Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ξεφουσκώνουν οι αποκρατικοποιήσεις και «φουσκώνει» η λυπητερή για τους πολίτες!









Ξεφουσκώνουν οι αποκρατικοποιήσεις και «φουσκώνει» η λυπητερή για τους πολίτες!

Και άλλη ομοβροντία νέων μέτρων «βροντά και αστράφτει» ήδη, καθώς ο πολλοστός «εκβιασμός» των δανειστών βρίσκεται στην τελική του φάση. Το νέο μνημόνιο -σκληρότερο από το προηγούμενο, με επαχθέστερους όρους αφού η Τρόικα ζητά ρητά το κλείσιμο 2-3 μεγάλων επιχειρήσεων- στοχεύει στη θεαματική μείωση του κόστους λειτουργίας οργανισμών και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που προορίζεται να εκχωρηθεί σε ξένα χέρια.

Έμπειρη επιχειρηματική πηγή σημείωνε με νόημα, πως δεν είναι δυνατόν να προσελκυσθούν επενδυτές με το κόστος λειτουργίας σε τόσο υψηλά επίπεδα. Προφανώς αναφερόταν όχι μόνο στο λειτουργικό- κυρίως μισθολογικό- κόστος επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, λόγου χάρη, που είναι το πρώτο φιλέτο που θα εκχωρηθεί, αλλά και στον τραπεζικό κλάδο.

Και ενώ διαδραματίζονται όλα αυτά, στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων επικρατεί πλήρες τέλμα με την αδυναμία είσπραξης εσόδων να λειτουργεί σαν μπούμερανγκ, σε βάρος της κοινωνίας που θα υποχρεωθεί να επωμισθεί και άλλα βάρη.

Είναι κοινός τόπος, πως όσο τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υστερούν τόσο θα επιβαρύνεται ο πολύς κόσμος.

Σε πρόσφατο θέμα του Μoneypost (Δίνουν γη, ύδωρ και ενέργεια στους δανειστές…25/1 ) σημειωνόταν, πως «οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις και όσο τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα αποκρατικοποίησης (δηλαδή ξεπούλημα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), αξιοποίησης (…τύπου Ελληνικού), ή τα περίφημα σχέδια για ενεργειακά προγράμματα (…σαν το ΗΛΙΟΣ ), δεν προχωρούν άρα δεν αποφέρουν έσοδα, τόσο ο κίνδυνος εμπράγματης υποθήκευσης ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων αερίου και υδρογονανθράκων μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τον φιλόδοξο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΓΑΠ οι αποκρατικοποιήσεις (και όλα τα συναφή ) θα έπρεπε μέχρι το 2015 να έχουν αποφέρει μεγάλο μέρος από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ. Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, είναι ζήτημα εάν θα συγκεντρωθούν μετά βίας 8 με 10 δισ. ευρώ και αυτά με το καλύτερο σενάριο» .

Τα νεότερα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων είναι μαύρα και άραχνα στην κυριολεξία, καθώς δεν κουνιέται φύλλο, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του αρμόδιου Ταμείο για την Αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου. Ο ένας μετά τον άλλο οι στόχοι υποβαθμίζονται, οι προβλέψεις για τα έσοδα μειώνονται επί τα χείρω και το δημόσιο ταμείο μένει στο μείον. Γεγονός, που επιβαρύνει και θα επιβαρύνει το πακέτο μέτρων, που θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα.

«Θυσία σε τρόικα και PSI μισθοί και επικουρικές- Ερχονται και απολύσεις στο Δημόσιο» είναι από τα κύρια θέματα του Moneypost σήμερα, με τις εξελίξεις να δείχνουν αναπόφευκτες και εξαιτίας της αδυναμίας των κρατούντων να υλοποιήσουν στοιχειωδώς για όσα είχαν δεσμευθεί σε άλλους τομείς.

Για έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2011 από αποκρατικοποιήσεις έκαναν λόγο τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου όσο οι συμμετέχοντες στο μεταβατικό σχήμα Λ. Παπαδήμου με τον πήχη να κλείνει πολύ χαμηλότερα, στα 1,8 δισ. Ευρώ, με περίπου μισό δισ. από την πώληση ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Η αδυναμία (ανικανότητα για άλλους), η αναποτελεσματικότητα όσων έχουν επωμισθεί την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ξεπερνά κάθε φαντασία, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την επίτευξη του στόχου για τη φετινή χρήση.

Στα 4,5 δισ. ευρώ προϋπολογίζονταν τα έσοδα για το 2012- χωρίς να εκτιμάται η υστέρηση των 3,2 δισ. ευρώ του 2011- με το καλάθι των προς εκχώρηση πλούσιο. Όμως αν η περίπτωση του φιάσκου του Ελληνικού είναι ενδεικτική της… σοβαρότητας με την οποία κινούνται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, η μετάθεση για ευθετότερο χρόνο της διάθεσης μειοψηφικών μετοχικών ποσοστών των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ είναι ενισχυτική του αδιεξόδου, στο οποίο έχει βρεθεί το περίφημο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος, το οποίο μάλιστα είχε διορισθεί επί ημερών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, μας έλεγε το πόσο πρόχειρα είχε καταρτισθεί το πρόγραμμα δράσης και πόσο εξωπραγματικοί ήταν οι στόχοι, που είχαν τεθεί. Θυμάστε βέβαια το περιβόητο πακέτο των… 50 δισ. ευρώ που πρώτος και καλύτερος είχε αμφισβητήσει ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Οικονόμου.

Η κατάσταση από τότε έχει επιδεινωθεί μας έλεγε το ίδιο στέλεχος σε σημείο που τα κάθε λογής εμπόδια, εκκρεμότητες κ.λ.π πληθαίνουν από μέρα σε μέρα. Από τίτλους κτηρίων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τις εκκρεμοδικείς υποθέσεις (ενδεικτική η περίπτωση του Ελληνικού) που θα εξετασθούν δευτερόδικα σε βάθος πενταετίας μέχρι την αδυναμία των αρμοδίων να προσελκύσουν στοιχειωδώς το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Και δυστυχώς για τον κόσμο όσο τα «ισοδύναμα μέτωπα» πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο τόσο θα επιβαρύνεται με νέα και νέα πακέτα δυσβάστακτων μέτρων.

Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: