Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Λύστε τον γρίφο για τεκμήρια, αποδείξεις, κλίμακα

Ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας η αποστολή των εντύπων από το υπουργείο. Πλήρη καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων απαιτεί για πρώτη φορά το Ε1. Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα θα υπολογιστούν οι φόροι για τα εισοδήματα του 2010

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το ετήσιο ραντεβού 5,6 εκατ. φορολογουμένων με την εφορία. Στο τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να ταχυδρομεί στους φορολογούμενους τον φάκελο με τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης και το φυλλάδιο με τις οδηγίες για τη συμπλήρωσή της.

Λύστε τον γρίφο για τεκμήρια, αποδείξεις, κλίμακα
Οι πρώτοι που θα βρεθούν ενώπιον του εφόρου είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι εισοδηματίες, που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από την 1η Μαρτίου. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα τις υποβάλλουν από 3 έως 31 Μαΐου.
Σήμερα στο «ΕΘΝΟΣ» οδηγός 9 σελίδων
Σήμερα στο «ΕΘΝΟΣ» οδηγός 9 σελίδων
Το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης αποτελεί ακτινογραφία των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι φορολογούμενοι. Απαιτεί πλήρη καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό, επαναπατριζόμενα κεφάλαια, ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται η καταγραφή όσων εντοπίστηκαν πέρυσι από το ΣΔΟΕ να μην κόβουν αποδείξεις.
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα τις αλλαγές του εντύπου Ε1 και βασικές οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωσή του.
Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2010 θα υπολογιστούν με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και συντελεστές 18% - 45%. Επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Ευνοημένοι οι φορολογούμενοι με παιδιά καθώς αυξήθηκαν τα αφορολόγητα όρια. Φορολογούμενος με ένα παιδί έχει πλέον αφορολόγητο όριο 13.500 ευρώ, φορολογούμενος με δύο τέκνα έχει αφορολόγητο 15.000 ευρώ και ο τρίτεκνος δικαιούται αφορολόγητο 23.500 ευρώ.
«Ψαλιδίστηκαν» οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν στα ασφάλιστρα ζωής, στις δωρεές στο Δημόσιο, στις δικηγορικές αμοιβές και στους τόκους στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Κάθε μία από τις δαπάνες αυτές εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο. Οι τόκοι των δανείων που ελήφθησαν από 1.1.2009, οι οποίοι καταβάλλονται από το 2010 αναγνωρίζονται πλέον μόνο εφόσον τα δάνεια αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και εκπίπτουν κατά το 20% από τον φόρο.
Οι φορολογούμενοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις. Οταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αποδείξεις σε κλειστό φάκελο στην εφορία στον οποίο θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Οσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις, αυτές φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.
«ΠΑΓΙΔΕΣ»
Νέα τεκμήρια για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν
Στην παγίδα των νέων τεκμηρίων κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν χιλιάδες φορολογούμενοι. Πολλοί που κατοικούν σε μισθωμένη κατοικία ή έχουν αποκτήσει πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο ή έχουν κληρονομήσει ακίνητα, κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα πραγματικά τους εισοδήματα.
Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εντοπίσει όσους τα τελευταία χρόνια φοροδιαφεύγουν συστηματικά και να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ το 2011. Τεκμήριο αποτελούν:
  • Κατοικίες με το τεκμήριο να ενεργοποιείται για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες κλιμακωτά
  • Αυτοκίνητα.
  • Σκάφη αναψυχής.
  • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
  • Πισίνες.
  • Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα.
  • Οικιακοί βοηθοί
  • Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ για συζύγους.
Εξάλλου πόθεν έσχες «τριών ταχυτήτων» εφαρμόζεται για το 2010
  • Απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες» η αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. που πραγματοποιήθηκε από 1.1.2010 μέχρι και 22.4.2010.
  • Εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο για πρώτη κατοικία που αποκτήθηκε από 23.4.2010 μέχρι και 16.12.2010 λόγω της εφαρμογής του φορολογικού νόμου του Απριλίου.
  • Χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες είναι η αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας που πραγματοποιήθηκε από 17.12.2010 μέχρι και 31.12.2010 λόγω εφαρμογής του πρόσφατου νόμου.
Μαρία Βουργάνα
.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: