Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Βαριές ποινές με το νέο νόμο περί ανταγωνισμού

Ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής


Ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης http://img.protothema.gr/

Ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Mια από τις πλέον σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: το σχέδιο Νόμου που άμεσα πλέον προωθείται για την προστασία του Ανταγωνισμού.

Το Σχέδιο Νόμου «Περί Ανταγωνισμού», προβλέπει την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμών διαφάνειας της λειτουργίας της, ώστε να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε, τα μέλη της Επιτροπής αυξάνονται από 9 σε 12, βελτιώνεται ο τρόπος επιλογής τους με την πρόβλεψη για σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε όλες τις περιπτώσεις και εισάγεται ο θεσμός του Αντιπροέδρου.

Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενός point system που καθορίζει τη σειρά με την οποία εξετάζονται οι διάφορες υποθέσεις βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων.

Επιπλέον, για πρώτη φορά προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητου Πειθαρχικού Συμβουλίου στο οποίο θα παραπέμπονται τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών τους.
Στο πλαίσιο της αύξησης της αποτελεσματικότητας και πάταξης της γραφειοκρατίας, στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση, με την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση γνωστοποίησης στην Επιτροπή συμπράξεων και συγκεντρώσεων μόνο όταν ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων είναι πάνω από τα 150.000.000 ευρώ και τουλάχιστον οι δύο από αυτές έχουν κύκλο εργασιών στην ελληνική αγορά μεγαλύτερο από 15.000.000 ευρώ.
Ακόμη, επεκτείνεται το πεδίο αρμοδιότητας της Επιτροπής καθώς πλέον έχει το δικαίωμα να γνωμοδοτεί για οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που ενδεχομένως εισάγει στρεβλώσεις και φραγμούς στην αγορά.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει σειρά ρυθμίσεων που βελτιώνουν το μηχανισμό κυρώσεων και κινήτρων για τη συνεργασία των πολιτών με την Επιτροπή. Έτσι, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων σε φυσικά πρόσωπα αλλά, ταυτόχρονα, επεκτείνεται το πρόγραμμα επιείκειας σε όσα φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται σε καρτέλ και αποφασίζουν να συνεργαστούν με την Επιτροπή.

Επίσης, οι κυρώσεις γίνονται πολύ πιο αυστηρές καθώς το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 εκατ. € και η φυλάκιση τα 2 έτη (σε αντίθεση με τα 150.000 € πρόστιμο και τους 6 μήνες φυλάκισης που ίσχυαν μέχρι σήμερα).

Read more...

Η Ντόρα, ο “κοριός” και το “Μητσοτάκης Gate”

Η σιωπή της κ. Μπακογιάννη συνεχίζεται…


http://img.protothema.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H σιωπή της Ντόρας Μπακογιάννη μπροστά στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή το “Πρώτο Θέμα” καλά κρατεί, ενώ το protothema.gr κατακλύζεται από σχόλια αναγνωστών σχετικά με τον ρόλο που αποδεικνύεται ότι είχε η πρώην υπουργός σε καυτά θέματα της διπλωματικής – και όχι μόνο – σκηνής.

Ένα από τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση αποτελεί το δεύτερο τηλεγράφημα που αποκάλυψε την Κυριακή το “Πρώτο Θέμα” και το οποίο εστάλη από την αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας προς τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 8 Μαΐου του 1993.

Το επίσημο θέμα του εγγράφου είναι η εβδομαδιαία επισκόπηση του ελληνικού Τύπου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στέλνουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι το σύνολο των δημοσιευμάτων που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή όσα αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα που υπηρετούν, αλλά μόνο εκείνα τα άρθρα και ρεπορτάζ που θεωρούν ότι αξίζει να μεταδοθούν.

Στην ουσία, οι υπηρεσιακοί παράγοντες στις πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο επιλέγουν και με τον τρόπο αυτό υιοθετούν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που αποστέλλουν στις κεντρικές υπηρεσίες. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, τα δημοσιεύματα που αναπαράγουν και θέτουν στη διάθεση των προϊσταμένων τους έχουν προηγουμένως διασταυρωθεί ή αποτελούν αμερικανική διαρροή προς τα μέσα ενημέρωσης…

Στο συγκεκριμένο ντοκουμέντο, οι αμερικανικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Μαυρίκη, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τότε υπουργός Πολιτισμού, γνώριζε για το σκάνδαλο των υποκλοπών που είχε συγκλονίσει το πολιτικό σύστημα το 1993, υποστηρίζοντας ότι η κόρη του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «γνώριζε» και «ενέκρινε» τις παρακολουθήσεις και καταγραφές των ευαίσθητων τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

«Η υπόθεση των υποκλοπών επανεμφανίστηκε στις περισσότερες ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες ως το κυρίαρχο πολιτικό θέμα», αναφέρεται στην υποενότητα 4 με υπότιτλο «νέες εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Σύμφωνα με τους αμερικανούς διπλωμάτες, «ο Τύπος εστίασε συγκεκριμένα στις αποκαλύψεις του κατηγορούμενου υποκλοπέα Μαυρίκη ότι είχε αποδείξεις πως συναντήθηκε με την κόρη του πρωθυπουργού και υπουργό Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Μαυρίκης υποστηρίζει ότι είχε μακρά συνομιλία με την Μπακογιάννη στο γραφείο της και πως μαγνητοφώνησε τη συζήτησή τους, γεγονός που, όπως είπε, αποδείκνυε ότι η Μπακογιάνη γνώριζε για τη δραστηριότητά του στις υποκλοπές, και μάλιστα την ενέκρινε. Η υποτιθέμενη κασέτα με τη συνομιλία τους μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και έπειτα από την εκπομπή η Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι η φωνή στην κασέτα ήταν δική της, αλλά υποστήριξε ότι το ηχητικό απόσπασμα ήταν παραποιημένο.

Οι περισσότερες ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες έκριναν την εξήγησή της ως μη ικανοποιητική. Οι ημερήσιες “Τα Νέα” και “Ελευθεροτυπία” φιλοξένησαν δηλώσεις ενός υπαλλήλου του ΟΤΕ, του Μπάμπη Μπουρνιά, ο οποίος επιβεβαίωσε δηλώσεις του Μαυρίκη ότι το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου παρακολουθείτο. Ο Μπουρνιάς είπε ότι βοήθησε τον Μαυρίκη».

«Μητσοτάκης-gate»


Σε άλλο τηλεγράφημα της 18ης Μαΐου του 1993, εν όψει της μετάβασης του τότε υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ Μάικ Εσπάι στην Ελλάδα -του πρώτου υπουργού της τότε κυβέρνησης Κλίντον που επισκεπτόταν την Ελλάδα-, γίνεται αναφορά στα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας του κ. Μητσοτάκη.

Στο έγγραφο αυτό, οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν το σκάνδαλο των υποκλοπών «Μητσοτάκης-gate», αποδίδοντάς το με τον έμμεσο αυτό τρόπο στον πρώην πρωθυπουργό. Στην παράγραφο με υπότιτλο «σκάνδαλο υποκλοπών», οι Αμερικανοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι «η ανάδειξη τους τελευταίους δύο μήνες του “Μητσοτάκης-gate” είχε προστεθεί στα πολιτικά προβλήματα του πρωθυπουργού.

Το σκάνδαλο επικεντρώνεται γύρω από τους ισχυρισμούς του τεχνικού Χρήστου Μαυρίκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε υποκλέψει τις συνομιλίες ηγετών της αντιπολίτευσης και μελών της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Νίκου Γρυλάκη -ενός πρώην βοηθού του Μητσοτάκη- και σε γνώση του πρωθυπουργού και της κόρης του, υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη, δύο χρόνια προτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρθει στην εξουσία. Το σκάνδαλο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει μια οριακή πλειοψηφία δύο εδρών στη Βουλή, και ευθύνεται για την παραίτηση (ντροπιαστική για τον πρωθυπουργό) του υπουργού Επικρατείας στις 10 Μαΐου.

Στην τριετή θητεία της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε αντιμέτωπη με παραιτήσεις ή αντικαταστάσεις εννέα υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Γεωργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 λόγω της ανάθεσης συμβολαίων πυρόσβεσης σε ιδιωτικές εταιρείες».

Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται σύντομη αναφορά και στην υπόθεση Λάλα. «Η υπόθεση κατασκοπείας στην οποία είναι αναμεμιγμένος ο Ελληνοαμερικανός υπάλληλος της πρεσβείας μας Στήβεν Λάλας ντρόπιασε τον Μητσοτάκη. Ο ελληνικός Τύπος έχει μεταθέσει το ενδιαφέρον του από τον χλευασμό της αμερικανικής κυβέρνησης στο να αναζητά μια επιβεβαιωμένη υπόθεση κατασκοπείας».

Read more...

Haircut στο μέρισμα και αύξηση εισφορών για το ΜΤΣ

Καιροί …Τρόικας για Στρατό και ΕΛΑΣ


http://img.protothema.gr/
Με «κούρεμα» του ύψους του μερίσματος που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (MΤΣ) και αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει τάξη στα οικονομικά του συγκεκριμένου οργανισμού.

Οι περίπου 50.000 μερισματούχοι του Ταμείου (απόστρατοι αξιωματικοί του ΓΕΣ και της ΕΛΑΣ) λαμβάνουν κάθε τρεις μήνες ενίσχυση στη σύνταξή τους, η οποία καταβάλλεται αναλόγως του βαθμού «συνταξιοδότησης» και τυπικώς είναι επιστροφή των εισφορών που είχαν καταβάλλει από τον μισθό τους τα χρόνια της ενεργού υπηρεσίας τους.

Το πρώτο, από τα τέσσερα μερίσματα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί το 2011, επρόκειτο να καταβληθεί στις αρχές του ερχόμενου Ιανουαρίου. Τελικώς αναμένεται να καταβληθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2011.

Εκτός όλων των άλλων όμως, το μέρισμα θα είναι ψαλιδισμένο κατά 25%, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το κατά ένα τέταρτο αναλογικό κούρεμα του μερίσματος που καταβάλλει το ΜΤΣ έχουν αποδεχθεί οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αξιωματικών, ενώ αρνητικοί εμφανίζονται οι συνδικαλιστικοί φορείς των συνταξιούχων στρατιωτικών.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει κατά 1% τις εισφορές που καταβάλλουν κάθε μήνα από το μισθό τους οι εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας. Η εισφορά υπέρ ΜΤΣ θα αυξηθεί στο 5% των αποδοχών τους, από ποσοστό 4% σήμερα κι αυτό παρά τις αντιδράσεις της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζονται να βάλουν μαχαίρι και σε μια σειρά από επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Στόχος τα 56 εκατ. ετησίως

Το «haircut» ύψους 25% στο μέρισμα και η αύξηση των εισφορών θεωρήθηκαν τα μοναδικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτραπεί η χρεοκοπία του ΜΤΣ. Κι αυτό διότι σήμερα το έλλειμμα του Μετοχικού Ταμείου σωρευτικά ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι μόνο το 2010, η κυβέρνηση ενίσχυσε το ΜΤΣ καταβάλλοντας συνολικά 136 εκατομμύρια ευρώ (34 εκατ.ευρώ κάθε τρίμηνο)!

Με το ψαλίδισμα του ενός τετάρτου του μερίσματος και την αύξηση της υποχρεωτικής εισφοράς, η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι το 2011 θα χρειαστεί να επιδοτήσει το ΜΤΣ με 56 εκατ. ευρώ, (δηλαδή περίπου 14 εκατ. ευρώ κάθε τρίμηνο) και ευελπιστεί ότι από το 2012 το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα είναι και πάλι σε θέση να καταβάλλει στους δικαιούχους τα μερίσματα που έχουν προπληρώσει χωρίς οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα βασικά έσοδα από την ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων του ΜΤΣ (όπως για παράδειγμα το οικοδομικό τετράγωνο όπου στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Attica στο κέντρο της Αθήνας), αναμένεται να μειωθούν το 2011 λόγω της ήδη εκπεφρασμένης πρόθεσης των ενοικιαστών να επαναδιαπραγματευθούν προς τα κάτω το ενοίκιο που καταβάλλουν στο Μετοχικό Ταμείο για τη χρήση των στρατιωτικών ακινήτων…
Read more...

Τα λεφτά της Τρόικας αρκούν μόνο για τα παλιά δάνεια!

Η μεγάλη αγωνία του 2011


http://img.protothema.gr/
"Με αίμα και θυσίες" παλεύει η χώρα για να εξασφαλίσει τα σχεδόν 70 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται να δανειστεί το 2011. Η κυβέρνηση βάζει στόχο να αντλήσει συνολικά 69,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 1/3 εξ αυτών θα πρέπει για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο και πάλι τις διεθνείς αγορές.

Ο χρόνος πάντως μετράει πλέον αντίστροφα αλλά όχι υπέρ της χώρας μας. Το δάνειο της Τρόικας που για το 2011 μεταφράζεται σε 46,5 δισ. ευρώ, μικρή μόνο ανάσα δίνει στην κυβέρνηση αφού θα καλύψει μόνο τις τρέχουσες λήξεις ομολόγων και έντοκων γραμματίων της χρονιάς, που ανέρχονται σε 46,1 δισ. (από αυτά τα 18 δισ. θα είναι με έντοκα γραμμάτια).

Για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Κράτος, παρά τις περικοπές και την άγρια λιτότητα, το 2011 θα πρέπει να δανειστεί άλλα 23 δισ. ευρώ, εξ ολοκλήρου από την αγορά.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο δάνειο της Ομογένειας, ώστε να εξομαλύνει την είσοδό της στις αγορές. Ωστόσο η αφετηρία της νέας χρονιάς είναι διπλά αρνητική. Σαν να μην έφταναν το πανάκριβο spread και τα θηριώδη ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων (ξεπερνούν τις 930 και 1000 μονάδες αντίστοιχα), άρχισε και η Γερμανία ακόμα (που αποτελεί τη βάση αναφοράς για ολόκληρη την ευρωζώνη) να δανείζεται ακριβότερα. Έτσι το επιτόκιο, αν δανειζόταν σήμερα η Ελλάδα, υπολογίζεται σε 12,4% (!), όταν η Γερμανία δανειζόταν μέχρι προ μηνός με 2,7% και πλέον με πάνω από 3%!

Τον Ιανουάριο του 2011 η Ελλάδα πρέπει να ανανεώσει περίπου 3 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων τίτλων, με νέες μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, αφού από το Σεπτέμβριο ήδη επέλεξε να διεξάγει ανά μήνα δημοπρασίες εντόκων αντί τριμηνιαίες.

Δύσκολος μήνας θεωρείται ο Μάρτιος, οπότε λήγουν πολλά παλαιά ομόλογα, ενώ ιδιαίτερο βάρος πέφτει στον Μάιο και τον Αύγουστο.
Read more...

Νέα απογραφή δημοσίων υπαλλήλων, με σφραγίδα ΟΟΣΑ!

Θα είναι “ποιοτική” και μπούσουλας για τις μετατάξεις


http://img.protothema.gr/
Με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) πρόκειται να συνεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα ώστε να πραγματοποιήσει δεύτερη απογραφή δημοσίων υπαλλήλων, αυτή τη φορά όχι με αριθμητικό στόχο, αλλά ποιοτικό.

«Ξέρουμε πόσοι είναι με ακρίβεια, αλλά δεν ξέρουμε με την ίδια ακρίβεια τι κάνουν», σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο μια σειράς μετατάξεων και αποσπάσεων που πρόκειται να συμβούν στον δημόσιο τομέα, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια παλιά και «ξεχασμένη» συμφωνία του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ.

Πράγματι, μπορεί πλέον το υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους να έκανε μέσα στο 2010 απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, όμως ο αριθμός τους δεν αρκεί ώστε να γίνουν με επιτυχία μετατάξεις. Ο ΟΟΣΑ θα αναλάβει να καταγράψει τα δεδομένα των στοιχείων των υπαλλήλων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο υπουργείο ότι μία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του έτους θα είναι η συνολική αναδιοργάνωση των μετατάξεων.

Σημειώνεται ότι, με βάση την απογραφή που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου, έφτασαν τους 768.009 οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.

Όλα έτοιμα για τον «Καλλικράτη»

Την ικανοποίησή του για τον τρόπο που προχώρησαν οι προετοιμασίες για τον «Καλλικράτη» εξέφρασε ο κ. Ραγκούσης στην ίδια συνάντηση.

Ένα μεγάλο μέρος των κρίσιμων σημείων και λεπτομερειών έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα τα προεδρικά διατάγματα, οι υπουργικές αποφάσεις, τα σεμινάρια στους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες, οι σφραγίδες, τα ΑΦΜ, οι πινακίδες κτλ.

Το υπουργείο, τέλος, έχει δημιουργήσει και ιστοσελίδα για τον «Καλλικράτη», όπου αναρτώνται δράσεις των περιφερειών και των δήμων, οι σχετικοί νόμοι, τα προεδρικά διατάγματα κα. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι kallikratis.ypes.gr ενώ παράλληλα θα λειτουργεί το τηλεφωνικό νούμερο 1500 προς ενημέρωση των πολιτών.

Read more...

Ελληνες εφοπλιστές: Πρώτοι σε αγορές πλοίων από δεύτερο χέρι...



Πλήρης επικράτηση των Ελλήνων εφοπλιστών σημειώθηκε στον αγώνα δρόμου για αγορές πλοίων από «δεύτερο χέρι» το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking.

Το 2010 ήταν μία χρονιά στη διάρκεια της οποίας αυξήθηκαν οι αγοραπωλησίες πλοίων σε αριθμό, ενώ η σχετική αύξηση των αξιών των πλοίων, από...
την καταβαράθρωση του 2008, εκφράσθηκε και στα σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια που επενδύθηκαν από την παγκόσμια ναυτιλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbroking, το 2010 άλλαξαν χέρια 1.158 πλοία έναντι 1.093 το 2009. Επενδύθηκαν συνολικά 21,6 δισ. δολ. για την αγορά των πλοίων αυτών έναντι 15,24 δισ. δολ. πέρυσι. Εξ αυτών τα 609 ήταν πλοία ξηρού φορτίου αξίας 10,5 δισ. δολ. τα 377 δεξαμενόπλοια αξίας 8,5 δισ. δολ., τα 166 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αξίας 2,48 δισ. δολ. και τα έξι πλοία ψυγεία αξίας 25,5 εκατ. δολ.

Αντιστοίχως το 2009 είχαν αγορασθεί 731 πλοία ξηρού φορτίου (9,24 δισ. δολ.), 250 δεξαμενόπλοια (5,2 δισ. δολ.), 93 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (687,4 εκατ. δολ.) και 19 πλοία ψυγεία (108,4 εκατ. δολ.).

Οι Ελληνες εφοπλιστές για μία ακόμη χρονιά ήταν πρωταθλητές τόσο στον αριθμό των πλοίων που απέκτησαν όσο και στα κεφάλαια που επένδυσαν. Σε σύγκριση με το 2009, κατάφεραν να «πάρουν κεφάλι» και πάλι από τους Κινέζους οι οποίοι το 2009 ήταν πρώτοι στη λίστα των αγοραστών.

Το 2010 τα ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα απέκτησαν 263 πλοία συνολικά έναντι μόλις 167 το 2009, επενδύοντας 6,46 δισ. δολ. έναντι 3,2 δισ. δολ. πέρυσι. Οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών στην αγορά του second hand αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% των συνολικών επενδύσεων της παγκόσμιας ναυτιλίας σε κεφάλαια. Επίσης αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των συνολικών επενδύσεων με βάση τον αριθμό των πλοίων.

Τα πλοία ξηρού φορτίου ήταν και πάλι πρώτα στις προτιμήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών. Αγόρασαν 136 πλοία αξίας 3,1 δισ. δολ. Ακολουθούν τα δεξαμενόπλοια (69 πλοία αξίας 2,2 δισ. δολ) ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον και για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ελληνες εφοπλιστές επένδυσαν 1,13 δισ. δολ. για την αγορά 55 πλοίων του τύπου αυτού.

Πέρυσι είχαν αποκτήσει μόλις 10 containerships επενδύοντας 83,7 εκατ. δολ. Επίσης το 2009, οι Ελληνες πλοιοκτήτες είχαν αποκτήσει 120 πλοία ξηρού φορτίου (επένδυσαν 2,33 δισ. δολ) και 32 δεξαμενόπλοια (αξίας 768 εκατ. δολ.).

Η κινητικότητα που επέδειξαν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες δεν είναι ανεξάρτητη από τις θετικές προσδοκίες που τρέφουν μεσοπρόθεσμα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου και την ενίσχυση των δεικτών της ναυλαγοράς.

Οι Κινέζοι βρέθηκαν το 2010 πίσω από τους Ελληνες αγοράζοντας 164 πλοία συνολικής αξίας 2,6 δισ. δολ. Το 2009 είχαν αγοράσει 211 πλοία επενδύοντας 2,85 δισ. δολ.

Για το 2010 κινεζικά συμφέροντα απέκτησαν 121 πλοία ξηρού φορτίου (186 το 2009), 19 δεξαμενόπλοια (13 το 2009), 24 containerships (10 το 2009).

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
Naftemporiki.gr


Read more...

Τη δημιουργία υπερ-ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής παρουσιάζει η Άννα Διαμαντοπούλου

Στο τελευταίο Υπουργικό της χρονιάς

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τη δημιουργία νέου «υπέρ-Οργανισμού» για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της εκπαίδευσης παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Πρόκειται για το νέο Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο θα προκύψει από την ενσωμάτωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, τον Οργανισμό Επιμόρφωσης και το Ινστιτούτο Ομογένειας και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το «Βήμα online».

Στόχος της υπουργού Παιδείας είναι τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ υπολογίζεται ότι από την ενοποίηση των τεσσάρων φορέων και τη «μετακόμισή» τους στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι θα εξοικονομηθούν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Ακόμη καταργείται ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και οι αρμοδιότητες και το προσωπικό του περνούν επίσης στο υπουργείο Παιδείας.

Με τις μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται τα θέματα της περιουσίας του ΟΕΔΒ και της μεταφοράς του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, της υπηρεσίας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή άλλων, καθώς και σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα, ενώ διασφαλίζεται η συνέχιση της τρέχουσας παραγωγικής εκδοτικής διαδικασίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μας κουνάει το δάχτυλο, θα δει... πέντε λένε οι οδηγοί λεωφορείων

Στάσεις εργασίας το πρωί της Τετάρτης και μετά τις 22।00 το βράδυ στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Ο πρόεδρος των εργαζόμενων σε ΕΘΕΛ και ΟΑΣΑ απάντησε στο μήνυμα Ρέππα χρησιμοποιώντας παλαιότερη δήλωσή του

Ανοιξε και πάλι ο χορός των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας, με ηπιότερες μορφές σε σχέση με τις απεργίες που προκάλεσαν έμφραγμα στους δρόμους και το εμπόριο την εβδομάδα που πέρασε.

Μας κουνάει το δάχτυλο, θα δει... πέντε λένε οι οδηγοί λεωφορείων

Την Τετάρτη τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα κινηθούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ το τραμ θα ακινητοποιηθεί από τα μεσάνυχτα έως τις 2 το πρωί της Πέμπτης.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία για την Πρωτοχρονιά, ενώ συζητιούνται προτάσεις για 24ωρες απεργίες στις 5 και 10 Ιανουαρίου. Αντιθέτως στα λεωφορεία έχουν αποφασιστεί στάσεις εργασίας για τις 3, τις 5 και 10 Ιανουαρίου.

Απάντησαν στο Ρέππα με δικές του δηλώσεις

Αυστηρή προειδοποίηση στους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, απηύθυνε χθες ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις, έκανε λόγο για «κλαδικά και συντεχνιακά συμφέροντα, τα οποία πρέπει να υπαχθούν στα συνολικά».

Εθεσε μάλιστα τους εργαζομένους προ των ευθυνών τους, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και σημειώνοντας με νόημα πως «πρέπει όλοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευθύνη. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να νομοθετεί και οι νόμοι της πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η κοινωνία έχει συμφέροντα, τα οποία είναι ευρύτερα από τα συμφέροντα μιας ομάδας εργαζομένων, ενός κλάδου» τόνισε, υπονοώντας ότι οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις θέτουν σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών. Δείτε περισσότερα κάνοντας κλικ εδώ.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος των εργαζόμενων σε ΕΘΕΛ και ΟΑΣΑ Ν.Κολουμπαρίτσης σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ θύμισε στον υπουργό παλαιότερη δήλωσή του στην οποία επεσήμαινε ότι «όποιος κουνάει το δάκτυλο στους εργαζόμενους, τον δείχνουν με τα πέντε δάκτυλα».

«Παίζουν με τη φωτιά, την εργασία και τους μισθούς μας οι κυβερνώντες. Οι εργαζόμενοι προσπαθούμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας μας» τόνισε ο συνδικαλιστής, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε να ζούμε ούτε με δάνεια ούτε με επιχορηγήσεις. Δεν μπορεί να έρχεται το υπουργείο να λεει αυξάνω το εισιτήριο κατά 50%, μειώνω οριζόντια τους μισθούς, καταργώ συλλογικές συμβάσεις».

ethnos.gr
Read more...

«Πράσινα» τέλη στα ακίνητα από 9 Ιανουαρίου Τα Πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές και θα συνοδεύουν απαραίτητα τα συμβόλαια

Χαράτσι στα ακίνητα που ενοικιάζονται ή πωλούνται έρχεται το 2011 από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αφού στο εξής θα είναι απαραίτητο το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης των κτισμάτων.

«Πράσινα» τέλη στα ακίνητα από 9 Ιανουαρίου

Μάλιστα, με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο ΠΕΚΑ δίνει εξάμηνη παράταση στην έκδοση του πιστοποιητικού για τις ενοικιάσεις ακινήτων.

Συγκεκριμένα, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ για:

«Πράσινα» τέλη στα ακίνητα από 9 Ιανουαρίου
  • Περιπτώσεις αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
  • Περιπτώσεις μίσθωσης ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. (δεν αφορά την ανανέωση μίσθωσης).

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο, από τις 9 Ιουλίου 2011 (και όχι από τις 9 Ιανουαρίου) είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού για τις νέες συμβάσεις μίσθωσης αυτοτελών οριζόντιων ιδιοκτησιών (δηλαδή διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα). Ουσιαστικά στην κατηγορία αυτή δίνεται εξάμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια.

Τα Πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, που θα κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακή συμπεριφορά τους. Τα πιστοποιητικά αυτά θα συνοδεύουν απαραίτητα τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση του κτιρίου.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθύνονται στους ενεργειακούς επιθεωρητές, των οποίων οι κατώτατες αμοιβές που έχουν οριστεί (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα τις καταργήσει) είναι:

Διαμερίσματα πολυκατοικιών: 2,46 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 185 ευρώ το διαμέρισμα.

Ολόκληρα κτίρια κατοικιών: 1,23 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ για όλο το κτίριο.

Μονοκατοικίες: 1,85 ευρώ το τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ ανά μονοκατοικία.

Επαγγελματικοί και λοιποί χώροι: 3,07 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 369 ευρώ ανά χώρο. Για το άνω των 1.000 τ.μ. εμβαδό το κόστος περιορίζεται στα 1,85 ευρώ το μέτρο.

Λέβητες και εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών από 221 - 369 ευρώ.

Εγκαταστάσεις κλιματισμού κτιρίων άνω των 4 κλιματιστικών σωμάτων 369-615 ευρώ.

ethnos.gr
Read more...

Ανυποχώρητος για τις επικείμενες αλλαγές



tovima.grΤρόπους πολιτικής στήριξης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βάλλεται από διασταυρούμενα πυρά, αναζητεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου

Αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικές δεσμεύσεις για τις επικείμενες διαρθρωτικές αλλαγές εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, βλέποντας ότι τα μέτωπα που ανοίγουν με συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και ομάδες απειλούν να εμποδίσουν την προώθηση κυβερνητικών υποχρεώσεων, που προκύπτουν και από το μνημόνιο. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται ο τρόπος μέσω του οποίου θα στηριχθεί πολιτικά ο υπουργός Οικονομι- κών κ. Γ. Παπακων- σταντίνου , ο οποίος δέχεται τα «πυρά» βουλευτών της συμπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού το μήνυμα που μεταδίδεται είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε πίεση συνδικαλιστικού τύπου, παρ΄ όλα αυτά όμως καλεί τους πάντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ανάλογο μήνυμα αναμένεται να διατυπώσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου κατά τη σημερινή, τελευταία για εφέτος συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αφήνουν οι συνεργάτες του να εννοηθούν, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να μην υποχωρήσουν σε πιέσεις και να μην υποκύψουν στις αντιδράσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων, όπως οι αλλαγές στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» και κυρίως οι ανατροπές στις ΔΕΚΟ, που μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μένει να εφαρμοστούν στην πράξη τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα και από την ψήφιση του προϋπολογισμού, πλήρη γνώση της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην ΚΟ και στις τάξεις πολλών υπουργών, οι οποίοι διεκδικούν καλύτερη ενημέρωση και συνεργασία από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, κατά κύριο λόγο, το οποίο και φέρει το μεγαλύτερο βάρος για τις αλλαγές που προωθούνται. Με βάση αυτά, ενδέχεται να εκδηλωθεί από την πλευρά του κ. Παπανδρέου μια επιχείρηση πολιτικής στήριξης του κ. Παπακωνσταντίνου, είτε με μια προσωπική ανάληψη ευθύνης για τις επικείμενες αλλαγές είτε και με την αναπροσαρμογή κάποιων πρακτικών, με στόχο να μην επαναληφθούν κρούσματα όπως η κατάθεση κάποιου νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αλλαγής τακτικής και συντόμευσης του χρόνου διαβούλευσης των νομοσχεδίων, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στον διάλογο με τους βουλευτές.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (όπου, σημειωτέον, δεν πρόκειται να συζητηθούν «ευαίσθητα» νομοσχέδια, όπως αυτό για τα κλειστά επαγγέλματα), ο κ. Παπανδρέου αναμένεται επίσης να κάνει και έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τον χρόνο που φθάνει στο τέλος του. Επίσης αναμένεται να επαναλάβει και ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, καθώς τα σύννεφα παραμένουν στο διεθνές οικονομικό σκηνικό και ως εκ τούτου οι πιέσεις προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση δεν αναμένεται να υποχωρήσουν με την έλευση του 2011.

Στη σημερινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για τον διορισμό των επτά γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων. Πρόκειται για τα πρόσωπα που θα είναι επικεφαλής των διοικητικών υποδιαιρέσεων της χώρας και θα έχουν ένα μέρος των αρμοδιοτήτων που δεν έχουν εκχωρηθεί στους 13 αιρετούς περιφερειάρχες. Οι επτά γραμματείς θα αναλάβουν καθήκοντα από τις αρχές του νέου έτους και για ένα μεταβατικό διάστημα θα λειτουργήσουν από κοινού με τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα θα επιλεγούν από τους 13 διορισμένους γραμματείς των σημερινών περιφερει- ών, ενώ οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις. Με βάση αυτά η επιλογή για τις επτά θέσεις θα γίνει μεταξύ των περιφερειαρχών που διορίστηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο και ειδικότερα μεταξύ των κυριών Θεοδώρας Κόκλα (Ανατολική Μακεδονία- Θράκη), Μαρίας Λιονή (Κεντρική Μακεδονία), Δήμητρας Γεωργακοπούλου (Ηπειρος), Καλλιόπης Γερακούδη (Θεσσαλία), Κατερίνας Διαμαντοπούλου (Στερεά Ελλάδα), Βασιλικής Αλεξανδρίδου (Ιόνια Νησιά), Σοφίας Θεολογίτου (Βόρειο Αιγαίο) και των κκ.: Γ. Κίρκου (Δυτική Μακεδονία), Αν. Αποστολόπουλου (Δυτική Ελλάδα), Ηλ. Λιακόπουλου (Αττική), Φ. Χατζημιχάλη (Πελοπόννησος), Β.Μπρακουμάτσου (Νότιο Αιγαίο) και Αθ. Καρούντζου (Κρήτη).





Read more...

«Αποστρατικοποιείται» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

tovima.gr

Σχέδιο ριζικών αλλαγών στη λεωφόρο Κατεχάκη με τη δημιουργία νέων πολιτικών υπηρεσιών που θα «παρακάμπτουν» την ΕΛΑΣ σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για ενα σχέδιο ουσιαστικής «αποστρατικοποίησης» του υπουργείου και μίας προσπάθειας να έχει δομή παρόμοια με αυτή του Εθνικής Αμύνης. Ανάμεσα μάλιστα στα άλλα θα προβλέπεται η δημιουργία ειδικών πολιτικών υπηρεσιών χάραξης αντιεγκληματικής πολιτικής αλλά και μίας που θα ελέγχει τις επιλογές των ηγεσιών της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής κλπ. Για την στελέχωση των νέων υπηρεσιών πιθανόν θα χρησιμοποιηθούν υπάλληλοι από άλλες κρατικές υπηρεσίες μέσα από τις μετατάξεις.

Οπως ανέφερε προς το «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «κρίσιμες υπηρεσίες του Υπουργείου όπως αυτες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Οικονομικών, Προμηθειών, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου κι αλλες ανήκουν τυπικά και ουσιαστικά στην ΕΛΑΣ. Υπεύθυνοι τους είναι αξιωματικοί της Αστυνομίας. Οποιαδήποτε ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις επιλογές αξιωματικών της ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα να επικρατεί δυσκαμψία, καθυστερήσεις, ενώ ορισμένες φορές και σκοπιμότητες ενστόλων. Επιπλέον πέρα από τον υπουργό, τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου δεν υπάρχει καμιά πολιτική δομή για να ελέγχει τις επιλογές των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής. Σχεδιάζαμε τη μεταγκατάσταση μιας υπηρεσίας από το κέντρο της Αθήνας στο Χαλάνδρι και έχει ανακύψει σειρά προβλημάτων από επιλογές αξιωματικών που λαμβάνουν τις αποφάσεις».

Ετσι λοιπόν έχει ήδη ληφθεί μια αρχική απόφαση να δημιουργηθούν αντίστοιχα τμήματα και γραφεία Οικονομικών, Νομικών Υπηρεσιών, Στρατηγικού Σχεδιασμού. Διεθνών Σχέσεων κλπ που θα στελεχωθούν αυστηρα από πολιτικό προσωπικό τα οποία _ όπως έλεγε στέλεχος του Υπουργείου _ «θα διευκολύνουν τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας και θα επιταχύνουν σειρα κρίσιμων διαδικασιών».

Παραλληλα θα έχουν στόχο μια ευρύτερη πολιτική εποπτεία στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τη χάραξη μιας γενικότερης πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας. Τα γραφεία αυτά δεν θα έχουν καμιά σχέση με τη δομή της ΕΛΑΣ και θα ελέγχονται μόνο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.





Read more...

Ολο το παρασκήνιο για να αποφευχθεί ντόµινο κρίσης, όπως το αποκαλύπτει η «Wall Street Journal»

Η βόλτα στην Ντοβίλ που ταρακούνησε την ευρωζώνη

Η µυστική συµφωνία Μέρκελ - Σαρκοζίενώ η Ιρλανδία «έβραζε»


∆εχόταν πιέσεις.   Η ΕΚΤ στις 18  Νοεµβρίου πιέζει τον  ιρλανδό κεντρικό τραπεζίτη Πάτρικ Χόνοχαν  να πείσει την κυβέρνηση της χώρας του  για να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια. Στις 21  του µήνα η χώρα ζητά επίσηµα βοήθεια  και στις 28 Νοεµβρίου  η Ιρλανδία, η Ε.Ε. και  η ΕΚΤ ανακοινώνουν  τη χορήγηση βοήθειας 67,5 δισ. ευρώ.  Η Γερµανία κάνει κάποιες υποχωρήσεις  από όσα είχαν συµφωνηθεί στο Ντοβίλ
Ενα συναρπαστικό χρονικό µε λεπτοµέρειες που περιλαµβάνουν µυστικές συµφωνίες µεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί στο θέρετρο Ντοβίλ της Γαλλίας και ισχυρές πιέσεις κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών και τραπεζιτών στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για να ζητήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια και να αποφευχθεί ντόµινο κρίσης στην Ευρωζώνη αποκαλύπτει η «Wall Street Journal».
Επειτα από εκτεταµένη έρευνα πολλών εβδοµάδων και δεκάδες συνεντεύξεις µε ευρωπαίους αξιωµατούχους, η «Wall Street Journal» ακολουθεί το νήµα των εξελίξεων – οι περισσότερες άγνωστες στο ευρύ κοινό – στην πιο κρίσιµη περίοδο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αµερικανική εφηµερίδα παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο µέχρι την είσοδο της Ιρλανδίας στον µηχανισµό στήριξης.
Καταλήγει δε σε ένα και µοναδικό συµπέρασµα: Η κρίση που ζει σήµερα η Ευρώπη πρέπει να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε µεγαλύτερη ενοποίηση, κάτι σαν τις Ηνωµένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η «Wall Street Journal» θεωρεί ότι αυτή είναι η µόνη βιώσιµη επιλογή αφού αν αποτύχει µια ευρύτερη ενοποίηση, τα αποτελέσµατα για το ευρώ µπορεί να είναι καταστροφικά. «Η κρίση απέδειξε ότι η διαδικασία της δηµιουργίας ευρωπαϊκού έθνους είναι απαραίτητη», λέει στην εφηµερίδα και ο ιταλός υπουργός Οικονοµικών Τζούλιο Τρεµόντι.

«Ανγκελα, θέλω να σε βοηθήσω». Με τα λόγια αυτά άρχισε την κουβέντα µε τη Σιδηρά Καγκελάριο ο γάλλος πρόεδρος στις 18 Δεκεµβρίου, λίγο πριν οι δύο ηγέτες ξεκινήσουν τη βόλτα τους στην παραλία του γαλλικού θερέτρου Ντοβίλ.

Πέντε µήνες µετά τη σωτηρία της Ελλάδας µε βοήθεια 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, οι δύο ηγέτες είχαν στα σκαριά ένα σχέδιο µε µεγάλορίσκο. Καθώς η ευρωπαϊκή κρίση απλωνόταν στην Ιρλανδία και η Μέρκελ ανησυχούσε ότι η Γερµανία θαέπρεπε να πληρώσει τον λογαριασµό για τη σωτηρία της ΚέλτικηςΤίγρης και πιθανώς άλλων χωρών, οι δύο ηγέτες συµφωνούσαν µυστικά από όλους τουςάλλουςνα υιοθετήσουν το «Σύµφωνο της Ντοβίλ». ΗΜέρκελ εκείνη τη βραδιά κατέστησε σαφές ότι η Γερµανία δεν θα δεχόταν επέκταση του (σηµερινού) προσωρινού ταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ πέραν του 2013. Ετσι, πρότεινε έναν συµβιβασµό. Θα απέσυρε την πρόταση να επιβάλλονται αυτόµατα κυρώσεις στις χώρες που παραβαίνουν τους όρους του Συµφώνου Σταθερότητας, εάν η Γερµανία κέρδιζε την υποστήριξη της Γαλλίας στην πρόταση να συµµετέχουν στο µέλλον οι ιδιώτες επενδυτές (οµολογιούχοι) στο κόστος σωτηρίας κρατών. Και η συµφωνία που σφραγίστηκε εκείνο το κρύο βράδυ του Οκτωβρίου προέβλεπε ακριβώς αυτό. Αλλωστε ο Σαρκοζί δεν µπορούσε να κάνει διαφορετικά. Το ερώτηµα που τέθηκε, σύµφωνα µε τη µαρτυρία γάλλου αξιωµατούχου που δεν κατονοµάζεται, ήταν «τι θα γίνει εάν οι Γερµανοί γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη; Κανείς δεν ήθελε να το σκεφτεί». Την ίδια ηµέρα οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης συναντιόνταν στο Λουξεµβούργο για να βρουν µια λύση στο πρόβληµα της Ιρλανδίας, το οποίο είχε φουντώσει. Μόνο δύο υπουργοί, ο Γερµανός και ο Γάλλος, ήξεραν ότι το πραγµατικό ντιλ δεν θα γινόταν εκεί.

Εκρηξη Τρισέ
Οταν λοιπόν ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών τύπωσε και µοίρασε γύρω στις 5 µ.µ. ένα email που ανέφερε το περίγραµµα της συµφωνίας στην Ντοβίλ, οπρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ που συµµετείχε στο Eurogroup εξερράγη: «Θα καταστρέψετε το ευρώ», φώναξε στα γαλλικά προς το µέρος της γαλλικής αντιπροσωπείας, όπως µαρτυρούν στη «Wall Street Journal» κάποιοι από τους παρόντες. Τα οµόλογα χωρών τηςευρωζώνης θεωρούνταν από τα πιο ασφαλή στον κόσµο και η ΕΚΤ ήξερε ότι το ντιλ Γερµανίας και Γαλλίας θα προκαλούσε θύελλα στις αγορές. Οταν οι ηγέτες της Ευρώπης συναντήθηκαν δέκα ηµέρες αργότερα, ο Τρισέ ήταν ακόµη θυµωµένος: «Δεν καταλαβαίνετε πόσο σοβαρήείναι η κατάσταση», είπε στον Σαρκοζί που ανταπάντησε σε παρόµοιο ύφος: «Ισως µιλάς σε τραπεζίτες. Εµείς είµαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες». Στις αγορές πάντως επικράτησε πανικός. Οι επενδυτές άρχισαν ναξεπουλάνε τα οµόλογα της Ιρλανδίας και ο Τρισέ ήταν έξαλλος. Οι κυβερνήσεις, όπως πίστευε, είχαν διαλύσει την επενδυτική εµπιστοσύνη αφήνοντας την ΕΚΤ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Η τράπεζα ήδη από τον προηγούµενο Μάιο αγόραζε ευρωπαϊκά κρατικά οµόλογα για να στηρίξει την οικονοµία και αναγκάστηκε να αυξήσει τις αγορές αυτές ιρλανδικού χρέους από τον Αύγουστο, όταν η Ιρλανδία άρχισε να µπαίνει περισσότερο στο στόχαστρο των αγορών. Οµως η ΕΚΤ δεν µπορούσε να πραγµατοποιεί τις αγορές αυτές επ’ άπειρον.

Στις 9 Νοεµβρίουο ευρωπαίος επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων Ολι Ρεν έστειλε ένα αυστηρό µήνυµα του Τρισέ στο ∆ουβλίνο. «Το µέγεθος της έκθεσης της ΕΚΤ στις ιρλανδικές τράπεζες είναι µη διατηρήσιµο», είπε ο Ρεν σε οµάδα ιρλανδών πολιτικών ενώ έπιναν καφέ µε τη συνοδεία κρουασάν και οι τελευταίοι έµειναν άναυδοι αφού κατάλαβαν πολύ καλά το µήνυµα της ΕΚΤ: η τράπεζα ετοιµαζόταν να κλείσει τις κάνουλες της χρηµατοδότησης.

Αρνούνταν
Ο 51χρονος ιρλανδός υπουργός Οικονοµικών Μ. Λένιχαν –ο οποίος είχε να ανέβεικαι τον δικό του Γολγοθά αφού έκανε χηµειοθεραπείες για να αντιµετωπίσει τονκαρκίνο στο πάγκρεας – επισήµως αρνούνταν ότι θα ζητήσει βοήθεια αν και στις 14 Νοεµβρίου έστειλε οµάδα στις Βρυξέλλες για συζητήσει τους όρους µιας πιθανής συµφωνίας.

∆ύο ηµέρεςµετά το Eurogroup ζήτησε απότον Λένιχαννα δεχτεί τη βοήθεια αλλά το ∆ουβλίνοπροσπάθησε και πάλινα αντισταθεί.

Τότε, στις 18Νοεµβρίου, στον36ο όροφο του αρχηγείου της ΕΚΤστη Φρανκφούρτη,οι ευρωπαίοικεντρικοί τραπεζίτεςέδωσαν τελεσίγραφο στον ιρλανδό οµόλογό τους.

Εάν η Ιρλανδία δεν έπαιρνε τη βοήθεια, η ΕΚΤ θα σταµατούσε να δίνει χρήµα στην Κεντρική Τράπεζατης Ιρλανδίας. Το ∆ουβλίνο ζήτησε βοήθεια εκείνο το Σαββατοκύριακο. Στις 28 Νοεµβρίου η Ε.Ε. και το ∆ΝΤ ενέκριναν δάνειο67,5 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Η Μέρκελ όµως, σύµφωνα µε την αµερικανική εφηµερίδα, φοβούµενη ότι η συµφωνία της µε τον Σαρκοζί είχε αποκαλυφτεί, αποφάσισε να συµβιβαστεί. Αντί να ακολουθήσει τη σκληρή γραµµήτου συµφώνου στην Ντοβίλ, συµφώνησε να περιοριστεί η περίπτωση κουρέµατος των οµολόγων. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, όποια χώρα δεν θα µπορείνα δανειστεί από τις αγορές θα παίρνει δάνειο σωτηρίας. Οι οµολογιούχοι θα χάνουν χρήµατα µόνο εάν όλα τα µέλη της ευρωζώνης αποφασίσουν ότι µια χώρα δεν µπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Αρκετοίσυµµετέχοντεςστη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Νοεµβρίου πίεσαν µάλιστα και την Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια, αν και ο πορτογάλος υπουργός Οικονοµικών έχει επανειληµµένα πει ότι η χώρα του δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Με τις αγορές να απειλούν τώρα την Πορτογαλία και την Ισπανία αλλά και την Ιταλία και το Βέλγιο, υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να κάνουν ακόµα ένα βήµα πιο κοντά σε µια πιο ενωµένη Ευρώπη καταλήγει η «Wall Street Journal».


«Περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η Ελλάδα το Μνηµόνιο»

Υπέρ της έκδοσης ευρωοµολόγου τάσσεται ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε κορυφαίους οικονοµολόγους-συµβούλους της γερµανικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε, ο Μπόφινγκερ αναφέρει ότι τα ευρωοµόλογα θα ήταν µια καλή λύσηεπειδή θα αποδέσµευαν την ευρωζώνη απότις πιέσεις των αγορών. Οπως είπε, «µε την έκδοση ευρωοµολόγων θα γινόταν σαφές ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν αντιµετωπίζουν δυσκολίες πληρωµών, ότι δεν τίθενται υπό καθεστώς πιέσεων από ενδεχοµένως εξαιρετικά υψηλά επιτόκια δανεισµού».

Πιστεύει µάλισταότι αν καιη ιδέα αυτή δεν έχει µεγάλη αποδοχή αυτή τη στιγµή στη Γερµανία, «αποτελούν τη µοναδική δυνατότητα να διατηρηθεί σταθερή τα επόµενα δύο χρόνια η ζώνη του ευρώ», ενώ παράλληλα η έκδοσή τους «θα ήταν µια ανταµοιβή προςτις χώρες που πραγµατικά καταβάλλουν προσπάθειες, όπως η Ελλάδα, ηΙρλανδία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία». Οι χώρεςαυτές, πιστεύει ο Μπόφινγκερ, µε το ευρωοµόλογο θα αποκτούσαν πρόσβαση σε δανεισµό µε χαµηλά επιτόκια. «Πολύ φιλόδοξη»
Ο ίδιος βρίσκει την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να αντιµετωπίσει την κρίση «πολύ φιλόδοξη» επειδή, όπως είπε στην Ντόιτσε Βέλε, το πρόγραµµα λιτότητας «είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα και µε αποτελέσµατα πολύ µακροπρόθεσµα».

Προειδοποιείδε ότι ακόµη κι αν το σχέδιο προσαρµογής πάει καλά, όπως έχει προβλεφθεί, η ανεργία και το χρέος στη χώρα µας τα επόµεναδύο χρόνιαθα ανέβουναρκετά. Με όλα αυτά «οι Ελληνες θα αναρωτηθούν σε ένα-δύο χρόνια αν άξιζε τον κόπο η θυσία, και εφόσοντο χρέοςκαι η ανεργία αναβαίνουν, αν είναι σκόπιµη η παραµονή στη ζώνη του ευρώ. Νοµίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις καινα βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη φάση», τόνισε ο Μπόφινγκερ.

Για τη Γερµανία είπε ότι οι οικονοµικές εξελίξεις είναι θετικές φέτος, αλλά αυτό δεν πρέπει να φέρνει εφησυχασµό. Χρειάζεται επαγρύπνηση επειδή οι γύρω χώρες αντιµετωπίζουν προκλήσεις και η Γερµανία δεν µπορεί να βασίζεται µόνον στην Ασία ή σε χώρες όπως η Βραζιλία για την ανάπτυξή της.


Ο «σοφός» που καρφώνει τη χώρα του

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πέτερ Μπόφινγκερ είναι µέλος του Συµβουλίου Εµπειρογνωµόνων της Γερµανίας – γνωστών και ως πέντε «σοφών» που καταθέτουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση για την οικονοµία της χώρας. Στο Συµβούλιο εκπροσωπεί τα συνδικάτα, ενώ θεωρείται ο µοναδικός υπέρµαχος της κεϊνσιανής σχολής στις τάξεις των «σοφών» αλλά και ο µοναδικός που υποστηρίζει τη θεσµοθέτηση του κατώτερου µισθού. Γεννηµένος πριν από 56 χρόνια στο Πφόρτσχαϊµ, ο Πέτερ Μπόφινγκερ διδάσκει από το 1992 νοµισµατική πολιτική και διεθνή οικονοµία στο Πανεπιστήµιο του Βίρτσµπουργκ. Εχει γράψει πλήθος βιβλίων κυρίως για θέµατα µακροοικονοµικά και νοµισµατικής οικονοµίας. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2010 στον ανταποκριτή των «Νέων» στο Βερολίνο Γιώργο Παππά, ο Πέτερ Μπόφινγκερ είχε τονίσει ότι η Ε.Ε.

χρειάζεται µια συγκεκριµένη στρατηγική αντιµετώπισης των ελλειµµάτων, η οποία θα της επιτρέψει να δώσει «εγγυήσεις» για νέα οµόλογα χωρών, όπως η Ελλάδα, που αντιµετωπίζουν την ασφυκτική πίεση των αγορών. Ο γερµανός «σοφός» έκρινε ικανοποιητικές τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ άφησε αιχµές για την «άκρως µερκαντιλιστική αντίληψη» που ακολούθησε η Γερµανία προκειµένου να αποκτήσει πλεόνασµα.
tanea.gr
Read more...

Φυλάκιση για κλοπές στην αντλία Πιο αυστηρός ο νόµος για πρατηριούχους που εξαπατούν τους καταναλωτές

Ντίνος Ρόβλιας. Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσιάζει τον ηλεκτρονικό µηχανισµό που είχε τοποθετηθεί σε αντλία πρατηρίου καυσίµων µε σκοπό την παραποίηση των ενδείξεών της ώστε να εξαπατηθούν οι καταναλωτές
Λουκέτο στα πρατήρια υγρών καυσίµων, οι ιδιοκτήτες των οποίων εντοπίζονται να εξαπατούν τον καταναλωτή µε πειραγµένες αντλίες, φυλάκιση έως 5 ετών και πρόστιµα στο διπλάσιο του ποσοστού κλοπής καυσίµου προβλέπει τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση.

Η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές του νέου έτους. Σήµερα η νοµοθεσία προβλέπει πρόστιµο 2% επί του τζίρου της επιχείρησης ότανδιαπιστωθεί ότι ο πρατηριούχος κλέβει, ανεξάρτητα από το ποσοστό στο οποίο ανέρχεται η ζηµία για τον καταναλωτή.

Με την τροπολογία πουπροωθεί το υπουργείο, το πρόστιµο για τονπαραβάτη θα είναι το διπλάσιο του ποσοστού που κλέβει. ∆ηλαδή, αν η κλοπή του παραδοτέου καυσίµου είναι 5%, το πρόστιµο θα ανέρχεται στο 10% του τζίρου. Επίσης, δεν θα χρειάζεται ο παραβάτης να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω όπως ορίζει σήµερα ο νόµος, αλλά θα αρκεί να βρεθεί παράνοµος µηχανισµός παραποίησης στοιχείων στην αντλία ή να εντοπιστεί παραβίαση της αντλίας για να προχωρήσουν οι ελεγκτές στη δίωξη και την αφαίρεση της άδειας.

Με το νέο πλαίσιο, αρκεί η πρώτη φορά που θα συλληφθεί ο πρατηριούχος για να επιβληθεί πρόστιµο, να ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης της άδειας και να ασκη θεί ποινική δίωξη για αδίκηµα που προβλέπει έως 5 χρόνια φυλάκιση.

Οι ελεγκτές εκσυγχρονίζονται
Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας σηµείωσεότι ζητήθηκε η συµβολή του Πολυτεχνείου για να εντοπιστεί πώς δουλεύει το σύστηµα παραποίησης στοιχείων καθώς και η συνδροµή του Σώµατος ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. Μάλιστα, όπως είπε ο γενικός γραµµατέας Εµπορίου Στέφανος Κοµνηνός, σύντοµα οι ελεγκτέςτου υπουργείου θα εφοδιαστούν µε ειδικό µηχανισµό, ο οποίος εντοπίζει τα ραδιοκύµατα που εκπέµπονται από το συγκεκριµένο σύστηµα. Ανέφερε επίσης ότι τα κυκλώµατα δρουν µε µαφιόζικες πρακτικές τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου έχουν δεχθεί απειλές. Ο κ. Ρόβλιας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τους ελέγχους, ενώ έχει αρχίσει και η εγκατάσταση του συστήµατος εισροών - εκροών στα πρατήρια. Ηδη το σύστηµα έχει εγκατασταθεί σε περίπου 2.000 πρατήρια και γίνονται προσπάθειες να βρεθούν πόροι ώστε να χρηµατοδοτηθεί µέρος ή το σύνολο της επένδυσης, αλλά µόνο για τα ανεξάρτητα πρατήρια.

Επίσης αναφέρθηκε στις τιµές των καυσίµων, που παρουσιάζουν σηµαντικές αυξήσεις το τελευταίο διάστηµα. Η άνοδος, είπε, οφείλεται στη διεθνή συγκυρία αλλά και στην ισοτιµία ευρώ - δολαρίου και σηµείωσε ότι αν και αυτόέχει επιφέρει αύξηση το τελευταίο τρίµηνο στη διυλιστηριακή τιµή 10 λεπτά του ευρώ, η λιανική τιµή έχει αυξηθεί 7,2 λεπτάκαθώς τα πρατήρια έχουν απορροφήσει µέρος της αύξησης. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος επιβολής πλαφόν. Ειδικά για την κατάσταση που διαµορφώνεται στην Κρήτη, δήλωσε ότι το υπουργείο περιµένει το νέο πόρισµα της Επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες της συγκεκριµένης αγοράς.

Εµφύλιος βενζινοπωλών
Σεσυνδικαλιστικόεµφύλιοµεταξύ τωνπρατηριούχωνεξελίσσεταιη υπόθεση µε τις πειραγµένες αντλίες। Η Πανελλήνια Οµοσπονδία Πρατηριούχων - Εµπόρων Καυσίµων (ΠΟΠΕΚ) πουκατήγγειλε προχθέςτα φαινόµενα κλοπής των καταναλωτώνστηναντλία, ζήτησε περισσότερους ελέγχους.Χθες η Οµοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) τάχθηκε επίσης υπέρ των ελέγχων, άφησε όµως αιχµές ότι η παρέµβαση της ΠΟΠΕΚ είχε στόχο να µην εγκατασταθούντα συστήµατα ελέγχου εισροών - εκροών. Σε νεώτερη ανακοίνωση, η ΠΟΠΕΚ αναφέρε ότι είναι υπέρ της εγκατάστασης των συστηµάτων ελέγχου εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και χαρακτήρισε «κυνήγι µαγισσών» όσα της καταλογίζει η ΟΒΕ.
tanea.gr
Read more...

Μπαράζ νοµοσχεδίων στο Υπουργικό

http://4.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/TRrspII3YHI/AAAAAAABoZ0/_LW7k7Mpz6Q/s1600/simvouleio.jpgΜια ντουζινα νοµοσχέδια συζητά σήµερα η κυβέρνηση στο Υπουργικό Συµβούλιο, το τελευταίο της χρονιά, προκειµένου να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση χρόνου και να προωθήσει τις µεταρρυθµίσεις που θα της εξασφαλίσουν την 4η δόση του δανείου.

Ο κ. Παπανδρέου σήµερα θα ορίσει τους επτά γενικούς γραµµατείς των αποκεντρωµένων διοικήσεων σε συνεννόηση µε τον υπουργό Εσωτερικών. Το θέµα θα περάσει από το Υπουργικό Συµβούλιο και σύµφωνα µε πληροφορίες η βασική εισήγηση του κ. Ραγκούση θα είναι να αξιοποιηθεί µεγάλο τµήµα των γενικών γραµµατέων περιφερειών που διόρισε η κυβέρνηση µε τις διαδικασίες opengov, καθώς κρίθηκε ότι στην πλειονότητά τους έχουν προσόντα και εµπειρία για να εφαρµόσουν τις αποκεντρωµένες διοικήσεις. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει το σχέδιο νόµου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ουσιαστικά εισάγει την ηλεκτρονική εποχή στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και αντιµετωπίζει την διαφθορά. Πλέον οι περισσότερες συναλλαγές του πολίτη µε το ∆ηµόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Υποδοµών και ∆ικτύων ∆ηµήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει το σχέδιο νόµου για τη διαφάνεια στις αναθέσεις των δηµοσίων έργων. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα συγκροτηθεί Αρχή η οποία θα έχει την ευθύνη και θα παρακολουθεί τις αναθέσεις από το στάδιο της προκήρυξης ενός διαγωνισµού, έως την παρακολούθηση υλοποίησης του έργου καθώς και την ολοκλήρωσή του. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εργολάβοι δηµοσίων έργων θα υποχρεώνονται να υπογράφουν Σύµφωνο, µε το οποίο θα δεσµεύονται ότι δεν έχουν προβεί σε ενέργειες (π.χ. λάδωµα) για να τους ανατεθεί το έργο που αναλαµβάνουν.
Read more...

«Ανοίγµατα» για τα κλειστά Διαπραγµάτευση µε τις επαγγελµατικές οµάδες για να αποφευχθούν «εκρήξεις»

Τρεις υπουργοί  σε ρόλο  διαπραγµατευτή   Οι υπουργοί  Υγείας Ανδρέας  Λοβέρδος (στο κέντρο), ∆ικαιοσύνης  Χ. Καστανίδης (δεξιά), και Υποδοµών ∆.  Ρέππας (αριστερά), διαπραγµατεύονται µε  φαρµακοποιούς, µηχανικούς και δικηγόρους  αντίστοιχα προκειµένου οι λύσεις που θα  επιλεγούν για το άνοιγµα των οικείων επαγγελµάτων να έχουν την  ανοχή των θιγοµένων.  Γι’ αυτόν τον λόγο,  εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος, αποφασίστηκε η κατάθεση του  σχετικού νοµοσχεδίου  να καθυστερήσει για  µερικές εβδοµάδες
Φόρµουλα για όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις στις ρυθµίσεις για τα κλειστά επαγγέλµατα αναζητεί η κυβέρνηση. Οι αρµόδιοι υπουργοί ήδη βρίσκονται στη διαδικασία διαβούλευσης µε τις θιγόµενες οµάδες, σε µία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος προτού η Πολιτεία φέρει προς ψήφιση τις οριστικές της προτάσεις.

Σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, η κυβερνητική βούληση για συναινετικές λύσεις ήτανκαι ο λόγος που επελέγη η αναβολήγια τις 16-17 Ιανουαρίου της προώθησης του νοµοσχεδίου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, γίνονται δηµόσιες αλλά και άτυπες διαπραγµατεύσεις µε δικηγόρους, συµβολαιογράφους, φαρµακοποιούς και µηχανικούς. Η κυβέρνηση εκφράζει το επιχείρηµα ότι από τη στιγµή που η απελευθέρωση είναι µονόδροµος θα πρέπει να συµφωνήσουν σε ένα µίνιµουµπακέτο αλλαγών στον κλάδο τους που θα διευκολύνει και τις συζητήσεις µε την τρόικα. Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ανεξάρτητα από τα όσα θα συµφωνήσουν κυβέρνηση και εµπλεκόµενοι, η τρόικα είναι εκείνη που θα αξιολογήσειτις προτάσεις και θα ανάψει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουνοι τελικές ρυθµίσεις.

Η κυβέρνηση εµφανίζεται διατεθειµένη να παζαρέψει ορισµένα καυτά θέµατα, όπως αυτό της ελάχιστης αµοιβής που αφορά και δικηγόρους, µηχανικούς και συµβολαιογράφους . Με καλό µάτι βλέπει τουπουργείο ∆ικαιοσύνης το ενδεχόµενονα µην καταργηθούν τα γραµµάτια προείσπραξης (ελάχιστα όριααµοιβής)

για τους δικηγόρους,που αποτελεί και την κόκκινη γραµµή για τον κλάδο ενόψει τηςαπελευθέρωσης του επαγγέλµατός τους.

Για «ταυτότητα απόψεων των δικηγόρων µε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης» κάνουν λόγο νοµικοί κύκλοι που είναι σε θέση ναγνωρίζουν όσα διαµείβονται στις «άτυπεςδιαπραγµατεύσεις» για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

Επικαλούνται µάλιστα τις θέσεις που εγγράφως παρουσίασε η Ελλάδα το περασµένο καλοκαίρι στο πλαίσιο της παραποµπής της χώρας µας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για το αγκάθι της κατάργησης τωνπροεισπράξεων των δικηγόρων.

Οι δικηγόροι επισηµαίνουν επίσης ότι ο Χάρης Καστανίδης στην ΟλοµέλειατωνΠροέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων – και ενώ είχε ανοίξει η συζήτηση για τοάνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων – είχε ταχθεί υπέρ τηςδιατήρησης των προεισπράξεων.

Αντίστοιχη είναι η ατµόσφαιρα στην κυβέρνηση και για το θέµα των κατώτατων αµοιβών των µηχανικών – ως γνωστόν, η ενδεχόµενη κατάργησή του αποτελεί κόκκινο πανί για το ΤΕΕ. Σύµφωνα µε πηγές τουυπουργείου Υποδοµών, εξετάζεται το ενδεχόµενο να καταργηθεί µεν η κατώτατη αµοιβή, αλλά να καθοριστείστη θέση της η «νόµιµη» ή «αντικειµενική» – έτσι που ναµπορεί σε κάθε περίπτωση να αποδοθεί η ασφαλιστική εισφορά για κάθε έργο από τον µηχανικό. Οπως παρατηρούσαν ειδικοί του χώρου, η θέσπιση µιας τέτοιας αµοιβής θα λειτουργεί προφανώς και ως «πάτωµα» για το κόστος της εργασίας του µηχανικού.

Οι συµβολαιογράφοι
Σε ανοιχτή γραµµή µετο υπουργείο ∆ικαιοσύνης βρίσκονται καιοι συµβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει τους αρµοδίους για τις συνέπειες που θα έχει το άνοιγµα του δικού τους επαγγέλµατος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες µάλιστα, έχει ληφθεί απόφαση να αναθέσουν στο ΙΟΒΕ (Ιδρυµα Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών) τη σύνταξη οικονοµικής µελέτης για να καταγραφεί µε τον πλέον επίσηµο τρόπο ποια θα είναι τα ενδεχόµενα οικονοµικά οφέλη τηςελληνικής κοινωνίας από το άνοιγµατου συγκεκριµένου κλάδου.

Σήµερα είναι η κρίσιµη συνάντηση των φαρµακοποιών µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το πακέτο µέτρων που συνιστούν την απελευθέρωση του κλάδου। Οι συνδικαλιστές απειλούν πως θα βάλουν λουκέτο διαρκείας στα φαρµακεία σε περίπτωση διαφωνίας, αν και τα πνεύµατα φαίνεται να έχουν ηρεµήσει µετά την άρση της πρότασης για κατάργηση της κληρονοµικής µεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση φαρµακείου.
.tanea.gr
Read more...

ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!


Από το : newpost.gr
Μυθικά ποσά για αγορά έργων τέχνης, υπολογιστών, επίπλων και άλλων περιττών ειδών πολυτελείας , περιείχε ο προϋπολογισμός της Βουλής των Ελλήνων ο οποίος είχε καταρτιστεί επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα το 2009. Ο κ. Πετσάλνικος δεν είχε...
προλάβει να αλλάξει για καθαρά τεχνικούς λόγους.
Όμως δεν άφησε την υπόθεση στην τύχη της. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου, ο κ. Πετσάλνικος διερεύνησε σε βάθος κάθε λεπτομέρεια του προϋπολογισμού και ο νέος προϋπολογισμός για το 2010 είναι απαλλαγμένος από τα πολυτελή βάρη του κ. Δημήτρη Σιούφα τα οποία άγγιζαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ τα οποία και θα επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «newpost.gr» τον τελευταίο προϋπολογισμό της βουλής που είχε υπογράψει ο κ. Σιούφας, ύψος 200 εκατομμυρίων ευρώ, προβλεπόταν :
200 χιλιάδες ευρώ για έξοδα αγοράς έργων τέχνης ιστορικών κειμηλίων και αρχαιοτήτων. Σήμερα ο κ. Πετσάλνικος το σχετικό κονδύλι το έκοψε.
Κονδύλι για προμήθεια Η/Υ 750 χιλιάδες ευρώ. Μειώθηκε για το 2011 στο νέο προϋπολογισμό της βουλής κατά 51%
Κονδύλι για προμήθεια χαρτιού 350 χιλιάδες ευρώ μειωμένο τώρα κατά 10%
Κονδύλι για προμήθεια επίπλων 300 χιλιάδες ευρώ. 40% κάτω στον προϋπολογισμό του 2011.
Προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης 200 χιλιάδες ευρώ. Το κονδύλι στο νέο προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 41%
Κονδύλι για προμήθεια ειδών καθαριότητας 100 χιλιάδες ευρώ, σήμερα μειώθηκε κατά 79%
Κονδύλι για διαφημίσεις και δημοσιεύσεις 160 χιλιάδες ευρώ μειωμένο για το 2011 κατά 99%
Κονδύλι για συντήρηση και προμήθεια επισκευών 80 χιλιάδες ευρώ κατά 65 % μειωμένο σήμερα.
Επίσης ο κ. Πετσάλνικος μείωσε τα κονδύλια κατά 14 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές σε αποζημιώσεις βουλευτών και υπαλλήλων από 7 εκατομμύρια αντίστοιχα .
Ακόμη από τον προϋπολογισμό του κ. Σιούφα έκοψε ο κ. Πετσάλνικος 45% από τα έξοδα για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων στο εσωτερικό και 31% από το εσωτερικό στο εξωτερικό.
90% έκοψε τις πιστώσεις για εκδόσεις και εκτυπώσεις βιβλίων και κατά 94% το κονδύλι για εκθέσεις και συνέδρια.
Αποτέλεσμα του περιορισμού των δαπανών που εξοικονόμησε ο πρόεδρος της Βουλής για το νέο έτος είναι περίπου 20 εκατομμύρια 200 χιλιάδες ευρώ τα οποία και επέστρεψε πίσω στον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη ως αρμόδιο του γενικού λογιστηρίου του κράτους.
Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Δεν κλείνετε τη χωματερή; Δεν θα πάρετε χρηματοδότηση. Αυτό είναι το μήνυμα που θα περάσει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους όλης της χώρας, με τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους. Με την τροπολογία...
ορίζεται ότι στην περίπτωση που επιβληθούν ευρωπρόστιμα στη χώρα για τις χωματερές, αυτά θα παρακρατηθούν από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων. Παράλληλα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει επιείκεια και να μην οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου, κάτι που θα ήταν καταστροφικό με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» η υφυπουργός Εσωτερικών -και συντονίστρια της προσπάθειας για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών-κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της νομοθεσίας προκειμένου να εξαναγκάσει τους δημάρχους να δραστηριοποιηθούν. «Οποιοι δήμαρχοι δεν συμμορφωθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές. Η κυριότερη θα είναι η παρακράτηση πόρων από την ετήσια χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό. Θα υπάρξουν όμως και διοικητικές ποινές, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Αν επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα για τις χωματερές, τότε θα τα πληρώσουν οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι».
Οπως αναφέρει η κ. Τζάκρη, η κατασκευή ΧΥΤΑ, αλλά και οι μελέτες και τα έργα αποκατάστασης των χωματερών έχουν εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση (από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) και επομένως οι δήμοι δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία για αδράνεια. Οπως επισήμαιναν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, στην τροπολογία προβλέπεται ότι ο κάθε δήμος θα εξεταστεί κατά περίπτωση (λ. χ. ανάλογα με τον αριθμό των χωματερών του και τα χρόνια λειτουργίας της) και θα υπάρξει ειδική αντιμετώπιση μόνο των πολύ μικρών δήμων (λ. χ. μικρά νησιά) που λόγω ιδιαιτεροτήτων αντιμετώπισαν προβλήματα στην υλοποίηση του σχεδιασμού.
Εν τω μεταξύ, έληξε χθες η προθεσμία που είχε δοθεί στη χώρα για να απαντήσει στη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή της Ε. Ε. για τις χωματερές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε την απάντησή του την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνοντας σχέδιο δράσης και «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα: το κλείσιμο 18 χωματερών το α΄ τρίμηνο του νέου έτους και 63 το β΄ τρίμηνο. Ειδικά για την περιφέρεια Πελοποννήσου, το κλείσιμο των 75 χωματερών τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το κρίσιμο σημείο είναι η εξεύρεση λύσης για το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη δρομολόγηση των έργων και την υλοποίησή τους. Οπως αναφέρει η κ. Τζάκρη, στην περίπτωση της Πελοποννήσου έχει ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης των 13 δεματοποιητών που είχαν αγοραστεί στο παρελθόν για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων. Μια επιλογή που θα πρέπει να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο παρελθόν ανάλογη λύση (υπόθεση Μεσομουρίου Χανίων) οδήγησε σε νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο.
Προσωρινή μεταφορά
Επίσης σε αρκετούς δήμους δρομολογείται η προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ γειτονικών περιοχών. «Στην προσπάθεια αυτή βοηθάει και ο Καλλικράτης», εξηγεί η κ. Τζάκρη. «Στη Λέσβο, για παράδειγμα, έκλεισαν άμεσα όλες οι χωματερές, επειδή το νησί έγινε ένας δήμος και πλέον όλοι χρησιμοποιούν τον ίδιο ΧΥΤΑ». Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έκλεισαν 95 χωματερές, μειώνοντας πλέον τον αριθμό τους στις 155.
Παράλληλα η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα και πάλι στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου. Στο πλαίσιο αυτό τον Ιανουάριο θα μεταβούν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη.
Read more...

5-6 ΕΥΡΩ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργας
(από την Ελευθεροτυπία)
Φτωχότερους και μικρομεσαίους καταναλωτές θα πλήξει το πρώτο κύμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα επιβαρύνουν από 3% μέχρι και 11% τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος 5.000.000 νοικοκυριών, ενώ την ίδια στιγμή...
επιχειρήσεις και σπάταλοι θα ελαφρυνθούν σημαντικά.

Οι οικιακοί καταναλωτές υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν το 2011 περίπου 136 εκατ. ευρώ περισσότερα για ρεύμα στη ΔΕΗ, ενώ αντιθέτως επιχειρήσεις και σπάταλοι καταναλωτές θα γλιτώσουν από τις μειώσεις 174 εκατ. ευρώ. Και αυτό θα είναι μόνον η αρχή καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα συνεχιστούν σταθερά μέχρι και το 2013 και αναμένεται να αυξήσουν το κόστος του ρεύματος τουλάχιστον κατά 20%-30% για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ το κόστος για τις επιχειρήσεις θα συνεχίσει να μειώνεται.

+8% για τους αγρότες

Εκτός από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ακριβότερο ρεύμα θα πληρώσουν από το 2011 και οι περίπου 200.000 αγρότες, καθώς το αγροτικό τιμολόγιο αυξάνεται κατά 6% έως 8% -αν και παραμένει σημαντικά φτηνότερο από όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Αντιθέτως, από τις αναπροσαρμογές και τον «εξορθολογισμό» των χρεώσεων θα επωφεληθούν οι εύποροι οικιακοί καταναλωτές με σπίτια πολλών τετραγωνικών και αυξημένες καταναλώσεις (πάνω από 3.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο) αλλά και περίπου 1,3 εκατ. επιχειρήσεις, καθώς για τις κατηγορίες αυτές προβλέπονται μειώσεις από 3% έως και 17%.

Οι τελικές αναπροσαρμογές στα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ οδηγούν σε λίγο μικρότερες αυξήσεις από αυτές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί (11% αντί 13,7% για την κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες), ενώ στον υπολογισμό συμπεριελήφθη και η επίδραση της επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα στο 13% από 11%. Η εκτιμώμενη επιβάρυνση του 2011 για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση (800 κιλοβατώρες) θα είναι της τάξεως των 10-11 ευρώ ανά τετράμηνο (πάνω από 30 ευρώ το χρόνο), ενώ ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης τα περισσότερα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με περίπου 4-5 ευρώ σε κάθε τετραμηνιαίο λογαριασμό.

Χωρίς δημοτικά τέλη, ΕΡΤ

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ εγκρίθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αφορούν μόνο τις μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Δεν αφορούν τις πρόσθετες χρεώσεις, που αφορούν τα δημοτικά τέλη και το τέλος της ΕΡΤ.

* Με βάση τα νέα τιμολόγια προκύπτει:

* Αύξηση 11,1% για την κατηγορία κατανάλωσης από 0 έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Πρόκειται για την πλέον πολυπληθή και κοινωνικά ευαίσθητη κατηγορία πελατών της ΔΕΗ με συνολικά 2,8 εκατ. καταναλωτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται φτωχά νοικοκυριά αλλά και εξοχικές κατοικίες που ανοίγουν μια-δυο φορές το χρόνο και δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι περίπου οι μισοί από αυτούς τους καταναλωτές θα υπαχθούν στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ και αντί για αυξήσεις θα έχουν μείωση στους λογαριασμούς τους κατά 10% έως 20% ή περίπου 10 έως 20 ευρώ, σε σχέση με τα σημερινά τιμολόγια.

Ωστόσο μέχρι και χθες οι αιτήσεις ένταξης στο ΚΟΤ από ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνους και χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους δεν ξεπερνούσαν τις 170.000, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τις προσδοκίες των αρμοδίων για 1,2 εκατ. καταναλωτές.

* Αύξηση 3,1% για την κατηγορία κατανάλωσης από 801 έως 1.200 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Συνολικά θα επιβαρυνθούν 1,25 εκατ. καταναλωτές, το μέσο κόστος των οποίων θα αυξηθεί κατά 3-4 ευρώ το τετράμηνο.

Για παράδειγμα, καταναλωτής με 1.200 κιλοβατώρες που πληρώνει σήμερα 143,8 ευρώ το τετράμηνο, με τις αυξήσεις θα πληρώνει 148 ευρώ.

* Αύξηση 2,7% για τους 835.074 οικιακούς καταναλωτές που καίνε από 1.201 έως 1.600 κιλοβατώρες. Ενδεικτικά καταναλωτής που «καίει» 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και με τη σημερινή χρέωση πληρώνει περίπου 194 ευρώ, μετά την αύξηση κατά 2,7% θα πληρώνει περίπου 200 ευρώ.

* Αυξήσεις 1,4% για την κατηγορία 1.601-2.000 κιλοβατώρες, στην οποία ανήκουν 444.468 καταναλωτές. Καταναλωτής με 2.000 κιλοβατώρες και κόστος 259 ευρώ θα πληρώνει 263,2.

* Αυξήσεις 2,2% για την κατηγορία 2.000-3.000 κιλοβατώρες (326.344 καταναλωτές). *

23 εκατομμύρια υπέρ πλουσίων

**Οι χρήσεις στις οποίες μειώνονται τα τιμολόγια είναι:

* Μείωση 8,5% για τους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές άνω των 3.000 κιλοβατωρών. Πρόκειται για μόλις 91.400 καταναλωτές, οι οποίοι θα γλιτώσουν 23 εκατ. ευρώ.

* Μείωση από 20,7%-28,7% όσοι ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (μέχρι 800 κιλοβατώρες).

* Μείωση 6,7%-9,2% εμπορική (Β1-Β2) στη μέση τάση.

* Μείωση 3,2%-17,3% εμπορική-βιομηχανική στη χαμηλή τάση.

* Μείωση 3% για φωτισμό οδών και πλατειών.
Read more...

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΦΟΡΟ ΤΟ 2009 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από το Έθνος)
Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν πλήρωσαν το 2009 έξι στους δέκα Ελληνες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2008. «Φτωχοί» εμφανίζονται σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι αφού δηλώνουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ. Στον αντίποδα...
βρίσκονται 60 Κροίσοι που έχουν ετήσιο εισόδημα ο καθένας άνω των 900.000 ευρώ. Τα φορολογικά βάρη «σηκώνουν» οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς καταβάλλουν το 52,59% του συνολικού φόρου εισοδήματος.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2009, τα οποία αποκαλύπτουν ακόμη ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.) εμφανίζουν στην Εφορία πενιχρά εισοδήματα κάτω των 10.500 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί δηλαδή δηλώνουν ότι έχουν καθαρό εισόδημα μόλις 875 ευρώ τον μήνα και δεν πληρώνουν στην Εφορία ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματά τους.
Οι μισθωτοί
Αναλυτικότερα, η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνει τα εξής:
Το 52,59% των συνολικών φόρων του 2009 πλήρωσαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Μάλιστα το ποσοστό συμμετοχής των μισθωτών και των συνταξιούχων στον συνολικό φόρο εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) είναι αυξημένο περίπου κατά 10% σε σχέση με το 2009.
Τα νομικά πρόσωπα κατέβαλαν το 30,79% και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (εισοδηματίες, εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) πλήρωσαν το 16,62% των συνολικών φόρων.
Το 53% των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή 2.792.292 άτομα με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες επί συνόλου 5.263.928, εμφάνισαν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από τα 12.000 ευρώ που είναι το βασικό αφορολόγητο όριο.
Το μέσο εισόδημα των 2.027.552 μισθωτών ανήλθε σε 19.234 ευρώ και ο μέσος φόρος που κατέβαλαν στην εφορία το 2009 διαμορφώθηκε στα 1.665 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι δήλωσαν κατά μέσο όρο 15.885 ευρώ και πλήρωσαν στην Εφορία 1.176 ευρώ μέσο φόρο.
Το μέσο εισόδημα των 370.754 ελεύθερων επαγγελματιών ανήλθε σε 29.569 ευρώ, ενώ ο φόρος που πλήρωσαν διαμορφώθηκε σε 4.254 ευρώ.
Το μέσο εισόδημα που δήλωσαν οι 693.269 εμποροβιοτέχνες διαμορφώθηκε στα 21.286 ευρώ και ο μέσος φόρος που πλήρωσαν ήταν 2.142 ευρώ.
Το μέσο εισόδημα που δήλωσαν οι εισοδηματίες, δηλαδή οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, μετοχές κ.λπ., ανήλθε σε 6.370 ευρώ. Ο μέσος φόρος που πλήρωσαν ανήλθε σε 900 ευρώ.
Φτωχότεροι όλων οι 388.027 αγρότες
Το μέσο εισόδημα που δήλωσαν το 2009 οι 5.656.100 φορολογούμενοι ήταν αυξημένο κατά 4,03% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο μέσος φόρος αυξήθηκε κατά 3,2%. Το μέσο δηλωθέν εισόδημα διαμορφώθηκε σε 17.340 ευρώ και ο μέσος φόρος σε 1.613 ευρώ. Φτωχότεροι όλων εμφανίζονται οι 388.027 γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Δηλώνουν μέσο εισόδημα 11.429 ευρώ και ο φόρος που πληρώνουν κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 746 ευρώ.
Read more...

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στροφή στα σταθερά επιτόκια αλλά και στα δάνεια µε «ταβάνι» στο επιτόκιο προβλέπουν οι τραπεζίτες για το 2011. Και αυτό γιατί εκτιµούν ότι αργά ή γρήγορα η ΕυρωπαϊκήΚεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το κόστος του δανεισµού και εποµένως θα κάνει...
συµφέρουσα την επιλογή του σταθερού επιτοκίου.

Υπέρ της επιλογής της ασφάλειας συντελεί τογεγονός ότι στην τρέχουσα συγκυρία τα σταθερά επιτόκια έχουν πλέον «προσγειωθεί» σηµαντικά σε σχέση µε το παρελθόν, ενώ το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor αλλά και το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται κοντά στο ιστορικό χαµηλό.

Ενδεικτικόείναι ότι σήµερα ένας µέσος δανειολήπτης µπορεί να εξασφαλίσει σταθερό επιτόκιο κοντά στο 4,5% για διάστηµα τριών έως πέντε ετών, ενώ για 10ετές διάστηµα το σταθερό επιτόκιο διαµορφώνεται κοντά στο 5%.

Οπως εξηγούντα τραπεζικά στελέχη, µπορεί σήµερα για ένα µέσο στεγαστικό δάνειο το κυµαινόµενο επιτόκιο να συµφέρει έναντι του σταθερού, αργά ή γρήγορα όµως τα διεθνή επιτόκιαθα ανέβουν και ηκατάσταση θα αλλάξει. Ετσι, συνεχίζουνοι τραπεζίτες, ειδικά µε τις τρέχουσες συνθήκες ανασφάλειας, οι δανειολήπτες που βρίσκονται στα όρια και δυσκολεύονται στο να εξυπηρετήσουν τις δόσεις καλό είναι να κάνουν από νωρίς τις κινήσεις τους, ώστε να θωρακίσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισµό, στην περίπτωση ραγδαίας ανόδου της µηνιαίας δόσης.

∆εν είναι εξάλλου τυχαίο ότι µια σειρά από τράπεζες προωθούν έµµεσα ή και άµεσα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί ηκίνηση της Eurobank που προωθεί 10ετές δάνειο µε σταθερό επιτόκιο ενώ και πολλές άλλες τράπεζες συµβουλεύουν τους πελάτες τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ασφάλεια και «ταβάνι» στο επιτόκιο
Εναλλακτική λύση, γιαόσους δεν θέλουν να δεσµευθούν µε σταθερό επιτόκιο αποτελούν τα δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιο, αλλά «ταβάνι» στο επίπεδο που αυτό µπορεί να φτάσει. Τα δάνεια αυτά απευθύνονται σε εκείνους που πιστεύουν ότι η άνοδος στο κόστος του χρήµατοςθα αργήσει,αλλά ταυτόχρονα αναζητούνπροστασία απέναντι σε µια ραγδαία ανατροπή σκηνικού.

Τα δάνεια αυτά στην αρχή λειτουργούν ως κανονικά δάνειαµε κυµαινόµενο επιτόκιο. Οιτράπεζες δηλαδή ανεβάζουν ήκατεβάζουν το επιτόκιο – και κατ’ επέκταση τη µηνιαία δόση – ανάλογα µε την πορεία τουEuribor όπως γίνεται και στα υπόλοιπα χρέη. Αν όµως τοδιατραπεζικόεπιτόκιο – και κατ’επέκταση το επιτόκιο που επιβαρύνει τον δανειολήπτη – αυτό ανεβεί σε κάποιο προκαθορισµένο όριο (το λεγόµενο και «ταβάνι»), ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται περαιτέρω. Για παράδειγµα, ένα δάνειο αυτού του τύπου ξεκινά σήµερα µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4,5% (επιτόκιο Euribor 1% και τραπεζικόπεριθώριο 3,5%).

Υπάρχει όµως η ρήτραότι το συνολικό επιτόκιο δεν µπορεί να ξεπεράσει το 6%.

Αυτό σηµαίνει ότι όσοτο διατραπεζικό επιτόκιο ανεβαίνει µέχρι το 2,5% ο δανειολήπτης επιβαρύνεται κανονικά. Αν όµως ξεπεράσει το 2,5% – δηλαδή µαζί µε το περιθώριο της τράπεζας το συνολικό επιτόκιο φτάσει το 6% – τότε αυτό «χτυπάει ταβάνι» και ο πελάτης της τράπεζας δεν πληρώνει περισσότερα χρήµατα.

Ετσι ο δανειολήπτης έχει σχετική ασφάλεια, καθώς γνωρίζει ότι το ποσό της µηνιαίας δόσης του δεν µπορεί να εκτροχιαστεί.
Read more...

ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΕ ΠΥΛΩΤΕΣ


Άκυρα είναι πλέον τα συμβόλαια ιδιοκτησίας για θέσεις στάθμευσης σε πυλωτές πολυκατοικιών, όπως και η μεταβίβαση τους σε τρίτα πρόσωπα μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι χώροι στάθμευσης των πυλωτών είναι υποχρεωτικά κοινόχρηστοι, δεν διαιρούνται σε ιδιοκτησίες και ως εκ τούτου απαγορεύεται η πώληση και η ενοικίασή τους σε τρίτα πρόσωπα εκτός της πολυκατοικίας...

Επίσης, τη χρήση θέσεων στάθμευσης μπορούν να έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή καταστημάτων πολυκατοικίας, όχι όμως και ιδιοκτήτες αποθηκών.
Από την πλευρά τους, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί επιπλέον σύγχυση στην αγορά.
Read more...