Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ευ Βενιζέλος: «Σταθερό το τραπεζικό σύστημα»

real.gr«Ιδιαίτερα ευνοϊκά» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα αποτελέσματα των stress tests, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται», παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια ήταν ακραία και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη πιο αυστηρά.

Παράλληλα, τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, «ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες». Ανεξάρτητα, από αυτό, πρόσθεσε, «κανείς δεν επαναπαύεται. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα», ενώ ειδικά για την ΑΤΕ, που βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης, λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, και θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Βενιζέλου, έχει ως εξής:

«Τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπό ακραίες θεωρητικές υποθέσεις και καταστάσεις, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στα stress tests συμμετείχαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του τραπεζικού συστήματος, πάνω από το 90%.

Οι πέντε τράπεζές μας είναι καθαρά πάνω από το όριο ή δίπλα στο όριο με διαφορά εκατοστού. Όλα δε αυτά τα στοιχεία είναι στοιχεία που έχουν «παγώσει» τον Απρίλιο του 2011, στο μεταξύ όμως έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία καταγράφονται στην έκθεση, λαμβάνονται υπόψη, συγκροτούν την δεύτερη τελική στήλη κι εκεί όλες οι τράπεζες, με εξαίρεση μία, είναι πάνω από το όριο. Αυτή δε η μία κρατική τράπεζα -η Αγροτική- βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ.

Τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, ήταν ακραία. Και για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ακόμα πιο αυστηρά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους. ΄

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται. Έχει επαρκή κύρια βασικά ίδια κεφάλαια και εκπληροί τις προϋποθέσεις του Μνημονίου, οι οποίες είναι ακόμη αυστηρότερες, γιατί τώρα πρέπει να ελεγχθούν και τα τυχόν επισφαλή δάνεια. Έχουμε, επίσης, διαμορφωμένους μηχανισμούς στήριξης. Έχουμε το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, έχουμε το Ευρωσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και των κεντρικών τραπεζών όλων των κρατών-μελών.

Άρα, ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά φυσικά κανείς δεν επαναπαύεται. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, γιατί η αυτοπεποίθησή μας ως Έθνους και η πίστη στις δυνάμεις μας πρέπει να αντανακλάται και στην λειτουργία και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι πυλώνας ανάπτυξης της χώρας».
Read more...

"Δεν είμαστε Ελλάδα ή Πορτογαλία!", λέει ο Ομπάμα

Καθησυχάζει τους Αμερικανούς για το χρέος...


http://img.protothema.gr/5BB5BD5E4349FAB3F4FA63755DB9C7E2.jpg
"Αντίθετα με ό,τι ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν, δεν είμαστε η Ελλάδα. Δεν είμαστε η Πορτογαλία", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, με τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του χρέους της δημόσιας διοίκησης των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν είναι τόσο "ριζοσπαστικά" όσο τα αντίστοιχα που λαμβάνονται στην Ευρωζώνη,

Ο ίδιος, πάντως, προειδοποίησε ότι "ο χρόνος πιέζει" προκειμένου να βρεθεί λύση αναφορικά με τον αμερικανικό δανεισμό, θυμίζοντας ότι "απέμειναν 24-36 ώρες ώστε να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός".

"Αν οι Ρεπουμπλικάνοι μου παρουσιάσουν ένα σοβαρό σχέδιο, είμαι αμέσως έτοιμος να δρομολογήσω εξελίξεις", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αποσαφήνισε ότι "δεν πρόκειται να αποδεχθεί σχέδιο περικοπής δημόσιων δαπανών ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια εάν αυτό το σχέδιο δεν περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, ώστε τα εισοδήματα να αυξηθούν".
Read more...

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Π.Μπεγλίτης

Από 18 έως 20 Ιουλίου


Ο Π.Μπεγλίτης απεδέχθη την πρόσκληση από τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου
Ο Π.Μπεγλίτης απεδέχθη την πρόσκληση από τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Δημήτρης Ηλιάδης, «απηύθυνε πρόσκληση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Παναγιώτη Μπεγλίτη, ο οποίος την απεδέχθη και θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 18 - 20 Ιουλίου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Την Πέμπτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους

Εν μέσω διαφωνιών

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, εν μέσω συνεχιζόμενων διαφωνιών για την λύση στο ελληνικό πρόβλημα και ειδικά στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο.

Όπως σημειώνει ο κ. Ρομπάι στην ατζέντα των συνομιλιών της έκτακτης συνόδου θα τεθούν «η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος».

Αρχικά, ο κ. Ρομπάι σκόπευε να συγκαλέσει την έκτακτη σύνοδο σήμερα, Παρασκευή, αλλά οι διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, απέτρεψαν την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού.

Η σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ενδεχομένως να είναι ένα θετικό σημάδι, δεδομένου ότι η Γερμανία μέχρι σήμερα επέμενε ότι δεν βλέπει λόγο να γίνει συνάντηση κορυφής προτού διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συμμετέχει στη Σύνοδο, ενώ εξέφρασε την «υπόθεση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι ο κ. Ρομπάι συγκάλεσε τη συνάντηση κορυφής την Πέμπτη «επειδή αναμένει να έχει υπάρξει μέχρι τότε μία λύση στο ελληνικό ζήτημα».

Η Γερμανία εμφανίζεται αμετακίνητη κατά της λύσης του ευρωομολόγου, το οποίο θεωρεί ότι θα αποτελούσε ισχυρό αντικίνητρο για να εξυγιάνουν τα υπερχρεωμένα κράτη τα δημοσιονομικά τους. Εντούτοις, το Βερολίνο δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι «η κρίση εμπιστοσύνης που ξεκίνησε από την Ελλάδα, απειλεί τώρα το ευρώ συνολικά» και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».

Λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας εξεύρεσης λύσης το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων σημείωνε αύξηση 44 μονάδων βάσης στις 2.400. Αύξηση σημείωναν επίσης τα CDS της Πορτογαλίας στις 1.128 μονάδες, της Ιρλανδίας στις 1.106 μονάδες, της Ιταλίας στις 303 μονάδες και της Ισπανίας στις 340 μονάδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, ζήτησε «μια μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και προειδοποίησε τη Ευρώπη ότι αργεί πολύ να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα, δεδομένου του εντεινόμενου κινδύνου για μετάδοση της κρίσης.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αυστηρών τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στα τεστ ακραίων καταστάσεων υποβλήθηκαν 90 τραπεζικοί όμιλοι από 20 χώρες, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των οποίων εκπροσωπούν το 65% του τραπεζικού κλάδου. Από αυτούς 8 βρέθηκαν κάτω από το όριο κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν όλες τα stress test με επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και δράσεις που έλαβαν ή ανακοίνωσαν μετά τις 30 Απριλίου 2011.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υποβλήθηκαν σε ακραία σενάρια Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες

http://static.doldigital.net/webstatic/515B4D9ED74542B5E38DF882E50B0280.jpgΑθήνα
Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής (stress test) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής με επιτυχία, καθώς παρά τις δυσμενείς προβολές των ασκήσεων ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων τους (core tier 1) ήταν υψηλότερος από το εποπτικό όριο των 5%, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και δράσεις που έλαβαν ή ανακοίνωσαν μετά τις 30 Απριλίου 2011.Στην άσκηση συμμετείχαν οι έξι μεγαλύτεροι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), που από κοινού αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 90% του συνολικού ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (εξαιρουμένων των θυγατρικών ξένων ομίλων).

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Τράπεζα (1) Δείκτης Core Tier 1 την 31.12.2012 (υπό το δυσμενές σενάριο) (2) Δείκτης Core Tier 1 την 31.12.2012 (υπό το δυσμενές σενάριο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας)
Εθνική Τράπεζα 7,7% 9,7%
Alpha Bank 7,4% 8,2%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 5,5% 7,1%
Τράπεζα Πειραιώς 5,3% 6,3%
Eurobank EFG 4,9% 7,6%
Αγροτική Τράπεζα -0,8% 6,0%
Συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων έναντι του ορίου αναφοράς 5% €2,44 δισ. ευρώ € 5,05 δισ. ευρώ
Στη στήλη 1 του πίνακα, ο Δείκτης Core Tier 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη μέτρα που έχουν ληφθεί έως 30.4.2011. Στα αποτελέσματα που παρατίθενται στη στήλη1 δεν λαμβάνονται υπόψη γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και δράσεις που έλαβαν ή ανακοίνωσαν μετά τις 30 Απριλίου 2011.

Υπό το δυσμενές σενάριο, όταν δεν ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα, από τις 6 ελληνικές τράπεζες, οι τέσσερις βρίσκονται άνω του ορίου αναφοράς 5% (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς), η μία βρίσκεται οριακά κάτω του ορίου αναφοράς 5% (EFG Eurobank) και μία βρίσκεται σημαντικά κάτω του ορίου 5% (ΑΤΕbank).

Εντούτοις, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, στη στήλη 2 δίνεται μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, καθώς ο Δείκτης Core Tier 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη:

* πρόσθετα μέτρα που ήδη υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί (π.χ. πωλήσεις ή απορροφήσεις θυγατρικών εταιριών, έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων, αποεπενδύσεις κ.λ.π.), καθώς και
* τις γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματιστεί για κάλυψη μελλοντικών ζημιών.

Ειδικότερα η ΑΤΕbank έχει σχηματίσει σημαντικού ύψους γενικές προβλέψεις (€ 750 εκατ.), οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα που εμφανίζονται στη στήλη 1. Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της έχει ήδη αποφασίσει την έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους €235 εκατ. Οι ενέργειες αυτές διαμορφώνουν τον δείκτη της ΑΤΕbank σε 6% στο τέλος του 2012.

Όσον αφορά την EFG Eurobank, εάν ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες ενέργειες που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν σχεδιαστεί και γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η τράπεζα υπερβαίνει σημαντικά το όριο αναφοράς, καθώς ο δείκτης Core Tier 1 στο τέλος του 2012 διαμορφώνεται στο επίπεδο του 7,6%. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η απορρόφηση της εταιρείας χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ ΑΕ, η χρήση των γενικών προβλέψεων που έχει ήδη σχηματίσει η τράπεζα, η έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, η πώληση μεριδίου της θυγατρικής Eurobank Polbank στην Πολωνία και η διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου της Eurobank Tekfen στην Τουρκία.

Όπως φαίνεται στη στήλη 1 του ανωτέρω πίνακα, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται μεταξύ 5% και 6%. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ενέργειες που τα δύο πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη υλοποιήσει ή δρομολογήσει, οι Δείκτες Core Tier 1 διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 6%.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Core Tier 1 του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται υπό το δυσμενές σενάριο σε 7,1% στο τέλος του 2012, εάν ληφθούν υπόψη οι γενικές προβλέψεις που έχει ήδη σχηματίσει και η μείωση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών που έχει ήδη πραγματοποιήσει.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο δείκτης Core Tier 1 διαμορφώνεται υπό το δυσμενές σενάριο σε 6,3% στο τέλος του 2012, εάν ληφθεί υπόψη η έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου που έχει αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της και η ανακοινωθείσα από την τράπεζα πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσωμείωσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή».

«Ιδιαίτερα ευνοϊκά» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα αποτελέσματα των stress tests, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται», παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια ήταν ακραία και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη πιο αυστηρά.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες». Ανεξάρτητα, από αυτό, πρόσθεσε, «κανείς δεν επαναπαύεται. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα», ενώ ειδικά για την ΑΤΕ, που βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης, λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, και θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ.

Τα ακραία σενάρια στα οποία επεβλήθησαν οι ελληνικές τράπεζες περιλάμβαναν επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, της χρηματιστηριακής αγοράς, και της αγοράς ακινήτων, αλλά και την πιθανότητα μεγάλης μείωσης των αξιών των ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες. Η απομείωση αυτή στο trading χαρτοφυλάκιο ήταν της τάξης του 23% και στο banking χαρτοφυλάκιο εφαρμόσθηκε πρόβλεψη για «αναμενόμενη ποσοστιαία ζημιά» 14,5%.
Στα τεστ προσομοίωσης περιλαμβάνουν αποτελέσματα για δύο περιόδους αναφοράς: Η πρώτη μέχρι τον Απρίλιο 2011 και η δεύτερη μετά. Στόχος να καταδειχθεί πως μετά από συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις οι τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Στα τεστ ακραίων καταστάσεων υποβλήθηκαν 90 τραπεζικοί όμιλοι που εδρεύουν στην ΕΕ, από 20 χώρες, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των οποίων εκπροσωπούν το 65% του τραπεζικού κλάδου. Από αυτούς 8 βρέθηκαν κάτω από το όριο του 5%.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πάγκαλος προς Αγανακτισμένους: "Είστε μικροί Φύρερ"!

madata.gr

Πάγκαλος προς Αγανακτισμένους: "Είστε μικροί Φύρερ"!

Δεν έχει όρια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που αντί να προσπαθεί στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα να διατηρήσει -τουλάχιστον- χαμηλούς τόνους, προκαλεί εκ νέου απαντώντας προκλητικά στα emails πολιτών.

Κάποιοι «Αγανακτισμένοι» πολίτες είχαν το… θράσος να στείλουν emails στον κ. Πάγκαλο, εκφράζοντας παράπονα για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την αστυνομική βία.

Ο κ. Πάγκαλος, που απηύδησε από τα απανωτά πανομοιότυπα emails, αποφάσισε να απαντήσει με επιστολή του στον «εκφραστή μιας οργανωμένης ιδεολογίας», όπως τον αποκαλεί χαρακτηρίζοντας τον… μικρό Φύρερ!!!

«Eξ ονόματος του ελληνικού λαού μπορούν να μιλούν μόνο οι νόμιμα εκλεγμένοι εκπρόσωποί του και ουδείς άλλος», αναφέρει μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, και τονίζει ότι ο ίδιος μίλησε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, γιατί και δέχθηκε πρωτοφανή επίθεση!

Στην συνέχεια, ο κ. Πάγκαλος ζήτησε από τον «Αγανακτισμένοι εκφραστή μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας» να… διαβάσει το Μεσοπρόθεσμο, γιατί είναι υποχρέωση του (!) «να γνωρίζει ότι η πτώχευση και η επιστροφή στην δραχμή σημαίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, και φυσικά οι πιο αδύνατοι, δεν θα έχουν κρέας ούτε γάλα ούτε καφέ ούτε ζάχαρη. Οι φτωχότεροι δεν θα έχουν ούτε ψωμί».

Όσο για τα επεισόδια αποκλειστική ευθύνη έχουν οι… διαδηλωτές, αφού όπως γράφει τίποτα δεν θα είχε γίνει, αν κάποιοι δεν επιχειρούσαν να αποκλείσουν ή να καταλάβουν το Κοινοβούλιο.

«Είναι χρέος της δημοκρατικά συντεταγμένης Πολιτείας να υπερασπιστεί το πολίτευμα απέναντι σε όλους όσοι ονειρεύονται να γίνουν “μαύροι ή κόκκινοι Φύρερ”», καταλήγει.


Read more...

Ο Γιώργος διορίζει την Τίνα στον ΟΑΣΑ με μισθό 300.000 ευρώ και μάγειρα ...



Πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι στέλνει ο πρωθυπουργός την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Ασφαλείς πληροφορίες επιμένουν ότι η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου είναι ... ειλημμένη και είναι θέμα λίγου χρόνου να ανακοινωθεί και επίσημα η τοποθέτηση της στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός μετά την αποκατάσταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Ευρωβουλή θέλει να αποκαταστήσει όλους τους συνεργάτες του με τους οποίους κυβέρνησε την χώρα τους τελευταίους 20 μήνες. Να σημειωθεί ότι η αμοιβή του πρέσβη στον ΟΟΣΑ είναι 300.000 ευρώ αφορολόγητα καθώς και δωρεάν σπίτι, το οποίο ανήκει στην ελληνική αντιπροσωπεία. Στις παροχές περιλαμβάνετται και αυτοκίνητο με οδηγό και μάγειρα.

Η διάρκεια της θητείας είναι 5 χρόνια. Το διαμερισμα του πρέσβη στον ΟΟΣΑ που ανήκει στο ελληνικό κράτος βρίσκεται στο καλυτερο σημείο της πόλης και ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα έξοδα της διαμονής του έλληνα επικεφαλής επιβαρύνουν προφανως την αντιπροσωπεία δηλαδή τους έλληνες φορολογούμενους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αποκαθιστά τους συνεργάτες του στις παραμονές πολιτικών εξελίξεων.

Το 2004, π.χ. μετά την ήττα στις εκλογές από τον Καραμανλή έσπευδε να συμπεριλάβει σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, τον Σταύρο Λαμπρίνίδη,(τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών) χωρίς ουσιαστική προσφορά στο ΠΑΣΟΚ και πείρα, προκαλώντας την ενόχληση στελεχών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ που εξέλαβαν τον διορισμό εκείνο ώς ένδειξη πολιτκού φαβοριτισμού. Φαίνεται οτι οι περισσότεροι συνεργάτες του ΓΑΠ αντιπαθούν βαθιά τις εκλογικές δημοκρατικές διαδικασίες προτιμώντας σαφώς τα προνόμια που τους απονέμει ο ηγεμόνας!

Ελάχιστοι απο τους συνεργάτες του δοκίμασαν να εκλεγούν προτιμώντας είτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είτε τα εξωκοινοβουλευτικά χαρτοφυλάκια. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο διορισμός της κυρίας Μπιρμπίλη στον ΟΟΣΑ- με τα τόσα προνόμια- θα εξαγριώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-που βάλλεται απο τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη για τα προνόμια της και ταυτόχρονα αδειάζεται και απειλείται από το δημοψήφισμα του κ. Παπαπανδρέου που προβλέπει την μείωση των εδρών απο τρακόσιες σε διακόσιες. Λέγεται ότι μια μεγάλη ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εχει πλέον στρέψει την οργή της στον πρωθυπουργό προσωπικά!
parapolitika.gr



Read more...

'ΟΧΙ' ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ


Αντίθετη στη σύγκληση συνόδου κορυφής της ΕΕ πριν τη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα παραμένει η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας...
Στέφεν Ζάιμπερτ, έκτακτο Συμβούλιο για ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα πρέπει να συγκληθεί όταν κριθεί ότι «είναι απαραίτητο και έχει νόημα». Προέχει, όπως σημείωσε, να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος, «το ταχύτερο δυνατόν». Μία συνάντηση που πραγματοποιείται μόνον για να συγκληθεί, χωρίς να έχει αποτελέσματα δεν μπορεί να στείλει θετικό μήνυμα, είπε ο κ. Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένας «αγώνας δρόμου» για τον προσδιορισμό μιας ημερομηνίας. Η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας γίνεται «χωρίς παρωπίδες», επισήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους. Διευκρίνισε επ΄αυτού ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αλλά «θεωρητικά», όπως είπε, έχει τη δυνατότητα να δώσει πιστώσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης για να επαναγοράσει ομόλογά του. Μετά το τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας που επεξεργάζεται τις προτάσεις πραγματοποιούνται σε εντατικούς ρυθμούς, είπε ο κ. Κότχαους. Υπογράμμισε δε ότι στο νέο πακέτο θα συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για τις γερμανικές τράπεζες διευκρίνισε ότι ισχύει η δέσμευση που είχαν αναλάβει στις 2 Ιουλίου να κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Read more...

Στις λίστες του ΟΑΕΔ 687.000 άνεργοι...



Αύξηση κατά 21,24% του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων, μέσα σε ένα χρόνο, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο. Στα μητρώα του οργανισμού είναι πλέον εγγεγραμμένα 687.173 άτομα, 120.369 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Σημαντικά αυξημένος, κατά... 37% ή 70.343 άτομα είναι και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή εκείνων που εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.

Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 2.173 άτομα (0,32%) και ο αριθμός των μακροχρόνιων ανέργων κατά 6.323 άτομα (2,49%).

Η πλειονότητα των ανέργων (62,59%) είναι μεταξύ 30 και 54 ετών. Κάτω των 30 είναι είναι το 28,02% και άνω των 55 το 9,39%. Το 45,54% έχει τελειώσει το Λύκειο, το 36,9% την 3η Γυμνασίου, το 16,28% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ και το 1,28% δεν έχει λάβει καμία εκπαίδευση.

Η πλειονότητα των ανέργων (57,57%) είναι γυναίκες.

Τον Ιούνιο έγιναν 102.032 προσλήψεις, αριθμός μειωμένος κατά 16,54% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά -13,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010. Την ίδια στιγμή, οι απολύσεις ανήλθαν σε 26.62, αυξημένες κατά 10,01% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά μειωμένες κατά -14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο 2010. Παράλληλα, έληξαν και δεν ανανεώθηκαν 45.666 συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις ανήλθαν σε 23.221, μειωμένες κατά 18,78% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 και αυξημένες κατά 8,04% σε σχέση με τον φετινό Μάιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 6.524 θέσεις εργασίας, έναντι 52.946 τον Μάιο και 4.432 τον Ιούνιο του 2010.
enet.gr



Read more...

ΔΝΤ: Κρατική στάση πληρωμών σημαίνει βαθιά ύφεση...



Η στάση πληρωμών των κρατών προκαλεί βαθιά ύφεση και έκρηξη της ανεργίας, υπογραμμίζεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη μελέτη με τίτλο «Ένα... γενικό μοντέλο ισορροπίας ανάμεσα στις στάσεις πληρωμών των κρατών και τους κύκλους δραστηριοτήτων», οι αναλυτές του ΔΝΤ Ενρίκε Μεντόσα και Βίβιαν Γιου συμπεραίνουν ότι η κατάσταση της στάσης πληρωμών είναι συνδεδεμένη με βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δύο αναλυτών, που βασίζονται σε 23 επεισόδια χρεοκοπίας κατά το διάστημα 1977 έως 2009 κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατά μέσον όρο, το ΑΕΠ και η κατανάλωση υποχωρούν κατά περίπου 5% κάτω από την τάση τους.

Η απασχόληση μειώνεται κατά 15% σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τρία χρόνια πριν από τη χρεοκοπία, ενώ οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον τις εισαγωγές) μειώνονται κατά περίπου 10% σε σχέση με το ΑΕΠ σε διάστημα δύο τριμήνων πριν και μετά την κήρυξη στάσης πληρωμών.

Οι δύο οικονομικοί αναλυτές ορίζουν ένα οικονομετρικό μοντέλο που εκτιμά τα αποτελέσματα της στάσης πληρωμών ενός κράτους επί των επιχειρήσεων της χώρας.

Από τα τέλη Ιουνίου, το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως καλέσει τις ΗΠΑ να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση για την αποφυγή της προοπτικής στάσης πληρωμών, που θα οφείλεται στην καθήλωση του νόμιμου ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αφού απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ παραδέχθηκε στις αρχές Ιουλίου ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα είναι αναγκαία ώστε το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
naftemporiki.gr



Read more...

Έως το 2024 θα ικανοποιηθούν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value...



Έως το 2024 θα έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων της Ασπίς και της Commercial Value από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πολλά συμβόλαια ωστόσο σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου οικονομικών θα μπορούν πρόωρα να εξοφληθούν αλλά θα πρέπει πρώτα το... εγγυητικό κεφάλαιο να έχει εξασφαλίσει οικονομική επάρκεια.

Για το λόγο αυτό το ελληνικό δημόσιο ενδέχεται να δανείσει χρήματα στο εγγυητικό κεφάλαιο με την έκδοση ομολόγων ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι να σταματήσουν οι ασφαλισμένοι να εγείρουν οποιαδήποτε δικαστική αξίωση κατά του δημοσίου...
skai.gr



Read more...

Άλλα 700 εκατ. θέλει να μας πάρει ο Παπακωνσταντίνου!

Την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα αυθαίρετα


http://img.protothema.gr/D0AAF8DE66E48E50EF038C91AB26C594.jpg
Έσοδα 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, προβλέπεται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ρύθμιση προβλέπεται να ενταχθούν περίπου 1 εκατομμύριο αυθαίρετα, τα οποία με εξαίρεση όσα είναι μέσα σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους και ευαίσθητα οικοσυστήματα θα μπορούν ακόμη και να νομιμοποιηθούν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε όσα ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης, ότι οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου περιοχών θα μπορούν ακόμη και να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα, εφόσον καλύψουν την παρανομία τους αγοράζοντας γη ή καταβάλλοντας το αντίτιμο σε μετρητά, της διαφοράς των στρεμμάτων που αντιστοιχούν για να γίνει νόμιμο το κτίσμα τους.

Πρόκειται για το λεγόμενο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με το οποίο το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να ξεπεράσει το σκόπελο του ΣτΕ, βάζοντας τον ιδιοκτήτη, εκτός από την καταβολή των προστίμων, να «αντικαταστήσει» την δομημένη έκταση με άλλη εντός του δήμου που βρίσκεται το αυθαίρετο κτίσμα.

Η αγορασμένη επιφάνεια θα μπορεί να γίνει πράσινο ή αντίστοιχα με τα χρήματα που θα δοθούν θα μπορεί να γίνει η ανάπλαση μιας περιοχής. Εννοείται, ότι μένουν ακόμη πολλές διευκρινίσεις για να γίνουν κατανοητές αυτές οι ρυθμίσεις.

Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ πάντως ισχυρίζεται ότι με την αγορά περιβαλλοντικού ισοζυγίου το επίμαχο ακίνητο θα νομιμοποιείται για πάντα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί και να μεταβιβάζεται.

Η τελική ρύθμιση για τα αυθαίρετα εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Read more...

Ο Βενιζέλος καλεί τους πολίτες στις εφορίες


newpost.gr
Ο Βενιζέλος καλεί τους πολίτες στις εφορίες
Μήνυμα σε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό και σε όσους έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος λεγόντας ότι το Υπουργειο οικονομικών είναι σε θέση πια να κάνει διασταυρωτικούς ελέγχους.


«Εχουμε τη δυνατότητα λόγω άρσης του απορρήτου να πληροφορηθούμε ποια είναι τα εμβάσματα που έχουν σταλεί προς το εξωτερικό το τελευταίο διάστημα. Έχουμε τα στοιχεία που μπορούμε να διασταυρώσουμε τόκους από καταθέσεις εξωτερικού. Μπορούμε να γνωριζουμε την χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες του εξωτερικού.
Όποίος λοιπόν θεωρεί ή υποψιάζεται ότι έχει κενό στις σχέσεις του με την εφορία να έρθει τώρα εθελοντικά για να μην υποστεί τον έλεγχο αργότερα» είπε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτωντας ότι οι Έλληνες έχουν δύο πατριωτικά καθήκοντα: «Πρώτον να πληρώνουμε τους φόρους μάς και δεύτερον να στηρίξουμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε όφελος των πολιτών και όχι των τραπεζιτών».

Ο κ.Βενιζελος ανακοινωσε ακόμα οτι θα συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής για τον έλεγχο πόθεν εσχες και πολιτικών προσώπων του παρελθόντος που τώρα δεν εμπίπτουν σε αυτη τη διαδικασία, ενω πρόσθεσε οτι μέχρι τις 5 Αυγούστου θα έχουν καταργηθεί με τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή όλοι οι οργανισμοί που βρίσκονται στη λίστα που έχει συντάξει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Τέλος ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας λέγοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τον αγγλικό όρο γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχος ελληνικός. «’Έρχονται αρχηγοί κομμάτων και εκπρόσωποι και δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Όταν κάποιοι ασκούν κριτική νομίζουν οτι στρέφονται κατα του πρωθυπουργού ή του υπουργού οικονομικών ; Δεν μπορούμε επιτέλους να μιλάμε με την αυτοσυγκράτηση που απαιτεί η περίσταση;
Γνωρίζω το λαϊκισμό και τη δημαγωγία που επικρατεί γι' αυτό και έκανα την έκκληση μετά το Εurogroup.
Read more...

Όλα ανοικτά στις κρίσιμες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στη Ρώμη

Ενώ η κρίση επεκτείνεται

(Φωτογραφία: Associated Press )
Ρώμη, Ιταλία
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις των εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών της Ελλάδας στη Ρώμη, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου. Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι υπάρχει αλλαγή στάσης της Ευρώπης όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για τον τρόπο συμβολής των ιδιωτών στην ανάληψη μέρους του κόστους του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Η αλλαγή στάση της Ευρώπης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έκαναν σαφές ότι η έλλειψη μίας συνολικής λύσης απειλεί να ωθήσει μεγαλύτερες χώρες στην κρίση χρέους.

Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, η Ευρωζώνη είναι ακόμη μακριά από μία συναίνεση, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο συμβολής των ιδιωτών πιστωτών στην ανάληψη μέρους του κόστους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ούτε ακόμη και για το πότε θα γίνει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για να συζητήσει το ζήτημα αυτό.

Ωστόσο, οι προτάσεις είναι ένα βήμα μπροστά, επειδή δείχνουν ότι οι συζητήσεις τώρα επικεντρώνονται σε μία συνολική διευθέτηση, για να τερματισθεί αμέσως η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την Ελλάδα, παρά στο να κρατάνε τη χώρα πάνω από το νερό, έως ότου υπάρξει μία μόνιμη λύση μήνες ή χρόνια αργότερα.

Διάφορες χώρες και τράπεζες έχουν προβάλει κατά τις συζητήσεις διαφορετικές απόψεις για αυτή τη διευθέτηση, αλλά το περίγραμμά τους προβλέπει τα εξής:

Πρώτον, δράση για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, αντί απλά να δίνονται δάνεια στην Ελλάδα για να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με την ανάπτυξη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει με τη μορφή ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα ή με τη μορφή της επαναγοράς των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές πιθανόν θα αποδεχθούν μία μείωση στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.

Δεύτερον, θα υπάρξουν μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα των ελληνικών, οι οποίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Θα υπάρξουν, επίσης, μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των τραπεζών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές.

Τρίτον, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα επικεντρώνεται στην ανάκαμψη παρά μόνο στη μείωση του ελλείμματός της.

Τέταρτον, περισσότερα δάνεια από δημόσιους φορείς με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Το Reuetrs σημειώνει στη συνέχεια ότι πρέπει να ξεπερασθούν μεγάλα τεχνικά και νομικά προβλήματα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας μέσω της επαναγοράς των ομολόγων ή της ανταλλαγής τους με νέα. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι για την επαναγορά των ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τα κοινοβούλια των χωρών που χρηματοδοτούν το Ταμείο και η ελληνική νομοθεσία πρέπει να αλλάξει για να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να αποδεχθούν την προσφορά.

Αν υπάρξει μία συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, τα άλλα σημεία μίας συνολικής λύσης μπορούν να συμφωνηθούν σχετικά εύκολα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρος της οποίας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ επέμενε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί την υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας και θα μπορούσε να σταματήσει την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, αναφέρει, ούτε αυτό θα είναι σημαντικό εμπόδιο, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υπονοήσει ότι θα παρακάμψουν την ΕΚΤ, αν επιμείνει στη θέση της, και θα βρεθούν άλλοι τρόποι για να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές τράπεζες, όπως ένα πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας που θα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ραντεβού Παπανδρέου - Βενιζέλου για... κούρεμα


newpost.gr
Ραντεβού Παπανδρέου - Βενιζέλου για... κούρεμα
Τα νούμερα δεν βγαίνουν, οι άνθρωποι δεν αντέχουν, τα στελέχη έχουν καταρρεύσει, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολιτική ανατροπή και η Ευρώπη τηρεί στάση αναμονής. Με αυτά τα δεδομένα Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να πάρουν εντός των ερχόμενων ημερών τις οριστικές τους αποφάσεις.

Το Σαββατοκύριακο που ο υδράργυρος θα χτυπήσει σαράντα και οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από πενηντάρια οι δύο πρωταγωνιστές θα βρεθούν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Το ραντεβού έκλεισε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, όταν είδε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συναινέσει σε Σύνοδο Κορυφής αν όλοι οι υπόλοιποι δε δεχθούν τις θέσεις της. Ο ίδιος φρόντισε να ρίξει στην ελληνική αγορά τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία, ώστε οτιδήποτε άλλο να φαντάζει ως… επιτυχία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αδήριτη. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές.

- Εκλογές τον Σεπτέμβριο, πριν φανεί η αποτυχία της Ελλάδας να φτάσει στους στόχους τους μεσοπρόθεσμου και συμβεί η κοινωνική έκρηξη με φοιτητές και απολυμένους στο δρόμο.

- Δημοψήφισμα, εκλογικός νόμος και εκλογές Οκτώβριο ή Νοέμβριο, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να ισχυριστεί έναν μικρό έστω κύκλο.

- Δημοψήφισμα, μοίρασμα του ΕΣΠΑ, εκλογικός νόμος, πώληση των πρώτων φιλέτων και εκλογές την άνοιξη του 2012.


Το σημείο κλειδί για το ποιο από τα σενάρια θα εφαρμοστεί είναι αν η Ένωση θα επιλέξει το κούρεμα του ελληνικού χρέους ή την ένταξη της Ελλάδας στον μόνιμο μηχανισμό δημοσιονομικής στήριξης. Το ποιο θα επιλέξουν οι ευρωπαίοι είναι στο χέρι μας. Όσα περισσότερα τους δώσουμε σε δημόσιες επιχειρήσεις και αγορές τόσο πιο καλοί θα είναι μαζί μας. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι δεν πρόκειται να αποφύγουμε και τις εμπράγματες εγγυήσεις, στις οποίες επιμένουν Φινλανδοί και Ολλανδοί.

Σε κάθε περίπτωση, ΓΑΠ και ΜΠΕΝΙ συμφωνούν ότι το ελληνικό δράμα χρειάζεται ένα γρήγορο τέλος. Πριν ο πρώτος χάσει το πολιτικό απόθεμα που του απομένει και πριν ο δεύτερος καεί ως εναλλακτική λύση. Αυτή είναι η προσωπική διάσταση της κρίσης για τους δύο πρωταγωνιστές. Την απόφαση θα την πάρουν δυο τους και στη συνέχεια θα την ανακοινώσουν στους υπόλοιπους κορυφαίους και μεσαίους του Κινήματος, ελπίζοντας ότι θα τους ακολουθήσουν σε αυτόν τον δύσκολο πολιτικό γύρο που ξεκινά μετά το καλοκαίρι.

Οι δύο κορυφαίοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν και άλλες «λύσεις».

- Αδυναμία της Ένωσης να συμφωνήσει και εκλογές ανά πάσα στιγμή σε καθεστώς χρεοκοπίας.

- Λύση πνοής από την Ένωση και εκλογές το 2013 με την αντιπολίτευση στη γωνία.

- Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης του χρέους, θέμα το οποίο αποτελεί αιτία πολέμου για τις Βρυξέλλες, που σε μια τέτοια περίπτωση θα θέσουν αυτόματα την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.

Read more...

Περάστε, δηλώστε, πληρώστε και... γλιτώστε τα πρόστιμα

Ευκαιρία για αναδρομικές δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ


http://img.protothema.gr/F975E8537BCAB1A80A07137582391457.jpg
Μια ακόμη ευκαιρία να κλείσουν «ανοικτούς λογαρισμούς» με την εφορία και να θεραπεύσουν «αμαρτίες του παρελθόντος» δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους σπεύσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις.

Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 700.000 εκείνοι που παρέλειψαν να υποβάλουν τουλάχιστον μία δήλωση εισοδημάτος, ΦΠΑ κλπ. Η ρύθμιση αφορά και όσους τυχόν θέλουν να κάνουν διορθώσεις σε παλαιότερες δηλώσεις τους. Για όλους αυτούς προβλέπονται δυσβάσταχτα πρόστιμα, εφόσον τους εντοπίσει η εφορία, ακόμα και μετά από 15ετία!

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δίδει δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Η ρύθμιση προβλέπει ότι, όσοι υποβάλουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, ΚΒΣ κλπ, θα γλιτώσουν το 90%-100% των προστίμων και προσαυξήσεων που προβλέπονται από το νόμο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

- για το φόρο που οφείλεται με τις εκπρόθεσμες αυτές δηλώσεις, δεν θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, εφόσον αυτός καταβληθεί εφάπαξ.

- αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, προσαυξάνεται με την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% για τις περιπτώσεις, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος.

- σε περίπτωση που με τις εν λόγω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται καν πρόστιμο!

Όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος, αυτός θα καταβάλλεται πάντα εφάπαξ, σε μία δόση: για μεν τα νομικά πρόσωπα με την υποβολή της δήλωσης, για δε τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση.

Για τις λοιπές φορολογίες, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ (χωρίς πρόσθετο φόρο) είτε σε τέσσερις δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ της πρώτης καταβαλλομένης ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης και των επομένων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Από τη ρύθμιση φέτος δεν εξαιρούνται οι υποθέσεις της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενιαίου τέλους ακινήτων, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης:

- Παράταση, μέχρι το τέλος του 2012, της παραγραφής για όσες υποθέσεις θα παραγράφονταν φέτος.

- Κατάργηση της επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίες σε υπαλλήλους οι οποίοι μετατάσσονται σε προβληματικές περιοχές .

- Και εκ των υστέρων απόσυρση για οχήματα μέχρι 2.000 κυβικά. Αν ένα όχημα εισαχθεί με κανονικό τέλος από την ισχύ της διάταξης και μετά, μπορεί μετέπειτα, εφόσον υπάρξει απόσυρση παλαιού οχήματος, να υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και να επιστραφεί η διαφορά του τέλους ταξινόμησης.

Read more...

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη νέα περαίωση

«Εικόνα διάλυσης των μηχανισμών»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η νέα περαίωση, αλλά και γενικότερα οι αλλαγές που επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΚΚΕ μιλά για μέτρα που συμβάλλουν στην εξόντωση των μικρομεσαίων και στην εξαθλίωση των εργαζομένων, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι συναγωνίζονται για το ποιος προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν εξάγει νόμιμα αμύθητα κεφάλαια στο εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως η ρύθμιση για νέα περαίωση «αποτελειώνει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής». Συμπληρώνει πως «οι συνεπείς φορολογούμενοι για άλλη μια φορά θα αισθανθούν κορόιδα, ενώ οι κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες θα επιβραβευτούν, καθαρίζοντας με λίγα». «Όσο για το μεγάλο κεφάλαιο» συμπληρώνει «παραμένει στο απυρόβλητο».

«Την εικόνα της πλήρους διάλυσης και απαξίωσης των κρατικών μηχανισμών και του δημόσιου τομέα, στο όνομα ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού, συμπληρώνει η ιδιωτικοποίηση των εφοριών μέσω της ανάθεσης του έργου τους σε ιδιώτες» καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης.

«Μιας περαιώσεως πόσες άραγε έπονται;» διερωτάται η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει πως η κυβέρνηση οδηγείται σε κινήσεις πανικού μετά την υστέρηση εσόδων κατά 3,4 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2011.

«Πριν τελειώσει η τελευταία περαίωση, που θα ήταν όντως η τελευταία σύμφωνα με τις απόλυτες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, εξήγγειλαν τη νέα τελευταία περαίωση» συμπληρώνει η Δημοκρατική Αριστερά. «Άραγε τα κυβερνητικά επιτελεία τα απασχολεί καθόλου η εικόνα του φορολογικού μηχανισμού προς τους συνεπείς φορολογούμενους;» διερωτάται.

«Η κυβέρνηση με την επαναφορά και τη διεύρυνση της περαίωσης 'βγάζει δίσκο' αντί να δουλέψει, για να αποκτήσει η χώρα αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης εσόδων» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

«Δεν πρόκειται να μαζευτούν έσοδα με αναδρομικές και άδικες φοροεπιδρομές» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Να βγουν προσωρινά Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία από το ευρώ»

Πρόταση – σοκ από τον γκουρού Ελ Εριάν


http://img.protothema.gr/2535D54BE607AB7DB84F0AA234EBA066.jpg
Ακόμα μια “πρωτότυπη” ιδέα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη έχει ο ισχυρός άνδρας της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα παγκοσμίως, κ. Μοχάμεντ Ελ Εριάν!

Με άρθρο του στους Financial Times ο κύριος Ελ Εριάν επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ... “αναδιαρθρώσει τα χρέη της περιφέρειας, να επανακεφαλαιοποιήσει την ΕΚΤ και να αποκαταστήσει τις συνθήκες ανάπτυξης”. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπει πλήρη ... εκτροπή των προσπαθειών της ΕΕ για περαιτέρω συνοχή και αύξηση της επιρροής της στη διεθνή σκηνή.

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι Ευρωπαίοι, έστω και αργά, δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, γράφει ο επικεφαλής της Pimco, στο άρθρο του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρονοτριβεί στη λήψη αποφάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο τώρα οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν “ανάμεσα στην μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση ή στη χορήγηση «εκπαιδευτικών αδειών» σε κράτη-μέλη, προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους”!

Με δυο λόγια επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του για προσωρινή (;) έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας (αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε δεύτερο χρόνο), προκειμένου ΚΑΙ η ΕΕ να μην κινδυνεύσει με περαιτέρω αποσταθεροποίηση ΚΑΙ τα κράτη με προβλήματα να αποκτήσουν την ευελιξία να διαχειρισθούν εκτός “ενιαίας νομισματικής πολιτικής” τα προβλήματα χρέους τους.

Σε ανάλογους τόνους αλλά όχι με ... θετική προοπτική “βλέπει” τις εξελίξεις της κρίσης στη ζώνη του ευρώ η Morgan Stanley. Η οποία, στο τελευταίο της report, προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη κυρίως λόγω των ισχνών έως μηδενικών προοπτικών ανάπτυξης στο ήμισυ σχεδόν των κρατών-μελών.

Στο ίδιο report εκτιμά ότι “οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών αρχών για την επίλυση της κρίσης είναι τελικά πιθανό να οδηγηθούν σε αποτυχία”, ενώ αμφιβάλλει ευθέως για την ικανότητα των πολιτικών να επιτύχουν μια τελική και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της κρίσης!

Read more...

Νίκος Παπανδρέου: «Ο αδερφός μου δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός»

newpost.gr
Νίκος Παπανδρέου: «Ο αδερφός μου δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός»
«Μου είπε πολλές φορές ότι δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός» αποκάλυψε ο Νίκος Παπανδρέου σε συνέντευξη του στους New York Times αναφερόμενος στον αδερφό του, Γιώργο.

Oι δηλώσεις του αδερφού του πρωθυπουργού φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα στο πλαίσιο αφιερώματος για την οικογένεια Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Νίκος Παπανδρέου, μιλώντας για τον πρωθυπουργό, είπε: «Αν θέλετε να κάνουμε ψυχανάλυση, τα παιδιά που τους λείπουν οι πατεράδες τους θέλουν να είναι αρεστά και αυτό σημαίνει ότι δεν συγκρούονται. Και αν δεν σου αρέσει η σύγκρουση, τότε είναι δύσκολο να δίνεις εντολές».

Ο Νίκος Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αδελφός του μπορεί να κάνει αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, ενώ συγκρίνοντας τον με τον πατέρα τους, Ανδρέα σημείωσε ότι: «Θα μπορούσε να το είχε "πουλήσει" καλύτερα» αλλά την ίδια στιγμή θα έλεγε: «Ω, Θεέ μου, αυτοί οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους».

Ταυτόχρονα, ο συντάκτης του άρθρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, διερωτάται ποιος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ενας φλογερός σοσιαλιστής που χρησιμοποίησε το δημόσιο χρήμα για να διευρύνει την μεσαία ελληνική τάξη και να τονώσει την περηφάνεια και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων; Ή ένας επιρρεπής στα σκάνδαλα δημαγωγός, η αντίληψή του οποίου για το ελληνικό κράτος ως ανεξάντλητη δεξαμενή παροχής εργασίας εξηγεί και την σχεδόν χρεοκοπημένη κατάσταση της σημερινής Ελλάδας;


Είναι αρκετά περίεργο αλλά η Αθήνα δεν έχει σήμερα ούτε ένα μνημείο που να θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και μία από τις λίγες φορές που ο γιος του Γιώργος ανέφερε το όνομα του πατέρα του δημοσίως, ήταν για να υπομνήσει μια προειδοποίηση του Ανδρέα ρηθείσα στις αρχές της δεκαετίας του 1990: «Η θα εξαφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».
Read more...

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Το φθινόπωρο το χρονοδιάγραμμα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το μέλλον της ΔΕΘ αποτέλεσε σημείο τριβής στη Βουλή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη και πέντε βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι είχαν καταθέσει σχετική επίκαιρη επερώτηση.

Αναπτύσσοντας την επερώτηση οι Στ.Καλαφάτης, Κ.Γκιουλέκας Γ.Ιωαννίδης (Α' Θεσσαλονίκης), Θ.Καράογλου και Σ. Αναστασιάδης (Β' Θεσσαλονίκης) έκαναν λόγο για παλινωδίες, σύγχυση και αβελτηρία της κυβέρνησης στο κομβικό ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και ζήτησαν να ξεκαθαριστεί η θέση της κυβέρνησης για το πότε και πού θα υλοποιηθεί το έργο.

Ο κ. Ξυνίδης απάντησε ότι δεν αίρεται η βούληση και στόχευση της κυβέρνησης για την μετακίνηση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης, προσδιορίζοντας χρονικά και την πρόοδο των σχετικών μελετών.

Απαντώντας ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξινίδης στα ερωτήματα των επερωτώντων:

Ανακοίνωσε την εγκατάσταση του νέου προέδρου της ΔΕΘ Παν. Σούμπαση και του εκτελεστικού μέλους Αν. Τσίκα οπότε -όπως είπε- αίρεται το κενό της διοίκησης.

Εξήγησε δε ότι ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των στελεχών της προηγούμενης διοίκησης, καθώς είχαν μεταβάλλει σε πεδίο προσωπικής αντιπαράθεσης τον θεσμό

Ενημέρωσε ότι μπήκαν ορκωτοί ελεγκτές στα οικονομικά της ΔΕΘ ενώ έχει επιληφθεί και η Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες

Επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο. Διευκρίνισε επ' αυτού ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση άκουσε την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν σημαίνει μετατόπιση της θέσης της για το θέμα

Τόνισε πως η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται και το φθινόπωρο ολοκληρώνεται η επιλογή αναδόχου, οπότε θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης και θα οριστικοποιηθούν οι πηγές άντλησης των πόρων

Διαβεβαίωσε ότι παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίως Επενδύσεων δεν αίρεται η κυβερνητική στόχευση να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο και πρόσθεσε πως χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να αποτελέσουν επίσης το πρόγραμμα «Τζέσικα» και τα ΣΔΙΤ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ιω.Ζιώγας, με αφορμή το θέμα είπε πως η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια κάτω από το βάρος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ έχει αναλάβει ρόλο εξυπηρέτησης των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των οργανισμών που το υπηρετούν.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αγγ. Κολοκοτρώνης ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να διδαχθεί από τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι «έχουν μπέσα και κρατούν το λόγο τους» και να εγκαταλείψει τις παλινωδίες για το σημαντικό αυτό θέμα.

Η Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως θέλουμε μια ΔΕΘ αναπτυξιακού χαρακτήρα με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου το βάρος πέφτει στις μεταποιητικές δραστηριότητες κι ένα χώρο ελεύθερο πρασίνου στο κέντρο της πόλης μαζί με το 424 και το Γ΄Σώμα Στρατού που τόσο ανάγκη έχει η πόλη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Κλείστε τα αυτιά στις σειρήνες της καταστροφολογίας» κάλεσε τους πολίτες ο πρωθυπουργός

Μήνυμα αισιοδοξίας από την Κω

Ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στην Κω
Ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στην Κω (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Κως
Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός από την Κω, όπου βρίσκεται συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης. «Είμαι περήφανος για την Ελλάδα, την Ελλάδα που δίνει τη μάχη παντού, όπως κι εδώ, στην Κω, όπου με συλλογική προσπάθεια, με κοινή προσπάθεια, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας και τον συνδέουμε με την ανάπτυξη, με δουλειές, με τον ποιοτικό τουρισμό» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη παντού για μια σίγουρη πορεία, για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, για μια παραγωγική και δημιουργική χώρα.

«Είναι η Ελλάδα, που δεν έχει μόνο προβλήματα, είναι η Ελλάδα που έχει και θετικά παραδείγματα. Θετικά παραδείγματα εδώ, στην Κω, και αλλού. Είναι η Ελλάδα, που μας κάνει όλους περήφανους. Η Ελλάδα της αισιοδοξίας, η Ελλάδα που τα καταφέρνει, και τα καταφέρνει με αξιοπρέπεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια»

Στη διάκρεια σύσκεψης με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη σωτηρία της χώρας».

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές για το μέλλον της Ευρώπης και πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το βάρος των αποφάσεων, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε όλους να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της καταστροφολογίας.

Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά ξέρουμε πού πηγαίνουμε και η προσπάθειά μας οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5, οπότε ο πρωθυπουργός αναχώρησε από την Κω.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Την επόμενη εβδομάδα το ενιαίο μισθολόγιο...



Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, πίσω από το επιχείρημα της δικαιοσύνης και της προσέγγισης των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, θα έχει και δημοσιονομικό όφελος 920 εκατ. ευρώ που προκύπτει από... την εφαρμογή του μόνο για φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σύστημα μισθών η συγχώνευση των 103 διαφορετικών επιδομάτων που δίνονται σήμερα σε δύο (το επίδομα σπουδών και το οικογενειακό επίδομα) θα γίνει σταδιακά σε έναν ορίζοντα χρόνου διετίας. Το πριμ παραγωγικότητας θα ανταποκρίνεται πλέον στον τίτλο του, και θα αποδίδεται μετά από αξιολόγηση.



Το κείμενο του νόμου προβλέπει ότι το 2012 το κίνητρο απόδοσης το οποίο κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ θα μειωθεί κατά 50%. Ανάλογη μείωση (περίπου 45%) θα έχει και το επίδομα ειδικής απασχόλησης που παίρνουν τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυμαίνεται από 88 ευρώ έως 235 ευρώ), αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (από 110 έως 170 ευρώ).



Οι υπερωρίες που θα εγγράφονται και θα αμείβονται δεν θα ξεπερνούν τις 20 για κάθε εβδομάδα, ενώ σήμερα το δημόσιο πληρώνει έως και 40 ώρες υπερωρίες κάθε εβδομάδα.



Τα μισθολογικά κλιμάκια από 18 που είναι σήμερα αναμένεται να μειωθούν στα 12.



Επίσης θα επιβραδυνθεί η λεγόμενη "ωρίμανσης" των μισθών. Η ενδιάμεση δηλαδή αύξηση των μισθών κάθε διετία, που ισχύει μέχρι σήμερα, εξαιρουμένης της εισοδηματικής πολιτικής. Με το νέο μισθολόγιο, η ωρίμανση των μισθών θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια.



Χωρίς κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία το ίδιο μοντέλο μισθολογίου εξετάζεται να εφαρμοστεί και για τις ΔΕΚΟ (εισηγμένες και μη) με στόχο την μείωση των ελλειμμάτων (για τις προβληματικές) ή τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τις κερδοφόρες. Μάλιστα στις δημόσιες επιχειρήσεις το εγχείρημα εκτιμάται ότι θα είναι ευκολότερο αφού οι αυξημένες αμοιβές οφείλονται κατά κύριο λόγο σε υπερωρίες ενώ τα ειδικά επιδόματα είναι πολύ λιγότερα από ότι στο κεντρικό δημόσιο.



Το "πακέτο" των μειώσεων του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, συμπληρώνεται και από τις νέες μορφές σχέσεων εργασίας. Μέχρι στιγμής είναι δηλωμένη η πρόθεση της Κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των υπαλλήλων από 776.000 που καταμετρήθηκαν το 2010 στους 526.000 το 2015.



Μια ακόμη νέα κατάσταση θα αποτελέσει η "εργασιακή εφεδρεία" η οποία θα παίξει το ρόλο της σταδιακής, "μη οικειοθελούς" αποχώρησης των δημοσίων επαλλήλων. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η σταδιακή μείωση του αριθμού των συμβασιούχων του δημοσίου. Η συμπλήρωση των θέσεων εργασίας ως γνωστό θα γίνεται με τον κανόνα που θέλει μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις με τη συμπλήρωση των κενών που θα γίνει από ένα μεγάλο αριθμό μερικώς απασχολούμενων.



Παράλληλα, έρχεται αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 την εβδομάδα, καθιέρωση μερικής απασχόλησης, άδειες άνευ αποδοχών, και σταδιακά μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 μέσω της συνταξιοδότησης της μη ανανέωσης συμβάσεων, της εργασιακής εφεδρείας, πιθανόν και απολύσεων μιας και στόχος είναι από τους 727.000 υπαλλήλους να υπάρχουν στο Δημόσιο 577.000 μέχρι το 2015.


Πηγή:www.capital.gr



Read more...

Μαύρη επέτειος σήμερα στην Κύπρο...



Λίγες μέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» η Κύπρος θυμάται μια άλλη εθνική τραγωδία πριν από 37 χρόνια που οδήγησε στο διαμελισμό του νησιού και την ... τουρκική κατοχή τμήματός του.

Συμπληρώνονται σήμερα 37 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β', κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Στο κοιμητήριο της Λευκωσίας ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρουσία του προέδρου Χριστόφια, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος και έγινε κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων.

Στις 12 το μεσημέρι, συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση η Βουλή για την καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε πέντε μέρες μετά.



Read more...

Στην Κω για θέματα τουρισμού ο πρωθυπουργός

Συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων

Ο πρωθυπουργός θα έχει συσκέψεις με αντικείμενο τον τουρισμό
Ο πρωθυπουργός θα έχει συσκέψεις με αντικείμενο τον τουρισμό (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Κως
Επίσκεψη στη Κω πραγματοποιεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από στελέχη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και παράγοντες, ενώ πρόκειται να προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα γίνει στις 11:30 με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του
νησιού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ είναι πιθανόν ο κ. Παπανδρέου στη
συνέχεια να επισκεφθεί και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

H στάση πληρωμών προκαλεί βαθιά ύφεση, επισημαίνει το ΔΝΤ

Μελέτη για επεισόδια χρεοκοπίας

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Στο συμπέρασμα ότι η στάση πληρωμών των κρατών προκαλεί βαθιά ύφεση καταλήγουν δύο οικονομικοί αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μελέτη τους που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή. Η έκθεση έρχεται την ώρα που και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού γίνονται εντατικές προσπάθειες για να μην φθάσουν χώρες σε αυτό το σημείο.

Σε μελέτη με τίτλο «Ένα γενικό μοντέλο ισορροπίας ανάμεσα στις στάσεις πληρωμών των κρατών και τους κύκλους δραστηριοτήτων», οι Ενρίκε Μεντόσα και Βίβιαν Γιου συμπεραίνουν ότι η κατάσταση της στάσης πληρωμών είναι συνδεδεμένη με βαθιά ύφεση.

«Κατά μέσον όρο, το ΑΕΠ και η κατανάλωση υποχωρούν κατά περίπου 5% κάτω από την τάση τους», κατά τους υπολογισμούς των δύο αναλυτών με βάση 23 επεισόδια χρεοκοπίας κατά το διάστημα 1977 έως 2009, κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Η απασχόληση μειώνεται κατά 15% σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τρία χρόνια πριν από τη χρεοκοπία. Οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον τις εισαγωγές) μειώνονται κατά περίπου 10% σε σχέση με το ΑΕΠ σε διάστημα δύο τριμήνων πριν και μετά την κήρυξη στάσης πληρωμών» αναφέρουν.

Οι δύο οικονομικοί αναλυτές ορίζουν ένα οικονομετρικό μοντέλο που εκτιμά τα αποτελέσματα της στάσης πληρωμών ενός κράτους επί των επιχειρήσεων της χώρας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανειλημμένως από τα τέλη Ιουνίου, να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση η οποία θα επιτρέψει την αποφυγή της προοπτικής στάσης πληρωμών που θα οφείλεται στην καθήλωση του νόμιμου ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ παραδέχθηκε στις αρχές Ιουλίου ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα είναι αναγκαία ώστε το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Μαχαίρι»-σοκ στις συντάξεις του Δημοσίου

Αύξηση «ΛΑΦΚΑ» 50%


http://img.protothema.gr/63BB8E6D5315CC96AA4FAE756E7D933F.jpg

Έως και 50% μεγαλύτερη κράτηση θα υποστούν στη σύνταξή τους από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που τους επιβάλλεται η ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων -ο νέος «ΛΑΦΚΑ» δηλαδή.

Τα ποσοστά των κρατήσεων που θα ισχύσουν από τον Αύγουστο, περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και αυξάνονται ως εξής:

α) από 4% σε 6% για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ.

β) από 5% σε 7% για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ.

γ) από 6% σε 9% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ.

δ) από 7% σε 10% για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ.

ε) από 8% σε 12% για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ.

στ) από 9% σε 13% για συντάξεις από 3,200,01 έως 3.500 ευρώ.

ζ) από 10% σε 14% για συντάξεις από 3.501 ευρώ και άνω.

Από την 1-8-2011, από τους συνταξιούχους του Δημοσίου που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας θα παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά ως εξής:

- Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.300 ευρώ ποσοστό 6%

- Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.900 ευρώ ποσοστό 8%

- Για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 10%.

Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της επιπλέον εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.700 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού της σύνταξης της προηγούμενης περίπτωσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης, καθώς και τα συγκαταβαλλόμενα με αυτή ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς, αφαιρουμένου του ποσού της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Read more...

Η μεγάλη απάτη Παπακωνσταντίνου για το χρέος

Άλλο ένα τέχνασμα για να περάσουν τα μέτρα


http://img.protothema.gr/79E0865B2C14666F75E68984A5251562.jpg
Όσο η χώρα βυθίζεται στο σκοτάδι, τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της πολιτικής απάτης που διέπραξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε βάρος των συναδέλφων του και, βεβαίως, της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να περάσουν τα οδυνηρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.

Στο Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε παραθέσει στοιχεία για την πορεία του χρέους τόσο στην υποθετική περίπτωση που τα μέτρα δεν περνούσαν, όσο και με βάση την επίδραση που εκείνα θα είχαν, εφόσον εφαρμοστούν.

Ας δούμε τους αριθμούς:


-Αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριζε στη Βουλή ότι το χρέος φέτος θα έφτανε το 161% του ΑΕΠ φέτος και το 175% το 2012, ενώ στη συνέχεια θα ανέβαινε ακόμη περισσότερο.

-Ο ίδιος επιχειρηματολογούσε υπέρ των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι με αυτά το χρέος θα έφτανε φέτος στο 155% και του χρόνου στο 160% περίπου, προβλέποντας ότι θα ξαναγύριζε το 2015 στα επίπεδα του ...2010.

-Μόλις προ ημερών, ο εκ των βασικών του συνομιλητών όλον αυτόν τον 1,5 χρόνο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα κ. Πολ Τόμσεν δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία του χρέους ΜΕΤΑ τα μέτρα που περιέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Μεσοπρόθεσμο. Τι βλέπει το ΔΝΤ; Χρέος στο 166% του ΑΕΠ φέτος και στο 172% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή στα επίπεδα που ο πρώην “τσάρος” της οικονομίας υποστήριζε ότι θα κινηθεί το χρέος αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα!

-Ίσως τα ποσοστά να μην σας λένε κάτι – αν και εύκολα γίνεται αντιληπτό πως σημαίνουν ότι για κάθε 100 ευρώ που έχουμε στην τσέπη, χρωστάμε περίπου άλλα 170... Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει για φέτος ΑΕΠ στα 227 δισ. περίπου και για του χρόνου στα 228 δισ. περίπου, αντιλαμβάνεστε πόσο έξω πέφτει ο κ. Παπακωνσταντίνου; 11% του ΑΕΠ φέτος, ήτοι 25 δισ. περίπου και 12% του ΑΕΠ το 2012, ήτοι 27 δισ. περίπου!

Δηλαδή, στην τρέχουσα διετία ...μόλις 52 δισεκατομμύρια ευρώ από τους υπολογισμούς που χρησιμοποίησε για να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν το Σχέδιο...

Το μέγεθος της απάτης είναι απίστευτο, εκτός εάν ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου προτιμά να αποδίδει αυτή τη ...μικρή απόκλιση στην τραγική αστοχία που τον χαρακτήρισε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στον θώκο του υπ. Οικονομικών!

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος οφείλει απαντήσεις στον ελληνικό λαό για το πώς θα “βγουν” αυτά τα 52 δισεκατομμύρια, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου και οι εταίροι μας να μας δώσουν τόσο τις εναπομείνασες δόσεις του πρώτου δανείου όσο και τη νέα βοήθεια, προκειμένου η χώρα να μην χρεοκοπήσει...
http://www.protothema.gr/files/1/2011/07/15/diagrammmaaa2.jpg
Read more...

Έρχονται τα φρουτάκια με 35.000 άδειες και μέσω διαδικτύου


newpost.gr
Έρχονται τα φρουτάκια με 35.000 άδειες και μέσω διαδικτύου
Άδειες για 35.000 παιγνιομηχανήματα σε όλη τη χώρα και 15- 20 άδειες, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχήματος μέσω διαδικτύου, θα χορηγήσει το Δημόσιο, στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ο παίκτης πρέπει να έχει ατομική κάρτα, μέσω της οποίας θα εξακριβώνονται η ηλικία, ο ΑΦΜ, οι χρηματικές ροές, ο χρόνος συμμετοχής, τα ενδεχόμενα μέγιστα ποσά ανά ημέρα ή μήνα και όλα τα αναγκαία στοιχεία αυτοπροστασίας των παικτών. Παράλληλα, θα διευκολύνεται ό έλεγχος των αδειούχων και των παρόχων.

Στις διατάξεις προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Οι διοικητικές κυρώσεις θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2 εκατ. ευρώ, χωρίς το δικαίωμα αναστολής σε περίπτωση προσφυγής. Παράλληλα, προβλέπεται και η σφράγιση του καταστήματος σε περιπτώσεις απουσίας της απαιτούμενης άδειας ή πιστοποίησης.

Στις ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 200.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ, ο τεχνικός εξοπλισμός και τα παιγνιομηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατάσχονται, και, μετά την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.

Read more...

Μέρκελ και ΕΚΤ φέρνουν κάλπες τον Σεπτέμβριο


newpost.gr
Μέρκελ και ΕΚΤ φέρνουν κάλπες τον Σεπτέμβριο
Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επανακάμπτουν στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Αιτία αποτελεί το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγούνται οι συνομιλίες για το νέο δάνειο της Ελλάδας αφού οι δύο βασικοί παίκτες (η Γερμανία και η ΕΚΤ) δεν φαίνεται να είναι σε θέση να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί ο δανεισμός της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Οι Γερμανοί έχουν στα χέρια τους μια απόφαση συνόδου κορυφής από τον περασμένο Δεκέμβρη, η οποία επισημοποιήθηκε στη σύνοδο του Μαρτίου και προβλέπει ρητά τη συμμετοχή των ιδιωτών στη νέα βοήθεια. Ωστόσο ως σήμερα κάθε τρόπος συμμετοχής που έχει προταθεί απειλείται να τιναχτεί στον αέρα από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Η ΕΚΤ πάλι έχει χαράξει κόκκινη γραμμή σε αυτό το σημείο, γιατί φοβάται ότι μια τέτοια εξέλιξη, όσο ελεγχόμενη και αν προσπαθήσουν να είναι, θα πυροδοτήσει γεγονότα που θα οδηγήσουν σε πραγματική χρεοκοπία και θα τινάξουν στον αέρα την ευρωζώνη. Την κόκκινη αυτή γραμμή την συνοδεύει με τον εκβιασμό, ότι δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία μια ώρα αρχύτερα.

Οι λύσεις που αντιπροτείνει η ΕΚΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τον μηχανισμό EFSF και εμμέσως πλην σαφώς, η αύξηση της συμβολής των χωρών της ΕΕ στο νέο δάνειο. Μια λύση χωρίς ιδιώτες όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να δεχτεί η κ. Μέρκελ και αν το κάνει, είναι πολύ πιθανό να πέσει η κυβέρνηση της, νωρίτερα από αυτήν του κ. Παπανδρέου.

Όπως πάντα σε τέτοιες διαφωνίες κορυφής, το πράγμα θα τραβήξει σε μάκρος. Ακόμα και συμβιβαστική λύση όμως να βρεθεί, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, θα τραβήξει σε μάκρος. Ο κίνδυνος είναι να περάσει ο Σεπτέμβρης και να μην υπάρχει συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη δανειοδότηση της Ελλάδας, κάτι που και ένα νέο θρίλερ με την 6η δόση θα προκαλέσει και θα ακυρώσει τις συνθήκες είτε για οικονομική βελτίωση, είτε ακόμα και για μια επιτυχημένη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου κινδυνεύει το Σεπτέμβρη να έχει πάρει όλο το κόστος του μεσοπρόθεσμου, να μην έχει τα οφέλη και να μην είναι σε θέση να το εφαρμόσει τόσο λόγω του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος όσο και λόγω της αυξανόμενης αντίδρασης του κόσμου στο εσωτερικό, ο οποίος έχει πια πεισθεί, ότι αυτή η συνταγή δεν βγαίνει και ότι υπάρχουν ευκολότερες λύσεις.

Έτσι παρά την δημοσκοπική της κατάρρευση και την διαφαινόμενη πλέον αυτοδυναμία Σαμαρά στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ της εξόδου και της ανάθεσης της διεξόδου στην κρίση του λαού. Ο κ. Βενιζέλος υπεννόησε κάτι τέτοιο, όταν είπε καμιά δέσμη μέτρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν η κοινωνία είναι αντίθετη. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης το συζητούν ανοικτά και λένε, ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στην Ευρώπη μέσα στον επόμενο μήνα, τότε καλύτερο είναι να τα παρατήσουν, η περαιτέρω προσπάθεια απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τα στελέχη αυτά μάλιστα αδιαφορούν πια και για το αν τους κατηγορήσουν ότι εγκαταλείπουν το πλοίο. Όταν τους το επισημαίνουν, απάντούν ότι ο κόσμος δεν θέλει αυτή την πολιτική και δεν γίνεται να του την επιβάλλουν, ειδικά όταν όλα είναι στον αέρα. Σημειώνουν μάλιστα ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κενό εξουσίας δεν θα υπάρξει: η ΝΔ θα έρθει αυτοδύναμη ώστε να επαναδιαπραγματευτεί μια διαφορετική λύση για τη χώρα. Μένει μόνο να πεισθεί ο κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το σκέφτεται...

Read more...

Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων τραπεζών

Στόχος η συνετή διαχείριση των κινδύνων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα
Αναλυτική ενημέρωση για τις αποδοχές των στελεχών τους θα παρέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Ρύθμιση που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να καταστεί ακόμη πιο αυστηρή η εποπτεία τους.

Με την εν λόγω διάταξη θεσπίζεται ρητά η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να θεσμοθετούν και να εφαρμόζουν πολιτικές και πρακτικές αποδοχών, οι οποίες να είναι συνεπείς και να προωθούν την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν.

Σκοπός είναι να διασφαλιστεί περαιτέρω η χρηστή και συνετή διαχείριση του πιστωτικού ιδρύματος και να ληφθεί μέριμνα, αφενός μεν για τα ενδεχομένως επιζήμια αποτελέσματα εσφαλμένων τρόπων υπολογισμού των αποδοχών στη συνετή διαχείριση των κινδύνων, αφετέρου δε, για τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων από μεμονωμένα άτομα.

Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια αναφορικά με τις πρακτικές αποδοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων καθιερώνεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να παρέχουν τη σχετική με αυτές πληροφόρηση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πληροφόρηση αυτή θα χρησιμοποιείται για σκοπούς συγκριτικής αξιολόγησης των τάσεων στις αποδοχές σύμφωνα με τις ποσοτικού και ποιοτικού χαρακτήρα κατηγορίες της απαιτούμενης πληροφόρησης, την οποία θα δημοσιεύουν τα πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του παρόντος νόμου και των κανονιστικών διατάξεων που απορρέουν από αυτόν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή τα στοιχεία αυτά προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή αντίστοιχων συμπερασμάτων για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1.1.2011 λόγω ρητής επιταγής της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επικίνδυνη για το ευρώ η ελληνική κρίση δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ζητεί το Ifo


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ εξέφρασε εκ νέου ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), με έδρα το Μόναχο Χανς Βέρνερ Ζιν.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο γερμανικό PNP ο Ζιν δήλωσε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δεκαετή «ασθένεια» επιχειρώντας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, μέσω της μείωσης των μισθών και των τιμών.

«Η επιστροφή στο παλαιό της νόμισμα, τη δραχμή, θα ήταν μια πιο εύκολη διαδρομή για την Ελλάδα», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ο Ζιν, ο οποίος επανειλημμένα έχει υποστηρίζει πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να ζητήσει να λάβει «άδεια εξόδου» από τη ζώνη του ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung δήλωσε πως η ελληνική κρίση θέτει πλέον σε κίνδυνο το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της.

«Η κρίση εμπιστοσύνης που παρακινήθηκε από την Ελλάδα θέτει πλέον σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του. Ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με πειστικό τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ...ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ...


Από το: karxarias
Για την βοήθεια που μας προσέφερε...ο Πούτιν, αλλά δε του άρεσε του Γιωργάκη και κατέφυγε στο ΔΝΤ, και τους...αναποφάσιστους Ευρωπαίους ηγέτες έκανε λόγο ο Γ.Παπαγιάννης στο "Αποκαλυπτικό Δελτίο" του Extra 3. Μάλιστα η πλάκα είναι ότι η 20λεπτη συνάντηση, που είχε γίνει αναλώθηκε σε αναλύσεις του Γ.Α.Παπανδρέου, σχετικά με οικολογικά προβλήματα...
πράγμα που εξόργισε τον Πούτιν που έδινε 25 δισ ευρώ ως βοήθεια. Λέτε να μην έγινε για αυτο το λόγο ο...αγωγός Μπουρκάς- Αλεξανδρούπολη
Read more...