Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, λέει ο Ν.Γκρούεφσκι

Καταλογίζει έλλειψη βούλησης

«Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος» δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι
«Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος» δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σκόπια, ΠΓΔΜ
Έλλειψη βούλησης καταλογίζει στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν.Γκρούεφσκι προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. «Η Ελλάδα δεν αισθάνεται καμία πίεση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας» δήλωσε σε συνέντευξή του. «Βλέπει» πρόοδο μόνο στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό.

«Η εντύπωση που σχηματίζω είναι ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται καμία πίεση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας ή και να αισθάνεται κάποια πίεση αυτή είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην ανησυχεί και να μην έχει κίνητρο να προβεί σε συμβιβασμό» ανέφερε.

Ο κ.Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες γενικότερα, σχετικά με την Ελλάδα στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην οικονομική κατάσταση, γνωρίζοντας ότι η χώρα αυτή έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν και πολιτικές επιπτώσεις.

«Από την άλλη πλευρά, η σημερινή ελληνική ηγεσία, περισσότερο από ένα χρόνο, συνεχώς, και μέχρι κάποιο βαθμό επιτυχώς, πουλάει την ιστορία ότι ενδιαφέρεται για μια γρήγορη λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας), ότι υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις και πρόοδος σε αυτό το θέμα και ότι χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση για το αν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε:

«Για την ώρα υπάρχει πρόοδος μόνο όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων καθώς και συχνές συναντήσεις. Δηλαδή, υπάρχει πρόοδος μόνο στο τυπικό μέρος, κάτι που ασφαλώς δεν πρέπει να υποτιμάται. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για την επίλυση της ουσίας του ζητήματος. Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος. Είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας και ένα χρόνο μετά από συχνές συναντήσεις, οι συνομιλητές μας εξακολουθούν να έχουν σοβαρό πρόβλημα να αποδεχτούν ότι σε αυτή τη χώρα ζουν Μακεδόνες και μιλούν γλώσσα που λέγεται μακεδονική».

Σε άλλη ερώτηση, αν η ΠΓΔΜ κάνει κάποια πρόταση, στη συνάντηση που θα έχει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στις 9 Φεβρουαρίου στη Ν.Υόρκη, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε:

«Εμείς ανταλλάσσουμε συνεχώς ιδέες στις συναντήσεις με το μεσολαβητή του ΟΗΕ. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη βούλησης του άλλου μέρους να λάβει ένα μικρό ρίσκο και να εξηγήσει στους πολίτες της, ότι έχουν ένα γείτονα που, πρώτον δεν είναι εχθρός και δεν έχει καμία βλέψη εναντίον τους, και δεύτερον ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του στη βάση της ταυτότητας του. Όταν η ανθρώπινη διάσταση επικρατήσει του εθνικισμού, τότε τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν. Αν επικρατήσει ένα τέτοιο πνεύμα στην Ελλάδα, τότε οι πιθανότητες για συμβιβασμό θα αυξηθούν σημαντικά».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: