Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Νέα επιδείνωση του καιρού από το Σάββατο



Στα λευκά έχουν ντυθεί τις τελευταίες ώρες πολλές περιοχές της χώρας με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για νέα επιδείνωση του καιρού από το αύριο Σάββατο, ένα σκηνικό που θα συνεχιστεί με ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες και την Κυριακή.

Σκηνικό παγετού στη Βόρεια Ελλάδα

Χιόνια, παγετός και… ελεύθερη πτώση υδραργύρου παρατηρείται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα με τα περισσότερα προβλήματα να παρατηρούνται ως είθισται στη Δυτική Μακεδονία, όπου στο επαρχιακό δίκτυο απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Μέσα στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους γύρω νομούς το θερμόμετρο βρίσκεται υπό του μηδενός.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Τροχαία οι δρόμοι του επαρχιακού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα όπου κρίνεται απαραίτητη η χρήση αλυσίδων για τους οδηγούς που κινούνται εκεί είναι οι εξής: Στο νόμο Σερρών, στους επαρχιακούς δρόμους Σερρών - Λαϊλιά (από το 22ο χλμ.), Σερρών - 'Ανω Βροντού (από το 15ο χλμ.) και Σερρών - Αγκίστρου (από το 45 ο χλμ.).

Στη Δυτική Μακεδονία από Φλώρινα προς Καστοριά, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, αλλά και στον επαρχιακό δρόμο Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Όλα... άσπρα στην Ορεινή Ηλεία!

Στα λευκά είναι από το βράδυ της Πέμπτης η ορεινή Ηλεία χωρίς βέβαια να εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Το μοναδικό πρόβλημα -που αντιμετωπίζεται- είναι στους μαχαλάδες της Δίβρης αφού η μορφολογία του εδάφους και οι στενοί δρόμοι δεν επιτρέπουν στα μηχανήματα και τα συνεργεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που εργάζονται από χθες πυρετωδώς να επέμβουν (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Κρύο και χιόνια στα ορεινά της Αχαΐας

Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά του νομού Αχαΐας και η κυκλοφορία λόγω του παγετού διεξάγεται με δυσχέρεια. Συγκεκριμένα τα σημεία είναι τα εξής:

Καλάβρυτα - Διακοπτό μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

Καλάβρυτα - Πάτρα μέσω Χαλανδρίτσας

Καλάβρυτα - Χιονοδρομικό Κέντρο

Καλάβρυτα - Αίγιο μέσω Πτέρης (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Χιόνι και κρύο στη Μαγνησία


Χιόνι και κρύο προβλέπονται στη Μαγνησία από το Σάββατο και τις επόμενες ημέρες, με πιθανότητα να υπάρξουν χιονόνερο και βροχές στα πεδινά, σύμφωνα με τον «ΕΜΕΣ Αλέξανδρος Τακούδης» (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Στα λευκά ο βόρειος Έβρος

Χιόνια έφεραν οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ώρες στον Έβρο, ενώ τα επόμενα 24ωρα, οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για θερμοκρασίες υπό του μηδενός και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Έτσι, χθες, άσπρη μέρα είδαν οι κάτοικοι του κεντρικού και βόρειου Έβρου, με το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα να έχουν ντυθεί στα λευκά, προσφέροντας ένα διαφορετικό σκηνικό στους κατοίκους. Νωρίς το απόγευμα, χιόνια άρχισαν να πέφτουν και στο Σουφλί και το Τυχερό. Οι μετακινήσεις στους οδικούς άξονες της περιοχής γίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά με τη δέουσα προσοχή από τους οδηγούς, παρουσία και συνδρομή εκχιονιστικών μηχανημάτων.

protothema.gr

Read more...

Η Τράπεζα της Ελλάδος απορρίπτει τις αιτιάσεις για τα αποθεματικά των Ταμείων

Τηρούνται οι διατάξεις του νόμου


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τις διατάξεις του νόμου 2469/1997 επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος σε απάντηση για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί αναφορικά με τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στο λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ σε σχετική ανακοίνωσή της τα διαθέσιμα κεφάλαια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου, το οποίο κατά τον νόμο αποτελεί ομάδα περιουσίας, ανήκει εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες στο Κοινό Κεφάλαιο φορείς ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου, η ΤτΕ υποστηρίζει ότι «δεν διενεργείται ελεύθερα, αλλά αυστηρά εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος (άρθρο 15, παρ. 11, υποπαρ. γ', ν. 2469/1997).

Επομένως η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να επενδύει το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (σε «κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου» κατά τη διατύπωση του νόμου) και μάλιστα άμεσα.

Επισημαίνεται ότι η ΤτΕ παρέχει, όποτε ζητηθεί, κάθε πρόσφορη ενημέρωση, τόσο προς τους συμμετέχοντες σ' αυτό φορείς, όσο και προς τους ασκούντες εποπτεία.

Πέραν αυτού, κάθε εξάμηνο όλοι οι φορείς που μετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο λαμβάνουν γραπτή ενημέρωση για τις προσόδους από τη διαχείρισή του, ενώ οι εξαμηνιαίες αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του Κοινού Κεφαλαίου αναφέρονται στον δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στα συμφωνημένα επιμένει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τις εσωκομματικές διαδικασίες

«Χωρίς καμία παρέκκλιση»


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί «χωρίς καμία παρέκκλιση» βάσει των διαδικασιών που έχουν αποφασιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο για τις εσωτερικές εξελίξεις, όπως προκύπτει μετά τις συσκέψεις που είχε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου με στελέχη του Κινήματος. Όλα τα άλλα θέματα, όπως αυτό των δηλώσεων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έχουν ενοχλήσει ιδιαιτέρως την ηγεσία του κόμματος, θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

Με φόντο την ανταρσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την τροπολογία Λοβέρδου για τα φαρμακεία, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών που ζητούν άμεση εκλογή αρχηγού κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κ. Παπανδρέου, επιστρέφοντας από την Κόστα Ρίκα, είχε συναντήσεις με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Έξαρχο, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Χρήστο Πρωτόπαπα και Πέτρο Ευθυμίου κ.ά. εν όψει μάλιστα της «εκρηκτικής», όπως αναμένεται, συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη.

Οι πληροφορίες, μετά τη σύσκεψη, ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ «επαναβεβαιώνει» τη θέση του ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, καθώς και ότι το Κίνημα θα βαδίσει, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, για συντεταγμένη και οργανωμένη πορεία του Κινήματος, στις διαδικασίες που έχουν αποφασιστεί, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Την ίδια στιγμή παρά την απόρριψη -από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη- της πρότασης του Κώστα Σκανδαλίδη για άμεση εκλογή αρχηγού Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να υποστηρίζουν τη λύση αυτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε: «Η δική μου τοποθέτηση στη συνάντηση που είχα με τον κ. Παπανδρέου ήταν ότι όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν τελειώσει πριν τα Χριστούγεννα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τώρα βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Και η απόφαση που έχει πάρει το ανοικτό συμβούλιο να πάμε σε ανοικτές διαδικασίες μέσα στο Μάρτιο, τις τρέμω, διότι πάνω σε αυτές τις διαδικασίες που είναι να γίνουν πράγματα που δεν φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε: «Η δική μου η άποψη πάντως είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Έπρεπε 'χθες' να είχαμε προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας».

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι οργισμένος από τη στάση του υπουργού Ανάπτυξης και να δέχεται εισηγήσεις να του ζητήσει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, ακόμα και να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη: «Αυτές οι δηλώσεις δεν προσβάλλουν μόνον την παράταξή μας. Προσβάλλουν και τον ελληνικό λαό, που έκανε σημαντικές θυσίες για τη χώρα. Υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που πρέπει, άμεσα, να λυθεί. Και θα λυθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εσωτερικών τα κοινωνικά επιδόματα των ΟΤΑ

Καταγραφή έως τις 6 Φεβρουαρίου


(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Ομάδα υπό τον γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών Θ.Οικονόμου συστάθηκε στο ΥΠΕΣ με σκοπό την καταγραφή, έως τις 6 Φεβρουαρίου, όλων των κοινωνικών επιδομάτων που δίνονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Αθ.Ξηρός, τα αποτελέσματα της καταγραφής θα διατεθούν «στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για τις ανάγκες προγράμματος που εκπονεί ο ΟΑΣΑ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε η Τυποεκδοτική του ΚΚΕ

Λόγω ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων




Αθήνα
Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Η ιστορική εκτυπωτική επιχείρηση του ΚΚΕ φέρεται να οδηγήθηκε στην έσχατη αυτή κίνηση λόγω των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε την 31/12/2010 στα 43.214.753 ευρώ και την 31/12/2009 στα 50.730.108 ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του Απριλίου 2011 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναδιάρθρωσης του μακροπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας με μείωση των ποσών των δόσεων που ήταν πληρωτέες εντός του 2011 και αύξηση των ποσών των δόσεων που ήταν πληρωτέες μετά την 31/12/2011. Και αυτό, όπως σημειωνόταν στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας, χωρίς την παράταση της διάρκειας των δανείων ή την μεταβολή του αριθμού και των ημερομηνιών λήξεως των δόσεων. Ωστόσο, όπως προκύπτει, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων της επιχείρησης.

Ήδη μέχρι τον Απρίλιο του 2011 ο κυριότερος εκ των μετόχων της εταιρείας, το ΚΚΕ, κατέθεσε στο ταμείο της, πέραν των ήδη κατατεθειμένων μέχρι την 31/12/2010 ποσών, άλλα 2.671.000 ευρώ, για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση και την αντιμετώπιση της ταμειακής ρευστότητας της εταιρείας, ενόψει της οικονομικής κρίσης. Έτσι το συνολικό μέχρι την 30/4/2011 ποσό των καταθέσεων των μετόχων για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ανερχόταν στα 7.118.565,30 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων της εταιρείας κατά την χρονιά που πέρασε, η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ «αντιμετωπίζει (και) εξωγενείς κινδύνους που προέρχονται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεδομένου ότι η οικονομική αυτή κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του Τύπου».

Όπως αναφερόταν στην οικονομική έκθεση της χρήσης του 2010 «η διοίκηση της εταιρείας αποδεδειγμένα παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις στην αγορά και όπου χρειάζεται και έχει τη δυνατότητα αντίδρασης προσπαθεί να προσαρμοσθεί στις εκάστοτε συνθήκες».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληρές οι διαπρατεύσεις με την τρόικα για το νέο δάνειο, ομολογεί ο Ευ.Βενιζέλος

Ασφυκτικές πιέσεις

Υπό «σκληρό συσχετισμό δυνάμεων» οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, λέει ο Ευ.Βενιζέλος
Υπό «σκληρό συσχετισμό δυνάμεων» οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, λέει ο Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ανένδοτοι στις απαιτήσεις τους για επώδυνα μέτρα και βίαιες ανατροπές στα εργασιακά προκειμένου να συναινέσουν στην παροχή του νέου δανείου προς την Ελλάδα εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ενδεικτικές της άτεγκτης στάσης τους είναι οι δηλώσεις των υπουργών που συναντήθηκαν με την τρόικα. Ο Ευ.Βενιζέλος μιλά για «πολύ δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση», η οποία μάλιστα διεξάγεται υπό «σκληρό συσχετισμό δυνάμεων».

Από την πλευρά του, ο Γ.Κουτρουμάνης -που αντιμετώπισε τις ασφυκτικές πιέσεις για μείωση κατώτατου, 13ου και 14ου μισθού- έφτασε να πει πως «το θέμα είναι πλέον πολιτικό», παραπέμποντας στον πρωθυπουργό.

Πρόκειται για «πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τους αξιωματούχους το απόγευμα της Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας πως «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα, δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «σκληρό συσχετισμό» δυνάμεων, λέγοντας πως «υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν και στην Ευρώπη και διεθνώς, και όταν κάποιος δανείζεται, όταν κάποιος ζητά και οι άλλοι είναι αυτοί που δανείζουν και του δίνουν, βρίσκεται βεβαίως σε δύσκολη θέση».

«Κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση έχοντας στο μυαλό μας το εθνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας, έχοντας στο μυαλό μας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με τα προβλήματά του» συνέχισε ο Ευ.Βενιζέλος, λέγοντας πως «στο μυαλό μας είναι ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο νέος που ψάχνει να βρει μια δουλειά. Όλη η ελληνική κοινωνία είναι μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Προσπαθούμε να την εκπροσωπήσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία της».

«Αλλά πρέπει όλα να τα κάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια γιατί το πρώτο που βρίσκουμε απέναντί μας ως αντίπαλο είναι η κακή εικόνα για τη χώρα, τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς έχουμε καλλιεργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνοι μας. Αυτό πρέπει να σπάσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια του έθνους και θα το πετύχουμε» κατέληξε ο Ευ.Βενιζέλος.

Όσον αφορά ιδιαίτερα το καυτό ζήτημα των εργασιακών, η επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση της γγ του υπουργείου, Άννας Στρατινάκη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να γίνει η τεκμηρίωση θέσεων που διατυπώθηκαν κατά στη συνάντηση της Παρασκευής.

Η τρόικα ζητά το αργότερο ως τη Δευτέρα να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων και αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καμία υποχώρηση από την τρόικα στις θέσεις για μείωση του κόστους εργασίας

Επέμειναν σε όλα

Περίπου 4 ώρες κράτησε η συνάντηση του Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικας
Περίπου 4 ώρες κράτησε η συνάντηση του Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικας (Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Ασφυκτικές παρέμειναν οι πιέσεις της τρόικας προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στα θέματα του κόστους εργασίας, καθώς οι εκπρόσωποι ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ επέμειναν στις μειώσεις κατώτατων μισθών, περικοπή σε 13ο και 14ο, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ), κατάργηση της μετενέργειας (της ισχύος της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

«Το θέμα είναι πλέον πολιτικό» τόνισε ο Γ.Κουτρουμάνης και παραπέμπει στον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο. Ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα άφησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων», ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση της γγ του υπουργείου, Άννας Στρατινάκη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να γίνει η τεκμηρίωση θέσεων που διατυπώθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση.

Η τρόικα ζητά το αργότερο ως τη Δευτέρα να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων και αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η καταστρατήγηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών θα σηματοδοτήσουν το τέλος των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λένε τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τονίζουν ότι η αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, θα επιφέρει εκτός από τη βίαιη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό της ύφεσης και την κατάρρευση των στόχων που έχουν τεθεί από το μεσοπρόθεσμο και αφορούν τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

«Καλά όλα αυτά αλλά δεν αρκούν» φέρεται να απαντά η τρόικα που θέτει ως πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, και να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών.

Υποστηρίζει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρνουν ως παράδειγμα χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στην Ισπανία ήταν 641,50 ευρώ στην Πορτογαλία 485,00, στη Σλοβακία 317,00 ευρώ και στην Εσθονία 278,02 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι απόλυτοι και στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και ζητούν να έχει «κλείσει» και αυτό μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε δεύτερο γύρο διαλόγου με την τρόικα το θέμα των ταξί

Αφού μελετήσουν το προσχέδιο


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Το ζήτημα του ανοίγματος του επαγγέλματος για τα ταξί θα συζητηθεί σε δεύτερο γύρο διαλόγου με την τρόικα, καθώς -όπως εξήγησε ο υπουργός υποδομών Μ.Βορίδης- το υπουργείο θα περιμένει τις παρατηρήσεις της τρόικας, επί του προσχεδίου νόμου που τους έχει αποσταλεί.

Στη συνάντηση της Παρασκευής το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι αυτοκινητόδρομοι και η χρηματοδότησή τους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βορίδη οι ελεγκτές είναι ικανοποιημένοι, αφού το υπουργείο έχει ανταποκριθεί εν πολλοίς στις υποχρεώσεις του.

Ερωτηθείς για το αν οι δανειστές πιέζουν για άμεση αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο υπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας πως είναι ένα θέμα στο οποίο εμπλέκονται κυρίως ζητήματα ανταγωνισμού, που πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο του θέματος των κρατικών ενισχύσεων.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το θέμα της αποκρατικοποίησης δεν άπτεται της δικαιοδοσίας του υπουργείου του.

Ειδικότερα στη συνάντηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ.Βορίδη με το κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο συζητήθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων, που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου.

Μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έκαναν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βορίδη, το υπουργείο έχει ανταποκριθεί εν πολλοίς στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σημαντικές και ουσιαστικές εκκρεμότητες.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βορίδη το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν οι αυτοκινητόδρομοι και υπογράμμισε στους συνομιλητές του την ανάγκη να καλυφθούν ορισμένα χρηματοδοτικά κενά, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για τα φορτηγά, απλώς έγινε ενημέρωση πού βρίσκεται η υπόθεση νομικά και πώς ολοκληρώθηκε στην πραγματικότητα η απελευθέρωση, ενώ συζήτηση έγινε και για το θέμα του φάσματος των συχνοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες ο κ. Βορίδης είπε πως εκείνο το οποίο συζήτησε με το κλιμάκιο της τρόικας, είναι ότι πρέπει να τακτοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, κυρίως λογιστικού χαρακτήρα, και έχουν να κάνουν αφενός με τον τρόπο χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό και αφετέρου με τις οφειλές των υπουργείων στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής προς τις αστικές συγκοινωνίες.

Επίσης, ετέθη το θέμα της αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Reuters: Χάος, βία και άδεια ράφια θα φέρει ενδεχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα









Reuters: Χάος, βία και άδεια ράφια θα φέρει ενδεχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα
eurokinissi
Τον φόβο να εκτυλιχθούν εικόνες Αργεντινής του 2001 και στην Ελλάδα, σε περίπτωση που πτωχεύσει η χώρα μας, τονίζει σε -καταστροφολογικά- αφιέρωμά του το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σενάριο τρόμου που πυροδότησε ταραχές, ανθρώπινες απώλειες και πλιάτσικο από τους πολίτες στη λατινοαμερικάνικη χώρα μπορεί να επαναληφθεί, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, προβληματίζοντας την Ευρώπη.

Στο καλύτερο σενάριο, εάν οι ιδιώτες πιστωτές αποχωρήσουν από εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους μία άτακτη χρεοκοπία θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για κάποιες μέρες για να δώσει στην Αθήνα το χρόνο να αποφύγει την απόσυρση κεφαλαίων διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες πως τα χρήματά τους δεν θα εξαφανιστούν.

Στο χειρότερο σενάριο, εάν κάνουν πίσω και οι Ευρωπαίοι, η Ελλάδα θα βρεθεί στον κίνδυνο να βυθιστεί σε παρατεταμένο τραπεζικό πάγωμα κεφαλαίων, πιθανές ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, βία και αυτό που ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος έχει ονομάσει την «κόλαση» της εξόδου από το ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες μετάβασεις όπως είχε δηλώσει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος.

Oι ελληνικές τράπεζες -οι οποίες κατέχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 45 δισ. ευρώ- θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα σήμαινε κρατικοποίηση. Έπειτα από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία είναι πολύ πιθανό να κλείσουν, αφού η ΕΚΤ θα σταματήσει τη ροή χρημάτων προς αυτές, σύμφωνα με τους κανόνες της.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι η τύχη των Ελλήνων και των επιχειρήσεων -εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές- εξαρτάται από το εάν η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα σταθούν δίπλα στη χώρα.

To δημοσίευμα προσθέτει η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει οργή για τις μειώσεις μισθών και την αύξηση των φόρων।
http://newpost.gr

Read more...

Μοιραία η λήθη επισημαίνει ο Στ.Δήμας με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Τιμή και στα θύματα από την Ελλάδα

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Η λήθη μπορεί να αποβεί τόσο μοιραία, όσο τα ίδια τα απεχθή αυτά εγκλήματα του ναζισμού τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σε μήνυμα του με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς η οποία είναι και Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

«Την 27η Ιανουαρίου, τιμούμε τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ειδεχθέστερου εγκλήματος της σύγχρονης ιστορίας και επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας για την αποτροπή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον», επισημαίνει ο υπουργός.

» Είναι χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή, από γενιά σε γενιά, την μνήμη των εγκλημάτων αυτών που κλόνισαν την ανθρωπότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθούν.

«Στο πλαίσιο αυτό», συνεχίζει, «η Ελλάδα, ως χώρα της οποίας η ακμάζουσα Εβραϊκή κοινότητα σχεδόν αφανίστηκε από τα εγκλήματα του ναζισμού, έδωσε πρόσφατα τη δυνατότητα της επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους πολίτες του Ισραήλ την κατείχαν στο παρελθόν και την απώλεσαν καθ' οιονδήποτε τρόπο κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συμβάλλοντας έτσι στην αναζωογόνηση των δεσμών με την ιστορική αυτή κοινότητα».

» Οφείλουμε, κάθε ένας από εμάς και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της, να καταπολεμούμε τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις σε όποια μορφή κι αν εμφανίζονται και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Μηνύματα για την Ημέρα του Ολοκαυτώματος εξέδωσαν ακόμη το ΠΑΣΟΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Στη σημερινή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οφείλουμε να
αναλογιστούμε τα ιστορικά διδάγματα αυτής της αποτρόπαιης γενοκτονίας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο δικό ΟΤΥ μήνυμα.

«Να αναλογιστούμε όλους όσοι σήμερα είναι θύματα ρατσισμού, διακρίσεων και ξενοφοβίας. Και στην εποχή μας συντελούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ οι διακρίσεις και ο ρατσισμός κρύβουν τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα ανισότητας και προνομίων και υπονομεύουν δημοκρατικούς θεσμούς και ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να σιωπούμε.Πρέπει να εμπνευστούμε από όσους ηρωικά αντιστάθηκαν, για να είναι επίκαιρο το ‘ποτέ δεν ξεχνώ’», καταλήγει.

«Η σημερινή μέρα μνήμης μας γεμίζει αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε κρούσμα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και αντισημιτισμού, ενάντια σε κάθε θεωρία συνωμοσίας αλλά και σε κάθε απόπειρα νοσταλγών του φασισμού να σπείρουν κηρύγματα μίσους και να κατασκευάσουν αποδιοπομπαίους τράγους» αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

* Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στον πεζόδρομο της οδού Έρμου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στα 1.000 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος - Διπλασιασμό του χαρατσιού μελετά ο Βενιζέλος!









Στα 1.000 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος - Διπλασιασμό του χαρατσιού μελετά ο Βενιζέλος!
Οι διαρροές για επικείμενες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών με το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο καλά κρατούν. Κάνουν λόγο για επαναφορά του ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%-21% (από 23% σήμερα) και για μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων ακόμη και στο 15%.

Την ίδια ώρα όμως, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται και τα «αντισταθμιστικά» μέτρα, δηλαδή τα νέα χαράτσια που θα καλύψουν τις όποιες τρύπες στα έσοδα. Σε αυτό το πλαίσιο, o Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης του τέλους επιτηδεύματος που καλούνται να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το χαράτσι των επαγγελματιών άρχισε από τα 300 ευρώ για τη χρήση του 2010 και θα εκτοξευτεί στα 500 ευρώ για το 2011. Το 500άρικο θα καταβληθεί μέσα στο 2012 ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ακόμη τον τρόπο της πληρωμής. Φέτος δεν θα υπάρξει πολυεκκαθαριστικό καθώς η εισφορά αλληλεγγύης (1-4% επί του εισοδήματος) θα εισπραχτεί με το ετήσιο εκκαθαριστικό ενώ οι έκτακτες εισφορές στα ΙΧ, στις πισίνες και στα σκάφη δεν υπάρχουν φέτος.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στην Καραγιώργη Σερβίας κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα 1000 ευρώ
. Ποια είναι η επιχειρηματολογία;

• Οι επαγγελματίες είναι οι υπ’ αριθμόν ένα ύποπτοι για φοροδιαφυγή και εξακολουθούν να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα όπως έχει φανεί και από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσα στο 2011. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σηκώσει πολύ λιγότερα φορολογικά βάρη σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

• Πολλές επιχειρήσεις –ατομικές, προσωπικές κλπ- ανοίγουν και παραμένουν αδρανείς. Οι ιδιοκτήτες τους τις κρατούν μόνο και μόνο για να κάνουν «παιχνίδι» με τους φορολογικούς συντελεστές και τα τιμολόγια. (σ.σ πότε τιμολογούν την μια εταιρεία και πότε την άλλη ανάλογα με το τι συμφέρει φορολογικά). Η αύξηση του ειδικού τέλους θα ήταν επομένως ένα αντικίνητρο για την αλόγιστη δημιουργία επιχειρήσεων.



Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Τόμσεν: Ο «χασάπης» της Ευρώπης σφάζει τώρα και την Ελλάδα









Τόμσεν: Ο «χασάπης» της Ευρώπης σφάζει τώρα και την Ελλάδα
Mε άκρως προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, απαίτησε από τον υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη να καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Ο κ. Τομσεν, εκφράζοντας τις απαιτήσεις της τρόικας ουσιαστικά ζήτησε να «γκρεμιστούν» όλα τα εργασιακά δικαιώματα που κερδίθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια.

Η απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά του εν λόγω κυρίου δεν παρατηρείται για πρώτη φορά -έχει προηγηθεί παρόμοια και στο Μέγαρο Μαξίμου- και φαίνεται πως λειτουργεί με έναν τρόπο «εμείς αυτό θέλουμε και αυτό θα γίνει».

Ο κ. Τόμσεν και οι συνταγές του έχουν αποτύχει από όπου κι αν εφαρμόστηκαν οδηγώντας στην εξαθλίωση.

Είναι ενδεικτοκό ότι στο πρόσφατο Eurogroup, όταν πήρε το λόγο μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει (π।χ. ανοικτά επαγγέλματα) όμως παρέλειψε να μιλήσει για τις θυσίες των ελλήνων πολιτών, των συνταξιούχων, για τα απανωτά χαράτσια, τις απολύσεις και την ασφυξία της αγοράς που έχει προκαλέσει η συνταγή λιτότητας του ΔΝΤ και των άλλων εταίρων.
http://newpost.gr
Read more...

Το Σάββατο αναμένεται η σύσκεψη του Λ.Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να γίνει η σύσκεψη του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς φαίνεται να υπάρχει μία κατ' αρχήν συμφωνία για την πραγματοποίησή της.

Μετά τη συνάντηση ενδέχεται να υπάρξει νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με την τρόικα προκειμένου να έχει μια συνολική εικόνα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών πάνω στο νέο δανειακό πρόγραμμα, καθώς και στις απαιτήσεις που θέτουν οι δανειστές της χώρας ως προϋπόθεση γι' αυτό.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα αναλάβουμε την δέσμευση με τον λόγο της πολιτικής μας τιμής, αλλά υπογραφή ευτελισμού να μην περιμένουν κάποιοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε πως υπάρχει το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η τρόικα, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, αν δηλαδή ζητηθούν υπογραφές από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ή με άλλο τρόπο.

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων οδεύει σε ολοκλήρωση «πιθανώς έως την Κυριακή», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πολύωρη σύσκεψη με το κλιμάκιο της τρόικας για το θέμα της δανειακής σύμβασης.




Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η καρέκλα του Γιώργου και το κεφάλι του Χρυσοχοϊδη









Η καρέκλα του Γιώργου και το κεφάλι του Χρυσοχοϊδη
Τα δύο χρόνια του μνημονίου άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους και στο Γιώργο Παπανδρέου. Την τελευταία φορά που επισκέφτηκε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Λατινική Αμερική, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, πήγε μετά το πολύωρο υπερατλαντικό ταξίδι (στο Μεξικό ήταν η συνεδρίαση) κατευθείαν σε γυμναστήριο των Βορείων Προαστίων, όπου πέρασε τρεις ώρες στο διάδρομο και τα όργανα.

Εμφανώς πιο καταβεβλημένος, αυτή τη φορά προτίμησε να αφήσει τη μέρα να περάσει πιο χαλαρά και κατέβηκε το μεσημεράκι στην Ιπποκράτους για να ενημερωθεί για τα δρώμενα και για ανταλλαγή απόψεων με τους στενούς συνεργάτες του.

Τα σπουδαία, τα άφησε για σήμερα, όπου το κατώφλι της Ιπποκράτους θα περάσουν για ειδική σύσκεψη ο στενός πολιτικός του φίλος και πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο γραμματέας του κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ. κ. Π. Ευθυμίου και Χρ. Πρωτόπαπας και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Β. Έξαρχος. Τα σπουδαία για το Γιώργο εννοείται, είναι πρώτον και κύριο η κοινοβουλευτική ομάδα της επόμενης Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση Σκανδαλίδη, να εκλεγεί άμεσα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το θέμα για το Γιώργο ήταν να κερδίσει χρόνο τριών μηνών από τις συνεδριάσεις των Πολιτικών και Εθνικών Συμβουλίων, όχι να βρεθεί de facto εκτός εξουσίας την ερχόμενη εβδομάδα. Επόμενο είναι ότι παρά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ερχόμενης Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην τήρηση των αποφάσεων που παρατείνουν την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο, για το Γιώργο όμως όχι λιγότερο σημαντικό θέμα της ημερησίας διάταξης είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Οπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής σε κάθε περίπτωση, κατά προτίμηση με διερεύνηση των στατιστικών στοιχείων όλης της δεκαετίας, στην ανάγκη όμως ακόμα και αν η ΝΔ επιμείνει η διερεύνηση να περιοριστεί στις ευθύνες του ιδίου και του Παπακωνσταντίνου. Και εδώ υπάρχει ένας υπολογισμός, όσο υπάρχει εξεταστική σε λειτουργία ούτε η βουλή μπορεί να κλείσει, ούτε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει αρχηγό.

Το τρίτο, όχι λιγότερο σημαντικό θέμα είναι ο Χρυσοχοΐδης. Σε αυτό το θέμα ο Γιώργος θέλει να είναι σκληρός σε βαθμό παραδειγματισμού. Δεν θα διαγράψει το Χρυσοχοίδη, για να μην του δώσει τη διέξοδο ενός νέου σχήματος, προσανατολίζεται όμως να τον καταστρέψει ζητώντας του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση. Βέβαια, αυτό είναι αρμοδιότητα του Παπαδήμου, όμως ο Γιώργος ήταν εκείνος που πρότεινε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν παραιτηθεί, θα του επιτεθούν ότι είναι κολλημένος με την καρέκλα του και η ανάλυση τους είναι, πως έξω από την κυβέρνηση ο Χρυσοχοΐδης δεν έχει στρατηγική για να αντιμετωπίσει την ηγεσία…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Συνάντηση Βενιζέλου με την τρόικα εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για «ψαλίδι» στους μισθούς

Εντατικές διαβουλεύσεις για το νέο Μνημόνιο


(Φωτογραφία: AΠΕ )


Aθήνα
Στις 4 το απόγευμα θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το μπαράζ μέτρων που ζητούν οι πιστωτές για μισθούς, συντάξεις, κλειστά επαγέλλματα, δημόσιους υπαλλήλους και το φορολογικό, εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης.

Η λίστα με τα μέτρα που ζητεί η τρόικα δεν είναι η οριστική, αλλά αποτελεί τη βάση συζήτησης με την κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Στην «κατάψυξη» η χώρα


Ο ολικός παγετός σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχει προκαλέσει καταστροφές και στις καλλιέργειες
Ο ολικός παγετός σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχει προκαλέσει καταστροφές και στις καλλιέργειες (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα επόμενα 24ωρα, ενώ ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση από τη Δευτέρα. Σήμερα, Παρασκευή, η θερμοκρασία στην Αττική δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 4 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις και φτάσουν τα 7 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νομού θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο στη Χαλκιδική. Στη δυτική Μακεδονία αναμένονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, στα βόρεια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ στα νότια αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά στην Ήπειρο δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται αρχικά νεφώσεις με βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει του 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στο Σάββατο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες αναμένονται νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ξεφουσκώνουν οι αποκρατικοποιήσεις και «φουσκώνει» η λυπητερή για τους πολίτες!









Ξεφουσκώνουν οι αποκρατικοποιήσεις και «φουσκώνει» η λυπητερή για τους πολίτες!

Και άλλη ομοβροντία νέων μέτρων «βροντά και αστράφτει» ήδη, καθώς ο πολλοστός «εκβιασμός» των δανειστών βρίσκεται στην τελική του φάση. Το νέο μνημόνιο -σκληρότερο από το προηγούμενο, με επαχθέστερους όρους αφού η Τρόικα ζητά ρητά το κλείσιμο 2-3 μεγάλων επιχειρήσεων- στοχεύει στη θεαματική μείωση του κόστους λειτουργίας οργανισμών και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που προορίζεται να εκχωρηθεί σε ξένα χέρια.

Έμπειρη επιχειρηματική πηγή σημείωνε με νόημα, πως δεν είναι δυνατόν να προσελκυσθούν επενδυτές με το κόστος λειτουργίας σε τόσο υψηλά επίπεδα. Προφανώς αναφερόταν όχι μόνο στο λειτουργικό- κυρίως μισθολογικό- κόστος επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, λόγου χάρη, που είναι το πρώτο φιλέτο που θα εκχωρηθεί, αλλά και στον τραπεζικό κλάδο.

Και ενώ διαδραματίζονται όλα αυτά, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων επικρατεί πλήρες τέλμα με την αδυναμία είσπραξης εσόδων να λειτουργεί σαν μπούμερανγκ, σε βάρος της κοινωνίας που θα υποχρεωθεί να επωμισθεί και άλλα βάρη.

Είναι κοινός τόπος, πως όσο τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υστερούν τόσο θα επιβαρύνεται ο πολύς κόσμος.

Σε πρόσφατο θέμα του Μoneypost (Δίνουν γη, ύδωρ και ενέργεια στους δανειστές…25/1 ) σημειωνόταν, πως «οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις και όσο τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα αποκρατικοποίησης (δηλαδή ξεπούλημα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), αξιοποίησης (…τύπου Ελληνικού), ή τα περίφημα σχέδια για ενεργειακά προγράμματα (…σαν το ΗΛΙΟΣ ), δεν προχωρούν άρα δεν αποφέρουν έσοδα, τόσο ο κίνδυνος εμπράγματης υποθήκευσης ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων αερίου και υδρογονανθράκων μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τον φιλόδοξο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΓΑΠ οι αποκρατικοποιήσεις (και όλα τα συναφή ) θα έπρεπε μέχρι το 2015 να έχουν αποφέρει μεγάλο μέρος από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ. Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, είναι ζήτημα εάν θα συγκεντρωθούν μετά βίας 8 με 10 δισ. ευρώ και αυτά με το καλύτερο σενάριο» .

Τα νεότερα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων είναι μαύρα και άραχνα στην κυριολεξία, καθώς δεν κουνιέται φύλλο, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του αρμόδιου Ταμείο για την Αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου. Ο ένας μετά τον άλλο οι στόχοι υποβαθμίζονται, οι προβλέψεις για τα έσοδα μειώνονται επί τα χείρω και το δημόσιο ταμείο μένει στο μείον. Γεγονός, που επιβαρύνει και θα επιβαρύνει το πακέτο μέτρων, που θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα.

«Θυσία σε τρόικα και PSI μισθοί και επικουρικές- Ερχονται και απολύσεις στο Δημόσιο» είναι από τα κύρια θέματα του Moneypost σήμερα, με τις εξελίξεις να δείχνουν αναπόφευκτες και εξαιτίας της αδυναμίας των κρατούντων να υλοποιήσουν στοιχειωδώς για όσα είχαν δεσμευθεί σε άλλους τομείς.

Για έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2011 από αποκρατικοποιήσεις έκαναν λόγο τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου όσο οι συμμετέχοντες στο μεταβατικό σχήμα Λ. Παπαδήμου με τον πήχη να κλείνει πολύ χαμηλότερα, στα 1,8 δισ. Ευρώ, με περίπου μισό δισ. από την πώληση ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Η αδυναμία (ανικανότητα για άλλους), η αναποτελεσματικότητα όσων έχουν επωμισθεί την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ξεπερνά κάθε φαντασία, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την επίτευξη του στόχου για τη φετινή χρήση.

Στα 4,5 δισ. ευρώ προϋπολογίζονταν τα έσοδα για το 2012- χωρίς να εκτιμάται η υστέρηση των 3,2 δισ. ευρώ του 2011- με το καλάθι των προς εκχώρηση πλούσιο. Όμως αν η περίπτωση του φιάσκου του Ελληνικού είναι ενδεικτική της… σοβαρότητας με την οποία κινούνται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, η μετάθεση για ευθετότερο χρόνο της διάθεσης μειοψηφικών μετοχικών ποσοστών των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ είναι ενισχυτική του αδιεξόδου, στο οποίο έχει βρεθεί το περίφημο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος, το οποίο μάλιστα είχε διορισθεί επί ημερών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, μας έλεγε το πόσο πρόχειρα είχε καταρτισθεί το πρόγραμμα δράσης και πόσο εξωπραγματικοί ήταν οι στόχοι, που είχαν τεθεί. Θυμάστε βέβαια το περιβόητο πακέτο των… 50 δισ. ευρώ που πρώτος και καλύτερος είχε αμφισβητήσει ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Οικονόμου.

Η κατάσταση από τότε έχει επιδεινωθεί μας έλεγε το ίδιο στέλεχος σε σημείο που τα κάθε λογής εμπόδια, εκκρεμότητες κ.λ.π πληθαίνουν από μέρα σε μέρα. Από τίτλους κτηρίων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τις εκκρεμοδικείς υποθέσεις (ενδεικτική η περίπτωση του Ελληνικού) που θα εξετασθούν δευτερόδικα σε βάθος πενταετίας μέχρι την αδυναμία των αρμοδίων να προσελκύσουν στοιχειωδώς το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Και δυστυχώς για τον κόσμο όσο τα «ισοδύναμα μέτωπα» πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο τόσο θα επιβαρύνεται με νέα και νέα πακέτα δυσβάστακτων μέτρων.

Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Οι εντολές της τρόικας για μισθούς, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα και το Δημόσιο

Μπαράζ μέτρων εν όψει του Μνημονίου Νο2

Έμφαση στη μείωση των μισθών στον ιδωτικό τομέα δίνει η τρόικα
Έμφαση στη μείωση των μισθών στον ιδωτικό τομέα δίνει η τρόικα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μείωση επικουρικών συντάξεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και «ευελιξία» στους μισθούς, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνησης εν όψει του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Ακόμα, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν το κενό του 2011. Η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί από περιστολές στην δαπάνη για τα φάρμακα, από τον τομέα της Άμυνας και από κλείσιμο φορέων.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί, ένστολοι κ.ά.), το θέμα παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον συναινέσει και η τρόικα.

Νέα συνάντηση με την τρόικα θα έχει στις 16:00 την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της τρόικας


Την Πέμπτη, στην κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έδωσε στους υπουργούς και έχει ήδη αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς το 10σέλιδο κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου Μνημονίου, το οποίο και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι έντονες, ειδικώς στο θέμα της μείωσης των μισθών, όπου εμφανίζονται αμετακίνητοι. Χαρακτηριστικό ήταν ότι κορυφαίος υπουργός κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι η πίεση της τρόικας είναι αφόρητη στην κατεύθυνση κατάργησης έστω και ενός μισθού.

Για τα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε ότι για την επόμενη 3ετία απαιτούνται 650 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Οι νέες εντολές

1) Επικουρικές: να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ενιαίο ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013-2014.

2) Άνοιγμα επαγγελμάτων: επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πολυνομοσχεδίου, να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές τιμές», να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.

3) Δημόσιοι Υπάλληλοι: αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5», με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.

4) Μειώσεις μισθών: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρόικα αναιρεί τη θέση της για την κατάργηση του κατώτατου καθώς και του 13ου - 14ου μισθού.

5) Μείωση εισφορών: κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

6) Φορολογία: αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, ανάκληση ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή των προϊσταμένων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, τοποθέτηση γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων με εξειδίκευση στο αντικείμενο, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, εκδίκαση του 50% των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια έως το τέλος Ιουλίου 2012 και του υπολοίπου 50% έως τον Μάρτιο του 2013, προστασία πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.

7) Τράπεζες: να μειωθούν μισθοί και προσωπικό στις τράπεζες, να παρουσιασθεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο και να αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, προτείνεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού δικαίου και του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ώστε να επιτραπεί/απαιτηθεί η χρήση εργαλείων με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βιώσιμες τράπεζες.

Επίσης, προτείνεται η Τράπεζα της Ελλάδας να εισάγει κανονισμό με τον οποίο οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013.

8) Ιδιωτικοποιήσεις: να πωληθούν δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκοψαν το ρεύμα σε φοιτητική εστία επειδή δεν είχε πληρωθεί το χαράτσι!









Έκοψαν το ρεύμα σε φοιτητική εστία επειδή δεν είχε πληρωθεί το χαράτσι!
Έκοψε το ρεύμα σε ...φοιτητική εστία στα Πατήσια χθες η ΔΕΗ, επειδή ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν είχε πληρώσει αρκετούς λογαριασμούς.

Το περιστατικό συνέβη σε κτίριο που ενοικιάζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στην οδό Δροσοπούλου προκειμένου να χρησιμοποιείται ως εστία, όπου διαμένουν 70 φοιτητές, όπως κατήγγειλε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Μετά απο παρέμβαση του καθηγητή και πρόεδρου της φοιτητικής λέσχης κ.Επ.Πανά προς τη ΔΕΗ, το ρεύμα επανασυνδέθηκε λίγη ώρα αργότερα και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (στον οποίον το πανεπιστήμιο πληρώνει ενοίκιο που περιλαμβάνει και τη χρήση του ηλεκτρικού) υποσχέθηκε ότι θα εξοφλήσει τις οφειλές του τις επόμενες ημέρες.

Οι φοιτητές πάντως οργανώνουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου για το θέμα.

Με πληροφορίες από τα tanea।gr
http://newpost.gr

Read more...

Στον… τοίχο η Γερμανία και η Μέρκελ

Η ευρωπαϊκή κρίση στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ



Το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους και κυρίως η «γερμανική συνταγή» που ακολουθείται έως σήμερα αλλά με πενιχρά έως μηδαμινά αποτελέσματα, βρίσκονται για δεύτερη στη σειρά ημέρα στο επίκεντρο των συζητήσεων, των λόμπις και των διεργασιών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Μετά την ευθεία «επίθεση» που δέχτηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τόσο από κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων, μεγαλοεπενδυτές όπως ο Τζορτζ Σόρος και επιχειρηματίες όπως ο Πέτερ Βόσερ της Royal Dutch/Shell, ήρθε ένας νέος … γύρος έντονης κριτικής προς την οικονομική πολιτική που ακολουθείται και μια άμεση επίθεση στην Γερμανία πρώτα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο οποίος δεν δίστασε να ζητήσει ευθέως από το Βερολίνο να δώσει περισσότερα χρήματα, «να αφιερώσει πολύ περισσότερους πόρους και εγγυήσεις» προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο κύριος Κάμερον χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι «Ευρωπαίοι ρυθμιστές» - όρος που διόλου κολακευτικά δεν χρησιμοποίησε υπονοώντας την κυρία Μέρκελ – «απέχουν πολύ ακόμη από την εύρεση λύσης για την κρίση». Ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ταγούς να γίνουν πιο «τολμηροί» και υπερασπίστηκε την απόφασή του να διαφοροποιηθεί, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου – μη συναινώντας στο γαλλογερμανικό σχέδιο για ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, λέγοντας πως η Βρετανία, αντίθετα με άλλους εταίρους της στην ΕΕ, είναι «απολύτως ειλικρινής και ρεαλίστρια για την πραγματική εικόνα της οικονομίας» και «διαφωνεί με την τωρινή πολιτική που ασκείται στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Η ειλικρίνεια ως χαρακτηρισμός έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ομιλία του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Ο οποίος ομοίως τα … «έβαλε» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δηλώνοντας πως «θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινής με τους πολίτες της χώρας της για την ανάγκη ενίσχυσης υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία»!

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του κυρίου Ζέλικ πως στην παρούσα φάση «η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα, που αντιστοιχεί μόνο στο 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης» και προειδοποίησε πως το ιταλικό πρόβλημα «μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα».

Η έκκληση του κυρίου Ζέλικ προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο για «περισσότερη ειλικρίνεια» προς τους πολίτες της χώρας της έρχεται κάλλιστα και ως συνέχεια των όσων είπε στη γαλλική Le Figaro ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, σχολιάζοντας αν η Γερμανία πρέπει να προβεί σε χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων για να στηρίξει την ανάπτυξη ανέφερε ότι οι φόβοι της Μέρκελ πως μια πιθανή χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας θα οδηγούσε τις αδύναμες χώρες να σταματήσουν τις προσπάθειες ανάταξης των οικονομιών τους , «δεν είναι δικαιολογημένοι».

«Ναι μεν, αλλά» από παραδοσιακούς συμμάχους της Γερμανίας

Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν όλοι οι ομιλητές στο Νταβός επιθετικοί κατά της Γερμανίας και της Μέρκελ. Για παράδειγμα ακόμα και ο επικριτικός κατά τ’ άλλα Γιούνκερ τόνισε πως «δεν μπορούμε να ζητάμε από την Γερμανία να κάνει τα πάντα μόνη της».

Σε ανάλογο τόνο και η πρωθυπουργός της Δανίας κυρία Έλε Θόρνινγκ-Σμιντ. Η οποία αρχικώς δήλωσε πως η αναδιάρθρωση μιας οικονομίας όπως η ευρωπαϊκή δεν είναι σα να χτίζει κανείς σπιτάκια με τουβλάκια Lego (!), αμφισβήτησε μάλιστα ακόμα και το κατά πόσον η ΕΕ πρέπει να «ξαναχτιστεί από την αρχή» (Σ.Σ: “Rebuilding Europe” είναι ένα εκ των θεμάτων που αποτελούν την ατζέντα του φετινού Νταβός), αλλά παράλληλα υπενθύμισε σε όλους τους Ευρωπαίους πως «δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάταση μόνο με μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς να υπάρξουν και αναπτυξιακά μέτρα που θα γεννούν νέες θέσεις εργασίας». Η αιχμή προφανώς και απευθυνόταν στην φράου Μέρκελ, όπως και έτερη επωδός της κυρίας Θόρνινγκ-Σμιντ πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν κι άλλες θυσίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και πρόθυμοι να θυσιασθούν οι ίδιοι …»

Τέλος, ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Ταπάνι Κατάινεν, αφού πρώτα δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους από την υιοθέτηση μέτρων αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, στη συνέχεια άφησε και μια αιχμήγια την «πολιτική Μέρκελ», λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να δουλέψουν για να ανακτήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τη χαμένη τους εμπιστοσύνη για το ευρωπαϊκό όραμα …

Οι τραπεζίτες είναι – παραδόξως – αισιόδοξοι!

Πάντως η κυρία Μέρκελ βρήκε και μερικούς «υποστηρικτές» της συνταγής της, ίσως εκεί που δεν το περίμενε! Ο λόγος για μερικούς από τους κορυφαίους τραπεζίτες της διεθνούς αγοράς, οι οποίοι εμφανίστηκαν απρόσμενα αισιόδοξοι για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Ο λόγος για τους επικεφαλής τραπεζών όπως η JPMorgan Chase & Co, η Barclays, η Citigroup και η UBS, που θεωρούν πως μέχρι στιγμής η πρόοδος στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι ικανοποιητική, εξέφρασαν απόλυτη στήριξη στην απόφαση της ΕΚΤ να χορηγήσει απεριόριστο δανεισμό με συμβολικό επιτόκιο και εν τέλει τόνισαν πως τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.

Read more...

Σύσκεψη Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εν μέσω της εσωκομματικής κρίσης

Εισηγήσεις για διαγραφή Χρυσοχοΐδη


Ο Γ. Παπανδρέου πρόκειται να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης
Ο Γ. Παπανδρέου πρόκειται να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σύσκεψη με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τη στάση του Κινήματος στη Βουλή και στις κρίσιμες ψηφοφορίες που προγραμματίζονται, έχει συγκαλέσει για σήμερα, Παρασκευή, ο Γ.Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση έχουν κληθεί να πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Εξαρχος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρήστος Πρωτόπαπας και Πέτρος Ευθυμίου, ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Μπεγλίτης καθώς και οι στενοί συνεργάτες του Γ.Παπανδρέου.

Κατά τη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των δηλώσεων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Γ.Παπανδρέου να είναι οργισμένος από τη στάση του υπουργού Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο Γ.Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να του ζητήσει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, ακόμα και να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος μίλησε για προσβλητικές δηλώσεις και για σοβαρό πολιτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα.

«Οι συνεχείς δηλώσεις του κ.Χρυσοχοίδη δεν αφορούν μόνον τον ίδιο και την ευθύνη που πρέπει να αναλάβει ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου την τελευταία διετία. Αφορούν, επίσης, το σύνολο των μελών της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που προσπάθησαν με γενναιότητα και σε αντίξοες συνθήκες να αποτρέψουν την κατάρρευση της χώρας και να υπερασπισθούν ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο.

» Αυτές οι δηλώσεις δεν προσβάλλουν μόνον την παράταξή μας. Προσβάλλουν και τον ελληνικό λαό, που έκανε σημαντικές θυσίες για τη χώρα. Υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που πρέπει, άμεσα, να λυθεί. Και θα λυθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε.

«Προκειμένου να υπάρχουμε, λαϊκίζουμε»

«Έχουμε έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμα και στη στοιχειώδη κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε αυτή τη στιγμή. Πήραμε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες φρέναραν εκεί ακριβώς που έπρεπε να αποδείξουμε το στίγμα μας, τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι ένα κυρίαρχο έλλειμμά μας. Προκειμένου να υπάρχουμε λαϊκίζουμε» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων «απογοητευτικά», σημειώνοντας ότι τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν πως οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στα περισσότερα πολιτικά κόμματα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο, ο κ. Οικονόμου είπε: «Νομίζουν ότι θα επανεφεύρουν το πολιτικό τους στίγμα αυτομαστιγώμενοι; Είναι βέβαιο ότι αδικούν τους εαυτός τους, την πορεία τους και την πορεία της παράταξής μας».

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάει με συντεταγμένο τρόπο σε αλλαγή ηγεσίας, ενώ στις πληροφορίες ότι υπάρχουν προτάσεις για ανατροπή του Γ.Παπανδρέου διερωτήθηκε «γιατί οι επίδοξοι αρχηγοί δεν παρουσίασαν ξεκάθαρα την άποψή τους στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά επέλεξαν να παίξουν σύστημα Ρεχάγκελ, άμυνα;».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι οι πολιτικές του Γ.Παπανδρέου έχουν ολοκληρωθεί και έχουν κριθεί στη συνείδηση του κόσμου.

* Να σημειωθεί ότι αργότερα την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φίλιππο Σαχινίδη, με τους οποίους θα συζητήσει τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα όρια της αντοχής της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Ανοιχτό και το «θέμα Χρυσοχοΐδη»



Εικόνα διάλυσης εξακολουθεί να δίνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε αμφιβολία και τη δυνατότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα. Κανείς δεν είναι βέβαιος πλέον εάν οι βουλευτές των κομμάτων, που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση θα εμφανίσουν την απαιτούμενη συνοχή και αποφασιστικότητα, εάν έλθουν στη βουλή σκληρά μέτρα ή αμφιλεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές για να τις εγκρίνουν.

Την κατάσταση διάλυσης ενίσχυσε τελικά και η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στο μεταξύ επέστρεψε από την Κόστα Ρίκα, να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα για την ερχόμενη Πέμπτη, όταν κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι η συνεδρίαση θα έπρεπε να οριστεί για τις αρχές της εβδομάδας, καθώς στη βουλή αναμένονται κρίσιμες συζητήσεις.

Αντί της επίσπευσης της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να κάνει συναντήσεις την Παρασκευή με στελέχη, που έχουν υψηλή εποπτεία και συντονιστικό ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα. Πρόκειται να δει τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Έξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαππα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί, λέγεται, να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν έχει το κύρος για να περάσει το οποιοδήποτε μήνυμα στους βουλευτές του κόμματος. Άλλωστε και μόνο η δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι στις εκλογές δεν θα εκλεγούν τουλάχιστον εκατό από τους σημερινούς βουλευτές είναι αρκετό στοιχείο για να λειτουργήσει διαλυτικά στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Στο μεταξύ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα, που έχει δημιουργηθεί με την πρόθεση κάποιων συνεργατών του κ. Παπανδρέου να ζητούν απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη από την κυβέρνηση για τις τελευταίες επικριτικές δηλώσεις του στην πολιτική του μνημονίου, που ασκήθηκε την προηγούμενη διετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανόν να περιοριστεί σε μία δημόσια αποδοκιμασία, αλλά να μην θέτει τελικά ζήτημα στον Λουκά Παπαδήμο για τον υπουργό Ανάπτυξης. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοίδης πάντως διαμηνύει προς την Ιπποκράτους «ας κάνουν ό,τι θέλουν, αυτοί θα εκτεθούν»!

Στο μεταξύ οι δελφίνοι φαίνεται να αυξάνονται και να πληθύνονται, καθώς και ο Χρήστος Παπουτσής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία.

Read more...

Απολύσεις στο Δημόσιο έχει ζητήσει η τρόικα, επιβεβαιώνει ο Π.Καψής

Στόχος ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επιβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ότι η τρόικα έχει ζητήσει εξορθολογισμό και απολύσεις στο Δημόσιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου των απαιτήσεων της τρόικας, εν όψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Π.Καψής συνέδεσε το ζήτημα των απολύσεων με την αξιολόγηση του προσωπικού και των φορέων του Δημοσίου.

Όσον αφορά στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, ο κ. Καψής επισήμανε πως αυτός ο αριθμός μπορεί να επιτευχθεί και μόνο από αποχωρήσεις και περιορισμό των προσλήψεων.

Στο 10σέλιδο κείμενο της τρόικας αναφέρεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει:

  • υιοθέτηση αυστηρότερου συστήματος ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5»
  • εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015
Σύμφωνα με το κείμενο της τρόικας, το πρόγραμμα θα δίνει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός της δομής της κυβέρνησης και ο προσδιορισμός των πλάνων για προσλήψεις ανά τμήμα, ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός συμφωνηθείς στόχος (μέσω απολύσεων και φυσικής μείωσης του προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις/παραιτήσεις).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με κόκκινες γραμμές διαπραγματεύεται η Ελλάδα

Όχι σε μειώσεις μισθών και σε κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Με τις αντοχές της κοινωνίας να έχουν εξαντληθεί και την πραγματική οικονομία να έχει σχεδόν καταρρεύσει η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το κείμενο που αποκάλυψε το protothema.gr σόκαρε υπουργούς και βουλευτές. «Είναι σα να απευθύνονται στο λογιστήριο της εταιρείας τους» επισήμανε με αγανάκτηση υπουργός προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. «Το σίγουρο είναι ότι πολλά από τα ζητούμενα δεν περνούν από τη Βουλή» διαμηνύουν στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε εντολή στον Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος έχει το βάρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, να πει «όχι» στη μείωση των κατώτατων μισθών και την κατάργηση των δώρων στον ιδιωτικό τομέα. Αν η τρόικα επιμείνει η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποχώρησης και της χρεοκοπίας. Προηγουμένως, βέβαια, μπορεί να έχει καταρρεύσει η κυβέρνηση των τριών κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα δεχθεί στις 6μμ στο Μέγαρο Μαξίμου τον Τσαρλς Νταλάρα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει εξετάσει τις αντοχές τους ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Η Αθήνα πιστεύει ότι αν κλείσει τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους θα αποκτήσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της τρόικας। Στόχος είναι το νέο δανειακό πρόγραμμα να μην περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα τινάξουν στον αέρα την οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για ένα συστημικό επιχείρημα, καθώς η σταθερότητα της κυβέρνησης είναι κάτι που απασχολεί τους δανειστές.
.protothema.gr

Read more...

«Όχι» από τον Γ.Καρατζαφέρη στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης

«Υπογραφή ευτελισμού να μην περιμένουν»


«Θα αναλάβουμε την δέσμευση με τον λόγο της πολιτικής μας τιμής» είπε ο Γ.Καρατζαφέρης
«Θα αναλάβουμε την δέσμευση με τον λόγο της πολιτικής μας τιμής» είπε ο Γ.Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Πρόταση να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση μόνον από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και να μην απαιτηθεί η συνυπογραφή των πολιτικών αρχηγών, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι όσοι επιμένουν και το απαιτούν θα βρουν αντιστάσεις για λόγους αρχής.

«Εμείς θα στηρίξουμε την σύμβαση, θα αναλάβουμε την δέσμευση με τον λόγο της πολιτικής μας τιμής, αλλά υπογραφή ευτελισμού να μην περιμένουν κάποιοι» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, στη Βουλή.

«Πιστεύω ότι το PSI είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και ότι δεν θα υπάρξουν την τελευταία στιγμή παρενέργειες που θα μπορούσαν να το 'τινάξουν στον αέρα'. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η νέα δανειακή σύμβαση μπροστά μας, η οποία δεν είναι περίπατος. Είναι μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε κάποιους από τους εξαιρετικά δεσμευτικούς, αλλά, ταυτοχρόνως και μειωτικούς όρους, οι οποίοι προβάλλονται» ανέφερε, υπογραμμίζοντας:

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής και αυτή η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό της χώρας. Όμως, αυτές οι απαιτήσεις οι οποίες προβάλλονται, εμμέσως πλην σαφώς από την τρόικα, ότι πρέπει να την συνυπογράψουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, πρέπει να σας πω ότι θα βρουν αντιστάσεις, μόνο και μόνο, για λόγους αρχής. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την προσπάθειά τους αυτή για τη μείωση τη δική μας. Εμείς, οι οποίοι έχουμε αναλάβει να στηρίξουμε τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα αναλάβουμε με το λόγο της πολιτικής μας τιμής να εφαρμόσουμε αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε. Αλλά υπογραφή ευτελισμού, να μην περιμένουν κάποιοι. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος που απάντησε στον κ. Καρατζαφέρη, προειδοποίησε ότι οι Έλληνες «δεν θα γίνουμε αντικείμενα σωφρονισμού», ενώ σημείωσε:

«Δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε έντιμη απάντηση αν δεν υπογραφούν και διεκπεραιωθούν το PSI και η δανειακή σύμβαση. Αυτά θα προδιαγράψουν την πορεία της χώρας μέχρι το 2015 και αυτά είναι που δημιουργούν το πλαίσιο σταθερότητας στη χώρα».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε πως υπάρχει το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η τρόικα, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, αν δηλαδή ζητηθούν υπογραφές από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ή με άλλο τρόπο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κλείνει μέσα στα επόμενα 24ωρα η συμφωνία για το PSI

Στο 3,6% με 3,8% το επιτόκιο


Ο Τσ. Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ του IIF αποχωρούν το βράδυ της Πέμπτης από το Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση στην οποία διαπιστώθηκε και η σύγκλιση που υπάρχει σε ό,τι αφορά το περίγραμμα της συμφωνίας
Ο Τσ. Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ του IIF αποχωρούν το βράδυ της Πέμπτης από το Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση στην οποία διαπιστώθηκε και η σύγκλιση που υπάρχει σε ό,τι αφορά το περίγραμμα της συμφωνίας (Φωτογραφία: ICON )


Φρανκφούρτη, Γερμανία
Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι το κλείσιμο της συμφωνίας για το PSI με το IIF, καθώς υπάρχει σύγκλιση και στο θέμα του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα.

Την Πέμπτη, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με το IIF επικεντρώθηκαν σε νομικά και τεχνικά θέματα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν σήμερα και ενδεχομένως και το Σάββατο, καθώς στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία, τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, υπάρχει πρόοδος και ελπίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. την ερχόμενη Δευτέρα).

Το περίγραμμα της συμφωνίας «ίσως έχει ήδη μορφοποιηθεί» προσέθεσε.

Η Ευρωζώνη διά του επιτρόπου Όλι Ρεν άφησε την Πέμπτη για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η βοήθεια του δημόσιου τομέα προς την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πίεση των ιδιωτών πιστωτών προς αυτή την κατεύθυνση έχει αυξηθεί, καθώς επιμένουν ότι και άλλοι ομολογιούχοι και πο συγκεκριμένα η ΕΚΤ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θα πρέπει να συμμετάσχουν στο «κούρεμα».

Στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος θα δει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και στις 4 το μεσημέρι τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Τσ. Νταλάρα του IIF στις 6:30 το απόγευμα.

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της θα συναφθεί πιθανόν αυτό το Σαββατοκύριακο, αν όχι σήμερα, δήλωσε την Παρασκευή απο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Αν όχι σήμερα, τότε κατά το Σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση τον Ιανουάριο μάλλον, όχι το Φεβρουάριο», δηλαδή πριν από το βράδυ της Τρίτης, είπε. «Είμαστε πολύ κοντά», συμπλήρωσε.

Από το Νταβός επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν περιμένει μια «χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας το 2020, δεν πρέπει να ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός, στη διάρκεια ομιλίας του.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καθώς η πρόταση των ιδιωτών πιστωτών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το ελληνικό κρατικό χρέος στο 130% του ΑΕΠ.

Άκερμαν: Ζημίες 70%

Η προσφορά που έχει καταθέσει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, προβλέπει ζημίες 70% περίπου για τους ιδιώτες ομολογιούχους, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του IIF και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.

«Έχουμε καταθέσει στο τραπέζι μία πολύ ελκυστική προσφορά», είπε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TV.

«Αυτές είναι ζημίες περίπου 70% που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε» σημείωσε και προσέθεσε ότι «όλοι χρειάζεται να συνεισφέρουν» στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όταν ο κ. Άκερμαν αναφέρεται σε ζημίες 70%, μιλά για την καθαρή παρούσα αξία (net present value) και όχι την ονομαστική αξία των ομολόγων η οποία θα περικοπεί κατά 50%.

Εάν υποτεθεί ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο θα είναι 9% και η διάρκεια των νέων ομολόγων 30 έτη, τότε για να έχουμε ζημίες NPV 70% περίπου (69% για την ακρίβεια), το κουπόνι των νέων ομολόγων θα πρέπει να είναι 3,6% με 3,8% σύμφωνα με την πρόταση του IIF.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεποπτικό δίκτυο CNBC, την Πέμπτη, ζήτησε μεγαλύτερη «αποφασιστικότητα» από την πλευρά του δημόσιου τομέα στις διαπραγματεύσεις.

«Χρειάζεται κάποιος από την πλευρά του δημόσιου τομέα που να μπορεί πραγματικά να πάρει μια απόφαση. Πλησιάζουμε σε αυτό, είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε. Νομίζω ότι έχουμε κάθε συμφέρον να υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες» σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggDu_FNWiVs-HwT_H0yvvhuVvpe-AnPW4ws4IbsccmcV3HOPbWc7R52gREuNYhMB-RJscOdzmqU16Sxa17qwBAIxmwQCBjDyRqmkSvZwKX8WT3opWWQZ1Q0u0I-W2QE8m_H9oiBMBiBG0/s230/IMG_0024+1.jpg

Παρελθόν και Μέλλον*

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Χωρίς μνήμη του πολιτικού παρελθόντος δεν μπορείς να έχεις, δεν μπορείς να οικοδομήσεις την μνήμη, την μουσική, την πολιτική μουσική του μέλλοντος, το σχέδιο.

Τα παλιά κόμματα μη – κόμματα, ουσιαστικά συρρικνωμένες γραφειοκρατίες της Αθήνας μη - Αθήνας αποφεύγουν την συζήτηση για το παρελθόν. Όπως «ο διάβολος το λιβάνι». Στερούνται βεβαίως ως συνήθως ιδεών για το μέλλον. Παρ’ όλο που πληρώνονται από το Κράτος, από τους πολίτες να παράγουν ιδέες, για την λειτουργία και την πρόοδο του συστήματος – Χώρα, του συστήματος - Ελλάδα.

Οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση ανήκουν στα κόμματα που κατέλαβαν την κεντρική Κυβέρνηση. Στην PEPSI και την COLA όπως τους αποκαλώ. Ανήκουν όμως εξίσου και στα άλλα κόμματα. Το άλλοθι των αποκαλούμενων προοδευτικών αριστερών κ.λ.π κομμάτων ότι δεν ευθύνονται γιατί δεν κυβέρνησαν είναι μια ακόμα απόδειξη της διανοητικής και μορφωτικής στειρότητας αυτών των ομάδων αλλά και του αδιόρθωτου του χαρακτήρα τους. Αυτό το αγωνιώδες άλλοθι έχει πολλές πλευρές. Το έχω αναλύσει παλαιόθεν. Δεν διδάσκονται και αυτοί από το παρελθόν τους.

Μια συζήτηση με όρους ορθού λόγου, όχι παραμυθίασης και φλυαρίας – καφενοκουβέντα - αποδεικνύει ότι αυτά τα κομματικά μορφώματα δεξιά και αριστερά ήταν καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση στις παθολογίες τους.

Μνημονιακοί π.χ. ήταν όλοι τους. Επί χρόνια δούλευαν για αυτό. Ο υιός έδωσε το τελικό κτύπημα όπως και ένα από τα αρχικά κτυπήματα.

Έχουμε κρίση του πολιτικού συστήματος γιατί δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα. «Δεν έχουμε κόμματα» όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης. Τη μεταπολιτευτική διαδρομή που οδήγησε στο τέλος των κομμάτων, τις στιγμές του θανάτου τις αναλύω στο βιβλίο «Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΚΑΣΟΡ».

Ποιο είναι το μέλλον; ποιοι είναι οι δρόμοι, τα πεδία της Αναγέννησης της πολιτικής στην χώρα;

Το πρώτο πεδίο είναι αυτό των ιδεών, της παιδείας, των λέξεων.

Χωρίς μορφωτική και ηθική αλλαγή, επανάσταση δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική Αναγέννηση. Το παλιό πολιτικό, ξύλινο μάλιστα, λεξιλόγιο είναι κακή αρχαιολογία. Απαιτούνται νέες λέξεις, ένα νέο λεξιλόγιο που δεν το διακρίνει κανείς σήμερα σε συνθήκες διανοητικής ερήμου ή μεταβολής της πολιτικής σε λογιστική, κακά μαθηματικά.

Το αίτημα ήταν η εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο νέων πρωταγωνιστών που θα είναι σε ένα ανταγωνισμό με τα κομματικά υπολείμματα, ερείπια της μεταπολίτευσης. Τα συντηρούμενα από την τηλεκρατία και τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Αυτό μας εμπόδισαν, με εμπόδισαν να κάνω το 2000. Ο χώρος αυτός ήταν ο μόνος που νομιμοποιούνταν ιστορικά, πολιτικά να το κάνει. Αυτό λέει η Επιστήμη. Η χώρα πληρώνει αυτήν την αντιδημοκρατική απαγόρευση του 2000. Θύμιζε το 1961. Ορισμένοι το ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Το αίτημα όμως αυτό είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη. Η ιστορία και οι ανάγκες της χώρας θέτουν το ζήτημα της δημιουργίας ενός μεγάλου ιστορικού τύπου νέου Δημοκρατικού Κόμματος. Θα οικοδομείται σε νέα πεδία ιδεών, λέξεων, παιδείας, σχεδίων, υποκειμένων. Κυρίως στις νέες γενιές. Αυτές που οι παλιές τις αφήνουν αντιπαραδείγματα, αρνητικές κληρονομιές. Κυρίως τις αφήνουν πολύ ψέμα για το ποιος φταίει. Μίλησα στους Φοιτητές του Ρεθύμνου για αυτό. Ο νέος κύκλος ανήκει στους νέους ανθρώπους. Νέους στις ιδέες, στις προσδοκίες ζωής αλλά προ πάντων στο ήθος.

Τι θα κάνει οικοδομούμενο ένα νέο μεγάλο κίνημα Ελλήνων Δημοκρατών, ένα νέο Δημοκρατικό Κόμμα; Θα επικαιροποιήση χωρίς φονταμενταλισμούς ότι καλό υπάρχει στην σύγχρονη πολιτική μας παράδοση. Κυρίως όμως θα δημιουργήσει, θα παράγει μια νέα. Οι σύγχρονοι μετασχηματισμοί απαιτούν νέα διανοητική και πολιτική παραγωγή. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που κυριαρχείται από τους Φονταμενταλισμούς της δεξιάς και της αριστεράς. Που επί δεκαετίες είναι στραμμένη στο παρελθόν και όχι προς το μέλλον (Ακόμη είναι στο Γράμμο και το Βίτσι). Όταν μάλιστα Ελληνική σκέψη και φονταμενταλισμός είναι έννοιες ασύμβατες.

Θα επαναφέρω αυτό που πίστευα και για το οποίο αγωνίσθηκα όλες αυτές τις δεκαετίες και η ιστορία μου έδωσε δίκαιο. Δεν υπολόγισα όπως έπρεπε τους εφιάλτες που ήταν εντός. Πιστεύω ότι παρ’ όλη την σημερινή συγκυρία οι ιστορικές, γεωοικονομικές, γεωπολιτικές συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές για εμάς που μας επιτρέπουν στον νέο ιστορικό κύκλο όχι μόνο να φθάσουμε τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας μας αλλά και να τις υπερβούμε. Άλλοι θα σας έλεγαν είναι δύσκολο. Εγώ σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι είναι πολύ εύκολο.

Αυτές οι συνθήκες παραμένουν και ενισχύονται όχι μόνον στις Εθνικές αλλά και τις Παγκόσμιες δυναμικές τους. Ιδιαίτερα σήμερα που οι πεφωτισμένοι άνθρωποι όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον Πλανήτη αναζητούν στην Ελληνική κληρονομιά τα εφόδια της ύπαρξης και απελευθέρωσης των σύγχρονων ανθρώπων. Όπου ο άνθρωπος δεν θα είναι όργανο, μέσο, δούλος ούτε του κράτους, ούτε και της αγοράς. Ιδιαίτερα με την μορφή του χρηματιστικού απανθρωπισμού.

Ποτέ ως τόπος, όσο εδώ στην Ελλάδα, μη - Ελλάδα και ποτέ ως χρόνος τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η κληρονομιά δεν συκοφαντήθηκε κατά έναν παρά φύσιν τρόπο. Αυτό ήταν έργο, αυτό το έργο ανέλαβαν, ολοκληρωτικού, φασιστικού τύπου ομάδες, «δεξιές και αριστερές». Κρατικές και παρακρατικές, εκ των έχω και έξωθεν τροφοδοτούμενες.

Ακαλλιέργητες θα έλεγε ο Ησίοδος. Έτσι εκτός των άλλων ερημοποιήθηκε η Ελληνική ύπαιθρος. Δέστε, μάλλον μελετήστε το βιβλίο μου ΑΓΡΟΦΙΛΙΑ.


* Από την ομιλία του στην Κυπαρισσία.


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Read more...