Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Τα τελευταία (3) δις του Ντράγκι στις Ελληνικές Τράπεζες


tsipras-draghi
Σε κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού όπως έπραττε μέχρι σήμερα, προχώρησε η ΕΚΤ.
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, αποφασίστηκε η στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδοτότησής τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίεςτο μήνυμα της τηλεδιάσκεψης προς την Αθήνα ήταν ότι η έκτακτη ανανέωση του ELA γίνεται με την προσδοκία ότι θα υπάρξει θετική έκβαση της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα.
Ο ELA διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα των 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μαζί με το “μαξιλάρι” των τραπεζών που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ επαρκεί για τις ανάγκες ρευστότητας μέχρι και τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι οι εκροές που έχουν αντιμετωπίσει οι τράπεζες από την έναρξη της εβδομάδας μέχρι και χθες ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ, ποσό που δεν καλυπτόταν επαρκώς από το εναπομείναν “μαξιλάρι” ρευστότητας που διέθεταν οι τράπεζες από την προηγούμενη παρέμβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η σημερινή έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA να κινείται ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε άλλη “δόση” ρευστότητας μέσω ELA από την ΕΚΤ.
Με τη σημερινή κίνησή της η ΕΚΤ και ο Mario Draghi δείχνουν ότι έφτασε η τελική ώρα των αποφάσεων, οι οποίες θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Αναλόγως του τι θα αποφασίσουν οι πολιτικοί, συμφωνία ή ρήξη, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει είτε συνεχίζοντας να στηρίζει τη ρευστότητα των τραπεζών είτε διακόπτοντας την προσωρινού χαρακτήρα χρηματοδότηση μέσω ELA.

Read more...

«Είμαστε λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες»...



ΒΙΝΤΕΟ...
Στον ρόλο που σκοπεύει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή, αλλά και στις συζητήσεις με τους εταίρους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε την τωρινή περίοδο με..
μία φουρτούνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. 

«Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο. Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη», τόνισε.


Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. 

«Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Δείτε τα Βιντεο, ΕΔΩ και ΕΔΩ...



Read more...

Τι προβλέπει η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου...


Τι προβλέπει η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου
 Έναρξη της κατασκευής του "Turkish Stream" το 2016 και έναρξη λειτουργίας το 2019, ισότιμη (50-50) συμμετοχή Ελλάδας - Ρωσίας στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή κα...
εκμετάλλευση του έργου και διευκόλυνση της χρηματοδότησης του αγωγού από τη ρωσική πλευρά με εγγυητή τα έσοδα που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα στην Αγία Πετρούπολη υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak.

Ο κ. Λαφαζάνης υπέγραψε επίσης κοινή δήλωση για την υποστήριξη του έργου με τον πρόεδρο της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, (Vnesheconombank-VEB)» Βλ. Ντιμίτριεφ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μνημόνιο, για τον αγωγό, που χαρακτηρίζεται ως "ιστορικής σημασίας από το υπουργείο" επικαλείται μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης οδεύσεων φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές, την διασφάλιση της σταθερότητας εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωμιά καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς του φυσικού αερίου προς τις τρίτες χώρες.

Για την κατασκευή του έργου θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με συμμετοχή 50-50 ενώ νέοι μέτοχοι μπορούν να συμμετάσχουν κατόπιν συμφωνίας. Από ελληνικής πλευράς μέτοχος θα είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων που ιδρύεται με νομοθετική ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 47 δις. Κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο ενώ σε ο,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου η συμφωνία προβλέπει ότι "η Ρώσικη πλευρά θα διευκολύνει την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση και την εκτέλεση του Έργου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Σκοπιμότητας που θα εκπονηθεί σε συνέχεια της υπογραφής του παρόντος Μνημονίου, και η οποία χρηματοδότηση θα δοθεί με την εγγύηση του οικονομικού οφέλους της διέλευσης φυσικού αερίου από τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό."

Ελλάδα και Ρωσία αναλαμβάνουν τη δέσμευση να διευκολύνουν την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού ώστε "τρίτα μέρη που θα υποδειχθούν από τον Ρώσο Ιδρυτή να δεσμεύσουν έως 100 % της χωρητικότητας του αγωγού για ποσότητες φυσικού αερίου που θα διέρχονται μέσω της ελληνικής επικράτειας". Επίσης η Ελλάδα αναλαμβάνει να παράσχει κάθε έννομη στήριξη, για τη έκδοση των απαιτούμενων αδειών και τη διασύνδεση του αγωγού με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και συστήματα φυσικού αερίου τρίτων κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι -όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο- το σύστημα αγωγών που σχεδιάζεται με στόχο την παράκαμψη της Ουκρανίας θα ξεκινά από, θα διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Εξάλλου η κοινή δήλωση με τον Πρόεδρο της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, υπογραμμίζει τη δέσμευση των δύο πλευρών να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν την υλοποίηση του έργου . Προβλέπει επίσης ότι η εργασία για την υλοποίηση του αγωγού θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού.

Read more...

«Έκλεισε» ο νέος ελληνορωσικός αγωγός...



«Έκλεισε» ο νέος ελληνορωσικός αγωγός – Ιδρύεται Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων - Media
Σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» προέβησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι...
συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της "Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.", μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Τόνισαν, ακόμα ότι «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».

Read more...

Λαφαζάνης: Αποκυήματα φαντασίας ότι έδωσα εντολή στα ΕΛΠΕ ...


Λαφαζάνης: Αποκυήματα φαντασίας ότι έδωσα εντολή στα ΕΛΠΕ για σχέδιο για τα καύσιμα
...για σχέδιο για τα καύσιμα...
Την έκπληξή του για το δημοσίευμα που τον φέρει να έχει δώσει  εντολή στα διυλιστήρια να προετοιμάσουν σχέδιο για επάρκεια καυσίμων (εφημερίδα «Τα Νέα») διατύπωσε σήμερα από τη Ρωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η ...
ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

Με έκπληξη άκουσα από την Πετρούπολη ότι δημοσίευμα κάνει λόγο για δήθεν εντολή δική μου που αφορά σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα Ελληνικά Πετρέλαια.

1. Τα περί εντολής συνιστούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας.

2. Τα ΕΛΠΕ έχουν πάγια τακτική λειτουργίας η οποία προβλέπει ακριβώς το ύψος των αποθεμάτων και την πρακτική παραγγελιών για την προμήθεια. Αυτή η πρακτική δεν έχει αλλάξει σε τίποτα.

3. Οτιδήποτε άλλο αποβλέπει στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού με μυθοπλασίες που υπηρετούν απαράδεκτες σκοπιμότητες.

ΕΛΠΕ: «Πάγια τακτική η διασφάλιση επάρκειας καυσίμων»

Η διασφάλιση επάρκειας καυσίμων πέραν των 90 ημερών που προβλέπει ο νόμος και η σχετική Κοινοτική Οδηγία αποτελεί πάγια τακτική των Ελληνικών Πετρελαίων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

«Καμία εταιρία δεν προγραμματίζει μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Στεργιούλης.

Η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για διάστημα 90 ημερών είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες της ΕΕ με βάση Κοινοτική Οδηγία. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πάγια τακτική των ΕΛΠΕ να κατέχουν συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου, πέραν των τριών μηνών.

Τέλος, η πρακτική της εισαγωγής αργού έναντι πληρωμής με έτοιμα προϊόντα αντί για ρευστό, δεν είναι μηχανισμός που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε καύσιμα αλλά έχει χρησιμοποιηθεί διεθνώς σε περιπτώσεις έλλειψης ρευστότητας.

Ο κ. Στεργιούλης τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας καυσίμων και ότι το διυλιστήριο Ασπροπύργου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης (στο πλαίσιο των οποίων συνέβη το τραγικό δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους), σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.




Read more...

Ο Σαμαράς συνάντησε τον Σημίτη στο πατρικό του...


Ο Σαμαράς συνάντησε τον Σημίτη στο πατρικό του - Media
Ένα «αναπάντεχο» ραντεβού με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε ο Αντώνης Σαμαράς.
Η συνάντηση έγινε στο πατρικό σπίτι του Α. Σαμαρά, στη Μουρούζη, και φέρεται να...

διήρκεσε γύρω στη μιάμιση ώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Λουκά Παπαδήμο, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του για τις εξελίξεις στις ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

topontiki.gr

Read more...

Εν όψει Συνόδου Κορυφής H Μέρκελ θα διαπραγματεύεται με την Αθήνα «έως το τελευταίο λεπτό»


H Μέρκελ θα διαπραγματεύεται με την Αθήνα «έως το τελευταίο λεπτό»
H γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βερολίνο
Με το βλέμμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο θα διαπραγματεύεται με την Αθήνα «έως το τελευταίο λεπτό». Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να είναι έτοιμη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο προσωπάρχης της γερμανίδας καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ σημείωσε ότι ακόμη θεωρεί πιθανή μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Όπως τόνισε, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ επιθυμούν να διατηρήσουν την ευρωζώνη ενωμένη, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει λογικές μεταρρυθμίσεις. Παρατήρησε, δε, ότι σε αυτό συμφωνούν όλοι οι θεσμοίι -Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ κατέληξε, λέγοντας ότι όλοι συμφωνούν και ελπίζουν πως «η Ελλάδα τελικά θα συμπεριφερθεί όπως άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έκαναν στο παρελθόν».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ομιλία στην Λάρισα Κάλεσμα Γιώργου για ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από την Λάρισα όπου μίλησε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι το «δίκιο» του τραμπουκισμού και της βίας δεν τον πτοεί.
papandreou
«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ήρθε για να μείνει», είπε,δηλώνοντας την πρόθεσή του να συμβάλει στην ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης, που σε δύσκολες για τη χώρα στιγμές, παραμένει κατακερματισμένη.
«Η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση, γιατί οι θεσμοί δεν λειτουργούσαν σωστά και το παραγωγικό πρότυπο ήταν αναποτελεσματικό», είπε,εκτιμώντας όμως ότι στο διάστημα που μεσολάβησε αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Αντίθετα, εκτίμησε ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων αλλαγών, ιδιαίτερα στους θεσμούς, είναι ακόμα μπροστά για τη χώρα, στην πολιτική σκηνή της οποίας συνεχίζουν να κυριαρχούν ψεύτικες αντιπαραθέσεις μεταξύ δήθεν μνημονιακών και αντιμνημονιακών. «Κανένα μνημόνιο δεν θα χρειαζόμασταν τώρα, ούτε και στο μέλλον, αν είχαμε πράξει το αυτονόητο,αν πράξουμε το αυτονόητο, να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό, δημοκρατικό, διαφανέςκαι δίκαιο κράτος», είπε, τονίζοντας την ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων για τηστήριξη κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου. Σημειώνοντας πωςτο μνημόνιο δεν καταργείται με άρθρα, «γιατί αν ήταν έτσι οι σημερινοίαντιμνημονιακοί της κυβέρνησης θα το καταργούσαν», αλλά πως καταργείται ότανφτάνει η χώρα στο σημείο να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και ναδανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τις προοδευτικέςδυνάμεις του τόπου να αρθρώσουν υπεύθυνο λόγο. Για να ξεπεράσει, άλλωστε, ηχώρα την δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται, επέμεινε ότι απαιτεί όχι μόνουπεύθυνη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της αλλά και ένα εθνικό, ελληνικόσχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα της δώσει τη δύναμη να σταθεί στις δικές της δυνάμεις.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν βρήκεούτε μία γραμμή στις 47 και πλέον σελίδες των προτάσεών της για μια μεγάληδιαρθρωτική μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι «εγκλωβίστηκε στην διαπραγμάτευσηεπιμέρους ζητημάτων του υπάρχοντος μνημονίου, υπερασπιζόμενη κόκκινες γραμμέςκαι όχι την μοναδική κόκκινη γραμμή που πρέπει να υπάρχει, την πραγματικήαλλαγή της χώρας».
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμειςτου τόπου να κινητοποιηθούν από κοινού. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες, θα έπρεπε να υπάρξουνπρωτοβουλίες, όπως και πνεύμα συλλογικής εθνικής αντιμετώπισης της δύσκοληςσυγκυρίας. Να επιδιωχθούν ευρύτατες συναινέσεις για τη στήριξη κρίσιμωναποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον,γίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο φανερό, ότι από το δημόσιο διάλογοαπουσιάζει ο υπεύθυνος λόγος των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων του τόπου,του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικούφιλελευθερισμού, της πολιτικής οικολογίας», είπε. Παρατηρώντας ότι τις τελευταίεςημέρες δύο πολιτικά κόμματα (σ.σ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που κινούνται στονπροοδευτικό χώρο εξέλεξαν νέες ηγεσίες, εξέφρασε την αποφασιστικότητα τουΚινήματος να συμβάλει στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, τονίζοντας πάντωςπως μία κίνηση ηγεσιών και μόνο δεν αρκεί.
Ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνουςότι «ρήξη σε βάρος και στην πλάτη τουΕλληνικού λαού, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», κάλεσε τους προοδευτικούςπολίτες της χώρας, είτε ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, είτε στη ΔΗΜΑΡ καιτο ΠΑΣΟΚ, είτε δηλώνουν πολιτικά άστεγοι, να στηριχθούν στο ‘προοδευτικόκεκτημένο’ που δημιουργήθηκε επί διακυβέρνησής του το 2009-2011 και ναπροχωρήσουν. «Απαιτείται συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας καιτου Ελληνικού λαού. Απαιτείται συνεννόηση για τη διαμόρφωση και άμεση υλοποίησηενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Απαιτείται οι παραγωγικές δυνάμεις τηςπεριφέρειες να μη μείνουν παθητικές. Να ακουστούν, να σχεδιάσουν, να δράσουν»,είπε, καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις να δείξουν ότι κανείς δεν περισσεύεισε αυτή την προσπάθεια. «Για τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που βρέθηκαν μόνες τους στο επίκεντρο της προσπάθειας για να αντιμετωπιστεί η κρίση αποτελεί προτεραιότητα η ανασύνταξη του χώρου και η χάραξη ενός οδικού χάρτη για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε καλώντας όλους να ανταποκριθούν για να βγει η χώρα μία ώρα νωρίτερα από την κρίση.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Λάρισα:
 http://www.matrix24.gr/

Read more...

Bank of America: Η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία στις 30 Ιουνίου


bank-of-america
Η πρώτη βόμβα έπεσε από την Κριστίν Λαγκάρντ, που έθεσε ως όριο για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ την 30ή Ιουνίου και όχι κάποια άλλη ημερομηνία.
Η δεύτερη βόμβα ήρθε με το -κατά τ’ άλλα αναμενόμενο- αδιέξοδο στο Eurogroup του Λουξεμβούργου και η τρίτη προκύπτει ως αποτέλεσμα των δύο προηγουμένων. Ήτοι: αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα ως τις 30 Ιουνίου δεν θα έχει να πληρώσει το ΔΝΤ, επομένως θα χρεοκοπήσει.
Αυτή είναι η ανάγνωση των δεδομένων που κάνει η Bank of America Merrill Lynch, αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup της Πέμπτης.
Σε σύντομο σημείωμά της προς τους επενδυτές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πιθανότητα έγκαιρης εκταμίευσης των εναπομεινάντων χρημάτων προς την Ελλάδα είναι αρκετά μικρή.
Όπως εξηγεί εν συνεχεία, αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους ώστε να αποπληρώσει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία και η αποπληρωμή θα κηρυχθεί από το ΔΝΤ ως «ληξιπρόθεσμο».

Read more...

Εκτός από τις Τράπεζες, εκπονήθηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης και για τα καύσιμα!


petrelaio1

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα διυλιστήρια, κατόπιν εντολής του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη,εκπόνησαν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και έχουν προετοιμασθεί για τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Απαντώντας λοιπόν στο τι θα συμβεί απέναντι σε ένα Grexit, το πλάνο των Ελληνικών Πετρελαίων κλιμακώνεται σε τρία στάδια:
  • Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας διάρκειας τριών μηνών
  • Σε δεύτερη φάση τα διυλιστήρια θα διοχετεύσουν στην αγορά ποσότητες από μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου, διάρκειας άλλων τριών μηνών
  • Σε τρίτη φάση τα ΕΛΠΕ θα αγοράσουν αργό και θα αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους όχι σε χρήμα αλλά σε ισοδύναμης αξίας έτοιμα προϊόντα που διυλίζουν τα ίδια
Το πλάνο προβλέπει ότι η χώρα θα έχει σίγουρα καύσιμα καταρχήν για έξι μήνες, και εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν για τουλάχιστον άλλους τρεις.
http://lykavitos.gr/

Read more...

"Πιθανόν πάνω από 2 δισ. ευρώ το κόστος των αποφάσεων του ΣτΕ"...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣΟ γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς εκτίμησε ότι το κόστος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κηρύσσουν...
αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις, μπορεί έχει κόστος μεγαλύτερο των 2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Ρωμανιάς έκανε λόγο για μεγάλο κόστος, καθώς «έχουμε πλήρη ανατροπή της πολιτικής που είχε ακολουθηθεί για τις συντάξεις από το 2012», εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να ανέρχεται και σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε πρόκειται για αποφάσεις που κηρύσσουν αντισυνταγματικές τέσσερις τουλάχιστον διατάξεις των νόμων 4093/2012 και 4051/2012 ως προς τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση των δώρων.

Ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε, πάντως, ότι για να υπάρξει σαφής εκτίμηση του κόστους αναμένονται οι αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στο οποίο παραπέμπονται από το ΣτΕ οι προσφυγές προκειμένου να υπάρξει απόφαση επί των ποσών...
newsbeast.gr

Read more...

Spiegel: Είναι μύθος οι Έλληνες συνταξιούχοι πολυτελείας...


Spiegel: Είναι μύθος οι Έλληνες συνταξιούχοι πολυτελείας - Κεντρική ΕικόναΗ εικόνα του "Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας", η τόσο προσφιλής σε Γερμανούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, δεν...
ανταποκρίνεται στην αλήθεια, υπογραμμίζει σε σημερινό του αφιέρωμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το περιοδικό, αναδεικνύει παράλληλα τη σημασία του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου τα φτωχά κοινωνικά στρώματα "δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ κοινωνικού βοηθήματος".

Όπως αναφέρει το Spiegel στο αφιέρωμά του, οι στατιστικές συγκρίσεις που πραγματοποιούν έντυπα όπως η Bild για να σκιαγραφήσουν τον μύθο του "Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας" συσκοτίζουν την πραγματικότητα:

Για παράδειγμα συγκρίνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στον ελληνικό δημόσιο τομέα (56 έτη) με τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στη Γερμανία, (η οποία δίνεται στα 64 έτη), τη στιγμή που (με βάση τα επίσημα στοιχεία) ο μέσος όρος συνταξιοδότησης και στις δύο χώρες είναι ο ίδιος - τα 61,4 έτη.

Ακόμα όμως και η σύγκριση του γερμανικού δημοσίου τομέα με τον ελληνικό, δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά τις συντάξεις: Για παράδειγμα, οι Γερμανοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο στα 58 και 55 έτη αντίστοιχα (στοιχεία έτους 2010).

Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα συνιστούν το 24,3% του πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία το 26% - κι αν στο τελευταίο ποσοστό προστεθούν κι εκείνοι που λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα μέχρι να φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, το ποσοστό στη Γερμανία ανεβαίνει στο 26,9%.

Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό περιοδικό αναδεικνύει την έλλειψη στην Ελλάδα, κάποιου θεσμοθετημένου βοηθήματος σαν το γερμανικό Hart IV, που να αποτρέπει τα πλέον αδύναμα στρώματα του πληθυσμού να βυθίζονται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

"Στην Ελλάδα, βγαίνουν πολλοί άνεργοι ηλικιωμένοι στη σύνταξη και έτσι ρίχνουν τον μέσο όρο της ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα Hartz IV μέχρι να βγουν στη σύνταξη στα 63 έτη" αναφέρει το περιοδικό.

Έτσι, "το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, επιτελεί και τη λειτουργία μιας μορφής κοινωνικής αρωγής". Το τελευταίο αυτό στοιχείο, "μετατρέπει μια λανθασμένη εξιστόρηση των πραγμάτων σε έναν ύπουλο μύθο" σημειώνει το Spiegel.

"Ο μύθος αυτός οξύνει τα πνεύματα σε μια στιγμή όπου το Grexit αποτελεί μια πραγματική επιλογή και η πλειοψηφία των Γερμανών για πρώτη φορά λαμβάνει θέση υπέρ αυτής της λύσης". Και αν και "πολλά μπορεί κανείς να επιρρίψει στους Έλληνες πολιτικούς", ειδικά σ' αυτήν την περίπτωση, "η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης γίνεται κατανοητή" και "αδικεί κανείς την κυβέρνηση Τσίπρα, αν αντιμετωπίζει την άρνησή της να μειώσει τις συντάξεις ως απλή θρασύτητα".

Γιατί στη Γερμανία, "πάνω από 740.000 άνθρωποι άνω των 55 ετών, λαμβάνουν το επίδομα Hartz IV. Στην Ελλάδα, τι θα γίνει με τους μακροχρόνια άνεργους αυτής της ηλικίας;"...
parapolitika.gr

Read more...

Αστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες...


Αστατος καιρός με βροχές και καταιγίδεςΆστατο καιρό κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, περιμένουμε σήμερα Παρασκευή. Τα φαινόμενα σταδιακά θα...
εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά και τα νότια.
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα έντονες, περιμένουμε σήμερα στην Αττική. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 πρόσκαιρα στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασια από 17 έως 27 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, περιμένουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3 με 4 πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασια από 14 έως 21 βαθμούς κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά πρόσκαιρα βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 14 έως 27 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 17 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα έντονες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασια: από 15 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασια: από 20 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 τοπικά 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 18 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για το Σάββατο 20-06-2015
Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μονό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχτούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: σε μικρή άνοδο...
ethnos.gr

Read more...

Με τον Πούτιν συναντάται στην Αγία Πετρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας...


Με τον Πούτιν συναντάται στην Αγία Πετρούπολη ο Αλέξης ΤσίπραςΜε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις 16:15, στην Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται από την Πέμπτη προκειμένου να συμμετάσχει στο...
Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην Αγία Πετρούπολη ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον Γιώργο Σταθάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Νάντια Βαλαβάνη, τον Κώστα Ήσυχο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς επίσης και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των ελλήνων υπουργών και των ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου είχε πει ότι ο Βλ.Πούτιν θα έχει επίσης συναντήσεις εργασίας και με άλλους ξένους ηγέτες, που θα είναι παρόντες στο φόρουμ, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Βαν Γιαν, ο πρόεδρος της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Τσιμεντιγίν Σαϊχανμπιλέγκ.

Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί και με πρώην ηγετικούς παράγοντες της πολιτικής σκηνής της Ευρώπης, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και Ρομάνο Πρόντι και άλλοι.

Ο Ντ. Πεσκόφ αρνήθηκε να αποκαλύψει το θέμα της κεντρικής ομιλίας του Βλ. Πούτιν στο Φόρουμ κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση των συμμετεχόντων στις 19 Ιουνίου...
in.gr

Read more...