Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Έρχονται συλλήψεις και διαπόμπευση φοροφυγάδων



ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 4-5 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΡΑΝΤΑΧΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ

Τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης έχουν στα χέρια τους φάκελο με 500 περίπου ονόματα τρανταχτών περιπτώσεων φοροδιαφυγής, από τα οποία θα συλληφθούν τα 4-5 άτομα, θα σφραγιστούν οι επιχειρήσεις τους και θα οδηγηθούν οι ίδιοι στη φυλακή. Για διαπόμπευση...



...θα τοποθετηθεί ταμπέλα στην επιχείρηση που θα αναγράφει, κλειστό λόγο φοροδιαφυγής...

troktiko

Read more...

Εγκρίθηκαν ομόφωνα στη Βουλη οι περικοπές βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής


ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ
ΜΕ "ΜΕΤΡΟ" ΑΦΟΥ "ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ"

Πέρασε ομόφωνα από τη Βουλή το κόψιμο 5% της αποζημίωσης των Βουλευτών, όπως μείωση κατα 15% στο επίδομα οργάνωσης γραφείου και στο επίδομα για θερινά τμήματα. Ο Φ. Πετσάλνικος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφού ανέφερε πως οι υπάλληλοι...



...της Βουλής παίρνουν πολλά λεφτά γιατί έχουν πολλές εργατοώρες.

Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Πετσάλνικος είναι ότι οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν και 16 μήνες...

Μεγάλος χαμένος της σημερινής μέρας ο Γ. Γιακουμάτος, που με βαριά καρδιά δέχτηκε τη
μείωση και τα έβαλε με τους δημοσιογράφους που... το έκαναν θέμα ότι παίρνουν πολλά λεφτά...

troktiko.

Read more...

Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου με υπουργούς

Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη και την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, πραγματοποιείται στο Μ. Μαξίμου.

Νωρίτερα,ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ενώ μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις.

Εξ άλλου, με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε νωρίτερα η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η οποία εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι η πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και αποτελεί σημαντικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους ημιυπαίθριους, η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

protothema.gr


Read more...

Κυβερνητική πρωτοβουλία για αναδιάρθρωση της ΕΝ.ΚΛΩ.

Μετά από γόνιμη συνεργασία και εξαντλητικές συζητήσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που ενέχονται στην έως τώρα πορεία της ΕΝ. ΚΛΩ., η επιχείρηση θα αναδιαρθρώσει τη δράση της. Βάση του εγχειρήματος θα αποτελέσει σχέδιο που πρόκειται να εκπονήσει σύμβουλος κοινής αποδοχής της Διοίκησης της ΕΝ. ΚΛΩ., του Υπουργείου και των Τραπεζών.

Προηγήθηκε η καθοριστικής σημασίας συμφωνία του ΥΠΟΙΑΝ με το Υπουργείο Οικονομικών ως προς την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση της επιχείρησης.

Τα επόμενα βήματα αφορούν στη διασφάλιση στελέχωσης της ΕΝ. ΚΛΩ με ισχυρό και ικανό Δ.Σ., στη διευθέτηση τρεχουσών υποχρεώσεων της εταιρείας, στη διερεύνηση των παράλληλών δράσεων του επιχειρησιακού σχεδίου, και στην οικοδόμηση της καθημερινής συνεργασίας με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για μια πορεία ανάκαμψης.
nooz.gr

Read more...

Συνάντηση με τους πρέσβεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια με το Δ. Δρούτσα

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των επικεφαλής ελληνικών Αρχών στα Βαλκάνια με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρέσβεις της Ελλάδας στη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, οι Επικεφαλής των Γραφείων Συνδέσμου στα Σκόπια και την Πρίστινα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκε η εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση στην περιοχή αρμοδιότητας των Πρέσβεων και θέματα διμερούς συνεργασίας. Συζητήθηκαν ακόμη εισηγήσεις για την ενίσχυση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή και την προώθηση της περιφερειακής της πολιτικής. Κεντρικός άξονας αυτής της πολιτικής είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και βασικό εργαλείο η «Ατζέντα 2014», που ήδη έχει αναθερμάνει τη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, οι Πρέσβεις θα έχουν και άλλες συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων Υπουργείων. Αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιούνται τακτικά στην Αθήνα, ή σε χώρες της περιοχής.
.nooz.gr

Read more...

Κατατέθηκε το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου

Κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, που φέρνει αρκετές ανατροπές στο ισχύον σύστημα φορολόγησης και έχει στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Το νέο ν/σ φέρνει νέα φορολογική κλίμακα, τεκμήρια ελάχιστου εισοδήματος, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, περικοπές στις φοροαπαλλαγές καθώς και τομές στην φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Εντός της εβδομάδας το σ/ν που φέρει τον τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο κεφάλαιο της φορολογίας εισοδήματος αναφέρονται μεταξύ άλλων: η νέα φορολογική κλίμακα, η εισαγωγή κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ο προσδιορισμός ελαχίστου εισοδήματος με χρήση τεκμηρίων, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης καθώς και των φοροαπαλλαγών με εξαίρεση μόνον στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων καθώς και η ενθάρρυνση επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όσον αφορά τη νέα φορολογική κλίμακα, για εισοδήματα πάνω των 100.000 ευρώ θα υπάρξει φορολόγηση κατά 45%. Επίσης, θα υπάρξει σταδιακή εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους, αρχής γενομένης από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, όσον αφορά το αφορολόγητο, μέχρι τις 6.000 ευρώ εισόδημα δεν θα απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων για να εξασφαλιστεί το αφορολόγητο. Μέχρι τις 12.000 θα απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων κατά 6% και μέχρι τις 24.000 κατά 10%.

Η μη έκδοση αποδείξεων θα θεωρείται ποινικό αδίκημα και οι επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να μην έχουν εκδώσει απόδειξη κατ' επανάληψη απειλούνται ακόμη και με λουκέτο.

Όσον αφορά τον λογιστικό προσδιορισμό των επαγγελμάτων που μέχρι τώρα φορολογούνταν βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος (π.χ. ταξί, λαϊκές και περίπτερα), το καθεστώς αλλάζει από 1.1.2011. Όσον αφορά τα πρατήρια βενζίνης, υποχρεούνται στην καταβολή αποδείξεων από την 1η Απριλίου.

Σημαντικές αλλαγές και στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Προβλέπεται φορολόγηση 20% επί των εσόδων της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, φορολόγηση κατά 5% επί των δωρεών ακινήτων και 10% επί των δωρεών μετρητών.

Επίσης, ορίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, καθώς θα προβλέπεται εξόφληση με μηνιαίες δόσεις και θα προσφέρεται έκπτωση στις προσαυξήσεις.

Όσον αφορά στη φορολογία ακίνητης περιουσίας γίνονται αναφορές στην αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από προοδευτικό φόρο ακίνητης περιουσίας, στο νέο καθεστώς μεταβιβάσεων και δωρεών, στη φορολόγηση των off shore εταιρειών και στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στον τομέα της φορολογίας επιχειρήσεων γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στο διαχωρισμό των φορολογητέων κερδών σε μη διανεμόμενα και διανεμόμενα κέρδη, στη φορολόγηση παροχών σε είδος προς εταιρικά στελέχη, στην επέκταση του ΦΠΑ, στην κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών.

Τέλος, στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων μνημονεύονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί, η συγκρότηση περιουσιολογίου, οι διασταυρώσεις στοιχείων, η ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι με βάση κριτήρια κινδύνου, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, την εισαγωγή, παντού, ταμειακών μηχανών, στα κίνητρα για την αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής, στην κατάσχεση για χρέη προς το δημόσιο κ.α.
nooz.gr/

Read more...

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της πρώην Διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης...

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο αρμόδιος Εισαγγελέας κατά της Στ. Μαντέλη, πρώην διευθύντριας της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για υπεξαγωγή εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η δίωξη ασκήθηκε στην επιβαρυντική της μορφή, καθώς η εν λόγω υπάλληλος είχε την ιδιότητα της διευθύντριας και εξ αιτίας αυτού του λόγου πήρε έγγραφα για τις ανταλλαγές των δημοσίων εκτάσεων με τη Μονή Βατοπαιδίου στο σπίτι της, ύστερα από...





την παραίτησή της από το υπουργείο. Η ίδια υποστηρίζει ότι ήταν πολύ μεγάλος ο όγκος των εγγράφων και δεν μπορούσαν εύκολα να φωτοτυπηθούν, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για την υπεράσπισή της και ότι θα τα επέστρεφε το συντομότερο.


nonews-news

Read more...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ;


Επειδή ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος δεν μας έχει πείσει ότι έχει καταλάβει τι γίνεται στους Οργανισμούς που έχει υπό την εποπτεία του αποφασίσαμε να τον ενημερώνουμε εμείς. Γνωρίζετε κύριε υπουργέ, ότι στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ υπάρχει ένα μη εκτελεστικό μέλος ονόματι Σοφοκλέους που... προσπαθεί με νύχια και δόντια να προωθήσει το μεγάλο διαφημιστικό πακέτο του Οργανισμού ΜΟΝΟ στην εταιρεία Fortune; Να πιστέψουμε ότι ο... λαδοπόντικας του ΟΠΑΠ θα γίνει τσακωτός;
fimotro


Read more...

Συνάντηση Δρούτσα- Γερουλάνου για θέματα οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας

Θέματα που αφορούν την οικονομική και πολιτιστική διπλωματία συζήτησαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Η συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα στα δύο υπουργεία είναι αναγκαίος, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι η οικονομική και πολιτιστική διπλωματία είναι ιδιαίτερα σημαντικοί τομείς για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική.

''Συζητήσαμε πρωτοβουλίες όπως οι δράσεις που θα διοργανωθούν με αφορμή την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, καθώς και η συνεργασία με σημαντικές χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες'', τόνισε ο κ. Δρούτσας.

Οι δύο υπουργοί εξέτασαν σε βάθος το θέμα των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) από χώρες οι οποίες εκδηλώνουν τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Στόχος είναι, όπως είπε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος να εξαντλήσει η χώρα μας κάθε πλεονέκτημα που δίνει το κεκτημένο της ΕΕ, ώστε να διευκολυνθεί η εισροή επισκεπτών προς την Ελλάδα από ανερχόμενες τουριστικά χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, οι αραβικές χώρες, η Κίνα και βεβαίως οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, όπως είπε, η προσπάθεια είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να υπάρξει κάποια μείωση του κόστους της βίζας, στις χώρες που μας ενδιαφέρουν, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθούν οι έδρες Ελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό.

Ο κ. Γερουλάνος απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τον τουρισμό της καλοκαιρινής σεζόν στην Ελλάδα και επισήμανε: ''Θα καταφέρουμε με τη δράση μας να σταματήσουμε την τεράστια πτώση που είχαμε πέρυσι, αλλά είναι νωρίς να δούμε το κατά πόσο θα υπάρξει αύξηση της ροής του τουρισμού''.
nooz.gr

Read more...

Έκθεση ΟΟΣΑ για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας

Τη συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών στις “περιβαλλοντικές επιδόσεις” της Ελλάδας, ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, τονίζοντας ότι αιχμή της οικονομικής διπλωματίας πρέπει και μπορεί να είναι η ”πράσινη” διπλωματία, με θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και για την ελληνική οικονομία στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ “για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας στη δεκαετία 2000-2009”, ο κ. Κουβέλης είπε ότι “μια από τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στραφούμε όσο πιο δυνατά μπορούμε σε μια εξωστρεφή πολιτική, με αιχμή του δόρατος την πράσινη διπλωματία”.

“Έχουμε και τους φυσικούς πόρους και την τεχνογνωσία, ώστε να γίνουμε ένας από τους σημαντικούς παίχτες στην ευρύτερη περιοχή μας”, τόνισε και ανέφερε ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η συνεργασία με τα νέα μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με αμοιβαίο όφελος σε τομείς όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον δεύτερο κύκλο ενδιαφέροντος, βρίσκονται οι χώρες με ευρωπαϊκή προοπτική, των Δυτικών Βαλκανίων με το όραμα του “2014” και η Τουρκία. “Στην προσπάθεια των χωρών αυτών να αποκτήσουν το κοινοτικό κεκτημένο στα περιβαλλοντικά θέματα, αναπτύσσονται και άλλες μορφές συνεργασίας”, είπε ο κ. Κουβέλης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας, στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και ενέργειας. Ειδικά για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι “μετά τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της Κοπεγχάγης, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τις περιοχές της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας για μια συνολική πρόταση διαχείρισης του περιβάλλοντος με την οποία να πάμε στον επόμενο σταθμό, το Μεξικό”.

Πέραν των συνεργειών σε πολιτικό επίπεδο, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην οικονομική διπλωματία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε συμπράξεις και να διεκδικήσει η Ελλάδα τον δικό της ρόλο, έχοντας ως καλό εργαλείο την πράσινη διπλωματία, “όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η πράσινη ανάπτυξη θέλει να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας”.

Ως προς την αναπτυξιακή συνεργασία, είπε ότι το κομμάτι που αφορά τη συνεργασία με τις ΜΚΟ τις χρονιές του 2008 και του 2009 απορρόφησε 50-60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ το σύνολο που παρέχεται διακυβερνητικά από την Ελλάδα έχει φτάσει σχεδόν τα 500 εκατομμύρια ευρώ και “δυστυχώς θα παραμείνει εκεί λόγω των οικονομικών συνθηκών, αν και θα έπρεπε να διπλασιαστεί για να φτάσουμε τους στόχους μας απέναντι στον ΟΟΣΑ”.

Γι' αυτό δεσμευόμαστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα, πρόσθεσε, έχοντας και εδώ οδηγό την πράσινη ανάπτυξη, με εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η διαχείριση περιβάλλοντος.

Ο κ. Κουβέλης καλωσόρισε τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ , τις οποίες “πρέπει να κάνουμε πολιτικές”, αναγνώρισε τη δουλειά που έγινε από τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλογιάννη, που μετείχε στην εκπόνηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ και τόνισε τη συνεχή συνεργασία και τον συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Τίνα Μπιρμπίλη, που οργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση.

nooz.gr

Read more...

Η Κομισιόν κάλεσε την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Στέφαν Φίλε κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει των υποχρεώσεών που απορρέουν από τις συμφωνίες της με την ΕΕ καθώς και να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης με την Αρμενία.

"Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην ανάγκη να εκπληρώσει η Τουρκία πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο (της τελωνειακής ένωσης) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο", είπε ο επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν πρέπει να δυσχερανθούν από "πολιτικά προβλήματα που δεν έχουν άμεση συνάφεια με την ενταξιακή διαδικασία, όπως η Κύπρος".

Ο Στέφαν Φίλε εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες συμφιλίωσης της Τουρκίας με την Αρμενία, παρατήρησε ωστόσο ότι, ότι "ως άτομο προερχόμενο από την πρώην Τσεχοσλοβακία, νυν Τσεχική Δημοκρατία, γνωρίζω ότι η πολιτικοποίηση της ιστορίας δυσχεραίνει τη συμφιλίωση".

Ο Στέφαν Φίλε πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής των τούρκων διαπραγματευτών με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς και αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.
Read more...

Συνάντηση Βενιζέλου- Καρατζαφέρη με το βλέμμα σε τουρκική κορβέτα

Οριακή αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πραγματοποίησε τουρκική κορβέτα, που συμμετείχε στην νατοϊκή επιχείρηση, στον Λίβανο. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την τουρκική κορβέτα, που κινείται πλέον στο κεντρικό Αιγαίο με βόρεια πορεία, παρακολουθεί από χθες η πυραυλάκατος «Ρουσσέν».

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος σχολίασε ότι «η αύξηση του αριθμού των αβλαβών διελεύσεων τουρκικών πολεμικών από το Αιγαίο εγκυμονεί πιθανώς κινδύνους».

Από την πλευρά του ο υπουργός επισήμανε ότι «παρακολουθούμε όλα τα συμβάντα στο Αιγαίο με τη στρατηγική ψυχραιμία, που απαιτείται, αλλά και με την εγρήγορση, που απαιτείται».

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν η αμυντική πολιτική και οι εξελίξεις γύρω από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων, θέμα το οποίο θα τύχει αναλυτικής συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεθαύριο.

Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη ενημέρωση, που είχε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
nooz.gr

Read more...

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Siemens



Τον βουλευτή και πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της SIEMENS, Σήφη Βαλυράκη, δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας...


Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βαλυράκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την παράταση και την πορεία των εργασιών της Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει και με την ευκαιρία, τον συνεχάρη για την επανεκλογή του.

troktiko

Read more...

Παπούλιας - Μπιρμπιλη για το παλιό αεροδρόμιο



ΠΑΡΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού Αερολιμένα των Αθηνών, ήταν το πρώτο ζήτημα που έθεσε στην Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενός την νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Να βάλουμε όλοι πλάτη. Εδώ...
είμαι. Παρών",τόνισε ο κ. Παπούλιας, ενώ η κα Μπιρμπίλη σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί συνολικό περιβαλλοντικό σχέδιο για την Αθήνα, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το παλιό Αεροδρόμιο.
/troktiko

Read more...

Τουρκική κορβέτα πάλι στο Σούνιο! - "Επίδειξη σημαίας" και όχι αβλαβής διέλευση



Από τον δίαυλο Σουνίου-Κέας, εντός των ελληνικών χωρικών περνάει αυτή την στιγμή η τουρκική κορβέτα σε μία κλασική επιχείρηση προβολής ισχύος ή "επίδειξη σημαίας", όπως λέγεται στη ναυτική ορολογία. Είναι η πέμπτη φορά από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα που γίνεται αυτή η κίνηση από σκάφη του τουρκικού στόλου. Είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο σκάφος στην πορεία του που ξεκίνησε χθες το απόγευμα, περνάει μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η πρώτη ήταν χθες το απόγευμα μεταξύ Τύλου-Σύμης...

Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται στενά από την πυραυλάκατο Ρ67 ΡΟΥΣΣΕΝ.


Τουρκική κορβέτα βρίσκεται αυτή την στιγμή στο δυτικό Αιγαίο, για την ακρίβεια δυτικά της Σερίφου, με βόρεια πορεία! Εκτιμάται ότι η κατεύθυνσή της είναι ο δίαυλος Σουνίου-Κέας και η ανατολική Αττική. Πρόκειται για την TCG Bozcaada (F-500), πρώην Commandant de Pimodan, κλάσης D'Estienne d'Orves A69, δηλαδή είναι μία από τις έξι μεταχειρισμένες κορβέτες που παρέλαβε από την Γαλλία το τουρκικό Ναυτικό. Δείχνει να ακολουθεί την πορεία της φρεγάτας η F490 Gaziantep (πρώην USS Clifton Sprague) που πριν δύο εβδομάδες είχε φτάσει μέχρι το Σούνιο

Η κορβέτα παρακολουθείται από την ΤΠΚ Ρ67 «ΡΟΥΣΣΕΝ αυτή την στιγμή. Αρχικά παρακολουθείτο από την κανονιοφόρο ΤΟΛΜΗ (εντάχθηκε στον Στόλο στις 6 Μαρτίου 1990. Παραχωρήθηκε από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘USA – Peterson Builders Co, Sturgeon Bay, Wisc’. Ιδίας κλάσης πλοίο η ΟΡΜΗ).

από χθες το απόγευμα. Η παρακολούθηση ξεκίνησε βορειοανατολικά της Ρόδου στις 15:30. Αυτή την φορά η παρακολούθηση δεν είναι «διακριτική»...

Πρόκειται για κλασική πρόκληση, αφού το σκάφος συμμετείχε σε διεθνή επιχείρηση (UNFIL) στην Α.Μεσόγειο και κατευθυνόταν προς τον ναύσταθμο της Σμύρνης, όπου είναι η βάση των σκαφών της κλάσης. Μπήκε στον ναύσταθμο του Aksaz και βγαίνοντας, αντί να κατευθυνθεί βόρεια κατευθύνθηκε δυτικά σε ελληνικά νερά.

Το θέμα είναι κατά πόσον ισχύει πλέον ο κανόνας της "αβλαβούς διέλευσης": Είναι δυνατόν να δεχόμαστε αβλαβή διέλευση όταν έχουμε πορεία από το Αksaz προς την Σμύρνη (δηλαδή δύο κόλπους βορειότερα) και να χαράζει πορεία μέσω Σερίφου και απ'ότι φαίνεται μέσω Σουνίου, Τζιάς, Κερατέας κλπ; Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό...

Πρόκειται για αδελφό σκάφος της TCG Bodrum (F-501) που τον Αύγουστο είχε αφήσει ενθύμιο το θόλο του σόναρ στην βυθό έξω από το Καστελλόριζο.

Eίναι οπλισμένη με τέσσερα βλήματα επιφανείας-επιφανείας MM40 Exoset. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για οποιαδήποτε εξέλιξη.

troktiko.

Read more...

Ο Νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ



ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

Ο κ Θεμιστοκλής Λέκκας τοποθετείται Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ενω ο κ Νικόλαος Μπάρδης Διευθυνων Σύμβουλος της εταιρίας,οπως ανακοινώθηκε απο το Υπουργειο Υποδομών. Ο κ. Λέκκας είναι Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο οποίο και έχει διατελέσει Πρύτανης (1997-2003). Είναι ...
κάτοχος MSc και Ph.D. Από το 1993 έως το 2002 υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. και από το 1993 έως σήμερα τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος της ΕΕΑΑ Α.Ε.

Επίσης, ο κ. Μπάρδης είναι Μηχανικός, κάτοχος MSc, ειδικός στη Διαχείριση υδάτων, λυμάτων και απορριμμάτων. Διετέλεσε Διευθυντής Προγράμματος και Διευθύνων Σύμβουλος σε Δημόσιες Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού και Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης στο εξωτερικό (ALSTOM, ONYX, VEOLIA). Η επιλογή εγινε με την ανοικτή διαδικασία που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
troktiko


Read more...

Νέκρωσε η αγορά, “εξαφανίστηκαν” τα φέσια!

Το 60% των Ελλήνων χρωστά στις τράπεζες, αλλά...

Λύθηκαν τα προβήματα με τα φέσαι στην αγορά, πολύ απλά γιατί όταν ...δεν υπάρχει αγορά, δεν υπάρχουν και φέσια!

Είναι όντως εντυπωσιακό – αλλά και εξηγείται απόλυτα από το ότι έχουν νεκρώσει τα πάντα στην αγορά – το ότι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, η αξία 21.703 ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 215,189 εκατ. ευρώ, με μείωση 82,38% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2009. 

Το ίδιο διάστημα, η αξία 18.944 απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε στα 35,393 εκατ. ευρώ, με μείωση 48,92%.

Οι Έλληνες , πάντως, όσο κι αν έχουν περιορίσει την κατανάλωση, χρωστούν για τα ακλά στις τράπεζες.

Σύμφωνα με έρευνα της Καπα Resarch που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για τους καταναλωτές, xρέη από κάρτες και δάνεια έχουν 6 στους 10 Έλληνες, ενώ οι δύο στους 10 δεν μπορούν να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές καρτες. 

Από την έρευνα προκύπτει ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κάλυψη καθημερινών αναγκών προς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ,ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), δήλωσε ότι έχει ποσοστό 9,8%, για κοινόχρηστα το 4,5% και για ενοίκιο το 3,1% του δείγματος. 

Επιπλέον, η δημιουργία των χρεών προέκυψε για τους τρεις στους δέκα πολίτες μέσα από την αγορά καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών, για τους δύο στους δέκα από την ανάγκη κάλυψης έκτακτων αναγκών (λόγοι υγείας, απώλεια εργασίας, μετακόμιση) ενώ ένα ποσοστό 13,9% των καατανλωτών δανείστηκε επειδή το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη βασικών αναγκών. 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα χρέη δημιουργούν ή επιτείνουν σε 6 στους 10 καταναλωτές, άγχος, ανασφάλεια και νευρικότητα.
Είναι χαρακτηγριστοικό ότι ποσοστό 26,9% δήλωσε διατάραξη των οικογενειακών ή των φιλικών σχέσεων, 2 στους 10 δήλωσαν ότι τους δημιουργούν προβλήματα υγείας και 1 στους 10 προβλήματα στην εργασία. 

Σε σχέση, τώρα, με το μηνιαίο εισόδημά, το 61,9% των δανειοληπτών καταβάλλει έως και το 40% του εισοδήματός του για να καλύψει τη μηνιαία δόση δανείων και πιστωτικών καρτών ενώ πάνω από 60% δίνει το 16% και από 41-60% το 18,5%.

Ωστόσο σημαντικό ποσοστό άνω του 30% δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να μην μπορεί να είναι συνεπείς στους επόμενους 12 μήνες παρά το γεγονός ότι σήμερα εξυπηρετεί το χρέος του ενώ όχι και τόσο πιθανό δήλωσε ότι το θεωρεί το 33,2%.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα στην πληρωμή των χρεών του ανταποκρίνεται ποσοστό 66,1% των καταναλωτών, με καθυστέρηση ένα μήνα 17,8% ενώ με καθυστέρηση από 1-3 μήνες το 8%.

Σημειώνεται ότι σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες καταγράφονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αφού 8 στους 10 δήλωσαν ότι καθυστερούν στα στεγαστικά η καθυστέρηση είναι 14,3%.
protothema.gr

Read more...

Πειραιάς-Κρήτη 1 ώρα και 36 λεπτά, με τα ‏Hoverwing...


.
Tαξίδια σε χαμηλό ύψος με ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων την ώρα υπόσχεται το νέο μέσο που ίσως και να εμφανιστεί στις ελληνικές θάλασσες το 2011
Πειραιάς - Kρήτη σε μιάμιση ώρα!
H επανάσταση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λέγεται Ηoverwing.
Σε 1 ώρα και 36 λεπτά από τον Πειραιά στο Ηράκλειο; Και όμως! Τόσο θα διαρκούν στα τέλη του 2011 τα ταξίδια προς την Κρήτη με τα ιπτάμενα πλοία! Οι επιβάτες των σκαφών αυτών θα ταξιδεύουν με ταχύτητα άνω των 200 χιλιομέτρων την ώρα, «πετώντας» σε ύψος έως και 12 μέτρα πάνω από το κύμα!
Την επανάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και τις αερομεταφορές προς τα ελληνικά νησιά, φιλοδοξούν να κάνουν...

Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μίσθωσης τουριστικών σκαφών, οι οποίοι σχεδιάζουν να φέρουν στη χώρα μας τα πρώτα... ιπτάμενα πλοία!
Πρόκειται για τα υπερσύγχρονης τεχνολογίας σκάφη, που είναι παγκοσμίως γνωστά ως «WIG», τα οποία προσφέρουν θαλάσσιες μεταφορές με την ποιότητα των αεροπορικών μεταφορών! Τα πλοία αυτά μοιάζουν μεν με αεροπλάνα, αλλά η λειτουργία τους βασίζεται στο διεθνώς αποκαλούμενο «φαινόμενο επίδρασης επιφάνειας» (wing in ground effect - WIG). Τρία από τα σκάφη αυτά, με την ονομασία «Hoverwing 80», θα ναυπηγηθούν στη Γερμανία και μέσα στα ερχόμενα χρόνια αναμένεται να ανεβάσουν στα ύψη το θερμόμετρο του ανταγωνισμού στις ελληνικές θάλασσες.
Φθηνό εισιτήριο. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των σκαφών αυτών, που θα μεταφέρουν 80 επιβάτες το καθένα, περιλαμβάνονται η ταχύτητα, η άνεση, η ασφάλεια και η τήρηση με ακρίβεια λεπτού των χρόνων άφιξης και αναχώρησης. Όλα αυτά θα προσφέρονται στην τιμή του εισιτηρίου ενός πλοίου!
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Flightboat Hellas (είναι αντιπρόσωπος των σκαφών αυτών στην Ελλάδα) κ. Παναγιώτη Ζάγκλη, τα πρώτα τρία σκάφη θα ναυπηγηθούν στο Αμβούργο από την εταιρεία Hoverwing GmbH. «Καταφέραμε να επιτύχουμε τη χρηματοδότηση των πρώτων τριών σκαφών Hoverwing 80 από γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία. Στη συνέχεια τα σκάφη θα ναυλωθούν σε ελληνική εταιρεία με επικεφαλής τον κ. Γκιόλμαν». Τα σκάφη Hoverwing 80 θα έχουν γερμανική σημαία και πληρώματα, ενώ το πρώτο αναμένεται στην Ελλάδα ίσως στο τέλος του 2011.
Στην Ελλάδα, την τεχνική υποστήριξη των σκαφών Hoverwing έχει αναλάβει η εταιρεία JOIN Ltd (με έδρα την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα), ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και δεύτερη γραμμή παραγωγής Hoverwing από την ίδια τη JOIN Ltd στη χώρα μας.
Τεχνικά χαρακτηριστικά. Μπορεί η εμφάνιση και το σχήμα ενός Hoverwing να «μπερδεύουν» τον επιβάτη, όμως το σκάφος ανήκει στην κατηγορία των πλοίων και δεν πρόκειται για αεροπλάνο ή υδροπλάνο. ’λλωστε, από το 2002, τα σκάφη «φαινομένου επίδρασης επιφάνειας» ταξινομήθηκαν ως πλοία από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Κατασκευάζονται με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες (έως 112 Κόμβους ή 207 χλμ. / ώρα), η ακτίνα δράσης τους φτάνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ δεν επηρεάζονται καθόλου από τον κυματισμό.




Read more...

Συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο ο πρωθυπουργός...


Ταξίδι σε Ουγγαρία και Βρυξέλλες...
Η μάχη για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται εντός και εκτός των «τειχών». Ο πρωθυπουργός έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον γγ του ΟΟΣΑ, την Τρίτη επισκέπτεται τη Βουδαπέστη, την Πέμπτη θα μιλήσει για την κρίση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, εντός συνόρων προωθείται το κρίσιμο φορολογικό νομοσχέδιο.
Την ώρα που ακόμη αποτιμώνται τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσινγκτον, ο Γ.Παπανδρέου συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο.
Σήμερα,...
Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντάται με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανγκελ Γκουρία, ο οποίος την Κυριακή είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Βουδαπέστη, όπου θα μιλήσει σε συνέδριο του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος και θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ουγγαρίας -μιας χώρας που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση και βρίσκεται ενώπιον εκλογών, τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν αναμένεται να κερδίσουν οι Σοσιαλιστές.

Την Πέμπτη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει θεαματικά αποτελέσματα από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin σήμερα, Δευτέρα και την Τρίτη, σχετικά με το τη συγκρότηση ταμείου αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός πρόκειται να μεταφέρει στους κοινοτικούς αξιωματούχους, με τους οποίους αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα της Τετάρτης ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί πλέον να δανείζεται με τα υψηλά επιτόκια των προηγούμενων εβδομάδων και πως το ελάχιστο που απαιτεί είναι να δανείζεται όπως και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, κι ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ξεκαθαρίσει την εικόνα σχετικά με την κατανομή των βαρών, με την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου, σε επικείμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής δήλωσε σχετικά: «Το φορολογικό νομοσχέδιο θα επιχειρεί να θέσει τέλος στην άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, έτσι ώστε και έσοδα να υπάρχουν στο κράτος, αλλά και να πληρώνουν αυτοί που πρέπει και μπορούν».

ΔΟΛ

nonews-news


Read more...

Επίτροπος της ΕΕ αποκαλεί τα Σκόπια "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"...


"Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε οφείλει να μεταφέρει στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες την ενιαία φωνή της Ε.Ε και έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με χρησιμοποίηση από τον ευρωπαίο Επίτροπο σε συνέντευξή του, της λεγόμενης συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

"Οτιδήποτε άλλο έρχεται σε...
αντίθεση με τα συμφωνημένα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Στέλνει λάθος μήνυμα στην ηγεσία και τον λαό της γείτονος και υπονομεύει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ", συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι "θα μεταφέρει άμεσα τη βαθύτατη ενόχληση της Ελληνικής Κυβέρνησης από ενέργειες, οι οποίες κάθε άλλο παρά ενισχύουν, όπως θα έπρεπε, τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ".
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "επιθυμία μας είναι μία καλή και στενή συνεργασία με τον νέο Επίτροπο, πάντοτε όμως με σεβασμό στα συμφωνημένα και ισχύοντα κατά το Διεθνές Δίκαιο και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Read more...

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!



Την απειλή της ύστατης προσφυγής στην αποπομπή από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που δεν καταφέρνει να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
«Έχουμε ανάγκη από αυστηρότερους κανόνες -πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild Zeitung.
«Η προοπτική αυτή από μόνη της», σημείωσε, «εξασφαλίζει μια εντελώς διαφορετική πειθαρχία».
Ο Σόιμπλε, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, επανέρχεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, εκτιμώντας ότι οι κανονισμοί που διέπουν τις 16 χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ευρώ, και το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.
"Έχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο δεσμευτικούς κανόνες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αρκεί. Εκείνη την εποχή ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ», παρατήρησε.
fimotro


Read more...

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ


Αποδείξεις λιανικής πώλησης υποχρεώνονται να εκδίδουν από την 1η Απριλίου οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως ορίζεται... στην απόφαση, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, εντάσσονται από την 1η Απριλίου στη Β' κατηγορία βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (από την Α') και θα πρέπει από την ίδια ημερομηνία να εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν. Η απόφαση αυτή, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, εντάσσεται στην αναγκαιότητα λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος όλων των επιτηδευματιών, καθώς και στην εφαρμογή του μέτρου της θέσπισης αφορολογήτου ορίου με αποδείξεις και την αναγκαιότητα ίσης μεταχείρισης των πρατηριούχων με τις επιχειρήσεις εκείνες, που προαιρετικά ή υποχρεωτικά εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης.
fimotro


Read more...

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ


Τη μερική κατάργηση της χρήσης χημικών στη διάρκεια επεισοδίων, προανήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Bήμα FM 99,5»...

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Βούγιας, στόχος του υπουργείου είναι να καταργηθεί η χρήση χημικών και αυτό να γίνει σταδιακά.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται χημικά μόνο σε περίπτωση πράξεων βίας, όπως η καταστροφή περιουσιών.

«Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να αντικατασταθούν τα χημικά με νερό», ανέφερε ο υφυπουργός, «ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθούν υπηρεσιακοί παράγοντες».

Η αντιμετώπιση των διαδηλωτών πάντως είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής με τους ομολόγους τους στη Γερμανία, όπου βρίσκονται.

fimotro

Read more...

ΔΙΠΛΟΘΕΣΙΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ


Ρεπορτάζ: Δήμος Βερύκιος (απο ΕΘΝΟΣ)

Στρατιωτικοί γιατροί μέτοχοι σε ιδιωτικά νοσοκομεία και διευθυντές κλινικών ταυτόχρονα σε στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία! Αυτά είναι μόνο δύο από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία που περιέχει ο φάκελος της κρυφής έρευνας που έχει διεξαγάγει ο Β. Βενιζέλος. Ηδη ο υπουργός Αμυνας έκανε μπλόκο στους στρατιωτικούς γιατρούς που συνεργάζονται με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία και τους ζητάει έως την ερχόμενη Τετάρτη να αναφέρουν επισήμως το είδος των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα...


Το υπ. Αμυνας, με τη συνδρομή του υπ. Οικονομικών και ειδικότερα με την υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εδώ και τρεις βδομάδες έχει βάλει στο «σκοπευτικό» τις «υπόγειες διαδρομές» στρατιωτικών γιατρών που ενώ υπηρετούν σε κεντρικές θέσεις στρατιωτικών νοσοκομείων, ταυτόχρονα διατηρούν τις ίδιες θέσεις και σε ιδιωτικά κέντρα και νοσοκομεία της ίδιας πόλης!

Το ξέσπασμα Βενιζέλου στην προχτεσινή κλειστή σύσκεψη με την ηγεσία του Υγειονομικού ήταν ενδεικτικό: «Είναι αδιανόητο διευθυντής κλινικής στρατιωτικού νοσοκομείου να είναι ταυτόχρονα και διευθυντής αντίστοιχης κλινικής σε ιδιωτικό νοσοκομείο»! Και ο υπουργός συνέχισε τον προβληματισμό του: -Πώς μοιράζει τον χρόνο του τα πρωινά ο διπλοθεσίτης διευθυντής; Πότε πάει στο στρατιωτικό νοσοκομείο και πότε στο ιδιωτικό; Ο Β. Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα σκληρός στην τελευταία κλειστή σύσκεψη με τους υγειονομικούς, τη δεύτερη που γίνεται από τις αρχές του χρόνου:

* Τους ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να διακόψει τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ στρατιωτικών και ιδιωτικών νοσοκομείων καθ’ ότι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μετακινείται «πελατεία» από τα στρατιωτικά προς τα ιδιωτικά κέντρα και νοσοκομεία...
* Τους γνωστοποίησε ότι θα ασχοληθεί και με τα «φακελάκια» και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Προφανώς θα διερευνήσει τις καταγγελίες που καταφθάνουν -κυρίως ανώνυμα- καθημερινά στο υπουργείο Αμυνας.
* Τους έθεσε θέμα εξονυχιστικού ελέγχου του «πόθεν έσχες» και ποια η σχέση (οικονομική και μετοχική) των στρατιωτικών με τα ιδιωτικά κέντρα. Ηδη από αρμόδια κρατική υπηρεσία έχουν φτάσει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία στα χέρια του Β. Βενιζέλου ότι στρατιωτικοί γιατροί διαθέτουν μετοχές στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα στα οποία εργάζονται...

Η εντολή Βενιζέλου για λεπτομερή αναφορά των εργασιακών σχέσεων με ιδιωτικούς φορείς προκαλεί αναστάτωση και αντίδραση στον χώρο των στρατιωτικών γιατρών, οι οποίοι απευθύνθηκαν για συμβουλές σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται σε θέματα της ιδιωτικής υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί σε διακλαδικό επίπεδο στρατιωτικοί γιατροί συγκεντρώθηκαν κατά ειδικότητες σε καφετέριες κεντρικών ξενοδοχείων όπου και ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους.

Οι περισσότεροι αποφάσισαν να μη σπεύσουν να απαντήσουν έως την προσεχή Τετάρτη, αλλά να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Μάλιστα, οι μεγαλογιατροί των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο Τρίτη στις 12 μ. στο Πολεμικό Μουσείο, στη δεξίωση που παραθέτει με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του ο διευθυντής Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Πώς ξεκίνησε η διαμάχη
Δυσφορία για τις εφημερίες στο ΕΣΥ

Η κόντρα Βενιζέλου με τους στρατιωτικούς γιατρούς έφτασε στα άκρα μετά τη δυσφορία που εξέφρασαν στο να συνδράμουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου αναλαμβάνοντας υποβοηθητικό ρόλο στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Ο υπουργός Αμυνας φέρεται έντονα ενοχλημένος και από τη στάση των Ενώσεων Αποστράτων που επιδιώκουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία να παραμείνουν «κλειστά κλαμπ». Μάλιστα, απόστρατοι του Ναυτικού απειλούν ότι θα καταθέσουν αγωγή εις βάρος του Β. Βενιζέλου σε περίπτωση που το Ναυτικό Νοσοκομείο συμμετάσχει -έστω και υποβοηθητικά- στις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Υποστηρίζουν ότι το ΝΝΑ δεν είναι κρατικό αλλά ανήκει ολοκληρωτικά στο προσωπικό του Ναυτικού, που το κάθε στέλεχος καταβάλλει μηνιαίως 60 ευρω για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
fimotro.


Read more...

Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ"



Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού και χαρακτηρίζει «λήξαν» το θέμα με τη διαφοροποίηση του Χρήστου Παπουτσή...

Ερωτηθείς ο κ.Πεταλωτής για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού απαντά ότι η λειτουργία της κυβέρνησης βρίσκεται σε πολύ καλό ρυθμό και οι όποιες αδυναμίες της καθημερινότητας αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο.

"Κατηγορηματικά δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικού ανασχηματισμού. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης εργάζονται σκληρά και συλλογικά κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες με απτά αποτελέσματα" δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την διαφοροποίηση του κ.Παπουτσή, ο Γιώργος Πεταλωτής, τονίζει ότι δεν συμμερίζεται ότι ο Χ.Παπουτσής ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

"Ως παλιό και έμπειρο στέλεχος του Κινήματος, αναλύει με τον δικό του τρόπο βασιζόμενος στην εμπειρία και την ιδεολογία του, την τρέχουσα πολιτική. Ως προς την πολιτική τοποθέτησή του στη Βουλή, έχει δώσει ήδη τις απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινίσεις και το θέμα θεωρείται λήξαν" επισημαίνει ο ίδιος.
/fimotro


Read more...

ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ... ΠΟΥΛΑΚΙ!


Από το : limnostv

Αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους της Λήμνου μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Aegean ότι διακόπτει όλα της τα δρομολόγια ( 2 κάθε μέρα Αθήνα-Λήμνο-Αθήνα) μετά τις 7 Απριλίου. Ήρθε η Aegean στη Λήμνο έκανε τη δουλίτσα της και φεύγει χωρίς να λαμβάνει υπόψη της καμία από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, καθώς πολλοί είναι οι επιβάτες που έχουν κόψει εισιτήριο για τις μέρες του Πάσχα και αργότερα, αλλά δυστυχώς μένουν στα "κρύα του λουτρού". Είναι γνωστό... ότι η εταιρεία της Aegaean ήρθε σε συμφωνία με την Olympic Αir και τώρα ως μονοπώλιο πια βάζουν τους δικούς τους όρους στις συγκοινωνίες της χώρας, ξεκινώντας από τα δρομολόγια της Λήμνου. Φυσικά, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κράτος που να ελέγχει τις εταιρείες, ώστε να κινούνται όχι μόνο βάσει των δικών τους συμφερόντων, αλλά και με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Η ασυδοσία των μονοπωλίων στο μέγιστο βαθμό!
Οι κάτοικοι της Λήμνου αντιδρούν και καταγγέλλουν αυτές τις τακτικές, αισθάνονται δε απογοητευμένοι, καθώς έστω και για λίγο χρόνο είχαν κι αυτοί τη δυνατότητα να αισθάνονται όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, έχοντας μια συγκοινωνία αξιοπρεπή τους τελευταίους μήνες.
Δυστυχώς το όνειρο της Λήμνου είχε μικρή διάρκεια.
fimotro


Read more...

ΡΥΘΜΙΣΗ - ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και όσους δεν έχουν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων φόρων, επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την τόνωση των δημοσίων εσόδων, αναβαθμίζοντας παράλληλα σε ποινικό αδίκημα τη μη έκδοση αποδείξεων και...
φορολογικών στοιχείων.
Με ειδικές διατάξεις που ενσωματώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται εκτός απροόπτου την Τετάρτη, δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και επιτηδευματίες να υποβάλουν με καθυστέρηση ακόμα και 13 ετών δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που θα έπρεπε να είχαν υποβάλει από το 1997 αλλά δεν το έπραξαν μη καταβάλλοντας έτσι και τους οφειλόμενους φόρους. Παράλληλα θα προβλέπεται νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ενώ θα καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος καταστηματάρχης εντοπίζεται για δεύτερη φορά εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών να μην έχει εκδώσει τα απαιτούμενα παραστατικά, θα βλέπει να μπαίνει λουκέτο στο κατάστημά του την ίδια ώρα.
Οι ρυθμίσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών η διάταξη για την ευνοϊκή αντιμετώπιση όσων δεν έχουν καταβάλει οφειλόμενους φόρους λαμβάνει αυτές τις ημέρες την τελική της μορφή ώστε να συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα έχει δύο σκέλη: αφενός θα παρέχει τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ (μόνο 8-10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) πριν επιστρατευθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.
Για την υποβολή δηλώσεων και την πληρωμή των φόρων, τα περιθώρια θα είναι ιδιαιτέρως στενά. Ο χρόνος ένταξης στη ρύθμιση δεν θα ξεπερνά τις 30-40 μέρες, ενώ οι δόσεις θα είναι το πολύ τέσσερις διμηνιαίες, ώστε έως το τέλος του έτους, όσα χρήματα είναι να εισπραχθούν από αυτή την πηγή, να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα προβλέπεται συρρίκνωση των προσαυξήσεων στο 10% των συνολικών, ενώ η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων στην περίπτωση που επιλεγούν δόσεις, θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των δόσεων (όσο περισσότερες δόσεις τόσο μικρότερη η έκπτωση επί προστίμων και προσαυξήσεων).
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιλέγονται και πάλι ανάλογα κίνητρα μείωσης των ποινών, αλλά ο χρόνος που θα δοθεί στους οφειλέτες να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα είναι μεγαλύτερος (εξετάζεται η παροχή διαστήματος από 12 έως 36 μηνιαίες δόσεις). Και στις δύο περιπτώσεις, η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300-500 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, η μη υποβολή δήλωσης ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επιφέρει προσαυξήσεις που φτάνουν έως και το 200% επί του οφειλόμενου φόρου (ή της διαφοράς του φόρου στην περίπτωση ανακρίβειας), ενώ ειδικά για τις δηλώσεις ΦΠΑ προβλέπεται αυτοτελές πρόστιμο από 117 έως και 1.170 ευρώ ακόμα και για μηδενικές ή πιστωτικές δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν.



Read more...

ΑΝΑΣΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ 16 ΔΙΣ ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, ανοίγοντας και πάλι- με το αζημίωτο για το Δημόσιο - το πακέτο κρατικής βοήθειας των 28 δισ. ευρώ. Λίγους μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί (έως 31-12-2009) για τη...
χρήση των κρατικών ενισχύσεων από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και ενώ οι τράπεζες αρχικά γύρισαν την πλάτη σε κεφαλαιακές ενισχύσεις πάνω από 16 δισ. ευρώ (από τα 28 δισ. ευρώ χρησιμοποίησαν μόλις τα 11,3 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει εκ νέου το πακέτο προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών που είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα γι΄ αυτές και να περιοριστεί έτσι η έκταση της οικονομικής ασφυξίας της αγοράς.
«Η δημοσιονομική κρίση έχει αγγίξει και το τραπεζικό σύστημα με πιέσεις στον δανεισμό τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης που προωθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα επεκτείνεται η ισχύς του πακέτου των 28 δισ. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου 2010.
Ασφυκτικές πιέσεις
Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει γίνει σχεδόν οριακή για τις ελληνικές τράπεζες. Η διατραπεζική αγορά πρακτικά είναι κλειστή για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς το κόστος δανεισμού τους είναι απαγορευτικό (όταν το Δημόσιο δανείζεται με 6,3%, οι τράπεζες αναγκαστικά δανείζονται ακόμα ακριβότερα, αφού το Δημόσιο σε κάθε χώρα θεωρείται ο «ασφαλέστερος» εκδότης χρέους), ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην αγορά των ρέπος, όπου οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις να μη γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρο δανεισμού. Έτσι, μοναδικές πηγές δανεισμού είναι οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών από τις ίδιες τις τράπεζες και η προσφυγή στις δημοπρασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ακόμα τουλάχιστον τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά, ενώ η δεδομένη συγκυρία προφανώς δεν προσφέρεται για άντληση ρευστότητας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, οι ελληνικές τράπεζες από τη μία προχώρησαν ήδη σε αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών και από την άλλη, πρακτικά έχουν «κόψει» σε πολλές περιπτώσεις τη χορήγηση νέων δανείων. Η κατάσταση αυτή, αν δεν εκτονωθούν άμεσα οι πιέσεις στα spreads των ελληνικών ομολόγων (στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου δηλαδή), εγκυμονεί ουσιαστικούς κινδύνους, τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για το μέγεθος της ύφεσης στην οποία θα βυθιστεί η οικονομία καθώς στο σκηνικό λιτότητας έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη δανεικών για επενδύσεις και κατανάλωση.
Έρχεται νομοσχέδιο
Για την εκτόνωση μέρους των πιέσεων που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπαίνουν αυτές τις ημέρες οι τελευταίες πινελιές σε νομοσχέδιο για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών στο οποίο θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για την ενίσχυση των τραπεζών. Σχεδιασμός για ανακατανομή του πακέτου των 28 δισ. ευρώ δεν φαίνεται να υπάρχει. Το πακέτο θα παραμείνει ως έχει, δίνοντας εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 3 δισ. ευρώ), ειδικά ομόλογα 8 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 4,671 δισ. ευρώ) και ενισχύσεις 5 δισ. ευρώ από την έκδοση προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες τις οποίες αγοράζει το Ελληνικό Δημόσιο (έχει ήδη αγοράσει 3,768 δισ. ευρώ). Για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα που δίνονται στις τράπεζες, ο νόμος προβλέπει προμήθειες υπέρ του Δημοσίου, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές προβλέπεται απόδοση 10% για το Δημόσιο (τα 3,768 δισ. ευρώ θα αποδώσουν 376,8 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο). Με τις νέες διατάξεις, οι αποδόσεις των προνομιούχων μετοχών προβλέπεται να αυξηθούν από το 10% ενδεχομένως στο 12% ή και παραπάνω (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ποσοστό), ώστε το κόστος να δράσει αποτρεπτικά για τις τράπεζες και «να μην καθήσουν στο πακέτο επί μακρόν», όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Μέρισμα ούτε για το 2009
Με ειδική διάταξη του νομοσχεδίου για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και την ενίσχυση των τραπεζών θα απαγορεύεται η διανομή μερισμάτων και για τη χρήση του 2009 σε όσες τράπεζες έχουν κάνει χρήση του πακέτου, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε φέτος θα έχουν το δικαίωμα να διανείμουν μερίσματα.
fimotro


Read more...

ΤΕΙΧΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΗΘΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους της, ύψους 25 δισ. ευρώ, θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ οι διαπραγματεύσεις γύρω από το περιεχόμενό του παρέμεναν σκληρές όλο το Σαββατοκύριακο, κλιμακώνοντας την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης. Τα 25 δισ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στις δανειακές...
ανάγκες της χώρας το επόμενο δίμηνο, τις οποίες η κυβέρνηση υποχρεώνεται μέχρι στιγμής να καλύπτει με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Οι πληροφορίες χθες συνέκλιναν στο ότι το σχέδιο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, όμως δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειές του, καθώς η Γερμανία και δευτερευόντως η Ολλανδία εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει επί της αρχής, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ εχθρική προς την ιδέα στήριξης της Ελλάδας κοινή γνώμη, καθώς και με τον κίνδυνο προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριό της, αφού η διάσωση χώρας του ευρώ από χρεοκοπία απαγορεύεται από τους κανόνες της ευρωζώνης.
Έτσι, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία επί του σχεδίου, η αναζήτηση λύσεων στα γερμανικά αυτά προβλήματα εκτιμάται ότι κράτησε ανοιχτό το παζάρι σε κοινοτικό επίπεδο ώς την τελευταία στιγμή.
Η επιβολή αυστηρών όρων που θα συνοδεύουν την όποια βοήθεια θα είναι το όπλο με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καθησυχάσει την κοινή της γνώμη, αλλά το περιεχόμενο των όρων δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και κάποιες γερμανικές ιδέες προκαλούν ανατριχίλα, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η πρόταση να επιβάλλονται ποινές στα κράτη- μέλη που ξεφεύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία συναντά την αντίρρηση ακόμη και της Γαλλίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε πρότεινε, εξάλλου, μέχρι και την αφαίρεση ψήφου από τα “απείθαρχα” κράτη, αλλά και την εσχάτη ποινή της έξωσης από την ευρωζώνη για τους συστηματικούς παραβάτες.
Παράλληλα, η Γερμανία αναζητά κατάλληλη νομική φόρμουλα για να αποτραπεί ο κίνδυνος προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Εν όψει αυτών των συνθηκών αβεβαιότητας, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσε χθες να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση. Η εκπρόσωπος Τύπου του δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητά “πολιτική στήριξη, όχι χρήματα” και ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν περιμένει συγκεκριμένη απόφαση από το σημερινό Συμβούλιο.
Ακόμη, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι εν ανάγκη, αν η κοινοτική αλληλεγγύη δεν πάρει συγκεκριμένη μορφή, η Ελλάδα θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξασφαλίσει τον δανεισμό που χρειάζεται με ανεκτούς όρους. Όμως, την ίδια ώρα κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ανακοινώσουν συγκεκριμένη μορφή βοήθειας αν η Αθήνα δεν τη ζητήσει πρώτη, κάτι που επίσης φαίνεται πως αποτέλεσε στοιχείο διαπραγμάτευσης των τελευταίων ημερών.
Πάντως, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε το Σάββατο ότι δεν αναμένει να ληφθεί καμία απόφαση σήμερα για βοήθεια προς την Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο είναι πρώιμο. Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ», που δημοσιεύεται σήμερα, ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και έτσι «δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν αποφάσεις για οικονομική βοήθεια». Σύμφωνα, εξάλλου, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν κ. Τζ. Τοντ, «η Επιτροπή είναι έτοιμη να δράσει αν παραστεί ανάγκη. Η τεχνική προετοιμασία συνεχίζεται, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τα υπόλοιπα είναι φήμες».
Το σχέδιο Ρεν
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν παρουσίασε την Πέμπτη σε συνάντηση των επιτρόπων έγγραφο με συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη δημιουργία εργαλείου στήριξης της Ελλάδας. Αυτό θα γίνει μέσω διακρατικής χρηματοδότησης και με κεντρική διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο περίπου περιέγραφε με λεπτομέρειες στη σαββατιάτικη έκδοσή του ο «Γκάρντιαν», ενώ ανάλογα δημοσιεύματα είχαν οι «Λε Μοντ», «Λε Φιγκαρό», «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Σάντεϊ Τέλεγκραφ».

fimotro

Read more...