Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μετά την παραγραφή για το Βατοπέδι Αλλαγές συμβολικού χαρακτήρα στο νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών


Συμβολικές αλλαγές στο νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, λίγη ώρα μετά την ομόφωνη απόφαση για την παραγραφή των αδικημάτων στην υπόθεση Βατοπεδίου. «Εξαντλούμε κάθε περιθώριο που μας αφήνει η υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, για την παραγραφή των αδικημάτων όσων εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του νόμου περί Περί Ευθύνης Υπουργών, θα προβλέπεται ό,τι προβλέπεται και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Εν τούτοις η αλλαγή αυτή προσκρούει στην σχετική διάταξη του Συντάγματος.

Προβλέπεται επίσης η παρακράτηση ποσών που αφορούν ζημιά προς το δημόσιο καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορούμενων.

Επίσης θα μπορούν να μπαίνουν περιορισμοί στους κατηγορούμενος όπως για παράδειγμα η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίζει φοβικά και αμυντικά το νομικό πλαίσιο». Εκφράζοντας εμμέσως επιφυλάξεις για τις αλλαγές, ο κύριος Βενιζέλος παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει χώρα στον προηγμένο δυτικό κόσμο όπου πολιτικά πρόσωπα παραπέμπονται ευθέως στους φυσικούς δικαστές». Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε επίσης ότι δεν φταίει ο νόμος αλλά αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών η διερεύνηση ακολουθεί τα εξής στάδια: Δικαιοσύνη, Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, παραπομπή σε δικαστικό Συμβούλιο και ακολούθως παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο।

.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: