Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Την Πέμπτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους

Εν μέσω διαφωνιών

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, εν μέσω συνεχιζόμενων διαφωνιών για την λύση στο ελληνικό πρόβλημα και ειδικά στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο.

Όπως σημειώνει ο κ. Ρομπάι στην ατζέντα των συνομιλιών της έκτακτης συνόδου θα τεθούν «η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος».

Αρχικά, ο κ. Ρομπάι σκόπευε να συγκαλέσει την έκτακτη σύνοδο σήμερα, Παρασκευή, αλλά οι διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, απέτρεψαν την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού.

Η σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ενδεχομένως να είναι ένα θετικό σημάδι, δεδομένου ότι η Γερμανία μέχρι σήμερα επέμενε ότι δεν βλέπει λόγο να γίνει συνάντηση κορυφής προτού διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συμμετέχει στη Σύνοδο, ενώ εξέφρασε την «υπόθεση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι ο κ. Ρομπάι συγκάλεσε τη συνάντηση κορυφής την Πέμπτη «επειδή αναμένει να έχει υπάρξει μέχρι τότε μία λύση στο ελληνικό ζήτημα».

Η Γερμανία εμφανίζεται αμετακίνητη κατά της λύσης του ευρωομολόγου, το οποίο θεωρεί ότι θα αποτελούσε ισχυρό αντικίνητρο για να εξυγιάνουν τα υπερχρεωμένα κράτη τα δημοσιονομικά τους. Εντούτοις, το Βερολίνο δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι «η κρίση εμπιστοσύνης που ξεκίνησε από την Ελλάδα, απειλεί τώρα το ευρώ συνολικά» και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».

Λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας εξεύρεσης λύσης το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων σημείωνε αύξηση 44 μονάδων βάσης στις 2.400. Αύξηση σημείωναν επίσης τα CDS της Πορτογαλίας στις 1.128 μονάδες, της Ιρλανδίας στις 1.106 μονάδες, της Ιταλίας στις 303 μονάδες και της Ισπανίας στις 340 μονάδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, ζήτησε «μια μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και προειδοποίησε τη Ευρώπη ότι αργεί πολύ να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα, δεδομένου του εντεινόμενου κινδύνου για μετάδοση της κρίσης.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αυστηρών τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στα τεστ ακραίων καταστάσεων υποβλήθηκαν 90 τραπεζικοί όμιλοι από 20 χώρες, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των οποίων εκπροσωπούν το 65% του τραπεζικού κλάδου. Από αυτούς 8 βρέθηκαν κάτω από το όριο κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν όλες τα stress test με επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και δράσεις που έλαβαν ή ανακοίνωσαν μετά τις 30 Απριλίου 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: