Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Μπαράζ νοµοσχεδίων στο Υπουργικό

http://4.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/TRrspII3YHI/AAAAAAABoZ0/_LW7k7Mpz6Q/s1600/simvouleio.jpgΜια ντουζινα νοµοσχέδια συζητά σήµερα η κυβέρνηση στο Υπουργικό Συµβούλιο, το τελευταίο της χρονιά, προκειµένου να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση χρόνου και να προωθήσει τις µεταρρυθµίσεις που θα της εξασφαλίσουν την 4η δόση του δανείου.

Ο κ. Παπανδρέου σήµερα θα ορίσει τους επτά γενικούς γραµµατείς των αποκεντρωµένων διοικήσεων σε συνεννόηση µε τον υπουργό Εσωτερικών. Το θέµα θα περάσει από το Υπουργικό Συµβούλιο και σύµφωνα µε πληροφορίες η βασική εισήγηση του κ. Ραγκούση θα είναι να αξιοποιηθεί µεγάλο τµήµα των γενικών γραµµατέων περιφερειών που διόρισε η κυβέρνηση µε τις διαδικασίες opengov, καθώς κρίθηκε ότι στην πλειονότητά τους έχουν προσόντα και εµπειρία για να εφαρµόσουν τις αποκεντρωµένες διοικήσεις. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει το σχέδιο νόµου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ουσιαστικά εισάγει την ηλεκτρονική εποχή στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και αντιµετωπίζει την διαφθορά. Πλέον οι περισσότερες συναλλαγές του πολίτη µε το ∆ηµόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών Υποδοµών και ∆ικτύων ∆ηµήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει το σχέδιο νόµου για τη διαφάνεια στις αναθέσεις των δηµοσίων έργων. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα συγκροτηθεί Αρχή η οποία θα έχει την ευθύνη και θα παρακολουθεί τις αναθέσεις από το στάδιο της προκήρυξης ενός διαγωνισµού, έως την παρακολούθηση υλοποίησης του έργου καθώς και την ολοκλήρωσή του. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εργολάβοι δηµοσίων έργων θα υποχρεώνονται να υπογράφουν Σύµφωνο, µε το οποίο θα δεσµεύονται ότι δεν έχουν προβεί σε ενέργειες (π.χ. λάδωµα) για να τους ανατεθεί το έργο που αναλαµβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: