Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΝΔ: Να ερευνηθεί ως σήμερα η υπόθεση των υποβρυχίων


Η ΝΔ "αξιώνει" να εξεταστούν όλα τα στοιχεία που αφορούν σε συμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμύνης μέχρι και σήμερα, ξεκαθάρισε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real Fm, o γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Τασούλας.

Ο ίδιος, ωστόσο, θεώρησε ως πιθανότερο το ενδεχόμενο η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, να λειτουργήσει ως Εξεταστική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, "η ΝΔ επιμένει στο μέχρι σήμερα από τότε που φεύγει από το σκηνικό ο κ. Τσοχατζόπουλος, εφόσον προκύψει οτιδήποτε".

"Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, να προχωρήσουμε είτε σε εξεταστική, εφόσον θέλει περαιτέρω ψάξιμο για να καθοριστούν τα αδικήματα, είτε σε προανακριτική απευθείας, εφόσον έχουμε πρόσωπα και δεν χρειάζεται το στάδιο της εξεταστικής", συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, ότι "εάν η ΝΔ υποβάλει μία πρόταση και απορριφθεί, γιατί το ΠΑΣΟΚ επιμένει μέχρι το 2009, η πρόταση θα πέσει στο κενό, ενώ αν εξετάσουμε προκαταρκτικά αυτά τα οποία δημιουργούν υπόνοιες και αυτά τα οποία αξίζει να παραπεμφθούν σε μία επιτροπή, δεν θα διαφωνήσει κανείς εν συνεχεία. Εμείς θέλουμε αυτό να γίνει μέχρι σήμερα, δεν συμφωνούμε με το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος. Εμείς θωρούμε ότι αυτό το θέμα είναι τέτοιας σημασίας, όχι για λόγους αντεκδίκησης, ή εξισορρόπησης των ευθυνών. Το αν θα καταλήξουμε σε εξεταστική ή προανακριτική, τολμώ να πω, είναι το εύκολο, το δύσκολο, λόγω των αριθμών στη Βουλή, είναι το μέχρι σήμερα".


i-reportergr
Read more...

Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα ζητά την διαγραφή του ελληνικού χρέους ως παράνομο και απεχθές

Αν τη Νομική σχολή καταλάμβαναν λαθρομετανάστες θα γινόταν πρώτη είδηση σε χρόνο μηδέν. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται για λαθρομετανάστες, αλλά για διεθνή αποστολή ειδικών επιστημόνων και προσωπικοτήτων απ' όλο τον κόσμο που θα συνεδριάσουν στην Νομική Σχολή των Αθηνών για να διερευνήσουν το ελληνικό χρέος και να επικοινωνήσουν από την Αθήνα σε όλο τον κόσμο την διαγραφή του ως παράνομο και απεχθές.Γι' αυτό το λόγο κανένα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί τους. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της υποκρισίας, της διαφθοράς και της κουκούλας που βασιλεύει στην χώρα, αυτό που απασχολεί εκατοντάδες ..............
ειδικούς επιστήμονες, πολιτικούς, οικονομολόγους, καλλιτέχνες, κ.α. σε όλον τον κόσμο -διαγραφή του ελληνικού χρέους- ακόμα δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων (είναι μονίμως απασχολημένη με το κουκούλωμα των σκανδάλων και δεν...περισσεύει χρόνος).

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Η Επιτροπή Ελέγχου Χρέους στο Εκουαδόρ ανακάλυψε ότι το 70% του χρέους της χώρας οφείλεται σε αδιαφανείς συμβάσεις και πολιτική διαφθορά.

Από την Αθήνα σε όλον τον κόσμο
Ωστόσο, η Ελληνική Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του ελληνικού δημόσιου χρέους, με το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα για τις 6,7 και 8 Μαΐου επιδιώκει να διαμορφώσει την «Διακήρυξη των Αθηνών» με την συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων, ειδικών επιστημόνων, συνδικαλιστών, μέλη κινημάτων και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με στόχο να οργανωθεί η κοινή δράση των κινημάτων, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσης για τον έλεγχο και την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους σε κάθε χώρα της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα μέτρα λιτότητας με τα οποία μαστιγώνει τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση, λαμβάνονται σύμφωνα με το σημερινό ύψος του δημοσίου χρέους. Αν επιτευχθεί η διαγραφή μέρους αυτού ως παράνομο και απεχθές, η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί να πουλήσει πλουτοπαραγωγικές πηγές της ή άλλη δημόσια περιουσία Κατά το τριήμερο της συνάντησης στη Νομική θα υπάρχουν κύκλοι συζητήσεων με τους εξής άξονες
:-Η πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα,
-Το χρέος στην Ευρώπη: βασικοί παράγοντες και η τρέχουσα πολιτική,
-Το παγκόσμιο πρόβλημα του χρέους: Οι κρίσεις χρέους στο Νότο,
-Εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση του χρέους - διεθνή διδάγματα,
-Εμπειρίες Επιτροπών Ελέγχου του Χρέους από όλο τον κόσμο,
-Οι επιπτώσεις του χρέους σε διαφορετικές χώρες της Ευρωζώνης,
Αιτήματα και κινήματα για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Συμμετοχές απ' όλον τον κόσμο
Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή προσωπικότητες από την Ευρώπη, από χώρες της Λατινικής Αμερικής , αλλά και την Αφρική και την Ασία.
Μεταξύ αυτών είναι οι κ.κ. Ερίκ Τουσέν (Βέλγιο) από την Επιτροπή για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, Αντι Στόρεϊ (Ιρλανδία) - καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Αντρέ Χούνκο (Γερμανία)-βουλευτής του Die Linke, Ντενί Ντιράν (Γαλλία) - γ.γ. της Ομοσπονδίας Γάλλων Τραπεζοϋπαλλήλων της CGT, Ντάριους Ζαλέγκα (Πολωνία) - συνδικαλιστής και δημοσιογράφος της Le Monde Diplomatique, Νικ Ντίαρντεν (Ηνωμένο Βασίλειο) από την Jubilee Debt Campaign, Οσκαρ Ουγκαρτέτσε, σύμβουλος Κεντρικών Τραπεζών Νικαράγουας -Βολιβίας στην αναδιάρθρωση του χρέους, Αλαν Σίμπιλς ( Αργεντινή), οικονομολόγος, ερευνητής, ειδικός στη σχέση Αργεντινής-ΔΝΤ, Κλαούντιο Λοσάνο βουλευτής από την Αργεντινή, Μ. Ραχμάνι (Μαρόκο) και Φάτι Τσαμκί (Τυνησία), οι οποίοι είναι μέλη των επιτροπών για την κατάργηση του χρέους στον Τρίτο Κόσμο και της Attac, Φάνγουελ Μποκόσι από το Αφρικανικό Δίκτυο και το Φόρουμ για το Χρέος και την Ανάπτυξη και οι κυρίες Μαρία-Λουσία Φατορέλι (Βραζιλία) από την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, Λίντι Νασπίλ, από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου των Φιλιππίνων.
Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές κ. Π. Λαφαζάνης και κυρία Σοφία Σακοράφα, ο οικονομολόγος κ. Λ. Βατικιώτης, η συγγραφέας κυρία Ν. Βαλαβάνη, ο συνδικαλιστής κ. Ν. Γουρλάς, ο καθηγητής εργατικού δικαίου κ. Αρις Καζάκος, ο συνταγματολόγος - πανεπιστημιακός κ. Γ. Κατρούγκαλος , ο καθηγητής οικονομικών κ. Κ. Λαπαβίτσας, ο πανεπιστημιακός κ. Ν. Μαριάς, ο ακτιβιστής κ. Γ. Μητραλιάς (CADTM Ελλάδας) , το μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ κυρία Δέσποινα Σπανού, ο πανεπιστημιακός κ. Π. Σωτήρης, ο οικονομολόγος κ. Γ. Τόλιος, μέλη των κινημάτων "Δεν Πληρώνω", όπως ο κ. Γ. Θεοδωρόπουλος από τη Θεσσαλονίκη , δήμαρχοι, όπως ο κ. Π. Φιλίππου (Σαρωνικού), αγρότες συνδικαλιστές, όπως ο κ. Β. Γκανής από τη Φθιώτιδα.

H Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Η τρέχουσα πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους έχει επιφέρει μεγάλο κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός έχει δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτήσει πλήρη πληροφόρηση όσον αφορά το χρέος που είναι δημόσιο, ή εγγυημένο από το κράτος. Ο σκοπός της ΕΛΕ είναι η εξακρίβωση των αιτίων του δημόσιου χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και της χρήσης των δανείων. Στη βάση των συμπερασμάτων της η ΕΛΕ θα διαμορφώσει κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο, ή απεχθές.

Η επιδίωξη της ΕΛΕ θα είναι να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους. Η ΕΛΕ θα επιχειρήσει επίσης να διαπιστώσει ευθύνες για τις προβληματικές συμβάσεις χρέους.
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ, αλλά ο ελληνικός λαός έχει κρατηθεί στο σκοτάδι όσον αφορά τη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους. Η έλλειψη ενημέρωσης συνιστά θεμελιώδη αποτυχία των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι λαοί που καλούνται να φέρουν το κόστος των προγραμμάτων της ΕΕ έχουν δημοκρατικό δικαίωμα στην πλήρη πληροφόρηση. Η ΕΛΕ μπορεί να συμβάλλει στην αναπλήρωση του δημοκρατικού αυτού ελλείμματος. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τη συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στην ανάπτυξη κινημάτων για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Η επιτροπή είναι διεθνής και αποτελείται από ορκωτούς λογιστές του χρέους και των δημόσιων οικονομικών, από νομικούς, οικονομολόγους, αντιπρόσωπους των εργατικών οργανώσεων και μέλη των οργανώσεων την κοινωνίας των πολιτών. Είναι ανεξάρτητη από τα πολιτικά κόμματα, αλλά δεν αποκλείει τη συμμετοχή πολιτικών, αρκεί να συμφωνούν με τους σκοπούς της. Η ΕΛΕ θα διασφαλίζει την ύπαρξη εξειδικευμένης γνώσης και θα εγγυάται τον δημοκρατικό έλεγχο καθώς και το υπόλογο όλων των εμπλεκομένων.

Για να επιτύχει το στόχο της η ΕΛΕ θα πρέπει να έχει πλήρη διαχρονική πρόσβαση στις συμβάσεις και εκδόσεις δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, αλλά και διμερούς, πολυμερούς, ή άλλης μορφής χρέους και κρατικών υποχρεώσεων. Θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες αρμοδιότητες ώστε να θέτει στη διάθεσή της όλα τα έγγραφα που κρίνει απαραίτητα για να επιτελέσει το έργο της. Θα πρέπει επίσης να θεσμοθετηθούν πρόσφοροι τρόποι ώστε να μπορεί να καλεί προς εξέταση δημόσιους λειτουργούς, όπως και να ανοίγει, μετά από αιτιολογημένο αίτημά της και δικαστική συνδρομή, τραπεζικούς λογαριασμούς, ιδίως λογαριασμούς του δημοσίου σε ιδιωτικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Θα πρέπει, τέλος, να διαθέτει επαρκές χρονικό διάστημα για να μελετήσει τις συμβάσεις και να εξαγάγει το πόρισμά της. Πρωτοβουλία αποκάλυψης του δημοσίου χρέους την Κυριακή 15 Μάη Η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου καλεί οικονομολόγους, νομικούς και όποιον άλλον θέλει να βοηθήσει (το μόνο που απαιτείται είναι χρόνος και θέληση) σε σύσκεψη εργασίας την Κυριακή 15 Μάη στην Αθήνα.
Θέμα της συνάντησης θα είναι η οργάνωση της δουλειάς στην κατεύθυνση διερεύνησης και αποκάλυψης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Μάνος Μεϊμαράκης
elkosmos.gr
http://epirus-ellas.blogspot.com/2011/04/blog-post_8580.html
Αναρτήθηκε από gatzoli

Read more...

Εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ μέσα σε 45 ημέρες προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία

Για την ομαλή χορήγηση των φαρμάκων

(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς μέσα σε 45 ημέρες και την άμεση καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των άλλων οφειλών με σκοπό την ομαλή χορήγηση των φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους προωθεί τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας με τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι εντός 45 ημερών από την υποβολή του λογαριασμού θα εξοφλεί ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου τις οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς ενώ άμεσα θα καταβάλει το 90% απαιτήσεων που έχουν άλλοι προμηθευτές «ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή χορήγηση παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του».

Οι ρυθμίσεις που υιοθετούνται έχουν αναδρομική ισχύ από τις 2 Μαρτίου 2011.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η καταβολή των οφειλομένων «γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ».

«Η θεώρηση του εντάλματος γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Επιτρόπου του
Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

«Αν κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών προκύψει τελικό ποσό
μικρότερο του αιτηθέντος και εξοφληθέντος, η διαφορά παρακρατείται από τους
επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών».

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να ελέγχουν την εφαρμογή της φαρμακευτικής και υπόλοιπης νομοθεσίας που αφορά την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της.

Η αρμοδιότητα του ελέγχου της επιβολής των κυρώσεων, σύμφωνα με την τροπολογία, ασκείται από το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας, στο οποίο διαβιβάζονται αιτιολογημένες οι σχετικές εκθέσεις.

Παράλληλα κατατέθηκε τροπολογία για την λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τις απορροφήσεις θυγατρικών εταιρειών των τραπεζών από τις ίδιες και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συλλυπητήρια Παπανδρέου σε Ομπάμα

Ο Πρωθυπουργός απέστειλε προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Barack Obama, συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τα θύματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τις επιπτώσεις από τους καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και στέρησαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, αφήνοντας πίσω τους ακόμη περισσότερους τραυματίες και άστεγους.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας σε όλους, αυτές τις δύσκολες ώρες.» αναφέρει το τηλεγράφημα του Γιώργου Παπανδρέου .


Read more...

ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Από το : enimerosi24.gr
Τελικά δεν ήταν μόνο η αποστολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Αμερική που στοίχισε στο ελληνικό κράτος ο κούκος αηδόνι, αλλά και το συνεργείο της ΕΡΤ που τον ακολούθησε. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 13.000 ευρώ κόστισε η αποστολή της...
κρατικής τηλεόρασης που κλήθηκε να καλύψει τηλεοπτικά την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ. Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για τη μετάβαση των τεχνικών και των δημοσιογράφων αλλά και το κόστος για τα κυκλώματα που άνοιξαν για να μεταδοθεί το οπτικοακουστικό υλικό στην Ελλάδα. Μπορεί το συνολικό κόστος της αποστολής να βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, αλλά τα εν λόγω πλάνα παραχωρήθηκαν με τη γνωστή μέθοδο του pool σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία εξασφάλισαν το οπτικοακουστικό υλικό, εντελώς δωρεάν. Αραγε ο Υπουργός που πρόσφατα ανακοίνωσε την ένταξη της ΕΡΤ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, δεν γνωρίζει ότι το τηλεοπτικό συνεργείο που τον ακολουθεί, κοστίζει πανάκριβα στην κρατική τηλεόραση, ενώ παράλληλα τα πλάνα διανέμονται δωρεάν (και αφορολόγητα) στους ιδιωτικούς σταθμούς;
Read more...

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ...


Άλλη μία αντίδραση υπήρξε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αυτή τη φορά από το ιστορικό στέλεχος και πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Ο Α. Κακλαμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υποστήριξε ότι «αυτό το οποίο θα κερδίσει η οικονομία και η χώρα από ενδεχόμενη μετοχοποίηση είναι ασήμαντο σε σχέση...
με αυτό που θα χάσει» .

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής,εξέφρασε τις σοβαρές του επιφυλάξεις, ενώ υπογράμμιζε ότι του προκαλεί «ποικίλες σκέψεις η εκστρατεία που βλέπει ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, που όταν δεν γνωρίζει, φαντάζεται τις σχέσεις που υπάρχουν με παράγοντες οικονομικούς».

Παράλληλα, εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος, όπως ανέφερε, από την « εκστρατεία με αφορμή την έκθεση του επιτρόπου της δημόσιας διοίκησης για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ», καθώς και από την «προσπάθεια που γίνεται να απαξιωθούν εντελώς όσοι ασχολούνται με τον συνδικαλισμό».
Read more...

Ποιος βουλευτής πέταξε τα λεφτά του ...στα σκουπίδια;...



Ο βουλευτής αν και κυβερνητικός δεν φαίνεται να είχε πειστεί από τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι "όλα πάνε καλά" και δεν πάμε για αναδιάρθρωση.

Γι΄ αυτό και απέσυρε τις καταθέσεις του από τη τράπεζα. Έβαλε τα χρήματα σε μαύρη σακκούλα σκουπιδιών αλλά ... επιστρέφοντας σπίτι δεν τα "τακτοποίησε" σε ασφαλές μέρος.

Η οικιακή βοηθός που ήρθε για να αναλάβει υπηρεσία στο σπίτι,θεώρησε ότι οι μαύρες σακκούλες είναι σκουπίδια και τις πέταξε στο κάδο!

Καταλαβαίνετε τι έπαθε ο βουλευτής! Του κόπηκαν τα πόδια! Μέχρι να φτάσει στο κάδο σκουπιδιών για να δει αν είχε περάσει στο μεταξύ το απορριματοφόρο...τα είδε όλα! Ευτυχώς βρήκε τη σακκούλα και ηρέμησε.

Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή.
onalert.gr



Read more...

Αποκήρυξαν... την αποκήρυξη της απογραφής

newpost.gr
Αποκήρυξαν... την αποκήρυξη της απογραφής
Τελικά αν πέτυχε κάτι η αποκήρυξη της απογραφής είναι να ενώσει την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ εναντίον της... αποκήρυξης.

Χθες στο καφενείο, το εντευκτήριο και τους διαδρόμους της Βουλής οι βουλευτές της ΝΔ το μόνο πράγμα που συζητούσαν ήταν αυτό. Και όλοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα που τους έθεταν δημοσιογράφοι ή συνάδελφοί τους γιατί το έκανε αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ορισμένοι μάλιστα επιστράτευσαν και το χιούμορ τους. Σε μια παρέα ήταν ο Γιάννης Τραγάκης, ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Γιάννης Ανδριανός. Όταν δημοσιογράφος τους πλησίασε και άρχισε να τους ρωτά, ο κ. Τραγάκης χαμογελώντας απάντησε "η απογραφή του πληθυσμού έγινε πριν από λίγα χρόνια και νομίζω ότι θα ξαναγίνει τώρα".

Πιο πολιτικός ο Ανδρεάς Λυκουρέντζος άφησε αιχμές λέγοντας "καλώς ή κακώς υπάρχουν πάντα τα πρακτικά της Βουλής γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε".

Και όταν δημοσιογράφος ρώτησε "λέτε να υπάρχει καμία ομιλία Σαμαρά που στηρίζει την απογραφή; " και οι τρεις έφυγαν γελώντας.

Read more...

Νεκροί οι δύο επιβαίνοντες του ιδιωτικού αεροσκάφους στο Πόρτο Χέλι

Εντοπίστηκαν από το Λιμενικό


http://img.protothema.gr/2296664B8685D407E540FB80D122135B.jpg
Εκπαιδευτικό χαρακτήρα είχε η μοιραία για τους δύο επιβαίνοντες πτήση του μονοκινητήριου αεροσκάφους που κατέπεσε στο Πόρτο Χέλι.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο των Μεγάρων και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Protothema.gr ότι πριν πέσει είχε πραγματοποιήσει προσγειώσεις και απογειώσεις.

Οι δύο επιβαίνοντες βρέθηκαν νεκροί λίγο μετά τις 5 το απόγευμα μέσα στο αεροσκάφος που είχε καταπέσει νωρίτερα στην θέση Χηνίτσα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Πόρτο Χέλι.

Την πτώση είχε αναφέρει θαλάσσιο ταξί και στην περιοχή, όπου υπάρχει ιδιωτικός αεροδιάδρομος, έσπευσαν δυνάμεις του Λιμενικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα σώματα των δύο άτυχων επιβατών εξετάζονται ήδη στο νεκροτομείο του Κρανιδίου για ταυτοποίηση.
Read more...

Ο Βορίδης «αδειάζει» τον Καρατζαφέρη


Έμμεσες αλλά σαφείς αποστάσεις από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αναφορικά με την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το θέμα των υποβρυχίων, κράτησε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στο Ρ/Σ “ΝΕΤ FM” ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ενόχληση του Προέδρου του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, καθώς θεώρησε ότι η πρόταση Καρατζαφέρη να εξετάσει η Προανακριτική Επιτροπή τα πεπραγμένα του Υπ. Άμυνας και πέραν της περιόδου 2000-2001, εμπλέκει και τον ίδιο χωρίς στοιχεία.

“Απ' ό,τι καταλαβαίνω ο κύριος Μεϊμαράκης ενοχλήθηκε από τη στάση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ότι πρέπει η διαδικασία προκαταρκτικής να ανοίξει και να συμπεριλάβει όλο το εύρος της συμβάσεως. Εκεί λοιπόν ενοχλήθηκε ο κύριος Μεϊμαράκης γιατί λέει, χωρίς να έχει γίνει εξεταστική επιτροπή πάτε να με εμπλέξετε και να μου αποδώσετε ποινικές ευθύνες; Καταλαβαίνω το δικαιολογημένο της ενοχλήσεως. Δικαίως ή αδίκως είναι κάτι που θα μας προέκυπτε από τον έλεγχο» σημείωσε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.
Η διαφοροποίηση του κ. Βορίδη από μία κεντρική πολιτική επιλογή του Προέδρου του κόμματός του πάντως προσλαμβάνει ιδιαίτερη πολιτική αξία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι διατυπώνεται στο περιθώριο της κόντρας Μεϊμαράκη- Καρατζαφέρη, η οποία πλέον έχει λάβει διαστάσεις ανοιχτού πολέμου ανάμεσα στους δύο άντρες.
Read more...

Τέσσερις προσαγωγές στο πλαίσιο των ερευνών για τον εμπρησμό της Marfin

Έρευνες σε Κυψέλη και Εξάρχεια

Η φονική πυρπόληση του υποκαταστήματος της Marfin επί της οδού Σταδίου στις 5 Μαΐου 2010 είχε αποτέλεσμα το θάνατο τριών  τραπεζικών υπαλήλων
Η φονική πυρπόληση του υποκαταστήματος της Marfin επί της οδού Σταδίου στις 5 Μαΐου 2010 είχε αποτέλεσμα το θάνατο τριών τραπεζικών υπαλήλων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τέσσερα άτομα προσήχθησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά τις έρευνες που πραγματοποίησαν αστυνομικοί σε σχέση με την πυρκαγιά στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου πέρυσι.

Έρευνες πραγματοποιούνται από τους αστυνομικούς στα σπίτια που διέμεναν οι προσαχθέντες στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη (στην οδό Κερκύρας).

Οι προσαχθέντες σύμφωνα με πληροφορίες είναι νεαρής ηλικίας και κατά την Αστυνομία ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, ένας 36χρονος ελέγχεται για τις δολιοφθορές στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» απέναντι από τη Marfin και οι υπόλοιποι για τις δολιοφθορές στο κατάστημα της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εισαγγελέας ζήτησε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις, ενώ υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής άλλων δύο ατόμων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

H επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής και συμμετέχουν δεκάδες αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, που απλώνεται σε όλη την Αττική, «χτενίζονται» γειτονιές όπως η Κυψέλη και τα Εξάρχεια.

Ανάμεσα στα άλλα εξετάζεται το ενδεχόμενο οι έρευνες και οι προσαγωγές να αφορούν πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις και κυρίως την φονική πυρπόληση του καταστήματος της Τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου πριν από έναν ακριβώς χρόνο, στις 5 Μαΐου 2010, όταν οι βόμβες μολότοφ σκότωσαν τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους.

Η επιχείρηση συνεχίζεται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανακαλούνται τα πλαστά πτυχία των ΤΕΕ της Άρτας

newpost.gr
Ανακαλούνται τα πλαστά πτυχία των ΤΕΕ της Άρτας
Τα πλαστά πτυχία που είχαν χορηγηθεί κυρίως από ΤΕΕ της Άρτας και αποτέλεσαν το διαβατήριο για διορισμό στο δημόσιο, για δεκάδες αποφοίτους ανακαλούνται ενώ δόθηκε εντολή στο ΑΣΕΠ να μη λαμβάνει υπόψιν του τους συγκεκριμένους τίτλους σπουδών.

Η υπόθεση αυτή είχε αποκαλυφθεί προ τετραετίας και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς είχε στηθεί στα Γιάννινα, την Άρτα και άλλες επαρχιακές πόλεις μία τεράστια φάμπρικα η οποία χορηγούσε τίτλους σπουδών με άριστα έναντι αδρής αμοιβής. Σε πολλές περιπτώσεις οι απόφοιτοι δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα. Το θέμα επανέρχεται τώρα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία γίνεται γνωστή η ανάκληση των τίτλων σπουδών.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται: Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έδωσε αμέσως εντολή να επισπευσθεί η διερεύνηση του θέματος με τα πλαστά πτυχία ιδιωτικών ΤΕΕ Άρτας. Υπόθεση που εκκρεμούσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμα τέλη του 2010 ζητά την ανάκληση των πτυχίων.


Εν συνεχεία η Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου Φιλιώ Νόκα, προβαίνει σε ανάκληση των πτυχίων αυτών κατ' εντολή της πολιτικής ηγεσίας, η οποία παράλληλα ζητά από το ΑΣΕΠ να μη λαμβάνει υπόψη του τους συγκεκριμένους τίτλους σπουδών στους διαγωνισμούς του.

Πηγή: epirusgate

Read more...

Σκληρή αντιπαράθεση Καρατζαφέρη - ΝΔ για την υπόθεση των υποβρυχίων

Μετά την απόφαση για προανακριτική

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης εκ μέρους της ΝΔ
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης εκ μέρους της ΝΔ
Αθήνα
Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΝΔ και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη για την υπόθεση των υποβρυχίων. Μετά τον Ευ.Μεϊμαράκη και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κ.Τασούλας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, κατηγόρησε τον κ. Καρατζαφέρη ότι πίεζε την κυβέρνηση της ΝΔ να παραλάβει τα υποβρύχια. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε: «Προσπαθούν να βγάλουν τα μύρια όσα για να ακυρώσουν αυτήν τη φωνή. Δεν θα σταματήσω να πολεμάω την αδιαφάνεια, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να με λασπώσουν».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας δήλωσε: «Οι καταγγέλλοντες είναι πιο ελεγκτέοι από τους καταγγελλόμενους, πρέπει να τους ελέγξουμε. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, την περίοδο 2008-2009, εγκαλούσε την κυβέρνηση γιατί δεν παραλάμβανε τα υποβρύχια».

Ο Κώστας Τασούλας στον ΒΗΜΑ 99,5

Ο Κ.Τασούλας πρόσθεσε ότι η ΝΔ ούτε υπέγραψε, ούτε παρέλαβε τα υποβρύχια, καθώς και ότι δεν μπορούσε να ακυρώσει τη σύμβαση, γιατί θα υπήρχαν απίστευτες επιπτώσεις.

Κατά του Γ.Καρατζαφέρη στράφηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ πως δεν άντεξε τις αποκαλύψεις και τα ερωτήματα που του έθεσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και γι' αυτό φρόντισε να μιλήσει στη Βουλή πριν από αυτόν και μετά να αποχωρήσει.

Ο κ. Μιχελάκης απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, παρουσιάζοντας ερωτήσεις που είχαν καταθέσει βουλευτές του κόμματός του στο Κοινοβούλιο, με τις οποίες ήθελαν να ενημερωθούν για ποιους λόγους δεν είχαν ακόμα παραληφθεί τα υποβρύχια και οι τορπίλες τους.

Έκανε μάλιστα λόγο για «έμμεση πίεση» για την παραλαβή των ίδιων υποβρυχίων και εξέφρασε την απορία του: «Γιατί τόση πρεμούρα από τον κ. Καρατζαφέρη, όχι γενικά για τους εξοπλισμούς, αλλά για τα συγκεκριμένα υποβρύχια; Γιατί πίεζε; Πως είναι δυνατόν ο κ. Καρατζαφέρης όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση να εγκαλούσε τους τότε υπουργούς γιατί δεν παραλάμβαναν τα υποβρύχια, επειδή αρνούνταν να συμπράξουν στο σκάνδαλο και τώρα έρχεται να κατηγορεί για δήθεν εμπλοκή στο σκάνδαλο; Και επιτέλους ώς πού θα φτάσει ο λαϊκισμός τη μια προς το ένα και την άλλη προς το άλλο άκρο;».

Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα είπε σήμερα το πρωί σε συνεντεύξεις του ο κ. Μεϊμαράκης περί «νονού» που εκτελεί συμβόλαια, ενώ σε ερώτηση γιατί ο πρώην υπουργός Άμυνας δεν είχε προχωρήσει εδώ και καιρό στις καταγγελίες που κάνει τώρα, υπενθύμισε πως η ΝΔ ούτε υπέγραψε ούτε παρέλαβε τα υποβρύχια.

Επανέλαβε μάλιστα τη θέση του κόμματος για τη σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, αναφορικά με την περίοδο 1998-2002, ενώ για την περίοδο μετά το 2002 μέχρι και σήμερα προτείνει την εξέταση των γεγονότων της περιόδου αυτής από τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής και θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της, ανάλογα με το σχετικό πόρισμα.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, κατά την συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιτέθηκε στον Γιώργο Καρατζαφέρη, μετά την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ για κατάθεση από κοινού με την ΝΔ πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις ευθύνες όλων των υπουργών Αμυνας των τελευταίων ετών, καθώς και των μελών του ΚΥΣΕΑ που έλαβαν την απόφαση επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης αντέδρασε έντονα από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον κ. Καρατζαφέρη ότι τον επισκέφθηκε στο γραφείο όταν ήταν υπουργός και του ζήτησε να προχωρήσει στην παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής». Πρόσθεσε, δε, πως τέσσερις βουλευτές του ΛΑΟΣ με ερωτήσεις τους στη Βουλή τον εγκαλούσαν ότι έχει καθυστερήσει την παραλαβή.

Απαντώντας, ο Γ.Καρατζαφέρης έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε: «Προσπαθούν να βγάλουν τα μύρια όσα για να ακυρώσουν αυτήν τη φωνή. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Στις 6 Αυγούστου πήγαν να πάρουν τα βλήματα, αλλά τους χαλάσαμε τη δουλειά. Είμαι ενοχλητικός, γιατί χαλάω τις δουλειές.

»Δεν θα σταματήσω να πολεμάω την αδιαφάνεια και τις αναθέσεις. Δεν θα συμβιβαστώ, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να με λασπώσουν» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν θα προσυπογράψει «συμπαιγνίες και πλακάκια μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας υποεπιτροπής της υποεπιτροπής».

Αποστάσεις Τασούλα από τα «καλάζνικοφ» του Καμμένου

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας κράτησε αποστάσεις από την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή ότι «ο λαός μετά τα γιαούρτια θα πάρει τα καλάσνικοφ», χαρακτηρίζοντάς τις προσωπικές δηλώσεις, που δεν εκφράζουν τη ΝΔ.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο Π.Καμμένος εξήγησε τη δήλωσή του, αναφέροντας: «Η συνεχής ατιμωρησία και η αίσθηση ότι ένα κλειστό γκρουπ προφυλάσσει τους επίορκους, θα προκαλέσει στον κόσμο οργή, που θα φθάσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος και θα φθάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Πρέπει να τα προλάβουμε αυτά. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως και οι πολίτες. Να πληρώσουν όσοι τέλεσαν αδικήματα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΛΑΓΚΑΡΝT: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ"


«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα έδωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει σε τάξη το χρέος της χώρας βρίσκονται σε...
καλό δρόμο.
«Είμαι αισιόδοξη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για την αποκατάστασή της» δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.
Την ίδια στιγμή την άποψη ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τροφοδοτεί τις αβεβαιότητες στις κεφαλαιαγορές εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.
Σύμφωνα με το Bloomberg σε επιστολή που απηύθυνε προς τους μετόχους της γερμανικής τραπεζας ο Άκερμαν υποστηρίζει πως παρά τη συμφωνία για την επέκταση του πακέτου διάσωσης της Ε.Ε. και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υφίστανται στις κεφαλαιαγορές.
Κύριος λόγος κατά Άκερμαν οι σημαντικές απαιτήσεις αναχρηματοδότησης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Read more...

Για «κυβέρνηση - σκορποχώρι» μιλά η ΝΔ μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου στο Υπουργικό

Έντονη κριτική

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης
Αθήνα
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «σκορποχώρι» άσκησε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη ΔΕΗ.

Ο κ. Μιχελάκης μίλησε για «κυβέρνηση - σκορποχώρι», η οποία προσπαθεί να καλύψει τη διάλυσή της με «θερμούς εναγκαλισμούς».

Απαντώντας στα όσα είπε ο Γ.Παπανδρέου για «φεουδάρχες στα υπουργεία», ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «μια ομοσπονδία από αυτόνομα φέουδα» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποιους εννοούσε όταν έκανε λόγο για «εργολάβους της αγωνίας των πολιτών».

Υπενθύμισε μάλιστα τόσο τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και τα όσα έλεγαν μέχρι πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών περί «οικονομίας στην εντατική» και περί «Τιτανικού».

«Με μια φράση, είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έδρασε σαν έμπορος του φόβου για να επιβάλει τα πιο σκληρά μέτρα που γνώρισε ποτέ ο τόπος» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Μιχελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη ΔΕΗ.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε πως λίγο πριν τις εκλογές συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ είχαν «μπουκάρει» και τότε στα γραφεία που συνεδρίαζε το ΔΣ της ΔΕΗ για να ματαιώσουν τη λήψη αποφάσεων, «έχοντας δίπλα τους τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου όσο και τον κ. Σαχινίδη».

«Όλα αυτά φέρνουν στην επικαιρότητα το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Έταζαν τα πάντα στους πάντες, έλεγαν 'όχι' σε όλα, αντιστέκονταν με ακρότητες σε κάθε μεταρρύθμιση. Τώρα είναι αντιμέτωποι του ίδιου τους του εαυτού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος και επεσήμανε πως «το μισό ΠΑΣΟΚ πλέον είναι εναντίον του άλλου μισού».

"Το ένα απειλεί να καταστήσει όμηρο την κοινωνία, με πρωταγωνιστή τον κ. Φωτόπουλο, με τις κινητοποιήσεις που μεθοδεύει. Και το άλλο παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΠΥΡΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ


Μετά την αντιπαράθεση για την απογραφή, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα στη ΝΔ συνεχίζονται, με τον Γιώργο Σουφλιά να μπαίνει αυτήν την φορά στο στόχαστρο του Πάνου Καμμένου. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, ο...
κ. Καμμένος επισήμανε πως «την ώρα που η ΝΔ έδινε τη μάχη της διαφάνειας εκείνος ως υπουργός Δημοσίων Εργων χόρευε το τσάμικο της διαπλοκής».
Πάντως, ο κ. Καμμένος έλαβε αποστάσεις από την αντιπαράθεση για την απογραφή, λέγοντας πως «την ώρα που οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά, η ΝΔ δεν θα έπρεπε να ασχολείται με το τι έγινε 5 χρόνια πίσω».
Παράλληλα, ο Π.Καμμένος εξήγησε την τοποθέτησή του ότι «ο λαός μετά τα γιαούρτια θα πάρει τα καλάζνικοφ», που διατύπωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Η συνεχής ατιμωρησία και η αίσθηση ότι ένα κλειστό γκρουπ προφυλάσσει τους επίορκους, θα προκαλέσει στον κόσμο οργή, που θα φθάσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος και θα φθάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Πρέπει να τα προλάβουμε αυτά. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως και οι πολίτες. Να πληρώσουν όσοι τέλεσαν αδικήματα».
Από την τοποθέτηση περί καλάζνικοφ έλαβε, πάντως, αποστάσεις ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, χαρακτηρίζοντάς τις δηλώσεις του κ. Καμμένου προσωπικές, που δεν εκφράζουν τη ΝΔ.

Read more...

Σύζυγοι ανακηρύχθηκαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ

Γιορτή στο Λονδίνο


To ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους χωρίς ούτε ένα κόμπιασμα
To ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους χωρίς ούτε ένα κόμπιασμα (Φωτογραφία: Reuters )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ολοκληρώθηκε η τελετή του γάμου του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο κεντρικό Λονδίνο. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έφτασε στο Αββαείο μαζί με τον αδελφό του και κουμπάρο Χάρι. Οι καλεσμένοι -ανάμεσά τους η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος και μέλη βασιλικών οικογενειών, διασημότητες και αθλητές- είχαν λάβει από νωρίς στις θέσεις τους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στους γύρω δρόμους, προκειμένου να δουν το πριγκιπικό ζεύγος

Δείτε ζωντανά τη μετάδοση παρακάτω σε αυτή τη σελίδα.

Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ έφτασε πρώτος ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, μαζί με τον αδελφό του και κουμπάρο του, Χάρι.

Στη 13:00 το μεσημέρι έφτασε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η Κέιτ Μίντλτον, η οποία επέλεξε ένα φόρεμα με δαντέλα και τα μαλλιά ριχτά.

Λίγο μετά τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, έφτασε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ο πατέρας του γαμπρού, πρίγκιπας Κάρολος, μαζί με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Στη συνέχεια, αφίχθη η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τον σύζυγό της Δούκα του Εδιμβούργου.

Στις 13:20 ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντεμπουρι ανακήρυξε συζύγους τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Το ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους χωρίς ούτε ένα κόμπιασμα.

Στις 14:09, οι νεόνυμφοι βήγακν από το Αββαείο για να ξεκινήσουν την πορεία προς το Μπάκιγχαμ.

Ανάμεσα στους 1.900 καλεσμένους που πήραν τις θέσεις τους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ βρίσκονται, εκτός των Ευρωπαίων γαλαζοαίματων, και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτόρια, ο Έλτον Τζον, ο Τσαρλς Σπένσερ, αδελφός της Νταϊάνα, καθώς και η Τσέλσι Ντέιβι, σύντροφος του πρίγκιπα Χάρι που είναι κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στους δρόμους, όπου, μετά τον γάμο, θα πραγματοποιηθεί η πομπή του ζεύγους προς το Μπάκιγχαμ. Την ώρα της τελετής το πλήθος υπολογίζεται πως αριθμούσε 600.000 άτομα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική βόλτα κοντά στο παλάτι, προκειμένου να συναντήσει ανθρώπους που έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή, περιμένοντας να παρακολουθήσουν το μεγάλο γεγονός.Στις ευχές των παρευρισκομένων απαντούσε: «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να πω σωστά τα λόγια μου».

Η πομπή ανέδειξε τα εμβληματικά σημεία του Λονδίνου: Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, το Κοινοβούλιο και το Μπιγκ Μπεν, το Κενοτάφιο των Πεσόντων, την πρωθυπουργική κατοικία και τη συνοικία των κυβερνητικών κτιρίων, το Ουάιτχολ, το The Mall, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Clemens House (την επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Γουίλιαμ).Σύμφωνα με στοιχεία της Σκότλαντ Γιάρντ περίπου 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι 900 από αυτούς θα έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της γαμήλιας πομπής.

Τρία άτομα συνελήφθησαν λίγο πριν το γάμο στο νότιο Λονδίνο ως ύποπτοι, τους οποίους η αστυνομία θεώρησε ύποπτους ότι μπορεί να προκαλέσουν «μπελάδες». Πρόκειται για δύο άνδρες 68, 45 και μία γυναίκα 60 ετών.

Περισσότερα από 5.500 πάρτι δρόμου θα διεξαχθούν σε ολόκληρη την Βρετανία. Δεξίωση διοργανώνει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Περίπου 650 καλεσμένοι έχουν προσκληθεί σε δεξίωση στο Παλάτι, ενώ περίπου 300 στενοί φίλοι του ζεύγους θα παραστούν σε δείπνο που παραθέτει ο Πρίγκιπας Κάρολος και για βραδιά ντίσκο.

Η Βασίλισσα και ο σύζυγός της θα φύγουν για το Σαββατοκύριακο μετά τη μεσημεριανή δεξίωση και δεν θα είναι παρόντες στον λόγο του πρίγκιπα Χάρι που είναι κουμπάρος στον γάμο.

Όσο για το τυπικό της τελετής, αυτό δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, και δείχνει πως η Κέιτ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Νταιάνα: Θα ορκιστεί «να αγαπά, να υποστηρίζει, να τιμά και να τηρεί» τον πρίγκιπα Γουίλιαμ -αλλά όχι «να τον υπακούει».

Η λίστα των καλεσμένων


Στον γάμο της χρονιάς έχουν προσκληθεί, εκτός από τα μέλη των ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών, και σεΐχηδες, εμίρηδες, εξήντα αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί (ανάμεσά τους και η Αυστραλή πρωθυπουργός) και ο σερ Τζον Μέιτζορ, ως «ειδικός κηδεμόνας» του Γουίλιαμ και του Χάρι μετά το θάνατο της Νταϊάνα.

Καλεσμένη ήταν και η Μάργκαρετ Θάτσερ, της οποίας όμως η αδύναμη υγεία δεν θα της επιστρέψει να παραστεί. Ο δε διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν, πρίγκιπας Σαλμάν, ενημέρωσε την Κυριακή πως θα αναγκαστεί να αρνηθεί την πρόσκληση, λέγοντας πως «δεν θα ήθελε η κατάσταση στο βασίλειό του [δηλαδή, η άγρια καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων] να αμαυρώσει το χαρμόσυνο γεγονός».

Τελευταία στιγμή το Λονδίνο απέσυρε την πρόσκληση για το γάμο που είχε αποστείλει στον Σύρο απεσταλμένο, εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα. «Η παρουσία του Σύρου πρέσβη θα ήταν απαράδεκτη» ανέφερε το Φόρειν Όφις.

Πρόσκληση δεν έλαβαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ δεν προσκλήθηκαν ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

Απών από τον γάμο και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έλαβε πρόσκληση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Κομισιόν ξεκινάει έρευνα για τα CDSs

Στο «στόχαστρο» 16 κορυφαίες τράπεζες


http://img.protothema.gr/1E1030932CB952692AB6CFBBF091CE47.jpg
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την έναρξη δύο αντιμονοπωλιακών ερευνών στην αγορά των CDS, μια έρευνα που βάζει στο στόχαστρο της συνολικά 16 επενδυτικές τράπεζες.

Σε πρώτη φάση θα διερευνηθεί το κατά πόσον οι συγκεκριμένες τράπεζες, δηλαδή οι JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sahcs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo, Credit Agricole και Societe Generale, αλλά και η εταιρεία Markit που παρέχει τα στοιχεία για την αγορά των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, εκμεταλλεύονται τη "δεσπόζουσα θέση" τους στην αγορά.

Με δυο λόγια η Κομισιόν ερευνά κατά πόσον έχουν παραβιαστεί οι αντιμονοπωλιακοί κανονισμοί της.

Σε δεύτερη φάση η έρευνα αφορά σε 9 από τις 16 τράπεζες αλλά και την ICE Clear Europe (το κορυφαίο γραφείο συμψηφισμού - clearing house) για τα CDS στην Ευρώπη. Στόχος αυτής της έρευνας να εξακριβωθεί κατά πόσον ισχύουν προνομιακά τιμολόγια από την ICE προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο ανταγωνισμός.

Ενδεικτική της στάσης των ευρωπαϊκών αρχών είναι και η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, σύμφωνα με τον οποίο δεν αμφισβητείται η χρησιμότητα των CDS για τις χρηματοοικονομικές αγορές και για την οικονομία γενικότερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει πως το trading των cds έχει "αρκετές αναποτελεσματικότητες που δεν μπορούν να λυθούν μόνο με ρυθμιστικές κινήσεις"...
Read more...

Εσβησε το 7χρονο αγγελούδι

Εχασε τη ζωή του από ένα βεγγαλικό!


http://img.protothema.gr/B7A479BFB95BFB6EE753C883D306B4B0.jpg
Την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία άφησε λίγο μετά της 11 το πρωί της Παρασκευής ο 7χρονος από την Δροσιά Ευβοίας που το βράδυ της Ανάστασης τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα που έριξε 26χρονος στο προαύλιο χώρο εκκλησίας στο χωριό Ανθηδόνα.

Το παιδάκι έχασε το αριστερό μάτι του και μέχρι σήμερα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδας εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η καρδιά του 7χρονου δεν άντεξε και έπαθε ανακοπή.

Ο μικρός Χρήστος το Μ. Σάββατο το βράδυ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Δροσιά, δέχτηκε κροτίδα στο κεφάλι, την οποία πέταξε 26χρονος, και τον βρήκε στο κεφάλι. Υπεβλήθη σε χειρουργείο, έχασε το αριστερό του μάτι, αλλά όλοι ήλπιζαν σε ένα θαύμα. Τελικά το θαύμα δεν έγινε και «έφυγε» για τους ουρανούς σήμερα, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, όπως μεταδίδει το eviatop.blogspot.com.

Read more...

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!


Το 60% των εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης εργάζονται χωρίς ασφάλιση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών...
Επισιτισμού (ΠΟΕΕ) και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΥΤΕ) κ. Παναγιώτης Προύτζος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Κούκος.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν, ότι παρά τις επιδοτήσεις έργων εκσυγχρονισμού και ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες έχουν μεταβάλει, όπως είπαν, μέρος του κλάδου σε «κρατικοδίαιτο» έχει αυξηθεί το ποσοστό της εκ περιτροπής εργασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζόμενοι καλούνται να εργασθούν ως και δυο φορές το μήνα, ώστε να υποχρεωθούν σε παραίτηση.
Αναφέρθηκαν επίσης σε περιστατικά εισαγωγής μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργαζομένων οι οποίοι προσλήφθηκαν με καθεστώς μαθητείας και αμοιβές έως και 60% χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Read more...

ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Μόλις 1.235 επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας σε σύνολο 18.000 συμμορφώθηκαν και πλήρωσαν τον οφειλόμενο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι υπόλοιπες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αγνόησαν το...
e-mail που τους απεστάλη από την αρμόδια διεύθυνση. Πλέον, οι 16.765 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τον οφειλόμενο ΦΠΑ με τεκμαρτό τρόπο, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα προχωρούν σε έλεγχο, αλλά θα προσδιορίζουν από το γραφείο τους το ύψος του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους. Ουσιαστικά, δηλαδή, στις περιπτώσεις εντοπισμού επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα εφαρμόζεται ένα είδος τεκμαρτού προσδιορισμού του ΦΠΑ.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν, ωστόσο, ότι πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ διότι δεν έχουν εισπράξει ακόμα. Και αυτό συμβαίνει διότι η αγορά λειτουργεί με εξάμηνες και εννεάμηνες επιταγές. Επίσης αναφέρουν ότι περιμένουν να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου η ρύθμιση για την καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ ανεξάρτητα από το πότε θα πληρώσουν τον οφειλόμενο φόρο.
Στις επιχειρήσεις που αγνόησαν το πρώτο e-mail εστάλη τις προηγούμενες μέρες δεύτερο, δίνοντάς τους μια τελευταία ευκαιρία για συμμόρφωση, μέχρι την Τετάρτη 4 Μαΐου.
Ελεγχοι
Στο μεταξύ, εκτεταμένους ελέγχους προς πάσα κατεύθυνση με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο τίθενται 9.173 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ, 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου, 1.700 φυσικά πρόσωπα με αμοιβές από εμπορικές επιχειρήσεις, συμβολαιογράφοι και τραγουδιστές με ληξιπρόθεσμες οφειλές, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι 1.137 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις εκθέσεις προόδου των πέντε Ειδικών Ομάδων Εργασίας που συγκροτήθηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης. Ειδικότερα, στο στόχαστρο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών εντάσσονται:
– Οι τραγουδιστές που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– Οι συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– Οι φορολογούμενοι με οφειλές άνω των 200.000 ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
– Οι 1.137 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος βάσης 2009) και όλες οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο Χ. Α. επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ.
– 1.700 φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν αμοιβές από εμπορικές επιχειρήσεις. Στους ανωτέρω φορολογουμένους θα διενεργηθούν προσωρινοί έλεγχοι.
– Ελεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα).
– Φορολογούμενοι οι οποίοι ξέχασαν να δηλώσουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος την αξία του ακινήτου τους.
– Φυσικά Πρόσωπα τα οποία δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Στους ανωτέρω θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, θα ξεκινήσει άμεσος έλεγχος των μη υποβαλλόντων δήλωση. Σημειώνεται ότι εντοπίστηκαν 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ.
– Οι φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα.
– Οι κάτοικοι εξωτερικού με ληξιπρόθεσμες οφειλές και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
– Οι ιδιοκτήτες μισθωμένων από το υπ. πολιτισμού ακινήτων, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Read more...

Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΕ 60 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Αποδείξεις-παγίδα που οδηγούν σε απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, αυστηρά τεκμήρια που διευρύνονται και αυξάνονται, πιάνοντας όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και αλλαγές στις εκπιπτόμενες δαπάνες που περιορίζουν το...
φόρο είναι οι καινοτομίες της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν ενώπιον του εφόρου μέσα στον Μάιο -αν και εξετάζεται ήδη η παράταση των προθεσμιών υποβολής, που λήγουν από 3 έως 31 του μήνα, λόγω της εμπλοκής στο taxis.Η «Ε» σας οδηγεί βήμα βήμα στη συμπλήρωση της δήλωσής σας, που βρίθει από παγίδες, οι οποίες μπορεί να σας στοιχίσουν κάποιες εκατοντάδες ευρώ φόρου. Πρέπει να επιδείξετε ιδιαίτερη προσοχή, από τη συμπλήρωση των πληροφοριακών στοιχείων, που στις περισσότερες περιπτώσεις κρύβουν απαλλασσόμενα εισοδήματα, και τη συμπλήρωση των μισθών ή άλλων εισοδημάτων, μέχρι την αναγραφή των τεκμηρίων, που μπορεί να σας οδηγήσουν σε παραπάνω φόρο αν η αντικειμενική δαπάνη είναι χαμηλότερη από το δηλωθέν εισόδημα, και κυρίως των δαπανών που εκπίπτουν και εντέλει οδηγούν σε μικρότερο φόρο.

Ακολουθήστε τα 60 βήματα για τη συμπλήρωση της δήλωσης και μην ξεχάσετε πως είναι απαραίτητη η υπογραφή και των δύο συζύγων, ειδάλλως δεν γίνεται δεκτή, ενώ πρέπει να φέρει υπογραφή και στοιχεία λογιστή όταν συμπληρώνεται από αυτόν.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε έντυπα με συστημένη επιστολή στην εφορία είτε αυτοπροσώπως στη ΔΟΥ σας είτε ηλεκτρονικά μέσω του www.gsis.gr, εφόσον υπάρχουν κωδικοί πρόσβασης τους οποίους αποκτάτε το αργότερο εντός 5μέρου και μετά από αίτηση. Ηλεκτρονική δήλωση υποβάλλουν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής δήλωσης είναι η έκπτωση 1,5% και μέχρι 118 ευρώ από το φόρο.

Το φετινό εκκαθαριστικό, εκτός του τελικού αποτελέσματος, πληρωμή επιπλέον φόρου (εφάπαξ ή μέχρι τρεις δόσεις για βεβαίωση μέχρι Ιούλιο) ή επιστροφή, περιλαμβάνει αναλυτικά πού πάει κάθε ευρώ φόρου που πληρώνετε στο κράτος, εκτός του ότι αποτελεί και αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

1 Αν έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία του φορολογούμενου ή της συζύγου διορθώνονται πάνω στο έντυπο της δήλωσης και η εφορία σάς στέλνει μετά τη μεταβολή που έγινε στο τμήμα Μητρώου. Μόνο η αλλαγή του ονόματος ή του επωνύμου προαπαιτεί δήλωση μεταβολής στο Μητρώο.

2 Οι σύζυγοι σημειώνουν «χ» στην ένδειξη έγγαμος. Διαζευγμένοι, εν διαστάσει ή χήροι δεν αναγράφουν τα στοιχεία του άλλου συζύγου και προαπαιτείται η δήλωση μεταβολής σχέσεων στο Μητρώο.

3 Οι γυναίκες που υποβάλλουν ατομική δήλωση συμπληρώνουν τα στοιχεία «του υπόχρεου» και αναγράφουν το όνομα του πατέρα και όχι πρώην συζύγου.

4 Δηλώσεις από εκπρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου σημειώνονται στις σχετικές ενδείξεις, γίνονται δεκτές μόνο αν έχει υποβληθεί δήλωση σχέσεων στο Μητρώο.

5 Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις του πίνακα 2 και συμπληρώστε ό,τι σας αφορά αν δεν θέλετε να χάσετε τα αφορολόγητα ή να σας υπολογίσουν λάθος φόρο ή να σας ταλαιπωρήσει η εφορία.

6 Διατηρούνται και «13» παλιές ερωτήσεις σχετικά με νέους φορολογούμενους, κηδεμόνες ανηλίκων, επιτρόπους, κληρονόμους, μισθωτούς που έλαβαν στεγαστικό επίδομα, διαμένοντες σε παραμεθόριο (επιπλέον μείωση αφορολογήτου παιδιών κατά 60 ευρώ το καθένα), κατοίκους νησιών μέχρι 3.100 κατοίκους (τυγχάνουν αφορολογήτου 18.000 ευρώ), οι έχοντες μεταβολή στο Ε9 (συνυποβάλλουν και το ειδικό έντυπο αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή), κάτοικοι Ε.Ε. που απέκτησαν άνω του 90% εισοδήματος στην Ελλάδα, ανάπηροι, πληρώματα πλοίων, καθώς και αν θέλετε να έχετε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική πληροφόρηση για την εκκαθάριση της δήλωσής σας.

7 Οι «7» καινούργιες ερωτήσεις αφορούν αν εξαιρείστε από την προσκόμιση αποδείξεων (διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας, δημόσιοι υπάλληλοι εξωτερικού, φυλακισμένοι, κάτοικοι Ε.Ε. που αποκτούν εισόδημα πλέον 90% στην Ελλάδα), είστε δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (για λόγους απογραφής, φορολογικών διασταυρώσεων κ.λπ.), συνταξιούχος γεννημένος μέχρι 31.12.1945 (λόγω τεκμηρίων, καθώς εξαιρούνται οι άνω των 65 ετών για νοσοκόμο ή μείωση 30% τεκμηρίου), νέος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας (έναρξη το 2010 και γεννημένοι από 1.1.1975 και μετά ώστε να απαλλαγούν του φόρου για κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ), όσοι έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (από 1.6.2010 και μετά, καθώς χάνουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ), επιχειρηματίες με μείωση κύκλου εργασιών για δύο χρήσεις και διατήρηση αριθμού εργαζομένων (ώστε να τύχουν της μείωσης 20% των καθαρών κερδών και εισοδημάτων) και οι έχοντες περιουσία στο εξωτερικό (για φορολογικούς ελέγχους και κάλυψη τεκμηρίων).

8 Οι ανάπηροι συμπληρώνουν τον πίνακα 3 (κωδικοί 001-002) και τον αριθμό των προσώπων της οικογένειας με αναπηρία (κωδικοί 005-006) για να μη χάσουν το πρόσθετο αφορολόγητο 2.400 ευρώ.

9 Οι γονείς αναγράφουν τον αριθμό των παιδιών (003-004) για να τύχουν του πρόσθετου αφορολογήτου 1.500 ευρώ για το πρώτο παιδί, 3.000 ευρώ για δύο, 11.500 ευρώ για τρία και 2.000 ευρώ για καθένα από το τέταρτο και πάνω.

10 Αν το 2010 εισπράξατε εισόδημα προηγούμενου έτους, μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση του έτους που αφορά το εισόδημα ή αν θέλετε να φορολογηθείτε φέτος. Στην πρώτη περίπτωση, το 20% απαλλάσσεται του φόρου.

11 Αν ο εργοδότης δεν σας έδωσε βεβαίωση αποδοχών, λόγω οικονομικής αδυναμίας, επίσχεσης εργασίας, πτώχευσης ή για λόγους ανωτέρας βίας (κατάληψη) ή αν δεν σας πλήρωσε, δεν αναγράφετε αυτές τις αποδοχές και συνυποβάλλετε υπεύθυνη δήλωση εξηγώντας το λόγο.

12 Οι αμοιβές αθλητών (επιμερισμός στα χρόνια διάρκειας του συμβολαίου) δηλώνονται στους κωδικούς 317-318.

13 Τα καθαρά εισοδήματα (αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι φόροι), μόνο από μισθωτή εργασία, αθροίζονται και το συνολικό ποσό αναγράφεται στους κωδικούς 301-302. Εντάσσονται δωροεπιταγές, διατακτικές, επίδομα θέσης και ευθύνης, παροχή για οικιακό προσωπικό, δαπάνη ενοικίασης κατοικίας, τεκμαρτό ενοίκιο όταν διατίθεται κατοικία, ωφέλεια από άσκηση δικαιώματος μετοχών, παραχώρηση αυτοκινήτου για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ, επίδομα στολής προσωπικού, επίδομα διαχειριστικών λαθών ή ταμείου, έξοδα κίνησης, επίδομα ασθενείας, συντάξεις ΟΓΑ, αποζημιώσεις εκπαιδευτικών, επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, αμοιβές γιατρών σε απογευματινά εξωτερικά ιατρεία ΕΣΥ και επίδομα ΟΑΕΔ αν τα υπόλοιπα εισοδήματα ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

14 Η κύρια σύνταξη αναγράφεται στους κωδικούς 303-304 και ξεχωριστά στους κωδικούς 321-322 η επικουρική, τα μερίσματα και βοηθήματα από μετοχικά ταμεία, αρωγής ή αλληλοβοήθειας ή επικουρικά.

15 Επίσης στους κωδικούς 317-318 αναγράφονται τα επιδόματα ανέργων από προβληματικές επιχειρήσεις του ν. 1892/1990.

16Αν έχετε αγροτικά εισοδήματα συμπληρώνετε τα σημεία 4-10 του πίνακα 4Β, με το είδος της παραγωγής, τα στρέμματα ή ζώα ή άλλη μονάδα, την περιοχή, αν είναι αρδευόμενο ή μη, το καθαρό εισόδημα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (οι πίνακες αναρτήθηκαν τον Απρίλιο στις νομαρχίες και στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr). Δηλώνετε τυχόν ζημιές, αποζημιώσεις και πάγιο εξοπλισμό. Στον ίδιο πίνακα αναγράφονται καθαρά κέρδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι 100 kw και αγροτουριστική μονάδα μέχρι 10 δωμάτια (αναγραφή και σε κωδικούς 401-402, αλλά και συνυποβολή ειδικού εντύπου Ε3). Οι καινούργιοι κωδικοί 921-922 αφορούν το εισόδημα των ψαράδων βάσει βιβλίων (καθαρά κέρδη δηλώνονται σε κωδικούς 461-462) και όταν προσδιορίζεται αντικειμενικά, οι κωδικοί 923-924 (το ίδιο ποσό αναγράφεται στους κωδικούς 915-916).

17 Η επιχειρηματική αμοιβή δηλώνεται στους κωδικούς 403-404 και φορολογείται βάσει κλίμακας.

18Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο μέχρι 150.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα, μπορεί να ενταχθούν σε αυτοέλεγχο, που πλέον καθίσταται ακριβότερος, καθώς οδηγεί σε υψηλότερα καθαρά κέρδη ο νέος τρόπος υπολογισμού των εξωλογιστικών κερδών. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται μόνο από λογιστή, ο οποίος επισυνάπτει και κατάσταση δαπανών που δεν αναγνωρίζονται (κλήσεις Τροχαίας, προσαυξήσεις φόρων κ.λπ.). Με το έντυπο Ε1 συνυποβάλλεται και το ειδικό έντυπο Ε3.

19Και οι ζημιές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος δηλώνονται στους κωδικούς 511-512, με δυνατότητα μεταφοράς στα επόμενα πέντε χρόνια, εκτός κι αν υπαχθείτε στην αυτορύθμιση, οπότε μηδενίζεται.

20Σε λογιστικό σύστημα βάσει βιβλίων και στοιχείων πέρασαν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες.

21Από τα εισοδήματα του ελευθέριου επαγγέλματος εκπίπτει και ένα μέρος (70% αν είναι μέχρι 1.600 κυβικά και 35% για μεγαλύτερα) των δαπανών συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους.

22Τα εισοδήματα από ενοικιαζόμενα ακίνητα (διαμερίσματα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, γη κ.λπ.) δηλώνονται στον πίνακα 4Ε, ενώ συνυποβάλλεται και το έντυπο Ε2. Φορολογούνται όλα τα δεδουλευμένα ενοίκια, ακόμα κι αν δεν εισπράχθηκαν. Φορολογείται πλέον αυτός που έχει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου και όχι αυτός που έχει το ενοχικό δικαίωμα ενάσκησης επικαρπίας.

23 Τα κενά ακίνητα για διάστημα έξι μηνών και άνω αποδεικνύονται με την προσκόμιση λογαριασμού κοινής ωφέλειας, όπως ΔΕΗ.

24 Φορολογείται βάσει κλίμακας το εισόδημα που απομένει από τα ενοίκια μετά την αφαίρεση των εξόδων, όπως 5% (ή 15%-25% σε διατηρητέα ή 3% για οικοδομή σε οικόπεδο τρίτου και εισόδημα από γαίες) για αποσβέσεις χωρίς δικαιολογητικά, το 40% αν προσκομιστούν δικαιολογητικά (ασφάλιστρα, δικαστική δαπάνη για αμοιβή δικηγόρου προς απόδοση μισθίου και δίκες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών).

25 Δηλώνετε και το εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτου, δηλαδή ενοικίαση σε τρίτο από τον ενοικιαστή.

26 Τα εισοδήματα από διατηρητέα κτίσματα ή καταστήματα δηλώνονται στους ειδικούς κωδικούς 131-132 και 133-134, αντίστοιχα.

27 Εισοδήματα από κινητές αξίες, όπως μέρισμα από μετοχές ανώνυμων εταιρειών, τόκοι ομολογιών και χρεογράφων, αμοιβές και ποσοστά διοικητικών συμβουλίων Α.Ε., κέρδη αμοιβαίων κεφαλαίων, μερίσματα και τόκοι τίτλων αλλοδαπής, τόκοι καταθέσεων, δανείων, καθώς και τόκοι έντοκου τίτλου κατάθεσης ή εγγύησης που έγιναν ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί το 2010, δηλώνονται στον πίνακα 4ΣΤ.

28 Τα εισοδήματα από το εξωτερικό δηλώνονται στον πίνακα 4Ζ. Αν δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία για τις συντάξεις, τότε δηλώνονται και φορολογούνται στην Ελλάδα, με συμψηφισμό του φόρου που ήδη πληρώθηκε στην αλλοδαπή. Αν υπάρχει διακρατική συμφωνία, πρέπει να ελέγξετε αν η φορολόγηση αφορά μόνο την Ελλάδα ή την άλλη χώρα ή και τα δύο κράτη.

29 Το εισόδημα από τόκους, μερίσματα, τίτλους και γενικά κινητές αξίες προερχόμενες από το εξωτερικό δηλώνεται στους κωδικούς 295-296.

30 Ακαθάριστα εισοδήματα από ακίνητα του εξωτερικού δηλώνονται στους κωδικούς 171-172 και τα καθαρά εισοδήματα στους κωδικούς 173-174, ενώ για ακίνητα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. αναγράφονται στους κωδικούς 395-396.

31 Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, τα γνωστά τεκμήρια, διευρύνθηκαν και έγινα πιο αυστηρά, καθώς εντάσσονται πλέον ακόμα και η πρώτη κατοικία, το ενοικιαζόμενο ακίνητο, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους.

32 Στον πίνακα 5 προστέθηκαν 6 νέοι κωδικοί, που αφορούν στοιχεία μονοκατοικίας (240, 241, 242) και φορολογήσιμους ίππους του οχήματος που αντικαταστάθηκαν από κυβικά και αναγράφεται πια το τεκμήριο (851 έως 858). Επίσης δημιουργήθηκε νέα σειρά για σκάφη αναψυχής (711-712), προστέθηκαν τα ανεμόπτερα (715-716), εντάχθηκαν τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία (769) και η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους και σοφέρ (770).

33 Το τεκμήριο ξεκινάει από 30 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα με επιφάνεια μέχρι 80 τ.μ., 50 ευρώ για 81-120 τ.μ., 80 ευρώ για 121-200 τ.μ., 150 ευρώ για 201-300 τ.μ., 300 ευρώ για 301 τ.μ. και πάνω, καθώς και 30 ευρώ για κάθε τ.μ. βοηθητικού χώρου.

34 Το τεκμήριο προσαυξάνει 40% σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία, 2.800-4.999 ευρώ, και 70% για αξίας 5.000 ευρώ και άνω.

35 Στα τεκμήρια εντάσσονται:

- Η τεκμαρτή δαπάνη για την ιδιοκατοικούμενη κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα ή εξοχική) που προκύπτει βάσει αντικειμενικής αξίας ή τιμής εκκίνησης για τα εκτός συστήματος, επιφάνειας και κατηγορίας.

- Η μισθωμένη κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα.

- Η παραχωρούμενη δωρεάν επίσης κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

- Το αυτοκίνητο, με βάση τεκμήρια που έχουν προσδιοριστεί από το υπουργείο, ξεκινάει από 3.000 ευρώ ετησίως για οχήματα μέχρι 1.200 κυβικά και προσαυξάνει κατά 300 ευρώ ανά 100 κυβικά για 1.201-2.000 κ.έ., 500 ευρώ ανά 100 κυβικά για 2.001-3.000 κ.έ. και 700 ευρώ ανά 100 κυβικά για άνω 3.000 κ.έ., με μείωση 30% για παλαιότητα 5-10 χρόνια, 20% για άνω 10 ετών, 30% για όσα κυκλοφόρησαν μεταξύ 2001 και 2005, 50% για παλαιότερα του 2001.

- Τα ανοικτά σκάφη αναψυχής με τεκμήριο 3.000 ευρώ για μέχρι 5 μέτρα χωρίς χώρο ενδιαίτησης και 4.000 ευρώ για άνω των 5 μέτρων, με μείωση λόγω παλαιότητας. Για τα κλειστά σκάφη είναι 8.000 ευρώ για ολικό μήκος μέχρι 7 μέτρα.

- Αμοιβές πληρωμάτων πλοίων.

- Αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

- Πισίνες. Ξεκινούν από 100 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια μέχρι 60 τ.μ. και 200 ευρώ ανά τ.μ. για άνω των 60 τ.μ., με διπλασιασμό για εσωτερικές.

- Τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, όπως αναγράφονται στην απόδειξη πληρωμής.


- Βοηθητικό προσωπικό βάσει του κατώτερου ορίου αμοιβών (800 ευρώ για το 2010) της συλλογικής σύμβασης και όχι πληρωτέων αποδοχών.

- Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ για ένα άτομο και 5.000 ευρώ για ζευγάρι.

36 Προσαύξηση έχουμε 20% για μονοκατοικίες.

37 Το τεκμήριο της δευτερεύουσας κατοικίας μειώνεται 50%.

38 Στα ακίνητα προσμετρώνται και οι βοηθητικοί χώροι.

39 Τα τεκμήρια μειώνονται κατά 30% στην περίπτωση των συνταξιούχων άνω των 65 ετών (γεννηθέντες μέχρι 31.12.1945), αρκεί να έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί του πίνακα 2.

40 Απαραίτητη η συμπλήρωση όλων των στοιχείων στον πίνακα των ακινήτων. Από τη διεύθυνση και τους δρόμους που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο μέχρι την επιφάνεια και την τιμή ζώνης όταν είναι πάνω από 2.800 ευρώ.

41 Οι μήνες ιδιοκατοίκησης είναι 12 και στην περίπτωση της δευτερεύουσας κατοικίας όπου έχουμε απλώς μείωση τεκμηρίου.

42 Το σύνολο των επιβατικών αυτοκινήτων έχει πλέον τεκμήριο, ακόμα και όσα αγοράστηκαν από τον ΟΔΔΥ, συνταξιούχων ή εισοδηματιών ή άνω των 65 ετών, εισαγόμενα με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη.

43 Εξαιρούνται των τεκμηρίων τα ειδικά διασκευασμένα επιβατικά αναπήρων, οι αντίκες με πιστοποιητικό αυθεντικότητας, όσα είναι σε ακινησία με κατάθεση πινακίδων στην εφορία, εσπερινά σχολεία ή ειδικών αναγκών, οικιακοί βοηθοί για αναπήρους με αναπηρία 67% και άνω ή νοσοκόμοι για άνω των 65 ετών.

44 Εκτός των τεκμηρίων διαβίωσης υπάρχουν και τα τεκμήρια απόκτησης, το πόθεν έσχες. Εντάσσονται ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη, αεροσκάφη, κινητά αξίας άνω των 10.000 ευρώ, ανέγερση οικοδομών, πισίνες, δωρεές ή γονικές παροχές ή χορηγίες χρημάτων, καθώς και τοκοχρεολυτική δόση απόσβεσης δανείων (προς οποιονδήποτε) ή πιστώσεων. Δηλώνονται τα πραγματικά ποσά αγοράς και επισυνάπτονται αντίγραφα συμβολαίων, βεβαιώσεις ή άλλα αποδεικτικά. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμα και τα έξοδα απόκτησής τους (όπως συμβολαιογραφικά, δασμοί, φόροι κ.λπ.).

45 Στην πρώτη κατοικία έχουμε τρία καθεστώτα: απαλλαγή από τεκμήριο πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. αν αποκτήθηκαν 1.1.-22.4.2010, τεκμήριο από το πρώτο τ.μ. επιφάνειας για αποκτηθέντα 23.4.-16.12.2010 και απαλλαγή μέχρι 120 τ.μ. και αξίας μέχρι 200.000 ευρώ για αποκτηθέντα από 17.12.-31.12.2010.

46 Η απαλλαγή από το τεκμήριο ισχύει όταν ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη δεν έχουν δικαίωμα σε ακίνητο άνω 70 τ.μ., άνω των 90 τ.μ. όταν υπάρχει ένα παιδί, άνω των 110 τ.μ. με 2 παιδιά και άνω των 135 τ.μ. με 3 παιδιά και προσαύξηση 25 τ.μ. για κάθε επιπλέον παιδί.

47 Τα τεκμήρια είναι μαχητά, καθώς μπορεί να αμφισβητηθούν εφόσον υπάρχουν βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία ή περιστατικά. Ο φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει ότι οι δαπάνες του είναι μικρότερες. Τα ποσά που μειώνουν το τεκμήριο δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 από ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών (ό,τι απομένει μετά την αφαίρεση τεκμηρίων) ή πώληση περιουσιακών στοιχείων ή εισαγωγή χρημάτων από αλλοδαπή ή δάνεια ή δωρεές κ.λπ. και στους 787-788 από ανάλωση κεφαλαίου που φορολογήθηκε ή απαλλασσόταν από φόρο.

48 Το καθαρό εισόδημα που υπήρχε το 2010, αλλά έπαψε να υπάρχει στις 1.1.2011 αναγράφεται στους κωδικούς 655-656 και λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους. Επί παραδείγματι, αν το 2010 είχατε εισόδημα από ενοίκια, το οποίο θα συνεχίσετε να έχετε το 2011, αναγράφετε το ποσό σε αυτούς τους κωδικούς, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου.

49 Το τεκμήριο που έπαψε να υπάρχει στις 1.1.2011 αναγράφεται στους κωδικούς 693-694, καθώς λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους για όσους φορολογούνται βάσει τεκμηρίων.

50 Δηλώνονται προαιρετικά στους κωδικούς 659-660 και εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο: τα μερίσματα Α.Ε. και ΕΠΕ ή αλλοδαπής, τα κέρδη από πώληση μετοχών ή repos, τόκοι καταθέσεων, τόκοι τίτλων Δημοσίου ή εντόκων ή ομολογιών, μισθοί ή συντάξεις ολικώς τυφλών και ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, εξωιδρυματικό επίδομα, συντάξεις αναπήρων πολέμου ή οικογενειών θυμάτων πολέμου ή αναπήρων στρατιωτικών ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου, ισόβια σύνταξη και επίδομα πολύτεκνης μητέρας, συντάξεις από αλλοδαπή, υποτροφίες από Δημόσιο ή ιδρύματα και γενικώς κάθε είδους εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί σε άλλο κωδικό. Η αναγραφή ορισμένων εισοδημάτων μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη μελλοντικά για την κάλυψη τεκμηρίων.

51 Οι πλανόδιοι λιανοπωλητές και οι πωλητές λαϊκών αγορών δηλώνουν τα καθαρά εισοδήματα (μετά την αφαίρεση φόρου) στους κωδικούς 659-660, όπως και τα κέρδη από την ατομική επιχείρηση και τα εισοδήματα των παραγωγών ρεύματος που πωλείται στη ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή.

52 Ο φόρος των εισοδημάτων των κωδικών 659-660 αναγράφεται στους κωδικούς 433-434.

53 Τα κέρδη από συμμετοχή σε επιχειρήσεις δηλώνονται στους κωδικούς 431-432.

54 Το ΕΚΑΣ δηλώνεται στους κωδικούς 305-306, οι αγροτικές επιδοτήσεις στους 477-478, το ενοίκιο που πλήρωσε ο επαγγελματίας στους κωδικούς 793-794 και 615-616 με σημείωση των στοιχείων του εκμισθωτή, τα ενοίκια που πληρώθηκαν για ακίνητο, όπως δευτερεύουσας κατοικίας, πλην κύριας κατοικίας ή οικίας παιδιών που σπουδάζουν, στους κωδικούς 419-420.

55 Στον πίνακα 6 προστέθηκαν νέοι κωδικοί: 661-662 για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (δεν φορολογείται αν τα υπόλοιπα εισοδήματα είναι μέχρι 30.000 ευρώ) και 783-784 για τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, τα οποία μπορεί να μειώσουν την τεκμαρτή δαπάνη.

56 Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο αν προσκομιστούν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Δεν απαιτούνται αποδείξεις για εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ, απαιτείται το 10% για 6.001-12.000 ευρώ και το 30% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος που δεν προσκομίσει αποδείξεις επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ποσού των δαπανών που του λείπουν. Αν υποβάλει περισσότερες αποδείξεις, συνολικά μέχρι 15.000 ευρώ, θα έχει μπόνους φόρου 10% επί των πρόσθετων αποδείξεων που δεν χρειάζεται για να καλύψει το αφορολόγητο.

Στο φάκελο βάλτε μέσα κάθε είδους απόδειξη πλην τιμολογίων ΔΕΚΟ, καζίνου, τυχερών παιχνιδιών κ.λπ. και στο εξωτερικό φύλλο αναγράψτε ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό αποδείξεων και αξία. Οι αποδείξεις στέλνονται με το φάκελο της δήλωσης όταν υποβάλλεται έντυπα ή διακρατούνται στην οικία για ηλεκτρονική.

Προσοχή στις άλλες δαπάνες που εκπίπτουν (ιατρικά, ασφάλιστρα, τόκοι, ιδιαίτερα κ.λπ.) που δηλώνονται ξεχωριστά, καθώς περιορίζουν περαιτέρω το φόρο.

Τα καινούργια στοιχεία αφορούν τη μη δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών από λιανοπωλητές ή εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων, την ξεχωριστή αναγραφή (κωδικοί 033-034) των χορηγιών που έγιναν μέχρι 22.4.2010 και όσων έγιναν μετά (κωδικοί 035-036).

57 Οι φόροι που παρακρατήθηκαν ή αναλογούν στο εισόδημα αναγράφονται στον πίνακα 8. Ο νέος κωδικός του πίνακα είναι 653 -654 για το φόρο λιανοπωλητών.

58 Τα στοιχεία (ονόματα, έτος γέννησης, σχολείο, ΑΦΜ συγγενή) δηλώνονται στον πίνακα 9 υποχρεωτικά αν δεν θέλετε να χάσετε τα πρόσθετα αφορολόγητα ή απαλλασσόμενα ποσά. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2010 επισυνάπτεται ληξιαρχική πράξη γέννησης.

59 Ο πίνακας 10 αφορά στοιχεία, όπως εισόδημα από επίταξη κατοικιών (κωδικοί 745 -746), ένταξη σε αυτοέλεγχο (985 -986) και η αναγραφή από τον εφοριακό των τόκων υπερημερίας που δεν συμπεριλήφθηκαν στο στεγαστικό δάνειο του πίνακα 7 (κωδικοί 323 -324), καθώς και τυχόν προκαταβολή λόγω εισοδημάτων από ενοίκια.

60 Αν από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύψει επιστροφή φόρου και θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία στο γκισέ, τότε αναγράψτε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού για να τα καταθέσουν αυτόματα. Επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ πληρώνονται μόνο έπειτα από έλεγχο για τυχόν οφειλές.

Read more...

Δεν έπεισε ούτε τους συντρόφους του ...



Χωρίς να πει λέξη για την «ταμπακέρα» και εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα δώσει πλέον εξηγήσεις στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την αγορά των υποβρυχίων και τις μίζες.

Στην πλειονότητά τους οι βουλευτές (226 στους 250 που ψήφισαν) τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού.

Με γενικότητες, κορώνες αλλά και με... συχνές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους συντρόφους του.

«Σας προειδοποιώ ότι θα τα βρείτε μπροστά σας, στο δρόμο που σχεδιάσατε» ήταν μία από τις «απειλές» του Άκη Τσοχατζόπουλου εναντίον των βουλευτών, κλείνοντας την ομιλία του. Υποστήριξε, επίσης, ότι η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι «νομικά απαράδεκτη».

Ο πρώην υπουργός παρουσίασε τον εαυτό του ως «θύμα» μιας πολιτικής σκευωρίας που στήθηκε εναντίον του από οικονομικά, επιχειρηματικά και διεθνή συμφέροντα χωρίς, ωστόσο, να τα κατονομάσει. Αποδίδει τις επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα στη στήριξη που παρείχε στον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Η στήριξη μου στον Ανδρέα, ο ρόλος μου και η συμβολή μου στο χτίσιμο της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της μεταπολιτευτικής Ελλάδας μέσα από τις κυβερνητικές θέσεις που υπηρέτησα, όπως όμως και οι πολιτικές θέσεις που εξέφρασα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με έφεραν στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι με την πρόταση της για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη απ’ τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης.

«Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι οι πολίτες στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα υπό το βάρος των βίαιων συνεπειών της οικονομικής κρίσης, αρκούνται σε κατασκευασμένους ‘’ενόχους’’ και προκατασκευασμένες δήθεν ‘’αλήθειες’’. Έκαναν λάθος γιατί νόμισαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν για μία ακόμη φορά το λαό δήθεν ανταποκρινόμενοι στο πραγματικό λαϊκό αίτημα για κάθαρση στο δημόσιο βίο».
Ούτε λέξη για την «ταμπακέρα»

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις μίζες στην αγορά των υποβρυχίων ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρκέστηκε να πει ότι η υπόθεση αυτή «δεν με αφορά και δεν με αγγίζει. Υπάρχει όμως και ένας μεθοδευμένος και ακριβοπληρωμένος πόλεμος, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν ο λαός και οι αρχές. Και οι πραγματικά ένοχοι να ενοχοποιήσουν άλλους και να κρύψουν τα ίχνη τους».

Ο πρώην υπουργός δεν είπε λέξη για τις αποκαλύψεις της Realnews, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη δικογραφία της γερμανικής δικαιοσύνης. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να τονίσει ότι οι συμβάσεις του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκαν διαχρονικά και ότι χαρακτηρίζονται «επωφελείς και συμφέρουσες» για το ελληνικό Δημόσιο. «Αν ήταν άχρηστα γιατί υλοποίησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Γιατί ακόμα και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε μέσα από τη νέα σύμβαση σε νέα παραγγελία του ίδιου υποβρυχίου;».

Και ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέληξε λέγοντας: «τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκαν οι αυστηρές ρήτρες που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, κάτι άλλωστε που αξιολογήθηκε και από τη δικαιοσύνη που αναζητά ευθύνες για τη μη εφαρμογή τους».

Αποχώρησαν ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει στην όλη διαδικασία και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «τα έχουν κάνει πλακάκια και επιχειρούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο». Από την διαδικασία αποχώρησε και η «ΔΗ. ΣΥ.» καθώς όπως είπε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η προανακριτική όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην διελεύκανση της υπόθεσης, αλλά αντιθέτως θα οδηγήσει σε συγκάλυψη. Αίσθηση έκανε πάντως και το κάλεσμα της κυρίας Μπακογιάννη προς την ΝΔ να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής για το σύνολο της υπόθεσης, με την οποία, όπως είπε, θα συνταχθεί.

Τα επόμενα βήματα για την σύσταση της προανακριτικής

Μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Η προανακριτική επιτροπή που θα αποτελείται από 13 μέλη θα πρέπει να λειτουργήσει σε χρόνους ρεκόρ καθώς η προθεσμία που ορίστηκε από τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο για ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής είναι η 6η Ιουνίου αν και δεν αποκλείεται τελικά οι βουλευτές να ζητήσουν και παράταση προκειμένου να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Από την επιτροπή θα απουσιάζουν τόσο οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, όσο και οι βουλευτές της ΔΗ. ΣΥ. καθώς και τα δύο αυτά κόμματα επέλεξαν να αποχωρήσουν από την διαδικασία, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συγκάλυψη.

Τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, αφού ο πρόεδρος της Βουλής ήδη έχει αποστείλει επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων, με τις οποίες τους ζητά να επιλέξουν τους βουλευτές που θα συγκροτήσουν την επιτροπή.

Για την θέση του προέδρου της επιτροπής πολύ έντονα ακούγεται το όνομα του πρώην υφυπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπόλαρης υπήρξε και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου και για τον λόγο αυτόν θεωρείται ότι διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική εμπειρία.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ νο.1)
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ νο.2)

real.gr



Read more...

Τετάρτη πρωί αρχίζει η αξιολόγηση της τρόικας...



Η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) θα αρχίσει την Τετάρτη 4 Μαΐου την επίσημη αξιολόγηση στα πλαίσιο του μνημονίου με επισκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το ΔΝΤ δηλώνει επισήμως ότι ο... έλεγχος θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία - «κλειδιά» :

1. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής

2. Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

3. Στην χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής της αποστολής κ. Σερβάς Ντερούζ απορρίπτει την αναδιάρθρωση του χρέους και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων και οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων οργανισμών. Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα De Tijd, ο κ. Ντερούζ σημειώνει ότι «όλα αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσκρούουν σε μεγαλύτερες πολιτικές αντιδράσεις».

Ολα τα μέτρα στο Υπουργικό με την τρόικα στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου αναμένονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών κ. κ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζόυχ της ΕΚΤ.

Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι να «περάσει» από το υπουργικό Συμβούλιο η εξειδίκευση όλων των μέτρων ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας, πριν δηλαδή την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότί η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καταθέσει στη Βουλή το λεπτομερές σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ως τις 15 Μαΐου. Το μήνυμα του κ. Παπακωνσταντίνου προς του υπόλοιπους υπουργούς είναι σαφές: αυτή τη φορά δεν είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί για μέτρα υπό την πίεση των δανειστών, χωρίς τη σαφή και έμπρακτη στήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης.

Πολλώ δε μάλλον, εφόσον πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου «τριπλό πακέτο» μέτρων:

- Καταρχάς θα συζητηθούν τα μέτρα άνω των 4,5 δισ. ευρώ που κρίνονται πλέον απαραίτητα για να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2011. Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας, αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για εφέτος τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν το Πάσχα.

- Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπει σε λεπτομερείς για τα μέτρα 23 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

- Τρίτον, θα εξειδικευτούν οι προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Δεδομένη η εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ

Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος το «πράσινο φως» της τρόικας για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, θεωρείται δεδομένο. Ενας από τους λόγους είναι η συνειδητοποίηση της ανάγκης στήριξης της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερο σε μια χρονική συγκυρία όπου η γενικευμένη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους οδηγεί τα spreads σε ύψη ρεκόρ.

Ενας ακόμη λόγος είναι ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν την «κόπωση» της κυβέρνησης στην πορεία των μεταρρυθμίσεων τους 12 τελευταίους μήνες, ένα φαινόμενο που είχαν προβλέψει οι επιτελείς του ΔΝΤ και το οποίο συναντούν σε όλες τις χώρες. Παρά ταύτα το κείμενο των συμπερασμάτων που θα εκδώσουν κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει αυστηρές συστάσεις, σε οξύτερο τόνο από τις προηγούμενες αξιολογήσεις, κυρίως για την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μειώνεται στο μισό ο αριθμός των φορέων του Δημοσίου

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα δόση ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο κατάργησης και συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου. Από τους συνολικά 1.500 ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 30-50% ως το 2015 ώστε να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά από όσα «κοστίζουν» σήμερα στον προϋπολογισμό (2 δισ. ευρώ).

Τον Ιούλιο επιδόματα - Ενιαίο Μισθολόγιο - αναψυκτικά

Δεδομένο θεωρείται το «ψαλίδι» στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα για τους «έχοντες και κατέχοντες» με παράλληλη αύξηση των επιδομάτων στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες.

Η αναδιανομή αφορά επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, τα οποία περιοριστούν σημαντικά από φέτος (πιθανότατα από τον Ιούλιο) αντί από την 1η Ιανουαρίου 2012 που προγραμματιζόταν αρχικά. Η καταβολή τους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια όπως το ύψος του ετήσιου εισοδήματος αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων.

Τον Ιούλιο τοποθετείται πλέον ο στόχος για της έναρξη εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο. Το νέο σύστημα θα περιορίσει σημαντικά το μισθολογικό κόστος, ωστόσο θα οδηγήσει και σε νέα μείωση αποδοχών τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Εν μέσω θέρους, από 1ης Ιουλίου, θα ισχύσει όπως όλα δείχνουν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αναψυκτικά - μέτρο που προβλέπεται στο Μνημόνιο για το 2012.

«Ψαλίδι» στις υπερωρίες

Παράλληλα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα το πλάνο και τα συγκεκριμένα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των υπερωριών και των πρόσθετων αμοιβές στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.

Στον ίδιο φάκελο θα αναφέρονται τα ποσά από την εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ, τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων.
BHMA



Read more...

932 χιλ. ευρώ για ένα portal!

Γαλαντόμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ...


http://img.protothema.gr/878C3E389A2C09C530D56F6101F80609.jpg
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τον «αμαρτωλό» επί γαλάζιας διακυβέρνησης ΟΠΕΚΕΠΕ. Τον φορέα δηλαδή πληρωμών ελέγχων ενισχύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος είχε μετατραπεί επί των ημερών του τέως υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη σε άντρο προσλήψεων παιδιών της ΝΔ.

Να όμως που και σήμερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν λέει να μας αφήσει να ησυχάσουμε. Κι αυτό διότι όπως πληροφορείται το protothema.gr, η διοίκησή του ετοιμάζεται να δαπανήσει εν μέσω κρίσης, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 932.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός και μόνο portal!

Όπως αναφέρει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού πρόκειται για ένα portal «για την παροχή ευρείας γκάμας ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους αγρότες/πολίτες και σε όσους ανήκουν στον αγροτικό τομέα».

Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ως καταληκτική ημερομηνία τις 3 Ιουνίου, όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως κανένας επίσημος φορέας, παρά τις ενοχλήσεις μας δεν απάντησε σχετικά με αυτήν την τρανταχτή δαπάνη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Οργανισμός βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που πληροφορούμαστε πως έχει δώσει, δεν φαίνεται να δίνει με σαφήνεια τον λόγο για τον οποίο το εν λόγω portal θα κοστίσει τόσο πολύ.

Μπορεί δηλαδή να δημιουργείται ένας δικτυακός χώρος για την ενημέρωση αναφορικά με τις ενισχύσεις σε γεωργία και κτηνοτροφία, όμως το κόστος είναι υπερβολικό.

Ήδη για το θέμα έχει ενημερωθεί -σύμφωνα με πηγές μας- και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος και σύντομα θα παρέμβει.

Read more...