Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Διαγραφή για τους "αιώνιους" φοιτητές



Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αδειάζει η κλεψύδρα για χιλιάδες φοιτητές ΑΕΙ, 26 ετών και άνω, για αυτούς δηλαδή που συμπλήρωσαν πέρσι οκταετία από την εγγραφή τους σε τετραετή προγράμματα σπουδών, ή δέκα σε πενταετή προγράμματα Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Τμημάτων, όπως ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ για τη διάρκεια φοίτησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» μέχρι σήμερα ελάχιστα ιδρύματα έχουν εφαρμόσει τη διάταξη που προβλέπει αυτόματη διαγραφή των φοιτητών που παραλείπουν να ανανεώσουν την εγγραφή τους για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Η διάταξη αυτή υπήρχε ανενεργή και στον παλαιό νόμο-πλαίσιο. 
Τη «νεκρή» διάταξη επιχείρησαν να αναστήσουν τόσο ο νόμος Γιαννάκου το 2007, όσο και ο νόμος Διαμαντοπούλου το 2011.

Όλοι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της Σχολής τους τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα συνεχόμενα, ή μη επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα της διακοπής δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

Οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής. Μετά τη λήξη της διακοπής επανέρχονται στο Τμήμα κανονικά.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα για την «ημερομηνία λήξης» των σπουδών όσοι φοιτητές εγγράφηκαν μεταξύ των ακαδημαϊκών ετών 1996-97 έως 2003-04, τότε το έτος αυτοδίκαιης λήξης των σπουδών τους θα είναι το 2013-14.

Όσοι εγγράφηκαν μεταξύ των ακαδημαϊκών ετών 2004-05 έως 2006-07 οι σπουδές τους θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το έτος 2014-15, για αυτούς που μπήκαν στο πανεπιστήμιο μεταξύ των ακαδημαϊκών ετών 2007-08 έως 2010-11 οι σπουδές τους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 8 χρόνια από το έτος εισαγωγής, ενώ για όσους μπήκαν τη χρονιά 2011-12 και μετά οι σπουδές τους θα λήγουν 6 χρόνια μετά το έτος εισαγωγής. 



Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 
enikos.gr

Read more...

Προφυλακιστέα η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ...




...που κατηγορείται για εμπλοκή στο κύκλωμα των "λευκών" γάμων...
Προφυλακιστέα κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή η 52χρονη υποψήφια Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Μάρθα Τσαρτσίδου, η οποία...

κατηγορείται ότι... είχε ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα των «λευκών» γάμων που «χάριζε» νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα για πλήθος αλλοδαπών.

Η κ. Τσαρτσίδου στην απολογία της δήλωσε πως ότι έκανε το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους. Επιρρίπτει ευθύνες σε μία άλλη συλληφθείσα για την υπόθεση, γνωστή με το όνομα Μαντόνα. Η Μαντόνα στη δική της απολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει ότι τίποτα δεν γινόταν χωρίς την κ. Τσαρτσίδου.

Σήμερα απολογήθηκαν οι επτά από τους έντεκα συλληφθέντες για την υπόθεση. Εκτός από την κ. Τσαρτσίδου που κρίθηκε προφυλακιστέα, οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
thestival.gr


Read more...