Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Απέκλεισε σημαντική χαλάρωση του μνημονίου ο Γκίντο Βεστερβέλε

Συνάντηση με τον Δ.Αβραμόπουλο


Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας
Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει σημαντικά τους όρους του ελληνικού μνημονίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Βερολίνο.

«Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην Αθήνα» επανέλαβε ο Γερμανός αξιωματούχος, καθώς και ότι πριν την έκθεση της τρόικας δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση.

Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να μείνουμε όλοι ενωμένοι στην Ευρωζώνη και προς τούτο εργάζεται.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την πλευρά του διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις και είπε ότι ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων το πακέτο των προαναγγελθέντων περικοπών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τήρησης των δεσμεύσεών της.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να επιδεικνύεται αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, «ακόμη και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας και εξάπλωσής της.

Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γκ.Βεστερβέλε που εκφράζοντας με έμφαση την συμπαράσταση της κυβέρνησής του προς τον ελληνικό λαό για τα βάρη που επωμίζεται, κάλεσε όλους, τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα και αλλού, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης και να αποφεύγουν τις εκδηλώσεις λαϊκισμού.

«Στην Αθήνα το κλειδί της επιτυχίας»

Ειδικότερα, ο Γκ.Βεστερβέλε τόνισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να μείνουμε όλοι ενωμένοι στην Ευρωζώνη. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε ότι «το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην Αθήνα», σημείωσε ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη, αλλά διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας και ανέφερε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατές αλλαγές στην ουσία των μεταρρυθμίσεων.

«Γνωρίζουμε τι επωμίζεστε»

Εξέφρασε δε με έμφαση την συμπαράσταση της κυβέρνησής του προς τον ελληνικό λαό για τα βάρη που επωμίζεται και κάλεσε όλους, τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα και αλλού, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης και να αποφεύγουν τις εκδηλώσεις λαϊκισμού.

«Γνωρίζουμε τι επωμίζεστε στην παρούσα φάση. Γνωρίζουμε τι τραβάει ο απλός άνθρωπος στην Ελλάδα. Τι σημαίνει για νέους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, τι σημαίνει για μεγαλύτερους να περικόπτονται οι μισθοί τους και για συνταξιούχους να φοβούνται για το μέλλον τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για το «λίκνο της δημοκρατίας» και την «πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού», τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα χωρών οι οποίες απευθύνονται η μία στην άλλη όχι με κλισέ και προκαταλήψεις, αλλά με εκτίμηση και σεβασμό.

Αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή και προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο «θα επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους, με ειδική, ωστόσο, φροντίδα στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες βρίσκονται στην δίνη μιας κοινωνικής κρίσης, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να επιδεικνύεται αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, «ακόμη και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας και εξάπλωσής της.

«Η κοινωνική αστάθεια, εφόσον προκύψει, δεν γνωρίζει σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ χαρακτήρισε τον λαϊκισμό ως την μεγάλη απειλή για την συνοχή της Ευρώπης.

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις των λαών Ελλάδας και Γερμανίας, παρέπεμψε στα δύο εκατομμύρια Γερμανών τουριστών οι οποίοι επισκέφθηκαν φέτος, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, την Ελλάδα.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών ανάπτυξης, καθώς, όπως τόνισε «η λιτότητα μόνη δεν είναι αρκετή» και σημείωσε ότι χωρίς επενδύσεις και ρευστότητα στην αγορά δεν θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά ακόμη μικρότερη παραγωγή και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel περί ανάγκης να εξευρεθούν επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αρμόδιος να δώσει απαντήσεις ως προς αυτό το μέγεθος είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα συνοδεύει την Παρασκευή τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Λαϊκισμός και αντιευρωπαϊκή δημαγωγία

Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού, όχι μόνο στην Γερμανία και στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτέλεσε, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, κεντρικό σημείο των συνομιλιών μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Βεστερβέλε.
«Η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε είναι ο λαϊκισμός», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος αμέσως μετά την συνάντηση, ενώ ο κ. Βεστερβέλε τόνισε την ανάγκη «να αντικρούσουμε την αντιευρωπαϊκή δημαγωγία και τον λαϊκισμό» και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές «να μην αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με κλισέ, στερεότυπα και προκαταλήψεις, αλλά στη βάση της φιλίας του σεβασμού και της εκτίμησης του κοινού ευρωπαϊκού πνεύματος».
Ενδεικτική είναι και η «προειδοποίηση» που απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός, λέγοντας ότι «στις δικές μας χώρες, αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης, τα λόγια που θα λέγονται θα είναι γεμάτα ευθύνη» και τονίζοντας ότι ανάμεσα σε φίλες χώρες δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάει ο ένας για τον άλλο χωρίς σεβασμό. «Ο λόγος πρέπει να είναι εποικοδομητικός και υπό το πρίσμα και το πνεύμα της φιλίας», πρόσθεσε ο κ. Βεστερβέλε, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα πρωτοβουλία για την στήριξη και την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό φιάσκο

«Η σημερινή συνάντηση Βεστερβέλε - Αβραμόπουλου αποδεικνύεται ως ένα ακόμα επικοινωνιακό φιάσκο. Ο κ. Βεστερβέλε επιβεβαίωσε την πάγια στάση της Γερμανίας περί πιστής εφαρμογής του μνημονίου, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος αρκέστηκε στο να την καταγράψει. Οι καλλιεργούμενες προσδοκίες περί χαλάρωσης του μνημονίου κατέρρευσαν τελείως, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, μια και η κυβέρνηση με τη στάση της τυφλής αποδοχής των μνημονιακών επιταγών έστρωσε το έδαφος» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Δραπέτευσε ο "Μακελάρης"

Εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ισοβίτη κακοποιού Μιχάλη Μακρυγιάννη, ο οποίος δραπέτευσε από τις φυλακές της Λάρισας, παραβιάζοντας την πενθήμερη άδεια που του χορήγησε το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, διενεργούν οι αστυνομικές αρχές.

«Μακελάρης»
Ο αποκαλούμενος κι ως «μακελάρης» που έχει καταδικασθεί σε τέσσερις φορές ισόβια για πέντε φόνους, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών και ένοπλες ληστείες, επρόκειτο να επιστρέψει προχθές το μεσημέρι στις φυλακές της Λάρισας μετά το πέρας τής άδειας που του δόθηκε, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ.

Η δεύτερη φορά
Είναι η δεύτερη φορά που ο διαβόητος κακοποιός παραβιάζει το καθεστώς των αδειών.
Την πρώτη φορά ήταν στα τέλη Ιουλίου του 2006 όταν έλαβε άδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού, όπου κρατείτο τότε. Τελικά συνελήφθη 15 μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, στο Χαϊδάρι Αττικής, μαζί με δύο άλλους κακοποιούς και επέστρεψε στις φυλακές.

Οι καταδίκες του
Ο Μ. Μακρυγιάννης, που από σήμερα θεωρείται καταζητούμενος, καταδικάστηκε για τους φόνους στις αρχές της δεκαετίας του '90 του σερβιτόρου Σπύρου Βαλταδόρου στα Τρίκαλα, της φίλης του Αγγελικής Τσενεπή στην Κερατέα, του ταχυδρόμου Ηλία Λιάβα στα Λεγρενά καθώς και για το μακελειό στο κέντρο "Χρυσή Νύχτα" την 28η Οκτωβρίου του 1993 όπου σκότωσε τον αδελφό του φίλου του Αντώνη Δημητρόπουλο, τον ταμία Στέλιο Χριστοδουλάκη και τραυμάτισε άλλα δύο άτομα.
Κατηγορήθηκε επίσης για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του συζύγου της αδερφής της γυναίκας, του ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Διαμαντή Ζλούτα στα λιμανάκια της Βάρκιζας, ενώ την 1η Απριλίου του ΄94 είχε συμμετάσχει σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πετρούπολη.
Πηγή:ΑΜΠΕ

Read more...

Νέα αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Πληθαίνουν οι μακροχρόνια άνεργοι


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Αύξηση κατά 1,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφάνισε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά το μήνα Ιούλιο ανέρχονται στα 794.924 άτομα, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση των μακροχρόνια ανέργων (στοιχείο που οι ειδικοί κρίνουν ιδιαιτέρως ανησυχητικό) και μικρή μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Οι 6 στους 10 ανέργους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών, ενώ το 90% είναι Έλληνες υπήκοοι.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, οι 337.705 (ποσοστό 42,48%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών, και 457.219 (ποσοστό 57,52%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,48% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,35%.

Το 41,43% ή 329.329 άτομα είναι άνδρες και το 58,57% ή 465.595 είναι γυναίκες.

Το 63,41% των εγγεγραμμένων ανέργων, είναι 30 έως 54 ετών, το 26,98% είναι κάτω των 30 ετών ενώ στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,61%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,66% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,23%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18,01% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,10%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,52% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,90% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,58%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.273 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 405 άτομα, ποσοστό 0,22% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.

Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων που μειώθηκε κατά 2.937 σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αντίστοιχα, παρατηρήθηκε αύξηση των κοινών και λοιπών κατηγοριών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 2.532 άτομα.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,68% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 5,35% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 4,89% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, το 2,45% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 2,13% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά) και το 0,50% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1,29% ή κατά 4.288 άτομα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων (3,29%.

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 69.781 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 26,05%.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για το μήνα Ιούλιο 2012 ανήλθε σε 127.146 άτομα, από τα οποία 35.413 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 91.733 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 90.791, μειωμένες κατά 9,12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (99.899) και αυξημένες κατά 11,03% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (81.773).

Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 23.551 (μειωμένες κατά -7,81% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -1,82% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 29.918 (μειωμένες κατά -29,90% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -5,12% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 23.191 (αυξημένες κατά 7,89% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -9,09% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 53.469, το 55,95% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -21,63% από τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο (68.223) και μειωμένο κατά -3,69% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (55.520).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 14.131 θέσεις εργασίας, έναντι 10.180 τον Ιούνιο και 743 τον Ιούλιο του 2011.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που μαίνεται στην Τροιζηνία

Εκτεταμένο το μέτωπο


Χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει η φωτιά στην Τροιζηνία
Χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει η φωτιά στην Τροιζηνία   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στη Δάριζα Τροιζηνίας, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, απέναντι από τον Πόρο, και μαίνεται ανεξέλεγκτη ώρα αυτήν την ώρα.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα 20 πυροσβέτες με εννέα οχήματα και δύο αεροσκάφη. Λόγω όμως των ισχυρών ανέμων, αλλά και του δύσβατου της περιοχής, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί προς την Αργολίδα, έχοντας κάψει χιλιάδες στρέμματα.

Για ανεξέλεγκτη φωτιά η οποία εκτείνεται στα όρια τριών δήμων έκανε λόγο στον Σκάι ο δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης. Ανέφερε ότι δυο πυροσβέστες τραυματίσθηκαν ελαφρά κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης.

Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν τυο βράδυ οι πυροσβέστες την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πύρριχος Αερόπολης. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Λίγο νωρίτερα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο. Στην περιοχή, επίσης, παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...