Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Στα 1.000 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος - Διπλασιασμό του χαρατσιού μελετά ο Βενιζέλος!









Στα 1.000 ευρώ το τέλος επιτηδεύματος - Διπλασιασμό του χαρατσιού μελετά ο Βενιζέλος!
Οι διαρροές για επικείμενες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών με το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο καλά κρατούν. Κάνουν λόγο για επαναφορά του ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%-21% (από 23% σήμερα) και για μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων ακόμη και στο 15%.

Την ίδια ώρα όμως, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται και τα «αντισταθμιστικά» μέτρα, δηλαδή τα νέα χαράτσια που θα καλύψουν τις όποιες τρύπες στα έσοδα. Σε αυτό το πλαίσιο, o Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης του τέλους επιτηδεύματος που καλούνται να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το χαράτσι των επαγγελματιών άρχισε από τα 300 ευρώ για τη χρήση του 2010 και θα εκτοξευτεί στα 500 ευρώ για το 2011. Το 500άρικο θα καταβληθεί μέσα στο 2012 ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ακόμη τον τρόπο της πληρωμής. Φέτος δεν θα υπάρξει πολυεκκαθαριστικό καθώς η εισφορά αλληλεγγύης (1-4% επί του εισοδήματος) θα εισπραχτεί με το ετήσιο εκκαθαριστικό ενώ οι έκτακτες εισφορές στα ΙΧ, στις πισίνες και στα σκάφη δεν υπάρχουν φέτος.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στην Καραγιώργη Σερβίας κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα 1000 ευρώ
. Ποια είναι η επιχειρηματολογία;

• Οι επαγγελματίες είναι οι υπ’ αριθμόν ένα ύποπτοι για φοροδιαφυγή και εξακολουθούν να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα όπως έχει φανεί και από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσα στο 2011. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σηκώσει πολύ λιγότερα φορολογικά βάρη σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

• Πολλές επιχειρήσεις –ατομικές, προσωπικές κλπ- ανοίγουν και παραμένουν αδρανείς. Οι ιδιοκτήτες τους τις κρατούν μόνο και μόνο για να κάνουν «παιχνίδι» με τους φορολογικούς συντελεστές και τα τιμολόγια. (σ.σ πότε τιμολογούν την μια εταιρεία και πότε την άλλη ανάλογα με το τι συμφέρει φορολογικά). Η αύξηση του ειδικού τέλους θα ήταν επομένως ένα αντικίνητρο για την αλόγιστη δημιουργία επιχειρήσεων.



Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: