Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«Μουδιασμένη» υποδοχή της συμφωνίας από τους αναλυτές

Διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις...



Επιφυλακτική είναι η πρώτη αντίδραση των αναλυτών στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

Η HSBC εκτιμά πως η συμφωνία εξαφανίζει τις θεωρίες συνωμοσίας για χρεοκοπία της Ελλάδας και κατάρρευση της ευρωζώνης. Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει όσα προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.

Η Barclays Capital εκτιμά ότι παραμένουν πολλά εμπόδια και ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή του PSI και του ποσοστού συμμετοχής, το οποίο, αν δεν είναι αρκετά υψηλό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πιστωτικό γεγονός». Σημειώνει παράλληλα πως το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.

Η Citigroup θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, ωστόσο παραμένουν αβεβαιότητες αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του.

Ο μαραθώνιος της κρίσης δεν έχει ακόμα τελειώσει, λέει με τη σειρά της η ING, η οποία εκτιμά πως, αν και η Ελλάδα λογικά θα είναι ασφαλής για τους επόμενους μήνες, το αίσθημα της ανακούφισης δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ. Όπως τονίζει, ο συνδυασμός περισσότερης λιτότητας, κοινωνικής αναταραχής και των ευρωπαϊκών πιέσεων, μπορεί να αποδειχθεί «εκρηκτικός».

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, σχολιάζει η Morgan Stanley, σημειώνοντας όμως ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και ως προς την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, εν όψει των εκλογών.

Την ίδια ώρα, επίθεση κατά της ευρωπαϊκής ηγεσίας εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, με αφορμή τη συμφωνία στο Eurogroup για το δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι η συμφωνία επετεύχθη με δύο χρόνια καθυστέρηση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται «τοίχος προστασίας ύψους ενός τρισ. δολαρίων» ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: