Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

"Έλληνες μην χαίρεστε..."...



"Η Ελλάδα δεν σώθηκε ακόμα" παρά την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης, υποστηρίζει η γερμανική financial times η οποία σε σχόλιό της επισημαίνει: "Αν οι Έλληνες χαίρονται με τη συμφωνία που επετεύχθη τότε ... μάλλον βιάζονται" και εξηγεί πως ναι μεν, τα χρήματα θα αποδεσμευτούν τον Μάρτιο, όμως το ερώτημα που θέτει είναι : "στ' αλήθεια πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η βοήθεια; Πόσο θα βοηθήσουν τα χρήματα την οικονομία της χώρας;"

Ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας γράφει πως μετά από δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, οι υπουργοί Οικονομικών άνοιξαν το δρόμο για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και όλοι ήταν εμφανώς ικανοποιημένοι, όμως "είναι όλα εντάξει τώρα; Σώθηκε επιτέλους η Ελλάδα;" αναρωτιέται ο Γερμανός συντάκτης και απαντάει μόνος του πως "όχι, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό".

Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τους Έλληνες, ωστόσο επισημαίνει πως "τίποτα δεν έχει εξοφληθεί ακόμα, ενώ πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά".



Read more...

Tα "αδεσποτα" της ΝΔ...



Η ΝΔ πήρε στις τάξεις της δύο βουλευτές που είχαν διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΛΑ.Ο.Σ., ήταν «αδέσποτα», ειπε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γιώργος Καρατζαφέρης για την... προσχώρηση Βορίδη - Γεωργιάδη στη ΝΔ και εκτίμησε πως ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να το κάνει αυτό με πιο κομψό τρόπο.
«Καμιά φορά, κάτω από ανάγκες και αγωνίες παραμερίζονται οι καλοί τρόποι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε δηλώσεις του στον Real FM και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ του έλεγε «καθ' όλη τη διάρκεια της πρόσφατης συνεργασίας μας: "Γιώργο, βάλε πλάτη και θα το θυμάμαι"».
Ωστόσο, όπως είπε, δεν πρόκειται να μη μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εκλογικού Σώματος την Κυριακή των εκλογών, για «ψιλοπράγματα» αυτού του είδους, αν και όπως εκτίμησε, δεν βλέπει να είναι κανείς «ζεστός» για τις εκλογές, «ούτε και ο κ. Σαμαράς να είναι τόσο ζεστός όσο ήταν παλιότερα»



Read more...

Μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στο κτίριο του «Κεράνη» ζητά ο Μ.Παπαϊωάννου

Με επιστολή του στον Ευ.Βενιζέλο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Λύση για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, αλλά και επέκταση των εγκαταστάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών επιδιώκει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ειδικότερα, ο κ.Παπαϊωάννου, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητεί να παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης το κτίριο των παλιών καπναποθηκών «Κεράνης» στον Πειραιά για να στεγαστεί το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης.

Σήμερα, οι υπηρεσίες στεγάζονται σε οκτώ διαφορετικά κτίρια, στα οποία επικρατούν άθλιες συνθήκες και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 95.000 ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει την παραχώρηση του κτιρίου από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών έθεταν προσκόμματα, με αποτέλεσμα να μην προχωρά η λύση της στέγασης όλων των υπηρεσιών, κάτι το οποίο είχε επιδιωχθεί και από τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο, με σχετική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σε περίπτωση που δρομολογηθεί η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, ο κ.Παπαϊωάννου ανέφερε ότι εντός δύο ή τριών μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και «θα έχει δοθεί μια οριστική απάντηση σε ένα χρόνιο πρόβλημα απονομής της Δικαιοσύνης στο δήμο του Πειραιά».

Παράλληλα, ο κ.Παπαϊωάννου, με άλλη επιστολή του, αυτήν τη φορά προς τον υπουργό Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλο, ζητεί την παραχώρηση του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα η Σχολή Εθνικής 'Άμυνας (κτίριο που ανήκει στο συγκρότημα των κτιρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων) προκείμενου να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο κ. Παπαϊωάννου με την επιστολή ζητεί από τον κ.Αβραμόπουλο να ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε «από το νέο δικαστικό έτος να δοθεί μια οριστική και άριστη απάντηση στο χρόνιο πρόβλημα στέγασης και λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις προσπάθειές μας, λέει ο Γ.Παπανδρέου..




«Η κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, απόφαση του Eurogroup, προστίθεται σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, που συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες για την ... αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση μεγάλων αλλαγών στη χώρα.

Αποτελεί μία ακόμη αναγκαία προϋπόθεση, που μπορεί να εγγυηθεί ότι, οι θυσίες των Ελλήνων, όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο.

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί με την θετική για τη χώρα μας απόφαση, δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση, ωστόσο, έχει και τη δική της αυτοτελή και ιδιαίτερα μεγάλη και ιστορική σημασία.
Η χώρα αποφεύγει την χρεοκοπία. Ανοίγει ο δρόμος για την διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Με μια οικονομία που θα στηρίζεται σε δυνατές βάσεις, δεν θα παράγει ελλείμματα και χρέη, αλλά υπεραξίες, πλεόνασμα, θέσεις εργασίας.

Σηματοδοτείται η συμφωνία για το PSI, που πέραν της τεράστιας μείωσης του βάρους από το χρέος, συμβάλλει στην εξοικονόμηση αρκετών δις ευρώ κάθε χρόνο, λόγω της μείωσης των ετήσιων απαιτήσεων για την ικανοποίηση των υποχρεώσεών μας προς τους δανειστές μας.

Με τους πόρους αυτούς, μπορούμε τώρα πια να συγκροτήσουμε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Αισθάνομαι την ανάγκη, απευθυνόμενος προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να τους ζητήσω, παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια.

Είμαι βέβαιος, πως τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι στο χέρι μας να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο.

Να χτυπήσουμε την αδικία και την ανομία, τις ανισότητες και την αυθαιρεσία μιας παρασιτικής οικονομίας, που σπατάλησε τον δημόσιο πλούτο.

Να οικοδομήσουμε ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Στον Έλληνα, στις δυνατότητές του, στις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.

Ο αγώνας που δίνουμε εμείς, οι Έλληνες, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να αλλάξουν και οι κρατούσες σήμερα αντιλήψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για ρύθμιση και μεγαλύτερο έλεγχο των αγορών.
Τώρα πια, ακούγονται όλο και περισσότερο οι φωνές εκείνες, που κατανοούν όλα όσα υπερασπιζόμασταν και προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή της κρίσης.

Οι δικές μας προσπάθειες και η συνεχής ενεργός παρουσία μας στα κέντρα των αποφάσεων, αποτελούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για να βρεθούν οι ευρωπαϊκές δομές πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες και δίπλα στους Έλληνες που προσπαθούν σκληρά.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, από τις διεθνείς επαφές μου, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι πολλοί πια εκείνοι που τώρα ομολογούν και υπερασπίζονται δημοσίως το δίκαιο των απόψεων και των προτάσεών μας.
Αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να την φέρουμε σε πέρας. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιμονή».



Read more...

Συνεδριάζει το απόγευμα, το υπουργικό συμβούλιο...



Πριν λιγο έγινε γνωστό πως θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις... 7 το απόγευμα..



Read more...

Διχασμένοι οι πολιτικοί αρχηγοί για το «deal» των Βρυξελλών

Σαν να μην άλλαξε τίποτα...



Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν τα πολιτικά κόμματα τη συμφωνία στο Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς η ικανοποίηση ακολουθείται από συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό και έντονες επικρίσεις.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών την επομένη των οριστικών αποφάσεων επί της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI είναι ανάμεικτες και όσον αφορά στο αναπτυξιακό σκέλος του νέου προγράμματος.

Γ. Παπανδρέου: Να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια

«Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί μία ακόμη αναγκαία προϋπόθεση, που μπορεί να εγγυηθεί ότι οι θυσίες των Ελλήνων όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο» εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς, όπως σημειώνει, με την απόφαση αυτή «δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αντ. Σαμαράς: Τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε από την Κύπρο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ωστόσο ότι «σε μια Ελλάδα που πονάει και με ένα λαό που υποφέρει, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», γιατί «η μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της Ελλάδας τώρα αρχίζει».

Σημείωσε μάλιστα ότι «σε αυτή τη μάχη για ελπίδα, ανάκαμψη και ανάπτυξη, η ΝΔ θα πρωτοστατήσει». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αλ. Παπαρήγα: Μεταφέρεται για αργότερα η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Κάλεσμα στο λαό να μην ταυτίσει στη συνείδησή του την ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη σωτηρία απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτίμησε ότι πρόκειται για προσωρινή συμφωνία, γιατί «όλα δείχνουν ότι η κρίση θα βαθύνει».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν είναι απίθανο να μεταφέρεται η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για μερικούς μήνες ή ένα χρόνο αργότερα. Παρατήρησε ακόμη ότι «η τσέπη του λαού θα αδειάσει, η ανεργία θα μεγαλώσει και μεγαλύτερο μέρος του λαού θα νιώσει σχετική και απόλυτη εξαθλίωση». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γ. Καρατζαφέρης: Θα είναι σαν να ζεις σε κέντρο εκπαίδευσης

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο, όπως εκτίμησε, «κοινωνικώς δεν θα αποδώσει τίποτα».

«Θα είναι μία σκληρή ζωή, σαν να ζεις σε ένα κέντρο εκπαίδευσης... Θα ζεις, αλλά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και τρόπο ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Real FM.

«Λαγκάρντ και Μέρκελ μας πάνε όπου θέλουν, με τα μάτια κλειστά» τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και υποστήριξε ότι υπήρχε εναλλακτική λύση και αυτή δεν ήταν η χρεοκοπία, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του κόμματός του για πέντε χρόνια περίοδο χάριτος και κεφαλαιοποίηση του χρέους.

«Και ξεφτίλες γίναμε διεθνώς και δεν θα βγούμε στις αγορές μέχρι το 2020» παρατήρησε, επισημαίνοντας πως, «αν ήθελαν να μας βοηθήσουν, θα τηρούσαν τη δική τους απόφαση, της 21ης Ιουλίου, να υπάρχει κι ένα σχέδιο Μάρσαλ, ώστε η χώρα να πάρει μπρος».

Τώρα όμως, όπως εκτίμησε, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει...

Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία δεσμεύει μόνο όσους την υπογράφουν

Η συμφωνία αφορά και δεσμεύει αποκλειστικά αυτούς που υπογράφουν και δεν υπογράφει ο ελληνικός λαός, διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του για τις αποφάσεις του Εurogroup. «Σύντομα ο λαός θα ανακτήσει την κυριαρχία του και δεν θα αναγνωρίσει τέτοιου είδους συμφωνίες» ήταν το μήνυμά του προς τους δανειστές.

Αυτή τη φορά, εκτίμησε, οι πανηγυρισμοί δεν θα κρατήσουν ούτε τρεις μέρες: «Δεν είναι μόνο ότι το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο. Είναι και το ότι όλα όσα μας έλεγαν ότι θα αποφύγουμε και μας απειλούσαν με τρομοκρατικού χαρακτήρα διαγγέλματα ότι πρέπει να αποφύγουμε, αν υπογραφεί αυτή ή συμφωνία, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, αν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η συμφωνία επιζήσουν». Διαβάστε περισσότερα εδώ
protothema.gr

Read more...

Είναι βαριά συμφωνία, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή...



«Η συμφωνία μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και να μειώσουμε το χρέος, διασφαλίζει συνθήκες σιγουριάς και σταθερότητας» τόνισε ο Παντελής Καψής μιλώντας στο... Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Είναι βαριά συμφωνία, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρόσθεσε. «Η προοπτική μας είναι να αρχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική. Σχετικά με το χρέος είπε ότι το ζήτημα δεν είναι σε ποιο ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι αλλά εάν μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε». Δεν είναι μαγική η λύση πρόσθεσε αλλά είναι μία προοπτική και πρέπει να την αποδεχθούμε ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος σχετικά με το θέμα των εκλογών είπε ότι εως το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σκοπός της κυβέρνησης, αλλά δεν απάντησε με σαφήνεια για το πότε θα γίνουν οι εκλογές τονίζοντας ότι εξαρτάται από το έργο της κυβέρνησης.



Read more...

Ένα... οπλοστάσιο παρέδωσε η πρεσβεία της Λιβύης στην ΕΛ.ΑΣ.









Ένα... οπλοστάσιο παρέδωσε η πρεσβεία της Λιβύης στην ΕΛ.ΑΣ.
Παραδόθηκαν σήμερα το πρωί από την πρεσβεία της Λιβύης στην ΕΛ.ΑΣ., δεκαεννέα πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρήματος, έντεκα περίστροφα, δύο υποπολυβόλα με πτυσσόμενο κοντάκι των 9 mm, χίλιες διακόσιες τριάντα σφαίρες ποικίλου διαμετρήματος, οκτώ σιγαστήρες, γεμιστήρες, δέκα πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης SEMTEX σε έξι συσκευασίες, πέντε πυροκροτητές, δύο χειροβομβίδες, ένας ανιχνευτής εκρηκτικών, ένα μηχάνημα ελέγχου υποκλοπών.


Η παράδοση έγινε ύστερα από υπόδειξη της Κυβέρνησης της Λιβύης προς την Πρεσβεία της στην Αθήνα। Τα παραπάνω αντικείμενα έχουν σταλεί για εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας προχωρά στην πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.
http://newpost.gr
Read more...

Η απόφαση για την Ελλάδα κλείνει την πόρτα της στάσης πληρωμών, λέει ο Μπαρόζο

Πιέσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων


«Ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα είναι να πούμε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο (φωτό αρχείου)
«Ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα είναι να πούμε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο (φωτό αρχείου) (Φωτογραφία: AΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών της Ελλάδας στις προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων της αποφεύχθηκε χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης για το νέο πακπετο στήριξης της χώρας, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η συμφωνία «κλείνει την πόρτα στο σενάριο μιας στάσης πληρωμών με όλες τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα είχε αυτή», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ουσιαστικό βήμα προς τα μπροστά» τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας, σημειώνοντας ότι αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα «να οικοδομήσει μια πιο σταθερή οικονομία, ικανή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε για μία ακόμη φορά τη σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα [...] Πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι σαφές. Και ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα είναι να πούμε την αλήθεια», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομιασματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, είπε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν «εξαίρεση» και η διαδικασία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα είναι μια μεμονωμένη και μοναδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί στην περίπτωση άλλων χωρών της Ευρωζώνης», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Εξάλλου, τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Πορτογαλίας είναι εντός στόχων στην εφαρμογή των προγραμμάτων τους» συμπλήρωσε.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν (και σίγουρα θα συνεχίσουν στο ορατό μέλλον) να αποκλείουν το ενδεχόμενο του PSI (δηλαδή εν γένει του «κουρέματος» του χρέους για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο στις αγορές αυτά τα λόγια δεν έχουν ιδιαίτερη αξία.

Απεναντίας, εκτιμάται ότι η επόμενη χώρα που θα -θελήσει να- ακολουθήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά κάποιους από τους όρους της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα είναι η Πορτογαλία και αμέσως μετά η Ιρλανδία...

* Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αυτή εξέφρασε σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία αυτή αποδεικνύεται «λογική όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας», εκτίμησε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πολιτικά αφερέγγυος ο Βενιζέλος...




Χαρακτηρισμός του Κουβέλη στην εκπομπή των Λυριτζήδων.
Θα μπορούσε το κόμμα του να μετέχει στην Κυβέρνηση και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΣΥΡΙΖΑ, είπε, υπό τον όρο "να...
υπήρχε μια φερέγγυα προγραμματική σύγκλιση".
"Ο κύριος Βενιζέλος είναι φερέγγυος?" τον ρώτησαν:
Με βάση την πολιτική που ασκεί "ΟΧΙ"...



Read more...

«Μουδιασμένη» υποδοχή της συμφωνίας από τους αναλυτές

Διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις...



Επιφυλακτική είναι η πρώτη αντίδραση των αναλυτών στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

Η HSBC εκτιμά πως η συμφωνία εξαφανίζει τις θεωρίες συνωμοσίας για χρεοκοπία της Ελλάδας και κατάρρευση της ευρωζώνης. Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει όσα προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.

Η Barclays Capital εκτιμά ότι παραμένουν πολλά εμπόδια και ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή του PSI και του ποσοστού συμμετοχής, το οποίο, αν δεν είναι αρκετά υψηλό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πιστωτικό γεγονός». Σημειώνει παράλληλα πως το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.

Η Citigroup θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, ωστόσο παραμένουν αβεβαιότητες αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του.

Ο μαραθώνιος της κρίσης δεν έχει ακόμα τελειώσει, λέει με τη σειρά της η ING, η οποία εκτιμά πως, αν και η Ελλάδα λογικά θα είναι ασφαλής για τους επόμενους μήνες, το αίσθημα της ανακούφισης δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ. Όπως τονίζει, ο συνδυασμός περισσότερης λιτότητας, κοινωνικής αναταραχής και των ευρωπαϊκών πιέσεων, μπορεί να αποδειχθεί «εκρηκτικός».

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, σχολιάζει η Morgan Stanley, σημειώνοντας όμως ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και ως προς την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, εν όψει των εκλογών.

Την ίδια ώρα, επίθεση κατά της ευρωπαϊκής ηγεσίας εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, με αφορμή τη συμφωνία στο Eurogroup για το δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι η συμφωνία επετεύχθη με δύο χρόνια καθυστέρηση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται «τοίχος προστασίας ύψους ενός τρισ. δολαρίων» ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
.protothema.gr
Read more...

Λοβέρδος: Όχι στην επιστροφή των διαγραφέντων...



Δημαγωγοί όσοι καταψήφισαν το μνημόνιο #2...
Στην ερώτηση του Λυριτζή ότι υπάρχουν στα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.), δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την επιστροφή των διαγραφέντων , ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε πως... υπάρχουν και τρίτες και τέταρτες και εικοστές πέμπτες, αλλά σημασία έχει η πρώτη σκέψη".
Και πρόσθεσε πως "Οι βουλευτές που ψήφισαν ΝΑΙ μπορούν να σηκώσουν την Ελλάδα"...
Τέλος, χαρακτήρισε δημαγωγούς όσους καταψήφισαν την δανειακή σύμβαση...



Read more...

Ανοίγει η «πόρτα» για επιστροφή των 22 διαγραφέντων στη ΝΔ









Ανοίγει η «πόρτα» για επιστροφή των 22 διαγραφέντων στη ΝΔ
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η στάση των διαγραφέντων της ΝΔ, ενόψει των κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών που επίκεινται τα επόμενα 24ωρα για την επικύρωση των εφαρμοστικών νόμων που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το αποκαλούμενο «κίνημα των 22» έπαψε να υπάρχει εν τη γεννέσει του, με έναν- έναν τους διαγραφέντες βουλευτές να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις ομαδοποιήσεις, ξεκινώντας όμως ο καθένας από διαφορετικές αφετηρίες. Υπό το πρίσμα αυτό, τις τελευταίες ημέρες, τόσο στο «γαλάζιο» στρατηγείο της Συγγρού όσο και στην Βουλή, έχει ανοίξει η συζήτηση περί πιθανής επιστροφής κάποιων εξ αυτών, στις κοινοβουλευτικές τάξεις του κόμματος.

Εκτιμάται ότι η στάση των διαγραφέντων στους εφαρμoστικούς νόμους, ίσως «στρώσει το χαλί» για την επανένταξή τους στην Κ.Ο. της ΝΔ –σενάριο που δείχνει να ενισχύεται μετά τη θετική κατάληξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Ωστόσο, το πρόβλημα για εκείνους που καταψήφησαν τη δανειακή σύμβαση την περασμένη Κυριακή εστιάζεται στην αντιφατική διάσταση που θα λάβει η κοινοβουλευτική τους παρουσία, αν τελικά αποφασίσουν να υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους.

Στη λογική αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο της αποχής από τις ψηφοφορίες, λύση που προκρίνεται ως εξισορροπιστική ανάμεσα στις δύο επιλογές. Άλλωστε, φαίνεται ότι και από την Συγγρού η κατεύθυνση που έχει δοθεί προς τους βουλευτές της ΝΔ, στις αναφορές τους στους διαγραφέντες συναδέλφους τους, κινείται προς τον εξωραϊσμό της στάσης τους, επιμένοντας ότι «παρασύρθηκαν».

Από την άλλλη πλευρά, στρατηγικά, στην ΝΔ εκτιμούν ότι το χθεσινό Eurogroup θα κινητροδοτήσει μεν τους διαγραφέντες να προσαρμόσουν τη ρητορική τους αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς όμως να αποστούν από την αντιμνημονιακή τους πλατφόρμα. Επιλογή που, στο τέλος της ημέρας δεν αποκλείεται να αποτελέσει και εκλογικό πλεονέκτημα για τον Α. Σαμαρά, προσελκύοντας ευρύτερες κοινωνικές μάζες που απορρίπτουν μεν το Μνημόνιο, συντάσσονται δε με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Αυτή εκτιμάται ότι θα είναι και η διακύβευση που θα θέσει ο κ. Σαμαράς στο δρόμο προς τις εκλογές, προτάσσσοντας την παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, εξηγώντας με επάρκεια και –κατ’ ελπίδαν- πειθώ τις συνέπειες εξόδου και αποσαφηνίζοντας τους λόγους που η κατάσταση οδηγήθηκε στη σημερινή συγκυρία.

Εν πολλοίς, αυτή είναι και η ερμηνεία της πρώτης αντίδρασης Σαμαρά μετά την ανακοίνωση της χθεσινής συμφωνίας. Λόγο για θετική απόφαση, που διασφαλίζει την προοπτική της χώρας και ανοίγει το δρόμο για τις εκλογές έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας: «Τωρα αρχίζει η μάχη της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. Κλέινει σήμερα ένας κύκλος αβεβαιότητας και παλινωδιών που δημιούργησε η κυβέρνηση Παπανδρέου».

Ως εκ τούτου, αν και τα όρια δείχνουν πλέον εξαιρετικά περιορισμένα, δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να απευθύνει πανεθνικό προσκλητήριο, ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα από χώρους που τοποθετούνται παρασάγγας του κεντροδεξιού.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Δεν αναγνωρίζει τη δανειακή σύμβαση ο Τσίπρας!

Επιστολή του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε Ευρωπαίους αξιωματούχους


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή που απέστειλε προς Ευρωπαίους αξιωματούχους, με αφορμή τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στην επιστολή του, η οποία απευθύνεται προς τους αρχηγούς κρατών της Ευρωζώνης και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει εκλεγεί, δεν απολαμβάνει της λαϊκής υποστήριξης και έχει συνειδητά και συστηματικά πράξει ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να δεσμεύσει μια χώρα και το λαό της για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές» υπογραμμίζει.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι ο ελληνικός λαός, «μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες, στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνησή του».

Τονίζει επίσης ότι ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχθεί «οποιαδήποτε απώλεια κυριαρχίας, εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας ή μαζική πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που η παρούσα κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδεχθεί».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Τσίπρα:

«Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2012

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή προκειμένου να θέσω υπό την προσοχή σας ένα δημοκρατικό ζήτημα επείγουσας σημασίας για την Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες από την παρούσα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει εκλεγεί, δεν απολαμβάνει της λαϊκής υποστήριξης και έχει συνειδητά και συστηματικά πράξει ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να δεσμεύσει μια χώρα και το λαό της για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές. Ένα τέτοιο έλλειμμα νομιμοποίησης έρχεται επίσης σε σύγκρουση με την πλούσια δημοκρατική παράδοση της δικής σας χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, οι οποίες, πάνω από όλα, έχουν μια κοινή κληρονομιά πολιτικών και δημοκρατικών παραδόσεων, που πρέπει να γίνει σεβαστή. Όσο μεγάλη κι αν είναι η σοβαρότητα των περιστάσεων που αντιμετωπίζουν -επί των οποίων υπάρχει πεδίο διαφωνιών- δεν μπορούν με κανένα τρόπο να ακυρώσουν τη δημοκρατία.

Η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου απορρέει από τα παρακάτω δεδομένα:

1. Τα δύο πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν έχουν τη λαϊκή εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε συνθήκες και συμφωνίες τέτοιου τύπου. Οι εκπρόσωποί τους εξελέγησαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 με βάση πολιτικά προγράμματα εκ διαμέτρου αντίθετα με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την προηγηθείσα κυβέρνηση Παπανδρέου και τις πολιτικές που διαπραγματεύεται σήμερα η παρούσα κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τρόικα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΔΧΙ) για το μέλλον. Τα δύο κόμματα που συνιστούν την παρούσα κυβέρνηση έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό λεηλασίας των δημοσίων πόρων και είναι υπεύθυνα για την παρούσα οικονομική κατάσταση.

2. Ο ελληνικός λαός έχει παραπληροφορηθεί και εξαπατηθεί συστηματικά για την ένταση και τη διάρκεια των μέτρων λιτότητας, από την πρώτη εφαρμογή τους το 2010. Ως συνέπεια αυτού, έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, η ευρέως παραδεκτή - εντός της χώρας μου και στο εξωτερικό- κατάφωρη αποτυχία αυτών των μέτρων να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα δημοσιονομικά προβλήματα που υποτίθεται ότι θα επιλύονταν τα προηγούμενα δύο χρόνια και η πενταετής περίοδος της διαρκώς αυξανόμενης ύφεσης, έχει περαιτέρω νομιμοποιήσει το αίτημα για αλλαγή πολιτικής, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και συνεπώς η προοπτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

3. Πιο συγκεκριμένα, η μη εκλεγμένη κυβέρνηση Παπαδήμου παρέχει μόνο τις ελάχιστες και μερικές φορές ακόμη και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που διαπραγματεύεται εν κρυπτώ. Δεν έχει αναπτύξει και δεν έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί καμία ενημερωτική δημόσια συζήτηση για τις ιδιαιτέρως σοβαρές, συνεπαγόμενες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει στερηθεί του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της λεπτομερούς αξιολόγησης τους. Η επονομαζόμενη δεύτερη διάσωση ψηφίστηκε μέσω μιας έκτακτης συνοπτικής διαδικασίας, μέσα σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, μιας Κυριακής. Η κύρια πτυχή αυτής της ψηφοφορίας αφορούσε το αίτημα της κυβέρνησης για εν λευκώ εξουσιοδότηση επί σχεδόν κενών κειμένων, τα οποία, μολαταύτα, θα δεσμεύσουν τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.

4. Στο βαθμό που δεν έχει υπάρξει καμία πληροφόρηση για τις συμφωνίες, το περιεχόμενό τους φαίνεται πως είναι τέτοιο, ώστε να δεσμεύει τον ελληνικό λαό για τις επόμενες γενιές. Για τέτοιες δεσμεύσεις, η παρούσα κυβέρνηση και η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσει καθαρή και ανανεωμένη εντολή.

5. Στο βαθμό που δεν έχει υπάρξει καμία πληροφόρηση για τις κινήσεις της κυβέρνησης, η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε με πολλούς και ποικιλόμορφους τρόπους, είναι η σχεδόν ομόφωνη εναντίωσή του σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία δύο χρόνια ο ελληνικός λαός, σε ολόκληρη τη χώρα εκφράζει την αντίθεσή του στις κυβερνητικές πολιτικές μέσω, μεταξύ άλλων, επαναλαμβανόμενων γενικών απεργιών και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, καταλήψεων, επιστολών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άλλων μορφών προσωπικής επικοινωνίας με τα μέλη του Κοινοβουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο επέλεξε να αγνοήσει τη φωνή των πολιτών, αλλά, επιπλέον, προσπάθησε να την καταπνίξει, μερικές φορές ακόμη και βίαια, προκειμένου να συνεχίσει, με αντιδημοκρατικό τρόπο, τις πολιτικές που έχουν ήδη αποδειχθεί καταστροφικές για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας γνωστοποιώ ότι ο ελληνικός λαός, μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνησή του. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απώλεια κυριαρχίας, εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας ή μαζική πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που η παρούσα κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδεχθεί.

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ»
protothema.gr

Read more...

Επιφυλάξεις του προέδρου του ΕΒΕΑ για το νέο πακέτο στήριξης

Λεόντειος συμφωνία

«Η απόφαση δεν θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο» σημείωσε ο κ. Μίχαλος
«Η απόφαση δεν θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο» σημείωσε ο κ. Μίχαλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
«Η χώρα υπέγραψε μια λεόντειο συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της, που είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί άμεσα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά την ενίσχυση της χώρας, όχι για να αποπληρώνει δάνεια, αλλά για να πραγματοποιεί επενδύσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

Η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε την επιτυχία που παρουσιάζεται., επισήμανε.

«Η απόφαση του Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση και την ανταλλαγή ομολόγων δίνει μικρές ανάσες στη χώρα μας για να προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα χρονίζονται και οξύτατα οικονομικά της προβλήματα. Ωστόσο, δεν μπορεί να εκληφθεί ως μια απόφαση η οποία θα επιλύσει οριστικά και επιτυχώς τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας και κυρίως δεν θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο» σημείωσε.

«Η νέα συμφωνία, χωρίς αμφιβολία, απομακρύνει μεσοπρόθεσμα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, αλλά σύμφωνα με όλα τα οικονομικά στοιχεία δεν οδηγεί σε δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς το δημόσιο χρέος μετά από 10 χρόνια σκληρής λιτότητας θα είναι το ίδιο ή υψηλότερο απ' αυτό προ κρίσης» υπογράμμισε.

«Μάλιστα, για να παραμείνει στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εξοντωτικά, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, γεγονός που ήδη έχει επιτείνει και θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μετά το δάνειο, οι ...τόκοι

Μας έσωσαν και θα πληρώσουμε ακριβά



Το ....πανηγυρικό κλίμα του Eurogroup με τη νέα διάσωση της χώρας δίνει τη θέση του στην σκληρή πραγματικότητα κι αυτή δεν είναι άλλη από το ότι μετά το δάνειο ...έρχονται οι τόκοι.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στις 19.00 απόψε με αντικείμενο την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου και των ρυθμίσεων για τις δραματικές περικοπές στο βασικό μισθό και στις συντάξεις καθώς και για την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά.

Πρόκειται, όπως έχει επισημάνει το protothema.gr (διαβάστε εδώ σχετικά) για ένα παγκόσμιο ρεκόρ λιτότητας, αφού από την ελληνική οικονομία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφαιρούνται πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ήτοι σχεδόν 7% του ΑΕΠ.

Μια πρώτη γεύση του τί θα ακολουθήσει δόθηκε χτες από τη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία του νέου ενιαίου Ταμείου για την επικουρική ασφάλιση, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ....μείωσης των συντάξεων (διαβάστε εδώ σχετικά) καθώς με υπουργική απόφαση θα μπορεί να μειώνεται το ύψος των επικουρικών συντάξεων, προικειμένου να μην δημιουργούνται ελλείμματα στα ταμεία.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους συναδέλφους του τα αποτελέσματα της χτεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση (διαβάστε εδώ και εδώ σχετικά) καθώς και σχετικά με τους όρους για το κούρεμα του χρέους και το PSI (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Όπως μετέδωσε από χτες το protothema.gr, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις για τους μισθούς να κυρωθούν όχι με νόμο, αλλά με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ώστε να γίνει συντομότερη η διαδικασία...
protothema.gr
Read more...

Η Γερμανία έπαιξε «πάρτα όλα» και κέρδισε- Πώς η Ελλάδα «δέθηκε χειροπόδαρα»









Η Γερμανία έπαιξε «πάρτα όλα» και κέρδισε- Πώς η Ελλάδα «δέθηκε χειροπόδαρα»
Η νέα δανειακή σύμβαση έκλεισε, το Βερολίνο τα πήρε όλα και η Αθήνα θα αρχίσει να μετρά άμεσα τα κάθε λογής ανταλλάγματα, που δόθηκαν για τη νέα διάσωση. Ενδεικτική το του θα πρέπει να περιμένει η πραγματική οικονομία είναι η προειδοποίηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, πως «σπείραμε ανέμους και τώρα θερίζουμε θύελλες. Το πακέτο του νέου δανείου μας πουλά ακριβά χρόνο και ελπίδα, ενώ συνεχίζει αμετανόητα να μας κρατά σε βαθειά και μακριά ύφεση».

Βέβαια τα ξένα ΜΜΕ μπορεί να κάνουν λόγο για διάσωση της Ελλάδας με πανάκριβα ανταλλάγματα, το μνημονιακό μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να πανηγυρίζει για τη νέα διάσωση και τα κάθε λογής εμπλεκόμενα συμφέροντα να ετοιμάζονται για δουλειές με τους ξένους όμως η πραγματικότητα για την κοινωνία, οικονομία είναι εντελώς διαφορετική.

Και θα αρχίσει να ξετυλίγεται επώδυνη, επαχθής και εθνικά επιζήμια αφ΄ής στιγμής οι Γερμανοί έπαιξαν ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ και πήραν όσα επεδίωκαν. Και συνταγματικά κατοχυρωμένες, πλέον, οι απαιτήσεις των δανειστών και εμπράγματες οι υποχρεώσεις του δανειζόμενου. Και με το αγγλικό δίκαιο επί θύραις- που ανοίγει την κερκόπορτα στον τομέα της αξιοποίησης ακόμη και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Και με τον νέο ειδικό λογαριασμό να «δένει χειροπόδαρα» τον υπόχρεο και με αυξημένη εποπτεία (εντάξει δεν είναι επιτροπεία αλλά. εποπτεία) και με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να ξεκινά τις εκχωρήσεις Δημόσιας Περιουσίας.

Ακόμη και οι εκλογές φαίνεται να πηγαίνουν λίγο πιο πίσω, όπως εδώ και μέρες επίμονα προωθούσαν οι γνωστοί- άγνωστοι μνημονιακοί κύκλοι στο εσωτερικό της χώρας. Θα επιμείνουμε στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αφού κατά γενική εκτίμηση είναι ένα συντηρητικό όργανο με ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της καπιταλιστικής αγοράς. Τα 79 μέτρου του Μνημονίου ΙΙ κατατάσσουν την χώρα μας εργασιακά στην κατηγορία της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, φορολογικά στις πλούσιες ευρωπαικές και κοινωνικά στων πτωχών αφρικανικών και ασιατικών χωρών. Πλέον οι ανατροπές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις σημαίνει το τέλος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των κλαδικών συμβάσεων.

Το επίπεδο της μισθολογικής φτώχειας και οι εργασιακοί όροι εξαθλίωσης, που θα εφαρμοστούν άμεσα με κυβερνητική απόφαση. Δυστυχώς η άποψη, πως οι αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις σημαίνουν καταναλωτική δυνατότητα και αντίστοιχο τζίρο, επιβίωση των επιχειρήσεων, φορολογητέα ύλη και δημόσια έσοδα δεν έγινε αντιληπτή. (σ.σ) εξ αρχής εκτίμηση μας ήταν, πως το κατά γενική ομολογία λαθεμένο πρόγραμμα εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί μεθοδικά και συνειδητοποιημένα) Εκ του αποτελέσματος φαίνεται, πως και το Μνημόνιο ΙΙ, με τρόπο αντίστοιχο του Μνημονίου Ι είχε εξ΄αρχής αποκλειστικό στόχο την δημιουργία μίας ευρύτατης κοινωνικής φτώχειας και μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων.

Μίας εξαθλιωμένης αγοράς φθηνότατης και ελαστικής αγοράς εργασίας. Καλώς ή κακώς η Ελλάδα επιλέγηκε για να κάνει το καναρίνι στο ορυχείο, όπως εύγλωττα σημειωνόταν τελευταία σε σχετικό άρθρο των Financial Times. Το γιατί επελέγη η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει γνωστό στον κόσμο μόνον εάν έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας όλα τα στοιχεία και οι κινήσεις, που μεθοδικά μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Η περίπτωση της ΕΛΣΤΑΤ και των όσων μέχρι τώρα έχουν διαδραματισθεί είναι ενδεικτική ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Με την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙ φοβούμεθα, πως ανοίγει ο δρόμος για την εκχώρηση υποδομών νευραλγικής σημασίας, επιχειρήσεων ζωτικής χρήσης, δραστική ιδιωτικοποίηση (κυρίως οργανισμών κοινής ωφέλειας), παραχώρηση εθνικού πλούτου (του ορυκτού συμπεριλαμβανόμενου) σε ξένα συμφέροντα και εγχώριες δυνάμεις, που θα συνεργαστούν. Για το τελευταίο φαίνεται, πως το περίφημο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο με ετερόκλητα εγχώρια συμφέροντα να .συνωστίζονται ήδη για τη νομή της επόμενης ημέρας.

Joffrey Postman
http://newpost.gr

Read more...

Υπάρχουν προβλήματα, λέει ο Νταβούτογλου για την κυριαρχία σε Φαρμακονήσι, Γαϊδουρονήσι

«Ζητούμε μόνιμη λύση»


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Το τουρκικό Kόμμα της Eθνικιστικής Δράσης (MHP) επανέρχεται στην απόπειρα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε ορισμένες νησίδες του Αιγαίου. Ο βουλευτής του, Ερκάν Ακτσάι, σε επερώτηση του στην Εθνοσυνέλευση εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση γιατί αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες, όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι.

Ο Τούρκος βουλευτής ισχυρίζεται ότι οι νησίδες αυτές «είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή».

Απαντώντας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρει ότι τα ζητήματα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

«Υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας».

«Ο υπουργός μας διστάζει να διεκδικήσει δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει» ισχυρίζεται ο κ. Ακτσάι. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Haberturk λέει: «Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο νησί ανήκει στους Έλληνες. Η συνθήκη της Λοζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν κανένα άρθρο που να αναφέρεται σ' αυτά τα δύο νησιά. Αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν, από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, να είναι δικά μας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Γιορτάζουν» τη συμφωνία με νέο κούρεμα στις αποδοχές









«Γιορτάζουν» τη συμφωνία με νέο κούρεμα στις αποδοχές
Τρεις εφιαλτικούς μήνες θα περάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, θα τους παρακρατήσουν όλα τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Από το κούρεμα των συντάξεων δεν θα γλιτώσουν ούτε αυτοί που θα βρεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Η εισφορά αλληλεγγύης (1-4% επί του εισοδήματος του 2012) θα πρέπει να πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και στη χειρότερη εφάπαξ. Όσοι χρωστάνε στο δημόσιο περισσότερα από 300.000 ευρώ δεν θα μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια παρά μόνο αν έχουν εξαντλήσει την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εφορία μέσα από τη διαδικασία της διαιτησίας. «Ψαλίδι πέφτει στις υπερωρίες των γιατρών του ΕΣΥ ενώ περικόπτεται κατά 46 εκατ. ευρώ το κονδύλι για τα πολυτεκνικά επιδόματα.

Είναι μερικές από τις διατάξεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, πιθανότητα εντός της ημέρας. Ακολουθώντας διαδικασίες κατεπείγοντος, με το που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα υλοποιηθεί το κούρεμα στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Αναλυτικά, ορισμένα από τα κρίσιμα μέτρα είναι τα εξής:

Η εισφορά αλληλεγγύης θα πληρωθεί μαζί με το εκκαθαριστικό του 2012.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος παραλάβει το εκκαθαριστικό από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, θα μπορεί να πληρώσει σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Όποιος όμως παραλάβει το εκκαθαριστικό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να καταβάλλει τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και την εισφορά αλληλεγγύης εφάπαξ.

Το κούρεμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων
θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα εφαρμοστεί σε 8 μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του έτους. Η περικοπή θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Γλιτώνουν τη μείωση των κύριων συντάξεων όσοι εισπράττουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας καθώς και όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Θεσπίζονται κατώτατα όρια επικουρικών συντάξεων, κάτω από τα οποία δεν μπορεί να πέσει ο συνταξιούχος. Δεν μειώνονται οι επικουρικές κάτω των 200 ευρώ. Όσοι σήμερα εισπράττουν έως 250 ευρώ, η σύνταξή τους μετά την περικοπή, δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 200 ευρώ. Όσοι παίρνουν επικουρική σύνταξη έως 300 ευρώ, η σύνταξή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω των 225 ευρώ ενώ όσοι εισπράττουν πάνω από 300 ευρώ, θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να εισπράττουν 255 ευρώ.

Οι συντάξεις απολύτου αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και κινδύνευαν να κουτσουρευτούν κατά 22%. Διασώζονται όμως καθώς το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει ότι θα υπολογίζονται με το κατώτατο ημερομίσθιο όπως αυτό διαμορφωνόταν στις 31/12/2011.


Aρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Ενισχυμένη παρουσία και εποπτεία της τρόικας και της task force στην Ελλάδα...



Συμφωνία για κούρεμα 53,5% και για δάνειο 130 δισ. ευρώ...
Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τη σημερινή μέρα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης στις αρχές του Μαρτίου και την ...
ολοκλήρωση του PSI, ώστε το ελληνικό χρέος να φθάσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. «Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα. Φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.

Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διάρκειας 13 ωρών.

Το σχέδιο στήριξης προβλέπει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ.
Η συμφωνία για το κούρεμα

Σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) για το κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες κατά 53,5% (ή 107 δισ. ευρώ) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιo.

Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (το 50% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και επιπλέον μειώνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% για τα 30 χρόνια και 2,63% ώς το 2020. Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο ώς τον Φεβρουάριο του 2015, θα αυξάνεται σε 3% ώς τον Φεβρουάριο του 2020 και 4,3% έως το Φεβρουάριο του 2042.

Η μείωση στην ονομαστική αξία θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί. Το υπόλοιπο 31,5% θα δοθεί σε 20 ομόλογα, λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 11,5% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF.

Ο Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν αρμόδιος επίτροπος δήλωσε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης.

Ενίσχυση της επιτήρησης

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους» δήλωσε ο Ρεν.

Θα ενισχυθεί παράλληλα τόσο η παρουσία της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, όσο και η παρουσία της τρόικας προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη συντονισμό.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Πρωθυπουργός
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έκανε λόγο για συμφωνία ιστορικών διαστάσεων, η οποία όμως απαιτεί ακόμα να γίνουν πολλά.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις αυτές γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ.ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και τη μείωση του δημοσίου χρέους
κατά 100 δισ, ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι πρόκειται για αποφάσεις που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας και περιορισμού των αβεβαιοτήτων που έχουν επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική δραστηριότητα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που
περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πίσω από τη σημερινή απόφαση δεν κρύβονται μόνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

«Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο.
Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας. Και ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης δήλωσε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία».

Ο Ιταλός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη.

Η συμβολή του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, δήλωσε ο γενική
διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Το συμβούλιο διοίκησης θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», αποσαφήνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
ΝΕΑ.



Read more...

Ο Παπαδήμος πίκρανε πολύ τον Βενιζέλο!









Ο Παπαδήμος πίκρανε πολύ τον Βενιζέλο!
Το κλίμα για τη συνεδρίαση του Eurogroup φαινόταν ότι έχει αλλάξει από την Παρασκευή. Οι φωνές συμπαράστασης πλήθαιναν διεθνώς, σε Ευρώπη και Αμερική. Ακόμη και στη Γερμανία είχαν αρχίσει να λένε ότι το ελληνικό δράμα πρέπει να πάρει τέλος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όδευε προς τις Βρυξέλλες με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οι συνεργάτες του, στην Αθήνα, περίμεναν πως και πως την απόφαση. Το κακό σενάριο που- το ξεκαθαρίζουμε ουδείς επιθυμούσε, λογικά δεν θα βάρυνε πολιτικά τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε κάνει όλα όσα περνούσαν από το χέρι του. Θα ήταν ένα διαχειρίσιμο σενάριο.

Το καλό σενάριο όμως, θα έδινε στον Βενιζέλο τη χαρά να ανακοινώσει (ο ίδιος και μόνος του) ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα του έδινε αίγλη, την οποία, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμεθα, την έχει ανάγκη οποιοσδήποτε έχει αποφασίσει να παραιτηθεί τις επόμενες μέρες για να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Λουκά Παπαδήμου να συνταξιδεύσει με τον Ευ. Βενιζέλο την Κυριακή, ώστε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες την ημέρα που συνεδρίαζε το Eurogroup, λέγεται ότι χάλασε τη «σούπα» εσωκομματικής αξιοποίησης της απόφασης που διαφαινόταν πως θα είναι θετική.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους όλο το Σαββατοκύριακο. Και από ακριτομυθίες προέκυπτε ότι και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, δεν ήταν δα και ο ευτυχέστερος Έλληνας μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

«Αυστηρό ναι» στο δάνειο των 130 δισ. από το Eurogroup

Συμφωνία έπειτα από διαπραγματεύσεις 14 ωρών



«Ιστορικής» σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τη σημερινή ημέρα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από το απόγευμα της Δευτέρας.

Το πακέτο περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ολι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε επισήμως την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ φάνηκε επίσης αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Είμαι αισιόδοξος για το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης» θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις αρχές Μαρτίου να επιβεβαιώσουν την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μηχανισμού που θα το διαδεχθεί, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, υπογραμμίζει.

Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, συμπλήρωσε ο Ολι Ρεν.

«Καλωσορίζω τη συμφωνία για την Ελλάδα»!

Με αυτή τη φράση η Κριστίν Λαγκάρντ πήρε το λόγο, λέγοντας ότι «το σχέδιο πρέπει να δώσει χώρο στην Ελλάδα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της». Σημείωσε δε, ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Ωστόσο, δημιουργούν προβληματισμό οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια και ότι η
ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Μάλιστα αυτές οι προβλέψεις εκτιμάται ότι επηρεάζουν αρνητικά την σημερινή πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών (διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν συνεχεία ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που δίνουν στη χώρα η δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.

«Πίσω από τη σημερινή απόφαση κρύβονται οι θυσίες και οι προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: «Εχουμε λόγες ημέρες για να κάνουμε πολλά πράγματα». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θεσπίζεται μόνιμος Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων.


«Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας.

Ωστόσο, και ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης δήλωσε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Πρόσθεσε τέλος, ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα
protothema.gr

Read more...

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μαζί 32,5%! - Τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Αριστερά με 12%









ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μαζί 32,5%! - Τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Αριστερά με 12%
Με 6,3% προηγείται η ΝΔ, λαμβάνοντας ωστόσο μόλις 19,4% σε δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή». Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 13,1%. Χαρακτηριστικό του πολυκερματισμού του πολιτικού συστήματος, είναι το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα λαμβάνουν μαζί το 32,5% των προτιμήσεων! Σταθερά ανεβασμένα τα ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς(12%). «Ναι» στο ευρώ λένε οι πολίτες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει το 19,4% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 12%, το ΚΚΕ με 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,1%,η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός, εμφανίζεται ο Αν. Σαμαράς με 20%, και ακολουθούν ο Ευ. Βενιζέλος με 16,1%, ο Λ. Παπαδήμος με 6,3%, ο Φ. Κουβέλης με 5,6%, o Αλ. Τσίπρας με 4,8% και ο Αν.Λοβέδρος με 3%.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους (62,2%) ζητούν εκλογές τον Απρίλιο, τη στιγμή που το 32,4% των ερωτηθέντων θέλουν να μετατεθεί η προσφυγή στις κάλπες αργότεραΤο 52,4% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ το 43,2% έχει θετική γνώμη.

Το 66,9% των πολιτών κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ το 30,1% το κρίνει θετικά.

Το 77,2% των πολιτών επιθυμεί παραμονή της χώρας την ευρωζώνη, τη στιγμή που το 21,1% θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

To 79,1% των πολιτών κρίνει αρνητικά το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε, ενώ το 19,3% το κρίνει θετικά.

Το 97,5% των πολιτών πιστεύει ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι πολύ σκληρά.

Την ίδια στιγμή, 47,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία, ενώ το 45,1% πιστεύει το αντίθετο.

Από την άλλη, το 59,4% θεωρεί ότι η συμφωνία που κλείστηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους, δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας, ενώ το 38,1% κρίνει το αντίθετο।
http://newpost.gr
Read more...

Τη σημασία του νέου προγράμματος στήριξης τόνισε ο πρωθυπουργός στο Eurogroup

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση


Από τη συνεδίαση του Eurogroup
Από τη συνεδίαση του Eurogroup (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Σε τρεις σημαντικές παραμέτρους -ανταγωνιστικότητα, οικονομικό κλίμα και πολιτικό κλίμα- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την τοποθέτησή του στο κρίσιμο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να σφραγίσει το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και, παράλληλα με την εφαρμογή του PSI, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα μειώσει την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό κλίμα στη χώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3.

Ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε επίσης ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.

Διαπραγμάτευση για το PSI

Ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση του Eurogroup, πραγματοποιείται μια παράλληλη διαπραγμάτευση για την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαπραγμάτευση, τον υπουργό Οικονομικών αντικαθιστά ο Γιώργος Ζανιάς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα και ο αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου Τζορτζ Χάινριχ, συμμετέχουν σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κ.κ. Τσ.Νταλάρα, Ζ.Λεμιέρ και Τζ.Ακερμαν του IIF.

Ατμόσφαιρα αισιοδοξίας


Η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, παρόντος του πρωθυπουργού. Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Παπαδήμος είχε συνομιλία με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα, καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.

Οι φωνές αισιοδοξίας για έγκριση του πακέτου έχουν πληθύνει, με τους περισσότερους υπουργούς της Ευρωζώνης να συγκλίνουν στο ότι έχουν διασφαλιστεί τα περισσότερα απαιτούμενα στοιχεία για τη συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ανοικτές ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες -κυρίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Φινλανδικές εγγυήσεις

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος είχε επίσημη συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του Γιούτα Ουρπιλάινεν, παρουσία του γενικού διευθυντή του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό φινλανδικό μέσο YLE, Ελλάδα και Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία για τις εγγυήσεις που ζητούσε η τελευταία, προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απάντηση στα περί «εθνικοφροσύνης» έδωσε ο Αλ.Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη

Μετά τις επικρίσεις


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη συγκέντρωση στο γήπεδο της ΜΕΝΤ στην Τούμπα
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη συγκέντρωση στο γήπεδο της ΜΕΝΤ στην Τούμπα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
«Εάν ο λόγος μας ήταν εθνικοφροσύνης θα μας είχαν βάλει στην κυβέρνηση, διότι τους εθνικόφρονες βάζουν, τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε όσα περί «εθνικοφροσύνης» του καταλόγισαν με αφορμή δήλωση του στις Σέρρες, ότι οι κυβερνώντες στην Ελλάδα είναι λιγότερο Έλληνες, επειδή ταυτίζονται με αυτά που λένε οι δανειστές μας.

«Μας εγκαλούν διότι εντοπίσαμε τον πυρήνα του προβλήματος. Για μας δεν είναι ίδια η πατρίδα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Μπόμπολα, με την πατρίδα που έχει ο άνεργος και ο εργαζόμενος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο της Μ.Ε.Ν.Τ. στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε, ακόμα ότι υπάρχει ένα 'τρίγωνο της αμαρτίας', που αποτελείται από το πολιτικό σύστημα, τραπεζίτες και ΜΜΕ και αν δεν 'σπάσει' δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παρέδωσε τη χώρα όμηρο στους δανειστές για να οδηγηθεί σε αυτό που οι μιντιοκράτες και οι κυβερνώντες ονομάζουν οργανωμένη χρεοκοπία». Επιτέθηκε και εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι είναι όλοι τους υπόλογοι και παρατήρησε πως ο πρώτος έκανε πολιτική καριέρα με τον σοσιαλισμό και ο δεύτερος με τον πατριωτισμό.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές σημείωσε πως αυτή τη φορά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα ζητήσει ψήφο καταγγελίας, αλλά ψήφο εξουσίας και διακυβέρνησης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από τις εκλογές θα προκύψει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας ο οποίος θα ξηλώσει τα επώδυνα μέτρα και τις παράνομες συμβάσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εφιάλτης για τα νοικοκυριά το πετρέλαιο

«Φωτιά» στις τσέπες μας και στον προϋπολογισμό

Σε εφιάλτη για τα νοικοκυριά αλλά και για τον προϋπολογισμό μετατρέπεται, για πολλοστή φορά, η τιμή του πετρελαίου, με το αργό να διαπραγματεύεται πλέον στα 105 δολάρια το βαρέλι και το brent αντιστοίχως στα 121 δολάρια, σε νέα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών.

Αυτό μεταφράζεται σε νέο πλήγμα στα ήδη εξαθλιωμένα οικονομικά του μέσου Έλληνα, τη στιγμή μάλιστα που τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές στην εγχώρια αγορά «τρέχουν» με μέση αύξηση άνω της μιάμιση ποσοστιαίας μονάδας.

Συγκεκριμένα, οι τιμοληψίες δείχνουν πως από τις 4 του μηνός έως και σήμερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, της τάξης του 2,3% (από 0,995 το λίτρο στις 4/2 στο 1,018 χθες), η αντίστοιχη του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 0,8% (από 1,539 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στο 1,551 χθες) και στην αμόλυβδη βενζίνη η άνοδος άγγιξε το 1,4%, ήτοι από το 1,714 στο 1,738.

Στη διεθνή αγορά οι τιμές εκτινάχθηκαν λόγω της κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν, με την Τεχεράνη να ανακοινώνει ότι σταματά τις πωλήσεις αργού πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες, ως απάντηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν από την 1η Ιουλίου.

Στο σκηνικό προστίθεται ως παράγων αβεβαιότητας και η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πρωταγωνίστρια φυσικά την Ελλάδα και το μείζον πρόβλημα χρέους।
protothema.gr

Read more...

Και η χαριστική βολή: «Κούρεμα» επικουρικών για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015









Και η χαριστική βολή: «Κούρεμα» επικουρικών για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015
Νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 φέρνει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ως τμήμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Για όσους δεν καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα ισχύσει νέα μέθοδος η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε ακόμη χαμηλότερες συντάξεις.

Το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, θα ισχύει υποχρεωτικά για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1/1/2001. Για τους παλαιότερους ασφαλισμένους θα τους αγγίξει αν δεν βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2014. Αν βγουν μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η επικουρική σύνταξη θα υπολογίζεται:

-Με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού για το χρονικό διάστημα εργασίας του κάθε εργαζόμενου έως και το 2014

-Με τον νέο τρόπο υπολογισμού για το χρονικό διάστημα εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης.

Το νέο σύστημα υπολογισμού, είναι το λεγόμενο διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών τηρούνται σε ατομικές μερίδες όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα παίρνει ο ασφαλισμένος, θα εξαρτάται από τις εισφορές που έχει πληρώσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και δεν θα υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές αναπλήρωσης όπως ισχύει σήμερα (σ.σ συντελεστής αναπλήρωσης είναι ένα ποσοστό το οποίο πολλαπλασιάζεται με τις συντάξιμες αποδοχές για να προκύψει η επικουρική σύνταξη.

Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο θα διαμορφώνεται με βάση

α) τα δημογραφικά δεδομένα

β) το ποσό συσσώρευσης των εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται από το ποσοστό μεταβολής του μισθού των εργαζομένων

γ) την μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης και

δ) το επιτόκιο προεξόφλησης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναπροσαρμόζεται ετήσια η σύνταξη με στόχο τη μη δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο. Μέχρι 31-3-2012 εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που θα ιδρυθεί έως την 1η Ιουλίου του 2012 θα ενσωματωθούν τα ακόλουθα ταμεία:

α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ),

β) οι τομείς του Tαμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ),

γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ»,

δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση,

ε) οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και

στ) o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ’ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.


Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Νομοθετικός ορισμός του αστέγου στον εφαρμοστικό νόμο του υπουργείου Υγείας

«Ευπαθής κοινωνική ομάδα»


Άστεγος στους δρόμους της Αθήνας
Άστεγος στους δρόμους της Αθήνας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κατατέθηκε αργά την Δευτέρα ο εφαρμοστικός νόμος που αφορά τις αλλαγές αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με το νέο μνημόνιο.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν και τους άστεγους.

Συγκεκριμένα, ως άστεγοι «ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληρεί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

» Στους αστέγους περιλαμβάνονται ιδίως αυτοί που διαβιούν στο δρόμο, σε ξενώνες, αυτοί που φιλοξενούνται από ανάγκη προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη στο Σύνταγμα...



Νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης, εν όψει της ψήφισης στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Η κατεδάφιση του... εργασιακού θεσμικού πλαισίου, οι νέες περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, η κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, όπως ο ΟΕΚ, η Εργατική Εστία, οι νέες απολύσεις από το Δημόσιο αποτελούν τα νέα βάρβαρα μέτρα τα οποία βιάζεται να ψηφίσει η συγκυβέρνηση προκειμένου να γίνει αρεστή στην τρόικα και στους δανειστές» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους...



Read more...