Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Τι θέλετε; Να πουλήσω την Πελοπόννησο;» ...



Την προπερασμένη Πέμπτη, σχεδόν στο μέσον των συζητήσεων της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει επικίνδυνα για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ήταν διστακτικοί, οι Γάλλοι όχι και τόσο σίγουροι, οι ... Ολλανδοί δύσκολοι,οι Φινλανδοί ζητούσαν εγγυήσεις και οι Σλοβάκοι ήταν άκαμπτοι, όπως συνήθως συμβαίνει με τους νεοφώτιστους. Φαινόταν ότι η επιμήκυνση θα ήταν μικρή, τα επιτόκια υψηλά και γενικώς η βοήθεια μίζερη,τρεις το λάδι- τρεις το ξίδι,μπακάλικα πράγματα, χωρίς πνοή, χωρίς προοπτική. Ο κ. Παπανδρέου ίδρωνε και ξεΐδρωνε, ένιωθε ότι τα προσφερόμενα ήταν λειψά,δεν έλυναν το πρόβλημα και, το κυριότερο, δεν προσέφεραν ισχυρό επιχείρημα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα το έργο της στην Αθήνα. Εκεί λοιπόν, μπροστά σε ένα ενδεχόμενο μικρό ελληνικό ναυάγιο, έλαβε τον λόγο και φέρεται να είπε στην Ανγκελα Μέρκελ, στον Νικολά Σαρκοζί και στους υπόλοιπους ηγέτες ότι «με αυτά εγώ δεν ανεβαίνω στο αεροπλάνο, δεν φεύγω από ΄δώ, δεν μπορώ να γυρίσω στην Αθήνα με άδεια χέρια».

Σύμφωνα με έλληνες επισήμους, οι τόνοι του Πρωθυπουργού ήταν αρκούντως δραματικοί και η διεκδίκηση μιας πιο ουσιαστικής συμφωνίας σχεδόν επιθετική. «Δώστε μας μια ουσιαστική λύση» επέμεινε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με εκείνους που ήσαν παρόντες στη Σύνοδο και γνώριζαν από πρώτο χέρι το παρασκήνιο που παίχθηκε στις Βρυξέλλες.

Και όταν ο φινλανδός ομόλογός του συνέχιζε να απαιτεί εγγυήσεις και ο Σλοβάκος να λέει ότι δεν μπορεί η φτωχή χώρα του να πληρώνει χωρίς αντίκρισμα για την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου ύψωσε τους τόνους και φέρεται να είπε: «Τι θέλετε να κάνω για να πεισθείτε; Μήπως να βάλω ενέχυρο τα νησιά μας ή να πουλήσουμε την Πελοπόννησο;». «Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και το ξέρετε» φέρεται να τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κάπου εκεί η συζήτηση φαίνεται ότι πήρε άλλη τροπή. Από εκείνο το σημείο άνοιξε η επιμήκυνση, προσφέρθηκε η ανταλλαγή των παλαιών τίτλων με νέους, πιο μακροχρόνιους, μειώθηκαν τα επιτόκια, προβλέφθηκε η επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και περιελήφθη αναπτυξιακό σχέδιο τύπου Μάρσαλ. Ωστόσο κατέστη σαφές στον έλληνα πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση όλων αυτών είναι η αυστηρή εφαρμογή, σύμφωνα με το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα, όλων των μέτρων και των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Τα ψέματα τελείωσαν»

Για τη διασφάλιση μάλιστα αυτής της προϋπόθεσης η Σύνοδος επέβαλε στον έλληνα πρωθυπουργό την «τεχνική βοήθεια», μέσω της οποίας οι εταίροι μας φιλοδοξούν να αναμορφώσουν το ελληνικό κράτος, να το καταστήσουν λιτό, αποδοτικό και ικανό να υποστηρίζει μια ανταγωνιστική οικονομία του μέλλοντος. «Τα ψέματα τελείωσαν για την Ελλάδα» διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους οι εταίροι μας στον κ. Παπανδρέου και απαίτησαν να αποδείξει στην πράξη ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του πακέτου των Βρυξελλών. Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για υπαναχωρήσεις, υστερήσεις και πισωγυρίσματα, σαν αυτά που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και τα περιέγραψε με σαφήνεια η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ , όταν σημείωσε ότι «αυτό το περίεργο που συμβαίνει στην Αθήνα, να ψηφίζονται νόμοι και να ξεχνιούνται στη διαδρομή,δεν μπορεί να συνεχισθεί».

Κάπως έτσι έπειτα απ΄ αυτή την τόσο οριακή συζήτηση, απ΄ αυτό το απίστευτο δράμα των Βρυξελλών, ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα και έκτοτε η βασική κυβερνητική ομάδα, με προεξάρχοντα τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, «τρέχει» στην κυριολεξία να θέσει σε τροχιά εφαρμογής εκκρεμότητες και νέες υπεσχημένες πολιτικές.

«Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ» έλεγε την περασμένη Παρασκευή ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, στην προσπάθειά του να περιγράψει τον πυρετό των ατέλειωτων καλοκαιριάτικων κυβερνητικών συναθροίσεων, που ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις ξεχασμένες συγχωνεύσεις κρατικών οργανισμών, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τις αποκρατικοποιήσεις ως και τις τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης των ελληνικών χρεών, τις υποχρεώσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που δημιουργούν στις ελληνικές τράπεζες και την κινητοποίηση των μηχανισμών είσπραξης των εσόδων, που δεν λένε να στρώσουν παρά την πίεση των πάντων και την απαίτηση της κοινωνίας που πληρώνει τους φόρους και δεν αντέχει να βλέπει γύρω της να ανθούν οι φοροκλέπτες.

«Τώρα έχουμε απλώσει τον τραχανά και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να τον μαζέψουμε εγκαίρως προτού πιάσουν οι βροχές» εξηγούσε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος και επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια ύστερα απ΄ όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή. Ή θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, συγκρουόμενη ακόμη και με τον εαυτό της, και θα επιτύχει ή θα χαθεί. Ενδιάμεση κατάσταση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει. Και αυτό μαρτυρεί η στάση της έναντι των ιδιοκτητών ταξί, αλλά και οι αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής για τις μειώσεις των επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και οι οδηγίες του υπουργού Οικονομικών προς τις εφορίες για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών. Ετσι επίσης εξηγείται η ταχεία δράση του νέου υπευθύνου των αποκρατικοποιήσεων κ. Κ. Μητρόπουλου , ο οποίος βεβαιώνει ότι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου μπορεί να έχει καλυφθεί ο στόχος εσόδων 1,7 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο για το πρώτο τρίμηνο του νέου κύκλου των ιδιωτικοποιήσεων.

«Οι εκλογές βγήκαν από το κάδρο»

Κατόπιν όλων αυτών γίνεται φανερό ότι τα σενάρια περί εκλογών δεν στέκουν πια. Παρ΄ ότι στο επόμενο διάστημα θα έλθουν στο προσκήνιο συζητήσεις για το πλαίσιο διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων και σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου, «οι εκλογές βγήκαν από το κάδρο του 2011» διαμηνύουν σε όλους τους τόνους όσοι συνομιλούν με τον κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τους τελευταίους μήνες πέρασε από σαράντα κύματα και βρέθηκε ακόμη και στον προθάλαμο συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνεργασίας, νιώθει πλέον ασφαλής, δεν διανοείται να συζητήσει για εκλογές και τα δίνει όλα για την εξασφάλιση σταθερότητας και τη διαμόρφωση το συντομότερο συνθηκών κατά το δυνατόν ταχύτερης εξόδου από την ύφεση. Οι εκλογές λοιπόν μάλλον θα αργήσουν, εκτός και αν το φθινόπωρο καεί ο τόπος. Αν όμως η κατάσταση ελεγχθεί, πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι οι εκλογές θα απασχολήσουν αργότερα. Ισως το 2012, αλλά και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι η εμπιστοσύνη επανακτάται, η οικονομία ισορροπεί και οι δημοσκοπήσεις ξαναδίνουν προβάδισμα στο κόμμα του κ. Παπανδρέου. Μόνο αν ο κ. Παπανδρέου επανακτήσει την πολιτική ηγεμονία μπορεί να μπει στον πειρασμό των εκλογών κάποια στιγμή το 2012. Αλλά ως τότε χρειάζεται να κυλήσει πυκνός πολιτικός χρόνος, γεμάτος γεγονότα, εκρήξεις και πιθανώς πολλά απρόοπτα, ικανά να ανατρέψουν πολλές φορές το διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό.

«ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ» ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευ.Βενιζέλος δεν αφήνει μέρα να πάει χαμένη.«Στη βράση κολλάει το σίδερο» συνηθίζει να λέει και προσπαθεί να βάλει τα πάντα σε μια σειρά.«Η ρύθμιση του χρέους,η ανταλλαγή των ομολόγων έχει πολλά τεχνικά προβλήματα,μοιάζει με Λερναία Υδρα»εξομολογείται στους συνομιλητές του και συμπληρώνει ότι«θα χρειασθεί να κρατήσουμε το μωρό στη θερμοκοιτίδα ως τις αρχές Σεπτεμβρίου».Εν τω μεταξύ ως τότε θα πρέπει να έχουν καταγραφεί τα ομόλογα και να έχουν εντοπισθεί οι κάτοχοί τους,ώστε να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση το 90% αυτών.Και ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να κατανεμηθούν σωστά οι ταμειακές ανάγκες του κράτους,ώστε να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστα απρόοπτα,σε αυτές τις ιδιαίτερα προβληματικές διεθνείς συνθήκες και σε χρόνο κατά τον οποίο οι αγορές παραμένουν νευρικές με την κρίση στις ΗΠΑ.Επιπλέον,όπως εξηγεί,«οφείλουμε να ελέγχουμε αυστηρά τις δαπάνες,να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αυξήσουμε τα έσοδα και μαζί να ξεκολλήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος,να πάμε σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις κρατικών οργανισμών».Ακόμη τη Δευτέρα θα ενεργοποιήσει τον διάλογο για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος,καθώς αντιλαμβάνεται ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται πέραν των άλλων και ένα νέο αφήγημα,μια καινούργια προσδοκία,ικανή να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις και δραστηριότητα.Επίσης νιώθει πιο ασφαλής στο θέμα των τραπεζών,παρ΄ ότι δεν κρύβει πως«θα χρειασθεί να γίνει ένας αναδασμός στο τραπεζικό σύστημα».Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει και ποια χαρακτηριστικά θα έχει.Ο ίδιος απαντά στους συνομιλητές του ότι«θα χρειασθεί οι μέτοχοι των τραπεζών να βάλουν χρήματα,δεν γίνεται αλλιώς».Ωστόσο δηλώνει ότι το κλίμα είναι καλό και ότι θα δοθούν όλες οι δυνατότητες στις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και να προβούν στις απαιτούμενες κινήσεις αναδιάρθρωσης.
BHMA



Read more...

Ποιοι είναι οι 5 σκληροί όροι για το Μνημόνιο-2...



Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, στην οποία μιλά στενός συνεργάτης του κοινοτικού επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, στις Βρυξέλλες επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων για... την κατάρτιση του νέου Μνημονίου, προκειμένου αυτό να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου.

Πηγές της Κομισιόν, που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση, κάνουν λόγο για πέντε όρους, προκειμένου να συμφωνηθεί το νέο δάνειο. Τα εν λόγω σημεία αποτελούν και εστίες έντασης των συζητήσεων.

Πρόκειται για πέντε σκληρούς όρους:

1. Το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να έχει διακομματική αποδοχή, βάθος εφαρμογής τα 30 χρόνια(όσο και τα δάνεια των εταίρων) και αυστηρές ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

2. Αλλαγές στο ασφαλιστικό με συγχωνεύσεις ταμείων και κατάργηση του εφάπαξ στο Δημόσιο, ώστε τα ταμεία να αντέξουν ενδεχόμενο «κούρεμα» στο μέλλον.

3. Μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και κανονικές απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού που για πρώτη φορά δεν περιγράφονται σε χρονοδιάγραμμα. Το ίδιο ζητείται να ισχύσει και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.

4. Αυστηρές εντολές προς τις τράπεζες για συγχωνεύσεις και επανακεφαλαιοποίηση πάνω από τα 20 δισ.ευρώ του δανείου. Συστάσεις της Ευρωπαϊκές Κεντρικής Τράπεζας για κλείσιμο υποκαταστημάτων, μείωση προσωπικού και περιορισμό των επισφαλών δανείων.

5. Σύνδεση εκροών από τα διαρθρωτικά ταμεία με την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας, ενέργειας και υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση που δεν μειωθεί ο αριθμός των απασχολούμενων στο Δημόσιο με εναλλακτικούς τρόπους (εργασιακή εφεδρεία), τότε οι απολύσεις θα γίνουν μνημονιακός στόχος.
newsbomb.gr



Read more...

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος λέει ο Σταϊκούρας


newpost.gr
Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος λέει ο Σταϊκούρας
Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να αναγκαστεί το επόμενο διάστημα να λάβει και νέα σκληρά μέτρα, υποστηρίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος διατυπώνει την εκτίμηση πως "το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο" παρά τις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών για το δανεισμό της χώρας.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει πως μεγάλο μέρος του προβλήματος της Ελλάδας μεταφέρεται στο μέλλον και εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης βαθαίνει την ύφεση και διογκώνει τα ελλείμματα.

Το ζητούμενο σήμερα, κατά τον κ. Σταϊκούρα, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή και βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί αλλιώς, όπως λέει, "δεν θα βρούμε τον πάτο στο βαρέλι του χρέους".

Στο θέμα των ταξί ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει πως η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους κανόνες και με την επιβολή πληθυσμιακών κριτηρίων, όπως ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Read more...

Παμπούκης: «Με τον Σαμαρά βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα»


newpost.gr
Παμπούκης: «Με τον Σαμαρά βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα»
eurokinissi
Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος, με συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, στέλνει μήνυμα συναίνεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η συναίνεση δεν είναι πολιτικό, αλλά εθνικό ζητούμενο. Με τον Αντώνη Σαμαρά βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Και τι σημασία έχει να μαλώνει το πλήρωμα, όταν έχει πάρει νερό το σκάφος;», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την απόφαση των Βρυξελλών, ο κ. Παμπούκης τονίζει πως πλέον δίνεται οριστική λύση στο θέμα της τακτοποίησης του χρέους, ενώ για τις «εμπράγματες εγγυήσεις» ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποθηκευτούν τα ακίνητα του κράτους.

Ερωτώμενος για την υπόθεση Siemens, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως το αίτημα της ελληνικής πολιτείας για αποζημίωση είναι εύλογο και δίκαιο και ξεκαθαρίζει πως θα υπάρξει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αποτέλεσμα.

Εκφράζει, τέλος, προβληματισμό για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν τα δημοψηφίσματα, επισημαίνοντας πως «ο λαός πολλές φορές απαντά σε άλλο ερώτημα από αυτό που τίθεται».
Read more...

Η ατζέντα των 15 αλλαγών στο Ασφαλιστικό τους επόμενους μήνες

«Καταιγίδα» μέτρων


O υπoυργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης
O υπoυργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Αθήνα
Καταιγίδα μέτρων που προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις, στα εφάπαξ βοηθήματα, αλλά και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει η «ατζέντα» του υπουργείου Εργασίας για τους υπόλοιπους μήνες ως το τέλος του έτους. Δεκαπέντε μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τίθενται σε εφαρμογή -σταδιακά- από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου.

Εντός του Σεπτεμβρίου έρχεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τοποθετούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα αφορούν και τους υφιστάμενους συνταξιούχους.

Προ των πυλών βρίσκεται η νέα αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την «έξοδο» 120.000 εργαζόμενων από το ειδικό καθεστώς, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη.

Αναλυτικά, ο «οδικός χάρτης» των αλλαγών όπως τον παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής:

1. Από 1ης Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.

2. Eπιπρόσθετη εισφορά από 6% έως 12% στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών.

3. Από 1ης Αυγούστου εφαρμόζεται αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

4. Από 1ης Σεπτεμβρίου στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ θα επιβληθεί ειδική εισφορά 3%-10%.

5. Εντός του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η νέα αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την «έξοδο» 120.000 εργαζόμενων από το ειδικό καθεστώς.

6. Οι αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσουν από το νέο έτος.

7. Μειώνεται κατά 15% το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ.

8. Οι αλλαγές θα αφορούν και τα ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

9. Ως το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει σοβαρές παρατυπίες στην είσπραξη των συντάξεων. Ήδη την απογραφή έχουν ολοκληρώσει ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, ενώ την έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ.

10. Από το Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

11. Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας το οποίο θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων.

12. Αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ.

13. Η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί από το 2013.

14. Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ, μειώνονται αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.

15. Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποφασισμένος να μην ψηφίσει το δεύτερο πακέτο στήριξης δηλώνει ο Αντ.Σαμαράς

«Όχι» χωρίς αλλαγή πολιτικής


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Χωρίς αλλαγή πολιτικής, η συμφωνία των Βρυξελλών είναι «βραχύβια ανακούφιση», όχι λύση, ούτε διέξοδος από την κρίση, εκτιμά ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς και δηλώνει αποφασισμένος να καταψηφίσει το νέο πακέτο στήριξης εάν δεν μεταβληθεί η οικονομική πολιτική και αν δεν δημιουργηθούν όροι ανάκαμψης.

«Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω. Συναίνεση για να αλλάξουμε πολιτική, για να διαπραγματευτούμε μία άλλη πολιτική που θα βάλει μπροστά την ελληνική οικονομία, αμέσως: Τώρα, αύριο, χθες» λέει χαρακτηριστικά στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Σαμαράς, αν και δεν αρνείται τη θετική επίδραση της ρύθμισης του χρέους, εκτιμά ότι η χώρα «τρώει τη ρετσινιά της επιλεκτικής χρεοκοπίας για πολύ μικρό κούρεμα του χρέους» και αναδεικνύει την πιθανότητα οι αγορές να επιμείνουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και να αρχίσουν να προεξοφλούν μία νέα αναδιάρθρωση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, διαβλέπει, τέλος, αλλαγή της εναντίον του αρνητικής στάσης στο εξωτερικό. «Διαφωνούμε με κάποιους ηγέτες για το 'μείγμα πολιτικής'. Και έχει ήδη αποδειχθεί ότι, δυστυχώς, είχαμε δίκιο [...] Πολύ σύντομα θα αντιληφθούν όλοι ότι η πολιτική πρέπει να αλλάξει για να επιτύχουμε τους στόχους» σημειώνει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληραίνουν τη στάση τους οι οδηγοί ταξί


newpost.gr
Σκληραίνουν τη στάση τους οι οδηγοί ταξί
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών από τις 10 το πρωί της Δευτέρας οι ιδιοκτήτες ταξί, όπως αποφάσισαν μεταξύ αλλων κατά τη διάρκεια συνέλευσης της Ομοσπονδίας τους.


Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, το κλίμα φαίνεται πως είναι τεταμένο, με τη σκληροπυρηνική τάση υπέρ της συνέχισης της απεργίας να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Οπως μεταδίδει λοιπόν η κρατική τηλεόραση, οι οδηγοί ταξί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μάλιστα με πιο «σκληρό» χαρακτήρα, με σήκωμα των μπαρών στις εθνικές οδούς αλλά και στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, ενώ είναι σίγουρη η μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα (1/8) το πρωί.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΑΝΤ1, οι οδηγοί αναμένεται να κλείσουν τα Τέμπη για μισή ώρα περίπου σήμερα, Κυριακή.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ εξήγησε πως στην συνεδρίαση της Ομοσπονδίας θα ενημερωθούν οι συνάδελφοι.

Σημείωσε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ενώ σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν αποκλεισμοί είπε πως οι κινήσεις τους είναι αυθόρμητες.

Τονίζεται ότι οι αυτοκινητιστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι μετά και το «ναυάγιο» της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση, την Παρασκευή.

Μάλιστα, το Σάββατο ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν για δύο ώρες το λιμάνι της Πάτρας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες επιβάτες και να επικρατήσει ένταση.

Για λίγη ώρα συνάδελφοί τους απέκλεισαν και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Read more...

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για τις ΗΠΑ και τον ...Ομπάμα

Στο κόκκινο η αγωνία και οι ...διαφωνίες


http://img.protothema.gr/C3D303D960C411824DC59C68EF03C01D.jpg

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας και την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα του αμερικανικού χρέους, ελάχιστες ώρες πλέον πριν την παρέλευση και της τελευταίας συνταγματικά προβλεπόμενης ημερομηνίας και την παράλληλη λήξη αρκετών αμερικανικών χρεογράφων, στις 2 Αυγούστου.
Το βράδυ, περίπου στις 8 ώρα Ελλάδας, θα διενεργηθεί ακόμα μια ψηφοφορία επί του σχεδίου του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο τελευταίος έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών, σε μία ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Την ίδια ώρα η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και την κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζονται, ενώ νωρίτερα φάνηκαν κάποιες ελπίδες για λύση του αδιεξόδου, καθώς κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν πλέον «ότι υπάρχει ένα επίπεδο σοβαρότητας στο τραπέζι».

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και εάν δεν μπορέσουν οι ηγέτες των δυο κομμάτων να έρθουν σε μια στοιχειώδη έστω συμφωνία, τότε ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να δράσει άμεσα για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών και το ... τσουνάμι αντιδράσεων από τις διεθνείς αγορές.

Read more...

Βενιζέλος: «Θα επανεξεταστουν οι συντελεστές ΦΠΑ»


newpost.gr
Βενιζέλος: «Θα επανεξεταστουν οι συντελεστές ΦΠΑ»
eurokinissi
Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βλέπει, για την επόμενη χρονιά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επισημαίνει ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ προανήγγειλε ότι θα επανεξεταστούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών υπόσχεται πως με το φορολογικό σύστημα που θα κατατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου «θα αρθούν οι αδικίες», ενώ μιλά ξεκάθαρα για επανεξέταση των συντελεστών του ΦΠΑ και στο χώρο της εστίασης, διευκρινίζει όμως ότι ο νόμος θα ισχύσει.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές τις αποφάσεις των Βρυξελλών, κάτι που, όπως λέει, φαίνεται και από τις αντιδράσεις των αγορών που για πρώτη φορά εκφράζονται θετικά για την ελληνική οικονομία.

Ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν έφτασε στη χρεοκοπία, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως το ζήτημα είναι να πειστεί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για την ανάγκη να εφαρμοστεί υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει αρχή, μέση και τέλος.

Ο υπουργός διευκρίνησε, εξάλλου, πως δεν έχει τεθεί θέμα εμπράγματων εγγυήσεων, αλλά «σύστημα χρηματοοικονομικών εγγυήσεων».

Σε ερώτηση για το αν θα ληφθούν και νέα σκληρά μέτρα, δηλώνει πως τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τους εφαρμοστικούς νόμους είναι μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει του νέου προγράμματος.

Read more...

Άρματα μάχης πνίγουν στο αίμα την εξεγερμένη πόλη Χάμα της Συρίας

Εισβολή του στρατού


Διαδηλωτές κρατούν μία τεράστια σημαία στο κέντρο της πόλας Χάμα
Διαδηλωτές κρατούν μία τεράστια σημαία στο κέντρο της πόλας Χάμα (Φωτογραφία: Reuters )
Δαμασκός, Συρία
Άρματα μάχης και στρατιώτες εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην εξεγερμένη πόλη Χάμα της Συρίας, η οποία βρισκόταν υπό πολιορκία για ένα τουλάχιστον μήνα. Η προσπάθεια του στρατού να καταπνίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

«Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας που εισέβαλαν σήμερα στη Χάμα, άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων, σκοτώνοντας 45 και τραυματίζοντας δεκάδες», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, επικαλούμενος ιατρικές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βροχή πυρών από βαρέα όπλα στο βόρειο τμήμα της πόλης, ενώ το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν κοπεί στις κύριες συνοικίες της πόλης -μία τακτική που ακολουθεί συνήθως ο στρατός της Συρίας όταν εισβάλει σε μία πόλη.

Γιατρός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έκανε λόγο για 14 νεκρούς και 51 τραυματίες σε ένα και μόνο από τα νοσοκομεία της πόλης. Ο ίδιος δήλωσε από τηλεφώνου στο Reuters ότι τανκ έχει περικυκλώσει ένα δεύτερο νοσοκομείο, όπου βρίσκονται και άλλοι νεκροί και τραυματίες.

Η Χάμα υπήρξε σκηνή μεγάλης σφαγής το 1982, όταν ο πατέρας του προέδρου Άσαντ, ο πρόεδρος Χαφέζ αλ-Άσαντ, χρησιμοποίησε το στρατό για να καταστείλει ισλαμιστική εξέγερση, με αποτέλεσμα να χάσουν τότε τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, στο αιματηρότερο επεισόδιο της σύγχρονης ιστορίας της Συρίας.

Τον περασμένο Μάιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλη μία σφαγή στη Χάμα» και ότι θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες εάν νέα τέτοιο γεγονός επαναλαμβανόταν.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, την πόλη επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, σε μία ένδειξη διεθνούς υποστήριξης σε αυτό που περιέγραψε ως ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ προσπαθεί από τον Μάρτιο να καταστείλει την εξέγερση κατά του 11χρονου καθεστώτος του. Οι Αρχές έχουν διώξει από τη χώρα τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, καθιστώντας δύσκολη την επιβεβαίωση των τεκταινομένων.

Σήμερα, Κυριακή, άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, το οποίο ελέγχει πλέον ο στρατός, ενώ τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στην πόλη Χαράκ της περιοχής Ντεράα, πρόσθεσε ο Ραχμάν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Read more...