λύσεις στα προαναφερόμενα προβλήματα, αρκούν οι γενικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ περί «πράσινης ανάπτυξης»;
Απάντηση: Η απάντηση για να υπάρξουν λύσεις, αλλά και προοπτική σ’ αυτά τα προβλήματα είναι μία και μονόδρομος: η δημιουργία ενός «Πράσινου Παρατηρητηρίου» με τη συμμετοχή επιστημονικών και τοπικών φορέων. Πιστεύω ότι η κυρία Μπιρμπίλη έχει τόσο τη διάθεση, αλλά και τις γνώσεις για ν’ ανακοινώσει τη δημιουργία «Πράσινου Παρατηρητηρίου», που εκτός από το Νομό Βοιωτίας θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα αντίστοιχα προβλήματα στον Ευβοϊκό, τον Σπερχειό και την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.



Read more...

Νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

Δεύτερος γύρος αυξήσεων μεταξύ 5% και 10% στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων. Πέντε ασφαλιστικές εταιρείες ανακοίνωσαν νέα τιμολόγια, τα οποία θα ισχύουν από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, πρόκειται για τις εταιρείες Interamerican, Αγροτική Ασφαλιστική, Axa Ασφαλιστική, International Life και Ατλαντική Ενωση.

Επισημαίνεται ότι ο κύκλος των αυξήσεων ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου με την εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής από την Εθνική Ασφαλιστική, τη Victoria, την Allianz, την Ευρωπαϊκή Πίστη, την Efg Eurolife, την Chartis, την Αιγαίον, την Interasco και τη Demco.

Ειδικότερα, η Interamerican ανακοίνωσε αυξήσεις που κινούνται μεσοσταθμικά στο επίπεδο του 5% για τα Ι.Χ. και στο 10% στα φορτηγά και τα δίκυκλα και η Αγροτική Ασφαλιστική στο 7%. Στο 10% κυμαίνονται οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η Axa Ασφαλιστική και η Ευρωπαϊκή Ενωση - Ασφάλειες Μινέττας και στο 5% οι αυξήσεις της Ατλαντικής Ενωσης.
nooz.gr


Read more...

Χ. Παμπούκης: Ουδέποτε είχα σχέσεις με τον Μ. Χριστοφοράκο

«Ουδέποτε είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη Siemens και προφανώς με την διερευνώμενη υπόθεση», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης σχετικά με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

«Προς άρση οιονδήποτε εσφαλμένων εντυπώσεων διευκρινίζω ότι ουδέποτε προσκλήθηκα και φυσικά δεν παραβρέθηκα σε κοινωνικές εκδηλώσεις του κ. Χριστοφοράκου ή της Siemens και ουδέποτε έλαβα δώρα ή προσφορές από την εν λόγω εταιρία, ούτε έχω πάει σπίτι του ή στα γραφεία της εταιρίας», αναφέρει κατηγορηματικά.

«Από τις εμφανιζόμενες στο δημοσίευμα εγγραφές της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου προκύπτει ότι συστηματικά επεδιώκετο επαφή μαζί μου, η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα», προσθέτει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Παμπούκης, ο οποίος τονίζει:

«Κανείς και τίποτα δεν θα με καταβάλλει από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος γενικά και ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο διερεύνησης υποθέσεων από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων.

Επαναλαμβάνω ότι η δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων δεν εξυπηρετεί την αναζήτηση της αλήθειας, αποπροσανατολίζει, παραπλανά και συσκοτίζει τις πτυχές που πρέπει να αναδειχθούν για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον πρέπει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens την περίοδο 2004-2005 φαίνεται ότι ο κ. Παμπούκης συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επαφές του Μ. Χριστοφοράκου, δίχως να είναι εμφανές ότι έχει επαγγελματική σχέση με τη Siemens. Στο ημερολόγιο του Mr. Siemens καταγράφονται πολλές συναντήσεις, συσκέψεις στο νομικό του γραφείο, τηλεγραφήματα κοινωνικού περιεχομένου, γεύματα κ.ά.

Η εφημερίδα γράφει ότι έχει εντοπίσει οκτώ «εγγραφές» αυτών των επαφών Χριστοφοράκου - Παμπούκη, σε μία περίοδο που ο πρώτος είναι πανίσχυρος και ο δεύτερος εκ των βασικών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου.

nooz.gr

Read more...

O TYΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...







Αναλυτικά
fimotro

Read more...

Ένα σώμα... φάντασμα

Αγροφυλακή: Τρία χρόνια μετά ...

Τα τηλέφωνα έχουν σταματήσει εδώ και μήνες να χτυπούν… Το αρχηγείο, «φυλάσσεται» από άοπλες γυναίκες ενώ από τα φαξ έχουν πάψει να στέλνονται έγγραφα και εντολές προς τα κατά τόπους Τμήματα. Στα γραφεία, βαριεστημένα οι υπάλληλοι περιμένουν να τελειώσει το ωράριο που θυμίζει τράπεζα και όχι υπηρεσία ασφαλείας για να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς ουσιαστική δουλειά για αυτούς δεν υπάρχει. Και όμως η Αγροφυλακή εξακολουθεί να υφίσταται σαν Σώμα, αν και στην ουσία πρόκειται για μια υπηρεσία – φάντασμα αφού κανείς δεν έχει όρεξη να εργαστεί και να προσφέρει ενώ οι τίτλοι τέλους στο σήριαλ «Αγροφυλακή» είναι θέμα χρόνου να πέσουν.
Οι 1500 εργαζόμενοι, από ότι φαίνεται δεν είναι γραφτό να στεριώσουν στη δουλειά καθώς προσελήφθησαν το 1993, ξεκίνησαν να δουλεύουν το 2007 και από τον Οκτώβριο βρίσκονται σε αδράνεια περιμένοντας από μέρα σε μέρα τη διάλυση του Σώματος και τη μετάταξη τους σε άλλη υπηρεσία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης ξεκαθάρισε από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε τα ηνία της Κατεχάκη πως η υπηρεσία δεν έχει λόγο ύπαρξης ενώ οι συνδικαλιστές της, ζητούν να μεταφερθούν στο υπουργείο περιβάλλοντος και να ενταχθούν σε ένα κοινό φορέα με τους δασοφύλακες για την προστασία του περιβάλλοντος ενόψει μάλιστα της έναρξης σε λίγους μήνες της αντιπυρικής περιόδου.


Περιμένοντας το τέλος

Όταν παραμονές εκλογών του 2007, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας ανακοίνωνε άρόν- άρον τη συγκρότηση του Σώματος της Αγροφυλακής, κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Κτήρια δεν υπήρχαν, υλικοτεχνικές υποδομές υπό του μηδενός ενώ η εκπαίδευσή των αγροφυλάκων σχεδόν ανύπαρκτη. Μόνο μερικές ώρες θεωρίας και καθόλου πράξη…. Και όμως, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι αγροφύλακες προσέφεραν υπηρεσίες όχι μόνο χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται αλλά να περικόβονται και τα κονδύλια. Οι δώδεκα μηχανές και τα εβδομήντα οχήματα δεκαετίας που παραδόθηκαν στην Αγροφυλακή από τον ΟΔΔΥ, δεν επαρκούσαν για τις περιπολίες με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να χρειάζεται να επιστρατεύουν άλλοτε τα δικά τους αυτοκίνητα και άλλες φορές τα ΚΤΕΛ μιας και τα οδοιπορικά σταμάτησαν για να αντικατασταθούν με κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα λεωφορεία! «Από την ώρα που ο κ. Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε πως η Αγροφυλακή δεν έχει λόγο ύπαρξης, ουσιαστικά σταμάτησαν και οι περιπολίες. Οι υπάλληλοι περιμένουν στα γραφεία τους να πάει τρεις το μεσημέρι για να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ τα τηλέφωνα έχουν σιγήσει καθώς οι πολίτες νομίζουν πως μας έχουν καταργήσει» τονίζει στο «ΘΕΜΑ» αγροφύλακας και προσθέτει «Έχουμε από τον Οκτώβριο να πάρουμε ένα έγγραφο από το αρχηγείο, μια διαταγή… Τίποτα. Σαν να μην υπάρχουμε».

Οι συνδικαλιστές της Αγροφυλακής ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να δουν τι θα γίνει με τη δουλειά τους. Έκαναν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς έτσι ώστε να βρεθεί λύση και να καταλήξουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπως άλλωστε επιθυμούν. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό…


Το αρχηγείο και οι άοπλες γυναίκες

Η Αγροφυλακή, από την πρώτη μέρα που συστάθηκε αν και ένοπλο Σώμα, οι υπάλληλοι δεν έφεραν όπλα και για το λόγο αυτό τη φύλαξη της την είχε αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία. Στο αρχηγείο, ένα πενταόροφο κτήριο στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού υπήρχαν τρεις βάρδιες ειδικών φρουρών με αυτόματα όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα που φύλαγαν 24 ώρες το 24ωρο. Όμως, η νέα πολιτική της ΕΛ.ΑΣ και οι περικοπές είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί ολόκληρη η φρουρά και να μείνει μόνο ένας ειδικός φρουρός στο μπροστινό φυλάκιο από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

«Στο αρχηγείο η πλειονότητα είναι γυναίκες με το βαθμό του αρχιφύλακα που ασχολούνται με διοικητικές υποθέσεις. Μετά την απόσυρση όμως της φρουράς αναγκάζονται και αυτές να αναλαμβάνουν καθήκοντα σεκιούριτυ χωρίς κανένα όπλο και εκπαίδευση» τονίζει υπάλληλος της υπηρεσίας και συνεχίζει «Στο παρελθόν το κτήριο της Συγγρού έχει δεχτεί δύο φορές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές ενώ αποτελεί έναν από τους «κόκκινους» στόχους της Αθήνας».

Οι περίπου 40 υπάλληλοι που έχουν απομείνει στο αρχηγείο της Αγροφυλακής, ασχολούνται με διοικητικά και διαδικαστικά θέματα καθώς δεν υπάρχει καμία προοπτική και το λουκέτο είναι θέμα χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση του κ. Χρυσοχοίδη τον Οκτώβριο ότι η Αγροφυλακή θα πάψει να υπάρχει, σταμάτησαν τα πλάνα, τα σχέδια, οι εντολές, οι διαταγές, ακόμα και τα τηλέφωνα και το μόνο που πλέον απομένει είναι η οριστική ανακοίνωση που θα σημάνει το … άδοξο τέλος της υπηρεσίας.
protothema.gr

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Το ερχόμενο φθινόπωρο εγκαθίσταταισύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό- ο εργολάβος στη Βασιλίσσης Όλγας προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες για την πεζοδρόμηση του μεγάλου κεντρικού δρόμου της Αθήνας. Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος, «το πλάνο είναι...
μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την ενοποίηση και των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων».
Η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο μέσω της οικιστικής αναβάθμισής του είναι σήμερα το νέο «δόγμα» του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Και η επέκταση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων αποσκοπεί, όπως αναφέρει ο κ. Πολύζος, «στην αναβάθμιση και του ιστορικού κέντρου που τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται συνεχώς».
Εκτός από τις πεζοδρομήσεις και την ανάδειξη των μνημείων που είναι διάσπαρτα σε όλο το κέντρο της πόλης, τo σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη την ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Μουσείου Αθηνών, ανακαινίσεις στις όψεις των κτιρίων όπως το Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» και οι προσφυγικές πολυκατοικίες, καθώς και την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων.
Πλέον έχει διαπιστωθεί ότι τα γκέτο που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με απλές πολεοδομικές παρεμβάσεις όπως είναι για παράδειγμα οι μικροί χώροι πρασίνου. «Η ανάπλαση μιας υποβαθμισμένης περιοχής- όπου παρουσιάζονται φαινόμενα εγκληματικότητας- μόνο με τη δημιουργία σειράς πεζοδρομήσεων χωρίς συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η επιστροφή της κατοικίας, είναι δυνατό να προσφέρει μόνο λίγο πράσινο, νέες χρήσεις (π.χ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τραπεζοκαθίσματα) χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και με κίνδυνο περαιτέρω αύξησης της εγκληματικότητας», επισημαίνει η νέα πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, αρχιτέκτων πολεοδόμος κ. Ντόρα Γαλάνη.
Τα έργα ωστόσο στην πόλη δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. «Ποιος έχει επισκεφθεί τη Φλωρεντία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και δεν βρέθηκε μπροστά σε κάποιο εργοτάξιο, εργασίες συντήρησης όψεων, αναδιαμόρφωση κτιρίου, ανάπλαση δημόσιου χώρου;», επισημαίνει η κ. Γαλάνη.
Δύσκολο έργο. «Η ανάπλαση δεν είναι χρυσή βροχή που ξεπλένει τις επιφάνειες και αλλάζει την καθημερινότητα. Η ανάπλαση αγγίζει πληθυσμούς που είναι ήδη εγκαταστημένοι εκεί και θα χρειαστεί ίσως να φύγουν. Αποτελεί εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην εικόνα αλλά και στη λειτουργία της πόλης, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνει σημαντικά σε δυσκολία άλλα δημόσια έργα, ίσως μεγαλύτερων προϋπολογισμών», συμπληρώνει η πρόεδρος.
«Η ανάπλαση έχει... κατεβάσει ταχύτητα και πρέπει να πάρει γρήγορα μπρος. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις, πολεοδομικές αναπλάσεις και ανακαινίσεις κτιρίων», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης.
«Παρότι η εικόνα της Αθήνας αποτυπώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά μεγάλα αστικά κέντρα, στην περίπτωση του ιστορικού κέντρου της πόλης τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα αφού η υποβάθμιση που παρατηρείται, κυρίως από το 2004 και μετά, είναι ραγδαία και αφορά τον παραμελημένο κτιριακό ιστό και τη δραματική έλλειψη δημόσιων χώρων. Η Αθήνα μαζί με το Αμβούργο και τη Μπρατισλάβα (έρευνα Ε.Ε. 2008) είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές γκέτο. Μέχρι το 2004 επενδύθηκαν περίπου 110 εκατ. ευρώ για έργα, ενώ μετά το 2004 μόνο 5 εκατ. ευρώ Σε επίπεδο έργων, μέχρι το 2004 έγιναν 49, ενώ μετά το 2004 μόνο 5 έργα», συμπληρώνει.
Μεικτή χρήση. «Μέχρι στιγμής τα μηνύματα για την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. «Η περιοχή αποτελεί ωστόσο μακροχρόνια επένδυση, εάν υπάρχει μεικτή χρήση κατοικίας και εμπορικής δραστηριότητας. Στη Σοφοκλέους και την Ευριπίδου είναι όλο το εμπόριο του μπαχαρικού και αυτό πρέπει να αναδειχθεί για την προβολή της περιοχής. Έπειτα πρέπει να γίνει ευρύτατη αποκατάσταση των διατηρητέων που υπάρχουν, αλλά και να δημιουργηθούν στην πόλη εναλλακτικές διαδρομές, πέρα από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ένα πολιτιστικό δίκτυο. Η Αθήνα πρέπει πλέον να είναι όχι ο προορισμός των 2 ημερών αλλά των 10».
Την ίδια άποψη έχει και ο ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ. Θανάσης Αραβαντινός. «Η κατοικία πρέπει να επιστρέψει στο κέντρο, μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η γκετοποίηση. Επίσης πρέπει να τονωθούν τα ξενοδοχεία. Να υπάρχουν ξενώνες νεότητας αλλά και οίκοι ευγηρίας, αφού οι ηλικιωμένοι θέλουν να είναι στην πηγή των γεγονότων και όχι απομονωμένοι. Θεωρώ ότι το ιστορικό κέντρο πρέπει να ενωθεί με την Πανεπιστημίου, την Ακαδημία Αθηνών και τη Βιβλιοθήκη και μέσω αυτής της σύνδεσης να υπάρχουν διαδρομές προς τα Εξάρχεια και τη Νεάπολη».

fimotro

Read more...

Μ.Χρυσοχοϊδης:«Τέρμα στους ψευτοτσαμπουκάδες και στα άβατα της Κρήτης»



Νέο γύρο αστυνομικών επιχειρήσεων στο Μυλοπόταμο -και όπου ή όπου αλλού απαιτείται- προανήγγειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος ζήτησε από το Ηράκλειο τη συνεργασία όλων των φορέων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης, για την εξάλειψη κάθε θύλακα εγκληματικότητας του νησιού.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης με την άφιξη του στο Ηράκλειο μετέβη στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου είχε συναντήσεις με τους αξιωματικούς της Κρήτης και των τριών σωμάτων ασφαλείας σε επίπεδο Διευθυντών και Διοικητών Υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεως της Περιφέρειας Κρήτης με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Αθανάσιο Καρούντζο και φορείς του νησιού, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επικαλέστηκε μηδενική ανοχή και δήλωσε ότι «θα μπει τέρμα στους ψευτοτσαμπουκάδες και στα άβατα της Κρήτης». Παράλληλα χαρακτήρισε επαρκέστατη την αστυνομική δύναμη του Ηρακλείου, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντιδιαστολή με τα αιτήματα των συνδικαλιστών αλλά ακόμα και με τα πεπαλαιωμένα οργανογράμματα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης, αυτό που λείπει είναι η σωστή διαχείριση των υφισταμένων δυνάμεων και ο σχεδιασμός και αυτό που περισσεύει η αδράνεια, η παραίτηση και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, που εμείς θέλουμε να καταπολεμήσουμε.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για μια νέου τύπου αστυνόμευση που θ’ ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα αλλά και στις αυξημένες ανάγκες του οργανωμένου εγκλήματος, που απειλεί την κοινωνική ειρήνη και αναφέρθηκε στην σύσταση της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, για την οποία ήδη έχουν προκηρυχθεί 100 θέσεις ειδικών αστυνομικών.

Για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα - μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο - είπε ότι μέχρι το τέλος της Άνοιξης, στόχος είναι ο πολίτης να βλέπει τον αστυνομικό να περνά κάθε είκοσι λεπτά έξω από το σπίτι του. Η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι πρωτοφανής, τόνισε, χωρίς να αναφέρει πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Δήλωσε ωστόσο ότι θα είναι υπόλογος και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, το οποίο θα ζητά ο ίδιος από τις ηγεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων, με συχνές επισκέψεις που θα κάνει στο νησί.

protothema.gr


Read more...

Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις

Συνελεύσεις στα 14 μπλόκα του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου πραγματοποιούνται εντός της ημέρας, προκειμένου οι αγρότες να αποφασίσουν για τη μορφή του αγώνα τους, μετά το νέο αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η συνάντηση των εκπροσώπων τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα της Αλαμάνας, του Κάστρου και μερικών άλλων της Βορείου Ελλάδας δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Επίσης, εντός της ημέρας συνεδριάζουν, κοντά στις Σέρρες, εκπρόσωποι αγροτών της Βορείου Ελλάδος και μπλόκων της Θεσσαλίας (Νίκαια, κλπ.), όπου αναμένεται να αποφασίσουν για την στάση τους από την προσεχή Δευτέρα. Στόχος τους είναι να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κ. Μπατζελή έχει καλέσει τους αγρότες να σταθούν στο ύψος της κοινωνικής τους υθύνης και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση ενισχύσεων με εθνικούς πόρους, επικαλούμενος το αυστηρό πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
nooz.gr

Read more...

Εφοριακοί καλούνται να επιστρέψουν 8,8 εκατ. ευρώ...


Φέρτε πίσω τώρα τα κλεμμένα.
Πρωτοφανής δικαστική απόφαση για υπεξαίρεση ΦΠΑ από εταιρείες-«μαϊμούδες»...
«Φέρτε πίσω εντός 48 ωρών τα κλεμμένα λεφτά που επιστράφηκαν σε εταιρείες-“μαϊμούδες”» διεμήνυσε ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ.Σχοινιωτάκης προς τους υπεύθυνους υπαλλήλους τριών Εφοριών της Θεσσαλονίκης.
Μετην εντολή-«κεραυνό» του κ. Σχοινιωτάκη οι εφοριακοίκαλούνται να επιστρέψουν 8.831.906 ευρώ. Το ποσό αυτό χαρακτηρίστηκε «παρανόμως κτηθέν» από την επιστροφή ΦΠΑ σε τρεις εταιρείες«μαϊμού» της Θεσσαλονίκης, έπειτα από...
την προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων και εικονικών στοιχείων των τελωνειακών αρχών της συμπρωτεύουσας.

Με την υπόθεση αυτή, πρωτοφανής για τα φορολογικά δεδομένα της χώρας, ασχολείται ήδη και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων εφοριακών. Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές της συμπρωτεύουσας θα αναζητήσουν αυτούς οι οποίοι κρύβονται πίσω από τις τρεις εταιρείες-«μαϊμούδες». Στην περίπτωση που βρεθούν, πλέον του ότι θα ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις, θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί τα ποσά που εισέπραξαν από την παράνομη επιστροφή του ΦΠΑ, σύμφωνα με την εντολή του κ. Σχοινιωτάκη. Εισαγγελικοί κύκλοι εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι οι συνάδελφοί τους θα ανακαλύψουν τους εμπλεκόμενους στις εταιρείες-«μαϊμούδες» που εισέπραξαν το ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν «αφήσει τα ίχνη τους».

Οπως αναφέρεται στην έγγραφη εντολή του γενικού επιτρόπου, οι εν λόγω εταιρείες προσκόμισαν στις ΔΟΥ πλαστές βεβαιώσεις και εικονικά τελωνειακά στοιχεία και με τον « δόλιο αυτόν τρόπο » πέτυχαν να τους επιστραφεί ΦΠΑ 8,8 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιστροφή του ΦΠΑ αφορούσε εξαγωγές που ουδέποτε έγιναν. Η απάτη τελέστηκε στις Γ΄ και Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, καθώς και στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.

Επιβαρυντικό είναι το έγγραφο του κ. Σχοινιωτάκη και για τους οικονομικούς επιθεωρητές οι οποίοι ήλεγξαν την υπόθεση και «έριξαν στα μαλακά» τους υπεύθυνους εφοριακούς υπαλλήλους.

O γενικός επίτροπος χαρακτηρίζει « αδιανόητο » το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη της απάτης οι οικονομικοί επιθεωρητές έκαναν χρήση ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να είναι ελαφρές ως ανύπαρκτες οι ποινές για τους εφοριακούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση και «άναψαν το πράσινο φως» για την επιστροφή του ΦΠΑ.

Οι επιθεωρητές επικαλέστηκαν τις διατάξεις εκείνες που αφορούν τους απλούς υπαλλήλους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ και όχι αυτές των « υπολόγων διαχειριστών » του Δημοσίου που έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και τη φορολογική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την εντολή του γενικού επιτρόπου, μετά την έρευνα που διεξήχθη, σε ορισμένους εφοριακούς καταλογίστηκε απλή αμέλεια και ατελής εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ άλλοι αθωώθηκαν. Μάλιστα, ένας εξ αυτών έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο. Εξάλλου, οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν είχαν κινήσει καμία διαδικασία για να διαβιβαστεί η υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές.

O κ. Σχοινιωτάκης αναφέρει ότι οι εφοριακοί, πριν εκταμιεύσουν τα χρήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ, δεν ήλεγξαν με προσοχή και επιμέλεια, όπως όφειλαν, αν οι επιχειρήσεις που ζητούσαν την επιστροφή του ΦΠΑ είναι υπαρκτές ή ανύπαρκτες, με συνέπεια να δημιουργηθεί ανάλογο έλλειμμα στον συγκεκριμένο λογαριασμό του ΦΠΑ.

Η ευθύνη του « υπολόγου διαχειριστή », διευκρινίζει ο κ. Σχοινιωτάκης, « που δημιουργεί έλλειμμα διαχείρισης, είναι αυξημένη έναντι του απλού υπαλλήλου του Δημοσίου που προκαλεί ζημιά στο Δημόσιο κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Παράλληλα, η παραγραφή των αδικημάτων στη μια περίπτωση είναι διετής και στην άλλη δεκαετής ή εικοσαετής, κατά περίπτωση.

Κατόπιν αυτών παραγγέλθηκε σε βάρος των εφοριακών να εφαρμοστούν οι δημοσιολογιστικές διατάξεις και να κληθούν να επιστρέψουν μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα το « παρανόμως εκταμιευθέν ποσό».

Τέλος, ευθύνες για « παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους» έχουν καταλογιστεί και σε τελωνειακούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή.

ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ
Η απάτη της επιστροφής ΦΠΑ ύψους 8,8 εκατ. ευρώ σε τρεις εταιρείες-«μαϊμούδες» με την «ανοχή» των αρμοδίων εφοριακών υπαλλήλων έγινε σε κεντρικές ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα από την Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης «εκταμιεύτηκαν» 3.451.683,21 ευρώ, από την Γ΄ ΔΟΥ επιστράφηκαν 608.457,85 ευρώ και από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 4.771.765 ευρώ.
ΠΑΝΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ BHMA

nonews-news


Read more...

"ΣΕ 48 ΩΡΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ"...


Ρεπορτάζ : Πάνος Τσιμπούκης

«Φέρτε πίσω εντός 48 ωρών τα κλεμμένα λεφτά που επιστράφηκαν σε εταιρείες-“μαϊμούδες”» διεμήνυσε ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ. Σχοινιωτάκης προς τους υπεύθυνους υπαλλήλους τριών Εφοριών της Θεσσαλονίκης. Μετην εντολή-«κεραυνό» του κ. Σχοινιωτάκη οι εφοριακοί καλούνται να επιστρέψουν 8.831.906 ευρώ. Το ποσό αυτό χαρακτηρίστηκε «παρανόμως κτηθέν» από την επιστροφή ΦΠΑ σε τρεις εταιρείες«μαϊμού» της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την προσκόμιση πλαστών βεβαιώσεων και εικονικών... στοιχείων των τελωνειακών αρχών της συμπρωτεύουσας.
Με την υπόθεση αυτή, πρωτοφανής για τα φορολογικά δεδομένα της χώρας, ασχολείται ήδη και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων εφοριακών. Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές της συμπρωτεύουσας θα αναζητήσουν αυτούς οι οποίοι κρύβονται πίσω από τις τρεις εταιρείες-«μαϊμούδες». Στην περίπτωση που βρεθούν, πλέον του ότι θα ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις, θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί τα ποσά που εισέπραξαν από την παράνομη επιστροφή του ΦΠΑ, σύμφωνα με την εντολή του κ. Σχοινιωτάκη. Εισαγγελικοί κύκλοι εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι οι συνάδελφοί τους θα ανακαλύψουν τους εμπλεκόμενους στις εταιρείες-«μαϊμούδες» που εισέπραξαν το ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν «αφήσει τα ίχνη τους».
Οπως αναφέρεται στην έγγραφη εντολή του γενικού επιτρόπου, οι εν λόγω εταιρείες προσκόμισαν στις ΔΟΥ πλαστές βεβαιώσεις και εικονικά τελωνειακά στοιχεία και με τον « δόλιο αυτόν τρόπο » πέτυχαν να τους επιστραφεί ΦΠΑ 8,8 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιστροφή του ΦΠΑ αφορούσε εξαγωγές που ουδέποτε έγιναν. Η απάτη τελέστηκε στις Γ΄ και Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, καθώς και στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.
Επιβαρυντικό είναι το έγγραφο του κ. Σχοινιωτάκη και για τους οικονομικούς επιθεωρητές οι οποίοι ήλεγξαν την υπόθεση και «έριξαν στα μαλακά» τους υπεύθυνους εφοριακούς υπαλλήλους.
O γενικός επίτροπος χαρακτηρίζει « αδιανόητο » το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη της απάτης οι οικονομικοί επιθεωρητές έκαναν χρήση ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να είναι ελαφρές ως ανύπαρκτες οι ποινές για τους εφοριακούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση και «άναψαν το πράσινο φως» για την επιστροφή του ΦΠΑ.
Οι επιθεωρητές επικαλέστηκαν τις διατάξεις εκείνες που αφορούν τους απλούς υπαλλήλους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ και όχι αυτές των « υπολόγων διαχειριστών » του Δημοσίου που έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και τη φορολογική νομοθεσία.
Σύμφωνα με την εντολή του γενικού επιτρόπου, μετά την έρευνα που διεξήχθη, σε ορισμένους εφοριακούς καταλογίστηκε απλή αμέλεια και ατελής εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ άλλοι αθωώθηκαν. Μάλιστα, ένας εξ αυτών έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο. Εξάλλου, οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν είχαν κινήσει καμία διαδικασία για να διαβιβαστεί η υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές.
O κ. Σχοινιωτάκης αναφέρει ότι οι εφοριακοί, πριν εκταμιεύσουν τα χρήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ, δεν ήλεγξαν με προσοχή και επιμέλεια, όπως όφειλαν, αν οι επιχειρήσεις που ζητούσαν την επιστροφή του ΦΠΑ είναι υπαρκτές ή ανύπαρκτες, με συνέπεια να δημιουργηθεί ανάλογο έλλειμμα στον συγκεκριμένο λογαριασμό του ΦΠΑ.
Η ευθύνη του « υπολόγου διαχειριστή », διευκρινίζει ο κ. Σχοινιωτάκης, « που δημιουργεί έλλειμμα διαχείρισης, είναι αυξημένη έναντι του απλού υπαλλήλου του Δημοσίου που προκαλεί ζημιά στο Δημόσιο κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Παράλληλα, η παραγραφή των αδικημάτων στη μια περίπτωση είναι διετής και στην άλλη δεκαετής ή εικοσαετής, κατά περίπτωση.
Κατόπιν αυτών παραγγέλθηκε σε βάρος των εφοριακών να εφαρμοστούν οι δημοσιολογιστικές διατάξεις και να κληθούν να επιστρέψουν μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα το « παρανόμως εκταμιευθέν ποσό».
Τέλος, ευθύνες για « παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους» έχουν καταλογιστεί και σε τελωνειακούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή.

/fimotro

Read more...

ΜΕ 1 ΔΙΣ. ΠΑΝΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ SPREAD 80 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΝΩ!


Ρεπορτάζ : Κ. Τσουπαρόπουλος - Κ. Στάμος

Σχέδιο των «αγορών» (που ο Γ. Παπανδρέου χθες αποκάλεσε κερδοσκόπους και μίλησε για «σπέκουλα»), να υποτιμηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με πολιορκητικό κλοιό την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης. Το σχέδιο -ενταγμένο στη συνήθη πρακτική των αγορών για παιχνίδι με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις υποτιμήσεις νομισμάτων- προβλέπει ότι από κοινού μεγάλες...
διεθνείς τράπεζες θα ανεβάζουν συνεχώς το spread του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου (όπως συμβαίνει και τώρα) για να αναγκάσουν τους ηγέτες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. να κάνουν δήλωση στήριξης της Ελλάδας. Την επόμενη στιγμή οι αγορές θα επιπέσουν επί του ευρώ, ρίχνοντας την ισοτιμία του στα τάρταρα και κερδίζοντας έτσι τεράστια ποσά.
Ουσιαστικά οι τράπεζες έχουν λάβει ανοιχτές θέσεις υπέρ μελλοντικής υποτίμησης του ευρώ. Ηδη το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες σε πορεία πτώσης φτάνοντας και στο 1,39 έναντι του δολαρίου, από 1,60 που είχε προσεγγίσει.
Η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως πολιορκητικός κριός. Παράγοντες, που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, λένε ότι η Ελλάδα επελέγη λόγω του «στενού» της χρηματοοικονομικού ορίζοντα, σε σχέση με τα τρισεκατομμύρια που διακινούνται στις διεθνείς αγορές. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι κερδοσκόποι μπορούν να ανεβάσουν το spread των ελληνικών ομολόγων κατά 80 πόντους, ρίχνοντας στην αγορά μόλις 1 δισ. ευρώ.
Το spread -διαφορά επιτοκίου μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας- βρισκόταν χθες κοντά στο 4% (3,93% έναντι 4,05% προχθές).
Σήμα πίεσης
Στο σχέδιο εντάσσεται και η φήμη για το δανεισμό από την Κίνα με αντάλλαγμα πότε την Εθνική Τράπεζα και πότε τον ΟΣΕ. Η προσφυγή στην Κίνα ήταν ένα ακόμη «υποδόριο» σήμα-πίεση των αγορών προς την ΕΚΤ και την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη στήριξης και άρα «βγείτε να τη βοηθήσετε».
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν το σχέδιο και τις πεπονόφλουδες των αγορών. Γι' αυτό και αποφεύγουν «σαν ο διάβολος το λιβάνι» να κάνουν δηλώσεις στήριξης. Αντίθετα, μάλιστα, προβαίνουν σε δηλώσεις ότι δεν θα βοηθήσουν και ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να λύσει μόνη τα προβλήματά της». Το ίδιο έπραξαν στο Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι στο σχέδιο των αγορών υπάρχει «αντισχέδιο» της Ε.Ε., το οποίο αποτελεί όμως επτασφράγιστο μυστικό και η ύπαρξή του θα διαψεύδεται συνεχώς. Η διάψευση της ύπαρξης αποτελεί προφανώς μέρος του «αντισχεδίου». Κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος μόνο ως «δικαιολογία» χρησιμοποιούνται από τις αγορές, οι οποίες, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, «ποσώς ενδιαφέρονται αν το έλλειμμα είναι 15, 10 ή 5% του ΑΕΠ».
Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι πρέπει να αποστρέψουμε την προσοχή μας από τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, που επιμένουν όμως στην ταχύτητα και αποφασιστικότητα που δεν έχουν επιδειχθεί μέχρι στιγμής.
Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, που δεν ασκούν οικονομική πολιτική, είναι λίαν ανήσυχοι. Ενώ το επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζεται να δώσει από την ερχόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα το φορολογικό νομοσχέδιο (και να ακολουθήσουν στη συνέχεια διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με κοινωνικούς φορείς και συνδικαλιστικές ενώσεις) και εκφράζει ελπίδες ότι αγρότες και εφοριακοί θα υποστείλουν τη σημαία των κινητοποιήσεων στέλνοντας μήνυμα και στις «αγορές», υπουργοί εκφράζουν φόβους ότι «σε 15 μέρες θα κινδυνεύσουμε να γίνουμε Ουκρανία», με το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων να οδεύει προς το 8% (έναντι 7,2% χθες). Αν και δέχονται ότι πράγματι υπάρχει κερδοσκοπικό παιχνίδι εναντίον του ευρώ, λένε ότι οι αγορές θα «ξεδοντιαστούν» από μόνες τους, αν η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα σε δραστικά μέτρα. Διαφορετικά τα επιτόκια δανεισμού στην πραγματική οικονομία θα γίνουν απαγορευτικά για τις επιχειρήσεις και στο Σύνταγμα θα καταφτάνουν πλήθη ανέργων, με την ανεργία να χτυπά το 25%.
Γενικό πάγωμα
Στη δέσμη των σκληρών, δραστικών και άμεσων μέτρων, που προτείνονται, περιλαμβάνονται γενικό πάγωμα μισθών επί τριετία, κόψιμο 14ου μισθού επί τριετία, αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 25% σε 35% (για λόγους εξισορρόπησης), αντικειμενικά κριτήρια για όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα, τα οποία θα «βγάζουν» πρόσθετο φόρο, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια για όλους τους ασφαλισθέντες μετά το 1992 κ.λπ.

fimotro

Read more...

4 ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΥΡΩ-ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοσμά

Φόρμουλα για ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να αποκρούσει την επίθεση των αγορών, αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται σοβαρά το θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, το οποίο εξετάζεται τόσο σε τεχνικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν να υπάρξουν πιο σαφή σημάδια των προθέσεων των Ευρωπαίων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ενδεικτική του... κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Χ. Αλμούνια, ότι «στην Ευρωζώνη η λέξη χρεοκοπία δεν υπάρχει. Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τέσσερα πιθανά βήματα προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν θεωρήσουν πως η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να υποδαυλίσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το Reuters, τα βήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν μεμονωμένα ή να συνδυαστούν, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να διανείμουν τη βοήθεια με τη μορφή μικρών έκτακτων ενισχύσεων, κάτι που τη βοηθούσε να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της, ή με μία και μόνο «δόση», κίνηση που θα έπειθε τις αγορές ότι το πρόβλημα λύθηκε.
Αναλυτικά, η οικονομική διάσωση της χώρας θα μπορούσε να γίνει:
1 Με επιδοτήσεις: Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα λάβει επιδοτήσεις ύψους 20,21 δισ. ευρώ. Η διάθεση του υπολοίπου των κεφαλαίων αυτών προς την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εμπροσθοβαρής, κάτι που έχει ήδη γίνει στην περίπτωση χωρών-μελών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
2 Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ΕΕ, η ΕΤΕπ αύξησε τον δανεισμό της προς χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το 2009 κατά περίπου 40% και θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει κάτι παρόμοιο και για την Ελλάδα. Το σενάριο αυτό υποστηρίζει και ο Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Οι διοικητές της ΕΤΕπ -οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ- θα μπορούσαν να ζητήσουν επίσης από την τράπεζα να δανειστεί χρήματα από την αγορά και να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, με το σκεπτικό ότι αυτό αποτελεί επένδυση σε ομόλογα υψηλής απόδοσης και όχι διάσωση. Αυτό μάλλον θα χρειαζόταν συμφωνία στο Ecofin.
3 Με στήριξη μέσω δανείων: Η αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ μέσω των πρωτογενών και δευτερογενών αγορών θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο απλή και νομικά κατοχυρωμένη λύση, με το σκεπτικό ότι θα αποτελέσει επένδυση και όχι διάσωση. Αυτό μάλλον θα χρειαζόταν απόφαση των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ.
Οι Financial Times μιλούν για «δάνεια-γέφυρες», τα οποία θα επεκτείνονταν στην Ελλάδα από άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ίσως με τη συμμετοχή κοινοπραξιών τραπεζών.
4 Με την έκδοση ευρωομολόγου: Η Ευρωζώνη, ως σύνολο, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση κοινών ομολόγων. Η Ελλάδα θα αποκόμιζε μέρος των εσόδων από την έκδοση αυτή, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της. Αυτό το ενδεχόμενο θα απαιτούσε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ενώ θα ήταν απαραίτητη η επικύρωση σχετικής απόφασης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε την Κομισιόν να προωθήσει υπό τη μορφή του επείγοντος προτάσεις που θα αφορούν την έκδοση ευρωομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται, όμως, να κινείται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε κάθε περίπτωση για τους αξιωματούχους της Ευρώπης η παρέμβαση του ΔΝΤ θεωρείται αδιανόητη, κυρίως γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρούνταν «βαθιά υποτιμητική.
Ενας ακόμη λόγος είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέχει συστάσεις σε επίπεδο τόσο δημοσιονομικής όσο και νομισματικής πολιτικής, η οποία όμως στην περίπτωση της Ελλάδας χαράσσεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
fimotro


Read more...

ΘΗΛΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ ΤΩΡΑ!


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

Εντολή για πρόσθετα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μείωση των μισθών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάργηση- και όχι απλώς τη μείωση- επιδομάτων, το ψαλίδισμα των μεγαλύτερων συντάξεων και το ολοκληρωτικό πάγωμα των προσλήψεων, δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα- και ενώ φουντώνουν τα σενάρια για ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα μας σε περίπτωση ακόμα χειρότερων εξελίξεων στις αγορές- παρέχει...
διορία μόλις ενός μήνα για την κοινοποίησή τους στις Βρυξέλλες και δύο μηνών για την εφαρμογή τους. Οι εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακοινωθούν επισήμως την Τετάρτη (3 Φεβρουαρίου) και πρόκειται να υιοθετηθούν από το ΕCΟFΙΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του ερχόμενου μήνα, στο πλαίσιο της υπαγωγής της Ελλάδας στο τρίτο στάδιο της επιτήρησης.
Οι Βρυξέλλες με την απόφασή τους- την οποία αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ»- απορρίπτουν ουσιαστικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο ως ανεπαρκές για τη μείωση του ελλείμματος, έστω και κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010, αλλά και την επίτευξη του τελικού στόχου για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2012.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται ευθεία αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η δημοσιονομική αδυναμία της Ελλάδας στην ευρωζώνη: γι΄ αυτόν τον λόγο- και καθώς στις Βρυξέλλες υπάρχει πλέον ο φόβος ότι η περίπτωση της χώρας μας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο- τίθεται και χαμηλό πλαφόν στον δανεισμό, στον οποίο επιτρέπεται να προβεί η χώρα για κάθε έτος (2010, 2011 και 2012).
Η Επιτροπή, όπως αναμενόταν άλλωστε μετά και τις σχετικές δηλώσεις τόσο του πρόεδρου της κ. Μπαρόζο όσο και του προέδρου του Γιουρογκρούπ κ. Γιούνκερ, έχει σαφέστατα ξεφύγει με το κείμενό της από τη μορφή των συνήθων συστάσεωνόπως ήταν η περίπτωση στα προηγούμενα στάδια της επιτήρησης για το υπερβολικό έλλειμμα. Έχει πλέον περάσει στο στάδιο των εντολών, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρεκτροπής από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα). Δεν γίνεται ωστόσο καμιά αναφορά στο τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί- προφανώς, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, επειδή οι κυρώσεις δεν προβλέπονται ούτε από τη Συνθήκη της Λισαβώνας. Παρ΄ όλα αυτά, γίνονται υπαινιγμοί για τον ρόλο που μπορεί να παίξουν οι διεθνείς αγορές, κάτι που παραπέμπει ευθέως σε τιμωρία της Ελλάδας...
Οι παρενέργειες. Οι εντολές των Βρυξελλών θα έχουν προφανείς πολιτικές συνέπειες. Κατ΄ αρχάς, σε άμεσο χρόνο θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος- όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές- θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου περίπου ως ηγέτης υπό επιτροπεία. Δεύτερον, το οικονομικό επιτελείο θα χρεωθεί, εντός κι εκτός κυβέρνησης, την ουσιαστική απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο υποτίθεται ότι έγινε με τη στενή συνεργασία και καθοδήγηση τεχνοκρατών της Κομισιόν. Το κυριότερο όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα αδυσώπητο δίλημμα και έχοντας ελάχιστο χρόνο να αποφασίσει: ή θα υπακούσει στις εντολές για άνευ προηγουμένου λιτότητα- που ούτε καν η Ιρλανδία δεν έχει εφαρμόσει- και θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής ή θα αρνηθεί να εφαρμόσει τις εντολές- ή κάποιες από αυτές- και θα τιμωρηθεί από τις αγορές.
/fimotro


Read more...

ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΓΑΝΤΑΣ 48 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ...


ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ - Του CLΙFFΟRD CΟΟΝΑΝ
(αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ)


Θα κοστίσει 73 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ), θα έχει μήκος 48 χιλιόμετρα, θα μπορεί να αντέξει σεισμούς 8 Ρίχτερ και την πρόσκρουση πλοίου 300.000 τόνων. Το νέο τεχνολογικό θαύμα της Κίνας, η μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο, που θα συνδέσει το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο (τη λεγόμενη Μέκκα του τζόγου) και το Ζουχάι (την επονομαζόμενη Κινεζική Ριβιέρα), άρχισε ήδη να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί το 2016. Η κλίμακα του έργου που θα δεσπόζει σε λίγα χρόνια στο...
Δέλτα του ποταμού Περλ θα κόβει την ανάσα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον περίπλοκα, τεχνικά σχέδια στην ιστορία των μεταφορών- της Κίνας και του κόσμου ολόκληρου. Δεν υπάρχουν πολλές γέφυρες, για παράδειγμα, που να μετατρέπονται κάποια στιγμή σε υποθαλάσσια σήραγγα, όπως θα συμβεί με τη συγκεκριμένη κοντά στο αεροδρόμιο Τσεπ Λαπ Κοκ, στο νησί Λαντάου. Ούτε υπάρχουν πολλές γέφυρες που να προϋποθέτουν την κατασκευή δύο τεχνητών νησιών- το ένα, ανοιχτά του Ζουχάι, θα χρησιμεύει ως τελωνείο για όσους περνούν από το Χονγκ Κονγκ στο Μακάο.
Τα προβλήματα. Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος που κάνει αυτή τη διαδρομή χρησιμοποιεί τα φεριμπόουτ που διασχίζουν το Δέλτα του ποταμού Περλ. Αυτά όμως δεν μεταφέρουν οχήματα, δεν λειτουργούν τη νύχτα και είναι ευάλωτα στους τυφώνες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η γέφυρα θα έχει έξι λωρίδες κυκλοφορίας και θα μειώσει στο μισάωρο, από τρεις με τέσσερις ώρες που διαρκεί σήμερα, τη μετάβαση από το Χονγκ Κονγκ στο Μακάο και το γειτονικό Ζουχάι. Θα δώσει λοιπόν σημαντική ώθηση στην εμπορική κίνηση. Άλλωστε οι μεγάλες βιομηχανικές πόλεις στο Δέλτα του ποταμού Περλ αποτελούν τον κινητήρα της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: η περιοχή συνεισφέρει περίπου το 40% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι εργασίες. Στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο όλοι μιλούν για τα έργα που μόλις άρχισαν. Δεν είναι όμως όλοι ευτυχισμένοι. Κάποιοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ανησυχούν πως, όταν ολοκληρωθεί η γέφυρα, πολλοί ταξιδιώτες θα περνούν από εκεί χωρίς να σταματούν. Όσο για τους οικολόγους, αυτοί έχουν άλλες ανησυχίες: τα λευκά δελφίνια, τα «πάντα των ωκεανών». Μόλις 2.000 από αυτά έχουν απομείνει στην Κίνα και τα μισά ζουν στην εκβολή του ποταμού Περλ. «Το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού ήταν να επιτύχουμε τον ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο», λέει ο Ναέμ Χουσεΐν, υπεύθυνος της εταιρείας κατασκευής, της Αrup, με έδρα τη Βρετανία. Η ομάδα του φρόντισε να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος και τον αριθμό των υποθαλάσσιων κολονών στήριξης της γέφυρας. Ο Δήμος του Ζουχάι φτιάχνει για τα δελφίνια ένα θαλάσσιο πάρκο 466 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πέραν αυτών, μιλάει μόνο η οικονομία.
fimotro


Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Δαράτος - Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)


Ερχεται η "λυπητερή" της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να "σφίξει τα λουριά" στην Ελλάδα και της απέστειλε... τελεσίγραφο για να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νόμου μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή πριν από το τέλος Μαρτίου. Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να έχει έτοιμο σχέδιο νόμου τον Φεβρουάριο. Οι βασικές του διατάξεις θα τεθούν σε διαβούλευση και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου...
με την Κομισιόν, με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή εντός της προθεσμίας που θέτουν οι Βρυξέλλες.
Παράλληλα, "μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος", όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Νταβός της Ελβετίας.
Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα για μεταβατική περίοδο επτά ετών και σημειώνουν πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα, με βάση το ισχύον καθεστώς, χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη).
Το ζητούμενο είναι αν τους σχεδιασμούς αυτούς αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χθες απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα (πρώτη φάση της διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρ. Δικαστήριο) λόγω του γεγονότος ότι αυτή δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με περυσινή απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου που διαπίστωσε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων παραβιάζουν την αρχή της ισότητας των αμοιβών.
Η ισότητα των αμοιβών ανδρών και γυναικών θεσπίζεται από το άρθρο 157 της Συνθήκης. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να είναι τα ίδια για τις γυναίκες και τους άνδρες.
Στις 26 Μαρτίου 2009 το Ευρ. Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών (υπαλλήλων του Δημοσίου) και στρατιωτικών συντάξεων του 2000 εισάγει διακρίσεις, επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα συνταξιοδότησης πρέπει να συμπληρώσει τουλάχιστον 25 χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, παντρεμένες ή με παιδιά έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα σε σχέση με παντρεμένους ή με παιδιά άνδρες.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η Κομισιόν τής έστειλε χθες προειδοποιητική επιστολή (άρθρο 260 της Συνθήκης) καλώντας τη να συμμορφωθεί ή να δικαιολογήσει πειστικά μέσα σε διάστημα δύο μηνών τους λόγους της μη συμμόρφωσής της.

/fimotro.

Read more...

ΚΑΙ Ο ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΣΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ!


Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από την Ελευθεροτυπία)

Άλλοι τον βλέπουν ως τον σύγχρονο Αντώνη Λιβάνη και άλλοι ως τον Θόδωρο Ρουσόπουλο του Γιώργου Παπανδρέου. Πρόκειται για τον Χάρη Παμπούκη, τον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, καθηγητή της Νομικής, επιφανή δικηγόρο και πρόσωπο με ειδικό βάρος στις αποφάσεις που λαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Χάρης Παμπούκης συγκαταλέγεται... στις κορυφαίες επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου κατά το 2004 και το 2005, δίχως να είναι εμφανές ότι έχει επαγγελματική σχέση με τη Siemens. Στο ημερολόγιο του Mr. Siemens καταγράφονται πολλές συναντήσεις, συσκέψεις στο νομικό του γραφείο, τηλεγραφήματα κοινωνικού περιεχομένου, γεύματα κ.ά.
Και στο βάθος C4Ι
Η «Ε» έχει εντοπίσει οκτώ τουλάχιστον «εγγραφές» αυτών των επαφών Χριστοφοράκου - Παμπούκη, σε μία περίοδο που ο πρώτος είναι πανίσχυρος και ο δεύτερος εκ των βασικών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, όταν εκείνος αναλαμβάνει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, στο μεταίχμιο των εκλογών του 2004. Οι επαφές των δύο δείχνουν να αφορούν τη σύμβαση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (το C4Ι), υπάρχουν στη δικογραφία της υπόθεσης Siemens, όμως δεν προκύπτει αμοιβή του κ. Παμπούκη, ως δικηγόρου ή ως συμβούλου του Μ. Χριστοφοράκου ή της εταιρείας.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2004 στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου η γραμματέας του, του μεταφέρει ερώτημα που της διατύπωσε ο Διονύσης Δενδρινός, υπεύθυνος για το C4Ι τότε, και εκ των βασικών στελεχών της Siemens. Γράφει λοιπόν στον Χριστοφοράκο ότι ο Δενδρινός ρωτάει «αν θέλει να πάνε μαζί αύριο στον Παμπούκη». Είναι προφανές ότι πρόκειται για την προετοιμασία μιας επαγγελματικής συνάντησης στο γραφείο του Χ. Παμπούκη με τον Μ. Χριστοφοράκο, πιθανώς και με τον Δ. Δενδρινό, σήμερα κατηγορούμενο για το C4Ι που έχει μάλιστα απολογηθεί από το καλοκαίρι του 2009 ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή, αφού πρώτα συνελήφθη ως ύποπτος φυγής, γιατί ο κ. Ζαγοριανός εντόπισε γονικές παροχές... την κρίσιμη περίοδο.
* Στις 23 Ιανουαρίου 2004 στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου γράφεται μια άλλη σημείωση: «Ωρα 13.00. Παμπούκης (δικηγόρος) Βασ. Σοφίας 27, Κολωνάκι». Και αυτή η σημείωση παραπέμπει σε διευθέτηση συνάντησης μεταξύ Χριστοφοράκου και Παμπούκη.
* Στις 16 Απριλίου 2004, στον Μ. Χριστοφοράκο η γραμματέας του δίδει μια λίστα με καταγεγραμμένες όλες τις επαφές-εκκρεμότητες της ημέρας, από τηλεφωνήματα ή για ραντεβού. Και σ' αυτή τη λίστα περιλαμβάνεται το όνομα Παμπούκης. Διακρίνονται επίσης και επαφές που αποδίδονται στα ονόματα Δούκας, Μπακογιάννη, Αγγέλου, μεταξύ πολλών σημειώσεων.
Και μεσημεριανό
* Στις 7 Μαΐου 2004 σε άλλη χειρόγραφη σημείωση αναφέρεται: «Παμπούκης- επόμενη Τετάρτη lunch».
* Στις 10 Μαΐου 2004 το ημερολόγιο Χριστοφοράκου γράφει: «Παμπούκης για Mittagessen (μεσημερινό φαγητό) από 24 Μαΐου και μετά».
* Στις 11 Μαΐου 2004 ξαναγράφεται «Παμπούκης 2».
* Στις 25 Μαΐου 2004, στο ίδιο ημερολόγιο, το ραντεβού με τον Μ. Χριστοφοράκο φαίνεται ότι κανονίστηκε για «13.30 G.Β. Corner, Γεύμα με τον Παμπούκη».
* Ακολουθούν και άλλες επαφές τον Ιούνιο του 2004 και η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου ξαναγράφει ότι αυτός πρέπει να επικοινωνήσει με Παμπούκη και ότι κάλεσαν μεταξύ άλλων, ο Αγγέλου, ο Σμπώκος κ.λπ.
* Στις 8 Ιανουαρίου 2005 στα εισερχόμενα του γραφείου Χριστοφοράκου καταχωρίζεται μεταξύ άλλων ένα τηλεγράφημα από τον Χάρη Παμπούκη. Αυτός «ευχαριστεί πολύ για τις ευχές, εύχεται και αυτός υγεία, πρόοδο και προσωπική ευτυχία και επιθυμεί να γευματίσετε ένα μεσημέρι που μπορείτε».
Από το 1996
Αυτά καταγράφονται από τον Μ. Χριστοφοράκο, ενώ στον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη πέφτει το βάρος της διευκρίνισης της σχέσης του με τον Νο1 της Siemens Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Παμπούκης από το 1996 μέχρι και το 2001 είχε δύο θέσεις κυβερνητικής ευθύνης. Την περίοδο 1996-1997 ήταν ειδικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ενώ τη διετία 1999-2001 είχε οριστεί από τον Γ. Παπανδρέου γενικός γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.
fimotro


Read more...

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ...





fimotro

Read more...

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...







fimotro

Read more...

"ΣΑΡΩΝΕΙ" (ΣΤΑ ΦΡΑΓΚΑ)!


Αυτό είναι το ποσό (κλικ) που κοστίζει συνολικά η εκπομπή "έχουμε και λέμε" με την Ρίκα Βαγιάννη, η οποία μεταδίδεται κάθε μεσημέρι στην ανύπαρκτη ΕΤ1 με τηλεθέαση μέχρι στιγμής 1,5%!!! Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και... συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Μια χαρά κονομάει (και αυτό το κορίτσι). Και αυτά τα έγγραφα είναι σημερινά. Τα έστειλε ο Παύλος Γερουλάνος στη Βουλή το μεσημέρι...

fimotro

Read more...

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ (ΚΟΡΟΪΔΑ)...


Μια χαρά κονομάει ο Σπυράκος (ο Παπαδόπουλος). Το ποσό που κοστολογείται η εκπομπή του είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε διαβάσει στο Πρώτο Θέμα και σε άλλες εφημερίδες όταν είχαν γίνει οι αποκαλύψεις. Το έγγραφο που βλέπετε είναι σημερινό και το... έστειλε ο Παύλος Γερουλάνος στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση που του είχε κάνει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος για τους μισθούς στην ΕΡΤ. Το ποσό είναι εξωφρενικό και ανεβαίνει συνεχώς. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα κύριε Γερουλάνο;
/fimotro


Read more...