Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εθνική γεωχωρική πληροφορία


Την ενιαία, αξιόπιστη και ελεύθερη διάθεση γεωχωρικής πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή, τόσο μεταξύ των δημοσίων αρχών, όσο και προς τους πολίτες διασφαλίζει το νομοσχέδιο «Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2007 και άλλες διατάξεις.
Τροποποίηση του Ν. 1647/1986 «Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) …κλπ» (Α΄141) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, κατά άρθρο και στο σύνολό του.
«Με το νομοσχέδιο αυτό αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο παράγει, προμηθεύεται και διαθέτει μια ενιαία και υψηλής ποιότητας ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία.
Αυτό συνιστά θεμελιώδη παράγοντα εξυπηρέτησης και υλοποίησης περιβαλλοντικών, αναπτυξιακών, οικονομικών και διοικητικών στόχων.
Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το περιβάλλον, τις προκλήσεις για τη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, τις πόλεις και τα δάση μας αν δεν κατέχουμε ανά πάσα στιγμή αξιόπιστη πληροφορία για το χώρο και όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας που τον αφορούν» ανέφερε η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη στη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή.
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Community).
Με την ψήφιση του νέου νόμου δημιουργείται η «Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών» (ΕΥΓΕΠ), σύμφωνα με την οποία τα γεωχωρικά δεδομένα διατίθενται δωρεάν για όλους τους πολίτες, ορίζεται μία μόνο δημόσια αρχή υπεύθυνη για καθένα από αυτά, η κοινοχρησία τους από όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης είναι υποχρεωτική και καθορίζονται ενιαίες προδιαγραφές ποιότητας και διαλειτουργικότητας.
Τα γεωχωρικά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο σε μια «Εθνική Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών».
Συγκροτείται η «Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας», ένα συλλογικό όργανο παρά τω Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Στους επόμενους έξι μήνες η «Εθνική Επιτροπή Γεωπληροφορίας» θα καθορίσει την «Εθνική Πολιτική Γεωπληροφορίας» και το «Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών», με τα οποία καθορίζονται οι επιμέρους κανόνες.
Θα προκύψουν μέσα από ανοικτές διαδικασίες, όπου θα συμμετέχουν δημόσιοι φορείς, συλλογικά όργανα, επιμελητήρια, ΑΕΙ και πολίτες.
Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για την τεχνική υποστήριξη και το συντονισμό.
Σε κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμο, θα συγκροτηθεί ένα «Κομβικό Σημείο Επαφής», μία διοικητική μονάδα ή συντονιστική επιτροπή εντεταλμένη για την καταγραφή, προμήθεια, παραγωγή και επικαιροποίηση όλων των γεωχωρικών δεδομένων της δημόσιας αρχής, που θα συνεργάζεται με τον ΟΚΧΕ.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, όλες οι πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης που αναφέρονται στο χώρο, θα κατατίθενται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή και θα είναι γεωαναφερμένες, πρακτική που σταδιακά θα οδηγήσει στον περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση μιας πράξης, συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας.




Read more...

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 7 Οκτωβρίου

.nooz.gr
Στις 7 Οκτωβρίου προκηρύσσει η ΑΔΕΔΥ 24ωρη πανελλαδική απεργία στο πλαίσιο των προσπαθειών ανατροπής του Μνημονίου και της ακύρωσης όλων των ρυθμίσεων, που έχουν αποφέρει μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, φτώχεια και εξαθλίωση στην ελληνική κοινωνία, και ενόψει της εκδίκασης της αγωγής στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 8 Οκτωβρίου.

Την ημέρα της απεργίας καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι μαζικά να δώσουν βροντερό παρόν στις συγκεντρώσεις, που θα αποφασιστούν, διεκδικώντας τη δικαίωση και την κατάργηση όλων των συμφωνιών, που αφαίρεσαν δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλιση, τους μισθούς, τις συντάξεις, τη ζωή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της 21/09/2010, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τα παρακάτω:

- Υποστηρίζει και ενισχύει τους αγώνες των εκτάκτων ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό καλύπτει με 3ωρη στάση εργασίας (08.00- 11.00 το πρωί) όσους συλλόγους αποφασίσουν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 08.00 το πρωί, στον Άρειο Πάγο (Λ. Αλεξάνδρας), όπου και θα συζητηθεί το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

- Ενόψει της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης και δράσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 29/09/2010, ενάντια στα μέτρα, που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στο όνομα της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε τη συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών στις Βρυξέλλες, αλλά και την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2), καθώς και τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 06.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Read more...

Πορεία φορτηγατζήδων στο κέντρο της Αθήνας

Διατεθειμένοι να διανυκτερεύσουν έξω από τη Βουλή έως αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου- όπως υποστηρίζουν- να αναγκάσουν την κυβέρνηση να το αποσύρει, δηλώνουν οι Μεταφορείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με κατάληξη στην πλατεία Συντάγματος.

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, όταν ομάδα συγκεντρωμένων επιχείρησε να ανέβει προς τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, συναντώντας την αντίδραση δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον τους, ωστόσο μετά από την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν.

Η κινητοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης έχει προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φορτηγών και Βυτιοφόρων ΔΧ, στην οδό Πειραιώς, κοντά στην Ομόνοια. Μετά τη 1 το μεσημέρι άρχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή. Κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό με τα αιτήματα τους κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος, όπου και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα του Δ. Ρέππα.





Στη Βουλή επέδωσαν ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και τίθεται την Τετάρτη προς ψήφιση.

"Μολών λαβέ"

Στην ομιλία του προς τους συναδέλφους του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών, Γιώργος Τζωρτζάτος, επιτέθηκε σε ψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι "χρησιμοποιήθηκαν γκεμπελικές μέθοδοι για να καμφθεί το φρόνημά μας".

Πρόσθεσε, δε, πως "με τη μεταρρύθμιση στον κλάδο, χωρίς μέριμνα για τους νέους μεταφορείς και γι αυτούς που συνταξιοδοτούνται και χωρίς τους ίδιους μεταφορείς, η ελληνική κυβέρνηση πουλάει την ελληνική μεταφορά σε ξένα χέρια". Κατέληξε με τη φράση "μολών λαβέ" και απευθυνόμενος στους συναδέρφους τους τούς κάλεσε να αντισταθούν "στην επερχόμενη μετατροπή σας σε υπαλλήλους πολυεθνικών".

"Οι άδειες είναι αγορασμένες με αίμα και ποτέ δεν επιτρέψαμε σε καμιά κυβέρνηση να μας τις πάρει", δήλωσε ο 90χρονος Γιάννης Αναστασόπουλος.

Ιδιοκτήτες φορτηγών κατήγγειλαν, επίσης, ότι συνάδελφοί τους "εμποδίστηκαν στα διόδια εισόδου της Αθήνας να φτάσουν στο κέντρο από την αστυνομία, η οποία προφασιζόμενη ελέγχους καθήλωσε τα φορτηγά στα διόδια".

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 4 εισαγγελείς Πρωτοδικών
, οι οποίοι έχουν σαφείς εντολές να εφαρμόσουν αμέσως την αυτόφωρη διαδικασία, σε περίπτωση που διαπιστώσουν διάπραξη αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων.



Επιμένει ο Δ. Ρέππας

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα έδωσε ο υπουργός Μεταφορών, Δ. Ρέππας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, εξήγησε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην περίοδο προσαρμογής, γιατί κάτι τέτοιο θα διαιώνιζε για ακόμη δύο χρόνια την ίδια κατάσταση. Μάλιστα επανέλαβε ότι έδωσε μάχη με το μηχανισμό στήριξης για να αποσπάσει αυτή την τριετή περίοδο προσαρμογής, καθώς η τρόικα ζητούσε επίμονα να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του νόμου.

* Πηγή Video: tvxs.gr
Read more...

“Όχι” Λούκας σε Τρόικα για τις κλαδικές συμβάσεις

“Η κατάργηση θα λειτουργήσει σε βάρος του ανταγωνισμού”


http://img.protothema.gr
Tις επιφυλάξεις της ως προς την επιταγή του επικαιροποιημένου Mνημονίου να απαξιωθούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις προς όφελος των επιχειρησιακών εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Τρόικας .

Η κ. Κατσέλη και ο κ. Κουτρουμάνης ζήτησαν να εξαιρεθούν κάποιοι κλάδοι από το μέτρο, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι "η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού ".

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα χωρίς το αυστηρό ύφος , την απαξίωση και την ειρωνεία που είχαν συνηθίσει να εισπράττουν οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, στην αρχή της επιτήρησης.

Σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου θα καθιερωθεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και θα νομοθετηθεί η περικοπή του πρώτου μισθού στο 80% για την πρόσληψη νέων ανέργων ( περίοδος μαθητείας ).

Η Τρόικα ενημερώθηκε για την πορεία των δαπανών και των εσόδων των ταμείων. Το υπουργείο εκτιμά ότι οι δαπάνες για τα ταμεία από το 6,6 δισ. ευρώ θα μειωθούν στα 5,17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2010 και θα διατηρηθούν στο 15% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Επίσης, έως το Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα μεγάλα ταμεία , ώστε να διαπιστωθεί αν τα σκληρά μέτρα πέτυχαν να δώσουν ανάσες στο ασφαλιστικό σύστημα.

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις παράτυπες συντάξεις ( σε πεθαμένους , διπλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του ΕΚΑΣ) ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στις αναπηρικές συντάξεις καθώς στόχος του επανελέγχου είναι το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων από το 14% του συνόλου των συντάξεων να μειωθεί στο 8% και να προσεγγίσει το μέσο όρο της Eυρωπαϊκής Ένωσης .

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε ενημερωτική συνάντηση και με τη ΓΣΕΕ. Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου εργασίας είναι να το "κτύπημα" της εισφοροδιαφυγής και η συγκράτηση της ανεργίας μέσα από προγράμματα που στηρίζουν τους άπορους , ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους ..

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος εξέφρασε ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα βρουν κοινό τόπο συνεννόησης και θα εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο συνεργασίας ..
Read more...

Ρυθμίστε με 25% προκαταβολή, 45 δόσεις και σκόντο…

Στο φως η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα και περαίωση


http://img.protothema.gr
"Παράθυρο" για να μπουν στη ρύθμιση οφειλών και ανέλεγκτων χρήσεων ακόμα και ήδη δηλώσεις που έγιναν με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, ή και όσοι δεν υπέβαλαν καν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, αφήνει ανοικτό η κυβέρνηση που έδωσε σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για το ποιοι και πώς θα μπορέσουν να "κλείσουν" τους παλιούς "λογαριασμούς" τους με την εφορία.

Προς το παρόν οι συγκεκριμένες κατηγορίες μένουν εκτός ρύθμισης, αν και το υπουργείο Οικονομικών θέτει ερώτημα προς διαβούλευση αν τελικώς πρέπει και αυτές να περιληφθούν. Επιπλέον ζητά 400 – 1000 ευρώ ανά χρήση και τουλάχιστον το 2% επί του τζίρου για κλείσιμο των υποθέσεων (το ποσοστό ενδεχομένως να μειωθεί τελικώς), ενώ προσφέρει εκπτώσεις έως 100% στα πρόστιμα μέχρι και 45 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα διατάσσει και πάγωμα παραγραφής οφειλών για μια επιπλέον διετία (έως τέλος του 2012). Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά το 25% της περαίωσης μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου.

Εξαιρούνται από τη ρύθμιση υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, πλοίων κλπ, αλλά και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων. Επίσης θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγαλές επιχειρήσεις (με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ) αλλά και υποθέσεις που αποκάλυψε πρόσαφατ το ΣΔΟΕ, εφόσον εκατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία, εκτός αν αυτά ήδη έχουν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ.

Στις ρυθμίσεις του νόμου θα υπαχθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι 31-12-2009 ενώ, όσον αφορά τα χρέη στο δημόσιο, θα ρυθμιστούν όσα έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010.

Ειδικότερα, στην διαδικασία εκούσιας κατάργησης φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

  • οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (όριο τζίρου τα 20 εκατ. ευρώ που μπορεί τελικώς να αναπροσαρμοστεί και πάλι προς τα πάνω).
  • οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’ και β’ βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και
  • οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις κατάργησης των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα πραγματοποιηθούν με βάση:

  • Τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε ανάλογα με τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα.
  • Το ποσό του κυρίου φόρου και του προστίμου που εκκρεμεί στα δικαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενο της τυχόν πρωτοβάθμιας απόφασης και
  • Το ποσό του κυρίου φόρου ή προστίμου που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Read more...

«Δείχνει» Βουρλούμη η Εξεταστική για τη Siemens

Επιστολή Βαλυράκη στους ανακριτές


http://img.protothema.gr
Επιστολή προς την ειδική εφέτη ανακρίτρια κ. Μαρία Νικολακέα απέστειλε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens κ. Σήφης Βαλυράκης με την οποία ζητά την ποινική δίωξη του προέδρου του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη και των μελών του ΔΣ του οργανισμού για το αδίκημα της απιστίας.

Στην επιστολή αναφέρονται οι πρακτικές και οι παραλήψεις που ακολουθήθηκαν τόσο στην υπογραφή όσο και στην υλοποίηση της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens και που ως συνέπεια είχαν τη ζημιά του δημοσίου την οποία η επιτροπή «με μετριοπαθείς» υπολογισμούς εκτιμά σε 200.000.000.

Πάντως τα μέλη της επιτροπής ετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους που θα είναι η ακριβής αποτίμηση της συνολικής ζημιάς του δημοσίου από συμβάσεις με την γερμανική εταιρεία.

Επιπλέον, ο κ. Βαλυράκης δήλωσε πως ο ταξίδι στην Γερμανία θα γίνει. Εξήγησε πως επείγει η έκδοση νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο διαπραγματευτικό περιβάλλον ενώ σημείωσε πως αν απαιτηθεί και νέα παράταση των εργασιών της επιτροπής – λήγει την 30η Σεπτεμβρίου 2010 – για τις ανάγκες του ταξιδιού θα το πράξει.
Read more...

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ" ΚΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ "ΧΑΡΑΚΙ(Δ)ΡΗ" ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ....


Θυμάστε όλοι την ιστορία με τους "κουμπάρους" επί Ν. Δ. ;

Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έμαθε τίποτε, μέχρι τώρα, από αυτές τις ιστορίες διακυβέρνησης...







Γιατί ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, που είναι κουμπάρος με τον νέο υφυπουργό Άθλησης και Διατροφής ("..Ανοίχτε τις ταβέρνες και τα Iceland ΕΡΧΟΜΑΙ ΔΡΑΜΑ!!!". ) Χρ. Αηδόνη, φαίνεται ότι υπέκυψε στις "πιέσεις" του βουλευτή Δράμας και εχθές η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων (το γνωστό μας ΙΚΑ) ανακοίνωσε τον εκλεκτό του υφυπουργού, Κ. Χαρακίδη, για υποψήφιο Δήμαρχο Δράμας...

Έτσι, εφόσον οι "κουμπαριές" τελικά ζημιώνουν παρά οφελούν, βλέπε διακυβέρνηση ΝΔ, αναμένεται το ΠΑΣΟΚ στη Δράμα να κάνει........

"Χαρακίρι" με Χαρακίδη...


ΥΓ. Συγχαρητήρια και πάλι στο ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές του και τις εκλεκτικές κουμπαριές που βγάζουν από υπ. Δημάρχους μέχρι Υφυπουργούς... Ο Πρόεδρος το ξέρει ; ;

Read more...

Ε,Ε, Έρχονται...


Γράφει η Κουκίδα
Καλώς να ορίσουν. Ας φάνε και αυτοί το κατιτίς τους από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Ο λόγος για τα τέσσερα νέα φρούτα που αποφάσισε να προσλάβει ο πρωθυπουργός ως προσωπικούς του συμβούλους .Θα βοηθούν άραγε τον (άφαντο) Τομάσο Παντόα Σκιόππα; Αυτή την φορά, τα παιδιά είναι made in France. Πρόκειται για τους Ματιέ Πιγκάς, στέλεχος του ομίλου Lazard, τον Ντανιέλ Κοέν, οικονομολόγο της Lazard, τον Ζακ Αταλί, οικονομολόγο επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν και τον Μποντουάν Προ, διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας BNP. Αυτή η μικρή τραπεζούλα διοργάνωσε και τo πρόμο του κυρίου Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι.
Όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να μας ξελασπώσουν. Κοινώς να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων, τραπεζών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Για το καλό μας. Αλλά, βρε Γιώργο μου, τόσους ξένους συμβούλους θα μπορούσες να είχες προσλάβει, πάνω στην Lazard έπεσες πάλι; Ξέχασες ότι η εν λόγω εταιρία (η οποία ήδη ενεργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης) ειδικεύεται σε πτωχεύσεις και αναδιαρθρώσεις χρεών; Τι έγινε στην Αργεντινή δεν θυμάσαι; Τώρα θα φταίνε οι δημοσιογράφοι πάλι εάν φουντώσει η σεναριολογία για επικείμενη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους;
Πάντως όλοι οι ξένοι σύμβουλοι που έχεις μαζέψει γύρω σου (αγνοώ τον ακριβή αριθμό) πληρώνονται και με το παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι όπως ο Λουκάς που δουλεύει τσάμπα. Και αφού αποφάσισες να το δεις Αμερική, τι το ήθελες το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα; Ακόμα ψάχνονται για τις αρμοδιότητές τους. Λίγο ακριβοί δεν μας πέφτουν για βιτρίνα; Διώξ΄τους όλους να γλυτώσουμε τουλάχιστον κανένα ευρουλάκι.
Καλοφάγωτα παιδιά!
http://www.topontiki.gr/article/9747
http://alatasgr.blogspot.com/2010/09/blog-post_3033.html
Read more...

Πάγκαλος:«Μαζί με τους πολίτες φάγαμε τα λεφτά»!


Μας σόκαρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή που εξετάζει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ή... περίσσιο θράσος (όπως το πάρει κανείς) ο κ. Πάγκαλος είπε: «Μας ρωτάνε οι πολίτες που φάγαμε τα λεφτά» και απαντάει «Μαζί τα φάγαμε, αφού σας διορίζαμε»!

Αυτό είχε να απαντήσει ο κ. Πάγκαλος στην κριτική που ασκεί η κοινωνία στα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Αυτή ήταν η απάντηση του σε όσους βλέπουν την σύνταξη τους να κάνει... φτερά για να ξεχρεώσουμε όοολοι μαζί το δάνειο.

Αναρωτήθηκε ο κ. Πάγκαλος αν είναι η ίδια μερίδα πολιτών που διορίστηκε με αυτή που αναρωτιέται;
http://alatasgr.blogspot.com/2010/09/blog-post_2656.html
Read more...

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένo


Η είδηση τη Δευτέρα βγήκε από την αγαπημένη του Γιώργου, Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός μας, επισκέφθηκε την Wall Street και ξεστόμισε αυτό που το «Ποντίκι» έγραψε πριν από ένα μήνα: Έχουμε δημόσια περιουσία που αξίζει πάνω από 270 δισεκατομμύρια ευρώ και την πουλάμε. Ελάτε να την πάρετε.
Εδώ και 2 περίπου εβδομάδες η κυβέρνηση έδωσε τα χέρια με την τρόικα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (από τράπεζες και εταιρίες μέχρι κτίρια και ..νησιά) ώστε να βρεθούν τα πολυπόθητα έσοδα.
Βέβαια έχει ήδη περάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση (εμπνεύσεως τρόικας και εκτελέσεως Παπακωνσταντίνου) που επιτρέπει στην διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων να εκμεταλλεύεται την περιουσία του κράτους με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς έλεγχο.
Αφού το πρόμο στην Ευρώπη του υπουργού Οικονομικών στέφθηκε μάλλον με αποτυχία, επειδή οι εταίροι μας είναι πιο υποψιασμένοι αλλά και υπερχρεωμένοι, τώρα χτυπάμε την πόρτα στην φίλτατη Αμερική, που μπορεί και τυπώνει χρήμα. Μετά θα έρθουν οι Αραβες, οι Κινέζοι και αργότερα - αν πιεστούμε πολύ- οι Ρώσοι. Κάτι μου λέει όμως πως οι φίλοι Αμερικανοί θα μας κάνουν το χατίρι. Με το αζημίωτο βέβαια.
Άλλωστε η Αμερική θεωρείται "μάνα" των εκπτώσεων. Εκεί κανείς δεν βάζει το χέρι στην τσέπη εαν δεν έχει discount τουλάχιστον 50% σε αυτό που αγοράζει. Διαφορετικά το θεωρούν κοροιδία. Εμείς τι να πούμε οι έρμοι;
http://www.topontiki.gr/article/9806
http://alatasgr.blogspot.com/2010/09/o.html
Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ













Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.00 μ.μ., η Υποψήφια Δήμαρχος Γαλατσίου κ.ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ προσκαλεί τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ στο Εκλογικό της Κέντρο στη Λεωφόρο Βείκου 7 σε μία συζήτηση για τα προβλήματα της πόλης μας.



Τηλ. Εκλογικού Κέντρου: 210.2931411


Read more...

Και αύξηση ΦΠΑ και εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Με βαρβάτη προκαταβολή και πολλές δόσεις η περαίωση


http://img.protothema.gr
"Και από τη μύγα ξύγκι" προσπαθεί να βγάλει πλέον το οικονομικό επιτελείο, που πριν ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του για τα νέα σαρωτικά φοροεισπρακτικά μέτρα (αυξήσεις εμμέσων φόρων, "καρότο και μαστίγιο" για φοροφυγάδες, έσοδα από "φρουτάκια"), θα τα βγάλει για λίγες μέρες και σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής "νομιμοποίησης" από την κοινή γνώμη και την αγορά.

Υπό την πίεση των ελλειμμάτων που στο οκτάμηνο μειώθηκαν 32,3% (έναντι ετήσιου στόχου 39,5%) και των απεσταλμένων της Τρόικα που θα συναντήσουν σήμερα - για τελευταία φορά πριν την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού- τον κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ζητούν πλέον ξεκάθαρες απαντήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει δραστικά μέτρα σε τέσσερα μέτωπα:

1. Αυξήσεις εμμέσων φόρων: τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως ενδέχεται το χτύπημα να είναι τελικά διπλό για τους καταναλωτές, δηλαδή και αύξηση ΦΠΑ από 11% σε 13% χωρίς εξαιρέσεις για χιλιάδες βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και, ταυτόχρονα, εξομοίωση (αύξηση) του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνου στο κίνησης. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως ενώ τα μέτρα αυτά προτείνετο να ισχύσουν "διαζευτικά", μάλλον τελικά θα πάνε "χέρι-χέρι".

2. Νέα περαίωση: την Τρίτη θα ανακοινωθεί το προσχέδιο των ρυθμίσεων και την Τετάρτη θα διεξαχθεί "διάλογος-εξπρές" με εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η ρύθμιση θα οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας και την ερχόμενη θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περαίωση- σκούπα θα περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες με τζίρο άνω των 15 ή 20 εκατ. ευρώ καθώς και τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Θα υπαχθούν και οι υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αν και μάλλον μόνο οι λήπτες τους. Μελετάται αύξηση της προκαταβολής στο 20% - 25% αλλά και διεύρυνση των δόσεων έως τις 24. Υποθέσεις με κατασχεθέντα βιβλία θα εξαιρούνται της περαίωσης.

3. "Γκιλοτίνα" για παραβάσεις 75.000 ευρώ: την ώρα που στην κυβέρνηση δίνου "συγχωροχάρτι" για το παρελθόν, κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν πως όποιος πιάνεται πλέον να φοροδιαφεύγει, θα ... "εκτελείται" για κακούργημα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για φοροφυγάδες, με μείωση του ορίου πέραν του οποίου θεωρείται κακούργημα το αδίκημα, από 150.000 ευρώ σήμερα σε 75.000 ευρώ. Έτσι στο εξής θα μπαίνουν ευκολότερα περισσότεροι παραβάτες στη φυλακή.

4. "Φρουτάκια": "διαβούλευση" (με τη μορφή .. ημερίδας) διοργανώνεται και για τις βασικές πτυχές της "ρύθμισης" της αγοράς των παιγνίων στην Ελλάδα. Στην ημερίδα, θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού- Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ενώ εισήγηση θα κάνει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χριστοδουλάκης αλλά και ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ, Χάρης Σταματόπουλος. Συνολικά ο παράνομος τζίρος τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία διαφεύγουν από τα κρατικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την αλλαγή των εντύπων και της φόρμας ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις για τη φορολογία που ψηφίστηκαν φέτος και ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2010 και θα δηλωθούν το 2011.


"Και από τη μύγα ξύγκι" προσπαθεί να βγάλει πλέον το οικονομικό επιτελείο, που πριν ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του για τα νέα σαρωτικά φοροεισπρακτικά μέτρα (αυξήσεις εμμέσων φόρων, "καρότο και μαστίγιο" για φοροφυγάδες, έσοδα από "φρουτάκια"), θα τα βγάλει για λίγες μέρες και σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής "νομιμοποίησης" από την κοινή γνώμη και την αγορά.

Υπό την πίεση των ελλειμμάτων που στο οκτάμηνο μειώθηκαν 32,3% (έναντι ετήσιου στόχου 39,5%) και των απεσταλμένων της Τρόικα που θα συναντήσουν σήμερα - για τελευταία φορά πριν την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού- τον κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ζητούν πλέον ξεκάθαρες απαντήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει δραστικά μέτρα σε τέσσερα μέτωπα:

1. Αυξήσεις εμμέσων φόρων: τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως ενδέχεται το χτύπημα να είναι τελικά διπλό για τους καταναλωτές, δηλαδή και αύξηση ΦΠΑ από 11% σε 13% χωρίς εξαιρέσεις για χιλιάδες βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και, ταυτόχρονα, εξομοίωση (αύξηση) του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνου στο κίνησης. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως ενώ τα μέτρα αυτά προτείνετο να ισχύσουν "διαζευτικά", μάλλον τελικά θα πάνε "χέρι-χέρι".
2. Νέα περαίωση: την Τρίτη θα ανακοινωθεί το προσχέδιο των ρυθμίσεων και την Τετάρτη θα διεξαχθεί "διάλογος-εξπρές" με εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η ρύθμιση θα οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας και την ερχόμενη θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περαίωση- σκούπα θα περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες με τζίρο άνω των 15 ή 20 εκατ. ευρώ καθώς και τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Θα υπαχθούν και οι υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αν και μάλλον μόνο οι λήπτες τους. Μελετάται αύξηση της προκαταβολής στο 20% - 25% αλλά και διεύρυνση των δόσεων έως τις 24. Υποθέσεις με κατασχεθέντα βιβλία θα εξαιρούνται της περαίωσης.
3. "Γκιλοτίνα" για παραβάσεις 75.000 ευρώ: την ώρα που στην κυβέρνηση δίνου "συγχωροχάρτι" για το παρελθόν, κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν πως όποιος πιάνεται πλέον να φοροδιαφεύγει, θα ... "εκτελείται" για κακούργημα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για φοροφυγάδες, με μείωση του ορίου πέραν του οποίου θεωρείται κακούργημα το αδίκημα, από 150.000 ευρώ σήμερα σε 75.000 ευρώ. Έτσι στο εξής θα μπαίνουν ευκολότερα περισσότεροι παραβάτες στη φυλακή.
4. "Φρουτάκια": "διαβούλευση" (με τη μορφή .. ημερίδας) διοργανώνεται και για τις βασικές πτυχές της "ρύθμισης" της αγοράς των παιγνίων στην Ελλάδα. Στην ημερίδα, θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού- Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ενώ εισήγηση θα κάνει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χριστοδουλάκης αλλά και ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ, Χάρης Σταματόπουλος. Συνολικά ο παράνομος τζίρος τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία διαφεύγουν από τα κρατικά ταμεία.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την αλλαγή των εντύπων και της φόρμας ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις για τη φορολογία που ψηφίστηκαν φέτος και ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2010 και θα δηλωθούν το 2011.
Read more...

Φέρνουν στη Βουλή Καραμανλή για Βατοπέδι

Αποφασίζει σήμερα η Προανακριτική Επιτροπή


http://img.protothema.gr
Την απόφαση να κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα πάρουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνούν το σκάνδαλο Βατοπεδίου, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Τα όσα κατέθεσε η κυρία Αικατερίνη Πελέκη, και που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό όχι μόνο να γνωρίζει από την πρώτη στιγμή τις διαδικασίες ανταλλαγής ακινήτων αλλά να είναι δική του απόφαση, δεν αφήνουν περιθώρια στα μέλη της επιτροπής - ακόμα και σε αυτά που το επιθυμούσαν – να καταψηφίσουν το αίτημα του κ. Θανάση Πλεύρη, βουλευτή του ΛΑΟΣ, ο οποίος και πρότεινε την κλήση Καραμανλή.

Μάλιστα, το πιθανότερο σενάριο θέλει τα μέλη τη επιτροπής να αποφασίζουν την κλήση όλων, όσους ανέφερε η κυρία Πελέκη ως «διαχειριστές» της απόφασης και να προγραμματίζουν τις καταθέσεις τους ως εξής : πρώτοι οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευάγγελος Μπασιάκος, Πέτρος Δούκας, Αλέκος Κοντός, Κώστας Κιλτίδης, ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Γιάννης Αγγέλου και στο τέλος ο κ. Καραμανλής.

Το πιθανότερο επίσης είναι ο πρώην πρωθυπουργός -στην περίπτωση που κληθεί - να τοποθετηθεί με υπόμνημα.

Read more...

"Θα εξέλθουμε ενισχυμένοι" από την κρίση


Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ελλάδας έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσφωνώντας τη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Δίνοντας, σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι" από την κρίση, και υπογράμμισε με έμφαση ότι "αποφασίσαμε να αλλάξουμε".

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όποιο και να είναι το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, "θα μας επηρεάσει όλους", σημειώνοντας ότι "στον αλληλοεξαρτώμενο κόσμο μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Καμία χώρα δεν εξαιρείται στις απώλειες θέσεων εργασίας, στις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στις πανδημίες ή στις "ιδιοτροπίες" των χρηματοπιστωτικών αγορών".

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι "η πρόσφατη εμπειρία μας, μάς έχει δώσει πραγματική εικόνα για το πως τα προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να επιδράσουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας".

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα", αλλά διερωτήθηκε αν έγινε με σύνεση η διαχείριση των πόρων μας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ικανότητας, με διαφανή, ισότιμο και βιώσιμο τρόπο, για να δώσει την απάντηση: "Όχι, δεν το κάναμε!"

Στη συνέχεια, μίλησε για την "πρόκληση της αλλαγής", συνδυάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας με τη "βασική πρόκληση" των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας, του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας και πάλι το ερώτημα αν γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, κατά τρόπο που να σέβεται τους φυσικούς μας πόρους, που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των ανθρώπων και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι "εμείς στην Ελλάδα -και όλοι μας- αντιμετωπίζουμε θεμελιώδεις προκλήσεις", όπως σημείωσε, "για την αναζωογόνηση των δημοκρατιών μας, για τον επαναπροσδιορισμό τι εννοούμε με τον όρο "ποιότητα ζωής", για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καθαρή, πράσινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στην Ελλάδα, έχουμε ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο διαφανή κυβέρνηση, αποτελεσματικότερους θεσμούς και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική".

Ακολούθως, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασίας σ' αυτό τον "αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας", συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τις ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός διακήρυξε ότι ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε τους πόρους για να γίνει η φτώχεια παρελθόν, για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, για την πρόληψη πανδημιών και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, επισημαίνοντας πως "οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε και δίκαια αναμένουν να πράξουμε περισσότερα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο σημερινό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης".

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αποτυχία δημιουργίας "παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης" για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, επικρίνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας, κεφαλαίου και μέσων ενημέρωσης σε "προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα".

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε "νέα εργαλεία" που θα "βελτιστοποιήσουν την χρήση" των πόρων μας και θα συντείνουν στην "αλλαγή οικονομικών κινήτρων", προτείνοντας την επιβολή φορολογίας στις οικονομικές συναλλαγές και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την έκδοση "πράσινων ομολόγων" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της πράσινης υποδομής και της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

"Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους της παγκόσμιας ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όλοι θα παραμείνουμε ευάλωτοι σε νέες κρίσεις. Είτε θα παρέχουμε κατεύθυνση, όραμα και δράση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, ή θα δούμε περισσότερες συγκρούσεις, φτώχεια και δυστυχία".

AΠΕ



Read more...

Μεγάλη ανασφάλεια για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα


Την καταγραφή των απόψεων των μικρών επιχειρηματιών σε σχέση με την κατάσταση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και τις προοπτικές του, μετά την υπογραφή του Μνημονίου και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου είχε ως αντικείμενο το δεύτερο τμήμα της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC ΑΕ. Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 960 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (με προσωπικό από 0 - 49 άτομα) από τις 15 έως 28 Ιουλίου 2010.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια ως προς τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και εξαιτίας αυτού αναδεικνύεται μια επικίνδυνη χαλάρωση της ασφαλιστικής συνείδησης. Ειδικότερα:

1. Πάνω από 8 στους 10 ερωτηθέντες επιχειρηματίες (84,5%), δηλώνουν ανασφάλεια όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 90% στις μικρότερες ηλικίες ασφαλισμένων (18-39 ετών). Αξίζει να αναφερθεί ότι στην προηγούμενη έρευνα τον Φεβρουάριο του 2010, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούσε ασφαλή τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα ανερχόταν στο 20% για να μειωθεί στο ήμισυ (10,6%) λίγους μήνες αργότερα.

2. Σε σχέση με τις προοπτικές συνταξιοδότησής τους μετά και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών (οι 8 στους 10) θεωρούν ότι αυτές είναι χειρότερες, ενώ μόνο το 3,3% πιστεύει ότι είναι καλύτερες. Αξίζει, επιπλέον, να τονιστεί ότι εκτός από τις νεαρότερες ηλικίες που αναμένουν επιδείνωση, ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται και οι επιχειρηματίες από 50 έως 59 ετών, που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησής τους.

3. Έντονη δυσαρέσκεια εμφανίζεται αναφορικά με τις παροχές και τις συντάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Συγκεκριμένα, πάνω από 3 στους 4 επιχειρηματίες θεωρούν τις παροχές μάλλον ή εντελώς ανεπαρκείς, ενώ μόλις το 12,3% τις θεωρεί μάλλον ή αρκετά ικανοποιητικές. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 2 επιχειρηματίες χαρακτηρίζει τις παροχές και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ ως εντελώς ανεπαρκείς σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλει.

4. Η ανασφάλεια για το μέλλον και η δυσαρέσκεια σε σχέση με τις παροχές του ΟΑΕΕ έχει οδηγήσει ένα σημαντικό κομμάτι των μικρών επιχειρηματιών στην αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων για την εξασφάλιση μελλοντικού εισοδήματος. Έτσι, σχεδόν το 20% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δηλώνει ότι έχει καταφύγει στην ιδιωτική ασφάλιση, το 13% στην αγορά ακίνητης περιουσίας και το 12,7% σε άλλες μορφές αποταμίευσης (π.χ. καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια κλπ).

5. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να είναι προαιρετική η εγγραφή στον ΟΑΕΕ και όχι υποχρεωτική. Αν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα ποσοστά υπέρ της προαιρετικής εγγραφής στον ΟΑΕΕ εμφανίζονται πολύ υψηλότερα στις μικρότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες, τότε προδιαγράφεται μια τάση πλήρους απαξίωσης της Δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα παραπάνω ευρήματα οδηγούν στην εξαγωγή ορισμένων βασικών συμπερασμάτων. Πρώτον, η ανασφάλεια για το μέλλον και η απαισιοδοξία για τις προοπτικές συνταξιοδότησης πλήττει την ίδια την επιχειρηματικότητα. Αυτό συμβαίνει διότι το καθεστώς Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί έναν από τους προσδιοριστικούς παράγοντες στην απόφαση ενός ατόμου να ξεκινήσει ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως έδειξε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2007. Επομένως, η ανασφάλεια για το μέλλον και οι πενιχρές παροχές, που λειτουργούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, πλήττουν κυρίως την νεανική, και κατά κανόνα πιο καινοτόμο, επιχειρηματικότητα.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η ανασφάλεια για το μέλλον οδηγεί ένα μέρος των επιχειρηματιών σε επενδύσεις εκτός της επιχείρησής τους (ιδιωτική ασφάλιση, αγορά ακινήτων κλπ), όπως φάνηκε και από τα ευρήματα της έρευνας. Έτσι, οι επιχειρηματίες δεν προχωρούν σε παραγωγικές επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους, Επομένως, σπαταλούνται πόροι που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, τα παραπάνω ευρήματα συνηγορούν στο γεγονός της περαιτέρω χαλάρωσης της ασφαλιστικής συνείδησης των μικρών επιχειρηματιών στη χώρα μας. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση το ζήτημα αυτό, είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει η τάση απαξίωσης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και να δημιουργηθούν συνθήκες κατάρρευσης του ΟΑΕΕ, ο οποίος ας σημειωθεί ότι έχει και τη χαμηλότερη κατά κεφαλή επιχορήγηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς.

Ένας άσχημος οιωνός για την προοπτική του ΟΑΕΕ είναι το γεγονός ότι 4 περίπου στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν να καταβάλουν με συνέπεια τις εισφορές τους. Πέρα από το καθεστώς των ευνοϊκών ρυθμίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας του ΟΑΕΕ. Το πρώτο βήμα θα ήταν, η στελέχωση του ΟΑΕΕ δεδομένου ότι την επόμενη τριετία το 50% των απασχολουμένων σε αυτό θα συνταξιοδοτηθεί.

Δεύτερον, η κατάρτιση ενός αξιόπιστου μητρώου ασφαλισμένων, στο οποίο θα αναδεικνύονταν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο μητρώο ασφαλισμένων θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού και καταβολής των εισφορών. Πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα πρώτα αναγκαία βήματα για να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ασφαλισμένων και του ΟΑΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό εκείνων των ασφαλισμένων που δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.




Read more...

Στην κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση


Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, εξέφρασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης σε σύσκεψη για το θέμα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ήδη ορίστηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία καλείται σε 15 ημέρες να υποβάλει εισήγηση για το στρατηγικό σχέδιο του έργου.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου. Σε ημερήσια βάση από την αποθήκη θα μπορεί να διοχετεύεται ποσότητα τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για 90 ημέρες, γεγονός που σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και όμορων διασυνδεδεμένων χωρών. Η επένδυση εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής μετείχαν οι επικεφαλής της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΠΑ, της "Ενεργειακής Αιγαίου" (εταιρία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή), καθώς και υπηρεσιακοί και νομικοί παράγοντες του Υπουργείου. Εξετάστηκαν όλες οι πτυχές, και ιδιαίτερα οι νομικές, του θέματος και συζητήθηκαν τα εναλλακτικά σενάρια για την υλοποίηση της επένδυσης σύμφωνα με το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο και σε εναρμόνιση με το Γ' Ενεργειακό Πακέτο της Ε.Ε.

Ο κ.Μανιάτης ανακοίνωσε ότι το πόρισμα που θα συντάξει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα παρουσιαστεί σύντομα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συγκροτούν οι :

-Σταματάκη Σοφία, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π, τέως Πρόεδρος Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών,

-Γιαννακόπουλος Αλέξης, Δ/ντης Δραστηριότητας Μεταφοράς και Εκμετάλλευσης ΔΕΣΦΑ,

-Πολυχρονίου Γεώργιος, Δ/ντης Δραστηριότητας Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης ΔΕΠΑ και

-Νικολάου Κων/νος, Τεχνικός σύμβουλος Ενεργειακής Αιγαίου.





Read more...

Πορεία φορτηγατζήδων στο κέντρο της Αθήνας

nooz.gr/
Κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας, έχει προκαλέσει η κινητοποίηση, χωρίς οχήματα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φορτηγών και Βυτιοφόρων ΔΧ, στην οδό Πειραιώς, κοντά στην Ομόνοια, μεταφορείς, προκειμένου να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση και στην πορεία που θα σχηματιστεί στη συνέχεια προς τη Βουλή.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών από την Θεσσαλονίκη μετακινήθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα, ενώ τα οχήματά τους παραμένουν σταθμευμένα περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα δυτικά της πόλης

Στη Γενική Συνέλευση θα συμμετάσχει το σύνολο σχεδόν των προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα, γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο συνδικαλιστής είναι θέμα «επιβίωσης» για τους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, αργά το απόγευμα, θα σχηματιστεί πορεία προς τη Βουλή, όπου εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο που τους αφορά.

Στα μπλόκα, προς το παρόν επικρατεί ηρεμία, η αστυνομία έχει πάρει αυξημένα μέτρα, αλλά και σαφείς εντολές να μην επιτραπεί σε φορτηγά να μετακινηθούν προς την Αθήνα. Η κίνηση στις εθνικές οδούς γίνεται κανονικά, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει μια σχετική δυσκολία, καθώς είναι ελεύθερη μόνο μία λωρίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται 4 εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι έχουν σαφείς εντολές να εφαρμόσουν αμέσως την αυτόφωρη διαδικασία, σε περίπτωση που διαπιστώσουν διάπραξη αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων.

Επιμένει ο Δημ. Ρέππας

Πάντως, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και σχολιάζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεταφορείς στην κυκλοφορία στις εθνικές οδούς, υπενθύμισε ότι μπορεί να αποσύρει τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής των τριών ετών και οι ρυθμίσεις να ισχύσουν από την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην περίοδο προσαρμογής και ότι νόμος θα εφαρμοστεί, για να μπει μια νέα τάξη πραγμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Φθορές και προπηλακισμοί

Ζημιές που ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ, προκάλεσαν άγνωστοι σε γερανοφόρο ρυμουλκό επί της Εγνατίας οδού με κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα μετά τη σήραγγα Δωδώνης. Του πέταξαν πέτρες και έσπασαν το παρμπρίζ προκαλώντας ζημιές στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει.

Στην περιοχή αυτή είναι ακινητοποιημένα φορτηγά και βυτιοφόρα και, συχνά, διερχόμενα φορτηγά δέχονται προπηλακισμούς από τους ιδιοκτήτες απεργούς, αλλά δεν έχουν καταγγελθεί φθορές σε αυτοκίνητα. Ο οδηγός του γερανοφόρου κατέθεσε μήνυση στην Αστυνομία Ιωαννίνων κατά αγνώστων για την επίθεση με πέτρες και τις ζημιές στο αυτοκίνητό του.
Read more...

Διαγραφή του ευρωβουλευτή Σκυλακάκη...


Με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, o Θόδωρος Σκυλακάκης διαγράφεται από τη δύναμη των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής από το κόμμα.

Σύμφωνα με...

...τη Ρηγίλλης, ο ευρωβουλευτής έθεσε ουσιαστικά τον εαυτό του εκτός Νέας Δημοκρατίας με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα στον "ΒΗΜΑ FM". Ο Σκυλακάκης δήλωσε πως θα 'ναι αυτοπυροβολισμός η διακοπή του μνημονίου και, κόντρα στα όσα είπε ο Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2011...


Read more...

ME EΠΙΤΟΚΙΟ 3,975% ΑΝΤΛΗΣΕ Ο ΟΔΔΗΧ 390 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 3ΜΗΝΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ


Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων.Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,975%. Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,25 φορές και ο ΟΔΔΗΧ αποδέχθηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές 90 εκατ. ευρώ...


Στην προηγούμενη έκδοση 3μηνων εντόκων γραμματίων, στις 20 Ιουλίου, είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κεφάλαια 1,95 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,05%. Η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά 3,85 φορές.

Στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, στις 20 Απριλίου, το επιτόκιο ήταν 3,65%.

Read more...

ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ : 750.000 ΟΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
(από την Ελευθεροτυπία)
Υψηλότερες αποδοχές θα λάβουν όσοι έχουν ασφάλιση σε δύο τουλάχιστον Ταμεία, εάν συνταξιοδοτηθούν από τον προσεχή Ιανουάριο. Με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης οι συντάξιμες αποδοχές του παρελθόντος (προηγούμενο ή προηγούμενα...
Ταμεία), εκτός από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αναπροσαρμόζονται και με ένα συντελεστή βελτίωσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι συντάξιμες αποδοχές διπλασιάζονται ύστερα από 35 έτη. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού αναπληρωτή Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, οι πιο κερδισμένοι είναι όσοι είχαν ασφαλιστέο χρόνο στο ΙΚΑ και ακολούθως προσελήφθησαν στο Δημόσιο (χωρίς αναγνώριση χρόνου), σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία ή, το πιο συνηθισμένο, άνοιξαν δική τους δουλειά και ασφαλίστηκαν στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ.
Τα 37 ετησίως γίνονται 55
Σε αυτή την περίπτωση βελτιώνονται οι συντάξιμες αποδοχές σημαντικά. Για παράδειγμα ο μισθός των 30.000 δραχμών του 1980, δηλαδή μόλις 90 ευρώ σήμερα, γίνεται 182 ευρώ με βάση τον πληθωρισμό (111,931 ο σχετικός συντελεστής το 2009, το προηγούμενο της αίτησης συνταξιοδότησης έτος διά το 6,129 του 1980) επί του συντελεστή 1,776 για τα 29 έτη από την εγκατάλειψη του προηγούμενου Ταμείου και τη (διαδοχική) ασφάλιση σε άλλο μέχρι το 2009.

Τώρα για κάθε χρόνο στην ασφάλιση του ΙΚΑ πριν από 30 έτη με τον ελάχιστο μισθό των 30.000 δραχμών (90 ευρώ) θα λάβει περίπου 55 ευρώ σύνταξη. Με το προηγούμενο καθεστώς (σημ. εγκαταλείπεται στις 31/12/2010) θα ελάμβανε περί τα 37 ευρώ.

Ομως αυτές οι βελτιώσεις δεν αφορούν σε όλες τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Από τους σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους που έχουν διαδοχική ασφάλιση, υπολογίζεται ότι κάτι λιγότερο από 750.000 θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη θέση τους. Εξαιρούνται οι διαδοχικώς αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι με τα κατώτατα όρια (15-20 έτη) κ.ά. Για παράδειγμα, όσοι είχαν πριν ασφαλιστέο χρόνο στο ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ) και ακολούθως υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΙΚΑ (μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα) ή προσελήφθησαν στο Δημόσιο (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.ά.) δεν θα έχουν καμιά βελτίωση. Και αυτό γιατί ήδη ο ΟΑΕΕ επικαιροποιεί εκείνες τις εισφορές και τα ποσά που αντιστοιχούν στην τρέχουσα περίοδο. Με βάση το τι πληρώνει σήμερα ο ασφαλισμένος στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία. Αυτό είναι πιο δίκαιο, αλλά και ευχερές για το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών αφού οι ασφαλισμένοι εντάσσονται σε ασφαλιστικές κλάσεις.

Τη σύνταξη χορηγεί ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει 1.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων όμως είκοσι (20) μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή της υποβληθείσης αίτησης σύνταξης. Για αναπηρική σύνταξη ή σύνταξη λόγω θανάτου απαιτείται η πραγματοποίηση στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού σαράντα (40) μηνών ή 1.000 ημερών εκ των οποίων οι δώδεκα (12) μήνες ή 300 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να αφορούν την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη διαδοχική ασφάλιση υπάγεται, για πρώτη φορά, και η βουλευτική θητεία, στις περιπτώσεις που ένας πολιτικός δεν μπορεί να θεμελιώσει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα.*

***2 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να προκύψει και μείωση, έστω μικρή, των συντάξεων. Δύο περιπτώσεις οδηγούν σε αυτή την αρνητική εξέλιξη:


1. Το ποσοστό του ΟΑΕΕ δεν θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 3,% για κάθε χρόνο ασφάλισης όπως ισχύει σήμερα. Στο εξής καθιερώνεται το πλαφόν του 2% που ισχύει για το ΙΚΑ. Αντιθέτως εάν ο τελευταίος, και απονέμων τη σύνταξη, φορέας είναι ο ΟΑΕΕ, τότε εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλότερο ποσοστό απόδοσης. Τουλάχιστον μέχρι το 2013. Και αυτό γιατί από τη χρονιά αυτή και μετά τίθεται ευθύγραμμα για όλους το όριο του 2%. Ούτε ο ΟΑΕΕ θα μπορεί να δίνει υψηλότερες συντάξεις.

2. Το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία μισθωτών δίνουν σύνταξη στο 58ο έτος (σημ. και το 2011 έστω με 36 έτη ασφάλισης) αλλά ο ΟΑΕΕ, στις περιπτώσεις που υπήρχε ασφάλιση στο ΤΕΒΕ ή το ΤΣΑ των αυτοκινητιστών, απαιτεί τη συμπλήρωση του 60ού έτους ως ελάχιστη προϋπόθεση. Εως τώρα, στις περιπτώσεις που κάποιος συνταξιούχος ήθελε να πάρει και τη συμμετοχή του ΟΑΕΕ στο 58ο έτος, το πέναλτι ήταν μόλις 3% για κάθε χρόνο. Με τον νέο νόμο για τη διαδοχική ασφάλιση το πέναλτι γίνεται 6% και συνολικά μείον 12% στην περίπτωσή μας. Εναλλακτικά, εάν ο ασφαλισμένος λάβει τη συμμετοχή του ΟΑΕΕ δύο χρόνια μετά (στο 60ό έτος) δεν θα έχει καμιά επίπτωση στο ποσό της σύνταξης που αναλογεί στο προηγούμενο Ταμείο (ΟΑΕΕ). Το ίδιο «χαμένες» είναι και οι μητέρες που βγαίνουν στη σύνταξη στα 55ο (ΙΚΑ) αλλά ο ΟΑΕΕ περικόπτει τη συμμετοχή του.
Read more...

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΟΣΕ


Σειρά κινητοποιήσεων με τη μορφή στάσεων εργασίας, οι οποίες δεν θα είναι επαναλαμβανόμενες και θα διαχέονται ανά κλάδο εργαζομένων, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Δικαστηρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του ΟΣΕ...
Η αρχή των κινητοποιήσεων θα γίνει αύριο, Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, με 5ωρη στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι και στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι.
Τη σκυτάλη θα πάρουν την επομένη ημέρα, 23 Σεπτεμβρίου, με επίσης 5ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί οι Μηχανοδηγοί και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.
Για τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, έχουν εξαγγελθεί τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας 6:00 με 9:00 το πρωί, 2:00 με 5:00 το μεσημέρι και 9:00 με 12:00 το βράδυ, στις οποίες θα συμμετάσχουν τα Σωματεία Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, Σταθμαρχών, Προσωπικού Ελιγμών και Προσωπικού Κίνησης Αυτοκινήτων.
Ανάλογες στάσεις εργασίας, τις ίδιες ώρες, έχουν εξαγγελθεί για την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, και θα συμμετάσχουν άλλα σωματεία εργαζομένων και ο παρών κύκλος των κινητοποιήσεων ολοκληρώνεται την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου με επίσης 5ωρη στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.
Στην ουσία, σύμφωνα με το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που ανακοίνωσε η ΠΟΣ σε διάστημα μιας εβδομάδας, τα τρένα του ΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα -με μικρές αναλαμπές- για πέντε μέρες.


Read more...

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ


Από : ΤΟ ΒΗΜΑ online
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δηλώνει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ότι κατέχει 22 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στην Αθήνα, εκ των οποίων τα μισά ανήκουν στη σύζυγό του κυρία Βασιλική Μπακατσέλου. Το εισόδημά του είναι 102.839
ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 847,13 ευρώ από άλλες πηγές, ενώ η δικηγόρος σύζυγός του δηλώνει εισόδημα 69.347,05 ευρώ....
Η οικογένειά του έχει καταθέσεις σε 21 διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 2.764.213 ευρώ. Υψηλό είναι επίσης το χαρτοφυλάκιο των τίτλων (κυρίως ομόλογα) που κατέχει και ανέρχεται σε 1.358.240 ευρώ.


ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε για το 2009 (χρονιά για την οποία υπέβαλε για πρώτη φορά δήλωση «πόθεν έσχες») εισόδημα ύψους 81.972
ευρώ, ενώ η σύζυγός του, οικονομολόγος κυρία Λάρα Μπαράτζι, είχε εισόδημα 59.345 ευρώ. Ο ίδιος δηλώνει στην κατοχή του κατάστημα (52 τ.μ.), γραφείο (52 τ.μ.) και αποθήκη (63 τ.μ.), το ήμισυ των οποίων απέκτησε το 1984 και το υπόλοιπο του μεταβιβάστηκε με ψιλή κυριότητα το 2009. Στο χαρτοφυλάκιο του ζεύγους υπάρχουν πολλές μετοχές που αποκτήθηκαν αντί 481.361 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τους είναι 50.000 δολάρια και 65.000 ευρώ σε διάφορες τράπεζες.


ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Α μετάβλητη είναι η ακίνητη περιουσία της υπουργού Παιδείας, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει από κοινού με τον σύζυγό της διαμέρισμα 95 τ.μ. στις Βρυξέλλες. Το εισόδημά της ήταν 99.700 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, καθώς και 17.380 ευρώ από άλλες πηγές, ενώ ο σύζυγός της, πολιτικός μηχανικός κ. Ι. Σαβαλάνος, δήλωσε 112.493 ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο που δηλώνει ανέρχεται σε 46.078 ευρώ, ενώ μέσα στο 2008 εξαργύρωσε αμοιβαία κεφάλαια αξίας 56.888 ευρώ. Οι καταθέσεις της είναι 321.523 ευρώ, καθώς και 18.321 δολάρια και 1.090 στερλίνες.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
Χωρίς μεταβολές είναι η δήλωση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων. Εχει εισόδημα 99.000 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 43.289 ευρώ από άλλες πηγές, ενώ η σύζυγός του, η οποία δηλώνει ως επάγγελμα οικιακά, είχε εισόδημα 36.753 ευρώ. Δηλώνει ακίνητα στον Κορυδαλλό (διαθέτει τριώροφη πολυκατοικία), στη Νίκαια, στο Γαλάτσι και στην Κάρπαθο.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης πούλησε το 2009 διαμέρισμα 120 τ.μ. στη Βέροια, όπου επίσης διαθέτει άλλο ένα διαμέρισμα 64 τ.μ. που απέκτησε το 2007, ενώ το 2009 αγόρασε διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Ν. Ψυχικό αντί 380.000 ευρώ. Το δηλωθέν εισόδημά του είναι 98.589 ευρώ, ενώ η (τότε) σύζυγός του δήλωσε 97.387 ευρώ. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 8.500 ευρώ και δεν διαθέτει μετοχές.


ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
Χ ωρίς αλλαγές είναι και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος εμφανίζει εισόδημα 103.545 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ η σύζυγός του, καθηγήτρια Πανεπιστημίου κυρία Ελισάβετ Συμεωνίδου, δηλώνει 61.659 ευρώ. Οι καταθέσεις τους είναι περίπου 46.000 ευρώ.


ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνει 14 ακίνητα μαζί με τον σύζυγό της, πρώην υπουργό κ. Γ. Αρσένη, στο Κολωνάκι, στην Τζια και στην Κεφαλλονιά. Το εισόδημά της είναι 98.768 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 4.141 ευρώ από άλλες πηγές, ενώ του συζύγου της είναι 68.215 ευρώ από βουλευτική σύνταξη και 28.768 ευρώ από άλλες πηγές. Οι καταθέσεις του ζεύγους είναι 100.380 δολάρια και 34.837 ευρώ.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ο υπουργός Υγείας δηλώνει εισόδημα από τη βουλευτική αποζημίωση ύψους 99.610 ευρώ και η σύζυγός του, ιπτάμενη συνοδός της Ολυμπιακής, κυρία Πηνελόπη Παπαϊωάννου, 32.665 ευρώ. Κατέχουν από κοινού μεζονέτα στη Νέα Ερυθραία 322 τ.μ. σε οικόπεδο 501 τ.μ., ενώ οι κοινές καταθέσεις τους ανέρχονται σε 22.000ευρώ.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης περιλαμβάνει 58 διαφορετικά ακίνητα, αρκετά εκ των οποίων ανήκουν στη σύζυγό του, δημοσιογράφο κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη. Το συνολικό εισόδημά του ανέρχεται σε 640.621 ευρώ, ενώ της συζύγου του σε 206.537 ευρώ. Οι καταθέσεις τους είναι 32.800 ευρώ, ενώ μέσα στο 2008 η κυρία Χριστοφάκη εκποίησε μετοχές οικογενειακής επιχείρησης αξίας 121.800 ευρώ, καθώς και αμοιβαία κεφάλαια ύψους 31.659 ευρώ.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Ο ι καταθέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανέρχονται στο ποσό των 600.000 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία του από κοινού με τη σύζυγό του, κυρία Ιουλία Ταλιούρη, υπάλληλο του ΟΤΕ, απαρτίζεται από 14 ακίνητα στην Αθήνα, στον Χολαργό και στην Αρκαδία. Το εισόδημά του από τη βουλευτική αποζημίωση ήταν 98.557 ευρώ και της συζύγου του 33.132 ευρώ.


ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει εισόδημα 97.686 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, καθώς και 2.208 ευρώ από άλλες πηγές, ενώ η σύζυγός του, τραπεζοϋπάλληλος κυρία Βασιλική Παναγοπούλου, δηλώνει 22.063 ευρώ. Οι καταθέσεις τους ανέρχονται σε 35.000 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία τους απαρτίζεται από δύο διαμερίσματα στο Κολωνάκι και στην Αλσούπολη και 11 πολύ μικρά γραφεία σε κτίριο της οδού Ευριπίδου, καθώς και οικία στην Κω.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
Ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει εισοδήματα 99.000 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση καθώς και 5.174 ευρώ από ενοίκια, ενώ η σύζυγός του κυρία Αικατερίνη Ρούσου, δηλώνει εισόδημα 3.050 ευρώ από επίδομα τρίτου παιδιού καθώς και 58.000 ευρώ από στεγαστικό δάνειο το οποίο έλαβε. Ο ίδιος διαθέτει δύο ακόμη οικόπεδα 4 και 4,5 στρεμμάτων, ενώ έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 78,6 τ.μ. καθώς και τρία αγροτεμάχια στο Χαλάνδρι. Σε κοινούς λογαριασμούς έχει καταθέσεις 225.968 ευρώ και 1.569 δολαρίων, ενώ διαθέτει χαρτοφυλάκιο με ομόλογα αξίας 110.000 ευρώ και μετοχές αξίας 3.200 ευρώ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Το εισόδημα του υπουργού Οικονομικών είναι 104.000 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ της συζύγου του, συγγραφέως κυρίας Ελένης-Γιάκολιν Μπίνκε είναι 5.447 ευρώ. Η τελευταία εκποίησε τη συμμετοχή της σε ΕΠΕ που είχε συσταθεί το 2004 εισπράττοντας το ποσό των 12.150 ευρώ, το οποίο, όπως αναφέρεται, εκ παραδρομής δεν είχε περιληφθεί στην προηγούμενη δήλωση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει από κοινού με τη σύζυγό του οικία 295 τ.μ. στη Σέριφο και το 50% από αγροτεμάχιο 928 τ.μ. Οι καταθέσεις του είναι περίπου 4.000 ευρώ, ενώ δεν διαθέτει χαρτοφυλάκιο.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ
Εισόδημα 105.800 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 1.200 ευρώ από άλλες πηγές δηλώνει ο υπουργός Υποδομών, ενώ η σύζυγός του, δημοσιογράφος κυρία Βασιλική Κούκιου, δηλώνει εισόδημα 38.341 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία του, η οποία δεν μεταβλήθηκε το 2008, περιλαμβάνει αγροτεμάχια στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, καθώς και τρία διαμερίσματα στο Ψυχικό και αλλού. Οι καταθέσεις τους είναι 233.000 ευρώ, ενώ δεν διαθέτουν χαρτοφυλάκιο.


ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Το εισόδημα της (εξωκοινοβουλευτι- κής) αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας για το 2008 ήταν 79.495 ευρώ και για το 2009 42.000 ευρώ, ενώ του συζύγου της, οδοντιάτρου κ. Α. Τσούνη, ήταν 26.899 ευρώ και 29.570 ευρώ αντιστοίχως. Το ζεύγος διαθέτει 29 ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Σκύρο, και πέρασαν στην ιδιοκτησία του συζύγου της το 2009 με δωρεά, όπως αναφέρεται στη δήλωση. Η κυρία Γεννηματά δηλώνει οικία 256 τ.μ. στη Βούλα, καθώς και διαμερίσματα στο Μαρούσι. Οι καταθέσεις της είναι 153.000 ευρώ και του συζύγου της 41.077 δολάρια και 4.000 ευρώ.


ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών δηλώνει εισόδημα 99.530 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 5.130 από άλλη πηγή. Η ακίνητη περιουσία της περιλαμβάνει δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, τρία αγροτεμάχια, δύο οικόπεδα και μικρή οικία 53 τ.μ. με αποθήκη 46 τ.μ. στην Κεφαλλονιά, ενώ οι καταθέσεις της δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ παρ΄ ότι διαθέτει επτά τραπεζικούς λογαριασμούς.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Για το έτος 2008 το δηλωθέν εισόδημα του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας είναι 27.632 ευρώ και για το 2009 είναι 29.195 ευρώ, ενώ της συζύγου του, υπαλλήλου σε ασφαλιστικό ταμείο, κυρίας Βασιλικής Σωτηροπούλου είναι 21.895 ευρώ και 23.194 ευρώ αντιστοίχως. Στο όνομα της τελευταίας δηλώνονται και τα δύο ακίνητα που εμφανίζονται να κατέχουν, τα οποία είναι δύο οικόπεδα στο Διακοφτό Αχαΐας έκτασης 778 τ.μ. έκαστον, με κτίσμα 120 τ.μ. στο ένα από αυτά. Οι καταθέσεις του κ. Κουτρουμάνη είναι 64.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 50.000 ευρώ προέρχονται από δάνειο, ενώ η σύζυγός του διαθέτει καταθέσεις 3.888 ευρώ.


ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε εισόδημα 103.696 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και η σύζυγός του, διπλωματική υπάλληλος κυρία Μαρία Γαργάλη, δήλωσε 21.588 από λοιπές πηγές. Ο κ. Μπεγλίτης διαθέτει την ψιλή κυριότητα επί του 50% οικίας 123 τ.μ. σε έκταση 323 τ.μ. στο Βέλο Κορινθίας, καθώς και αγροτεμάχιο 2,5 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή, ενώ μετά της συζύγου του διαθέτουν διαμέρισμα 198 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή. Η κυρία Γαργάλη δηλώνει ακόμη ένα διαμέρισμα 48 τ.μ. στη Νέα Μάκρη, ένα διαμέρισμα 93 τ.μ. στο Περιστέρι, ένα οικόπεδο 400 τ.μ. στο Χαλκούτσι και δασική έκταση 2 στρεμμάτων στη Ν. Επίδαυρο. Οι καταθέσεις του κ. Μπεγλίτη είναι 55.000 ευρώ και της συζύγου του 65.000 ευρώ. Δεν διαθέτουν μετοχές.


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ
Το εισόδημα που δηλώνει για το 2008 ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι 47.086 ευρώ και για το 2009, χρονιά κατά την οποία πρωτοεξελέγη, είναι 17.634 ευρώ, ενώ της συζύγου του, δικηγόρου κυρίας Ελένης Σταυρίδου, ήταν 46.219 ευρώ και 21.326 αντιστοίχως. Η ακίνητη περιουσία του, η οποία δεν μεταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, αποτελείται από μια οικία 200 τ.μ., ένα διαμέρισμα 128 τ.μ., καθώς και 9 οικόπεδα στον Νομό Ξάνθης. Η σύζυγός του διαθέτει δύο διαμερίσματα στη Βούλα Αττικής και ένα στον Πειραιά, καθώς και μερίδιο από οικόπεδα στη Σητεία και στη Λέσβο. Οι καταθέσεις τους είναι περίπου 50.000 ευρώ σε 15 τραπεζικούς λογαριασμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κοινοί με συγγενικά τους πρόσωπα.


ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει εισόδημα 103.761 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ η σύζυγός του, επιχειρηματίας κυρία Μαρία Δασκαλαντωνάκη, δηλώνει 193.251 ευρώ. Ο κ. Σηφουνάκης διαθέτει διαμέρισμα και γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, δύο οικόπεδα στην Πρασιά Ρεθύμνου, κτίσμα 183 τ.μ. στην Υδρα, δύο διαμερίσματα 90 τ.μ. και 152 τ.μ. στη Μυτιλήνη, όπως και ένα αγροτεμάχιο 1.452 τ.μ. Η κυρία Δασκαλαντωνάκη κατέχει πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη μετοχών τις οποίες απέκτησε από γονικές παροχές και από τα εισοδήματά της. Οι καταθέσεις του κ. Σηφουνάκη είναι 120.000 ευρώ, από κοινού με τη σύζυγό του 150.000 ευρώ και της συζύγου του 262.740 ευρώ.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού δηλώνει εισόδημα 98.000 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ της συζύγου του, κυρίας Μαρίας Φαραντούρη, είναι 67.227 ευρώ. Ο κ. Χυτήρης δηλώνει δύο διαμερίσματα 60 τ.μ. και 139 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας και οικία στην Κέρκυρα 48 τ.μ. σε οικόπεδο 518 τ.μ., όπως και οικόπεδο 4 στρεμμάτων στη Μεσσηνία. Η σύζυγός του διαθέτει αγροτεμάχια και οικόπεδα στην Κέρκυρα, στα Κύθηρα και στη Φθιώτιδα, καθώς και οικία 121 τ.μ. στο Ναύπλιο. Οι καταθέσεις του κ. Χυτήρη είναι 500.369 ευρώ και της κυρίας Φαραντούρη 587.000 ευρώ. Εξάλλου το χαρτοφυλάκιο του ζεύγους περιέχει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 16.230 ευρώ, ενώ εκποιήθηκαν μερίδια ύψους 247.283 ευρώ.


ΟΙ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


\ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει για το 2008 εισόδημα 28.749 ευρώ ενώ για το 2009, χρονιά που εισήλθε στην κυβέρνηση, 35.905 ευρώ. Η σύζυγός του, δημοσιογράφος κυρία Φαίη Καραβίτη, δηλώνει εισόδημα αντιστοίχως 24.792 ευρώ και 28.616 ευρώ. Επίσης, εμφανίζει καταθέσεις ύψους 14.775 δολαρίων και 54.674 ευρώ, ενώ η σύζυγός του 136.920 ευρώ. Ο κ. Δρούτσας δηλώνει το 50% διαμερίσματος 66 τ.μ. στο Κουκάκι, καθώς και μικρά μερίδια σε οικόπεδα στο Π. Φάληρο, στα Καλύβια Αττικής και στον Μελιγαλά Μεσσηνίας. Δεν διαθέτει χαρτοφυλάκιο.


ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
Το δηλωθέν εισόδημα για το 2008 είναι 214.738 ευρώ και για το 2009, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, 360.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του είναι της τάξεως των 101.000 ευρώ και 2.000 δολαρίων. Δεν έχει μετοχές ή άλλα χρεόγραφα. Στα ακίνητά του περιλαμβάνονται διαμερίσματα 160 τ.μ. στο Κολωνάκι, 80 τ.μ. στη Βάρκιζα και ένα γραφείο 206 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας.


ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε το 2008 εισόδημα 28.511 ευρώ και το 2009 32.217 ευρώ. Διαθέτει δύο διαμερίσματα 160 τ.μ. στη Ν. Σμύρνη και 50 τ.μ. σε οικόπεδο 747 τ.μ. στον Κάλαμο Αττικής. Οι καταθέσεις της είναι 178.000 ευρώ και 70.700 στερλίνες.


Read more...

Στην Αθήνα στήνονται στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ!

Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα συσσίτια


http://img.protothema.gr
Ποιος θα το περίμενε ότι εν έτει 2010 όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας και κυρίως νέοι άνθρωποι θα στήνονταν στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των συσσιτίων (από 2500 μερίδες έφτασε στις 4000) τους τελευταίους μήνες.

Η ανεργία που αυξάνει με απειλητικούς ρυθμούς, η οικονομική κρίση, η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί γονατίζουν ολοένα και περισσότερους Έλληνες οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους και τους οικείους τους ένα πιάτο φαγητό.

Σύμφωνα πάντα με τα αποκαρδιωτικά στοιχεία του Κέντρου καθημερινά στα συσσίτια δεν προσέρχονται μόνο άστεγοι και άποροι αλλά δεκάδες συνταξιούχοι οι οποίοι αδυνατούν να επιβιώσουν με την πενιχρή σύνταξη που παίρνουν ενώ σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι στην ουρά στήνονται και αρκετοί νέοι ηλικίας 20 μέχρι 30 ετών οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο μη μπορώντας να βρουν κάποια δουλειά.

Ένα άλλο γεγονός που προβληματίζει είναι ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά η προσέλευση των Ελλήνων, ενώ αντίθετα έχει μειωθεί η προσέλευση των αλλοδαπών.

Τέλος, την συμπαράστασή της προσφέρει και η Εκκλησία που από τις 26 Σεπτεμβρίου 72 Κέντρα Αγάπης θα προσφέρουν πάνω από 10.000 γεύματα ημερησίως.

Read more...