Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Φτιάχνουν “λίστες υπόπτων” για ελέγχους

Το πλάνο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής


http://img.protothema.gr/976290A63150EDAA12FC1EC594C4D4F2.jpg

Ελέγχους "πόθεν έσχες" για καλλιτέχνες, δικηγόρους, μεγαλογιατρούς, εργολάβους οικοδομών και εισοδηματίες θα προβλέπει το πλάνο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από δεκαοκτώ μήνες στην κυβέρνηση, στα χέρια του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται πλέον πέντε καυτές εκθέσεις για το πού πρέπει να στραφούν οι έλεγχοι της εφορίας. Οι εκθέσεις αυτές "φωτογραφίζουν" ως υπόπτους μεγάλες επιχειρήσεις, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις που θα λάβουν... πανηγυρικό χαρακτήρα, θα ευαγγελίζονται στην συνεργασία των υπηρεσιών τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης.

Όπως θα ανακοινωθεί, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ριχτούν η φορολογική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, ακόμα και η Αγορανομία, αλλά και ιδιώτες ελεγκτές που έχει προσλάβει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις που παραδόθηκαν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στοχοποιούνται για έλεγχο:

- 1.700 φυσικά πρόσωπα που εκποίησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν,
- το "πόθεν έσχες" 150 φυσικών προσώπων και
- οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ, οι εισηγμένες κλπ (1137 συνολικά στον αριθμό).
Πένητες
Συγκεκριμένα, έλεγχοι δρομολογούνται σε φορολογούμενους που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις αλλά, όπως προέκυψε από διασταυρώσεις στοιχείων, δήλωναν εισοδήματα ... για ΕΚΑΣ.
Ήδη, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει 1.875 πρόσωπα των οποίων έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Στο στόχαστρο για τη συλλογή φόρων, μπαίνουν επίσης:
- ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, δικηγόροι, εκμεταλλευτές μπαρ κλπ)
- μεγαλοεργολάβοι οικοδομών,
- ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων που δεν κατέβαλαν παλαιότερα τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
- επιχειρηματίες που απέκρυψαν πέρυσι την επιχειρηματική αμοιβή.


Παράλληλα, στο επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου (με χρέη άνω των 200.000 ευρώ), τραγουδιστές, προμηθευτές κ.ά. που δηλώνουν ψίχουλα ενώ ζουν πλουσιαπάροχα.

Και στις καταθέσεις του εξωτερικού

Ακόμη, το ΣΔΟΕ θα στρέψει την έρευνά του σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων δεν κατέβαλαν τους φόρους επί των τόκων που εισέπρατταν. Στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενεργοποιηθούν και διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που προβλέπουν ακόμη και αυτόφωρο για όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ ή έχουν ληξηπρόθεσμα χρέη.

Θα ερευνηθούν, επίσης, οι σχολάζουσες περιουσίες και κληρονομιές, δηλαδή καταθέσεις αποθανόντων σε τράπεζες, αλλά και εγκαταλελειμμένα ακίνητα για τα οποία δεν εμφανίστηκαν κληρονόμοι να τα διεκδικήσουν (λόγω βαρών ή απαγορευτικά υψηλού φόρου κληρονομιάς) τα οποία και θα μπορεί τώρα να διεκδικήσει το Δημόσιο.

Έχουν επίσης επιλεγεί για έλεγχο:


- ιδιοκτήτες μισθωμένων από το υπουργείο Πολιτισμού ακινήτων,
- προμηθευτές πολυκαταστήματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές,
- προμηθευτές αλυσίδας ηλεκτρονικών με ληξιπρόθεσμες οφειλές,
- τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Τα κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με τις ομάδες εργασίας, βασίζονται σε μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων, κ.ά.

Στόχος είναι να εισπραχθούν 500 εκατομμύρια ευρώ φέτος και άλλα τρία δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: