Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ανά 1.000 κατοίκους ένα φαρμακείο Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την υγεία


tanea.grΤα πέντε επίμαχα σημεία για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Το «πακέτο» μέτρων για το άνοιγμα του κλάδου είχε οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες σε μετωπική σύγκρουση τις δύο πλευρές, με τους φαρμακοποιούς να έχουν εξαγγείλει μπαράζ κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες αναφέρει για το επάγγελμα του φαρμακοποιού:

1. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, πουεξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια.

Οι Έλληνες ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε., που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος και οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για ρητά προβλεπόμενα αδικήματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα.

2. Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης και το Σάββατο. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ρυθμίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης αυτής. Κάθε φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει ετησίως πίνακες, υποχρεωτικής εφαρμογής, διημέρευσης κατά τις μέρες των αργιών και διανυκτέρευσης καθημερινά των φαρμακείων της περιοχής ευθύνης του.

3. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια, καθορίζεται η ακόλουθη αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους των δήμων και των δημοτικών κοινοτήτων, όπως αναφέρονται στο ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄): Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μέχρι χίλιους (1000) κατοίκους επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου.

Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό χιλίων ένα (1001) και άνω κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου ανά χίλιους (1000) κατοίκους. Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή.

4. Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.

5. Ανά τρείς βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός (1) πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

6. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακεία. Τα κατά την παρούσα διάταξη συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.

Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Εάν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο ή αποθάνει ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του και στον παραμένοντα φαρμακοποιό χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου.

Ειδικά στην περίπτωση παραίτησης του ως άνω φαρμακοποιού, αυτός δύναται να ιδρύσει στο μέλλον νέο φαρμακείο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.



Ολόκληρο το σχέδιο νόμου
Αιτιολογική έκθεση


Read more...

Μετά την παραγραφή για το Βατοπέδι Αλλαγές συμβολικού χαρακτήρα στο νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών


Συμβολικές αλλαγές στο νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, λίγη ώρα μετά την ομόφωνη απόφαση για την παραγραφή των αδικημάτων στην υπόθεση Βατοπεδίου. «Εξαντλούμε κάθε περιθώριο που μας αφήνει η υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, για την παραγραφή των αδικημάτων όσων εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του νόμου περί Περί Ευθύνης Υπουργών, θα προβλέπεται ό,τι προβλέπεται και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Εν τούτοις η αλλαγή αυτή προσκρούει στην σχετική διάταξη του Συντάγματος.

Προβλέπεται επίσης η παρακράτηση ποσών που αφορούν ζημιά προς το δημόσιο καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορούμενων.

Επίσης θα μπορούν να μπαίνουν περιορισμοί στους κατηγορούμενος όπως για παράδειγμα η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίζει φοβικά και αμυντικά το νομικό πλαίσιο». Εκφράζοντας εμμέσως επιφυλάξεις για τις αλλαγές, ο κύριος Βενιζέλος παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει χώρα στον προηγμένο δυτικό κόσμο όπου πολιτικά πρόσωπα παραπέμπονται ευθέως στους φυσικούς δικαστές». Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε επίσης ότι δεν φταίει ο νόμος αλλά αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών η διερεύνηση ακολουθεί τα εξής στάδια: Δικαιοσύνη, Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, παραπομπή σε δικαστικό Συμβούλιο και ακολούθως παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο।

.tanea.gr

Read more...

Τι αλλαγές φέρνει-Πότε ισχύει «Τομή το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα»


Το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για συμβολαιογράφους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές και φαρμακοποιούς. Το σχέδιο νόμου τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση και θα ισχύσει τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή του.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πραγματική τομή» και παράλληλα ανακοίνωσε πως προβλέπεται και οριζόντια άρση όλων των περιορισμών.

Ο ίδιος στο εισαγωγικό σημείωμα του κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «ανοίγουν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες, ώστε να βρουν το χώρο τους και το δρόμο τους στην αγορά, δημιουργούνται προϋποθέσεις για να μειωθεί δραστικά το κόστος κάποιων – αναγκαίων – υπηρεσιών προς τους πολίτες και να αυξηθεί η ποιότητα σε μια σειρά από υπηρεσίες».

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο νόμου και την εισηγητική έκθεση

Οι περιορισμοί που αίρονται είναι:

- Περιορισμοί σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης για την άσκηση επαγγέλματος και τον αριθμό των διαθέσιμων αδειών.

- Περιορισμοί ως προς τις τιμές των υπηρεσιών ή των ελάχιστων αμοιβών.

- Γεωγραφικοί περιορισμοί για την άσκηση επαγγέλματος.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με την προτεινόμενη νομοθεσία, στην πράξη αντιστρέφεται η λογική που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».

- Ο κανόνας γίνεται η ελεύθερη άσκηση ενός επαγγέλματος εκτός και αν επιβάλλεται η διατήρηση περιορισμών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

- Καταργούνται συγκεκριμένοι περιορισμοί που ισχύουν για τα επαγγέλματα που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, δηλ. του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, των μηχανικών/αρχιτεκτόνων και των ορκωτών ελεγκτών.

Γενική ρύθμιση

Στο γενικό μέρος του νομοσχεδίου καταργούνται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων. Ειδικότερα καταργούνται:

- Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια, numerus clausus)

- Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά τη ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής

- Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος

- Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων

- Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων

- Η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή

- Οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο

- Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών

- Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος

Οι ανωτέρω περιορισμοί και απαιτήσεις καταργούνται 4 μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου, εκτός αν, μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και ο περιορισμός που διατηρείται είναι πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για τη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος (αρχή αναλογικότητας).

Η γενική ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα εκτός από αυτά, για τα οποία προβλέπονται (ή έχουν προβλεφθεί αλλού) ειδικές ρυθμίσεις για την άρση περιορισμών με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Ειδικές ρυθμίσεις

Συμβολαιογράφοι

Οι Συμβολαιογράφοι – κατά το Σύνταγμα – είναι δημόσιοι λειτουργοί, ασκούν δημόσια εξουσία και απολαύουν της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας. Συνεπώς η αμοιβή τους καθορίζεται υποχρεωτικά με νόμο.

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής και για τις περιπτώσεις που η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής υπερβαίνει ένα καθοριζόμενο με Προεδρικό Διάταγμα όριο, η αναλογική αμοιβή παύει να είναι υποχρεωτική και μπορεί να συμφωνείται μικρότερη αμοιβή του Συμβολαιογράφου.

Δικηγόροι

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

- Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας: κάθε δικηγόρος μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιοδήποτε δικαστήριο της Χώρας.

- Καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από το Δικηγορικό Σύλλογο. Η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία. Υποχρεούται να προκαταβάλλει ο ίδιος (όχι ο πελάτης του) τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις υπέρ Ασφαλιστικών Ταμείων και τρίτων στον Δικηγορικό Σύλλογο.

- Προκειμένου να υπολογίζονται και να εισπράττονται οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων, διατηρούνται τα ποσά, που ορίζονται σήμερα ως «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά όμως αναφοράς, επί των οποίων υπολογίζονται και εισπράττονται οι εισφορές.

- Προκειμένου να επιδικάζονται οι δικαστικές δαπάνες, καθώς και οι αμοιβές των δικηγόρων όταν ελλείπει έγκυρη έγγραφη συμφωνία ή όταν διορίζονται από το δικαστήριο για να συνδράμουν πολίτες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, διατηρούνται ως «νόμιμες» αμοιβές (όχι ως «ελάχιστες») τα σημερινά ποσά των αμοιβών για τις δικαστικές πράξεις μόνον (όχι για τις εξώδικες εργασίες).

Νόμιμοι ελεγκτές (ορκωτοί λογιστές)

Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.

Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για αρχιτέκτονες και μηχανικούς προβλέπονται:

Ιδιωτικά έργα

- Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές

- Καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ.

- Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίοι σήμερα παρακρατούνται από το ΤΕΕ και αποδίδονται, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς όμως μόνο, για τον υπολογισμό των κρατήσεων. Ο Μηχανικός οφείλει να τις καταβάλλει στο ΤΕΕ.

- Τα ίδια ποσά διατηρούνται ως «νόμιμες αμοιβές» για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας, προκειμένου τα Δικαστήρια να προσδιορίσουν την εύλογη και δίκαιη αμοιβή των Μηχανικών.

Μελέτες δημοσίων έργων

- Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.

- Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος।

tanea.gr

Read more...

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "TO KAΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ"


Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, όπως προανήγγειλε μέσω του Βήμα 99,5 ο Ανδρέας Λοβέρδος...


Μιλώντας στον σταθμό, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως τον Μάρτιο θα λειτουργήσει το σύστημα μηχανογράφησης σε νοσοκομεία και αποθήκες φαρμάκων και υλικών, ενώ σημείωσε ότι με τις αλλαγές που προωθούνται στον τομέα ευθύνης του θα εξοικονομηθούν το 2011 περί το 1,4 δισ. ευρώ.

«Είμαστε 'τρίτος' κόσμος καραμπινάτος» δήλωσε, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε σε τρεις ημερομηνίες-σταθμούς, που θα κρίνουν τη αναδιοργάνωση του τομέα της Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο «που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία νέα ημέρα στην Υγεία» και του οποίου οι πρόνοιες δεν προβάλλονται γιατί η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα των φαρμακείων.

Επίσης, στο τέλος Μαρτίου θα λειτουργήσει το ψηφιοποιημένο σύστημα μηχανογράφησης στα νοσοκομεία και τις αποθήκες φαρμάκων και υλικών, ενώ στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος και θα ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

«Είμαστε 'τρίτος' κόσμος καραμπινάτος» δήλωσε, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Έπρεπε να έρθει το ΔΝΤ για να μας πει τι πρέπει να γίνει;».

«Δεν ήθελε το στραβό μας το κεφάλι. Η νοοτροπία μας» να αλλάξουν τα πράγματα, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η διαφθορά στο χώρο της Υγείας είναι παράγωγο της διοικητικής ακαταστασίας και της κακοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι προωθούμενες αλλαγές στον τομέα ευθύνης του θα εξοικονομήσουν το 2011 κονδύλια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο υπουργός είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές (δημοτική αστυνομία), τους ελεγκτές της Επιθεώρησης Υγείας, και από επιθεωρητές εργασίας, στο πλαίσιο των ελέγχων της υγιεινής στα καταστήματα.

«Κάθε εβδομάδα θα δίνω στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων και θα καταδεικνύω ποιος δεν ελέγχει, ποιος κάνει τον καλό στους δημότες» υπογράμμισε.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι από τον Οκτώβριο είχε ζητήσει σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών για το θέμα της εφαρμογής του νόμου, αλλά τελικά η συνάντηση έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Read more...

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΩ"!...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΑΡΟ
ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Ο Κώστας Καραμανλής φαίνεται να έχει αποφασίσει την αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή. Οι μέχρι τώρα προτροπές των στενών συνεργατών του για ενεργοποίηση του δεν έχουν πιάσει τόπο. Αρνείται πεισματικά να επανέλθει στην ενεργό πολιτική...
δράση δηλώνοντας σε όσους τον προτρέπουν ότι είναι πλήρως απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισαν και του φέρθηκαν μετά την πτώση!
Οι παρακλήσεις και “γονυκλισίες” Παυλόπουλου και Αντώναρου δεν βρίσκουν ανταπόκριση αφού ο πρώην Πρωθυπουργός τους ξεκαθάρισε την θέση του και την απόφαση του να απέχει από την σύνθεση της προσεχούς Βουλής.
Παράλληλα ο κ। Καραμανλής φαίνεται να συνομίλησε με τον Α. Σαμαρά στον οποίο ανακοίνωσε τις αποφάσεις του αλλά του διατύπωσε και τις όποιες ενστάσεις του σχετικά με τον τρόπο που φέρεται ο σημερινός πρόεδρος σε πρώην κορυφαίους Υπουργούς, αλλά και για την αλλαγή του σήματος του κόμματος! Το ρεπορτάζ έχει συνέχεια...
http://fimotro.blogspot.com/2011/01/blog-post_9294.html
Read more...

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και του Δήμου Αθηναίων για κατάσχεση προϊόντων-«μαϊμού»

Παρουσία και του ΣΔΟΕ

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι επιχείρηση της αστυνομίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το ΣΔΟΕ με στόχο την κατάσχεση προϊόντων παραεμπορίου σε οκταώροφο κτίριο στην Ομόνοια.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου (στην οδό Πειραιώς) χρησιμοποιείται για αποθήκευση προϊόντων-«μαϊμού».

Ήδη, τα συνεργεία πραγματοποιούν καταμέτρηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραδίδεται την Πέμπτη στην κυκλοφορία το τμήμα του ΗΣΑΠ Ειρήνη - Κηφισιά

Μετά από εβδομάδες εργασιών

Συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας το τμήμα Μοναστηράκι - Αττική
Συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας το τμήμα Μοναστηράκι - Αττική (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Παραδίδεται την Πέμπτη στην κυκλοφορία το τμήμα του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου από το σταθμό Ειρήνης μέχρι την Κηφισιά, που είχε διακοπεί εδώ και μερικές εβδομάδες, εξαιτίας των έργων ανακαίνισης της γραμμής.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΗΣΑΠ από την Πέμπτη επαναλειτουργεί στην άνοδο και στην κάθοδο ο σταθμός ΚΑΤ.

Συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας το τμήμα Μοναστηράκι - Αττική.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σταματά η Γερμανία την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

Για τους επόμενους 12 μήνες

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20090817/engine/assets_LARGE_t_942_143325_type11586.jpgΤην απόφαση να σταματήσει για 12 μήνες την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα έλαβε η Γερμανία, απόφαση που τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι η απόφαση «θα ισχύσει για ένα χρόνο, επειδή εκτιμάται ότι στο διάστημα αυτό θα καταστεί δυνατό να επιτευχθούν ουσιαστικές βελτιώσεις στην Ελλάδα».

Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία η Ισλανδία και η Νορβηγία.

Το 2010, ο αριθμός των προς επαναπροώθηση προσφύγων (από τη Γερμανία) είχε φτάσει τους 2.458, αλλά μόνον 55 εξ αυτών παραδόθηκαν στην Ελλάδα.

Σε 1.281 περιπτώσεις η διαδικασία χορήγησης ασύλου διεκπεραιώθηκε στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιποι προσέφυγαν στα γερμανικά δικαστήρια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στρατός για τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη

Ριζική λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής


http://img.protothema.gr/3DE0078678A460A3714C8D09767D9B25.jpg
Αν δείτε στις γειτονιές και τα σοκάκια της Θεσσαλονίκης στρατιωτικά αυτοκίνητα, μην τρομάξετε. Δεν έχουμε ανατροπή του καθεστώτος...

Όπως μεταδίδει το Salonica Press News, ο νέος δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, βλέποντας το πρόβλημα με τα σκουπίδια να γιγαντώνεται, πήρε την απόφαση να ζητήσει τη βοήθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να του προμηθεύσει οχήματα για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.spnews.gr

Read more...

4 + 4 πρώην υπουργοί παραπέμπονται για τη Siemens

“Κλειδώνει” το πόρισμα της εξεταστικής


http://img.protothema.gr/C76DBFC76CED2E65EECCE07729E458E2.jpg
“Κλειδώνει” το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens στον αριθμό οκτώ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της επιτροπής οκτώ θα είναι οι πρώην υπουργοί (4 από το ΠΑΣΟΚ και 4 από την ΝΔ) για τους οποίους θα ζητηθεί περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή. Τα πολιτικά πρόσωπα που θα παραπεμφθούν είναι τα εξής: Τάσος Μαντέλης, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης και Χρίστος Βερελής από το ΠΑΣΟΚ και Χρίστος Μαρκογιαννάκης, Μιχάλης Λιάπης, Γιώργος Βουλγαράκης και Γιώργος Αλογοσκούφης από την ΝΔ. Βέβαια, όπως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής ενδεχομένως να υπάρξουν και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείουν να συμπεριληφθούν στην λίστα των παραπεμφθέντων και άλλα πολιτικά πρόσωπα κυρίως για τις ευθύνες που προκύπτουν από την φυγή των κ.κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα. Πάντως, έως αυτή την ώρα τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πραγματοποιούν συνεχείς διαβουλεύσεις.

Να σημειωθεί επίσης πως με δηλώσεις τους οι κ.κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) θα καταψηφίσουν το κείμενο των πραγματικών περιστατικών που τους μοίρασε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σήφης Βαλυράκης.
Read more...

Πόλεμος νεύρων ανάμεσα σε Μαξίμου και Πάγκαλο

Σε «ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης» ο αντιπρόεδρος


http://img.protothema.gr/
Δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να ανεχθεί τις συμπεριφορές του Θεόδωρου Πάγκαλου η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη νέα γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, για την οποία έχει δώσει την έγκρισή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος έχει μπει από το πρωθυπουργικό επιτελείο σε «ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης», καθώς εκτιμάται πλέον βασίμως ότι πολλές από τις κινήσεις και δηλώσεις, αλλά και η εν γένει παρουσία του βλάπτει σοβαρά το κυβερνητικό έργο. Το Μαξίμου θέλει πάση θυσία να διαχωρίσει τη θέση του από το στίγμα, που αφήνει κάθε φορά ο κ. Πάγκαλος και αυτή την περίοδο έχει βρεθεί ως πλέον πρόσφορη μέθοδος η δημόσια διαφοροποίηση από τις δηλώσεις του και η αποδοκιμασία του, καθώς δεν υπάρχει, φαίνεται, η δυνατότητα της απομάκρυνσης.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δύο ημέρες ο κ. Πάγκαλος δέχθηκε δύο αποδοκιμασίες, επίσημες και αδιαμφισβήτητες, από την κυβέρνηση. Η πρώτη ήταν από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ο οποίος χαρακτήρισε τους δημόσιους υπαλλήλους «κλειδί» για τις αλλαγές, που προωθούνται – σε αντιδιαστολή με τους χαρακτηρισμούς κοπρίτες και τεμπέληδες, που έχει χρησιμοποιήσει ο αντιπρόεδρος. Και η δεύτερη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, που απέρριψε την άποψη του κ. Πάγκαλου για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς τη προσωπική πολιτική άποψη του αντιπροέδρου!

Πάντως στην κυβέρνηση έχουν εκπλαγεί με το πώς ο κ. Πάγκαλος επιστρατεύει τη στήριξη κάποιων μέσων για να τον βοηθήσουν στις δύσκολες ώρες του. Και εντυπωσιάζονται με τις διασυνδέσεις (ή τις διαπλοκές), που, όπως ομολογούν, διαθέτει ο αντιπρόεδρος, σε αντίθεση με το μέσο κυβερνητικό στέλεχος.

Σήμερα Υπουργικό

Για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων θα συζητήσει σήμερα στις 4 το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ως το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για την έγκριση της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, το Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο θα περιγράφει τις κατηγορίες των φραγμών που πρέπει να αρθούν και θα δίνεται χρονικό περιθώριο, ώστε το κάθε υπουργείο να καθορίσει με υπουργικές αποφάσεις τις λεπτομέρειες για τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Read more...

Η Μονή Εμμαούς, η Marfin και τα δάνεια σε “φαντάσματα”...



Αρχές του περασμένου Μάρτη, ένα φορτηγό μετέφερε 23 μεγάλα χαρτοκιβώτια από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) της Θεσσαλονίκης στην Εισαγγελεία Θεσσαλονίκης.
Στα 23 χαρτοκιβώτια υπήρχαν εκατοντάδες έγγραφα συμβολαίων και δανειοδοτήσεων από τη Marfin προς την Ιερά Μονή Εμμαούς, για αγορά από την τελευταία ακινήτων στην Βόρεια Ελλάδα, φορολογικές δηλώσεις κλπ.
Οι...
αγορές που εμφανίζονται στα επίσημα έγγραφα, φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί "στον αέρα", με δάνεια που είχαν δοθεί, χωρίς να καλύπτει η εμπορική αξία του ακινήτου, το ποσό του δανείου. Ήδη η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διερευνά την υπόθεση αυτή στην οποία εμπλέκονται η Μονή Εμμαούς, η τράπεζα Marfin και δεκάδες ιδιώτες, που είτε ήταν αχυράνθρωποι της Μονής, είτε δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς γινόταν!

Τα δάνεια που δίνονταν από τη Marfin στη Μονή Εμμαούς και στους αχυρανθρώπους της, χορηγούνταν με προσημείωση ακινήτων πολύ μικρότερης αξίας! Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποια τράπεζα σε ολόκληρο τον κόσμο δίνει δάνεια προσημειώνοντας ακίνητα που η εμπορική τους αξία είναι τουλάχιστον η μισή από το ύψος του δανείου και γιατί το κάνει αυτό; Τι έχει να κερδίσει, από την στιγμή που αν η Μονή δεν αποπληρώσει το δάνειο, θα μείνουν στην τράπεζα ακίνητα που δεν καλύπτουν σε καμμία περίπτωση τα λεφτά που έχει δανείσει!

Το newsbomb.gr σας παρουσιάζει σήμερα κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις των "θολών" δανείων της Marfin προς την Μονή Εμμαούς, όπως προκύπτουν από τις σχετικές μηνύσεις που έχουν γίνει. Είναι σαφές ότι για τα οριστικά συμπεράσματα, αναμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα δώσει απαντήσεις στους επενδυτές της τράπεζας και στους εμπλεκομένους.

Τα "θολά" δάνεια της Marfin στην Ι.Μονή Εμμαούς

Η MARFIN ΒΑΝΚ με την υπ' αριθμ. 3093/23.4.2007 Σύμβαση Μακροπρόθεσμου Δανείου και Προσθέτων Πράξεων, Τροποποιήσεων και παραρτημάτων χορήγησε στην Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δάνειο ποσού 35.000.000 €. Προέβη δε στην εγγραφή προσημειώσεων σε κάποια, όχι σε όλα ακίνητα που αναφέρονται στην μήνυση, δυνάμει της υπ' αριθμ. 56071Σ/16. 7 .2007 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό 2.830.000 € και της υπ' αριθμ. 67719Σ/24.9.2007 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό1.510.000 €.

Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που ανήκει όμιλο MARFIN POPULAR BΑΝΚ, με την υπ' αριθμ. 0040/5.2.2007 Σύμβαση Μακροπρόθεσμου Δανείου και Προσθέτων Πράξεων, Τροποποιήσεων και παραρτημάτων χορήγησε στην Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δάνειο ποσού 17.000.000 €. Προέβη δε στην εγγραφή προσημειώσεως σε ένα από τα ακίνητα που αναφέρεται στην μήνυση, δυνάμει της υπ' αριθμ. 15498Σ/6.3.2008 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό 2.257.750 €.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί, ότι κατά τον χρόνο υπογραφής των ανωτέρω συμβάσεων δανείου, η Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δεν είναι ακόμα ιδιοκτήτρια των συγκεκριμένων «κατασκευασμένων» ακινήτων, που αναφέρονται στην μήνυση, και που στην συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο των προσημειώσεων.

Περαιτέρω, και στις δύο περιπτώσεις οι αιτήσεις και οι δικαστικές αποφάσεις περί εγγραφής προσημειώσεως ακολουθούν μετά από χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών από την ίδια την σύναψη της συμβάσεως του δανείου, ενώ τα ποσά για τα οποία ζητείται η εγγραφή προσημειώσεως σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτουν το συνολικό ποσό του δανείου που χορηγείται με την σύμβαση.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν

Αν υποθέσουµε, ότι η εκταµίευση των δανείων από την MARFIN ΒΑΝΚ και την ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε χώρα (και µάλιστα ολόκληρο το ποσό), χωρίς άλλη εµπράγµατη εξασφάλιση ή άλλης µορφής εγγύηση από την Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ υπέρ των δύο Τραπεζών (πλην όσων αναφέρονται στην μήνυση), τότε καθίσταται σαφές ότι:

(α) Οι δύο Τράπεζες εν γνώσει τους χορήγησαν δάνεια ποσού 35.000.000 ευρώ και 17.000.000 ευρώ αντίστοιχα, σε ακίνητα (όχι και τόσο «καθαρά»), και δεν φρόντισαν να λάβουν καµία πραγµατική εξασφάλιση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να διερευνηθεί για ποιο λόγο και µε ποιο σκοπό προέβησαν οι δύο Τράπεζες στην χορήγηση των δανείων αυτών.

(β) Τα ακίνητα αυτά και η «αξία» τους φαίνεται να «κατασκευάσθηκαν» εν όψει της χορήγησης των δύο αυτών δανείων.

(γ) Με την επιφύλαξη, ότι η Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δεν προέβη σε «εµφανείς» πράξεις εκµετάλλευσης και επένδυσης των χρηµατικών ποσών των δύο δανείων (π.χ. αγορά µεγάλων ακινήτων), που να εξακολουθούν να «σώζονται» έως και σήµερα, τότε τα «ίχνη» των ποσών αυτών µετά την εκταµίευση και πληρωµή τους προς την Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ ουσιαστικά «χάνονται».
www.newsbomb.gr



Read more...

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΔΗΜΑΡΑ


Νέα πολιτική κίνηση θα κάνει την εμφάνισή της σήμερα Τετάρτη 19/01, στις 14:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΑ, με ιδρυτικά στελέχη τους Ανεξάρτητους Βουλευτές Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Δημαρά. Η νέα πολιτική κίνηση θα παρουσιάσει...
επίσημα τους στόχους και τις θέσεις της ενώ θα ανακοινωθεί το όνομά της, την Τετάρτη 19/01, στις 14:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΑ. Ιδρυτικά στελέχη της είναι οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαρά που προέρχονται από τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος, του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο Βουλευτές μετά την όχι και τόσο καλή πορεία τους στις περασμένες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και τις απόψεις τους για να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό συνδυασμό.
Read more...

ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ SOS ΤΗΣ ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δεκάδες αλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις και μια σειρά από αυστηρές υποχρεώσεις για μισθωτούς και ελεύθερους...
επαγγελματίες.

Oδηγίες για τη «λύση» στο σταυρόλεξο της νέας δήλωσης θα δίνει το βιβλιαράκι της Εφορίας που θα συνοδεύει το έντυπο, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη ο χρόνος για το ραντεβού των 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων με την εφορία, τη νέα ενιαία κλίμακα και τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια βάσει των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010, μετρά αντίστροφα.

Προς το τέλος της εβδομάδας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να αποστέλλει τους πρώτους φακέλους μαζί με το νέο έντυπο της εφορίας για τη συμπλήρωση των δηλώσεων. Στο νέο έντυπο Ε1, οι φορολογούμενοι καλούνται να αποτυπώσουν τα εισοδήματά τους με τρόπο ώστε να φορολογηθούν με βάση τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια, να καταγράψουν για πρώτη φορά αν έχουν ακίνητα και καταθέσεις στο εξωτερικό, τυχόν επαναπατριζόμενα κεφάλαια, ποσά που δαπάνησαν για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και οικιακούς βοηθούς, ενώ επιχειρείται επίσης για πρώτη φορά η καταγραφή όσων ελεύθερων επαγγελματιών υπέπεσαν πέρυσι σε φορο-παραβάσεις.

Οι προθεσμίες
Σύμφωνα με το βιβλιαράκι της Εφορίας, πρώτοι στο ραντεβού με την εφορία θα προσέλθουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έχοντες ατομικές και εμπορικές επιχειρήσεις με βιβλία α΄ και β΄ κατηγορίας, που καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μεταξύ 1-16 Μαρτίου (οι ίδιες ημερομηνίες αφορούν και τους έχοντες εισοδήματα μόνο από ενοίκια). Ακολουθούν στο διάστημα 1-15 Απριλίου όσοι δηλώνουν μεταξύ άλλων και γεωργικό εισόδημα, μετά σειρά έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας (18 Απριλίου- 4 Μαΐου), και όσοι έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρείες με βιβλία β΄ και γ΄ κατηγορίας (2-16 Μαΐου). Οσον αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μεταξύ 3-31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Ηλεκτρονική υποβολή
Σημειωτέον ότι από φέτος έρχεται το τέλος των παραδοσιακών δηλώσεων. Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω λογιστών μπορούν ακόμη να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε άλλη μορφή πλην της ηλεκτρονικής. Ολοι οι επιτηδευματίες που έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, και κάθε άλλος που υποβάλλει τη δήλωσή του μέσω λογιστή, θα πρέπει να την αποστέλλει πλέον ηλεκτρονικά. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, οι αποδείξεις και τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Εξαιρούνται από την υποβολή δήλωσης μόνον όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, εφόσον αυτό προκύπτει αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. της κατοικίας του, του αυτοκίνητου κ.λπ.). Αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα που προκύπτει για παράδειγμα από σύνταξη, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση ακόμη και αν το εισόδημά του με βάση τις δαπάνες διαβίωσης είναι μέχρι 6.000 ευρώ.

Οι κωδικοί SΟS
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τις βασικές αλλαγές του εντύπου, το πλήρες κείμενο του οποίου βρίσκεται στη διεύθυνση http://www. minfin. gr/contentapi/betacms/repository/minfin/binaryChann el/banner-forolΟdig2011/content.

●Καθιερώνεται νέος κωδικός στην πρώτη σελίδα του εντύπου (πίνακας 2), στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό, με ένα «ναι» ή ένα «όχι» (κωδικός 029). ●Επίσης, στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2), προστέθηκε κωδικός που πρέπει να συμπληρωθεί από όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Κι αυτό διότι αν η παράβαση (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρισή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε καθεμία περίπτωση ξεχωριστά το ποσό των 1.200 ευρώ, τότε ο επαγγελματίας χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (κωδικός 021).

●Απαλλάσσονται του φόρου για τρία χρόνια και για καθαρά κέρδη ώς 30.000 ευρώ όσοι επιτηδευματίες ξεκίνησαν νέα επιχείρηση μέσα στο 2010 και είναι κάτω των 35 ετών (κωδικός 019).

●Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους για 2 συνεχή οικονομικά έτη, αλλά δεν έκαναν στο διάστημα αυτό απολύσεις (κωδικός 025).

●Νέος είναι και ο κωδικός, όπου ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν είναι δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κωδικός 027), όπως επίσης και εκείνος στον οποίο καλείται να απαντήσει αν είναι συνταξιούχος κι έχει γεννηθεί πριν από το 1945 (κωδικός 013). Κι αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση έχει μείωση τεκμηρίου. ●Εχουν προστεθεί κωδικοί (317-318) όπου πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές καθώς και άλλες κατηγορίες που μέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς όπως π.χ. τα επιδόματα των ανέργων. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος, όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

Ποσά που μειώνουν τη δαπάνη
●Νέοι είναι και οι κωδικοί 783-784 όπου θα αναγραφούν τα ποσά που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα και φορολογήθηκαν με 5% (στον πίνακα με τα ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη).

Τα ποσά αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν στον φορολογούμενο για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

●Επίσης, οι νέοι κωδικοί 661- 662 συμπληρώνονται από όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Το επίδομα αυτό εφόσον δηλωθεί λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

●Καθιερώνονται επίσης νέοι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τα καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από ατομική αγροτουριστική επιχείρηση μέχρι 10 δωματίων και το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα.

●Νέοι είναι και οι κωδικοί για το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται (ως κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ.), εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και ξεκίνησαν να ανασκευάζονται από τις 23 Απριλίου 2010.

Read more...

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΗΛΩΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Με τη φράση «αυτό το νομοσχέδιο δεν περνάει», νέα ανταρσία κατά της κυβέρνησης καταγράφηκε χθες, με τους πράσινους βουλευτές να δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα καταψηφίσουν το ν/σ της κ. Τίνας Μπιρμπίλη για την προστασία της...
βιοποικιλότητας, αν δεν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές. Ενδεικτικό του κλίματος στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η υπουργός δέχθηκε ακόμη ειρωνείες του τύπου «άλλο είναι η οικολογία και άλλο η... οικολαγνεία», ενώ παρά την αναδίπλωσή της -αποδεχόμενη στις περιοχές Natura να μπορούν να αξιοποιούνται προς δόμηση τα οικόπεδα των 4 στρεμμάτων και όχι των 10 όπως αρχικώς εισηγήθηκε-αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να εγκρίνουν ούτε τις «διορθώσεις» της. Το παράδοξο είναι ότι η κ. Μπιρμπίλη έδειξε να αιφνιδιάζεται, παρά το γεγονός ότι είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί. Πληροφορίες θέλουν όχι μόνον την κ. Ρεγ. Βάρτζελη, αλλά και άλλα στελέχη του Μαξίμου να της είχαν εκφράσει ήδη από την Πέμπτη την ανάγκη να μην έρθει σε σύγκρουση με την Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ. Κατά τις ίδιες πηγές συνεργάτες του πρωθυπουργού τής είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη να είναι διαλλακτική και να μην δώσει την αίθηση ότι το «οικολογικό» της ν/σ στρέφεται κατά της ανάπτυξης προκαλώντας ενδοκομματικό πρόβλημα. Το ζήτημα πήρε διαστάσεις μετά τη δημόσια διαφωνία του βουλευτή κ. Ι. Δριβελέγκα, τον οποίο ο κ. Γ. Παπανδρέου συνάντησε χθες λίγο πριν από τον ΚΤΕ, επιχειρώντας να τον πείσει για την ανάγκη διαβούλευσης. Εκ του αποτελέσματος, πάντως, απεδείχθη πως η κ. Μπιρμπίλη υποτίμησε τις προειδοποιήσεις. Με συνέπεια να δεχθεί ομαδικά πυρά με ένα επιχείρημα που δεν μπορούσε να αντικρούσει: Tην έλλειψη οποιασδήποτε περιβαλλοντικής μελέτης για την πρότασή της να απαγορευθεί η δόμηση για οικόπεδα κάτω των 10 στρεμμάτων σε περιοχές Natura. Ο κ. Κ. Καρτάλης, π. χ., της επισήμανε ότι αν επικρατήσει η πρότασή της, ολόκληρη η Αλόννησος που είναι περιοχή Natura καταδικάζεται σε αναπτυξιακό θάνατο, ενώ την ανάγκη να μην υπάρξει «ισοπεδωτική προσέγγιση» για τους νέους όρους δόμησης επισήμανε και η κ. Χρ. Αράπογλου. Αλλοι βουλευτές, όπως η κ. Σ. Μερεντίτη, ο Γ. Βούρος και ο Π. Κουρουπλής επέκριναν την κ. Μπιρμπίλη και για τα πολλά κενά του ν/σ, που, όπως παρατήρησαν, παραπέμπονται σε προεδρικά διατάγματα και αποφάσεις με συνέπεια να εκχωρούνται υπερεξουσίες στον εκάστοτε υπουργό. Τέλος, υπήρξαν και ακραίες φωνές, όπως αυτές των κ. Αλ. Αθανασιάδη και Δ. Βαρβαρήγου, που επεξέτειναν την κριτική τους στον «απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίζει τους βουλευτές της η κυβέρνηση με την τακτική αποφασίζουμε και διατάσσουμε».
Σαφείς αποστάσεις του Μεγάρου Μαξίμου από τους χειρισμούς της υπουργού.

Οι τελευταίες αυτές παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν και τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Μαξίμου ότι στη Βουλή έχει διαμορφωθεί πλέον ένα άναρχο μέτωπο βουλευτών οι οποίοι ουδόλως διατεθειμένοι είναι να ψηφίζουν ό, τι τους προτείνεται. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, μάλιστα, παρατηρούν ότι το μέτωπο αυτό «συγκροτείται» κυρίως για ν/σ που δεν σχετίζονται με το Μνημόνιο, γεγονός που εκλαμβάνεται και ως αντιπερισπασμός σε όσα επιβάλλονται ελέω τρόικας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού ενώ επιχειρούσαν να αιτιολογήσουν την αγωνία που επέδειξαν χθες οι αντιδρώντες βουλευτές στο «αντιαναπτυξαικό» σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν έκαναν το ίδιο και για την κ. Τίνα Μπιρμπίλη, υπονοώντας ότι αν δεν προβεί σε ικανοποιητικές αλλαγές θα φέρει εκείνη την προφανή πολιτική ευθύνη...

Read more...

ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΟΠΡΙΤΕΣ"...


Τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν και στη βάση αυτή είναι η συζήτηση που κάνει η κυβέρνηση, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Εξήγησε πως...
το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν είναι κάτι που επιβάλλει το μνημόνιο αλλά κάτι που έπρεπε να γίνει. Σημείωσε πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στο άνοιγμα ώστε ο πολίτης να έχει καλύτερες υπηρεσίες. Είπε επίσης πως όταν γίνονται μεταρρυθμίσεις είναι λογικό να ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση.
Ο κ. Γερουλάνος απέρριψε πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται σε έναν στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε ερώτηση για το εάν στο υπουργείο του εργάζονται κοπρίτες, απάντησε πως αντίθετα εργάζονται άνθρωποι που νοιάζονται πολύ για την δουλειά τους. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση συζητά την αναδιάρθρωση του χρέους των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι συνολικά του χρέους.
Αναφερόμενος στον τουρισμό είπε πως στην προβολή της Ελλάδας δίναμε πολλά λεφτά που δεν πιάνανε τόπο και αυτό -όπως είπε- αλλάζει. Είπε πως ο ελληνικός τουρισμός πάσχει εδώ και χρόνια και η τελευταία χρονιά πόνεσε την Ελλάδα. Εκτίμησε πως φέτος οι τουρίστες βλέπουν την Ελλάδα με μια συμπάθεια.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγγελέα στον ΕΟΤ μετά τις απίστευτες ατασθαλίες που σημειώθηκαν στον Οργανισμό. Για τον ΟΔΙΕ είπε ότι μπορεί να δώσει πλούτο και να γίνει κερδοφόρος. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί ένα κομμάτι σε ιδιώτες και γι΄αυτό το λόγο – όπως ανέφερε- γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών.
Για το καζίνο της Πάρνηθας, είπε ότι προχωρά η διαδικασία για την ιδιωτικοποίησή του και στόχος είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας।
/fimotro.
Read more...

ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Τζάθας - Β. Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε κοινό πόρισµα για το σκάνδαλο της Siemens αναµένεται να καταλήξουν ΠΑΣΟΚ και Ν.∆. ακόµη και αν υπάρξουν διαφορετικές εισηγήσεις ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία θα προταθεί διερεύνηση πιθανής εµπλοκής τους από Προανακριτική...

Επιτροπή. Σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχου παρουσία του Νίκου Αθανασάκη και των βουλευτών που συµµετέχουν από πλευράς κυβερνώντος κόµµατος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτοµέρειες πριν από την οριστική διαµόρφωση του πορίσµατος που θαπαραδοθεί αύριο. Στηνίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να περάσουν από κόσκινο όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση προκειµένου να αποφευχθούν «γκάφες» που θα άφηναν πολιτικά έκθετα τα µέλη της Επιτροπής.

Πάντως, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚπροσανατολίζονται στην κατάθεση ενός«ισορροπηµένου» πορίσµατοςπου θα αποδίδει περίπου ανάλογες ευθύνες τόσο σε πολιτικούς της Ν.∆. όσο και του ΠΑΣΟΚ.Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα µέλη του ΠΑΣΟΚ που συµµετέχουν στην Εξεταστική προβλέπουν ότι θα αναζητούνται ευθύνες από 3 ή 4 πρώηνυπουργούς ή υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚκαι 4 ή 5 πρώην υπουργούς ή υφυπουργούς της Ν.∆. Από την άλλη, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η Ν.∆. αρχικώς προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου για 3 πολιτικούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ συµπεριλαµβανοµένου και του Τάσου Μαντέλη, που έχει δηλώσει ότι εισέπραττε χορηγίες από τη Siemens, όχι όµως και για πρώην γαλάζιους υπουργούς.

Οπως διαφαίνεται τουλάχιστον από την πλευρά του κυβερνώντος κόµµατος θα προταθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για πρώην υπουργούς Μεταφορών σε ό,τι αφορά τους συρµούς του ΟΣΕ που κρίθηκαν ακατάλληλοι, πρώην υπουργούς Οικονοµικών σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ και τις προγραµµατικές συµβάσεις για τα ψηφιακά, καθώς και όλους όσοι από το υπουργείο ∆ηµόσιας Τάξης παρέλαβαν το C4Ι και όχι όσους υπέγραψαν τις συµβάσεις, ενώ ακόµη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις σε σχέση µε ενδεχόµενη εµπλοκή πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης στην υπόθεση.

Με αστερίσκους
Χθεςταδύοµεγαλύτερα κόµµατα επιδίωξαννα βρουν κοινή φόρµουλα για τη σύνταξη ενός ενιαίου κειµένου µε την καταγραφή των πραγµατικών περιστατικών. Ωστόσο κάθε κόµµα ή βουλευτής θα δύναταινα σηµειώνει τη διαφωνία τουµε αστερίσκους. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου δήλωσε ότι στο τελικό πόρισµα θα αναφέρονται και συγκεκριµένα πρόσωπα, των οποίων οι πράξεις ή οι παραλείψειςχρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ενώ ο εκφραστής της επίσηµης θέσης της Ν.∆. στην Εξεταστική Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι «κάθε βουλευτής θα συνεισφέρει µε τις προτάσεις του στην ολοκλήρωση της αλήθειας».

Αντίθετα οβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίληςδιευκρίνισε πωςτο κόµµα του θα καταθέσει το δικό του πόρισµα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης κατέθεσε 49 ενστάσεις - παρατηρήσεις.


«Νάιν» σε έκδοση του Γιουνγκ


ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗΝ πόρτα των γερµανικών αρχών βρήκαν οι αντίστοιχες ελληνικές που ζήτησαν την έκδοση στη χώρα µας του πρώην στελέχους της Siemens AG, Φόλκερ Γιουνγκ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για µίζες σε στελέχη του ΟΤΕ το 1997. Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου απέρριψε το σχετικό ελληνικό αίτηµα µε το επιχείρηµα ότι η δίωξη του πρώην προέδρου της Siemens Hellas έχει παραγραφεί σύµφωνα µε το γερµανικό ∆ίκαιο.

Στο µεταξύ, επίσπευση των διαδικασιών για το άνοιγµα λογαριασµών που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού εµπλεκόµενοι στην υπόθεση της Siemens, ζητεί η εφέτης ανακριτής Μαρία Νικολακέα. Για τον λόγο αυτό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες ζητεί από τον υπουργό ∆ικαιοσύνης να µεριµνήσει για τον διορισµό πληρεξουσίων του ελληνικού ∆ηµοσίου δικηγόρων στις χώρες όπου εκκρεµούν αιτήµατα δικαστικής συνδροµής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι των ύποπτων λογαριασµών µπλοκάρουν την άρση του απορρήτου µε την άσκηση ενδίκων µέσων.
Read more...

Φθηνότερα διόδια για περισσότερο καιρό

Το κίνημα εναντίον της μπάρας στους αυτοκινητοδρόμους αναγκάζει σε αναδίπλωση κυβέρνηση και κοινοπραξίες


Οι αντιδράσεις στα διόδια αναγκάζουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις συμφωνίες της με τις διεθνείς κοινοπραξίες
Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει την κατασκευή των πέντε νέων εθνικών οδών στη χώρα μας, καθώς το «κίνημα των διοδίων» έχει διογκωθεί και η κυβέρνηση έχει καλέσει τους εργολάβους για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με βασικό άξονα τη μείωση του κόστους των διοδίων με αντάλλαγμα την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του τμήματος έργων παραχώρησης της γαλλικής Vinci κ. Louis Roch Βurgard με δηλώσεις του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του, η οποία συμμετέχει στα υπό κατασκευή τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου Ελευσίνα- Τσακώνα (Ολυμπία οδός) και Μαλιακός - Κλειδί (αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), βρίσκεται σε συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία για επαναδιαπραγμάτευση των όρων των σχετικών συμβάσεων.

Στη διαπραγμάτευση αναμένεται να μπει ακόμη και σύμβαση παραχώρησης για τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, όπου το κόστος θεωρείται υπερβολικό, αφού το τέλος διέλευσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα υπερβαίνει τα 12 ευρώ. Οι συμβάσεις παραχώρησης για οδοποιίες που υπεγράφησαν το 2007 με στόχο να αλλάξουν τον οδικό χάρτη της Ελλάδας και να δώσουν ανάπτυξη στην οικονομία έχουν συγκεντρώσει την μήνιν των πολιτών, αφού τα έσοδα από τα διόδια που εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές κοινοπραξίες ώστε και να προχωρούν τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και οι τράπεζες να έχουν «κάλυμμα» για να τα στηρίζουν με ενέσεις ρευστότητας θεωρούνται από όλο και περισσότερους συμπολίτες μας υπέρογκα, με αποτέλεσμα να αρνούνται να καταβάλουν το τίμημα.

Για έναν οδηγό το κόστος των διοδίων Αθήνα- Θεσσαλονίκη με επιστροφή χρησιμοποιώντας και την Αττική οδό ξεπερνά τα 50 ευρώ. Υψηλά ποσά πληρώνουν οι οδηγοί και για τους άξονες Αθήνα- Πάτρα (17 ευρώ) ή ΑθήναΤρίπολη (24 ευρώ). Οι επικεφαλής των κοινοπραξιών μιλάνε για παράνομη συμπεριφορά και υπεραμύνονται της πρακτικής των διοδίων, αφού μόνο έτσι σε ένα κράτος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα θα μπορέσουν να γίνουν έργα υποδομής που θα αλλάξουν στο μέλλον το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του «Ελευθέριος Βενιζέλος», της Αττικής οδού και της γέφυρας ΡίουΑντιρρίου.

Επισημαίνουν ότι η πρακτική του «δεν πληρώνω» θέτει σε κίνδυνο τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αφού η κρίση έχει πλήξει και τη διελευσιμότητα, με αποτέλεσμα τα αρχικά πλάνα να αποκλίνουν και οι τράπεζες να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη απειλώντας να σταματήσουν τον δανεισμό. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει ο χρήστης γίνεται έργο αξίας πέντε ευρώ.

Α πό την άλλη πλευρά, η προείσπραξη των διοδίων για οδοποιίες που σήμερα είναι καρμανιόλες και ο αποκλεισμός παράπλευρων δρόμων οδήγησαν σε κοινωνική έκρηξη (τελευταίο παράδειγμα η πρωτοβουλία Γκλέτσου στη Στυλίδα), με αποτέλεσμα κυβέρνηση και εργολάβοι να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και με τις «ευλογίες» των τραπεζών να βρουν τη χρυσή τομή ώστε και τα έργα να γίνουν και οι πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρογκα। Πολλοί κατηγορούν το υπουργείο για ολιγωρία στο φλέγον αυτό ζήτημα και επισημαίνουν ότι η ολιγωρία αυτή συνδέεται και με το γεγονός ότι πάνω από το 60% του αντιτίμου του διοδίου επιστρέφεται στο κράτος.

tovima.gr
Read more...

Λύστε τον γρίφο για τεκμήρια, αποδείξεις, κλίμακα

Ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας η αποστολή των εντύπων από το υπουργείο. Πλήρη καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων απαιτεί για πρώτη φορά το Ε1. Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα θα υπολογιστούν οι φόροι για τα εισοδήματα του 2010

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το ετήσιο ραντεβού 5,6 εκατ. φορολογουμένων με την εφορία. Στο τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να ταχυδρομεί στους φορολογούμενους τον φάκελο με τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης και το φυλλάδιο με τις οδηγίες για τη συμπλήρωσή της.

Λύστε τον γρίφο για τεκμήρια, αποδείξεις, κλίμακα
Οι πρώτοι που θα βρεθούν ενώπιον του εφόρου είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι εισοδηματίες, που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από την 1η Μαρτίου. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα τις υποβάλλουν από 3 έως 31 Μαΐου.
Σήμερα στο «ΕΘΝΟΣ» οδηγός 9 σελίδων
Σήμερα στο «ΕΘΝΟΣ» οδηγός 9 σελίδων
Το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης αποτελεί ακτινογραφία των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι φορολογούμενοι. Απαιτεί πλήρη καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό, επαναπατριζόμενα κεφάλαια, ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται η καταγραφή όσων εντοπίστηκαν πέρυσι από το ΣΔΟΕ να μην κόβουν αποδείξεις.
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα τις αλλαγές του εντύπου Ε1 και βασικές οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωσή του.
Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2010 θα υπολογιστούν με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και συντελεστές 18% - 45%. Επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Ευνοημένοι οι φορολογούμενοι με παιδιά καθώς αυξήθηκαν τα αφορολόγητα όρια. Φορολογούμενος με ένα παιδί έχει πλέον αφορολόγητο όριο 13.500 ευρώ, φορολογούμενος με δύο τέκνα έχει αφορολόγητο 15.000 ευρώ και ο τρίτεκνος δικαιούται αφορολόγητο 23.500 ευρώ.
«Ψαλιδίστηκαν» οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν στα ασφάλιστρα ζωής, στις δωρεές στο Δημόσιο, στις δικηγορικές αμοιβές και στους τόκους στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Κάθε μία από τις δαπάνες αυτές εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο. Οι τόκοι των δανείων που ελήφθησαν από 1.1.2009, οι οποίοι καταβάλλονται από το 2010 αναγνωρίζονται πλέον μόνο εφόσον τα δάνεια αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και εκπίπτουν κατά το 20% από τον φόρο.
Οι φορολογούμενοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις. Οταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αποδείξεις σε κλειστό φάκελο στην εφορία στον οποίο θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Οσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις, αυτές φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.
«ΠΑΓΙΔΕΣ»
Νέα τεκμήρια για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν
Στην παγίδα των νέων τεκμηρίων κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν χιλιάδες φορολογούμενοι. Πολλοί που κατοικούν σε μισθωμένη κατοικία ή έχουν αποκτήσει πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο ή έχουν κληρονομήσει ακίνητα, κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα πραγματικά τους εισοδήματα.
Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εντοπίσει όσους τα τελευταία χρόνια φοροδιαφεύγουν συστηματικά και να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ το 2011. Τεκμήριο αποτελούν:
  • Κατοικίες με το τεκμήριο να ενεργοποιείται για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες κλιμακωτά
  • Αυτοκίνητα.
  • Σκάφη αναψυχής.
  • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
  • Πισίνες.
  • Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα.
  • Οικιακοί βοηθοί
  • Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ για συζύγους.
Εξάλλου πόθεν έσχες «τριών ταχυτήτων» εφαρμόζεται για το 2010
  • Απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες» η αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. που πραγματοποιήθηκε από 1.1.2010 μέχρι και 22.4.2010.
  • Εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο για πρώτη κατοικία που αποκτήθηκε από 23.4.2010 μέχρι και 16.12.2010 λόγω της εφαρμογής του φορολογικού νόμου του Απριλίου.
  • Χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες είναι η αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας που πραγματοποιήθηκε από 17.12.2010 μέχρι και 31.12.2010 λόγω εφαρμογής του πρόσφατου νόμου.
Μαρία Βουργάνα
.ethnos.gr

Read more...

Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, λέει ο Ν.Γκρούεφσκι

Καταλογίζει έλλειψη βούλησης

«Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος» δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι
«Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος» δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σκόπια, ΠΓΔΜ
Έλλειψη βούλησης καταλογίζει στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν.Γκρούεφσκι προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. «Η Ελλάδα δεν αισθάνεται καμία πίεση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας» δήλωσε σε συνέντευξή του. «Βλέπει» πρόοδο μόνο στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό.

«Η εντύπωση που σχηματίζω είναι ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται καμία πίεση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας ή και να αισθάνεται κάποια πίεση αυτή είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην ανησυχεί και να μην έχει κίνητρο να προβεί σε συμβιβασμό» ανέφερε.

Ο κ.Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες γενικότερα, σχετικά με την Ελλάδα στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην οικονομική κατάσταση, γνωρίζοντας ότι η χώρα αυτή έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν και πολιτικές επιπτώσεις.

«Από την άλλη πλευρά, η σημερινή ελληνική ηγεσία, περισσότερο από ένα χρόνο, συνεχώς, και μέχρι κάποιο βαθμό επιτυχώς, πουλάει την ιστορία ότι ενδιαφέρεται για μια γρήγορη λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας), ότι υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις και πρόοδος σε αυτό το θέμα και ότι χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση για το αν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε:

«Για την ώρα υπάρχει πρόοδος μόνο όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων καθώς και συχνές συναντήσεις. Δηλαδή, υπάρχει πρόοδος μόνο στο τυπικό μέρος, κάτι που ασφαλώς δεν πρέπει να υποτιμάται. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για την επίλυση της ουσίας του ζητήματος. Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος. Είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας και ένα χρόνο μετά από συχνές συναντήσεις, οι συνομιλητές μας εξακολουθούν να έχουν σοβαρό πρόβλημα να αποδεχτούν ότι σε αυτή τη χώρα ζουν Μακεδόνες και μιλούν γλώσσα που λέγεται μακεδονική».

Σε άλλη ερώτηση, αν η ΠΓΔΜ κάνει κάποια πρόταση, στη συνάντηση που θα έχει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στις 9 Φεβρουαρίου στη Ν.Υόρκη, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε:

«Εμείς ανταλλάσσουμε συνεχώς ιδέες στις συναντήσεις με το μεσολαβητή του ΟΗΕ. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη βούλησης του άλλου μέρους να λάβει ένα μικρό ρίσκο και να εξηγήσει στους πολίτες της, ότι έχουν ένα γείτονα που, πρώτον δεν είναι εχθρός και δεν έχει καμία βλέψη εναντίον τους, και δεύτερον ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του στη βάση της ταυτότητας του. Όταν η ανθρώπινη διάσταση επικρατήσει του εθνικισμού, τότε τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν. Αν επικρατήσει ένα τέτοιο πνεύμα στην Ελλάδα, τότε οι πιθανότητες για συμβιβασμό θα αυξηθούν σημαντικά».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συµβιβασµός Τίνας µετά τη θύελλα Συνεδρίαση - φωτιά µε τον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για τα 10 στρέµµατα

Σε συµβιβαστική λύση κατέληξε η σκληρή αντιπαράθεση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ µε την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη, σχετικά µε τους όρους δόµησης σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura.
Επειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο καιµια συνεδρίαση -φωτιά του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι φωνές των βουλευτών κατά τηςυπουργού ακούγονταν µέχρι έξω από την κλειστή αίθουσα, η κ. Μπιρµπίλη παρεµβαίνοντας στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόµου δέχθηκε να ισχύσει η αρτιότητα των 4 στρεµµάτων για όσα αγροτεµάχια έχουν κατατµηθεί ήδη, αλλά µετά την ψήφιση και τηνισχύ του νόµου η αρτιότητα να αυξηθεί στα 10 στρέµµατα. Παράλληλα η υπουργός αποδέχθηκε απαίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και – αργότερα – βουλευτών όλων των κοµµάτων που µετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου να προσδιορίσει επακριβώς στο νοµοσχέδιο, το οποίο θα επαναφέρει στην Επιτροπή την επόµενη εβδοµάδα, πού θα ισχύει η αρτιότητα των 10 στρεµµάτωνεντός των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί Natura.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, η κ. Μπιρµπίλη που εµφανιζόταν αµετακίνητη για τα 10 στρέµµατα είχετετ α τετ συνάντηση µε τη γενική γραµµατέα παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κ. Βάρτζελη της συνέστησε να αποδεχθεί τη συµβιβαστική λύση που πρότειναν οι βουλευτές ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο, που θα προκαλούσε ρήξη στις σχέσεις τηςΚοινοβουλευτικής Οµάδας µε την κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο προεδρεύων της Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης ∆ριβελέγκας κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου και είχε συνεργασία µε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. ∆ριβελέγκα «να τα βρουν οι βουλευτές µε την υπουργό» για να προχωρήσει το νοµοσχέδιο χωρίς εµπόδια στη Βουλή και να γίνει διαβούλευση επίτων διατάξεων του νοµοσχεδίου ώστενα αποφευχθούν τριβές, οι οποίες θα µπορούσε να προκαλέσουν πρόβληµα στην κυβέρνηση.

Χωρίς ενηµέρωση
Οκ.∆ριβελέγκας, απότηνπλευρά του,φέρεταιναµετέφερεστον Πρωθυπουργό τον έντονο προβληµατισµό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας για την άρνηση των υπουργών να συνεργάζονται µε τους βουλευτές. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγµα το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, το οποίο καταρτίστηκε από το υπουργείοΠεριβάλλοντος χωρίς προηγούµενη ενηµέρωση των βουλευτών. Πρέπει να σηµειωθεί ότι το θέµα αυτό, της απαξίωσης τωνβουλευτών από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, ήταν ένα από τα ζητήµατα που τέθηκαν µε ένταση κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, η οποία όπως προαναφέρθηκε χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και βαριές εκφράσεις εκ µέρους των βουλευτών.

«∆εν µας λαµβάνετε υπόψη»
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι ο βουλευτής Ζακύνθου ∆ηµ. Βαρβαρίγος τόνισε απευθυνόµενος στην υπουργό «δεν µας ακούτε, δεν µας λαµβάνετευπόψη, γιατί δεν µας θεωρείτε συµµάχους σας. Μας έχετε στη λογική της οµηρίας». Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου δήλωσε ενοχληµένη για την απουσία από πλευράς υπουργείου µιας διαβάθµισης σε σχέση µε την αρτιότητα των οικοπέδων στις περιοχές Natura:«Με ενοχλεί», είπε, «η ισοπεδωτική αντιµετώπιση όλης της χώρας από τις υπηρεσίες του υπουργείου. ∆εν είναι νοµοθετικό έργο αυτό».

Ο βουλευτής τηςΒ’ Αθηνών Γιάννης Βούρος, υπογράµµισε ότι «καλή είναι η οικολογία αλλά να µην καταντά οικολολαγνεία. ∆εν µπορεί να σκεφτόµαστε πού θα γεννήσει ο πελεκάνος και να τινάζεται στον αέρα το αναπτυξιακό σχέδιο µιας περιοχής»... ΟβουλευτήςΑιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουµπλής επιτέθηκε συνολικά στο νοµοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός, χαρακτηρίζοντάς το «νοµικά κενό» και απαιτώντας από την κ. Μπιρµπίλη να το επαναφέρει δεόντως συµπληρωµένο και εναρµονισµένο µε την πραγµατικότητα που υπάρχει στη χώρα. Ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης χαρακτήρισε άδικο το νοµοσχέδιο και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι απέναντι, διότι όπως είπε «δεν µπορεί να ισχύει το ίδιο κριτήριο σε όλες της ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura». Ο βουλευτής ∆ωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης τόνισε ότι «δεν είναιδυνατόν να καταργούνται αναδροµικά όλεςοι µέχρι τώρα παρεκκλίσεις» και υποστήριξε ότι «αυτός που έχτιζε στα 2 στρέµµαταήταν ο φτωχός και όχι ο πλούσιος».

Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη εκδήλωσε εξ αρχής τη διαφωνία της για την «οριζόντια λογική των 10 στρεµµάτων» και εισηγήθηκε στο υπουργείο να καταθέσει διαχειριστικές µελέτες για τις ζώνες που προστατεύονται από τη συνθήκη Natura.

«Σε εγρήγορση»
Οσυνάδελφός τηςστον ίδιο νοµό Χρήστος Μαγκούφης, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, κάλεσετους συναδέλφους του να είναι σε εγρήγορση, εκτιµώντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να νοµοθετήσει και άλλα µέτρα τα οποία θα πλήξουν το κοινωνικό σύνολο.

Υπέρ επί της αρχής του σχεδίου νόµου τάχθηκε η βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας ∆ιονυσία Αυγερινοπούλου, ωστόσο χαρακτήρισε την επίµαχηδιάταξη κοινωνικά άδικη επειδή παραβλέπει το γεγονός ότι η ελληνική ιδιοκτησία είναι µικρής έκτασης.

Κατά του άρθρου ήταν και η εκπρόσωπος τουΚΚΕ ∆ιαµάντω Μανωλάκου λέγοντας ότι «κινείται στη λογική του φασττρακ αφού χτυπά τη µικρή ιδιοκτησία γιατί θα σπεύσουν ν’ αγοράσουνοι πλουτοκράτες εκτάσεις για ένα κοµµάτι ψωµί».

Για καταφανή αδικία που δεν λαµβάνει στοιχειωδώς την οικονοµική πραγµατικότητα και τον κατασκευαστικό κλάδο, έκανε λόγο ο βουλευτής τουΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ενώ η βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ ∆ιώτη τάχθηκε υπέρτης σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόµησης.

Ανάλογηθέσηγιατηνκατάργηση της εκτόςσχεδίου δόµησηςεξέφρασαν τόσο ο βουλευτής τουΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος όσο και οΚυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ωστόσοεπεσήµανε ότι δεν πρέπει όλες οι περιοχές Natura να αντιµετωπίζονται µε τον ίδιο τρόπο, θέση - άποψη µε την οποία συµφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης ο οποίος συµπλήρωσε την αναγκαιότητα της έκδοσης ειδικών περιβαλλοντικών µελετών. Από την πλευρά τους, η Τίνα Μπιρµπίλη αλλάκαιοαναπληρωτήςυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης τάχθηκαν υπέρ της σταδιακής κατάργησης των εκτός σχεδίου δόµησης περιοχών,ενώ η υπουργός αναγνώρισε ότι δεν µπορεί ο νοµοθέτης να έρχεται και να ανατρέπειτον οικογενειακό προγραµµατισµόόταν κάποιος έχει ακόµη και πρόσφατα αγοράσει έκταση µικρότερη των 10 στρεµµάτων σε περιοχές Natura.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ
Θα ισχύσει η αρτιότητα των 4 στρεµµάτων για όσα αγροτεµάχια έχουν ήδη κατατµηθεί

Κόβουν τα οικόπεδα για να προλάβουν την ψήφιση του νόµου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας , (prok@dolnet.gr)

ΣΕ ΑΓΩΝΑ δρόµου αναζήτησης... τεχνασµάτων προκειµένου να υπάρξουν περισσότερα κατατετµηµένα οικόπεδα 4 στρεµµάτων αναµένεται ότι θα επιδοθούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων στο χρονικό διάστηµα που θα µεσολαβήσει µέχρι την ψήφιση του νοµοσχεδίου τού υπουργείου Περιβάλλοντος, µε το οποίο αυξάνεται στα 10 στρέµµατα η αρτιότητα των εκτός σχεδίου οικοπέδων που περιλαµβάνονται στο ∆ίκτυο Προστατευόµενων Περιοχών Natura 2000.

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιµούν ότι η χθεσινή «οπισθοχώρηση» της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη δηµιουργεί ευκαιρίες εύκολου κέρδους για όσους έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατατµήσεις. Ετσι, όπως λένε, τώρα όποιος έχει – για παράδειγµα – 20 στρέµµατα σε αυτές τις περιοχές θα τα κατατάµει σε 5 οικόπεδα των 4 στρεµµάτων. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο εγχείρηµα, αφού, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, θα πρέπει να υπάρχει πρόσοψη σε δρόµο που να προϋπάρχει του 1923 (αφού απαγορεύεται το χτίσιµο στα λεγόµενα «τυφλά» οικόπεδα). Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε συµβολαιογράφους, για να γίνει κατάτµηση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης των 20 στρεµµάτων να παραχωρήσει ένα µικρό ποσοστό σε τρίτο πρόσωπο (τη σύζυγό του, για παράδειγµα) και είναι µια διαδικασία που µπορεί να γίνει και σε τρεις µέρες.

Το συνηθέστερο, εντούτοις, τρικ θα είναι οι συνενώσεις οικοπέδων προκειµένου να εξασφαλίσουν ότι µπορούν να χτίσουν σε 4 στρέµµατα.

Ετσι, τα µικρά οικόπεδα που µέχρι τώρα ήταν στα... αζήτητα – αφού ήταν αδόµητα – θα γίνουν ανάρπαστα για όσους θέλουν µερικά στρέµµατα παραπάνω για να φθάσουν τα 4. Επίσης, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα αρχίσουν να προσκοµίζονται και ψεύτικα τοπογραφικά...

Ο νόµος
Το µέτρο αφορά 419 περιοχές σε όλη την Ελλάδα – που καλύπτουν το 21% της συνολικής έκτασης της χώρας και περιλαµβάνονται στο ∆ίκτυο Natura 2000. Με την ψήφιση του νοµοσχεδίου η αρτιότητα των οικοπέδων αυξάνεται στα 10 στρέµµατα προκειµένου ο ιδιοκτήτης να πάρει οικοδοµική άδεια για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Επίσης καταργούνται οι παρεκκλίσεις µε τις οποίες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δόµηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα ακόµη και 750 τετραγωνικών µέτρων.

Η αρτιότητα των 10 στρεµµάτων δεν θα ισχύει για την ανόρυξη φρεατίων, την κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων και µικρών αποθηκών και υδατοδεξαµενών.

Οι αντιδράσεις
«Η ενδεχόµενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόµηση εντός προστατευόµενων περιοχών, που περιλαµβάνεται στο υπό συζήτηση νοµοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της χώρας».

Αυτό υποστηρίζουν µε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις:

WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική ΟρνιθολογικήΕταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και ∆ίκτυο Μεσόγειος SOS.

Οπως επισηµαίνουν: «Το δικαίωµα για διάσπαρτη δόµηση µε µόνο κριτήριο την ιδιοκτησία 4 στρεµµάτων γης, που µε τις ισχύουσες παρεκκλίσεις µπορεί να µειωθεί σε 750 τ।µ., έχει υποβαθµίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερµατίσει σηµαντικά οικοσυστήµατα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εµπρησµούς».
tanea.gr
Read more...

Σχέδιο για ιδιώτες γιατρούς στο ΙΚΑ μελετά το υπουργείο Εργασίας

Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το γιατρό τους

Oι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται
Oι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Σε ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με το ΙΚΑ αποδεχόμενοι έλεγχο στη συνταγογράφηση θα μπορούν να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με σχέδιο που μελετά το υπουργείο Εργασίας. Επίσης προβλέπεται σύμπραξη ιδιωτών γιατρών και γιατρών του ΙΚΑ στα πολυϊατρεία. Στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί θα ενοικιάζουν τις δομές του ΙΚΑ, προσφέροντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι να δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού στους ασφαλισµένους, αρκεί οι ιδιώτες να είναι «πιστοποιηµένοι», δηλαδή να δέχονται να υπόκεινται σε έλεγχο µέσω π.χ. της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

«Μελετάται η εκδοχή να δηµιουργήσουν κοινοπραξίες οι γιατροί του ΙΚΑ σε συνεργασία µε ιδιώτες γιατρούς , µετά την ένταξη των µονάδων υγείας των Ταµείων στον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στην περίπτωση αυτή, τα περίπου 200 πολυϊατρεία ενδέχεται να µετατραπούν σε πολυδύναµα διαγνωστικά κέντρα», λέει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Οι γιατροί θα διαχειρίζονται τα έσοδα των µονάδων υγείας, παράλληλα όµως, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα επωµιστούν και τα έξοδα λειτουργίας και δαπανών – ή έστω µέρος αυτών – για την αγορά εξοπλισµού στο πλαίσιο του ανταγωνισµού.

Το σχετικό νοµοσχέδιο που θα ορίζει το γενικό πλαίσιο δράσης του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου δέκα ηµέρες. Συνεπώς, οι λεπτοµέρειες για περαιτέρω ρυθµίσεις θα οριστούν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα.

Το στοίχηµα, σύµφωνα µε τους αρµοδίους, είναι να συρρικνωθεί η λίστα αναµονής στις µονάδες υγείας του Ταµείου, η οποία είναι συχνά τεχνητή όπως καταγγέλλουν. Και αυτό, γιατί η… ουρά οδηγεί τους ασφαλισµένους στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΙΚΑ, που κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν πελατεία.

Στην περίπτωση που δοθεί πράσινο φως στο σχέδιο αυτό, οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Αντίθετα, οι γιατροί θα αμείβονται για τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις βάσει του ενιαίου πακέτου παροχών υγείας που θα αποτελεί κοινό «τιμοκατάλογο» για όλους τους ασφαλισμένους και θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον δεν πρόκειται να θιγούν οι εργασιακές σχέσεις των περίπου 5.000 μόνιμων γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το μισθό τους μηνιαίως μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, το σχέδιο εάν εγκριθεί θα λειτουργήσει πιλοτικά, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οφέλη και ζημίες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κίνηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανήγγειλε ο Π.Κουρουμπλής

Για απόρους και μακροχρόνια ανέργους

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Π.Κουρουμπλής
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Π.Κουρουμπλής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Κίνηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων προανήγγειλε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στον Βήμα 995 ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και ο ίδιος, επεξεργάζονται πρόταση για τη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για απόρους και μακροχρόνια άνεργους.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τους όρους δόμησης σε περιοχές Natura ο κ. Κουρουμπλής είπε πως το νομοσχέδιο έχει προβλήματα, ενώ άσκησε κριτική στην κ. Μπιρμπίλη επειδή δεν διαβουλεύτηκε με τους βουλευτές πριν από την κατάρτισή του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα

Εν μέσω αντιδράσεων

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ώς το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για να λάβει την 4η δόση του δανείου από την τρόικα
Η ψήφιση του νομοσχεδίου ώς το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για να λάβει την 4η δόση του δανείου από την τρόικα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την Τετάρτη στις 4 το μεσημέρι στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα περιγράφει τις κατηγορίες των φραγμών που πρέπει να αρθούν και θα δίνεται χρονικό περιθώριο, ώστε το κάθε υπουργείο να καθορίσει με υπουργικές αποφάσεις τις λεπτομέρειες για τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε, η ψήφιση του νομοσχεδίου ώς το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για την έγκριση της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, το Μάρτιο.

Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων στο νομοσχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρήγγειλε δημοσκόπηση, επιθυμώντας να «μετρήσει» τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης.

Θύελλα αντιδράσεων

Συνολικά πρέπει να αρθούν περιορισμοί και εμπόδια για συνολικά 150 επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων επέρχονται αλλαγές για φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης, προκήρυξε τριήμερη απεργία από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Επίσης, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί έχουν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση τους στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που προωθείται με το νομοσχέδιο.

Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη, για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Σε ό,τι αφορά στους μηχανικούς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρενέβη και επέβαλε πρόστιμο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος γιατί υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων και με τον τρόπο αυτόν αυξήθηκε η αμοιβή των μηχανικών.

Συναντήσεις Σαμαρά

Συνάντηση με τους φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο για τα κλειστά επαγγέλματα είχε την Τρίτη στη Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των συμβολαιογράφων, των φαρμακοποιών, των ορκωτών λογιστών, των μηχανικών και των δικηγόρων, οι οποίοι του μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό τους για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών παρέθεσαν, μεταξύ άλλων, τις διαφωνίες τους για τις «οριζόντιες» ρυθμίσεις, οι οποίες «προωθούνται χωρίς ουσιαστικό διάλογο μαζί τους, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ασφάλεια του πολίτη και οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων».

Κατά πληροφορίες, η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι είναι σταθερά υπέρ της άρσης περιορισμών στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τις επιδιώξεις της, κάτι που επεσήμανε και ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση με τους φορείς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές

* Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ενώ θα παρουσιαστεί πιλοτικό πρόγραμμα για 800 ολοήμερα σχολεία, από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Διαβεβαιώσεις Μέρκελ για τη σταθερότητα του ευρώ

Αποκλείει την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο

Η γερμανική καγκελαρία διαβεβαιώνει για ότι το μάρκο αποτελεί παρελθόν
Η γερμανική καγκελαρία διαβεβαιώνει για ότι το μάρκο αποτελεί παρελθόν (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ, παρέσχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στο γερμανικό μάρκο» και ότι η Γερμανία είναι προσηλωμένη στο ευρώ και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ένα σταθερό
ευρώ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ ενός καλύτερου συντονισμού στην ευρωζώνη. «Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερος συντονισμός πολιτικών σε θέματα φορολογίας και κοινωνικά ζητήματα, όσον αφορά την εργατική νομοθεσία και τις εξελίξεις σε σχέση με τους μισθούς στον δημόσιο
τομέα. Πρέπει να συντονιστούμε ώστε να εξαλειφθούν οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν κατά καιρούς», τόνισε.

Κατά τις σημερινές συναλλαγές στις ασιατικές αγορές το ευρώ ανέκαμψε στο 1,3441 δολάρια από 1,3387 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν το δολάριο υποχώρησε στο 1,3466, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...