Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δεν έπεισε ούτε τους συντρόφους του ...



Χωρίς να πει λέξη για την «ταμπακέρα» και εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα δώσει πλέον εξηγήσεις στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την αγορά των υποβρυχίων και τις μίζες.

Στην πλειονότητά τους οι βουλευτές (226 στους 250 που ψήφισαν) τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού.

Με γενικότητες, κορώνες αλλά και με... συχνές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους συντρόφους του.

«Σας προειδοποιώ ότι θα τα βρείτε μπροστά σας, στο δρόμο που σχεδιάσατε» ήταν μία από τις «απειλές» του Άκη Τσοχατζόπουλου εναντίον των βουλευτών, κλείνοντας την ομιλία του. Υποστήριξε, επίσης, ότι η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι «νομικά απαράδεκτη».

Ο πρώην υπουργός παρουσίασε τον εαυτό του ως «θύμα» μιας πολιτικής σκευωρίας που στήθηκε εναντίον του από οικονομικά, επιχειρηματικά και διεθνή συμφέροντα χωρίς, ωστόσο, να τα κατονομάσει. Αποδίδει τις επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα στη στήριξη που παρείχε στον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Η στήριξη μου στον Ανδρέα, ο ρόλος μου και η συμβολή μου στο χτίσιμο της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της μεταπολιτευτικής Ελλάδας μέσα από τις κυβερνητικές θέσεις που υπηρέτησα, όπως όμως και οι πολιτικές θέσεις που εξέφρασα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με έφεραν στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι με την πρόταση της για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη απ’ τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της κρίσης.

«Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι οι πολίτες στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα υπό το βάρος των βίαιων συνεπειών της οικονομικής κρίσης, αρκούνται σε κατασκευασμένους ‘’ενόχους’’ και προκατασκευασμένες δήθεν ‘’αλήθειες’’. Έκαναν λάθος γιατί νόμισαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν για μία ακόμη φορά το λαό δήθεν ανταποκρινόμενοι στο πραγματικό λαϊκό αίτημα για κάθαρση στο δημόσιο βίο».
Ούτε λέξη για την «ταμπακέρα»

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις μίζες στην αγορά των υποβρυχίων ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρκέστηκε να πει ότι η υπόθεση αυτή «δεν με αφορά και δεν με αγγίζει. Υπάρχει όμως και ένας μεθοδευμένος και ακριβοπληρωμένος πόλεμος, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν ο λαός και οι αρχές. Και οι πραγματικά ένοχοι να ενοχοποιήσουν άλλους και να κρύψουν τα ίχνη τους».

Ο πρώην υπουργός δεν είπε λέξη για τις αποκαλύψεις της Realnews, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη δικογραφία της γερμανικής δικαιοσύνης. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να τονίσει ότι οι συμβάσεις του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκαν διαχρονικά και ότι χαρακτηρίζονται «επωφελείς και συμφέρουσες» για το ελληνικό Δημόσιο. «Αν ήταν άχρηστα γιατί υλοποίησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Γιατί ακόμα και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε μέσα από τη νέα σύμβαση σε νέα παραγγελία του ίδιου υποβρυχίου;».

Και ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέληξε λέγοντας: «τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκαν οι αυστηρές ρήτρες που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, κάτι άλλωστε που αξιολογήθηκε και από τη δικαιοσύνη που αναζητά ευθύνες για τη μη εφαρμογή τους».

Αποχώρησαν ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει στην όλη διαδικασία και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «τα έχουν κάνει πλακάκια και επιχειρούν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο». Από την διαδικασία αποχώρησε και η «ΔΗ. ΣΥ.» καθώς όπως είπε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η προανακριτική όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην διελεύκανση της υπόθεσης, αλλά αντιθέτως θα οδηγήσει σε συγκάλυψη. Αίσθηση έκανε πάντως και το κάλεσμα της κυρίας Μπακογιάννη προς την ΝΔ να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής για το σύνολο της υπόθεσης, με την οποία, όπως είπε, θα συνταχθεί.

Τα επόμενα βήματα για την σύσταση της προανακριτικής

Μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Η προανακριτική επιτροπή που θα αποτελείται από 13 μέλη θα πρέπει να λειτουργήσει σε χρόνους ρεκόρ καθώς η προθεσμία που ορίστηκε από τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο για ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής είναι η 6η Ιουνίου αν και δεν αποκλείεται τελικά οι βουλευτές να ζητήσουν και παράταση προκειμένου να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Από την επιτροπή θα απουσιάζουν τόσο οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, όσο και οι βουλευτές της ΔΗ. ΣΥ. καθώς και τα δύο αυτά κόμματα επέλεξαν να αποχωρήσουν από την διαδικασία, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συγκάλυψη.

Τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, αφού ο πρόεδρος της Βουλής ήδη έχει αποστείλει επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων, με τις οποίες τους ζητά να επιλέξουν τους βουλευτές που θα συγκροτήσουν την επιτροπή.

Για την θέση του προέδρου της επιτροπής πολύ έντονα ακούγεται το όνομα του πρώην υφυπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπόλαρης υπήρξε και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου και για τον λόγο αυτόν θεωρείται ότι διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική εμπειρία.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ νο.1)
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ νο.2)

real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: