Αγροφυλακή: Τρία χρόνια μετά ...
Οι 1500 εργαζόμενοι, από ότι φαίνεται δεν είναι γραφτό να στεριώσουν στη δουλειά καθώς προσελήφθησαν το 1993, ξεκίνησαν να δουλεύουν το 2007 και από τον Οκτώβριο βρίσκονται σε αδράνεια περιμένοντας από μέρα σε μέρα τη διάλυση του Σώματος και τη μετάταξη τους σε άλλη υπηρεσία.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης ξεκαθάρισε από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε τα ηνία της Κατεχάκη πως η υπηρεσία δεν έχει λόγο ύπαρξης ενώ οι συνδικαλιστές της, ζητούν να μεταφερθούν στο υπουργείο περιβάλλοντος και να ενταχθούν σε ένα κοινό φορέα με τους δασοφύλακες για την προστασία του περιβάλλοντος ενόψει μάλιστα της έναρξης σε λίγους μήνες της αντιπυρικής περιόδου.
Περιμένοντας το τέλος
Όταν παραμονές εκλογών του 2007, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας ανακοίνωνε άρόν- άρον τη συγκρότηση του Σώματος της Αγροφυλακής, κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Κτήρια δεν υπήρχαν, υλικοτεχνικές υποδομές υπό του μηδενός ενώ η εκπαίδευσή των αγροφυλάκων σχεδόν ανύπαρκτη. Μόνο μερικές ώρες θεωρίας και καθόλου πράξη…. Και όμως, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι αγροφύλακες προσέφεραν υπηρεσίες όχι μόνο χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται αλλά να περικόβονται και τα κονδύλια. Οι δώδεκα μηχανές και τα εβδομήντα οχήματα δεκαετίας που παραδόθηκαν στην Αγροφυλακή από τον ΟΔΔΥ, δεν επαρκούσαν για τις περιπολίες με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να χρειάζεται να επιστρατεύουν άλλοτε τα δικά τους αυτοκίνητα και άλλες φορές τα ΚΤΕΛ μιας και τα οδοιπορικά σταμάτησαν για να αντικατασταθούν με κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα λεωφορεία! «Από την ώρα που ο κ. Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε πως η Αγροφυλακή δεν έχει λόγο ύπαρξης, ουσιαστικά σταμάτησαν και οι περιπολίες. Οι υπάλληλοι περιμένουν στα γραφεία τους να πάει τρεις το μεσημέρι για να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ τα τηλέφωνα έχουν σιγήσει καθώς οι πολίτες νομίζουν πως μας έχουν καταργήσει» τονίζει στο «ΘΕΜΑ» αγροφύλακας και προσθέτει «Έχουμε από τον Οκτώβριο να πάρουμε ένα έγγραφο από το αρχηγείο, μια διαταγή… Τίποτα. Σαν να μην υπάρχουμε».
Οι συνδικαλιστές της Αγροφυλακής ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να δουν τι θα γίνει με τη δουλειά τους. Έκαναν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς έτσι ώστε να βρεθεί λύση και να καταλήξουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπως άλλωστε επιθυμούν. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό…
Το αρχηγείο και οι άοπλες γυναίκες
Η Αγροφυλακή, από την πρώτη μέρα που συστάθηκε αν και ένοπλο Σώμα, οι υπάλληλοι δεν έφεραν όπλα και για το λόγο αυτό τη φύλαξη της την είχε αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία. Στο αρχηγείο, ένα πενταόροφο κτήριο στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού υπήρχαν τρεις βάρδιες ειδικών φρουρών με αυτόματα όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα που φύλαγαν 24 ώρες το 24ωρο. Όμως, η νέα πολιτική της ΕΛ.ΑΣ και οι περικοπές είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί ολόκληρη η φρουρά και να μείνει μόνο ένας ειδικός φρουρός στο μπροστινό φυλάκιο από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.
«Στο αρχηγείο η πλειονότητα είναι γυναίκες με το βαθμό του αρχιφύλακα που ασχολούνται με διοικητικές υποθέσεις. Μετά την απόσυρση όμως της φρουράς αναγκάζονται και αυτές να αναλαμβάνουν καθήκοντα σεκιούριτυ χωρίς κανένα όπλο και εκπαίδευση» τονίζει υπάλληλος της υπηρεσίας και συνεχίζει «Στο παρελθόν το κτήριο της Συγγρού έχει δεχτεί δύο φορές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές ενώ αποτελεί έναν από τους «κόκκινους» στόχους της Αθήνας».
Οι περίπου 40 υπάλληλοι που έχουν απομείνει στο αρχηγείο της Αγροφυλακής, ασχολούνται με διοικητικά και διαδικαστικά θέματα καθώς δεν υπάρχει καμία προοπτική και το λουκέτο είναι θέμα χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση του κ. Χρυσοχοίδη τον Οκτώβριο ότι η Αγροφυλακή θα πάψει να υπάρχει, σταμάτησαν τα πλάνα, τα σχέδια, οι εντολές, οι διαταγές, ακόμα και τα τηλέφωνα και το μόνο που πλέον απομένει είναι η οριστική ανακοίνωση που θα σημάνει το … άδοξο τέλος της υπηρεσίας.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου