Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Κατασχέσεις περιουσίας και λογαριασμών ...




...για οφειλές προς τα Ταμεία ζητεί το ΔΝΤ...
Αυστηρότατους κανόνες αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά και μια σειρά μέτρων, όπως...
η ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων και η απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεση που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η «Καθημερινη».


 Διαπιστώνει αποτυχία στις εισπράξεις, εκφράζει αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων έως το τέλος του 2014 και επιμένει στην εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών, για χρέη ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ.

Στην έκθεση του εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ, Πάτρικ ντε Μετς, που αξιολογεί την πρόοδο του ΚΕΑΟ, είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το όλο εγχείρημα των ρυθμίσεων έχει αποτύχει. Αν και το ΚΕΑΟ, στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες, εκτιμά πως οι μετρήσιμοι στόχοι που έχουν επιβληθεί από την τρόικα έχουν επιτευχθεί, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις τόσο ως προς τις μεθόδους που ακολουθούνται από κάθε ταμείο ξεχωριστά όσο και ως προς το πραγματικό αποτέλεσμα.

Read more...

Στόχος Τζιχαντιστών το κτίριο της Ε.Ε στο Βέλγιο

Στόχος Τζιχαντιστών το κτίριο της Ε.Ε στο Βέλγιο
Η παρουσία Ευρωπαίων στις τάξεις των τζιχαντιστών είναι από τα πιο σοβαρά θέματα για τους αναλυτές, που έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι οι συγκεκριμένοι θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι επιστρέφοντας στην πατρίδα τους. Κάτι που φαίνεται να αποδεικνύεται, καθώς ήδη ένας από τους στόχους τους ήταν το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε επιχείρηση των βελγικών αρχών, ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν τουλάχιστων δύο άτομα που προέρχονται από τη Χάγη. Σύμφωνα με τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της Ολλανδίας NOS, προετοίμαζαν επίθεση και ένας από τους στόχους τους ήταν το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Συγκεκριμένοι επίτροποι δεν αποτελούσαν στόχο. Θα ήταν μία επίθεση πιο πολύ σαν εκείνη στο Εβραϊκό μουσείο, με στόχο να σκοτωθούν όσο περισσότερα άτομα γίνεται», ανέφερε ακόμη το ρεπορτάζ.
Τον περασμένο Μάιο ο Γάλλος Μεχντί Νεμουσέ, που πέρασε πάνω από ένα χρόνο στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία, επιτέθηκε στο Εβραϊκό μουσείο στο κέντρο των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.
«Είμαστε ενήμεροι για τα ρεπορτάζ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Γαλλικό Πρακτορείο, «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εθνικές αρχές θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη συνέχεια», πρόσθεσε.
Η βελγική εφημερίδα L'Echo έγραψε ότι τους τελευταίους μήνες οι αρχές πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και οπαδών τους και προέβησαν σε πολλές συλλήψεις. Με τις έως τώρα εκτιμήσεις, μέχρι και 400 Βέλγοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και περίπου 90 από αυτούς έχουν επιστρέψει.
«Σημείο εκκίνησης για εμάς είναι ότι ένας στους 9 από αυτούς σχεδιάζει επίθεση. Αυτή είναι μία συντηρητική εκτίμηση, αν λάβουμε υπόψη μας και τα άτομα που τους βοηθάνε», δήλωσε μία πηγή στην εφημερίδα, όπου σημειώνεται ότι δεν δίνονται λεπτομέρειες για τα σχέδια των επιθέσεων ή για τις επιχειρήσεις αποτροπής τους από τις πηγές, για λόγους ασφαλείας αλλά και για να μην τρομοκρατήσουν τους πολίτες.
Στο ρεπορτάζ του, ο NOS μετέδωσε ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα τουρκικής καταγωγής συνελήφθησαν στις αρχές του περασμένου μήνα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από την Τουρκία. Λέγεται ότι είχαν μείνει στη Συρία.
Η αστυνομία στις Βρυξέλλες και στη Χάγη πραγματοποίησαν ταυτόχρονα εφόδους σε σπίτια στις δύο αυτές πόλεις, περιλαμβανομένης της συνοικίας της Χάγης Σιλντερσγουίκ, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.
Η βελγική αστυνομία ανακάλυψε όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ η ολλανδική αστυνομία ανακάλυψε κείμενα τζιχαντιστικής ιδεολογίας, μετέδωσε ο NOS. Γραφει το iefimerida.gr
egiakoumis.gr

Read more...

Αμφίπολη: Βρέθηκε μαρμάρινη πόρτα...





... που οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο (ΦΩΤΟ)...
Η πλήρης αποκάλυψη των μεγαλοπρεπών Καρυάτιδων ήταν ένα σημαντικό βήμα που έκαναν οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη, αλλά όχι και το μοναδικό, καθώς παραμένει...
το ερώτημα για το τι υπάρχει μετά.

Στον τρίτο θάλαμο λοιπόν βρέθηκε μαρμάρινη πόρτα, που οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο, όπως ανέφερε και η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο MEGA, όπου η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού έκανε λόγο για «σοβαρές ενδείξεις» για την ύπαρξη του τέταρτου θαλάμου.

«Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Ετσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για το νέο εύρημα.





Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τέταρτο θάλαμο υπάρχουν επιχωματώσεις 4,5 μέτρων, ύψος το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχαιολόγων οι οποίοι κάνουν λόγο για μία «βαριά» ανασκαφή.

  iefimerida.gr

Read more...

Το «σχολείο» της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ...


Προκαλούν ανατριχίλα τα μαθήματα ναζισμού του Χρήστου Παππά, σε μικρά παιδιά  (ΒΙΝΤΕΟ).
"Ο Καιάδας του πάταγε το κεφάλι σαν σκουλήκι"... 
Οι αποκαλύψεις για τη δράση των στελεχών της Χρυσής Αυγής, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο, πολλές φορές σόκαραν. Παρά τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά όμως, υπάρχουν...
περιπτώσεις που ακόμη προκαλούν ανατριχίλα, όπως τα μαθήματα ναζισμού του Χρήστου Παππά σε μικρά παιδιά.

Στη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα βίντεο, τραβηγμένα από το κινητό του Χρήστου Παππά. Σε αυτά, μαθαίνει σε ένα ανήλικο αγόρι να λέει σωστά «Heil Hitler», όπως αποκαλύπτει το υλικό που έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή».

Μάλιστα, σε ενα από τα βίντεο, το νο2 της Χρυσής Αυγής επαινεί το αγόρι που κρατάει τη σημαία των ναζί, περιβραχιόνιο με τη σβάστικα και χαιρετά ναζιστικά, λέγοντάς του «Μπράβο λεβέντη μου». Σε άλλο σημείο, ένα κοριτσάκι βοηθά, δίνοντας οδηγίες στο αγόρι για το πώς θα πρέπει να σηκώσει σωστά το χέρι του προκειμένου να χαιρετήσει ναζιστικά.

Εξίσου αποκαλυπτικές είναι και οι ηχητικές συνομιλίες που περιγράφουν τις βιαιότητες χρυσαυγιτών βουλευτών στο Μελιγαλά ("Ο Καιάδας του πάταγε το κεφάλι σαν σκουλήκι", "Από το μπουνίδι δεν μπορώ να κλείσω την παλάμη μου" ), λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μάλιστα, περιγράφεται με λεπτομέρεια η επίθεση εναντίον του Αστέριου Χάμου, που ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής, αλλά με τη στήριξη της ΧΑ στις εκλογές του 2009.

Το περιστατικό περιγράφει λεπτομερώς σε τηλεφωνική του συνομιλία ο κατηγορούμενος Γιώργος Τσακανίκας, μέλος του κλειστού πυρήνα της ΧΑ στη Νίκαια, στον πρώην οδηγό του Νίκου Μιχαλολιάκου, Σωτήρη Δεβελέκο.



Διαβάστε ολόκληρο το κειμενο και δείτε ολα τα ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ...

Read more...

Επεισόδια με χρυσαυγίτες, στον Μελιγαλά...


 27 προσαγωγές (ΦΩΤΟ)...
Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα όταν η αστυνομία ήλεγξε πούλμαν που μετέφερε χρυσαυγίτες στο Μελιγαλά Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί προσήγαγαν 27 άτομα, ενώ...
ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις προσαγωγές. Ανεπίσημες πηγές από την αστυνομία, αναφέρουν ότι ο έλεγχος έγινε για να αποφευχθεί η ένταση και τα επεισόδια που πέρσι είχαν προκαλέσει μέλη της Χρυσής Αυγής στο Μελιγαλά.
Πάντως, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του enikos.gr, η φετινή εκδήλωση στο Μελιγαλά, δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή, με τα εκατοντάδες μέλη της ΧΑ που είχαν κατακλύσει τους χώρους γύρω από το μνημείο. Σήμερα, συγκεντρώθηκαν 300 άτομα, εκ των οποίων οι 70 φορούσαν διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Εκτός από τον κ. Μπαρμπαρούση, παρόντες ήταν ο βουλευτής Αντώνης Γρέγος και ο ευρωβουλευτής, Ελευθέριος Συναδινός.
Δείτε τις φωτογραφίες:
enikos.gr

Read more...

Στον εισαγγελέα ο Μεϊμαράκης, για τα εξοπλιστικά...


meimarakisΣτον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε προχθές ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος μια υπόθεση στο βάθος της οποίας βρίσκεται ...
όγκος καταγγελιών κατά του τότε υπουργού Άμυνας, σημερινού προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όπως αποκαλύπτει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, για τρεις λόγους:
* Διότι η υπόθεση αφορά και τα εξοπλιστικά προγράμματα και διαχείριση αμυντικών συστημάτων του υπουργείου.
*Διότι στην υπόθεση που πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλων και επιτιθέμενος είναι ο πρώην υπαρχηγός Αεροπορίας και σημερινός βουλευτής Γιώργος Νταβρής.
*Διότι ο κ. Λαμπρόπουλος ήταν και στο παρελθόν υφυπουργός Άμυνας και είχε στείλει παρόμοια υπόθεση στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή με βαρύτατο περιεχόμενο για τη διαχείριση των εξοπλιστικών επί υπουργίας Μεϊμαράκη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα έγγραφα που στέλνει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Λαμπρόπουλος περιλαμβάνονται: α) επιστολές του βουλευτή Νταβρή με σκληρότατο περιεχόμενο και για τον κ. Μεϊμαράκη και για την τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, β) πρακτικά της Βουλής στα οποία επίσης υπάρχουν τέτοιες βαριές καταγγελίες από τον κ. Νταβρή αλλά και άλλους πολιτικούς.
Στις επιστολές αυτές ο κ. Νταβρής αναφέρεται σε σκάνδαλα στα εξοπλιστικά αλλά και σε εγκληματική διαχείριση αμυντικών μυστικών πριν και μετά τον ηρωικό θάνατο του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη, ανοιχτά της Καρπάθου.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 28 Αυγούστου 2014 ο κ. Νταβρής προκάλεσε τον υφυπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο με επιστολή του στην οποία «εξεβίαζε» με το δίλημμα «είτε εγώ ως στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με τόσο υψηλή θέση και με κομματική ταυτότητα της ΝΔ λέω ψέματα για ύπαρξη σκανδάλων και πρέπει να πάω στον εισαγγελέα, είτε αυτά που λέω είναι αλήθεια και είστε επίορκοι και δεν τα στέλνετε στον εισαγγελέα κάνοντας παράλληλα έρευνα».
Ο κ. Νταβρής στα πρακτικά της Βουλής αναφέρεται σε «αντισταθμιστικά αμαρτήματα». Είναι τα περίφημα «αντισταθμιστικά ωφελήματα». Στην ίδια συζήτηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Χατζηλάμπρου καταγγέλλει ότι στους πίνακες που έδωσε η κυβέρνηση στα κόμματα έχουν εξαφανιστεί περίπου 210 εκατ. ευρώ από τα «αντισταθμιστικά αμαρτήματα» που προβλέπονται σε 85 συμβάσεις οι οποίες στοίχισαν στο ελληνικό κράτος το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, το τρικ για να μη στοιχειοθετούνται τα αμαρτήματα είναι ότι χαρακτηρίζονται οι συμβάσεις και οι πληροφορίες για αυτές «απόρρητες» με αιτιολογία ότι δεν πρέπει να μάθουν οι εταιρείες τα μυστικά των αντιπάλων τους.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και σε νέα δημοσκόπηση...




... της "Rass"...
Σε έρευνα της Rass για το ΠΑΡΟΝ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,8% σε αντίθεση με τη ΝΔ που βρίσκεται στο...
22%.


Στη δημοσκόπηση της Rass για τo Παρόν, τα ποσοστά έχουν εως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 25,8%
ΝΔ 22%
Χρυσή Αυγή 6,7%
ΚΚΕ 5,5%
Ποτάμι 4,7%
ΠΑΣΟΚ 4,2%
ΑΝΕΛ 3,2%
ΛΑΟΣ 1,3%
ΔΗΜΑΡ 1%

Read more...

Καλά ξεμπερδέματα...


 

ΣΥΡΙΖΑ για Βενιζέλο: Σχιζοφρενικό να εισηγείται τη διαμόρφωση «προοδευτικής» κυβέρνησης...

Την αντίδραση της Κουμουνδούρου προκαλεί η συνέντευξη που παραχώρησε στη "Real News"  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά και ταυτόχρονα σχιζοφρενικό...
ο αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης να εισηγείται την ανάγκη διαμόρφωσης μιας άλλης κυβέρνησης και μάλιστα “με προοδευτικό πρόσημο”, σε αντίθεση με αυτήν που συμμετέχει και στηρίζει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Είναι, όμως, ταυτόχρονα αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Καλά ξεμπερδέματα...», αναφέρει στο σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ...


Τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη Βενιζέλου στη Real News :
-Ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Αν δεν έχει αυτοδυναμία θα τον στηρίξετε έστω με ψήφο ανοχής ή οι εξαγγελίες του στη ΔΕΘ τις οποίες χαρακτηρίσατε «επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς» δεν σας αφήνουν περιθώρια;
Ευ. Βενιζέλος: Κατά καιρούς έχουν προεξοφληθεί πολλές και διάφορες προγνώσεις οι οποίες διαψεύστηκαν οικτρά την ημέρα των εκλογών. Η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και αυτή η πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων, νομίζω ότι ήταν ένα καίριο στρατηγικού χαρακτήρα πλήγμα στην όποια αξιοπιστία του. Επανέλαβε τις πιο φαύλες πρακτικές της μεταπολίτευσης που υποτίθεται ότι κατηγορεί . Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν. Το 2014 δεν είναι ούτε 2009,ούτε 2007 για να μη πάω πολύ πιο πίσω .
Η δική μας θέση ως προς τη κυβέρνηση είναι σταθερή. Είναι αυτή που διατυπώσαμε και το 2012 στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ή εάν αυτό αριθμητικά δεν επαρκεί, κυβέρνηση συνεργασίας όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.
- Εννοείτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κεντροαριστερών δυνάμεων;
Ευ. Βενιζέλος: Σταθερή ιδεολογική πρότασή μας είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Αν αυτό αριθμητικά δεν είναι εφικτό, τότε η λύση είναι μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή προοδευτικών και συντηρητικών, αλλά υπεύθυνων και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Βέβαια, πραγματικά προοδευτικό είναι μόνο ό,τι βασίζεται στην αλήθεια και την υπευθυνότητα. Δεν είναι ο «ριζοσπαστισμός» της ανευθυνότητας και της δημαγωγικής πλειοδοσίας που οδηγεί τη χώρα στα βράχια και εξανεμίζει τις θυσίες των Ελλήνων. Άλλωστε και το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 προτείναμε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτός αρνήθηκε. Κάθε κυβερνητικό σχήμα προϋποθέτει βέβαια προγραμματική συμφωνία έντιμη όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και με την κοινωνία. Βάση μιας τέτοιας συμφωνίας μπορεί να είναι πλέον μόνον η αλήθεια.
Επίσης προτείναμε από το 2012 τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Και τώρα εάν νομίζει ότι αυτά που λέει είναι υποστηρίξιμα στη διεθνή διαπραγμάτευση, δεν έχει παρά να έρθει στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης να τα πει στους διεθνείς συνομιλητές της χώρας για να δει πόσα απίδια έχει ο σάκος.

Read more...

Ολοκληρώθηκαν οι διορθώσεις Στο Τaxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Στο Τaxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων μπορούν να δουν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού αναρτήθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Τaxisnet, παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία δημοσίων εσόδων είχε ανακοινώσει ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα από την Δευτέρα.

Τα νέα εκκαθαριστικά αφορούν στους ιδιοκτήτες που ανήκουν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες:

(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ ΦΑΠ 2013 και ΕΝΦΙΑ.

(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία

(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και

(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όσοι εκ των 6,2 εκατ. υπόχρεων σε ΕΝΦΙΑ έχουν προχωρήσει ήδη σε κάποια καταβολή βάσει της προηγούμενης εκκαθάρισης, αυτή θα συμψηφιστεί με τη νέα εκκαθάριση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διατηρείται το εξωτερικό των κτηρίων Σχολείο θα γίνει και πάλι από το 2015 η «Βίλα Αμαλία»


Σχολείο θα γίνει και πάλι από το 2015 η «Βίλα Αμαλία»
Το εξωτερικό των κτηρίων θα διατηρήσει την αρχική του μορφή, το εσωτερικό όμως ανακατασκευάζεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές των σχολείων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το 67ο Γενικό Λύκειο, το οποίο σήμερα λειτουργεί σε μισθωμένο κτήριο με ενοίκιο 11.200 ευρώ το μήνα, θα φιλοξενήσει το ιστορικό κτήριο «Βίλα Αμαλία» στη γωνία Αχαρνών και Χέιδεν, το οποίο διαμορφώνεται σε σχολείο εμβαδού 2.141 τετραγωνικών μέτρων.
Η ανακατασκευή της Βίλας Αμαλία ως σχολείου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2014, οπότε και υπογράφηκε η τελική σύμβαση, και το έργο προγραμματίζεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2015.
Το εξωτερικό του κτηρίου ανακαινίστηκε και διατηρεί την αρχική μορφή του, όπως γίνεται και σε άλλα διατηρητέα και νεοκλασικά κτήρια. Το εσωτερικό όμως αλλάζει εκ βάθρων λόγω των προδιαγραφών του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων.
Οι εγκεκριμένες μελέτες του ΟΣΚ περιλαμβάνουν νέα διαρρύθμιση των δυο κτιρίων, σύνδεσή τους σε όλα τα επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος), ανακατασκευή των ξύλινων κουφωμάτων, κατάργηση της στέγης στο ένα κτίριο και αντικατάστασή της με δώμα, τοποθέτηση ηλεκτρικών αναβατορίων και συμπλήρωση με ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.
Όπως σημειώνει η διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων του δήμου Αθηναίων, η ανακαίνιση «αποτελεί επένδυση στην ανάπτυξη [...] γιατί τα αναγεννημένα κτίρια θα λειτουργήσουν σαν γεννήτριες αστικής ανανέωσης με αντίκτυπο στην μικροοικονομία της γειτονιάς.
Η ιστορία του κτηρίου
Στο οικόπεδο, με εμβαδόν 1,5 στρέμμα, κατασκευάσθηκαν το 1860 οι επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυροπούλου με κοινή αυλή. Το 1930 εγκαταστάθηκε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, το δεύτερο σε αρχαιότητα Γυμνάσιο στην Αθήνα. Για τη στέγασή του χρησιμοποιήθηκε η οικία Αργυρόπουλου, την οποία νοίκιασε στο Δημόσιο η χήρα του πρεσβευτή Περικλή Αργυρόπουλου. Σ' αυτό το νεοκλασικό κτίριο παρέμεινε το Β΄ Γυμνάσιο έως το 1940, οπότε το κτίριο επιτάχθηκε «υπό της Ελληνικής Στρατιωτικής Αρχής», σύμφωνα με το διασωθέν Αρχείο του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών.
Τον Απρίλιο του 1941, η Αθήνα πέρασε στην κατοχή των γερμανικών στρατευμάτων και το σχολείο επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Τον Μάιο του 1944 έληξε η επίταξη του κτιρίου και το Β΄ Γυμνάσιο επέστρεψε στην βάση του. Με το τέλος του πολέμου, τα κτήρια παρέμεναν σε σχετικά καλή κατάσταση. Το στεγάστηκε στα δυο κτίρια της Χέιδεν και Αχαρνών μέχρι και την σχολική χρονιά 1973-1974. Το 1974 μεταστεγάστηκε το Β' Γυμνάσιο Αρρένων και το κτίριο παρέμεινε κενό έως τις 2 Μαρτίου του 1990, οπότε ομάδα αντιεξουσιαστών το κατέλαβε.
Με το νέο σχολικό συγκρότημα πρόκειται να καλυφθούν 750,36 τ.μ. από τα 1539,47 τ.μ. του οικοπέδου. Το γωνιακό κτίριο (Αχαρνών & Χέυδεν) με κάλυψη 482,57 τ.μ. αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, καλύπτεται με δώμα και έχει συνολικό εμβαδόν 1384,91 τ.μ.. Το κτίριο επί της οδού Αχαρνών, με κάλυψη 267,79 τ.μ. αναπτύσσεται και αυτό σε τρεις, αντίστοιχες του γωνιακού, στάθμες, καλύπτεται με κεραμοσκεπή και έχει συνολικό εμβαδόν 756,79 τ.μ..
Το 67ο Γενικό Λύκειο φιλοξενείται σήμερα στη συμβολή των οδών Αγ. Μελετίου και Νεκταρίου σε κτήριο με συνολικό εμβαδόν 988 τ.μ. και το σχολικό έτος 2013-2014 είχε 163 μαθητές. Το νέο σχολείο θα έχει χωρητικότητα 180-200 μαθητών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέες εντυπωσιακές εικόνες Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες


Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες

Αθήνα
Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ.
Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις, φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.
Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν, δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων.
22 φωτογραφίες
Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.
Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70 Κελσίου.
Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.
Τεχνικές εργασίες
Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης-υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Από τη διεπιστημονική ομάδα αποφασίστηκε η είσοδος στον τρίτο χώρο να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
Επίσης, θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.
Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.
Αποφασίστηκε, επίσης, η απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και η επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης.
Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.
Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.
Τέλος, πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...