Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης οι καταγγελίες Βγενόπουλου

Στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή παρέπεμψε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, τις καταγγελίες που έκανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

"Η προσήλωση στη Διαφάνεια σημαίνει ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες και τήρηση των κανόνων δικαίου. Πολύ περισσότερο σε μια χρονική περίοδο όπου διεξάγονται πολλοί διαγωνισμοί και εκδηλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει την αξιοπιστία και το σύννομο κάθε διαδικασίας" δήλωσε ο κ. Ρέππας.

"Κατανοούμε την επιχειρηματική άμιλλα και σεβόμαστε το ενδιαφέρον των φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας. Πάνω από όλα όμως, οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το νόμο προασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον. Το σύνολο της σημερινής συνέντευξης Τύπου του κ. Βγενόπουλου αποστέλλεται στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, με το αίτημα να διερευνηθούν τα όσα καταγγέλλει ο επιχειρηματίας. Αναλόγως του περιεχομένου του τελικού πορίσματος του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του", πρόσθεσε.

Απάντηση Σηφουνάκη

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης, απαντώντας στην προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος του ο πρόεδρος της MIG, δήλωσε: "Η αντιπαράθεση που υπήρξε στη Βουλή με τον πρόεδρο της MIG και στη συζήτηση ακρόασή του για τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή υπήρξε πολιτική και μόνο. Γνώμονας μου η προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον. Και τότε και τώρα".


Read more...

ΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΑΚΟ...


...κατά το "ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ"... (Έχεις διαβάσει το βιβλίο;)










Μέτραγε πάντα ο λόγος του στον Ανδρέα. Λατρεύουν το λόγο και την πράξη του οι πρόσφυγες, οι κυνηγημένοι, οι νέοι και οι αδύναμοι.


Σε εκείνον μόνο από όλους τους ξένους επισήμους, (πρέσβεις, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων), η προσωπική φρουρά του Αραφάτ απέδωσε τιμές.

Έχει πάρει το λόγο, με κόστος, στις πιο κρίσιμες και επικίνδυνες στιγμές για το λαό μας. Στην Εθνική Αντίσταση και στην δικτατορία.

Έχει πάρει το λόγο στην Κούβα και στη Νικαράγουα σε στιγμές κρίσιμες και δύσκολες.

Έχει πάρει το λόγο απέναντι στους στρατοκράτες της Άγκυρας υπερασπιζόμενος απεργούς πείνας.

Έχει πάρει το λόγο απέναντι στα ΜΑΤ και έχει χτυπηθεί στα 80 του χρόνια από τους μπάτσους προσπαθώντας να προστατεύσει τους μαθητές που διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας . Το αίμα που έτρεχε στο χέρι του έκανε το γύρο του κόσμου. Κυρίως όμως το είδαν τα μάτια των νεαρών διαδηλωτών. Ήταν τότε που εσύ, μεγαλοαξιωματούχος του κόμματος, κρυβόσουνα προσπαθώντας να αποφύγεις το λάθος και το προσωπικό πολιτικό κόστος.

Η στάση ζωής του, ΑΝ σου λέει κάτι αυτό, είναι πυξίδα για όποιον θέλει να πορευτεί χωρίς συμβιβασμούς στο δρόμο του αγώνα, της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

Είναι η ζώσα συνείδηση του ΠΑΣΟΚ, είναι για χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες σύμβολο ανιδιοτέλειας, προσφοράς και αγωνιστικότητας.

Η παρουσία και ο λόγος του είναι χίλιες φορές πιο έγκυρα και αποτελούν μεγαλύτερη εγγύηση για τους πολίτες από όλα τα προεδρικά διατάγματα που θα ετοιμάσεις στην υπουργική σου θητεία.

Γι αυτό, άκουσε τη συμβουλή μου, την επόμενη φορά που θα αποπειραθείς σε κομματική διαδικασία να αρνηθείς το δικαίωμα λόγου, με απαξιωτικό τρόπο και ειρωνείες, στον Αντώνη Καρρά να το σκεφτείς δύο και τρεις φορές.

Γιατί χαμένος όπως είσαι στα ροζ σύννεφα της εκλογικής επιτυχίας και της υπουργοποίησης ξέχασες ότι στο κίνημά μας πέφτουν ενίοτε και χοντρά μπινελίκια. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας και πολλές χιλιάδες στο ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν αξίες και σύμβολα γράφοντας εκεί που δεν πιάνει το μελάνι κομματικούς ηγετίσκους και υπουργικούς θώκους.





ΥΓ1. Και επειδή είσαι σχετικά έμπειρος θα έπρεπε να ξέρεις ότι για το ατόπημά σου θα έπρεπε να δείξεις μεταμέλεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, στο σώμα που το διέπραξες, και όχι στους διαδρόμους…

ΥΓ2 Βάζω και μερικές φωτογραφίες μήπως και ξέχασες για ποιόν μιλάω και ξανακάνεις το ίδιο λάθος…


alekos.blogspot.com

Read more...

Πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 65 εκ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση

Ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων ύψους 65 εκατ ευρώ προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο αναθέρμανσης της αγοράς, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη στη συνάντησή της με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Γνωστοποιήθηκε ότι την Τετάρτη η υπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα προωθηθούν και τα νομοσχέδια για την υπερχρέωση και για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Η υπουργός σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση ανάφερε ότι πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με δύο άξονες προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας και τις δράσεις, τα μέτρα, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν για να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα και να δοθεί ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Αρμενάκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχουν τακτικές επαφές διαλόγου και τέθηκαν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα του παραεμπορίου, των εκπτώσεων, των προσφορών και της εμπορικής χωροταξίας. Για το θέμα των προσφορών η υπουργός ανέφερε ότι καταρχήν υπάρχει συμφωνία για να επανέλθει η απαγόρευση διενέργειας προσφορών πριν από την περίοδο των εκπτώσεων και το θέμα εξετάζεται προκειμένου να προωθηθεί και η σχετική απόφαση.

Σημειώνεται ότι οι έμποροι ζήτησαν να μπορούν να πραγματοποιούνται εκπτώσεις δύο φορές το χρόνο και προσφορές μέχρι τέσσερις φορές το χρόνο.

Για τις παρεμβάσεις του υπουργείου σχετικά με τον Τειρεσία η υπουργός δήλωσε ότι, "ο Τειρεσίας είναι βασικό εργαλείο που προστατεύει την αγορά από κακές πρακτικές αλλά δεν μπορεί να αποτελεί θηλιά, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τις καθιστά προβληματικές’’.

Σε ότι αφορά στην πορεία των τιμών στην αγορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και οι έμποροι συγκλίνουν στην άποψη ότι όλοι οι φορείς κατανοούν την ανάγκη οι τιμές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και ότι η αγορά δεν επιτρέπει την ανάπτυξη κερδοσκοπικών τάσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δ. Αρμενάκης σχολίασε ότι η κίνηση στην αγορά είναι πεσμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι αλλά σε ότι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών αν και συμφώνησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να εφαρμοστεί η αρχή του ‘’ελατηρίου’’ δηλαδή εξαιτίας της συμπίεσης των τιμών αυτές να εκτιναχθούν ωστόσο πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν μονοπώλια ή ολιγοπώλια στην αγορά η κατάσταση μπορεί να παρουσιάζει διαφορετική εικόνα.

Η υπουργός ενημέρωσε τους εμπόρους για τις προθέσεις του υπουργείου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που ξεπερνούν το 1 δισ ευρώ την προσεχή Τετάρτη για προγράμματα που έχουν ειδικό ενδιαφέρον οι έμποροι όπως είναι η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα για τους μικρομεσαίους καθώς και για την προώθηση ενός νέου προγράμματος που θα αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις. Οι έμποροι ζήτησαν την ταχύτερη δυνατή δραστηριοποίηση στο θέμα αυτό.

Ένας άξονας ακόμη που αναφέρθηκε από την υπουργό είναι το πλέγμα μέτρων που προωθεί το υπουργείο και αφορά στη ρευστότητα στην αγορά. Τα τρία μέτρα σε αυτό το πλαίσιο δηλαδή η ρύθμιση των δανείων των ΜΜΕ, θέματα που σχετίζονται με αλλαγές στον Τειρεσία - ενδέχεται να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας και μετά να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση - και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα νέα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ .

Ακόμα, για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για την υπερχρέωση των νοικοκυριών ενώ το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών θα προωθηθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σχετικά με τις ακάλυπτες επιταγές, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι το ποσό των ακάλυπτων επιταγών ανέρχεται σε 300 δισ ευρώ και ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν φτάσει στο 8μηνο ενώ όπως είπε ο κ. Αρμενάκης αυτό που ζητήθηκε μεταξύ άλλων από την υπουργό σε ότι αφορά στον Τειρεσία είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος σφραγίσματος των επιταγών.

Ακόμα, ζήτησαν να συσταθεί μια επιτροπή η οποία να προχωρήσει σε ‘’χαρτογράφηση’’ των όσων βρίσκονται στη λίστα ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι κατ εξακολούθηση κακοπληρωτές ή έχουν ενταχθεί στη λίστα εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων.

Τέλος οι έμποροι σημείωσαν ότι δεν έχει τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
nooz.gr

Read more...

"Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα"

«Δεν υπάρχει πόλεμος ή θεομηνία για να συνεισφέρουμε. Καλούμαστε, αντίθετα, να συνεισφέρουμε για τις ανύπαρκτες οικονομικές πολιτικές. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα άλλων», τόνισε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος σε συνέντευξή του με την ιδιότητα του προέδρου της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, δίνοντας το "στίγμα" της θέσης που θα τηρήσει η Εκκλησία για τα όσα βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο κ. Θεόκλητος έκανε μια μακρά ιστορική διαδρομή στην προσφορά της Εκκλησίας προς το ελληνικό κράτος, επισημαίνοντας ότι η σημερινή ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, σύμφωνα με πρόσφατες τραπεζικές εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 702.160.000 ευρώ, και τελικά τής έχει απομείνει μόνο το 4% της αρχικής της. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές της, αυτές δεν ξεπερνούν τις 9 εκατομμύρια. Επεσήμανε ότι "πολλές φορές το κράτος αφαίμαξε την περιουσία της Εκκλησίας", με τελευταία το 1952, όταν υπογράφηκε και η σύμβαση που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα και προσδιόριζε τις υποχρεώσεις των δύο μερών.

«Σήμερα -είπε- ξαναγίνεται μία προσπάθεια και θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Η επιβολή φόρων θα οδηγήσει τα εκκλησιαστικά πρόσωπα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Η Εκκλησία δεν θέλει να αρνηθεί τη συμμετοχή της στους φόρους, αλλά οι φόροι αυτοί θα πρέπει να είναι πάνω στην περιουσία που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Εκκλησία και με όσα ισχύουν για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ο Νόμος μας τοποθετεί στην ιδιότητα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Δεν είμαστε ίδρυμα.

Είπα στον υπουργό ότι μας αδικεί, γιατί αγνοεί ότι η Εκκλησία συντηρεί πάνω από 800 ιδρύματα που προσφέρουν για ενδεείς της κοινωνίας. Και είναι παραπλανητικό να λένε ότι τα παίρνουν από την Εκκλησία για τους ενδεείς. Τα παίρνουν από τους ενδεείς για τους ενδεείς».

Οπως ανέφερε ο ίδιος, η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, γιατί δεν είναι τέτοιο, ούτε είναι αυτός ο ρόλος της. Επανέλαβε δε, ότι θα ήταν προτιμότερο να έχει γίνει ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.

«Μακάρι να είχε γίνει. Έτσι κι εγώ δεν θα είχα παπάδες που θα μου έλεγαν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί να είχα λιγότερους, αλλά θα ήταν παπάδες. Φταίμε όμως κι εμείς. Γιατί πολλές φορές κάναμε από άμβωνα, πολιτική», κατέληξε ο κ. Θεόκλητος.

Γ. Πεταλωτής

“Είναι λογικό ότι σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, δεν μπορεί η Εκκλησία και νομίζω το αντιλαμβάνεται και η ίδια, να μείνει έξω από αυτή τη συνεισφορά στα οικονομικά της χώρας”, δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε δε ότι υπάρχει δέσμευση για φορολόγηση των ακινήτων της Εκκλησίας που έχουν σχέση με την εμπορική της δραστηριότητα.

nooz.gr

Read more...

Πεταλωτής για ΠΓΔΜ: Υπάρχει εθνική "κόκκινη γραμμή"

“Έχουμε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία ως χώρα και εδώ και χρόνια ακολουθούμε μια συγκεκριμένη τακτική διαπαραγματεύσεων και υπάρχει και μια εθνική “κόκκινη γραμμή” από την οποία δεν υποχωρούμε και δεν υπαναχωρούμε με τίποτα,ανεξάρτητα από το ποιες απόψεις εκφράζονται από τη γείτονα χώρα και οποιονδήποτε άλλο”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν “ο βαθμός αισιοδοξίας της κυβέρνησης για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι σε υψηλά επίπεδα”.

.nooz.gr

Read more...

Αρχίζει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

Αρχίζει και επισήμως ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε "δραματική την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία". Ο ίδιος σημείωσε ότι θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα, όπως επίσης και ατζέντα με τα θέματα που θα τεθούν σε διαβούλευση.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι χρειάζονται μέτρα, ώστε οι αυξημένες δαπάνες να μη ακυρώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι δαπάνες υγείας τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ η πρόσθετη χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος το 2009 ανέρχεται στα 2, 470 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν την Τρίτη με το προεδρείο της ΓΣΣΕ. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τις ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΑΔΕΔΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση ζητά "συμμετοχή και όχι συνυπευθυνότητα".

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται την αποδοχή της πρότασης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό στη βουλή ή ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “οι προτάσεις που κατατίθενται και μάλιστα από αρχηγούς των κομμάτων, είναι ευπρόσδεκτες”.

Ριζικές ανατροπές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά προανήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.

"Οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για τον νόμο Πετραλιά και δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ισχύουν όσα έχουμε καταγγείλλει, γι' αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα, με μπαλώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς, της εργασίας, του ανταγωνισμού, της λειτουργίας των επιχειρήσεων", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Σε παρέμβαση του κ. Λοβέρδου στον Flash 96
, την περασμένη Παρασκευή, είχε πει: "Θα προχωρήσουμε μέσα από οργανωμένο διάλογο- όχι όμως του αγίου ποτέ", υπογραμμίζοντας ότι "δεν μας εκφράζει η ευθυγράμμιση με τις επιταγές των Βρυξελλών".

"Είναι ζητήματα κατά τη δική μου εκτίμηση και τις εισηγήσεις μου που αφορούν την πρώτη φάση της λειτουργίας της κυβέρνησης" συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού εμπροσθοβαρή υποχρέωση της κυβέρνησης.

Δεν κινδυνεύουν οι γυναίκες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τόνισε στον Flash 96, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, με αφορμή την ευρωπαϊκή απόφαση περί εξίσωσης των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο.


Read more...

Θάνατος 19χρονης από τη νέα γρίπη

Βαριάς μορφής καρδιοπάθεια είχε η 19χρονη, η οποία είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη και πέθανε τα ξημερώματα, στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης. Ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία, δήλωσε ότι η κοπέλα ήταν υψηλότατου κινδύνου, διότι έπασχε από βαριά καρδιοπάθεια, αλλά δεν το γνώριζε. Τα στεφανιαία αγγεία και το μυοκάρδιο της άτυχης κοπέλας ήταν αυτά που θα είχε ένα άτομο, ηλικίας 80-90 ετών.

Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο, με συμπτώματα πνευμονίας. Διασωληνώθηκε αμέσως, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε το πρωί της Δευτέρας.

Ενδεχόμενο "λουκέτο" στα σχολεία της χώρας


Λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της νέας γρίπης μεταξύ των μαθητών, το Συμβούλιο Πανδημίας εξετάζει –σύμφωνα με πληροφορίες- το ενδεχόμενο να κλείσουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία όλης της χώρας. Ήδη εκατοντάδες σχολικά τμήματα παραμένουν κλειστά. Το Συμβούλιο Πανδημίας εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο της άμεσης χορήγησης αντιικών για όσους νοσούν με τον ιό της νέας γρίπης.

Εμβολιασμός


Άρχισε επίσημα τη Δευτέρα ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Από τις 23 Νοεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης. Από την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων, και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Με την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εμβολιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός.

"Το εμβόλιο είναι σημαντικό όπλο και ασπίδα για τη δημόσια υγεία απέναντι στην πανδημία της νέας γρίπης. Ήρθα και εγώ σήμερα, πρώτη ημέρα έναρξης του εμβολιασμού, εδώ στον Ευαγγελισμό,ακριβώς για να στηρίξω έμπρακτα αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας,της υγείας του ελληνικού λαού", δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει σκέψη για συνολικό κλείσιμο των σχολείων, απάντησε ότι "αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις εισηγήσεις που, δεχόμαστε από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, συνεχίζουμε τον ίδιο κανόνα. Γιατί, ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση , και φυσικά επαναξιολογούμε κάθε φορά ανάλογα με τις εξελίξεις".

Μερίδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, ιδίως μετά την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος" της Θεσσαλονίκης, Στρατή Πλωμαρίτη.

Η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη δήλωσε: "Εφόσον δεν ήθελε να είναι στην Επιτροπή, είναι δεκτή η άποψή του. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι το σενάριο που πρόβαλε θίγει όχι μόνο το Υπουργείο και το ΕΚΕΠΥ, αλλά όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο από γιατρό να ακούγονται αυτά τα πράγματα".

"Η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχει πιστοποιηθεί πλήρως", δήλωσε στον flash 96 ο λοιμωξιολόγος Στράτος Πλωμαρίτης, ο οποίος παραιτήθηκε από την Επιτροπή Πανδημίας στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, στη Θεσσαλονίκη.

Γ. Πεταλωτής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι και στο θέμα της αντιμετώπισης της νέας γρίπης υπάρχει έντονη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης,η οποία (κυβέρνηση) "τοποθετείται υπεύθυνα και είναι υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής". "Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει δείξει ότι έχει συγκεκριμένες πολιτικές για αυτό το ζήτημα”, πρόσθεσε ο κ.Πεταλωτής και αναφέρθηκε στον εμβολιασμό της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τρία νέα σοβαρά κρούσματα


Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. ενημερώνει ότι τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Α(Η1Ν1)ν, που παρουσίασαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, διασωληνώθηκαν και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας:

· Γυναίκα 37 ετών, με ιστορικό υποκείμενης νόσου (παχυσαρκία)

· Γυναίκα 42 ετών, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου

· Άνδρας 42 ετών, με ιστορικό υποκείμενης νόσου (ανοσοκατασταστολή)

nooz.gr

Read more...

ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑ... ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ!


Τον κοίταζε στα μάτια σαν να μην το πίστευε. Η Ντόρα περίμενε να ανακοινώσει την πολυπόθητη στήριξη ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Κάτι παρόμοιο που έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς με το Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σπηλιωτόπουλος, Αβραμόπουλος. Δυο στελέχη που από δελφίνοι μετατράπηκαν σε δορυφόρους μια εσωκομματικής εξουσίας που δεν θα μετατραπεί ποτέ σε κυβερνητική. Τελειωμένο κόμμα η... Νέα Δημοκρατία. Χωρίς ιδέες, χωρίς ταυτότητα, με τα ίδια και τα ίδια ανακυκλωμένα πρόσωπα που απλά αλλάζουν ρόλους. Ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του. Ο καθένας κοιτάζει τις συμμαχίες τους. Κόμμα χωρίς μέλλον και προοπτική... Δεν γίνεται να βρεθεί ένας άνθρωπος από την κοινωνία σαν τον Βγενόπουλο να τους πάρει όλα τα (γαλάζια) σώβρακα;
fimotro


Read more...

Ολομέτωπη επίθεση Βγενόπουλου για τις άγονες γραμμές



Ολομέτωπη επίθεση Βγενόπουλου για τις άγονες γραμμές

Του Δημήτρη Παφίλα

Το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων των αεροπλάνων αλλά και τις κατηγορίες της απιστίας περί την υπηρεσία και την παράβαση καθήκοντος, έθεσε για τα μέλη της επιτροπής που κατακύρωσε τον διαγωνισμό των άγονων γραμμών, ο πρόεδρος της MIG, κ.Ανδρέας Βγενόπουλος.

Μιλώντας για τον διαγωνισμό που κατακυρώθηκε σε δύο μικρότερες εταιρείες, τόνισε ότι «Κάποιοι αποφάσισαν να ξοδέψουν 2,2 εκατομμύρια ευρώ ή 800 εκατομμύρια δραχμές, ενώ η προσφορά της Olympic Air, ήταν μηδενική».

Ο κύριος Βγενόπουλος κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και την προηγούμενη για απουσία πολιτικής στον τομέα των μεταφορών και έθεσε το θέμα της ασφάλειας, καθώς όπως είπε με τον διαγωνισμό επιτρέπεται οι εταιρείες να συμμετάσχουν χωρίς να έχουν αεροπλάνα αφού μπορούν να τα νοικιάσουν από άλλες χώρες.

Ο κ.Βγενόπουλος, έκανε ιδιαίτερη προσωπική επίθεση προς τον κ.Σηφουνάκη, καθώς επί 5 χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα μεταφορών του ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά όπως αποδείχθηκε δεν διαθέτει καμία πολιτική για τις αερομεταφορές είτε για τα ποιοτικά κριτήρια των διαγωνισμών είτε για τα οικονομικά.

.protothema.gr


Read more...

Στο μικροσκόπιο της Εurostat η Ελλάδα

Τη διήθηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, από τα οποία προκύπτει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, επιχειρεί αντιπροσωπεία της Eurostat, που θα βρίσκεται στην Αθήνα από σήμερα Δευτέρα έως και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Κεντρικό στόχο των ελέγχων αποτελεί η αποκαλούμενη «άσπρη τρύπα», δηλαδή τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, τα χρέη των νοσοκομείων και γενικά οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες που μένουν εκκρεμείς και δεν αναγράφονται στο έλλειμμα.


Σε αγώνα περικοπών δαπανών από τον προϋπολογισμό που κατατίθεται στην Παρασκευή στη Βουλή, επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι Βρυξέλλες θέλουν να δουν ριζικές αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κομισάριος Αλμούνια θα εκδηλώσει τη διαφωνία του και τη δυσαρέσκειά σου και θα μας υποχρεώσει σε αυστηρά μέτρα.

Ίσως είναι η τελευταία φορά που η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να πράξει με ιδία πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση που μας έχει στρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Χοακίν Αλμούνια θα εκφράσει τις απόψεις του στο επόμενο Ecofin που θα λάβει χώρα την 2α Δεκεμβρίου, όπου εφόσον η Κομισιόν δεν ικανοποιηθεί από τις αλλαγές θα ασκήσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει παράταση για τέσσερα χρόνια.
nooz.gr

Read more...

Επίσκεψη Παπανδρέου στο ΚΕΠ Συντάγματος

Το ΚΕΠ της πλατείας Συντάγματος επισκέφθηκε σήμερα το πρωϊ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου συνομίλησε με πολίτες που είχαν προσέλθει για να εξυπηρετηθούν, αλλά και με υπαλλήλους
Είναι η δεύτερη ξαφνική επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε δημόσια υπηρεσία χωρίς τη συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων και δημοσιογράφων.
nooz.gr

Read more...

Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο αύριο η πορεία



Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πήγε το πρωί στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου είχαν αποτίσει φόρο τιμής η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής ΝΔ, Σπύρος Ταλιαδούρος.

Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα είναι ανοιχτές οι πύλες του Πολυτεχνείου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εξέγερση, οι οποίες κορυφώνονται το μεσημέρι της Τρίτης με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι πρυτανικές αρχές για την αποφυγήν επεισοδίων, αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά όλα τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός του Πολυτεχνείου.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική κατά τη διάρκεια του τριημέρου και της πορείας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων, ενώ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλους του δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι και την πλατεία Κάνιγγος.

ΚΚΕ

Σε μήνυμά του το ΚΚΕ, αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή του «καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ».

«Καμία θυσία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας», τονίζει, σημειώνοντας ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει νόημα και συνέχεια μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης και συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της, τη λαϊκή εξουσία».

«Καμία ελπίδα δεν πρέπει να εναποτεθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Τα κόμματα αυτά δεν αλλάζουν. Οι αυταπάτες, η ανοχή, οι ψεύτικες ελπίδες και η μοιρολατρία είναι επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε», αναφέρει, μεταξύ άλλων, καλώντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην δεχθούν «τις νέες δραστικές περικοπές στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, τη συνέχιση και το δυνάμωμα της ληστείας στο εισόδημα» αλλά και να «πουν ένα ισχυρό ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας».

ΣΥΡΙΖΑ

«Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή, αποτελεί η εξέγερση του Νοέμβρη. Ο Νοέμβρης δεν ήταν κάτι στιγμιαίο ούτε και αφορά μόνο μία γενιά», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με το ΄΄Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία΄΄ παρέλαβε από τη γενιά της αντίστασης μία βαριά, πολύτιμη σκυτάλη. Άνοιξε μέτωπο διαρκές, με τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέτωπο διαρκές για ανεξαρτησία», προσθέτει και τονίζει πως «σήμερα για τα κινήματα, για τη ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Νέες μορφές αλλοτρίωσης και καταπίεσης, νέου τύπου δεσμά, απαιτούν σήμερα νέους αγώνες».

«Σ’ έναν δρόμο σαν τον δρόμο του Νοέμβρη, τον δρόμο που μετατρέπει την οργή σ’ ελπίδα οφείλουμε να βαδίσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.


Read more...

Πιάσαν με καρφωτή το Ριτζάι και την Σούλα...


Ζωσμένη με χειροβομβίδες η Σούλα...
Μπλόκο 25 αστυνομικών των ΕΚΑΜ στο 'Ανω Σούλι Μαραθώνα, στο κρησφύγετο Ριτζάι.
Συνέλαβαν τον ίδιο, την περίφημη Σούλα, και 2 ακόμη άτομα.
Ο Ριτζάι ήταν οπλισμένος σαν αστακός, αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Το...
ίδιο και η Σούλα που ήταν ζωσμένη με χειροβομβίδες.
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν ήταν μαζί τους , κι ούτε υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι το τελευταίο καιρό έχει επαφές μαζί τους...

nonews-news.


Read more...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΦΑΝΤΟΜΑ"


Μεγάλη Πανελλαδική Δημοσκόπηση (κλικ) διενήργησε η εταιρεία ALCO για το περιοδικό “Fantomas”. Στην ερώτηση αν μέχρι σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε ή διέψευσε τις προσδοκίες ως Πρωθυπουργός οι πολίτες απαντούν, σε ποσοστό 46,1%, ότι επιβεβαίωσε τις προσδοκίες τους. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 21,8% είναι επιφυλακτικοί και μόλις το 32,1% απαντά αρνητικά. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως ο πρωθυπουργός κερδίζει θετικές γνώμες από ψηφοφόρους της ΝΔ (21,9%) καθώς και άλλων πολιτικών χώρων (30,2%). Θετική είναι και η αντίδραση της κοινής γνώμης στην επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει τα προγράμματα stage στο δημόσιο. “Ναι” απαντά το 50,5% των πολιτών.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Οι πολίτες εκφράζουν την παραδοσιακή δυσπιστία τους, και το άγχος τους για τα οικονομικά μέτρα. Ως προς το πρώτο, παρατηρείται μια ελαφρά υπεροχή του..
“όχι” στο ερώτημα αν το κυβερνών κόμμα είναι συνεπές προς τις δεσμεύσεις του, 44,3% έναντι 39,7%, με ένα σημαντικό ποσοστό (16%) να κρατά στάση αναμονής, αναμένοντας προφανώς περισσότερα δείγματα πολιτικής. Από την ίδια ερώτηση και την ποιοτική ανάλυσή της, προκύπτει ακόμη, ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι συσπειρωμένοι και στηρίζουν απόλυτα την επιλογή τους σε ποσοστό 70%. Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν την γνώμη τους για τα οικονομικά μέτρα , λέγοντας ότι βλάπτουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (46,3%). Υπάρχει, όμως, και μια ισχυρή μειοψηφία (32,7%) που δηλώνει ότι τα ευνοούν, γεγονός που δεν απαντάται συχνά, σε τέτοιου είδους ερωτήσεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες περιμένουν από τον Γ. Παπανδρέου να κάνει πράξη το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Για το άλλο θέμα της επικαιρότητας, την εκλογή νέου Αρχηγού στην Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την έρευνα της ALCO, οι πολίτες εμφανίζονται, πολύ δυσαρεστημένοι από την ποιότητα του διαλόγου, που εξελίσσεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ποσοστά 39% και 23% δηλώνουν "καθόλου" και "λίγο" ικανοποιημένοι, από τα όσα παρακολουθούν στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες. Οι επιλογές "λίγο" και "καθόλου", πάντα ως προς τον βαθμό ικανοποίησης από τον προεκλογικό διάλογο για την αρχηγία, κυριαρχούν και στους ψηφοφόρους της ΝΔ, 31,7% και 29% αντίστοιχα.

/fimotro.

Read more...

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΥΓΓΥΗΣ


Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κυμαίνεται από 300 έως 1300 ευρώ και η πρώτη δόση θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, αρχίζει αύριο ο εθνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Η αναθέρμανση της οικονομίας, η προώθηση των επενδύσεων... και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, είναι οι τρεις άξονες της κυβέρνησης για την οικονομία.
Παράλληλα, εξετάζονται δράσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον κοινωνικό διάλογο. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα στην αγορά. Στο επίκεντρο βρίσκεται και το Ασφαλιστικό. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν με το προεδρείο της ΓΣΣΕ.
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τις ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΑΔΕΔΥ. Για συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού, με στόχο μια βιώσιμη λύση, μίλησε ο πρωθυπουργός. "Οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για τον νόμο Πετραλιά και δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ισχύουν όσα έχουμε καταγγείλλει, γι’ αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα, με μπαλώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς, της εργασίας, του ανταγωνισμού, της λειτουργίας των επιχειρήσεων", τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

/fimotro.

Read more...

ΒΓΑΛΤΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΠΤΟΠ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ


Επιμέλεια : Γιώργος Αγγελόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Οι μπαταρίες παραμένουν ο υπ΄ αριθμόν ένα περιοριστικός παράγων των συσκευών που χρησιμοποιούμε. Εξαιτίας τους δεν κατασκευάζουμε καλύτερα αυτοκίνητα και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια ταινία δύο ωρών στο κινητό τηλέφωνό μας. Χώρια που το ηλικίας τριών ετών λάπτοπ μας δεν μπορεί πια να μας συνοδεύει στα μακρινά αεροπορικά ταξίδια μας. Βρίσκονται παντού, αλλά τις...
θυμόμαστε μόνο όταν μας εγκαταλείπουν. Πρέπει τότε να βρούμε έναν τρόπο να τις ξαναφορτίσουμε- και ακριβώς εκείνη τη στιγμή μας δίνουν στα νεύρα. Γιατί είναι αλήθεια ότι οι μπαταρίες υπακούουν σε μια «παλιομοδίτικη τεχνολογία», ενώ οι συμβουλές για το πώς μπορούμε να τελειοποιήσουμε τη χρήση τους είναι πολλές και συχνά αντιφατικές. Ορισμένοι πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος είναι να τις φορτίζουμε όσο το δυνατόν συχνότερα. Άλλοι προειδοποιούν εναντίον των υπερβολικών φορτίσεων. Καλύτερα, λένε, να αφήνουμε κάθε τόσο τις μπαταρίες να αδειάζουν εντελώς.
Ο Φαράντ Μαντζού του ηλεκτρονικού περιοδικού Slate απευθύνθηκε για συμβουλές σε έναν ειδικό, τον Ίζιντορ Μπούχμαν που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cadex Εlectronics, καναδικής επιχείρησης η οποία ειδικεύεται στις δοκιμές μπαταριών. Ο Μπούχμαν διαχειρίζεται επίσης το Βattery University, ιστότοπο πολύ χρήσιμο για τους μηχανικούς και άλλους ερασιτέχνες των συσσωρευτών. Η πρώτη αντίδρασή του ήταν πως δεν μπορεί κανείς να κάνει και πολλά για να παρατείνει τη ζωή των μπαταριών του. Σε κάθε περίπτωση, η μπαταρία θα φτάσει κάποια μέρα σε σημείο όπου δεν θα μπορεί πλέον να φορτιστεί και θα πρέπει να την ανακυκλώσουμε, δηλαδή να την πετάξουμε. Θα πεθάνει αν τη χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, θα πεθάνει αν δεν τη χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ, θα πεθάνει αν την φορτίζουμε υπερβολικά, θα πεθάνει αν την φορτίζουμε πολύ λίγο.
Ένα πείραμα είναι αποκαλυπτικό. Βγάζουμε την μπαταρία από τη φωτογραφική μας μηχανή, τη βάζουμε κάτω από το στρώμα και σε πέντε χρόνια προσπαθούμε να την φορτίσουμε. Τι θα συμβεί; Θα είναι νεκρή. Και όταν λέμε νεκρή, δεν εννοούμε άδεια. Εννοούμε νεκρή.
Τούτων λεχθέντων, πάντως, υπάρχουν τρόποι για να παρατείνουμε τη ζωή των μπαταριών μας. Η συνήθης διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου των λάπτοπ είναι περίπου 18 μήνες έως 2 χρόνια, θα διαρκέσουν όμως πολύ περισσότερο αν τις φροντίσουμε.
/fimotro


Read more...

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ


Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή έναρξη της πρώτης φάσης εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης. Το εμβόλιο θα γίνει στο σύνολο του προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών και οδοντιάτρων. Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η ανοσοποίηση του προσωπικού του συστήματος Υγείας αποτελεί βασική προϋπόθεση να αντέξουν οι δομές περίθαλψης στην επικείμενη κορύφωση του πανδημικού κύματος. Επιδημιολογικά, η γρίπη βρίσκεται σε έντονα ανοδική φάση με πολλές δεκάδες... χιλιάδες Ελλήνων να νοσούν. Οι περισσότεροι έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ανακοινώθηκε χθες ότι τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης εισήχθησαν για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς εμφάνισαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
Πρόκειται για: Εναν 54χρονο με ιστορικό ηπατικής κίρρωσης και έναν 18χρονο τετραπληγικό, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μία 48χρονη και μία 49χρονη, με το ίδιο ιστορικό υποκείμενης νόσου (νοσογόνο παχυσαρκία), οι οποίες τέθηκαν σε εξωσωματική οξυγόνωση.
Ενδεικτικό της επιδημιολογικής εικόνας είναι ότι σε μία μόνο μέρα η νομαρχία Ανατολικής Αττικής αποφάσισε την προληπτική διακοπή λειτουργίας για επτά μέρες 24 τμημάτων του δημοτικού σχολείου του Κολεγίου Αθηνών και 23 τμημάτων του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου Ψυχικού.
Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) θεωρούν θετικό το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκτά ανοσία στον νέο ιό, στη φάση που η κλινική εικόνα είναι ήπια. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας» κατά του ιού, ώστε να είναι δύσκολη η μετάδοσή του στους κλειστούς πληθυσμούς και στην κοινότητα.
Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό βήμα για τη δημιουργία του εν λόγω «τείχους» και η στόχευση του προγράμματος είναι συγκεκριμένη. Ο εμβολιασμός ξεκινά σήμερα και στην Ισπανία, με προτεραιότητα στις εγκύους.
Οι μεσογειακές χώρες έχουν το περιθώριο να ξεκινήσουν πιο αργά τον εμβολιασμό, καθώς η επιδημία της γρίπης ξεκινά πολύ πιο αργά -σε σχέση με τον βορρά- λόγω του καιρού. Η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται στη χώρα μας προς τα τέλη Νοεμβρίου, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Το γράφημα των κρουσμάτων «γριπώδους συνδρομής» είναι ήδη έντονα ανοδικό, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκε διπλασιασμός των θετικών δειγμάτων γρίπης, με τον ιό Α (Η1Ν1)ν να υπερισχύει, σχεδόν καθολικά, του ιού της εποχικής γρίπης.

fimotro

Read more...

ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος

Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ σκληρών μέτρων ή ήπιας αντιμετώπισης της κρίσης στην οικονομία διαμηνύει τώρα η κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα πάρει όσα και όποια μέτρα θεωρεί αναγκαία για την οικονομία. Ωστόσο, πολλά από αυτά που προγραμματίζει ή έχει ήδη εξαγγείλει για το 2010 έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που του είχαν δώσει πολιτικό πλεονέκτημα έναντι της Ν.Δ. και τελικά την εκλογική νίκη. Η παραπάνω θέση αποτελεί... πλέον κυβερνητική γραμμή και αποφασίστηκε στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι σε οριακό σημείο.
Καλεί αρχηγούς
Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ο Γ. Παπανδρέου να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο, κυρίως για την οικονομία και το ασφαλιστικό, αλλά και για την υγεία και τις θεσμικές αλλαγές. Ωστόσο αυτές οι επαφές θα καθυστερήσουν λίγο ακόμα μέχρι η Ν.Δ. να αποκτήσει πρόεδρο.
Οσον αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι αυτές που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα είναι εκείνες για τις 100 πρώτες μέρες. Και γι' αυτές γίνεται ένας αγώνας δρόμου να γίνουν νόμοι του κράτους μέχρι τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ώστε να παρουσιάσει εκεί η κυβέρνηση ένα θετικό έργο. Από εκεί και πέρα, έλεγαν, η κυβέρνηση θα κριθεί συνολικά για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στο τέλος της τετραετίας.
Για την ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί μια πολιτική που θυμίζει το καρότο και το μαστίγιο. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με ένα πακέτο μέτρων που φαίνεται ότι είναι ευνοϊκά για τους πολίτες (το καρότο) και με ένα πακέτο σκληρών μέτρων που προετοιμάζεται για μέσα στο 2010 (το μαστίγιο).
Το «καρότο»
Ενδεικτικά πρόκειται για:
- Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα κατανεμηθεί ποσό 1 δισ. ευρώ. Ηδη το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα ή αύριο στη Βουλή. Θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη εισφορά στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι προχωρά σε αναδιανομή του πλούτου, παίρνοντας από τους έχοντες και κατέχοντες και δίνοντας στους αδύναμους.
- Το ν/σ για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Θα πάρει τη σειρά του για τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες και σε ειδικές περιπτώσεις φτάνει και σε διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.
- Το ν/σ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Η απόφαση είναι να γίνει νόμος του κράτους μέχρι τα Χριστούγεννα. Προβλέπει κυρίως ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
- Τιμαριθμοποίηση κλιμακίων του ΕΚΑΣ.
- Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Με το νομοσχέδιο επιδιώκει να αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον τομέα των προσλήψεων.
Και το μαστίγιο
- Το νέο Ασφαλιστικό που εξήγγειλε. Ανοίγει άρον άρον και όπως όλα δείχνουν έρχονται δυσμενείς ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους. Στο τραπέζι και η αύξηση των ορίων ηλικίας, παρότι το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα αυξηθούν ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις. Ηδη η εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών είναι προ των πυλών.
- Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Το πακέτο που προτίθεται να καταργήσει η κυβέρνηση και για το οποίο δεν είχε προδιαθέσει προεκλογικά είναι πολύ μεγάλο.
- Η αύξηση έμμεσων φόρων (ποτά και τσιγάρα). Ενα ακόμα πισωγύρισμα. Είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου την αύξηση των έμμεσων φόρων μεγάλη αδικία για τους μισθωτούς.
- Φορολόγηση με βάση την κλίμακα (κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, π.χ. επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων).
- Μείωση δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο για κάθε δύο αποχωρήσεις να προσλαμβάνεται ένας. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει το δημόσιο ταμείο, θα κλείσει όμως την πόρτα της εργασίας σε χιλιάδες νέους σε καιρούς μεγάλης ανεργίας.
- Δεν προβλέπεται επέκταση του ΕΚΑΣ σε άλλους 300.000 δικαιούχους, όπως είχε δεσμευθεί.

fimotro

Read more...

ΣΑΦΑΡΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ


Ρεπορτάζ : Μαρία Βασιλείου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει ο ρυθμός επέκτασης των ξένων αλυσίδων στην ελληνική αγορά. Παρ΄ ότι το εμπόριο έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, με την πτώση του τζίρου να αγγίζει το 30%, μεγάλα ονόματα του διεθνούς λιανεμπορίου ανοίγουν καταστήματα σε μεγάλα αλλά και μικρότερα αστικά κέντρα. Η κινητικότητα που...
επιδεικνύουν μπορεί από τη μια να δείχνει τη δυναμική ανάπτυξης που υπόσχεται το ελληνικό λιανεμπόριο, από την άλλη όμως αποτελεί κίνδυνο για τους μικρούς της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς το μερίδιό τους να μειώνεται αισθητά. Η διεύρυνση της παρουσίας των ξένων αλυσίδων αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα για τους μεμονωμένους εμπόρους, αφού τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται προς τις οργανωμένες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα. Τάση, που ενισχύει τις πωλήσεις των ξένων αλυσίδων, ορισμένες από τις οποίες βλέπουν σημαντική άνοδο, την ώρα που η αγορά εμφανίζει σημαντική πτώση.
Η γαλλική Fnac, για παράδειγμα, η οποία μόλις άνοιξε το τρίτο της κατάστημα στην Ελλάδα και σκοπεύει να αποκτήσει τουλάχιστον 10 μέχρι το 2012, κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 6,3% το εννεάμηνο, ενώ η αγορά της τεχνολογίας και των πολυμέσων εμφάνισε πτώση πωλήσεων 12,6% στο τέλος Αυγούστου. Χαμηλές τιμές, μεγάλοι χώροι
Πρόκειται για εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά και τους μεγαλύτερους του ελληνικού λιανεμπορίου, πολλοί εκ των οποίων έχουν παγώσει τα επενδυτικά τους πλάνα. Θεωρούν μάλιστα ότι το λιανεμπόριο εισέρχεται σε νέα φάση με βασικά χαρακτηριστικά την αναζήτηση χαμηλότερων τιμών και τη στροφή σε μεγάλους χώρους.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι στα πλεονεκτήματα της ελληνικής αγοράς είναι και ο αυθορμητισμός που χαρακτηρίζει τους Έλληνες στις αγορές τους, αντίθετα με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι καταγράφουν τις ανάγκες τους λεπτομερώς και αναλόγως αγοράζουν.

fimotro

Read more...

ΧΑΝΕΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Βορά για τους ιδιώτες γίνεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) λόγω της πρωτοφανούς ολιγωρίας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), η οποία τα τελευταία έξι χρόνια δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ένα από τα τουριστικά φιλέτα! Oλόκληρη η περιουσία του ΕΟΤ από το 2000 και μετά έχει περιέλθει στην ΕΤΑ, η οποία είχε...
αποκλειστική αποστολή την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Στόχος ήταν, μέσω αυτών των επενδύσεων, να εμπλουτιστεί το εθνικό τουριστικό προϊόν προσελκύοντας και νέες κατηγορίες τουριστών. Από το 2004 όμως η ΕΤΑ δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει κανένα από τα μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αξιοποίηση των μεγάλων εκτάσεων στην Ανάβυσσο και την Αφάντου Ρόδου και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο Ελληνικό. Προχώρησαν μόνο η ιδιωτικοποίηση του καζίνου της Κέρκυρας και οι παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ετοιμόρροπων μονάδων «Ξενία» και ιαματικών πηγών. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει περισσότερα από 70.000
στρέμματα γης και 371 ακίνητα φιλέτα του ΕΟΤ σε όλη την Ελλάδα διατηρώντας επ΄ αυτών δικαιώματα αξίας άνω των 380 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις ανήκαν σε ιδιώτες και απαλλοτριώθηκαν από το Δημόσιο το διάστημα από το 1960 έως το 1973, «με κύριο σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους, προς όφελος του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας». Το ελληνικό Δημόσιο είχε απαλλοτριώσει τα οικόπεδα των ιδιωτών με σκοπό να τα ενώσει με δημόσια ακίνητα και να τα χρησιμοποιήσει για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας τις δεκαετίες που θα ακολουθούσαν.
Ωστόσο, οι εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν και η τουριστική αξιοποίησή τους δρομολογήθηκε ουσιαστικά μετά το 2000. Ακολούθησε όμως η αλλαγή κυβέρνησης και η ΕΤΑ πέρασε από... σαράντα κύματα. Άλλαξε όνομα και αρκετές διοικήσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη παράλυσή της επί σχεδόν έξι χρόνια.
Τα παίρνουν πίσω οι ιδιώτες
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολύχρονης απραξίας της ΕΤΑ, οι παλαιοί ιδιοκτήτες των μεγάλων εκτάσεων του ΕΟΤ προσφεύγουν κατά ομάδες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και δικαιώνονται παίρνοντας πίσω τα οικόπεδά τους. Ήδη, η ΕΤΑ χάνει κομμάτι κομμάτι μερικά από τα πλέον περιζήτητα ακίνητα φιλέτα της σε προνομιακές περιοχές, όπως η Ανάβυσσος Αττικής, το Παλιούρι Χαλκιδικής, το Φανάρι Κομοτηνής κ.ά.
Το ΣτΕ κρίνει ότι το «εύλογο» διάστημα των 30 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου τα ακίνητα αυτά θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς, έχει παρέλθει προ πολλού. «Με δεδομένο ότι αυτό δεν συνέβη, οι παλαιοί ιδιοκτήτες των εκτάσεων απέκτησαν το δικαίωμα να ζητήσουν να τους επιστραφούν καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις στην ΕΤΑ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, ένας από τους νομικούς των ιδιωτών που έχουν πάρει πίσω τις εκτάσεις τους στην Ανάβυσσο.
Αρμόδια στελέχη της ΕΤΑ μιλούν για φάμπρικα προσφυγών και οργανωμένο σχέδιο, στο οποίο μετέχουν δικηγορικά γραφεία πίσω από τα οποία βρίσκονται- όπως υποστηρίζουν- εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες. Την άποψη αυτή στηρίζουν στο ότι για να επανέλθουν στους παλαιούς ιδιοκτήτες τους τμήματα των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, πρέπει οι τελευταίοι να πληρώσουν σημαντικά ποσά στην ΕΤΑ. Εκτιμούν λοιπόν ότι έχουν έλθει σε συμφωνία με εργολάβους ή κατασκευαστικές εταιρείες ώστε να πληρώσουν εκείνοι το ποσό που απαιτείται, με αντάλλαγμα να αναλάβουν την εκμετάλλευση των ακινήτων.
Στο στόχαστρο η Ανάβυσσος
Οι προσφυγές κατά της ΕΤΑ επικεντρώνονται κυρίως στα ακίνητα στην Ανάβυσσο Αττικής, στο Παλιούρι Χαλκιδικής και στο Φανάρι Κομοτηνής, ενώ ετοιμάζονται προσφυγές και για ακίνητα σε άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής, οι παλαιοί ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν από τα ακίνητα της ΕΤΑ στις τρεις περιοχές συνολικά περίπου 260 στρέμματα.
Η Ανάβυσσος, ένα από τα τελευταία διαθέσιμα φιλέτα στην Αττική, φαίνεται πως αποτελεί τον κύριο στόχο των προσφυγών. Πρόκειται για έκταση 1.500 στρεμμάτων, από τα οποία τα 500 είναι χαρακτηρισμένα ως δημόσιο τουριστικό κτήμα (άρα δεν κινδυνεύουν), περί τα 500 είναι παραλία, ενώ τα υπόλοιπα 450 στρέμματα προήλθαν από την απαλλοτρίωση δεκάδων μεμονωμένων οικοπέδων που ανήκαν σε ιδιώτες. Αυτά ακριβώς κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα από την ΕΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 22 αιτήσεων για ακύρωση απαλλοτριώσεων οι οποίες εκκρεμούν στο ΣτΕ, οι μισές (11) αφορούν την Ανάβυσσο, ενώ τη διαδικασία προσφυγής έχουν ξεκινήσει επιπλέον 15 πρώην ιδιοκτήτες. Ήδη, έχουν επιστραφεί στους παλαιούς ιδιοκτήτες συνολικές εκτάσεις περίπου 50 στρεμμάτων.
Μόλις τον περασμένο μήνα το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τρεις νέες αποφάσεις του δικαίωσε πρώην ιδιοκτήτες συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων στην περιοχή των Αλυκών Αναβύσσου Αττικής, οι οποίοι ζητούσαν να τους επιστραφούν οι ιδιοκτησίες τους που είχαν απαλλοτριωθεί το 1972 υπέρ του ΕΟΤ.
Η έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής είναι η δεύτερη που τεμαχίζεται με δικαστικές αποφάσεις. Ήδη στο ΣτΕ εκκρεμούν πέντε αιτήσεις ακύρωσης απαλλοτριώσεων, ενώ την ίδια διαδικασία έχουν ξεκινήσει επτά ακόμα πρώην ιδιοκτήτες. Στο Παλιούρι έχουν επιστραφεί περίπου 140 στρέμματα. Επίσης, στο Φανάρι Κομοτηνής οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω από τον ΕΟΤ περίπου 70 στρέμματα.

fimotro

Read more...

4+1 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τα πάνω κάτω έρχονται στο Δημόσιο με τις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μαζί με τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών από το 2013, η κυβέρνηση προωθεί μεγαλύτερες ποινές (μείωση σύνταξης) για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Επίσης, την...
κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, με δυνατότητα παραμονής για ακόμη 3 χρόνια. Συγκεκριμένα, τα τέσσερα μέτρα που σχεδιάζονται για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπουν τα εξής:
1 Σταδιακή αύξηση, από το 2013, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων έως και κατά 15 έτη. Η αύξηση θα αφορά τις ασφαλισμένες μετά το 1983, τα όρια ηλικίας των οποίων θα εξισωθούν με αυτά που ισχύουν για τους άνδρες.
2 Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με την καθιέρωση της τελευταίας πενταετίας για όλους.
3 Μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες συντάξεις με τη μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας.
4 Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και θέσπιση κινήτρων για παραμονή στην εργασία για 3 επιπλέον έτη.
Στο πόδι τα συνδικάτα
Οι επαφές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους κοινωνικούς εταίρους θα αρχίσουν την Τετάρτη και έχουν δημιουργήσει πολεμικό κλίμα στα εργατικά συνδικάτα, τα οποία διαμηνύουν ότι ενδεχόμενες ανατροπές στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων θα αποτελέσουν αιτία πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες- εκτός των άλλων- μελετάται να εφαρμοστεί και στους δημοσίους υπαλλήλους το αντικίνητρο μείωσης της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας. Ανάλογη ρύθμιση ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, το σχέδιο προβλέπει να δίνεται δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να παραμείνουν για ακόμη 3 χρόνια στην εργασία, εφόσον το επιθυμούν.
Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων για όλους με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Σήμερα, η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό έως το 2007 και για τα υπόλοιπα έτη με την τελευταία πενταετία.
Θίγονται 150.000 γυναίκες
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλισμένες γυναίκες στο Δημόσιο που θίγονται από τη σταδιακή αύξηση, στα 65, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανέρχονται σε 150.000. Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως μητέρες ανηλίκων και γυναίκες με τρία παιδιά, όπως και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων από το 1983 και μετά. Ειδικότερα, από την εφαρμογή της απόφασης θα θιγούν: ●Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.
Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.
●Οι μητέρες με τρία παιδιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση χρόνου εργασίας θα έχουν οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση φθάνει τα 15 χρόνια. Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993, καθώς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 6 χρόνια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
●Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.

fimotro

Read more...