Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Σκοτώθηκε νοσηλεύτρια στο Αμαλία Φλέμινγκ...


Σκοτώθηκε νοσηλεύτρια στο Αμαλία Φλέμινγκ - Έπεσε από το παράθυρο

Σοκ έχει προκαλέσει η τραγική είδηση του άδικου θανάτου μιας 35χρονης νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ, στην προσπάθειά της να μπει στο δωμάτιο ΜΕΘ όπου είχε κλειδωθεί κατά...
λάθος. Η γυναίκα σκοτώθηκε στην προσπάθειά της να μπει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, της οποίας η πόρτα είχε κλειδώσει.

Συγκεκριμένα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η άτυχη γυναίκα κλείστηκε έξω από τη ΜΕΘ, της οποίας η πόρτα κλειδώνει αυτόματα. Ωστόσο, η 35χρονη νοσηλεύτρια δεν είχε πάνω της τα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα και κανένας συνάδελφός της δεν βρισκόταν μέσα για να της ανοίξει. Στην προσπάθειά της να επιστρέψει άμεσα στη θέση της και να μη μείνουν μόνοι οι νοσηλευόμενοι, αποφάσισε να περάσει από ένα παράθυρο που βλέπει στο φωταγωγό.

Δυστυχώς, όμως, έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Η άτυχη 35χρονη μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Την τραγική είδηση γνωστοποίησαν, μέσω του blog τους, οι εργαζόμενοι του Αμαλία Φλέμινγκ.

Read more...

Η Δράμα θα φιλοξενήσει 800 πρόσφυγες...
«Ναι» σε φιλοξενία 800 προσφύγων λέει η Δράμα, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού της συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής, παρουσία...
του αντιπεριφερειάρχη Αργυρή Πατακάκη και του μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Ο χώρος που υποδείχθηκε για την υποδοχή των προσφύγων βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της πόλης, όπου κρίθηκε ότι υπάρχει ενδεδειγμένο σημείο για τη φιλοξενία τους.

Πρόκειται για έναν χώρο που, όπως τονίστηκε, πρέπει να οργανωθεί ώστε να παρέχει τουλάχιστον τις ελάχιστες δυνατές συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής των προσφύγων, κάτι που περιλαμβάνει την επάρκεια μέσων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υγιεινής και σίτισής τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Read more...

Στα 2.304 για τη μία σύνταξη Στα 3.088 ευρώ το ανώτατο όριο για δύο και περισσότερες συντάξεις


Στα 3.088 ευρώ το ανώτατο όριο για δύο και περισσότερες συντάξεις
Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, το ανώτατο όριο εισοδήματος από συντάξεις για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη θα είναι 3.088 ευρώ μεικτά για το σύνολο των συντάξεων, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το ανώτατο όριο για τη μία σύνταξη, θα είναι στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης τα ανώτατα όρια θα ισχύσουν, τουλάχιστον για το στάδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως το 2018.

Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι θεσμοί ζητούν περαιτέρω μείωση των ορίων αυτών και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το σενάριο καμία σύνταξη να μην είναι άνω των 2.000 ευρώ και κανένας συνταξιούχους να μην έχει εισόδημα από συντάξεις άνω των 2.300 ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με δικαίωμα που έχουν παλαιότεροι βουλευτές και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εισπράττουν δύο και τρεις συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα στην κατανομή των βαρών και θα τεθούν δίκαιοι κανόνες και για τους βουλευτές και τους αιρετούς.

«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν οι συντάξεις», είπε ο υφυπουργός Εργασίας, και τόνισε ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τόσο υψηλές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,6% του συνόλου των 2.656.704 συνταξιούχων.

«Οι παροχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους και θα είναι πολλαπλάσια από τις εισφορές» κατάληξε ο κ. Πετρόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

16 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές...Η 16η Μαΐου θα είναι η εναρκτήρια ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το...
υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύει για όλους τους υποψήφιους, είτε δώσουν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα εξετάσεων, είτε με το καινούριο. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Επίσης, υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και η κατάθεση των αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των μαθητών και αποφοίτων (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δυο συστήματα, μόλις η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων - αιτήσεων και διαπιστώσει τα ποσοστά των δηλώσεων που αφορούν το νέο και το παλαιό σύστημα εξετάσεων.

Read more...

Την Παρασκευή το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών...


Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή

Έκλεισε για την ερχόμενη Παρασκευή η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πρωί σύσκεψη με τους...
στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στη Βουλή προκειμένου να χαράξει την στρατηγική του ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις θέσεις της κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού με βασική επιδίωξη την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εξασφάλιση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που θα παραμείνουν στην χώρα μας, αλλά και μεταφορά της πίεσης που ασκούν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, στην Άγκυρα. 

Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια ρητή δέσμευση της τουρκικής πλευράς, πως θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για μείωση των ροών προς την Ελλάδα, ενώ σκληρή θα είναι η στάση της ελληνικής πλευράς και απέναντι στην Αυστρία. 

Όσον αφορά το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή των θεσμών και επιδιώκει τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι από την πλευρά της υλοποιεί έγκαιρα τα μέτρα και τα στάδια της συμφωνίας. Ωστόσο το χάσμα με τους δανειστές παραμένει μεγάλο καθώς η σχέση του ΔΝΤ με την κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά στον άερα μιας και τυπικά λύθηκε νωρίτερα το δεύτερο μνημόνιο που είχε διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο.

newpost.gr

Read more...

Αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας...Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, η οποία ξεκίνησε από χθες. «Ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα από αύριο...
αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παραπόδα», δήλωσε χθες ο Βαγγέλης Μπούτας.

Οι αγρότες αναμένουν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και βρίσκονται «σε επαγρύπνηση», όταν κατατεθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό, να κατέβουν μαζικά στην Αθήνα.

Αύριο αποχωρούν από το μπλόκο στην Εξοχή

«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ρίξουμε αυλαία στις πολυήμερες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναχωρήσουμε αύριο συντεταγμένα» δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Εξοχής, Βασίλης Καστίδης. 

Υπό κατάληψη η αντιπεριφέρεια Δράμας

Σύμφωνα με τον ίδιο, από χθες το βράδυ τρακτέρ είναι παρατεταγμένα μπροστά στο κτίριο της αντιπεριφέρειας, στη Δράμα, και έως 14:30 σήμερα «η υπηρεσία θα τελεί υπό κατάληψη».

Εντωμεταξύ, με πορείες στις πλατείες των χωριών και των πόλεων, αποχωρούν από τα μπλόκα τους οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, ενώ στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία αποχώρησης.

Την αποχώρησή τους από τα διόδια των Μαλγάρων, γνωστοποίησαν με σημερινή τους ανακοίνωση οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, με τη συντονιστική επιτροπή να διαβεβαιώνει ότι «παραμένουμε σε επαγρύπνηση για μελλοντικές κινητοποιήσεις και εναλλακτικές μορφές αγώνα».

Απέκλεισαν το τελωνείο στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, το Τελωνείο του Ηρακλείου απέκλεισαν το πρωί αγρότες. Το μεσημέρι αναμένεται να αποχωρήσουν, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να μεταβούν και πάλι στην Αθήνα για οποιαδήποτε κινητοποίηση πραγματοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, παραμένει το μπλόκο των αγροτών στα Πραιτώρια. Επιπλέον, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου συνεχίζουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι και στη συνέχεια θα αποφασίσουν την επόμενη φάση των κινητοποιήσεών τους.

Read more...

Ενισχύεται η νατοϊκή δύναμη στο Αιγαίο...Λαμβάνουν θέσεις στο Αιγαίο και ενισχύονται σταδιακά τα πλοία της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να διακόψουν τις...
γραμμές που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Όπως έγινε γνωστό:

Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton μεταξύ Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ μεταξύ Ικαρίας και Κω και η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) δυτικά της Ρόδου.

Η ιταλική φρεγάτα LIBECCIO -που συμμετείχε σε άσκηση στην Ιταλία- αυτήν την ώρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου με κατεύθυνση το Αιγαίο.

Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου βρίσκεται και η γαλλική φρεγάτα MONTCALM, που κινείται προς την περιοχή, για να ενταχθεί στη νατοϊκή δύναμη.


Read more...

Στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ...Ακινητοποιημένοι θα μείνουν αύριο, Τρίτη, οι συρμοί του μετρό, του ΗΣΑΠ και του τραμ από την έναρξη της βάρδιας έως τις...
8 το πρωί, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ αναφέρει ότι η στάση εργασίας έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας «για τις ενέργειες της Διοίκησης που συντηρούν και επιτείνουν τη δυσλειτουργία» της Εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για κακοδιοίκηση και καταγγέλλουν ότι έχει δημιουργηθεί ένας στενά κομματικός και ευνοιοκρατικός διοικητικός μηχανισμός, ο οποίος «συνδέεται με συγκεκριμένα συμπλέγματα προσώπων που περιφρονούν κάθε ορθή διοικητική πρακτική και διαδικασία».

Read more...

Προορισμός το Ελληνικό Πρόσφυγες μεταφέρονται από το λιμάνι του Πειραιά με λεωφορεία


Πρόσφυγες μεταφέρονται από το λιμάνι του Πειραιά με λεωφορεία
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Με λεωφορεία του ΟΑΣΑ μεταφέρονταν το βράδυ της Δευτέρας πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλη τοποθεσία, πιθανώς στο Ελληνικό. Νωρίτερα, 3-4 λεωφορεία μετέφεραν πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό.

34 φωτογραφίες
Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ (πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη), σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που το πρωί ανέρχονταν περίπου σε 5.000 άτομα, αναχώρησαν για το κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα κέντρα προσωρινής παραμονής.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο, θα αναχωρήσει στις 3 τα ξημερώματα για Μυτιλήνη και Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα αναμένεται να αναχωρήσει και το Blue Star 2 για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Sώμα, στις 8:20 το βράδυ αναχώρησε από τη Σάμο με προορισμό τον Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό Blue Stat Patmos.

Το συγκεκριμένο πλοίο (όπως και το καταμαράν Tera Jet, αλλά και το «Ελευθέριος Βενιζέλος»), είναι ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Όπως έγινε γνωστό το Blue Stat Patmos μετέφερε Προκάτ σπίτια στην Κω όπου δημιουργείται το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Το πλοίο αναχώρησε κενό επιβατών από τη Σάμο μόλις φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο, θα παραλάβει και νέους προκάτ οικίσκους με προορισμό την Κω.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης και περιμένει εντολές προκειμένου να επιβιβάσει μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το καταμαράν Tera Jet βρίσκεται για τον ίδιο λόγο στο λιμάνι της Χίου.

Στο μεταξύ αναχώρησε στις 16:25 το απόγευμα από τη Ρόδο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 316 μετανάστες και πρόσφυγες με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Το «Διαγόρας» πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ρόδο, Τήλο, Νίσυρο, Κω, Κάλυμνο Αστυπάλαια.
Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά, στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Πήγασος», φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας έχει έρθει σε επικοινωνία και με άλλες εταιρείες προκειμένου να διαθέσουν πλοία για τον ίδιο λόγο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επτά σενάρια για μείωση των συντάξεων...


Επτά σενάρια για μείωση των συντάξεων

Επτά εναλλακτικά σενάρια μείωσης συντάξεων και παροχών εξετάζονται στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να πειστεί το κουαρτέτο να...
επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν πιάσει πάλι δουλειά, ότι «παρά τις επισημάνσεις μας, οι ελληνικές προτάσεις στο Ασφαλιστικό εξακολουθούν να είναι εμπροσθοβαρείς, χωρίς μετρήσιμες αποδόσεις». Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι υπάρχει απόκλιση στο δημοσιονομικό κενό, κυρίως με το ΔΝΤ, αλλά αισιοδοξούν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αν η Ελλάδα εφαρμόσει περικοπές στις επικουρικές και στο πλαφόν των υψηλών κύριων συντάξεων. Οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι:

1 Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, που ενδεχομένως να βαπτιστούν «αύξηση της εισφοράς υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών». Σήμερα η εισφορά ανέρχεται σε 3%-14% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (Ν.3865/10) - ξεκινά από το 3% και σταδιακά αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το σενάριο που εξετάζεται είναι η εισφορά να αυξηθεί ή να παρακρατείται από χαμηλότερο ύψος συντάξεων, και συγκεκριμένα από το υπερβάλλον ποσό, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Με ανάλογο τρικ, δηλαδή αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ, μειώθηκαν το καλοκαίρι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις οι δανειστές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ανακατανομή εσόδων στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης και όχι για εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,25% του ΑΕΠ το 2015-16 όπως έχει συμφωνηθεί. 

2 Σχεδιάζονται περικοπές στις νέες αλλά και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους. Οπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, «σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδομένης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι ήμισυ της διαφοράς κινδυνεύει να περικοπεί μετά το 2018. Για παράδειγμα, αν η σύνταξη υπολογίζεται στα 1.200 ευρώ με το ισχύον καθεστώς και στα 1.000 με το νέο (διαφορά 20%), τα 100 ευρώ που αποτελούν το ήμισυ της προσωπικής διαφοράς θα βρεθούν στο στόχαστρο. Ωστόσο ο επανυπολογισμός τεχνικά, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, μπορεί να διαρκέσει ένα έτος, ενώ οι δανειστές επιμένουν σε άμεσες περικοπές. 

3 Δραστική μείωση του ανώτατου πλαφόν για το άθροισμα των συντάξεων (των διπλών κύριων συντάξεων + χηρείας + επικουρική) στο επίπεδο των 2.300-2.500 ευρώ από 3.000 που προβλέπει το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αυτό το μέτρο θα ισχύσει κατά προτεραιότητα με δεδομένη την κόκκινη γραμμή για την προστασία των κύριων συντάξεων. Αν υπάρχει ακόμα απόκλιση στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, για να μην τιναχτεί η συμφωνία στον αέρα δεν θα αποφευχθεί η παρέμβαση στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση το πλέγμα προστασίας θα αφορά τις κύριες συντάξεις έως 1.300 ή έως 1.500 ευρώ.
Επισπεύδονται οι αποφάσεις για μείωση του εφάπαξ έως 20%. Το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου που σήμερα ανέρχεται στις 25.000 ευρώ θα μειωθεί στις 20.000. Αν η μείωση υπερβεί το 20%, οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που κατέβαλλαν στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου 4 Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Οι δανειστές θεωρούν το ποσό υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και ζητούν να κατέβει για όλους στα 320 ευρώ. Περαιτέρω μείωση -στα 300 ευρώ- ζητούν για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.

5 Μειώσεις στις επικουρικές με τρεις εναλλακτικούς τρόπους: 

α) Μέσω της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας. Οπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης, με την περικοπή κατά 6,6 % μεσοσταθμικά των επικουρικών που εισπράττουν 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς 1%, τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του Ταμείου, που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

β) Μέσω του επανυπολογισμού τους. Οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες (πάνω από 10%) για τις υψηλές επικουρικές - κυρίως σε ΔΕΚΟ, ΤΑΝΠΥ, Ταμείο Μηχανικών κ.λπ., για τις οποίες θα προκύψει μεγάλη προσωπική διαφορά. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών. Μειώσεις θα υποστούν και οι περίπου 50.000 εκκρεμείς συντάξεις που έχουν καθυστερήσει 2 έτη κατά μέσο όρο. 

γ) Μέσω της διεύρυνσης της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ. Σήμερα παρακρατείται ποσοστό 3%-10% από τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Ωστόσο, ο αριθμός των συντάξεων που υπερβαίνει τα 300 ευρώ είναι μόλις 30.000 και το δημοσιονομικό όφελος είναι μικρό. Ετσι, εξετάζεται το χαράτσι να ξεκινήσει από χαμηλότερο ύψος, ακόμα και από τα 150 ευρώ.

6 Επισπεύδονται οι αποφάσεις για μείωση του εφάπαξ έως 20%. Δηλαδή, για παράδειγμα, το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου που σήμερα ανέρχεται στις 25.000 ευρώ θα μειωθεί στις 20.000. Αν η μείωση υπερβεί το 20%, οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που κατέβαλλαν στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου. Ο υπουργός Εργασίας ήδη ζήτησε με έγγραφο προς τα Ταμεία Πρόνοιας να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες βάσει των οποίων θα υπολογιστεί το ποσοστό μείωσης της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) αποφάσισε να μην πειθαρχήσει στην εντολή, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που πλειοψήφησαν σημείωσαν ότι «αν θέλει αναλογιστικές μελέτες το υπουργείο, ας τις κάνει μόνο του. Υπάρχει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή την οποία πληρώνουν τα Ταμεία για επιστημονική υποστήριξη». Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου και του κλάδου ΔΕΚΟ - τραπεζών. Βάσει των σεναρίων που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, το τμήμα του εφάπαξ από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. 

7 Κλείδωσε η μείωση των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που εισπράττουν 280.000 δικαιούχοι. Η μείωση ορίζεται σε 32% μεσοσταθμικά, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου. Δηλαδή το μέρισμα που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 192 ευρώ θα μειωθεί στα 129,2 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το Μετοχικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή κατάσταση τους τελευταίους μήνες μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που εισέπραττε, καθώς χρειάζεται 42 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και συγκεντρώνει μόνο 22 εκατ. ευρώ από εισφορές. Ετσι μοιραία καταφεύγει κάθε μήνα σε δανεισμό, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να πιστώνονται με μία - δύο μέρες καθυστέρηση. Το μέρισμα του Μαρτίου θα πιστωθεί την Τρίτη 1η Μαρτίου αντί της Δευτέρας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο στο μέλλον η παροχή να καταβάλλεται ανά δίμηνο.

protothema.gr

Read more...